Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

tasanto

Members
  • Περιεχόμενα

    111
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από tasanto

  1. Για να κλείσουμε ένα έργο που έχει πάρει ΑΜΟΕ ηλεκτρονικά και έχει δοθεί και η προκαταβολή των ενσήμων,υπάρχει διαδικασία που μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά ή μόνο στο αρμόδιο παράρτημα του ΕΦΚΑ?

  2. 28 minutes ago, tetris said:

    Βασική αρχή της δεοντολογίας μας, είναι να μην εμπλεκόμαστε σε δουλειές άλλων συναδέλφων, ειδικά όταν αυτοί έχουν ενεργή συμμετοχή στο έργο. Αν παραιτηθούν, κανένα πρόβλημα

    Αυτή τη στιγμή, ανεξαρτήτως ποιότητας μελέτης, εσύ είσαι αυτός που έχει υποπέσει σε παράπτωμα.

    Πας καλά συνάδελφε? Θα αφήσουμε τους άσχετους και τα λαμόγια να ξεφτιλίζουν τον χώρο μας? Βλέπω μελέτη "κουρέλι" και δεν θα το πω,σε αυτόν είναι ο κύριος του έργου? Ο επιβλέπων  δεν πατάει στο εργό,δηλώνει ότι ολα είναι οκ και ο άλλος θα κάτσει να τον ακούει? Τον πήρε τηλέφωνο (ο κύριος του έργου) από το έργο (προφανώς λέγοντας ότι τηλεφωνεί απο το γραφείο του) και του είπε ότι είναι στο έργο (ο επιβλέπων) !!!!!! Μα τι είναι αυτά που λες? 

    • Upvote 5
    • Downvote 3
  3. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και τις απόψεις σας,απλά πριν λίγο ενημερώθηκα ότι ανελαβε δικηγόρος και θα κύριος του έργου θα κινηθεί νομικά και κατά του κατασκευαστή  και του μελετητή (που είναι και ο επιβλέπων,αλλά δεν είχε εμφανιστεί ποτέ). Θα ελεγχθούν όλες οι μελέτες από πραγματογνωμονες του ΤΕΕ,αλλά και από ανεξάρτητους μηχανικούς.Απέφυγα την πρόταση να ελέγξω κάτι επίσημα γιατί,δεν έχω όρεξη (έστω μετά από 3-4 χρόνια)  να τρέχω στα δικαστήρια. 

    • Upvote 3
    • Downvote 1
  4. 26 minutes ago, banskoboy said:

    Εσύ πως ακριβώς εμπλέκεσαι;

    Δεν εχω άποιο επίσημο ρόλο,απλά επειδή είμαστε γνωστοί (τα παιδιά μας είναι συμμαθητές στο δημοτικό),μου ζητήθηκε να περάσω από το έργο και να πω μια γνώμη. Αλλά με αυτά που είδα θεώρησα σωστό να δω και την μελέτη. Ειδα και είπα την γνώμη μου,αλλά εννοείται πως δεν θέλω να ασχοληθώ άλλο,γιατί και χρήματα δεν θέλω να ζητήσω (θα πρέπει να δώσει αρκετά σε δικηγόρους μάλλον) ,αλλά και γιατί δεν θέλω να ζορίζομαι με τα λάθη άλλων.

    • Downvote 2
  5. 2 minutes ago, ted78 said:

    Έχει υλοποιηθεί το κτίσμα; 

    Εχει ξεκινήσει η θεμελίωση......εκεί όμως είναι που έχει γίνει της κακομοίρας. Πραγματικά απορώ με αυτά που είδα στην μελέτη. 
    (να πω ότι δεν πρόλαβα να διαβάσω τα προηγούμενα μηνύματα στο νήμα και ζητώ συγγνώμη για αυτό,θα το κάνω όμως γιατί ,έχουν "πολύ ψωμί")

    • Upvote 1
    • Downvote 1
  6. Είμαι στην δυσάρεστη θέση,να έχω μια περίπτωση,κακής (και ελλιπούς μελέτης),αλλά και πίεσης και εξαναγκασμό από τον κατακευαστή στον μελετητή μηχανικό, να "δείξει" στα σχεδια της μελέτης,"άλλα" από αυτά που έχει υπολογίσει στο τεύχος (της κακής) μελέτης. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου από τον κύριο του έργου και είναι αυτή ακριβώς που έχει ανέβει στο σύστημα αδειών. Επειδή ποτέ δεν έχω συναντήσει  κάτι ανάλογο,τι ακριβώς γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις? Το ΤΕΕ,έχει κάποιο τμήμα που ασχολείται με τέτοιες περιπτώσεις ή να πάει το θέμα σε δικηγόρο και να ακολουθήσει τη νομική οδό? 

    • Downvote 1
  7. 'Αργησα να δω τις απαντήσεις,γιατί υπάρχει μια διαφωνία με τον ιδιοκτήτη και αυτόν που θα στήσει το φαρμακείο και ακόμα περιμένω να μου πουν αν συμφώνησαν.  Οπως καταλαβαίνετε μιλάμε για επένδυση πάνω από 50000 ευρώ και ακόμα και αν το παραπάνω (η μεταφορά στον 4495)  ζητήθηκε από άσχετο ή ιδιότροπο υπάλληλο,δεν υπάρχει περίπτωση να το ρισκάρει κανείς.

  8. Eυχαριστώ πολύ για την βοήθεια.......τελικά επικοινώνησα με τον Φαρμακευτικο σύλλογο Αττικής και με την Διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφέρειας και απαιτείται η μεταφορά στον 4495/2017.

  9. 1 hour ago, akis73 said:

    Γειά και πάλι, αν και το ερώτημά σου πλέον είναι εκτός θέματος, δεν βλέπω κάποια αναφορά στο 4495 στο κείμενο που παραθέτεις και αφορά αδειοδότηση φαρμακείου. Αν σώνει και καλά πρέπει να κάνεις ταυτότητα κτιρίου για να πάρεις άδεια φαρμακείου, τότε κάνε και αρκεί και πάλι η δήλωση του 4178 που ήδη έχει γίνει.

    Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση......αυτό με προβληματίζει είναι αυτή η παράγραφος

    "Επίσης ότι το κατάστημα που θα λειτουργήσει το φαρμακείο, είναι χώρος κύριας χρήσης, δεν είναι αυθαίρετο και δεν περιλαμβάνει αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες και εάν υπάρχει πατάρι ή υπόγειο ότι, είναι νομίμως υφιστάμενα."

    δίνεις δηλαδή βεβαίωση βασιζόμενος σε νόμο που απλά δεν ισχύει .......θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω τηλεφωνικά για να βγάλω άκρη.Θα ενημερώσω και το νήμα εδώ,μπορεί να είναι λίγο οφ,αλλά ίσως φανεί χρήσιμο.
     

  10. 3 hours ago, akis73 said:

    Καλησπέρα, όχι σε καλύπτει η δήλωση του 4178.

    Ευχαριστώ για την απάντηση,απλά πρέπει να αναφέρω κάτι που από βιασύνη δεν το έγραψα πριν. Πρόκειται να λειτουργήσει φαρμακείο στο κατάστημα και την μεταφορά στον 4495 την ζητά (αν ερμηνεύω σωστά τα παρακάτω.......https://www.fsa.gr/LinkClick.aspx?fileticket=6ki5bVAGudQ%3d&tabid=224)  ο φαρμακευτικός σύλλογος.

  11. Περαιωμένη δήλωση από το  2015 (κάποια παραπάνω τετραγωνικά σε πατάρι που υπήρχε στην αρχική άδεια) με τον 4178 ,πρέπει να μεταφερθεί στον 4495,αν πρόκειται να βγει ΕΕΔΜΚ για εργασίες ανακαίνισης ισόγειου καταστήματος? Από αυτοψία στον χώρο δεν έχει γίνει κάτι άλλο (αυθαιρεσία), μετά την τακτοποίηση.Ευχαριστώ. 

  12. 3 hours ago, Pavlos33 said:

    Συστημικό είναι το θέμα μην ασχολείσαι με την ημερομηνία που αναγράφεται.  Η βεβαίωση του άρθρου 30 δεν αποτελεί βεβαίωση νομιμότητας. Διάβασε στο παρόν θέμα όπου υπάρχουν προηγούμενες δημοσιεύσεις.

    Είναι αλήθεια ότι δεν κοίταξα πρώτα,ήταν όμως κάτι που έπρεπε να βγει άμεσα και επειδή σαν διαδικασία είναι κάτι απλό (προφανώς μετά από προσεκτικό διάβασμα του άρθρου 30),αλλά αυτό με την ημερομηνία με κούφανε. Εχω βγάλει μόνο ΕΕΔΜΚ σαν διαχειριστής μηχανικός και δεν το είχα προσέξει.Απορώ πως το έβαλαν στο σύστημα  και πως το έχουν αφήσει ακόμα ενεργό........Ευχαριστώ πάντως,πράγματι έχει απαντηθεί πιο πίσω.

  13. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

    Δηλαδή ισχύει για μια ημέρα? Μα ποιά εργασία από αυτές που αναφέρονται στο άρθο 30 τελειώνει σε μια ημέρα? Το πολύ να βάψεις έναν τοίχο.......Μόλις πήγα να βγάλω μια βεβαίωση για κάποιες εργασίες(προφανώς περιλαμβάνονται στο άρθρο 30),που θα χρειαστούν 5 μέρες τουλάχιστον και είδα την χρονική διάρκεια και έμεινα.

  14. ευχαριστώ.....θα κάνω ότι είπε ο akis73.

     

    Τελικά τους βρήκα πιο εύκολα από όσο υπολόγιζα,μόλις 10λεπτά αναμονή στο τηλέφωνο.Η απάντηση είναι,ότι δεν μπορεί να γίνει επιστροφή του παραβόλου,αλλά μπορεί η άδεια να μείνει σε προσωρινή αποθήκευση, με το παράβολο ενεργό για όσο χρόνο χρειαστεί ή να μεταφερθεί το παράβολο,για ΕΕΔΜΚ σε άλλη ιδιοκτησία του ίδιου ιδιοκτήτη,στο ίδιο ακίνητο όμως.Αυτά......οπότε τα τυλιχτά τα ξεχνώ.Ευχαριστώ όλους όσους μπηκάν στον κόπο να διαβάσουν και να απαντήσουν.

    • Like 1
  15. Just now, jbosdas said:

    Ε φαντάζομαι ότι αν αφαιρέσεις το 20€ από την αμοιβή σου δεν θα αλλάξουν και πολλά.

    να αφαιρέσω 20 από το 0,είναι -20 (μάλλον δεν διάβασες τι έγραψα πιο πάνω)

  16. O πελάτης είναι οικογενειακός φίλος,απλά μου ειπε πλήρωσε και βάλτο στην αμοιβή.Ας μην κολλήσουμε τώρα σε αυτό το θέμα.Υπάρχει τρόπος,από την στιγμή που δεν θα βγει η έγκριση να επιστραφεί? Αν σας έχει τύχει ή αν γνωρίζετε,γιατί το σύστημα δεν έχει επιλογή.

  17. To ρωτάω γιατί δεν συνηθίζω να μοιράζω εικοσάευρα χωρίς λόγο (το είχα πληρώσει εγώ,όχι ο πελάτης). Γιατί δεν το ζητάω από τον πελάτη? Γιατί στην κατάσταση που είναι (σοβαρό πρόβλημα υγείας ατόμου της οικογένειας του),το θεωρώ απάνθρωπο να του ζητήσω το παράβολο,αλλά γιατί να χάσω και 5 τυλιχτά για ένα βράδυ?

  18. Να ρωτήσω κάτι.......ίσως έχει αναφερθεί παλιότερα,αλλά δεν μου έχει τύχει ξανά. Αν έχει πληρωθεί το παράβολο για ΕΕΔΜΚ ,αλλά δεν έχει γίνει υποβολή για έγκριση της άδειας,μπορεί να επιστραφεί το παράβολο? Ο πελάτης λόγω ξαφνικού προβήματος υγείας,τα ακυρώνει όλα και δεν ξέρω αν θα κάνει ποτέ τις εργασίες που ήθελε.

  19. On 19/3/2022 at 6:46 ΜΜ, Πολυμήχανoς said:

    Με τον ίδιο τρόπο.
    Η φορολογική βάση του 2022 είναι ο 12/21 και οι 11 πρώτοι μήνες του 22.
    Η λογιστική βάση του 2022 είναι οι 12 μήνες του 22. 
    Δηλαδή, και οι δύο βάσεις είναι ίσες με δώδεκα μηνιαίες εισφορές.
    Επομένως καταχωρείς τον 12/21 ως έξοδο του 22, τον 12/22 ως έξοδο του 23 κ.ο.κ.

    ναι αλλά η βεβαίωση εισφορών από τον ΕΦΚΑ δεν το βλέπει έτσι.....ασε που μπορεί κάποιος να άλλαξε και ασφαλιστική κατηγορία και να γίνει άλλο μπέρδεμα εκεί.

  20. 1 ώρα πριν, acomaedo said:

    Διαβάζοντας το ΦΕΚ νομίζω ότι οι ΜΥΦ όπως της ξέραμε καταργήθηκαν. Στο ΦΕΚ λέει ότι "για το ημερολογιακό έτος 2021, η υποχρέωση αποστολής των στοιχείων της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013 (Α ́170) εκπληρώνεται με τον τρόπο και τη διαδικασία που ορίζονται στην υπό στοιχεία Α.1138/2020 (Β ́2470) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κατ ́εφαρμογή του άρθρου 15Α του ν. 4174/2013 (Α ́170). Ειδικότερα στην ΑΑΔΕ διαβιβάζονται υποχρεωτικά, δεδομένα που αφορούν στη σύνοψη και χαρακτηρισμό εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης. Τα δεδομένα της περίπτωσης αυτής διαβιβάζονται είτε κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1138/2020 (Β ́2470), είτε με τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για το έτος 2021". Αν καταλαβαίνω καλά, ουσιαστικά ζητά να συμπληρώσουμε στο myData τα έσοδα του 2021 μέχρι τις 27/5. Βέβαια καθώς δεν είμαι λογιστής μπορεί να το καταλαβαίνω και λάθος...

    Οτι να'ναι από τους "απροετοίμαστους".......λογικό αφού κάποιες κυριλέ επιχειρήσεις (πχ ΠΛΑΙΣΙΟ) δεν ανέβασαν στο σύστημα αυτά που είχαν υποχρέωση να ανεβάσουν για το 2021. Αρα κανονικά για το 2021 ΜΥΦ και τα έσοδα μόνο και στο mydata.  Προσωπικά θα συνεχίσω να τα περνώ όλα και στο βιβλίο (έσοδα έξοδα) γιατί κάτι μου λέει ότι και το 2023 (πρώτα ο θεός αν δεν ρίξει τίποτα πυρηνικά ο Ρώσος γκάνγκστερ) το ίδια θα συζητάμε.

  21. On 17/1/2022 at 4:33 ΜΜ, akis73 said:

    Ευχαριστώ Χριστίνα, το κακό ειναι ότι τα κτίσματα είναι 5.500 τμ σύνολο, τα περισσότερα σε άθλια κατάσταση και δεν ξέρω πως μπορεί να κοστολογηθεί όλο αυτο. Και πως θα εξηγήσω στον ενδιαφερόμενο ότι το 2015 δεν χρειάζονται κατόψεις και τώρα πρέπει να γίνουν...

    Δυστυχώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι άλλαξε η νομοθεσία, κάτι τόσο απλό δεν το αποδέχονται γιατί σου απαντούν "εγώ σε πλήρωσα για να μου κάνεις την δουλειά σωστά". 

    Μου έτυχε πριν λίγες μέρες. Προσπάθησα να εξηγήσω, αλλά όταν έχεις στο τηλέφωνο μια ηλικιωμένη 85 ετών........ Η απάντηση μου, ρωτήστε και άλλου. 

    • Upvote 1
  22. Σε περίπτωση, εργασιών ανακαίνισης σε διαμέρισμα (με καθαίρεση εσωτερικού τοίχου), προκληθεί ζημιά σε διαμέρισμα του άνω ορόφου (οριζόντιες ρωγμές σε τοίχους), τι ακριβώς προβλέπεται? Αν δεν έχει βγει άδεια εργασιών μικρής κλίμακας και αν έχει βγει κανονικά η άδεια.

  23. Πολύ καλό,αλλά καλό θα ήταν οι στρατιωτικές περιοχές, να είναι με πολύ χαμηλή ανάλυση......βλέπω ακόμα και τις σκοπιές στο πεντάγωνο.

  24. On 22/5/2021 at 11:56 ΠΜ, zazeng said:

    Το πολύ πολύ  @tasantoέλεγξε διατομές δοκων κ στύλων σε χιόνι/άνεμο ΚΦ45 με τα φορτία που θα βγάλεις για το 20%. Δεν είναι απαραίτητο όμως κ άλλο το στέγαστρο, άλλο η στέγη.

    Γιατί όμως το θεωρείς επικίνδυνο κ σε ανησυχεί; Έχει βλάβες; Κάτι άλλο;

    Δεν έχει κάποιο πρόβλημα και εχει αντέξει και τον σεισμό του 99 και τις ζόρικες χιονοπτώσεις του 2002,2005 και τον φετινό. Στο μεταξύ όμως ενημερώθηκε ο πελάτης και μου είπε κάνε οτι χρειάζεται και αν υπάρχει θέμα να το διορθώσουμε.Οπότε προχωρώ σε  πλήρη υπολογισμό και αν βγαλει πρόβλημα,θα το φτιάξουμε.Εννοείται πως συμφώνησε να δώσει και ένα ποσό ακόμα για τον υπολογισμό.

    • Like 1
  25. 11 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

    Δες το κριτήριο απαλλαγής με τα φορτία κάνοντας μια απλή αναγωγή ανά τ.μ (κεραμίδια +πέτσωμα+άλλα ξύλινα στοιχεία πχ τεγίδες αν έχει+υποστυλώματα). Οι διατάξεις από ευρωκώδικες δεν χρειάζονται, διότι δεν θα κάνεις Μ.Σ.Ε. Απλώς θα επαληθεύσεις απλουστευμένα το κριτήριο της μη υπέρβασης του 20% των φορτίων. 

    Αυτό είχα υπόψη μου όταν δέχθηκα να ασχοληθώ,αλλά αυτά έχουν να κάνουν με τη υφιστάμενη κατασκευή,πάνω στην οποία γίνεται η αυθαιρεσία. Η αυθαίρετη όμως κατασκευή δεν ελέγχεται καθόλου. Είναι και η παράγραφος (θ) στο ΦΕΚ που αφορά την προσθήκη στέγης σε υφιστάμενη κατασκευή,που ξεκάθαρα αναφέρει την απάιτηση ελέγχων και ενώ δεν είναι το ίδιο,είναι αρκετά κοντά και εκεί ξεκινά το μπέρδεμα. Κανονικά η συγκεκριμένη αυθαιρεσία ,που είναι απο τις πλέον συνηθισμένες (αλλά και επικίνδυνες...),θα έπρεπε να αναφέρεται ξεκάθαρα στον νόμο,έστω στο ΦΕΚ.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.