Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

johntt

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

johntt's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

9

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα σε όλους, Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για συνεπίπεδο πατάρι με όροφο, αναρωτιέμαι τα εξής, 1. Μπορώ να φτιάξω πρώτα το πατάρι και την σκάλα ανόδου σε αυτό, και έπειτα να προσθέσω (δίπλα) συνεπίπεδο οροφο (ο οποίος εξυπηρετείται από την σκάλα του παταριού? (όπως δηλαδή φαίνεται στο σκαρίφα της ΥΔΟΜ Θέρμης στο ποστ εδώ) 2. Στον ΣΔ, μετράνε οι περιμετρικοί τοίχοι του παταριού στο επίπεδο του? Φαντάζομαι πως όχι, αφού το πατάρι είναι προσάρτημα του ισογείου, και άρα οι τοίχοι του ανήκουν στο ισόγειο οπου και φυσικά μετρήθηκαν στον ΣΔ. Ενδεικτικά επισυνάπτω και ένα pdf για να κάνω πιο σαφές αυτό που θέλω να πω - περιέχει βήμα-βήμα τον συλογισμό μου (βλ., 0.Patari_tutorial_revised3.pdf). Γιάννης Βοήθεια, σχόλια, συμβουλές ευπρόσδεκτα. ΥΓ. Αναφέρομαι σε σχεδιασμό εντός σχεδίου μονοκατοικίας (αποτελούμενη απο ισόγειο και συνεπίπεδο πατάρι με όροφο). 0.Patari_tutorial_revised3.pdf
  2. @lmarale Δες τον ορισμό 28 για το παταρί στον ΝΟΚ - Για να είναι πατάρι αυτό που φτιάχνεις θα πρέπει να πληρεί τον παρακάτω ορισμό. Συγκεκριμένα ο ορισμός #28 γράφει: Εσωτερικός εξώστης (πατάρι) είναι ο προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός χώρου, όπου η υποκείμενη επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης και έχει προσπέλαση από το χώρο αυτόν και το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο του κτιρίου και το κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας. Αποτελεί παράρτημα της υποκείμενης χρήσης, έχει συνολικό καθαρό εμβαδόν, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εξωτερικοί του τοίχοι, μικρότερο του 70% της μικτής επιφάνειας του υποκείμενου χώρου, δεν θεωρείται όροφος και δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Ως υποκείμενος χώρος, νοείται η συνολική επιφάνεια της κάτοψης, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων που την ορίζουν. Κάτω από τον εσωτερικό εξώστη είναι χώροι κύριας ή βοηθητικής χρήσης, όπως διάδρομοι, χώροι υγιεινής. Στον υπολογισμό του ποσοστού του εσωτερικού εξώστη προσμετράται η κλίμακα ανόδου, που συνδέει τον εσωτερικό εξώστη με το χώρο της υποκείμενης επιφάνειας (δεν προσμετράται η κλίμακα του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου ή του κεντρικού κλιμακοστασίου αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας). Το πατάρι δύναται να είναι συνεπίπεδο με όροφο ή σοφίτα του κτιρίου, να είναι προσπελάσιμο από τους παραπάνω χώρους και να φέρει κλειστούς βοηθητικούς χώρους σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειάς του και σε απόσταση ενός (1) τουλάχιστον μέτρου από τα ανοικτά όρια. Σε περίπτωση κτιρίου με στέγη, αν το πατάρι βρίσκεται κάτω από την στέγη δύναται να αποτελεί ενιαίο σύνολο με το χώρο κάτω από την στέγη. Σε αυτήν την περίπτωση, για τον υπολογισμό του ελεύθερου ύψους ο παραπάνω χώρος αντιμετωπίζεται ενιαία, υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τους όρους ελεύθερου ύψους των χώρων κύριας χρήσης.
  3. Προσπαθώντας να βγάλω άκρη τις τελευταίας μέρες με τον ν. 4759/20, «έπεσα πάνω» στο επισυναπτόμενό σκαρίφημα που φαίνεται να έχει φτιάξει η ΥΔΟΜ Θέρμης (29/3/2021). Νομίζω ξεκαθαρίζει αρκετά, αν όχι πολλά(!). Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.
  4. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχόλιου του @kan62, και όσον αφορά την πρόταση του νέου ΝΟΚ (ν. 4759/20) που γράφει: «Δύναται, η επέκταση του δαπέδου της προσμετρώντας την επιφάνεια πλέον του 50% στον σ.δ» Καταλαβαίνω πως αφού επιτρέπεται η επέκταση του δαπέδου της σοφίτας, άρα επιτρέπεται και να είναι συνεπίπεδη με όροφο. Διαφορετικά πώς αλλιώς μπορείς να επεκτείνεις το δάπεδο της σοφίτας αν δεν είναι συνεπίπεδη? 😊
  5. Σε ευχαριστώ πολύ @Arche για την απάντηση. Απο την απάντηση σου καταλαβαίνω πως μπορώ να έχω στον Α όροφο (αν είναι 100 τμ το ισόγειο) συνολικά: 60 τμ δόμηση και 10 τμ πατάρι. άρα στο ίδιο επίπεδο να έχω συνολικά 70 τμ (60 δόμηση και 10 πατάρι). Αυτό εννοείς?
  6. Καλησπέρα και από μένα, δύο ερωτήσεις επί του θέματος του παταριού κατά τον ν. 4759/20. Έστω ότι μελετάτε αυτοτελής μονοκατοικία 2 επιπέδων, ισόγειο και όροφο, τα οποία συνδέονται με εσωτερικό κεντρικό κλιμακοστάσιο. Στο ισόγειο υπάρχει σαλόνι, κουζίνα και τραπεζαρία. Στον όροφο γίνεται χρήση ΣΔ για την δημιουργία ΥΔ και WC. 1. Επιτρέπετε, χωρίς να μετρήσει στον ΣΔ, η κατασκευή παταριού (με εμβαδόν μικρότερο του 25% του επιτρεπόμενου ΣΔ) στον όροφο? Αρχικά να αναφέρω πως ο 4759/20, αναφέρει πως «Το πατάρι δύναται να είναι συνεπίπεδο με όροφο ή σοφίτα του κτιρίου», ωστόσο αναρωτιέμαι αν το πατάρι δύναται να είναι προσπελάσιμο αποκλειστικά και μόνο από το κεντρικό εσωτερικό κλιμακοστάσιο? 2. Τέλος, αναρωτιέμαι αν για τον έλεγχο του 70% θα πρέπει στο εμβαδόν του παταριού να προσθέσω ή όχι εκείνο του κεντρικού εσωτερικού κλιμακοστάσιου? Ο 4759/20, αναφέρει πως, «Στον υπολογισμό του ποσοστού του εσωτερικού εξώστη προσμετράται η κλίμακα ανόδου, που συνδέει τον εσωτερικό εξώστη με το χώρο της υποκείμενης επιφάνειας (δεν προσμετράται η κλίμακα του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου ή του κεντρικού κλιμακοστασίου αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας» Ευχαριστώ
  7. Καλησπέρα σε όλους, επειδή διαβάζοντας τη συζήτηση έχω κάπως μπερδευτεί, επιτρέψτε μου την εξής ερώτηση. Σε μονοκατοικία με ισόγειο 100 τμ. (Συμπ. Και του κλιμακοστασιου) Και όροφο 60τμ, επιτρέπεται η δημιουργία πατάριου 20 τμ? Δηλαδή πατάρι με εμβαδο μικροτερο 70% των 100 τμ του ισογείου? (ή θα πρέπει το επίπεδο όπου βρίσκεται το πατάρι, και άρα του ορόφου (=δόμηση + πατάρι = 60+20=80 τμ) να είναι το πολύ 70% του ισογείου?) Ευχαριστώ πολύ.
  8. εβγαλαν νεα εκδοση 2012.. γνωριζει κανεις την απαντηση στο παραπανω ερωτημα?
  9. johntt

    KENAK Freeware

    πολλα συγχαριτηρια στον Sw0rf1sh!
  10. τελικα εγινε - θα γινει ομαδικη αγορα? ενδιαφερομαι και εγω
  11. johntt

    KENAK Freeware

    Γενικα ποια ειναι η διαδικασια που πρεπει να ακολουθηθει για μια ενεργειακη μελετη -επιθεωρηση συμφωνα με το προγραμμα? δε θα ηταν χρησιμη η δημιουργεια καποιου ειδους tutorial ?
  12. εχει παρει κανεις προσφατη προσφορα για το next? σε τι τιμη περιπου κυμενεται για νεους μηχανικους?
  13. αν εχει κανεις εντυπωσεις απο το προγραμμα, θα ενδιεφερε και εμενα...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.