Μετάβαση στο περιεχόμενο

Athanaselos

Members
  • Περιεχόμενα

    74
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Athanaselos

  1. Σχετικά με το ΚΕΑΟ να υποθέσω ότι οσων συναδέλφων οι οφειλές ξεπερνούν τις 5000€, έχουν αποσταλεί αυτομάτως απο το τσμεδε και έπειτα αναλόγως με τα κριτήρια που εφαρμόζει αυτός ο φορέας, κάνει την κρούση του για καταναγκαστική εξόφληση τους? υπάρχει καποιος συναδελφος που έχει μπλεξίματα με το κεαο? εχει αρχίσει να με φοβίζει πολύ αυτό το θέμα.
  2. Εχει κανεις συνάδελφος νεα σχετικά με την αίτηση του για αναδρομική διαγραφή? Τι τύχη έχουν πλέον οι αναδρομικές με παράλληλη διαγραφή των οφειλών? Εκείνη η είδηση που είχε κυκλοφορήση στα μεσα Δεκεμβρίου που έλεγε οτι η Δ.Ε. του τσμεδε ετοίμαζε πρόταση προς υπουργίο εργασίας και Δ.Ε. του ΕΤΑΑ, οτι πλέον οι μηχανικοί να έχουν το δικαίωμα με αίτηση τους να διαγράφονται τα χρέη και να αφαιρούντε απο τα συντάξιμα χρόνια, αλλα παράλληλα να είναι εξαγοράσιμα απο τον οφειλέτη περιτό να σας πω ότι μεσα στο τσμεδε (που πήγα σήμερα) δεν γνώριζε κανείς τίποτα. και ας ειναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ.
  3. Μια ερωτηση, Οταν θελεις να κανεις αίτηση ένστασης σχετικα με την απόριψη του τσμεδε σε αίτημα σου για αναδρομικη διαγραφη, υπάρχει καποιο σχετικό έντυπο που μπορεις να προμηθευτεις απο εκεί, ή γράφεις μια δικη σου ιδιόγραφη αίτηση με μπλα μπλα όπου ενίστασαι κατά της απόφασης τους. ευχαριστω
  4. Οταν παίρνεις την αρνητική απάντηση απο ΤΣΜΕΔΕ για αναδρομική διαγραφή, ξερει καποιος συναδελφος τι γράφεις στην αίτηση ένσταση? φτιάχνεις δικό σου έντυπο αίτησης ή χρησιμοποιείς έντυπο του τσμεδε για αυτη την ένσταση? απο ΤΕΕ την εχουν δεχτεί την αναδρομική με αιτιολόγηση οτι ειχα κλείσει τα φορολ. βιβλία μου απο 2012 αλλα στο τσμεδε κρύβονται πίσω απο εναν νομο του'40 που λεει η ημερομηνία διαγραφής είναι αυτή της αίτησης στην περιφέρεια τεχνικών υπηρεσιών.
  5. μου τηλεφωνησαν απο τσμεδε και με ενημερωσαν οτι μπορώ να παρευρίσκομαι κατά την διαβούλευση της αίτησης μου. και μου είπαν εκ των προτέρων οτι η απάντηση τους θα είναι αρνητική στην πρώτη αίτηση. με άλλα λόγια...... "έλα να σε γλεντήσουμε μωρέ..."
  6. Ισχύει οτι η απάντηση του ΤΣΜΕΔΕ στις ενστάσεις των μηχανικών (για αναδρομική διαγραφή) διαρκεί μεχρι και ενα χρόνο? αυτο μου είπαν τηλεφωνικά απο το τμήμα ασφάλισης, γιατί λέει εκκρεμούν και χιλιάδες άλλες τέτοιες υποθέσεις πριν απο εμένα. ΕΛΕΟΣ! εντωμεταξυ σε ολο αυτό το διάστημα δεν μπορείς να ασφαλιστείς και σε άλλο φορέα επειδή θεωρήσαι ήδη ασφαλισμένος σε έναν κύριο φορέα? δεν ξερω.
  7. Εχει κανενας συνάδελφος νεα σχετικά με τις αναδρομικές διαγραφές στο ΤΣΜΕΔΕ? εννοώ το κλασσικό που σου αρνούνται την αρχική αίτηση βάσει καποιου αρχαίου νόμου που λαμβάνουν υπόψη μόνο την ημερομηνία διαγραφής απο την περιφέρεια, και μετά κάνεις ένσταση και περιμένεις... αυτό εννοώ. Εγω εχω κάνει την βασική αίτηση και περιμένω ακόμα. το ΤΕΕ εχει δεχθει την αναδρομική διαγραφή. το βασικό ειναι να την δεχθεί και το ασφαλιστικό ταμείο μπας και διαγραφούν και οι οφειλές εκει.
  8. φίλε συναδελφε, δεν εχει σημασία τι θα κανεις πρώτο και σίγουρα στην περιφέρεια δεν σε ρωτάνε καν τι κανεις με την ΔΟΥ σου. και επειτα αφου θα πας στο ΤΕΕ για διαγραφή, προφανως θα μπεις και στη διαδιακασια να κλεισεις τα βιβλια σου στην ΔΟΥ.
  9. Σε 3-4 μερες θα βγει το χαρτι απο ΤΕΕ και αμεσως μετά παω ΤΣΜΕΔΕ για το τρικούβερτο γλέντι. Αιτήθηκες και εσύ για αναδρομική διαγραφή? Απ'οτι καταλαβαίνω και απο άλλους συναδέλφους η πρώτη απαντηση είναι αρνητική πάντα και μετά όλοι κάνουν ένσταση. Αλλα δεν έχουμε νέα απο κανέναν σχετικά με την τύχη της ένστασης. Είμαι πάντως αισιόδοξος οτι θα τα καταφέρουμε στο τέλος. απο τη στιγμή που δέχεται το ΤΕΕ την αναδρομική διαγραφη, τότε τσμεδε τι ακριβώς μας ασφαλίζει στα κενα χρόνια? δεν βγάζει νόημα! αλλα, άσε... ξέρω την απαντηση σας!
  10. Δεν νομίζεις? Γνωρίζεις κάτι επίσημα ή πιθανολογείς? Γιατί μόλις σας είπα ότι αυτά ενημερώθηκα, επισήμως απο το ΤΕΕ, σήμερα!
  11. Επειδή έχει ερωτηθεί αρκετές φορές σε αυτό το νήμα αλλα δεν έχει απαντηθεί ακόμα με σαφήνια, το θεμα της επαναγραφής σε ΤΕΕ & ΤΣΜΕΔΕ μετά απο αναδρομική διαγραφή. Σημερα πήγα στο ΤΕΕ για να αποπληρώσω τις οφειλές σε συνδρομές για να ολοκληρωθεί η αναδρομική διαγραφή που αιτήθηκα. Ρώτησα την κα. Κοσμά στο 203 γραφείο το εξής: Εαν ξανα εγγραφώ στο μέλλον, ας πούμε το 2018 (γιατί ας πούμε βρήκα καλή δουλειά). Θα πρέπει να πληρώσω συνδρομές σε ΤΕΕ & ΤΣΜΕΔΕ απο την ημερομηνία αναδρομικής διαγραφής μού (2012) ή απο την ημερομηνία της επανεγγραφής (2018)? Μου απάντησε με αρκετή σιγουριά και σαφήνια ότι θα πληρώνω απο το 2018 και έπειτα. Δεν θα μου ζητηθούν αναδρομικά για τα χρόνια που ήμουν διεγραμμένος στο ταμείο. και επίσης μου διευκρίνησε πως αυτό είναι ενα απο τα λίγα πράγματα που συμφωνούν ΤΕΕ & ΤΣΜΕΔΕ. ΟΜΩΣ, (και εδώ είναι που μπερδεύονται συνήθως καποιοι συνάδελφοι στις ερμηνίες τους). Μπορούμε, όταν θα επαναγγραφούμε στο μέλλον να ζητήσουμε ΑΝΑΚΛΗΣΗ της διαγραφής μας και η διαγραφή που κάναμε στο παρελθόν να θεωρείται ως μη γενόμμενη. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθούν αναδρομικά όλες οι εισφορές και συνδρομές απο την ημερομηνία που διαγραφήκαμε έως την στιγμή που ζητήσαμε την ανάκληση της διαγραφής μας. Θα μου πείτε γιατί να το κάνει αυτό κάποιος? Αυτό θα συνέβαινε εαν καποιος συνάδελφους έβρισκε ξαφνικά πολύ χρήμα και θέλει να μην χάσει ασφαλίσημα χρόνια ώστε να βγεί έγκαιρα στη σύνταξη και πάλι, απο το να έχει αλλά επιπλέον 4-5 χρόνια ασφάλιστρα λόγω της περιοδικής του απουσίας απο το ταμείο. Ελπίζω να σας διαφώτισα σχετικά γιατί το θέμα με έκαιγε και εμενα. Επομένως υπάρχουν ακόμη λύσεις, αρκεί να είχαμε δουλειά... Τουλάχιστον το ΤΕΕ φαίνεται πολύ πιο εξυπηρετήσιμο με τα μέλη του σε σχέση με το ΤΣΜΕΔΕ.
  12. αν και δεν ελαβα την απάντηση απο το ΤΕΕ. εδώ και 2 μήνες, είδα στο σύστημα οτι εχουν διαγραφεί οι οφειλές μου απο το 2013 έως σήμερα, και εκκρεμούν μόνο οι παλαιότερες. αρα συμπεραίνω οτι έχουν αποδεχθεί την αναδρομική διαγραφή, και θα πρέπει να παω απο εκεί να εξοφλήσω και τις παλαιότερες οφειλές.
  13. Έχω κανει και εγω αίτηση για αναδρομική διαγραφή πριν 2 μήνες και περιμένω την απάντηση τους, αλλα δεν εχω πληρώσει τις συνδρομες του ΤΕΕ (για τις οποίες χρωσταω 6-7 χρόνια τώρα). Δεν με ρωτήσαν κατι σχετικό οταν τους έδωσα την αίτηση. Απο τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω οτι θα υπάρξει πρόβλημα ή χρονοτριβή στην έκβαση της απαντησης τους? Να ξανα παω να τους ρωτήσω μηπως πρεπει να τα εξοφλήσω για να ξεμποκάρει η υπόθεση? γιατι εχουν περάσει δυο μηνες και δεν εχω λάβει απάντηση, αν και μου είπαν οτι ~2 μηνες θελει η υπόθεση.
  14. Δεν νομίζω οτι χρειάζονται επανεξετάσεις όπως την πρώτη φορά που εγγραφήκαμε. Έλεος πια, εαν ισχύει πάλι αυτό!
  15. εννοείς τις εισφορές σε τσμεδε απο την ημερομηνία αναδρομικής διαγραφής μου μέχρι την ημερομηνία που θα ξανα εγγραφώ? ειναι ενα αξιόλογο ερώτημα αυτό!
  16. Μολις γύρισα απο ΤΕΕ. Καταρχήν να σε ευχαριστήσω και εσένα συνάδελφε για τις οδηγίες σου που μου ήταν χρήσιμες και όλους τους άλλους που αφοσίωσαν χρόνο εδω μεσα για να μας ενημερώσουν επαρκώς. Έτσι και εγώ θα σας πω πως έχει μέχρι τώρα η αναδρομική διαγραφή που έχω δρομολογήσει. Πήγα αρχικα στην περιφέρεια και πηρα το πιστοποιητικό παυσης σε ενα τεταρτο μεσα και μου είπαν οτι μπορουν να γράψουν οτι ημερομηνία παυσης επιθυμώ εγώ (δεν εχουν κανενα πρόβλημα) εαν εχω πρόβλημα με το ΤΕΕ να επιστρέψω σε αυτους και να μου την αλλάξουν. Σε ερώτηση για επανεγγραφές σαν μηχανικός μου είπαν πως γίνονται κανονικά και ξεκινώ απο αυτούς παλι αλλα για περισσότερες διευκρινήσεις να απευθυνθώ στο ΤΕΕ. Μετα πήγα στο ΤΕΕ και εκανα αίτηση οπου σημείωνα οτι ζητώ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ και οχι απλώς διαγραφή, μου είπαν οτι γίνεται αλλα το πόρισμα βγαίνει μετά απο το συμβούλιο τους, (δεν φάνηκαν καθόλου προβληματισμένοι με το γεγονός της αναδρομικής) Στα δικαιολογητικά μου ζήτησαν το χαρτί της περιφέρειας, το αποδεικτικό της εφορίας για την παυση εργασιών απο το 2012, και όλα τα εκκαθαρηστικά απο εκείνο το έτος έως σήμερα. Πήρα πρωτόκολλο και μου είπαν σε κανα δίμηνο η απάντηση ταχυδρομικώς. Επίσης ρώτησα και σε αυτούς αν μπορώ να επαναγγραφώ στο ΤΕΕ ως μηχανικός και μου είπαν φυσικά, θα κάνεις την ίδια διαδικασία που έκανες και για την διαγραφή. Επομένως εως τώρα καταρρύπτονται καποιοι μύθοι οτι δύσκολα διαγράφεσαι και αλλο τόσο πιο δύσκολα επαναεγγράφεσαι. φαντάζομαι όμως οτι το παλούκι θα είναι στο ΤΣΜΕΔΕ που αν όλα πανε καλά θα αναγκαστούν να μου διαγράψουν οφειλές 3,5 ετών, και θα μου μείνουν 2 έτη να διακανονησω (2011,2012) με την πάγια ρύμθιση των 12 δόσεων που ισχύει αυτή τη στιγμή. Επίσης ισως καποιους βοηθήσει το γεγονός οτι ασφαλιστικές οφειλές μπορεί να διακανονήσει καποιος και με τον Νόμο Κατσέλη όπου με τον τροποιητικό Ν.4336/2015 εντάσσονται και ασφαλιστικές οφειλές, ΑΛΛΑ για να ενταχθείς δεν θα πρέπει να είναι οι μοναδικές οφειλές σου προς το κράτος, αλλα να χρωστάς και σε πιστωτικά ιδρύματα ή φυσικά πρόσωπα πιστωτές. Δεν εχω ρωτήσει το ΤΣΜΕΔΕ για τον νόμο κατσέλη αν καποιος συνάδελφος έχει γνώση ας μας ενημερώσει σχετικά. (φαντάζομαι οτι αποτρεπτικά θα του πουν ΟΧΙ για να μην χάσουν λεφτά). Εν κατακλείδι συνάδελφοι, έχω την εντύπωση οτι η διαδικασία διαγραφής έχει εξομαλυνθεί αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό χάρη στις προσπάθειες συναδέλφων μας που παιδεύτηκαν πολύ απο τους θεσμούς στο πρόσφατο παρελθόν, και γι αυτό τους ευχαρηστούμε όλοι. Έχουν συνειδητοποιήσει οτι δεν έχει νόημα να προσπαθούν να μας εμποδίζουν αλλο με ψυχοφθόρες διαδικασίες και τρομέρες. Όταν θα εχω νεα για την ολοκλήρωση της διαγραφής και απο ΤΕΕ και απο ΤΣΜΕΔΕ θα σας ενημερώσω σχετικά.
  17. Καλησπέρα σας, Εχω διαβασει αρκετες σελίδες αλλα οχι ολο το νήμα. Θέλω και εγώ να διαγραφω απο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ αλλα να κάνω αναδρομική διαγραφή με ημερομηνία 2012 όποτε και έκλεισα τα βιβλία μου στην εφορία. Απ΄οτι βλέπω μπορείς να το κάνεις στο ΤΕΕ με την βεβαίωση της ΔΟΥ αλλα βάσει του ανωτέρω συναδέλφου θα εχω πρόβλημα στο ΤΣΜΕΔΕ. Εχω συσσωρευμενες οφειλές 5 ετών στο ταμείο μας και τις αντίστοιχες συνδρομες στο ΤΕΕ. για να σου επιτρέψουν την διαγραφή και απο τα δύο πρέπει να τα εξοφλήσω ή θα παραμείνουν και θα τοκίζονται πέραν της διαγραφής? Σκοπός μου είναι με την αναδρομική διαγραφή να γλυτώσω τις οφειλές πέραν του 2012 (έως σήμερα), και αυτές του 2011 & 2012 να τις διακανονήσω αφού θα είναι πιο υποφερτές ώστε να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Μπορείτε να με συμβουλέψετε ή να με ενημερώσετε σχετικά με την υπόθεση μου? ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  18. Καλημέρα σας, εχω την εξης ερώτηση, για επανέναρξη επαγγέλματος στην εφορία και όσον αφορά τα του ασφαλιστικού φορέα, απαιτείται ασφαλιστική ενημερώτητα? Δεν εχω διαγραφεί απο τσμεδε & τεε (τρέχουν ακόμα τα χρωστούμενα), απλά είχα κάνει παύσης εργασιών στην εφορία για τρία χρόνια. Και αν ναι, τότε για να την πάρω πρέπει να κάνω διακανονισμό για εξόφληση των οφειλών, για να την παρω? ή πρέπει να εχουν εξοφληθεί πλήρως οι οφειλές? Ευχαριστώ
  19. πρωτοπόρα ιδέα και energy saving. αλλα στις χώρες που έχουν πολλά διερχόμενα αγρια ζώα μεσα στους επαρχιακούς δρόμους θα αυξηθούν οι θάνατοι τους απο ατυχήματα.
  20. τελικα ειναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά σαν μηχανικός οπουδήποτε: -Σαουδική Αραβία, κατάρ & ΗΑΕ ειναι όντως κλειστό λόμπυ και συνήθως μόνο με κονέ βρίσκεις δουλειά, θες απο 10+ χρόνια εμπειρίας και εκτός αυτού οι αραβες εχουν αρχίσει να προτιμουν φτηνότερο εργατικο προσωπικό όπως φιλιπινέζους, ινδούς, πακιστανούς κ.α. Δυστηχως για εμας τους ελληνες μικραίνει η πίτα, και λεω δυστηχώς γιατί η νοοτροπία της εργασίας εκεί ταιριάζει στα δικά μας δεδομένα. Υπάρχει λιγο ανοργανωσιά λίγο μπάχαλο λιγο ευελιξία και ελευθερία κινήσεων και σε ενα τετοιο καθεστώς ενας ελληνας μπορεί να αναδειχθεί. -Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος να βρεις δουλειά ειναι να πας εκει ωστε να σε γνωρίσουν απο κοντά πριν ρισκαρουν να σε προσλάβουν και αυτό προυποθέτει μεγάλο οικονομικό ρίσκο για εμάς και ΑΝ εχεις εξαρχης ενα αποθεματικο να το ξοδέψεις και πιθανόν να γυρίσεις μπουκάλα πισω. Ποιος απο εμας διαθέτει 4-5 χιλιαρικα να διαθέσει για ταξιδάκι ευρέσεως εργασίας? Συνήθως δεν δινουν καν σημασια σε βιογραφικά εκτος χώρας τους εκτός αν πρόκειται για πολύ δυνατό βιογραφικό και ο κάτοχος γνωρίζει καλά και την γλώσσα τους. Εκτός αυτού οι ευρωπαίοι ζητάνε υψηλή εξειδήκευση. Η κλασσική προσωνυμία Πολ. Μηχ. Αρχ. Μηχ δεν λεει τιποτα πλεον. Εαν εχετε ψάξει στις αγγελίες τους το γνωρίζετε ήδη. Εν κατακλείδι, Υπάρχει ενα γνωμικό που έλεγε ..."Αν έχεις τύχη διάβαινε"
  21. Σχετικά με την καρτα ανεργίας, (εγω προσωπικά και θεωρητικά μπορώ να την βγάλω γιατί εχω κανει παυση εργασιών στην εφορία 1,5 χρόνο) κερδίζεις τίποτα ουσιαστικό ακόμα και αν δεν καταφέρεις να εποφεληθείς απο αυτό το πρόγραμμα? Το σκεφτομαι απο καιρό αλλα επειδή ο ΟΑΕΔ δεν μας στηρίζει με κανένα επίδομα ή βοήθημα ως ελεύθερους επαγγελματίες, το έψαξα πρόσφατα (καλύπτει μόνο ΟΑΕΕ & ΕΤΑΠ), δεν ασχολήθηκα να βγάλω και καρτα ανεργίας. Ισως υπάρξει η δυνατότητα να αρχίσει απο του χρόνου καποιο επίδομα και για ΕΤΑΑ αφού έβαλαν πρόσφατα και στο ΤΣΜΕΔΕ εισφορά για οαεδ, όπως ειχαν κανει και με τον οαεε & εταπ. Για του λογου το αληθες, το πηρα απο το site του οαεδ: Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4144/18.04.2013 (ΦΕΚ 88) άρθρο 30, παρ.1, οι «κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ». Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, όπως π.χ. μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού από τη δημοσίευση της ως άνω διάταξης και μετά. Αντίθετα, δεν μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού όσοι εκ των ανωτέρω έχουν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας επαγγέλματος στις αρμόδιες ΔΟΥ. Για την εγγραφή των παραπάνω προσώπων στο μητρώο ανέργων απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
  22. Ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Επομένως δεν προχωραει το πραγμα.
  23. Καλησπέρα συναδελφοι, Μιας και είναι εποχή που πολλοί απο εμας εχουν κλείσει τα βιβλία μας στην εφορία για να γλυτώνουμε έστω το τελος επιτηδεύματος κάθε χρόνο. Τι γίνεται όμως οταν προκύπτει καμια περιστασιακή δουλίτσα όπου πρέπει να κόψουμε παραστατικό για τις υπηρεσίας μας? Μέχρι πέρσυ υπήρχε η επονομαζόμενη απόδηξη δαπάνης, αλλα απο φέτος καταργήθηκε και ισχυει ο τίτλος κτήσης για λήψη υπηρεσιών. Δεν εχω καταλάβει ακριβώς πως δουλεύει το πραγμα. Εαν γνωρίζει καποιος συνάδελφος να μας το ξεκαθαρίσει καπως. Μου έτυχε να μου ζητήσουν να διατελέσω Τεχνικός Ασφαλειας σε μια Δημοτική υπηρεσία, αλλα θέλουν παραστατικό να τους κόψω, και εγω εχω κανει διακοπη εργασιων στην εφορία. Απο τον Ν.4223/2013 προκύπτει οτι: Με τις τελευταίες αλλαγές του ν.4223/2013 και την παράγραφο 6 του άρθρου 51, η απόδειξη δαπάνης από 1.1.2014 μετονομάστηκε σε τίτλο κτήσης. Επομένως από 1/1/2014 οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς θα αποδεικνύουν αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου, με τη σύνταξη «τίτλου κτήσης», στον οποίο αναγράφονται τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής. Από 1.1.2014 αντί της έκδοσης απόδειξης δαπάνης, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς θα αποδεικνύουν αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών, από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου, με τη σύνταξη «τίτλου κτήσης» στον οποίο θα αναγράφονται, τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής. Σημειώνεται ότι, ως «τίτλος κτήσης», μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεικτικά ένα συμφωνητικό, μια υπεύθυνη δήλωση, ακόμα και ένα τιμολόγιο λήψης υπηρεσιών, που να περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δεδομένα, ενώ για τις λοιπές περιπτώσεις που προβλεπόταν, μέχρι 31.12.1013, η έκδοση απόδειξη δαπάνης π.χ. έξοδα κίνησης προσωπικού, επισκευές εντός εγγύησης κ.λ.π. μπορεί, από 1.1.2014, να εκδίδεται οποιοδήποτε δικαιολογητικό έγγραφο στο οποίο εμφανίζεται η καταβαλλόμενη δαπάνη. Τέλος, όταν καταβάλλονται μισθοί, ημερομίσθια, ή άλλες παροχές σε μισθωτούς δύναται, αντί της έκδοσης τίτλου κτήσης κατά τα ανωτέρω, να συντάσσεται κατάσταση μισθοδοσίας. Πηγή:www.capital.gr Μεχρι τωρα την απόδειξη δαπάνης την έκοβε η εταιρεία που πλήρωνε καποιον για τις υπηρεσίες του ή το ανάποδο? Υπάρχει και το ζήτημα της παρακράτησης φόρου που προκύπτει απο αυτόν τον τιτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης) οπως αναφέρεται στον νόμο. αλλα ισχύει μόνο για ποσά άνω των 300€ όπως ήταν μεχρι τωρα? αυτό δεν το διευκρινίζει. Ευχαριστώ,
  24. Θα ηθελα μια διευκρίνηση σχετικά με τις επιτρεπόμενες ειδικότητες μηχανικών ανα υπηρεσία. Συγκεκριμένα για αρχιτέκτονα, συμφωνα με τα πινακακια των νόμων επιτρέπονται μονο, κατεδαφίσεις, κατασκευές, αποπερατώσεις, εγκαταστάσεις εντος κτιρίων και δημόσια έργα (ειναι λίγο φλου αυτό!). Στην στήλη των παρατηρήσεων όμως των αλλων υπηρεσιών (π.χ. Κατηγορία Γ) επιτρέπεται καθε αλλη ειδικότητα ΑΕΙ με αντικείμενο σπουδών που σχετίζεται με τις εγκαταστάσεις των κτιρίων και την παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε λοιπόν να εικάσουμε οτι ενας αρχιτέκτονας μπορεί να αναλάβει Τ.Α. σε μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών (τράπεζα, ασφαλιστική, οικον. επιχείρηση)? ιδίως την στιγμή που για θέματα παθητικής πυρ/σίας ειναι αρμόδιος ο αρχιτέκτονας? Μου φαίνονται λίγο ασαφές η λογική τους.
  25. Γεια σας, μου εγινε προσφατα προταση απο γνωστό μου να διατελέσω Τ.Α. σε μια μικρή δημοτική υπηρεσία (4 ατομα κοινων. λειτουργοί) το θεμα ειναι οτι δεν το εχω ξανα κάνει ουτε εχω παρακολουθήσει σεμινάρια. δεν ξερω εαν χρειάζεται να κατέχω καποιες πιστοποιήσεις. εχω απλά μια μικρή επαφή με το αντικείμενο λόγω απασχόλησης μου και τριβής σε μεγάλα εργοτάξια και commisioning σε retail χώρους. Τι με συμβουλεύετε? εαν διαβάσω το Ν.3850/2010 ειναι ικανοποιητικό τι αλλο πρέπει να λάβω υπόψη? ποιες ενεργιες πρεπει να κανω για να ξεκινήσω? Επίσης απ'οσο διάβασα τον σχετικό νόμο δεν κατάλαβα με σιγουριά εαν αρχιτέκτονας μπορεί να διατελέσει σε αυτή την κατηγορία υπηρεσιών. Ευχαριστώ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.