Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

EngXanthi

Members
  • Περιεχόμενα

    148
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by EngXanthi

  1. Μπορεί κανείς να μας επιβεβαιώσει αν τα δικαιολογητικά που ανεβάζουμε στο ηλεκτρονικό σύστημα παίρνουν κάποια ηλεκτρονική υπογραφή ή κάτι τέτοιο; Ειδάλλως, θα πρέπει όλοι να ακολουθάμε την τακτική της αναφοράς πάνω στο σχέδιο των στοιχείων. Ποιο το νόημα της ηλεκτρονικής υποβολής τότε; Δε μας φτάνει το ζόρι μας σαν επαγγελματίες, έχουμε και τους συμβολαιογράφους να μας κάνουν ανάκριση με ύφος λόρδου και καρδιναλίου αν έχουμε υποβάλλει ηλεκτρονικά τα σχέδια...
  2. Από την απάντηση της lenaki85, εγώ συμπεραίνω ότι οι υπηρεσίες περιβάλλοντος γνωμοδοτούν (ανεπίσημα τουλάχιστον) κατά το δοκούν. Εμένα μου απάντησαν ότι αν έχει λήξει η Ε.Π.Ο., πρέπει να πάω σε νέα αδειοδότηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  3. Για τις προεκτιμώμενες αμοιβές μελετών, δείτε τον ομώνυμο κανονισμό που ισχύει για Δημόσια Έργα. Είναι ένας καλός μπούσουλας για να κοστολογήσει κάποιος συνάδελφος τη δουλειά του. Και προς Θεού, καλές οι ερωτήσεις, αλλά και λίγο research στον Γούγλη δε βλάπτει!
  4. Μην ξεχάσετε να κάνετε και χημική ανάλυση του νερού ανάλογα με τη χρήση του. Είναι υποχρεωτικό δικαιολογητικό σύμφωνα με τις 2 ΚΥΑ που αφορούν νέες και υφιστάμενες χρήσεις νερού αντίστοιχα.
  5. Φυσικά και μπορείς, αρκεί να πάρεις για την ΟΕ τους ΚΑΔ που αντιστοιχούν σε αυτά τα αντικείμενα και να μπορείς έστω εσύ με το πτυχίο σου να δικαιολογήσεις τους ΚΑΔ αυτούς. Καλύτερα όμως να μιλήσεις με το λογιστή σου, ξέρει σίγουρα περισσότερα.
  6. @deathlok Έτσι κι αλλιώς στο έντυπο 2 για την ανάθεση των καθηκόντων του Τ.Α. θα γράψεις εβδομαδιαίο (ή διεβδομαδιαίο) πρόγραμμα για την εκτέλεση των καθηκόντων του Τ.Α. Μπορεί να υπολογίζονται 50 ώρες ετησίως, αλλά στην τελική στο πρόγραμμα θα φαίνονται: 1 ώρα την εβδομάδα ή αλλιώς 4,5 ώρες το μήνα (λόγω στρογγυλοποίησης). Οι 50 ώρες ετησίως θα φαίνονται στο έντυπο της ανάθεσης και αποδοχής καθηκόντων (έντυπο 3 αν δε με απατά η μνήμη μου). Εκεί θα εξεταστεί στο σύνολο της η εφαρμογή του ΠΔ για τον υπολογισμό των ωρών. Όμως, θα πρέπει το εβδομαδιαίο από το έντυπο 2 να βγάζει τουλάχιστον τις ετήσιες ώρες απασχόλησης του εντύπου 3. 50 ώρες/έτος = 4,5 ώρες/μήνα (4,17 για την ακρίβεια) ή 50 ώρες/έτος = 1 ώρα/εβδομάδα (0,96) Βάζοντας: 1 ώρα/εβδομάδα = 52 ώρες/έτος (ΟΚ) 4,5 ώρες/μήνα = 54 ώρες/έτος (πάλι ΟΚ) Το τι θα δεχτεί το ΤΤΥΕ είναι θέμα ΤΤΥΕ.
  7. Είναι όπως σου τα λέει η ΔΕΗ. Συμβουλέψου τον συμβολαιογράφο σου ή το δικηγόρο σου. Σίγουρα υπάρχει κάποια λύση, πάντως όπως είπε και ο συνάδελφος, αυτά γίνονται όταν γράφουμε περιουσία σε ανήλικους. Πέραν τούτου όμως, εφόσον λυθεί το θέμα με την ιδιοκτησία, φυσικά και σε συμφέρει να κατασκευάσεις 10άρι.
  8. Απευθύνσου σε γραφείο που ασχολείται με Φ/Β, το πιθανότερο να έχουν ή να συνεργάζονται με τοπογράφο και να συνταχθεί το τοπογραφικό. Αυτό φυσικά εάν δεν έχεις ήδη τοπογραφικό διάγραμμα.
  9. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι έχει περιορισμένο μέλλον έτσι όπως είναι διαμορφωμένη τώρα η κατάσταση. 1. Προφανώς και φταίνε αυτοί που νόμιζαν ότι "θα σπείρουν Φ/Β και θα κάθονται για μια ζωή". Άνθρωποι σαν κι αυτούς έβγαλαν κακό όνομα για τους Έλληνες, που στην πραγματικότητα δουλεύουν ίσως περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. 2. Μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ σε βαθμό τέτοιο που να ανησυχούμε για την τιμή των 0,55 euro, θα εμφανιστούν τόσες πολλές εξ αρχής ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας. Αποκλείεται μία από αυτές να μην κάνει συμφέρουσα προσφορά αγοράς του ρεύματος από Φ/Β εγκατάσταση!
  10. Τα μικρά έργα (<=10 kW), καθώς και τα λοιπά έργα σε στέγες και δώματα επιχειρήσεων, θα κρατήσουν για πολύ καιρό ακόμα. Ας λάβουμε υπόψη και τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας που σιγά σιγά ξεπροβάλλουν και για τις οποίες η παραγόμενη ενέργεια από Φ/Β είναι μια πολύ συμφέρουσα πηγή ενέργειας, άρα και εσόδων για αυτές. Τα μεγάλα έργα σε αγροτεμάχια ήδη έχουν κορεστεί. Σε πολλές περιοχές εδώ και 8 μήνες έχει άτυπα σταματήσει η εξέταση φακέλων ειδικά για τους ιδιώτες επενδυτές, που πολλοί είχαν ήδη το κεφάλαιο έτοιμο, αφού δόθηκε προτεραιότητα στους αγρότες και άτυπα στις μεγάλες εγκαταστάσεις (τάξεως MW). Για τους αγρότες, δεν έχω πολλά να πω, φιάσκο η όλη κατάσταση, πίστεψαν και οι άνθρωποι ότι τα Φ/Β είναι οι νέες επιδοτήσεις για βαμβάκι και συναφή κι ότι θα βάλουν το 100άρι (100 kW) και θα κάθονται για μια ζωή. Αλλά χωρίς λεφτά από δάνειο (πάει η ΑΤΕ) δε γίνεται τίποτα. Οπότε για μένα οι μεγάλες Φ/Β εγκαταστάσεις ήταν το νέο χρηματιστήριο. Όπως ακριβώς έγινε και τότε, "υποσχέθηκαν" στους μικρούς ιδιώτες-παραγωγούς ένα καλό ετήσιο εισόδημα από τα Φ/Β, αλλά στην πραγματικότητα παίχτηκαν χοντρά λεφτά με τις μεγάλες εγκαταστάσεις και βγήκαν αυτές κερδισμένες, ενώ πολλοί από τους ιδιώτες επενδυτές ζημιωμένοι.
  11. Τι εννοείς "Ολα καλα με τισ εταιριες που δεν εχουν συμβολαια"; Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι αν σου χρωστάνε χρήματα δεδουλευμένα, δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμβόλαιο! Ρωτήστε εμένα, 7 μισθούς μέσα! Πάλι καλά που το κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να πιέζουν για τον ίδιο εντατικό ρυθμό εργασίας, αλλιώς ποιος ξέρει τι θα γινόταν από αντιδράσεις και διαμαρτυρίες...Και δυστυχώς, αυτή είναι η μαύρη πραγματικότητα για όλους τους μηχανικούς εργοταξίων τη σήμερον...
  12. Και ποιος είπε ότι οι μεγάλες εγκαταστάσεις δεν έχουν, άτυπα, προτεραιότητα; Γιατί η ΔΕΗ έβαλε τους μη αγρότες-επενδυτές τελευταίους στην προτεραιότητα εξέτασης φακέλων, μετά από τα MW και τους αγρότες; Ξέρετε πόσες άδειες επενδυτών για 100άρια είναι στον αέρα κι είναι αιτία το νέο χρηματιστήριο-φούσκα που λέγεται "Πράσινη ενέργεια από Φωτοβολταϊκά πάρκα";
  13. C40/45 για δίδυμη γέφυρα 4 πλακοδοκών, η κρέμαση των οποίων ήταν προεντεταμένες δοκοί που παράγονταν σε εργοταξιακή κλίνη προέντασης με ημερήσια παραγωγή 1 δοκού έτοιμης για τοποθέτηση στο έργο. Υπήρχαν 2 συνθέσεις, μια για την πλάκα και τις διαδοκίδες και μία για τις δοκούς.
  14. Δες και την ΥΑ ΔΙΠΑΔ/οικ/502/2003. http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/946b_03.1122446546390.pdf
  15. Το υλικό ΠΤΠ Ο-150 μπορεί σε διαφορετική διαβάθμιση να χρησιμοποιηθεί και ως στραγγιστική στρώση οδοστρωσίας (ΣΣΟ).
  16. Μια χαρά μπορούν. Εγώ είμαι ήδη σε Ο.Ε. χωρίς να γραφτώ στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).
  17. Μάλλον κάποιος παίζει μαζί σου, πρόσεξέ τον. Το σκυρόδεμα δεν χάνει όγκο με τη δόνηση, τα κυβικά του είναι όσα "περιορίζονται" από το καλούπι ή όσα έβγαλε η προμέτρηση.
  18. Δεν διατηρείται. Έτσι κι αλλιώς στη διαστασιολόγηση προεντεταμένων στοιχείων λαμβάνεις υπόψη και τη χαλάρωση των τενόντων. Η εμφανιζόμενη "περίσσεια" εντατικών μεγεθών λόγω χαλάρωσης παραλαμβάνεται και αυτή με τη σειρά της από τους χαλαρούς σιδηροπλισμούς.
  19. Η προένταση σε κτίρια παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα στην κατακόρυφη διεύθυνση της εδαφικής επιτάχυνσης, ειδικά στην περίπτωση δοκών. Επιπλέον, ακόμα και στην περίπτωση της προέντασης, ο "χαλαρός" οπλισμός δεν είναι για μοντάζ, ο σκοπός του είναι για να παραλάβει όλες τις ροές των τάσεων, θλιπτικών και εφελκυστικών, τις τάσεις διάσπασης στις καμπύλες των σιδηροπλισμών κλπ. Και αυτό διότι η πλήρης προένταση είναι άκρως αντιοικονομική. Η μερική προένταση, που αποτελεί την πλέον οικονομική λύση προέντασης, αφήνει ένα μικρό εύρος εφελκυστικών τάσεων στις επαλληλίες των εσωτερικών εντατικών μεγεθών, το οποίο καλούνται να παραλάβουν οι "χαλαροί" σιδηροπλισμοί. Επιπλέον, για να κάνεις συμφέρουσα προένταση απαιτείται αυξημένη ποιότητα σκυροδέματος. Δε συζητάμε για C20/25, θέλει τουλάχιστον C25/30, οπότε αυξάνεται το κόστος. Ούτε οι τένοντες είναι φθηνοί, ούτε και το συνέργειο και τα εργαλεία για την τάνυσή τους. Είναι μια διαδικασία επίπονη, χρειάζεται πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια. Για την επικινδυνότητα της καταστροφής προεντεταμένων στοιχείων... Βόμβα δε λες τίποτα, δεν είναι μόνο η ψαθυρότητα της θραύσης του σκυροδέματος που το κάνει να πετάει κομμάτια σαν όλμο διασποράς, το ίδιο το καλώδιο γίνεται μαστίγιο. Όσο για το ξεβίδωμα των κοχλιών αγκύρωσης, δεν έχω διαφωνία να εκφράσω. Υπάρχει όμως η περίπτωση που μέσα στο σωλήνα του συρματόσχοινου εγχύεται τσιμεντοκονίαμα τόσο για την προστασία του τένοντα από διάβρωση όσο και για την μεταφορά φορτίων στο σκυρόδεμα μέσω συνάφειας (μονολιθικότητα).
  20. Σημαντικός λόγος για να γραφτείς στο ΤΕΕ είναι το γεγονός ότι η εμπειρία για να γραφτείς σε μελετητικό ή κατασκευαστικό μητρώο μετριέται χρονικά από την εγγραφή στο ΤΕΕ και όχι από την απόκτηση του πτυχίου. Αν γραφτείς τώρα, θα αποκτήσεις δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα αυτά 9 μήνες νωρίτερα (τόσο δεν είναι η θητεία τώρα. Ζύγισέ τα και αποφάσισε.
  21. Τα ζυγολόγια είναι για σκυρόδεμα με ενσωματωμένη την ποσότητα του νερού και των αδρανών. Το φαινόμενο βάρος λογικό μου φαίνεται, εκτός από το τελευταίο που είναι μικρότερο, τα υπόλοιπα είναι κοντά στο 2.4 tn/m3. Συνάδελφοι, έχω την εντύπωση ότι το θέμα εκφυλίζεται σε φιλοσοφική συζήτηση για μηχανικούς. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις λόγω της φύσης του φόρουμ, αλλά δε νομίζω ότι η συζήτηση θα βοηθήσει τον original poster έτσι όπως εξελίσσεται. Γενικά συμφωνώ με τις τελευταίες συμβουλές του spy1551 Είτε αυτό συνέβη είτε ο καλουπατζής φούσκωνε ότι έβρισκε. Μου έτυχε σε "οιωνεί" αυτεπιστασία του σπιτιού μου (ήμουν φοιτητής και είχαμε καταλήψεις), όπου οι πλάκες πάχους 18 εκ. είχαν γίνει 15 στα άκρα και 23 στο άνοιγμα, σαν βασιλόπιτα ένα πράγμα. Προμέτρηση με ακρίβεια, πού στο καλό χάθηκαν 2.5 κυβικά; Για πότε το συνεργείο έπιασε τσουγκράνες και πήχη για να διορθώσουν το "λαθάκι"...
  22. Καβαλέτα προφανώς εννοεί τα στηρίγματα των άνω σχαρών σε μεγάλου ύψους θεμέλια/κοιτοστρώσεις/κεφαλοδέσμους πασσάλων. Πλαστικά τέτοιου μεγέθους στηρίγματα δεν μου έχουν τύχει ως τώρα. Αλλά από τη στιγμή που είναι διαμορφωμένοι σιδηροπλισμοί, θα πρέπει να πληρωθεί η διαμόρφωσή τους (κόψιμο, στράβωμα). Για την τοποθέτηση διαπραγματεύσου το αν νομίζεις ότι αξίζει τον κόπο ή μπορείς να γλιτώσεις κάτι.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.