Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

N_N

Members
  • Περιεχόμενα

    69
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

N_N's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare

Recent Badges

32

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφε εδώ θα βρεις οδηγίες για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση εκπρόθεσμης ΕΕΔΜΚ όπως την δική σου. Εεπειδή μου έχει τύχει, εννοείται ότι αν υπάρχει τρόπος να ακυρωθεί το παραστατικό και να εκδοθεί άλλο με ημερομηνία μετά αυτήν της έκδοσης της ΕΕΔΜΚ θα είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα, αν και με την ηλεκτρονική τιμολόγηση πλέον έχουν στενέψει τα περιθώρια ελιγμών... ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το link είναι από το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ, δε νομίζω όμως να έχει αλλάξει η διαδικασία, μπορείς σε κάθε περίπτωση να πάρεις ένα τηλ στο Helpdesk του ΤΕΕ και να ρωτήσεις.
  2. Στο παρελθόν είχα απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια πολλές αναφορές που σχετίζονται με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Βέβαια μέχρι να ανταποκριθούν είχε λυθεί το θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα μέτρο πίεσης (δεν μας έχει μείνει και τίποτα άλλο στην τελική)... Μπορείς να πεις στον/στην ωφελούμενο/η να κάνει αναφορά εκεί ή να την κάνεις εσύ (ακόμα και εσύ να την κάνεις θα πρέπει να είναι στο όνομα του γιατί αυτός/ή είναι ο/η πολίτης που έχει το πρόβλημα).
  3. Αν τα έχω καταλάβει καλά, πρέπει όλοι οι προμηθευτές να λάβουν ακριβώς το ποσό που τους αντιστοιχεί για να προχωρήσεις σε διαχείριση της προκαταβολής που έχει δεσμευτεί στον λογαριασμού του/της ωφελούμενου/ης. Εφόσον προχωράς με ίδια κεφάλαια, θα πρέπει να μεταφερθεί στους επαγγελματικούς λογαριασμούς όλων των προμηθευτών το μη επιχορηγούμενο ποσό για κάθε παρέμβαση που υλοποιούν και μετά να ανεβάσεις στην πλατφόρμα τα τραπεζικά παραστατικά των μεταφορών και τις αντίστοιχες αποδείξεις είσπραξης. Είναι πολύ σημαντικό το τυχόν πλεονάζον ποσό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ωφελούμενου/ης και προμηθευτών, να πληρωθεί ξεχωριστά (στο χέρι αν υπάρχει εμπιστοσύνη ή τραπεζικά αλλά με άλλη συναλλαγή) και να μην φανεί πουθενά στο πρόγραμμα.
  4. Καλημέρα. Τώρα παρατήρησα ότι όταν έχεις υποβάλει αίτηση δανείου και περιμένεις απάντηση (Τρέχουσα Κατάσταση : 04.γ Αξιολόγηση οικονομικής προέγκρισης), στην καρτέλα "Στοιχεία δανείου" τέρμα κάτω υπάρχει η επιλογή "Ακύρωση Αίτησης Δανείου".
  5. Καλημέρα. Μια καλή τακτική για να προλαμβάνουμε (στον βαθμό του εφικτού) δυσάρεστες καταστάσεις με προμηθευτές/αναδόχους είναι: 1. Να ενημερώνουμε τους πελάτες μας ώστε το πρώτο ερώτημα που θα θέτουν σε υποψήφιους προμηθευτές/αναδόχους να είναι το αν αναλαμβάνουν δουλειές μέσω ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και αν ναι με ποιους όρους (κάποιοι πχ στα προηγούμενα προγράμματα που δεν έπαιζε ενδιάμεση εκταμίευση και ήξεραν ότι θα έχουν πολλούς μήνες αναμονής μέχρι να εξοφληθούν, συμμετείχαν μεν στο πρόγραμμα αλλά απαιτούσαν εξόφληση με την παράδοση και δεσμεύονταν βάσει συμφωνητικού ότι θα επιστρέψουν την επιχορήγηση όταν την λάβουν). 2. Όταν ο πελάτης έχει πλέον πάρει προσφορές από υποψήφιους προμηθευτές/αναδόχους που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι ασχολούνται με το πρόγραμμα και πριν κλείσει συμφωνία μαζί τους, να ζητάμε ΑΦΜ και επωνυμία ώστε να τσεκάρουμε αν στοιχειωδώς έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα του προγράμματος (ή έστω στου προηγούμενου), ώστε να έχουμε μια σχετική διασφάλιση ότι είναι ενήμεροι με τις διαδικασίες και δεν θα ταλαιπωρηθούμε όλοι κι όλοι πριν την ολοκλήρωση. Για τα κλιματιστικά τώρα που γράφει ο @Paul_Mix, το ζήτημα είναι μάλλον εμπορικό και όχι τεχνικό: κάποια μοντέλα κάποιων εταιρειών έχει αποφασίσει ο προμηθευτής ότι θα τα δίνει στις τιμές του προγράμματος, κάποια άλλα (ακριβότερα προφανώς κι ας έχουν τις ίδιες προδιαγραφές ισχύος που θέτει το πρόγραμμα) όχι. Μπορείς να τον ρωτήσεις πόσο θέλει παραπάνω για να τα δώσει και αυτά μέσω προγράμματος, λογικά θα δεχτεί.
  6. Το να γράψεις στον οδηγό εφαρμογής την φράση "παρέχεται η δυνατότητα εγγυοδοσίας του Δημοσίου για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς" δεν κοστίζει απολύτως τίποτα και ακούγεται πολύ ωραίο επίσης. Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου δε νομίζω να τους απασχολεί και πολύ αν και πότε θα λήξει το παζάρι με τις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να κάνουν αίτηση δανείου οι πλέον φτωχοί ωφελούμενοι του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 κι ας έχουμε φτάσει στα μισά του 2023... Εδώ πάνε για αναθεώρηση συντάγματος, με την πλέμπα θα ασχολιούνται;
  7. Καλά τα λες. Πλέον δεν έχει κανένα νόημα η βαθμολογία αφού έχουν προχωρήσει όλες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί πέρυσι στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, προχωράς άφοβα στην αλλαγή με αυτούς τους όρους που ανέφερες.
  8. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ σα να θυμάμαι να το έχουν αναρτήσει κάπου αυτό, αλλά δε μπορώ να το βρω... Σε κάθε περίπτωση, επειδή με είχε απασχολήσει και εμένα για περίπτωση πελάτη στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ, είχα στείλει σχετικό ερώτημα στο Helpdesk και παραθέτω την απάντηση:
  9. Αυτό εν τέλει είναι το λιγότερο εξοργιστικό συνάδελφε... Δεν φτάνει που ένα μήνα μετά δεν έχουν ελέγξει αν όντως έχουν λάβει τα ίδια κεφάλαια οι προμηθευτές, στέλνουν και μήνυμα (που το λαμβάνει και η ωφελούμενη) με προειδοποίηση για λήξη μιας ανύπαρκτης (όπως παραδέχονται εκ των υστέρων) προθεσμίας στην περίπτωση που δεν προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες... Και άντε εσύ να αποδείξεις στην εξαγριωμένη μετά από 2+ έτη αναμονής πελάτισσα (περιμένει από το αμαρτωλό ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ του Δεκέμβρη του 2020) ότι έχεις κάνει ο,τι προβλέπεται και ότι δεν θα ακυρωθεί η αίτηση της...
  10. Καλημέρα σε όλους/ες. Επισυνάπτω 2 screenshot, ένα από το mail που έστειλα στο Helpdesk του ΤΕΕ χθες και ένα από την απάντηση που έλαβα σήμερα το πρωί, χωρίς περαιτέρω σχόλια αφενός γιατί δεν χρειάζονται και αφετέρου γιατί δεν έχω την ψυχραιμία να εκφραστώ κόσμια...
  11. Καλησπέρα. Αντιγράφω από οδηγό (σελ. 50): "H επιλέξιμη αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου), ορίζεται ως εξής: i) Για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα, μέχρι 250 €/αμοιβή, με δυνατότητα πολλαπλών αδειών/μελετών και μέχρι του συνολικού ποσού των 400 €..." Η μελέτη ΦΑ και η ΕΕΔΜΚ αναφέρονται ως παραδείγματα, οπότε λογικά είναι επιλέξιμες και άλλες μελέτες που τυχόν απαιτούνται από τη νομοθεσία, όπως η μελέτη θέρμανσης. Πρέπει να ελεγχθεί όμως σε κάθε περίπτωση το κατά πόσον έχουν συμπεριληφθεί τα ποσά αυτά κατά την υποβολή της αίτησης (αυτό το βλέπουμε στο πεδίο "Μέγιστο επιλέξιμο κόστος τυχόν μελετών" της καρτέλας "Συνοπτική Εικόνα" - βλ. επισυναπτόμενο screenshot).
  12. Για τις εργασίες που δεν προϋποθέτουν έκδοση ΕΕΔΜΚ δεν απαιτείται οποιαδήποτε τεκμηρίωση από πολεοδομικής σκοπιάς.
  13. Συνάδελφε αν θεωρήσουμε ότι τα ίδια κεφάλαια αποτελούν την προκαταβολή που απαιτεί ο εργολάβος για να ξεκινήσει τις εργασίες, τότε υποτίθεται ότι όταν σε 2ο χρόνο εκταμιευτεί το 70% της επιχορήγησης οι εργασίες είναι εν εξελίξει, οπότε αν για αυτές απαιτείται ΕΕΔΜΚ, θα πρέπει αυτή να έχει ήδη εκδοθεί ώστε να είναι σύννομες (οι εργασίες). Μπορεί βέβαια ο εργολάβος να έχει κάνει άλλου είδους συμφωνία με τον/την ωφελούμενο/η και να περιμένει π.χ. να λάβει εκτός από τα ίδια κεφάλαια και κάποιο ποσό από την προκαταβολή επιχορήγησης για να βάλει μπρος...
  14. Η τμηματική ολοκλήρωση του έργου έπεται της διαδικασίας στην οποία αναφέρθηκαν τα 4-5 προηγούμενα posts. Πρώτα δηλαδή καταβάλουν οι ωφελούμενοι τα ίδια κεφάλαια στους προμηθευτές/αναδόχους, μετά εκταμιεύεται το 70% της επιχορήγησης και ακολουθεί η τμηματική ολοκλήρωση του έργου που προϋποθέτει όσα αναφέρονται στο Κεφάλαιο 7.2 του οδηγού. Αν οι εργασίες που (φαίνεται ότι) έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της 6μηνης προθεσμίας τμηματικής ολοκλήρωσης συμπεριλαμβάνουν παρεμβάσεις που απαιτούν έκδοση ΕΕΔΜΚ (π.χ. θερμοπρόσοψη), είναι λογικό να ζητηθεί η ημερομηνία έκδοσης της να μην είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης των παραστατικών που αφορούν τις παρεμβάσεις αυτές. Δες αν μπορείς να δείξεις ότι έχουν ολοκληρωθεί άλλες παρεμβάσεις που δεν προϋποθέτουν έκδοση ΕΕΔΜΚ (π.χ. αλλαγή κουφωμάτων, εγκ/ση κλιματιστικών ή ήλιακού), ακόμα και αν αυτές δεν έχουν αρχίσει καν, αφού σε αυτή την φάση γίνεται έλεγχος μόνο σε επίπεδο παραστατικών.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.