Μετάβαση στο περιεχόμενο

Stella Sp

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Πόρτο-Ράφτη Αττικής
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Stella Sp's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Στέλλα, θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες που αναφέρουν συνοπτικά  μεταξύ άλλων και την καλή εφαρμογή του σχεδιασμού και αδειοδότησης αλλά και ελέγχων και εποπτείας από τις αντίστοιχες  αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και την παροχή πληροφοριών σε εταιρείες αδειοδοτημενές στην Ελλάδα για τη συλλογή και μεταφορά επικινδύνων απορριμμάτων. Επειδή η ερώτηση σου είναι κάπως γενική σου απαντώ με αντίστοιχο τρόπο. Θεωρώ, ότι λογικά θα έχεις βρει τις απαντήσεις που ψάχνεις από το 2012.

    Νομοθετικό πλαίσιο σίγουρα υπάρχει και στη χώρα μας τόσο για τα επικίνδυνα απόβλητα, τη διαχείριση τους όσο και για την αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων!

    Για την αδειοδότηση χώρου-άδεια εγκατάστασης κατά τη φάση του σχεδιασμού, υπάρχουν κριτήρια για τη χωροθέτηση στο στάδιο της αδειοδότησης μονάδας ανάλογα με τη χρήση γής, με εμπλοκή των αρμοδίων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειών και λοιπών συναρμόδιων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

    Επίσης, σαφές νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει τόσο για την διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων όπως αποσαφηνίζεται ρητά και στους περιβαλλοντικούς όρους της άδειας ΑΕΠΟ, τη σύναψη συμβάσεων με αδειοδοτημένους συλλέκτες για τη συλλογή και μεταφορά και περαιτέρω διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων και την γνωστοποίηση και παρακολούθηση της διακίνησης τους με τη χρήση των κατάλληλων εντύπων. Για την λειτουργία της μονάδας έχουν προβλεφθεί τα μέτρα εκείνα πχ οργανωτικά μέτρα, συντήρηση υποδομών και ελέγχους για την πρόληψη διαρροών για την συγκράτηση και τον περιορισμό διασποράς με μέτρα κατάλληλων υποδομών, αλλά και ενέργειες σε περίπτωση ατυχηματικής διασποράς τους. Όταν παύσει η λειτουργία των χώρων έχουν τεθεί συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την περαιτέρω αποκατάσταση του χώρου.

    Παρόλο αυτά, αν και μέτρα σίγουρα υπάρχουν, δυστυχώς και στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό υπάρχει παράνομη και ανεξέλεγκτη απόρριψη ακόμα και επικινδύνων αποβλήτων στο όνομα του κόστους. Αν και έχουν θεσπιστεί τα αρμόδια όργανα και οι αρμόδιες αρχές συμπεριλαμβανομένων  και των διευθύνσεων Περιβάλλοντος των Περιφερειών και του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για περιοδικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων το φαινόμενο  δεν έχει εκλείψει ακόμα και στις μέρες μας.

    Και στο παρελθόν είχαν δρομολογηθεί δράσεις που παρακολουθούνται πχ το 2015 αποτύπωσης χώρων πχ του τότε ΥπΑΠΕΝ νυν ΥΠΕΝ για αποτύπωση και εξυγίανσης ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά απόβλητα.  Στον ΕΣΔΕΑ του 2016 (ΥΑ 62952/5384, Τεύχος Β’ 4326/30.12.2016) γίνεται σαφής αναφορά στο κεφάλαιο 4.14 με σκοπό την καταγραφή των χώρων και ταξινόμηση τους ώστε να προγραμματιστεί σχέδιο δράσης για την εξυγίανση και αποκατάσταση των χώρων αυτών.

    Στο Κεφάλαιο 7 Μελέτης εξυγίανσης – αποκατάστασης χώρων ρυπασμένων από επικίνδυνα απόβλητα, άρθρο 12, παράγραφος 1 της υπ’ αριθμ. 13588/725 ΚΥΑ γίνεται εκτενής αναφορά για τον τρόπο εξυγίανσης και αποκατάστασης των ρυπασμένων εδαφών. Με δυό λόγια θα πρέπει αφού καθοριστούν οι πηγές ρύπανσης , οι ρύποι πχ πετρελαιοειδή, λιπαντικά έλαια, τέφρες, σκωρίες, ιλύες κλπ. οι τρόποι έκθεσης πχ σε έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα και οι συγκεντρώσεις των ρύπων πχ σε βαρέα μέταλλα, πολυχλωρο δι, τρι-φαινυλίων, κλπ. με την λήψη κατάλληλων δειγμάτων και σχετικών αναλύσεων, αφού καθοριστεί ο βαθμός έκθεσης, θα πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο αποκατάστασης και εξυγίανσης. Οι τρόποι αποκατάστασης μπορεί να είναι είτε επιτόπου insitu είτε exsitu. Οι τρόποι εξυγίανσης περιλαμβάνουν διάφορες τεχνικά και μέσα ανάλογα την περίπτωση συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, χημικών, βιολογικών τρόπων πχ  με εκσκαφή και απομάκρυνση των ρυπασμένων εδαφών, με συγκράτηση περαιτέρω διασποράς, απομάκρυνσης και περαιτέρω επεξεργασίας, σταθεροποίησης εδάφους, φυτοεξυγίανσης κλπ. Για την εφαρμογή της πλέον πιο ενδεδειγμένης λύσης μετά τον χαρακτηρισμό και αποτύπωση της ρύπανσης θα πρέπει να ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς υπόψη οι παράμετροι του περιβάλλοντος χώρου, του χρόνου αποκατάστασης σε σχέση με την έκταση της ρύπανσης και τα κόστη της τεχνικής, επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων κλπ. Τέλος τα αποτελέσματα πρέπει να παρακολουθούνται και να επαληθεύονται.

  2. Γειά σας, Έψαξα στο forum αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό και έτσι κάνω νέο topic και ρωτάω, εάν ξέρει κανείς να μου πεί αν υπάρχει κάποια νομοθεσία σχετικά με τα μολυσμένα εδάφη, και τί εργασίες, κτίρια, χρήσεις μπορούν να γίνουν σε μολυσμένα εδάφη. Υπάρχουν κατηγορίες αυτών ανάλλογα με τη ρύπανση / επικινδυνότητα? Ευχαριστώ πτοκαταβολικά.
  3. Γειά σας, Εγώ που μίλησα με κάποιον στο ΤΕΕ, μου είπε ότι για συγγενή 1ου βαθμού δεν ισχύει το μία φορά. Απεριόριστες...
  4. Silverado, Καλή τύχη και από μένα, και για να σου δόσω κουράγιο θα σου πώ ότι και ο φίλος μου άρχισε φέτος Α' Λυκείου σε εσπερινό ΕΠΑΛ για την ίδια ιδικότητα. Μόνο εάν θέλεις να κάνεις κάτι μόνος σου (δηλαδή να ανολιξεις συνεργείο ή κάτι τέτοιο) του είπαν πως χρειάζεσαι προυπηρεσία 2 χρόνια για να μπορείς να κάνεις έναρξη μόνος σου. Και όχι απλή βεβαίωση εργοδότη, αλλά με 2 χρόνια ένσιμα. Εάν δηλαδή είσαι τώρα ελεύθερος επαγγελματίας είδη, είναι πολύ δύσκολο! αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις. Αυτά από την δική μου έμμεση εμπειρία. Καλή συνέχεια, και αξιοθαύμαστοι!
  5. Να σας ρωτήσω και εγώ κάτι, θέλω να κάνω μία επέκταση στον πρώτο ορόφου σε ένα δυόροφο (ισόγειο + πρώτος). Το ισόγειο είναι 86τμ και ο υφιστάμενος 1ος 47τμ. Η επέκταση που μπορεί να γίνει με τον συντελεστή δόμησης είναι άλλα 34τμ που θέλω να τα βάλω στον πρώτο. Η κατοικία είναι του 91'. Απλώς να επιβεβαιώσω ότι στην άδεια δεν χρειάζεται στατική μελέτη έτσι??
  6. Γειά σας, Δεν είχε κάποιο παρρόμοιο θέμα και δεν ήθελα να κάνω καινούριο: Διαβάζοντας λίγο τη νομοθεσία για τις ΜΠΕ, έχω καταλήξει ότι για τις ΜΠΕ των κεραιών, (παρακαλώ διορθώστε με εάν κάνω λάθος!), που είναι Β' κατηγορία, υποκατηγορία 4 (=Β4), με βάση την Υπουργική Απόφαση Αριθ. 69269/5387/90, χρειάζεται μόνο το ερωτηματολόγιο και μερικούς χάρτες; Αυτό είναι όλο; χρειάζεται και ΠΠΕ εάν είναι υφιστάμενη? είμαι καινούρια στις ΜΠΕ και δεν γνωρίζω πολύ καλά τις διαδικασίες.. Ευχαριστώ πολύ,
  7. Jkar, Ευχαριστώ πολύ! πολύ καλό. και θα ρωτήσω και εγώ, από πίο βιβλίο είναι;
  8. Καλό το σχηματάκι αλλά, τι γίνεται με τα τριαξονικά φορτηγά? Μπορεί κάποιος αν ξέρει τι ελάχιστες ακτίνες θεωρούμε για χώρους στάθμευσης για μεγάλα οχήματα?
  9. H αδεια εκδόθηκε στο παλιό (μικρότερο οικόπεδο) Δεν είμαι σίγουρη για την οικοδομισιμότητα, νομίζω πως ναι. Το τμήμα που παίρνει είναι από προσκύρωση, και η πράξη εφαρμογής έχει κυρωθεί. Ευχαριστώ!
  10. Να σας ρωτήσω κάτι, Συντάσω ένα τοπογραφικό για γονική παροχή και το οικόπεδο (με κατοικία άδειας 91') εντός σχεδίου, έχει εισφέρει σε γη μετά το ρυμοτομικό σχέδιο αλλά πρέπει να πάρει κιόλας από διπλανό οικόπεδο. Η ερώτησή μου είναι εάν το οικόπεδο είναι άρτιο; Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αγοράσει το διπλανό οικόπεδο (κομμάτι) για να μπορέσει να κάνει την γονική παροχή. Εγώ στο τοπογραφικό θα δίξω το μελλοντικό ενιαίο οικόπεδο ή το υφιστάμενο; Ευχαριστώ.
  11. Να ρωτήσω και εγώ κάτι ως νέα μηχανικός; Πρόκειτε να αγοράσω ένα κατάστημα που θέλω να κάνω ένα παταράκι για αποθηκευτικό χώρο. Μπορώ να το τακτοποιήσω πρώτα και να το φτιάχνω παράλληλα, γιατί η προθεσμία πλησιάζει? Τί πιστεύετε; Ευχαριστώ
  12. Γειά σας, Θέλω να ρωτήσω και εγώ κάτι περι παταριού. Πρόκειτε να αγοράσω ένα κατάστημα στο οποίο θέλω να κάνω ένα πατάρι, όχι για κύρια χρήση. Χρειάζετε να το τακτοποιήσω εάν το φτιάξω τελικά; Κάπου άκουσα ότι εάν δεν έχω μόνιμη σκάλα (που μπορώ να το κάνω αφού δεν θα το χρησιμοποιώ συχνά) ότι μπορώ να το φτιάξω και χωρίς τακτοποίηση, ή να είναι παράνομο δηλαδή. Ισχύει;; Μπορείτε να μου πείτε επίσεις πώς μπορώ να υπολογίσω το πρόστιμο εάν το τακτοποιήσω? Ευχαριστώ
  13. Είμαι και εγώ καινούρια και πρώτη φορά θα δηλώσω ΦΠΑ τώρα... Ξέρει κανείς εάν μπορώ να περάσω έξοδα διοδίων; και πού; στην εκκαθαριστική δήλωση και το ΦΠΑ ή μόνο μία φορά το χρόνο; Ευχαριστώ,
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.