Jump to content

geokal

Members
 • Content Count

  182
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Ουδέτερη

2 Followers

About geokal

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Καλησπέρα συνάδελφοι. Δεν ξέρω αν κάποιος συνάδελφος έχει συναντήσει παρόμοια περίπτωση. Σε γήπεδο (εκτός οικισμού) κατά το τέλος της δεκαετίας του 90 εκδόθηκε μια οικοδομική άδεια για την ανέγερση διώροφου κτιρίου. Η κατασκευή του κτιρίου δεν ολοκληρώθηκε, έφτασε μέχρι τους τοίχους πλήρωσης. Μετά από πολλούς χειμώνες και καλοκαίρια ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το πουλήσει διότι έχει προβλήματα υγείας και τα οικονομικά του έφτασαν να είναι σε χειρότερη κατάσταση. Βρέθηκε κάποιος υποψήφιος αγοραστείς που θέλει να αγοράσει το ακίνητο και βάζοντας εμένα ως μηχανικό του ανακάλυψα πολλά στραβά. Α) Το γήπεδο στην οικοδομική άδεια εμφανίζεται να είναι περίπου 30 στρέμματα ενώ στην πραγματικότητα είναι 16 στρέμματα (περιφραγμένα), το σχήμα είναι διαφορετικό επομένως και το όρια του. Β) Στο γήπεδο υφίσταται ένα παλιά λιθόκτιστη κατοικία 50τ.μ. περίπου που στο Τοπογραφικό Διάγραμμα της αδείας και στο ΔΚ δεν εμφανίζεται !!! Γ) Οι αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια είναι διαφορετικά αντί για 60μ είναι 16μ και από την θάλασσα από 80μ βάσει αδείας στα 45μ. Τα 80μ από τη θάλασσα που περιγράφει η άδεια και που τοποθετείται το κτίριο στην πραγματικότητα είναι τα όρια του γειτονικού γηπέδου. Με λίγα λόγια αν μετρήσουμε την απόσταση των 80μ με βάση την άδεια μπαίνουμε μέσα σε άλλη ιδιοκτησία και το κτίριο έπρεπε να είναι κατασκευασμένο μέσα σε αυτή!!! Σήμερα υπάρχει η γραμμή αιγιαλού και παραλίας η οποία δεν επηρεάζεται .... ευτυχώς. Από όλα αυτά καταλαβαίνεται ότι οι το κτίριο με βάση τους όρους δόμησης έπρεπε να είναι μικρότερο διότι το γήπεδο δεν έχει το εμβαδό που περιγράφεται στη άδεια και δεν περιγράφεται στο ΔΚ το παλιό κτίριο ώστε να αφαιρεθεί από τη δόμηση. Και τώρα το ζουμί! Ο μηχανικός της μελέτης του τοπογραφικού, των αρχιτεκτονικών, των στατικών κ.α. είναι ο ίδιος και στην επίβλεψη. Έχει πληρωθεί για την επίβλεψη μέχρι και την τοιχοποιία. Όμως λόγου του ότι ο μηχανικός αυτός είναι επιρρεπής στους εκβιασμούς (το έχει ξανά κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις) δεν δίνει την Υ/Δ μηχανικού ότι ο φέροντας οργανισμός έγινε με βάση την ΟΑ αν δεν πάρει ένα σεβαστό ποσό 3 φορές επάνω από ότι κάνει σήμερα η έκδοση μίας αντίστοιχης άδειας δόμησης. Βέβαια πέσανε διάφορες απειλές και από τις 2 πλευρές του μελετητή -επιβλέποντα μηχανικού και των ιδιοκτήτων. Τώρα έρχομαι εγώ να αναλάβω την υπόθεση σε μια ΟΑ που έχει λήξει. Με αρκετές συζητήσεις που έγιναν στη πολεοδομία κατέληξα ότι πρέπει να γίνει τακτοποίηση του φέροντος οργανισμού με αναλυτικό προϋπολογισμό και με ότι άλλο υπάρχει στην υπέρβαση δόμησης και τις απόστασης. Το θέμα μου είναι θα χρειαστεί η Υ/Δ του παλιού μηχανικού για το ηλεκτρικό ρεύμα όταν βγει νέα άδεια δόμησης με τον νέο ιδιοκτήτη ή με την τακτοποίηση παρακάμπτεται αυτό?
 2. Καλησπέρα συνάδελφοι! Έχω μια περίπτωση με ενα αυθαίρετο εκτός οικισμου που είναι λίγο περιπλοκη. Επειδή δεν έχω τον χρόνο να ψάξω όλους τους εγκυκλίους θα σας την περιγραψω όσο γινεται καλυτερα και θα τα βάλω όλα τα στοιχεία χρονολογικά, περιμένω την αποψη σας. Σε ένα γήπεδο δλδ εκτός οικισμού (μη άρτιο μη οικοδομήσιμο ) με εμβαδόν Ε=175μ2 το 1966 ο τότε ιδιοκτήτης πήρε από την αστυνομία άδεια ανέγερσης ισόγειας αποθήκης Εαποθ=130μ2. Βλέποντας τους χάρτες ΓΥΣ (1976) γίνεται ευκολα αντιληπτό οτι το κτίριο όχι μόνο δεν έχει τα μ2 που περιγράφονται στην αδεια αλλά δεν έχει ουτε το ίδιο σχήμα η κατοψη του απο ορθογωνια παραλληλόγραμμη που έπρεπε να ήταν είναι τετράγωνη. Φαίνεται να είναι περιπου 82μ2. Το 2005 με γονική παροχή και χωρίς τοπογραφικό ο συμβολαιογράφος το περιέγραψε ισόγειο κτίσμα - κατάστημα με ελενιτ με εμβαδό Εκατ=110μ2. Βλέποντας τώρα όλο το ακίνητο διαπιστώνω ότι υπάρχει, χωρίς οικ. αδεια βέβαια, ένα διώροφο κτίριο με μπαλκόνια με ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ σκελετό από ΩΣ με μια σκάλα κλειστή στο πλάι για επικοινωνία με τον επάνω όροφο. Το ισόγειο είναι ακομα κατάστημα όπως αναφέρει και το συμβόλαιο, ειναι Εισογ=91.50μ2 και ο όροφος σπιτι με συνολικό εμβαδόν Εα,όρ=89.50μ2, τα κουφώματα και τα υλικά κατασκευής μαρμαρα κ.α. φαινονται να είναι καπου στις αρχες του 1980, εκτός αυτού και υπαρχει ένα γκαραζ Εγκ=35μ2 εκτός περιγραματος κτιρίου που φτάνει μέχρι τα όρια του γειτονικού γηπέδου, και οι 3 πλευρές του είναι μόνο 0.5μ από το Φ.Ε. τοιχία από μπετό και μόνο τέταρτη πλευρά που έχει ύψος 2,4μ είναι εκτός φυσικού εδάφους. Απο την ορθοφωτογραφία ΕΚΧΑ και google earth φαινεται το κτιριο τετραγωνο όπως το ΓΥΣ, με πλάκα για στέγη δεν φαινοται τα μπαλκόνια ουτε το γκαραζ διότι έχει απο πάνω περγκολα με αναριχόμενα φυτα. Ο σημερινός ιδιοκτητης μου λεει ότι έτσι το πηρε απο τον πατέρα του και οτι ηταν μικρός και δεν ηξερε .... τι να πω!!! Πως θα το χειριστώ ολο αυτό? ..... Ευχαριστώ
 3. Kαλημέρα σε όλους! Για νέο πρατήριο υγρών καύσιμων εντός οικισμού <2000κατ. εκτός από αυτό που είδα πρόχειρα εδω: http://www.yme.gr/index.php?tid=714 υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να δω? Είναι αλήθεια αυτό που λένε για την ευρωπαϊκή οδηγία για κλείσιμο όλων των πρατήριων υγρ .καυσ. εντος οικισμών?
 4. Δεν καταλαβες.... το εχει ήδη αγορασει
 5. Καλησπέρα συνάδελφοι! Μου έχει προκύψει μια περίπτωση που ένας πελάτης είχε τη φαεινή ιδέα, για να σταματήσει να πληρώνει ενοίκιο, να αγοράσει μια τροχοβίλα (λυόμενη κατοικια) και να την τοποθέτηση σε ένα οικόπεδο εντος οικισμού για να μείνει μέσα. Ρώτησα στην πολεοδομία της περιοχής, τι άδεια χρειάζεται να καταθέσω για να μπορέσει να πάρει ηλ. ρεύμα. Μου είπαν ότι χρειάζεται άδεια δόμησης ... όπως καταλαβαίνεται αυτό σημαίνει όλο το πακέτο της άδειας. Η επιφάνεια της τροχοβίλας δεν ξεπερνά τα 16τ.μ. και το ελεύθερο ύψος 2.10μ και εδώ είναι το ερώτημα μου ο ΝΟΚ 2012 λέει για 2.65μ. τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.
 6. Καλως κατάλαβα και αν ειναι 1 μετρο απο το φρυδι μπορει να ενταχθει στο νόμο?
 7. Καλημέρα συνάδελφοι! Εχω μια υπόθεση με τον Ν. 4178 λόγω της πολυπλοκότητα που έχει και την υψηλή τιμή του προστίμου την είχα αφήσει στην άκρη. Σήμερα όμως μετά από τηλεφωνική επαφή με τον ιδιοκτήτη μου είπε ότι θέλει να μιλήσουμε. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι υπάρχουν διάφορες κατασκευές, στο οικόπεδο του που είναι εκτός οικισμού και εκτός σχεδίου πόλης άλλες ειναι νόμιμες και άλλες αυθαίρετες. Κάποια από τα αυθαίρετα βρίσκονται κατασκευασμένα στο ¨φρύδι¨ του ρέματος δλδ δίπλα από το ρέμα και όχι μέσα στο ρέμα, που δεν είναι οριοθετημένο, επειδή το έχω ρωτήσει σε πολλούς συναδέλφους κανένας δεν μου έδωσε κάποια σαφής απάντηση. Αυτά που είναι στο φρύδι μπορούν να τακτοποιηθούν και με βάση ποιο νόμο ή εγκύκλιο? Ευχαριστώ!
 8. Ψάχνω και δεν μπορώ να βρω, για δυο όμορα εκτός σχεδίου / εκτός οικισμού τυφλά (δεν έχουν επαφή σε δημοτική - επαρχιακή οδό) γήπεδα το ένα >8στρ και το άλλο >4στρ σήμερα είναι άρτια και οικοδομήσιμα με την συνένωση τους χάνουν την αρτιότητα τους? Ρωταω την εδω πολεοδομια και δεν ξερουν!!!
 9. Αυτόν τον προβληματισμό ειχα με τα υποστηλώματα και τα δοκάρια εκει τι κάνουμε, σενάζ δεν πρέπει να γίνουν? Το παχος περιπου στα 35 εκ βλεπω τη τοιχοποιια αλλα τι θα γινει με τον ΚΕΝΑΚ? Τα τετραγωνικα δεν ειναι προβλημα.
 10. Καλησπέρα συνάδελφοι μου προέκυψε ένα ζήτημα. Ο ιδιοκτήτης που ενδιαφέρεται να κτίσει μου έθεσε ένα ερώτημα και μου είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω. Θέλει να κτίσει σπίτι με την τοιχοποιία να είναι απο φυσικούς λαξευτούς λίθους εξωτερικά, ενδιάμεσα θερμομόνωση και εσωτερικά με οπτόπλινθος δρομικούς και επίχρισμα. Ποιες πρέπει να είναι οι απαραίτητες διαστάσεις σε πάχος του τοίχου πληρώσεως και το ¨πάτημα¨ του φυσικού λίθου ώστε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ασφάλειας και όχι ανατροπή του? Θα γίνει βέβαια και αρμολόγηση των λίθων. Υπάρχει κάποιος κανονισμός? Ο σκελετός του κτιρίου θα είναι από Ω.Σ και προβλέπεται να γίνει διώροφο.
 11. Κατατμηση δεν μπορει να γινει δίοτι κανονας ειναι 1200τμ και το προσωπο δεν βγαινει. Αυτο που θελει ο ιδιοκτητης του Ε2=1250τμ, που εχει προσωπο 22μ σε δρομο του οικισμου, ειναι να κανει 2 νεες καθετες απο την υφισταμενη καθετη δλδ να "τεμαχισει" το Ε2 αυτο που εχει σε 2 κομματια μικροτερα των 2x625. Υπαρχει στο Ε2 μια μικρη παλια οικια, αυτή δεν με προβληματιζει .Το εντος ζώνης ειναι πολυ μικρο για να χρησιμποιηθει για κατι.
 12. Sorry παιδια λάθος μου!!! Εχει γινει Σύσταση κάθετου ιδιοκτησίας και αν ειναι να γινει νεα. Κατάτμηση δεν μπορει να γινει.
 13. Καλημέρα παιδία! Εχω μια περίπτωση που θέλω να με βοηθήσετε. Σε ένα οικόπεδο Ε~3000τμ που βρίσκεται εντός οικισμού (<2000 κατ) με κανόνα 1200τμ, έχει γίνει κάθετη κατάτμηση πριν 15 χρόνια. Το οικόπεδο από τότε μέχρι σήμερα είναι τεμαχισμένο Ε1=1750τμ και Ε2=1250τμ και τα δύο τμήματα έχουν από ένα τμήμα 300τμ εντός ζώνης οικισμού. Η τότε κάθετη κατάκτηση έγινε διότι το οικόπεδο είχε/έχει πρόσωπο σε 2 δρόμους. Από πάνω πλευρά με κυρια Δημοτική οδός (που είναι εντός ζώνης οικισμού) και από δίπλα με πρόσωπο 22μ μόνο στο Ε2 σε δρόμο εντός οικισμού. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι. Αν μπορεί να γίνει στο Ε2 νέα κάθετη κατάτμηση από όπου θα βγούνε 2 μικρότερα οικόπεδα Ε2=Εα+Εβ=625+625 και αν τώρα αυτά επηρεάζονται από τον νόμο <2000κατ. Ολόκληρο το οικόπεδο Ε~3000τμ θα έχει δομήσιμα 240τμ (που είναι το max του <2000κατ) και με αναλογία να πάνε τα δομήσιμα τμ σε κάθε κατάτμηση δλδ Ε1=Ε2=240/2=120τμ ή δεν επηρεάζονται λόγω παλιάς κοπής? Με αυτά που ξέρω και που καταλαβαίνω θα πάνε Εα=Εβ=240/2/2=60τμ δομήσιμα.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.