Μετάβαση στο περιεχόμενο

deppy_83

Members
  • Περιεχόμενα

    11
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by deppy_83

  1. Σε αντίστοιχη δική μου περίπτωση που είχα τον ίδιο προβληματισμό, επικοινώνησα τηλεφωνικά με το ΤΕΕ και μου είπε συνάδελφος μηχανικός ότι απ΄τη στιγμή που δε γνωρίζουμε όλους τους συνιδιοκτήτες σε ένα οικόπεδο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ψάχνουμε σε υποθηκοφυλακεία και συμβόλαια...πρόσθεσε επίσης ότι με τη βεβαίωση εμείς σαν μηχανικοί βεβαιώνουμε απλά ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες και όλα τα άλλα είναι τυπικά... συνεννοήθηκα λοιπόν και με τους συμβολαιογράφους εδώ και μου είπαν ακριβώς το ίδιο...έβγαλα λοιπόν τις βεβαιώσεις μου και σε όλες έβαλα τον εργοδότη μου (που πουλάει τα ποσοστά του) σαν ιδιοκτήτη με 100%...
  2. Βάσει λογικής δεν είσαι τελείως λάθος...δυστυχώς όμως ο νόμος θεσπίστηκε από ανθρώπους με έλλειψη του αισθήματος της κοινής λογικής και επιπλέον με πολλά κενά και μπερδεμένες οδηγίες...συνεπώς...για κάθε αυτοτελή (εδώ οριζόντια) ιδιοκτησία απαιτείται ξεχωριστή βεβαίωση...η οριζόντια ιδιοκτησία μπορεί να μεταβιβαστεί, να υποθηκευτεί, να μεταγραφεί και να εγγραφεί στο κτηματολόγιο ξεχωριστά και ανεξάρτητα..άρα και η βεβαίωση που τη συνοδεύει θα πρέπει να περιγράφει τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία (είτε αυτή φαίνεται στο μάτι είτε στα σχέδια!) και όχι το οικόπεδο, το οποίο παραμένει ένα αλλά έχει επέλθει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του.. ..και αν στο παράδειγμα που ανέφερε ο συνάδελφος, αντί για μια εταιρία είχες 10 ιδιοκτήτες και 10 οριζόντιες αντίστοιχα, και ο κάθε ιδιοκτήτης ήθελε να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του, τότε τι θα έκανες??...θα έβγαζες μια βεβαίωση αδόμητου για το οικόπεδο όπου απλά θα φαινόντουσαν όλοι ως συνιδιοκτήτες και θα τους μοίραζες αντίγραφα για να τα επισυνάψουν στα συμβόλαια τους??...γιατί σε αυτήν την περίπτωση, αν είναι όλοι συνιδιοκτήτες στο οικόπεδο θα είναι και σε ότι ανεγερθεί μέσα σε αυτό, με τα ανάλογα ποσοστά..πράγμα που δε συμφωνεί με τη σύσταση της οριζοντίου!.. ..κοινώς θέλω να πω (από όσα έχω διαβάσει και καταλάβει!) ότι σε κάθε μεταβίβαση, κάπου θα πρέπει να συμφωνεί η βεβαίωση με το ακίνητο που μεταβιβάζεται....και αν κάνω λάθος σε κάποιο σημείο μετά χαράς να με διορθώσεις! Υ.Γ...φιλικά μιλάμε πάντα, γιατί όπως είπαμε, δεν είναι κακό να διαφωνούμε!
  3. Από τη στιγμή που έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, το οικόπεδο δεν νοείται σαν μία ενιαία ιδιοκτησία...γιατί εάν είχες κτηματολόγιο στην περιοχή σου τότε για το συγκεκριμένο οικόπεδο θα υπήρχαν τόσα ΚΑΕΚ όσα και οι οριζόντιες ιδιοκτησίες...επομένως θα πρέπει να εκδόσεις μία βεβαίωση για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί και η κάθε βεβαίωση θα αφορά σε αδόμητο οικόπεδο (αφού έτσι είναι η υπάρχουσα κατάσταση), εκτός κι αν η εταιρία προχωρήσει σε συμβολαιογραφική πράξη για κατάργηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας....αυτά μετά από συζήτηση με συμβολαιογράφο!
  4. Αυτό που υποστηρίζω είναι ο ορισμός μιας νόμιμης αμοιβής,ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο υγιές και αξιοκρατικό ανταγωνιστικό περιβάλλον...το ύψος της φαντάζομαι θα προσδιοριστεί με βάση την πιο απλή περίπτωση βεβαίωσης, δλδ για αδόμητα..για όλες τις άλλες περιπτώσεις ο μηχανικός θα κρίνει αν η Ν.Α. ανταποκρίνεται στη δουλειά που έκανε...αν τώρα κάποιοι συνάδελφοι επιθυμούν να τρέχουν, να μαζεύουν σχέδια, να ελέγχουν και να παίρνουν ευθύνες για 1000*λ ας πούμε, τότε μπράβο τους αλλά στο τέλος πιστεύω που θα καταλάβουν ότι δεν αξίζει....όσο για τα τοπογραφικά, θα σου πω ότι προσωπικά, σε κάθε περίπτωση και πριν τον 4014, ζητούσα από τον πελάτη συμβόλαια, σχέδια αδείας, κτηματολογικά αποσπάσματα κλπ... έλεγχα και φρόντιζα να τον ενημερώνω για οποιαδήποτε παράβαση....συνεπώς την αυτοψία την έκανα και το παραπάνω "τρέξιμο" το συμπεριλάμβανα στην αμοιβή μου....στο προηγούμενο ποστ, αν και όντως δεν το ανέφερα, εννοούσα ότι τα αδόμητα οικόπεδα δεν είναι απαραίτητο να έχουν αμοιβή βεβαίωσης όταν έχει συνταχθεί από το μηχανικό και τοπογραφικό..και είναι λογικό νομίζω..
  5. Τι να πω, ΤΕΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ βγάζει οδηγίες (από μόνοι τους όπως φαίνεται!) και μας τις δημοσιοποιεί επίσημα, οργανώνει ημερίδες και σεμινάρια για τα οποία δίνουμε 35 ευρωπουλάκια να τα παρακολουθήσουμε, και στο τέλος βγαίνουμε εμείς εκτεθειμένοι στα forums επειδή απλά παραθέτουμε αυτά που μας λένε και τα οποία εφαρμόζουν οι περισσότεροι πλέον εδώ!!
  6. <p> Δε θα ακολουθήσω το ύφος σου και θα σου πω ήρεμα 2-3 πραματάκια... στη μικρή μας τοπική κοινωνία, οι βεβαιώσεις δίνονται σχεδόν "δώρο" από συναδέλφους.. με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι θα εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα?? δεν υποστηρίζω το 1000*λ, ας είναι και 500*μ ή 1500*κ ή ότι άλλο....απλά το αναφέρω επειδή το τοπικό ΤΕΕ αυτήν την οδηγία έδωσε αν συντάξω ένα τοπογραφικό διάγραμμα, δεν κάνω ταυτόχρονα και αυτοψία στο ακίνητο??..για ποιο λόγο να πληρωθώ την ίδια δουλειά 2 φορές?? η έκπτωση 40% αναφέρθηκε από επίσημο πρόσωπο γι'αυτό το έγραψα...η δική μου έκπτωση αφορά εμένα και τον εκάστοτε πελάτη και σε καμία περίπτωση και ποτέ δεν επιχείρησα να υποτιμήσω τη δουλειά μου... σε όλο αυτό το μπάχαλο, προσπαθώ όπως και όλοι μας να βγάλω μια άκρη, να μεθοδεύσω τη δουλειά μου, να πληροφορηθώ, να προτείνω και να διαφωνήσω..παραθέτω όσα ακούω και γίνονται ώστε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο...ούτε νομοθετώ λοιπόν ούτε και λέω ότι έτσι είναι τέλος..
  7. Μα το 1000*λ ορίστηκε (άτυπα βέβαια, ας ελπίσουμε ότι θα επισημοποιηθεί με κάποια οδηγία, εγκύκλιο ή ότι άλλο...!) προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα τύπου 50 ή 100Ε η βεβαίωση λες και είμαστε μπακάλικο....αν τώρα βέβαια υπάρχει και τοπογραφικό που συνοδεύει τη βεβαίωση, ο μηχανικός έχει τη δυνατότητα (έτσι είπαν επίσημες πηγές!) να απαλλαχθεί από αμοιβή για τη βεβαίωση, εισάγοντας την τοπογραφική εργασία στο σύστημα αμοιβών από όπου θα προκύψει η "πραγματική" αμοιβή του τοπογραφικού με αποστολή από το ΤΕΕ διορθωτικής εντολής πληρωμής στην οποία μπορεί επιπλέον να κάνει και έκπτωση κατά μέσο όρο της τάξης του 40% (ανάλογα με το ύψος της αμοιβής του). Στη συνέχεια για την έκδοση της βεβαίωσης θα περιγραφεί στα Σχόλια ότι π.χ. "η παρούσα βεβαίωση συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα με Α/Α Χ του Συστήματος Αμοιβών και συμφωνηθείσα αμοιβή Υ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αμοιβή της βεβαίωσης ή η βεβαίωση απαλλάσσεται από οποιαδήποτε άλλη αμοιβή. Τώρα εάν έχεις μόνο τη βεβαίωση και θες να πάρεις περισσότερα απλά συμπληρώνεις περισσότερες Μονάδες (ημέρες ή ώρες απασχόλησης). Εξάλλου για τη βεβαίωση ΦΕΜ δεν πληρώνεις....τις υπόλοιπες εισφορές σου δε θα τις πληρώσεις με κάποιον τρόπο??? Όσο για τα ιδιωτικά συμφωνητικά, ισχύουν εννοείται για οποιαδήποτε εργασία και το ΤΕΕ είναι υποχρεωμένο να τα δεχτεί, με εφορίες δεν ασχολούμαστε (με επιφύλαξη, κατάθεση στη ΔΟΥ γίνεται για Ι.Σ. > 3000Ε), 2 αντίγραφα - ένα ο μηχανικός ένα ο πελάτης και τέλος!
  8. για να καταλάβω...το κεντρικό ΤΕΕ δε σε "αναγκάζει" για υποβολή της αμοιβής βεβαίωσης και τοπογραφικού μέσα στο σύστημα???..απλά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό (το οποίο τελικά ποιος το σφραγίζει?), ΦΕΜ για το τοπογραφικό και ΦΠΑ???..ο Α/Α της αμοιβής δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί για να εκδοθεί η βεβαίωση??..και με τις εισφορές τι γίνεται??? Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω, αν η αμοιβή 1000*λ = 232,53 Ε που το δικό μας ΤΕΕ καλεί "πραγματική", σας φαίνεται μικρή ή μεγάλη...
  9. Από ΤΕΕ Δυτικής & Κεντρικής Θεσσαλίας: Για τον υπολογισμό αμοιβής βεβαίωσης (1000*λ όπως ορίστηκε) + τοπογραφικό (εάν υπάρχει) ακολουθούμε την εξής (άτυπη) διαδικασία: στο πεδίο "Χώροι" επιλέγουμε 1) Ρυθμίσεις Ν.4014 και 2) "Επιφάνεια οικοπέδου ή κτήματος για τοπογραφικές εργασίες ή εργασίες περίφραξης" στο πεδίο "Κύριες Εργασίες" επιλέγουμε ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Ν. 3843/2010 και τσεκάρουμε την ημερήσια ή ωριαία εργασία μηχανικού.... εάν θέλουμε να συμπεριλάβουμε και τοπογραφικό επιλέγουμε τις εργασίες που θέλουμε... στο πεδίο "Επεξεργασία εργασιών" επιλέγουμε Μονάδες 1 Ημέρα για 1-10 έτη, 0,67 Ημέρες για 11-20 έτη, 0,5 Ημέρες για 20+ .... ...με τον παραπάνω τρόπο, το Σύστημα θα εκδώσει ¨πραγματική" αμοιβή τόσο για τη βεβαίωση όσο και για το τοπογραφικό.... η αμοιβή αυτή δεν είναι απαραίτητο να κατατεθεί στην ΕΤΕ, απλά αφού την υποβάλουμε στο ΤΕΕ μπορούμε με το Α/Α να πληρώσουμε τις κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ στο τοπικό τμήμα και ΤΣΜΕΔΕ + ΕΜΠ στην ΕΤΕ με το σχετικό έντυπο..κόβουμε ΑΠΥ και (για μένα) πληρώνουμε μόνο ΦΕΜ 4% για το τοπογραφικό (εφόσον αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οικοδομική άδεια!!) Βέβαια το θέμα είναι για πόσο καιρό ακόμα θα υπάρχει μέσα στο σύστημα η επιλογή του 3843....οι υπεύθυνοι του τοπικού ΤΕΕ το μόνο που είπαν είναι ότι ζήτησαν από τα κεντρικά να υπάρξει μια μετονομασία του 3843 σε "ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ" ή κάτι παρόμοιο... Ο εναλλακτικός τρόπος είναι να το πάμε με ημέρες απασχόλησης όπου θα προκύψει αμοιβή 5000*λ, τη στέλνουμε στο ΤΕΕ Λάρισας με Φαξ και μας στέλνουν διορθωτική εντολή πληρωμής με την πραγματική αμοιβή (1000*λ)...ομοίως και για τα τοπογραφικά, εάν βγάλουμε αμοιβή μέσω συστήματος αμοιβών - τοπογραφικές εργασίες!
  10. Σε σεμινάριο του ΤΕΕ στην Καρδίτσα μας είπαν τα εξής: στο πεδίο "Χώροι" επιλέγουμε "Ρυθμίσεις Ν.4014" και συμπληρώνουμε το σύνολο των τ.μ. που θα ενταχθούν στη ρύθμιση (μαζί με τις κατασκευές που θα πάνε με αναλυτικό!!) στη συνέχεια προσθέτουμε και όλους τους επιμέρους χώρους με τα αντίστοιχα τ.μ., που αν αθροιστούν θα μας δώσουν τα παραπάνω τ.μ. που συμπληρώσαμε (όχι βέβαια ότι αυτό ελέγχεται από το σύστημα!) στις περιπτώσεις κατασκευών που πάνε με αναλυτικό και δεν μπορούν να περιγραφούν με κάποια από τις κατηγορίες χώρων που βγάζει η λίστα στο σύστημα, επιλέγουμε την κατηγορία "Άλλες κατασκευές (όψεις, πινακίδες, πέργκολες,κιόσκια κλπ), η οποία μας δίνει μηδενικό προϋπολογισμό, υπολογίζουμε τον αναλυτικό προϋπολογισμό της κατασκευής, και στη συνέχεια τον προσθέτουμε χειροκίνητα στο πεδίο πάνω "* Προϋπολογισμός Έργου" στο πεδίο "Κύριες εργασίες" επιλέγουμε κατά τα γνωστά τις εργασίες που θέλουμε (Ρυθμίσεις Ν.4014, αποτύπωση αρχιτεκτονικών κλπ...) στην "Επεξεργασία εργασιών" για την αποτύπωση των αρχιτεκτονικών, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε για ποιους χώρους από αυτούς που θα ρυθμιστούν κρίνουμε απαραίτητη την αποτύπωση αρχιτεκτονικών...δηλαδή για περιπτώσεις π.χ. που υπάρχει άδεια και τα όποια σχέδια προκύψουν θα βασιστούν στα σχέδια της άδειας, μπορούμε να μην τα συμπεριλάβουμε στην αμοιβή μας...με άλλα λόγια, ο προϋπολογισμός για τα αρχιτεκτονικά δεν είναι απαραίτητο να είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αλλά όποιος εμείς κρίνουμε, ανάλογα με τους χώρους που θα συμπεριλάβουμε!! Ελπίζω να βοήθησα κάπως..δεν ξέρω αν είναι σωστή η παραπάνω μεθοδολογία, αλλά ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Δυτικής & Κεντρικής Θεσσαλίας αυτήν την οδηγία έδωσε!!
  11. Σε εντός σχεδίου οικόπεδο έχω περίπτωση διώροφης οικοδομής με Ο.Α του '79, η οποία όμως έχει χαθεί (υπάρχει μόνο το στέλεχος) και η αρμόδια πολεοδομία εξέδωσε τη σχετική βεβαίωση. Με την ανέγερση της οικοδομής κατασκευάζεται και τρίτος όροφος χωρίς Ο.Α. (υπέρβαση δόμησης και ύψους). Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, ο σκελετός του κτίσματος (νόμιμο + αυθαίρετο) περατώνεται προ του '83 (ωστόσο τα μόνα στοιχεία που έχει είναι ένσημα ΙΚΑ από το '85 γιατί όπως λέει έτσι ήταν η συμφωνία!!). Η αποπεράτωση της οικοδομής (στο σύνολό της μαζί με το αυθαίρετο τμήμα) γίνεται σε 2-3 στάδια και τελικά ηλεκτροδοτείται το 2007. Ο τρίτος (και αυθαίρετος) όροφος έχει επικάλυψη στέγης χωρίς πλάκα και επισκέψιμο χώρο. Μετά από την πρώτη αυτοψία, διαπιστώνω ότι έχουν γίνει αυθαιρεσίες και στο νόμιμο τμήμα (υπέρβαση ύψους ως προς το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής!!). Ο ιδιοκτήτης έχει αντίγραφα από όλα τα σχέδια της αδείας όμως δε θέλει (για ευνόητους λόγους!!) να ελεγχθούν ή να προσκομιστούν στην πολεοδομία για ανασύσταση φακέλου.. μπορώ να προχωρήσω σε τακτοποίηση του 3ου ορόφου ενώ υπάρχει αυθαιρεσία στο "νόμιμο" τμήμα??...έχω την ευθύνη ως μηχανικός να το ελέγξω?? τι σχέδια θα πρέπει τελικά να προσκομίσω στη β' φάση??..θα αποτυπώνεται σε αυτά και το υπόλοιπο "νόμιμο" τμήμα της οικοδομής?? μας καλύπτει μια Υ/Δ του ιδιοκτήτη στην οποία θα βεβαιώνει το χρόνο κατασκευής του ακινήτου ή θα μου ζητηθεί από το ΤΕΕ να επισυνάψω αεροφωτογραφίες?? ο ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του Τοπογραφικό διάγραμμα σε αυθαίρετο σύστημα, από το 2006, καθώς τότε έγιναν συμβόλαια μεταβίβασης της ψιλής κυριότητας. Το τοπογραφικό αυτό ισχύει ή θα πρέπει να συντάξω νέο σε ΕΓΣΑ?? ...περιμένω για απαντήσεις σας ελπίζω σύντομα, καθώς το ακίνητο βρίσκεται 200χλμ από την περιοχή μου και θα ήθελα να γνωρίζω εάν έχει νόημα να το αναλάβω ή θα πηγαινοέρχομαι τσάμπα!!!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.