Μετάβαση στο περιεχόμενο

nikoschris

Members
  • Περιεχόμενα

    6
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

nikoschris's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Collaborator Rare

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Πολύ σωστά το έθεσες hkamp. Θα το πάρω κανονικά ως τμήμα κτιρίου, δεν θα βάλω μεσοτοιχίες και τέρμα...πολύ ασχολήθηκα. Πολύ διάβασμα και καθόλου λεφτά...! Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
  2. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστή η Μ.Ε.Α. αυτή...τουλάχιστον με τη σημερινή νομοθεσία. Λόγω της ειδικότητάς μου δεν έχω ασχοληθεί με Μ.Ε.Α. αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να εξετάσει κάθε βασική χρήση ξεχωριστά, ακόμα και στον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας και να γίνει ενεργειακή κατάταξη του κτηρίου ανά βασική χρήση. Στην Α' έκδοση της ΤΟΤΕΕ στην παρ. 1.5 (σελ. 17) αναφέρει: "σε περίπτωση μεικτής χρήσης κτηρίου με διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας (π.χ. κτήριο πολυκατοικίας με εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο), η ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίου και η έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης γίνεται ξεχωριστά για κάθε χρήση." δηλαδή δεν αναφέρει την μελέτη παρά μόνο την επιθεώρηση και αυτό μπορεί να δικαιολογεί αυτή τη ΜΕΑ που βγήκε με την παλιά νομοθεσία. Στην Β' έκδοση της ΤΟΤΕΕ η παρ. 1.5 (σελ. 16) έχει διαμορφωθεί ως εξής: "σε περίπτωση μεικτής χρήσης κτηρίου με διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας (π.χ. κτήριο πολυκατοικίας με εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο), οι υπολογισμοί για την ενεργειακή απόδοση και ενεργειακή κατάταξη του κτηρίου, τόσο κατά την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσης όσο και κατά την ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίου για την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης γίνεται ξεχωριστά για κάθε χρήση των επί μέρους τμημάτων του κτηρίου." Επίσης στην ίδια παράγραφο πιο κάτω έχει προστεθεί το εξής: "Όπου στις επόμενες ενότητες αναφέρεται ο όρος "κτήριο" νοείται και "τμήμα κτηρίου", για το οποίο υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης χωριστής μελέτης ενεργειακής απόδοσης ή η διεξαγωγή χωριστής ενεργειακής επιθεώρησης.", άρα όταν το Um αναφέρεται ως μέγιστος επιτρεπόμενος μέσος συντελεστής θερμοπερατότητας του κτηρίου θα μπορούσε να είναι και "τμήματος κτηρίου" στην περίπτωση κτηρίων μεικτής χρήσης με διαφορετικές βασικές κατηγορίες κτηρίων.
  3. Κι εγώ αυτό πίστευα αλλά: "Στην περίπτωση κτηρίου μικτής χρήσης με διαφορετικές βασικές κατηγορίες κύριων χρήσεων, όπου απαιτείται η έκδοση ξεχωριστού ΠΕΑ, το κτήριο αναφοράς ορίζεται ξεχωριστά για την κάθε βασική κατηγορία κύριας χρήσης και κατά συνέπεια ο μέσος συντελεστής θερμοπερατότητας του κτηρίου αναφοράς ανά χρήση πρέπει να πληρεί τους περιορισμούς του μέγιστου επιτρεπόμενου μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας Um." σελ. 45, παρ. 3.2.1. της ΤΟΤΕΕ.
  4. Κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου. Έχεις δίκιο για το ολόκληρο κτίριο...όμως έστω ότι ήθελα να βγάλω ΠΕΑ για όλο το κτίριο, τότε τι θα έκανα? Θα έβγαζα 3 ΠΕΑ συνολικά (κατοικίες, φαρμακείο, φροντιστήριο) με μεσοτοιχίες. Θα είχα δηλαδή ένα ΠΕΑ που θα αναφερόταν μόνο στο φαρμακείο. Αν συγκρίναμε τα δύο ΠΕΑ των φαρμακείων (σαν ολόκληρο κτήριο και σαν τμήμα κτηρίου) θα είχαμε το πιο πιθανόν διαφορετικά αποτελέσματα διότι το φαρμακείο διαθέτει γυαλινες προσόψεις και δεν θα πληρούσε την απαίτηση του Um το κτίριο αναφοράς του με συνέπεια την μείωση των επιμερους U των δομικών στοιχείων του και διαφορετικές τιμές κατανάλωσης για το κτίριο αναφοράς. Μπορεί αυτό να μην αρκούσε για να αλλάξει η ενεργειακή κατάταξη του φαρμακείου αλλά σίγουρα θα έβγαζε διαφορετικά αποτελέσματα. Εκεί στηρίζω την απάντησή που έδωσα παραπάνω.
  5. Πείτε μου σας παρακαλώ τη γνώμη σας για να δω αν το κατάλαβα σωστά. Έχω την εξής περίπτωση: Σε πολυκατοικία με διαμερίσματα σε όλους τους ορόφους πλην του ισογείου που έχω ένα φροντηστήριο και ένα φαρμακείο, καλούμαι να εκδόσω ΠΕΑ μόνο για το φαρμακείο. Θα ορίσω τις επιφάνειες προς τα ομορα γειτονικά κτίρια αλλά και προς τα διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας και προς το φροντηστήριο της ίδιας πολυκατοικίας που είναι αδιαβατικές επιφάνειες ως μεσοτοιχίες? Η αποψή μου είναι ναι, γιατί μπορεί το ΠΕΑ να βγαίνει για τμήμα κτιρίου αλλά έχω διαφορετικές βασικές κατηγορίες κύριων χρήσεων και σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.1. της ΤΟΤΕΕ το κτίριο αναφοράς ορίζεται ξεχωριστά για την κάθε βασική κατηγορία κύριας χρήσης σε κτίριο μεικτής χρήσης και πρέπει να πληρεί τους περιορισμούς του Um ανά χρήση. Δηλαδή εγώ καταλαβαίνω ότι σ' αυτή τη περίπτωση είναι σαν να θεωρώ το φροντηστήριο και τις κατοικίες σαν όμορα κτήρια...όσων αφορά τις μεσοτοιχίες, για να μην παρεξηγηθώ.
  6. Για την έκδοση ΠΕΑ ενός διαμερίσματος καλούμαι να εισάγω την ισχύ του λέβητα στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Ποια ισχύ; Του λέβητα όλης της πολυκατοικίας; Ή μήπως πρέπει αυτή να ''μοιραστεί'' στα διαμερίσματα ανάλογα με τα τετραγωνικά τους; Ευχαριστώ για όποιες απαντήσεις...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.