Μετάβαση στο περιεχόμενο

Electrical Engineer

Members
  • Περιεχόμενα

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Electrical Engineer's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Αυτό που λέω είναι ότι έχεις ένα υφάκι πολύ άσχημο, που σε παρέα ενδεχομένως να προκαλούσε και κάποιον να παίξει ξύλο. Δεν υπάρχει λόγος να το παίζουμε σκληροί και αδιάφοροι μεγαλοκαπιταλιστές, όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε υποχρέωση να παίξουμε το ρόλο του κοινωνικού κράτους εμείς αλλά ας μιλάμε πιο ήρεμα και ας μην βγάζουμε τα κόμπλεξ μας. Η οικονομική κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρκετά καλή σε πολλές επιχειρήσεις, κυκλοφορούσε πολύ χρήμα. Απλά πολλές επιχειρήσεις λειτουργούσαν ανορθολογικά για πολλούς λόγους (ας μην το αναλύσουμε εδώ) και με τζίρο καλυπτόταν αυτό που δεν κρύβεται σήμερα. Αλλά γενικά υπήρχε χρήμα (έστω κι αν αρκετοί λόγω λαθών δεν έβγαλαν πολλά κέρδη) και αρκετοί κέρδισαν πολλά. Και τότε πάλι τα ίδια λέγαμε! Τώρα το καταλαβαίνω, τότε όμως? Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρέβλωση της χώρας, δηλαδή μια μικρή εταιρεία να έχει μια γραμματέα που κοστίζει 15.000€ κι έναν μηχανικό με 3 χρόνια και με 12+2 (ΤΣΜΕΔΕ)=14.000€ και ο οποίος τρέχει και Σ/Κ ή υπερωρίες.
  2. Μερικοί γράφουν λες και είναι οι μεγαλοκαπιταλιστές, χαλαρώστε λίγο. Πιο πολύ πειράζει το ύφος σας παρά τα όσα γράφετε. Το ύφος αυτό βγάζει έναν έντονο κομπλεξισμό και μια κακία, όχι το ρεαλισμό που νομίζετε. Καλό είναι να έχουμε συναίσθηση της ελληνική πραγματικότητας, δε διαφωνώ. Αλλά ακόμα και πριν 5 χρόνια που η οικονομική κατάσταση ήταν καλή, πάλι υπήρχε αυτό το καθεστώς (ΑΠΥ) και τα 800άρια. Και καλά ο νέος, είναι δυνατόν σε μηχανικό με 2-3 χρόνια εμπειρία κάποιοι να δίνουν 12.000€ το χρόνο τη στιγμή που ο τελευταίος εργάζει κάνει 14.000€? Και μιλάω για ανειδίκευτους, δηλαδή γραμματείς, πωλήτριες, σε Σ/Μ, κλητήρες κλπ. Πιο πολλά κοστίζουν από το μηχανικό. Που γίνεται αυτό στον κόσμο? Και φυσικά υπάρχει και το θέμα των υπερωριών και των Σ/Κ, άγραφα όλα αυτά αφού ο μηχανικός είναι εε... Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εργασιακή στρέβλωση της χώρας, με μεγάλη διαφορά. Δηλαδή η αγορά να θεωρεί λογικό η πωλήτρια να κοστίζει πιο πολύ από τον μηχανικό, ακόμα και με 3 χρόνια προϋπηρεσία - όχι μόνο τον απόφοιτο.
  3. Καταλαβαίνω το πως σκέφτονται ορισμένοι και η αλήθεια είναι ότι όταν ο μηχανικός είναι άπειρος είναι σχετικά άχρηστος. Ενώ ο οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος (πχ εργάτης) που τελικά κοστίζει παραπάνω βγάζει δουλειά. Αλλά υπάρχουν 2 πολύ σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι οι εργοδότες παίρνουν μια άπειρη γραμματέα με το βασικό, δηλαδή κόστος 14.000€ κι όχι το μηχανικό! Δηλαδή η γραμματέας που θα κάνει λίγο απ' όλα, ξέρει στην αρχή? Όχι φυσικά. Κι αν συνυπολογίσουμε υπερωρίες που ο μηχανικός δεν πληρώνεται, άδειες που ο μηχανικός επίσης δεν παίρνει πάντα 2 μέρες το μήνα, αρκετά Σ/Κ, αποζημίωση που δεν υπάρχει, διάφορα άλλα προνόμια που δεν έχει ως εε, τότε αναλογικά μια γραμματέας θα κόστιζε 18.000€. Κι όμως, αρκετοί έχουν την απαίτηση να τούς κοστίζει ο μηχανικός 10-12 χιλιάδες! Πλήρης απαξίωση. Το δεύτερο είναι ότι οι εργοδότες πολλές φορές είναι άπληστοι. Να δεχτεί ο Χ νέος μηχανικός ως άπειρος το πρώτο τρίμηνο να πάρει 800€ μαζί με ΤΣΜΕΔΕ. Μετά θα γίνουν 1000€ και μετά 1200€? Ή θα τρέχει όλη μέρα, ακόμα και Σ/Κ για 800€ που ποτέ δεν ανεβαίνουν? Ή κι ο μηχανικός με 1 χρόνο δουλειάς δεν αξίζει όσο η γραμματέας? Και φυσικά οι υπάλληλοι γραφείου στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις δεν πατάνε Σ/Κ, οι πιο πολλοί δουλεύουν αυστηρά 7-3, δηλαδή κάρτα. Ο μηχανικός όμως? Αρκετοί επιμένουμε σε αυτό γιατί παρατηρείται μια πλήρης ισοπέδωση των πιο σημαντικών σπουδών (μηχανικού) μαζί με του γιατρού. Κατά τ' άλλα, το επίπεδο της κουβέντας είναι ιδιαίτερα χαμηλό δυστυχώς.
  4. Να ξεκαθαρίσουμε 2 πράγματα. Είναι μεγάλο λάθος να χωρίζουμε τους μηχανικούς σε ειδικότητες και να λέμε ο ηλεκτρολόγος αυτό, ο μηχανολόγος εκείνο κι ο πολιτικός το άλλο. Και δεν είναι μόνο οι μελέτες για οικοδομές, που είναι τυποποιημένες. Είναι και η δουλειά του μηχανικού σε βιομηχανίες και γενικά λειτουργικό επίπεδο, όχι στο χτίσιμο/κατασκευή. Μην το αναλύουμε πολύ, δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τη διαφορά του μηχανικού από τον εργάτη. Υπάρχουν μερικοί έξυπνοι αλλά ποιος απλός εργαζόμενος θα μπορεί να ξέρει το τεχνικό θέμα από πρώτο χέρι, να παίξει στα δάχτυλα τα μαθηματικά και τους αριθμούς, να ψάξει ένα τεχνικό θέμα έχοντας το υπόβαθρο κλπ? Δεν είναι μόνο το να μετράς καλώδια και σωλήνες για να βγάλεις προσφορά. Για τα λεφτά τώρα. Εργάζομαι στην πρώτη μου δουλειά και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η εμπειρία είναι απίστευτα σημαντική και ο έμπειρος μηχανικός δεν έχει καμία σχέση με τον νέο, αν και ο τελευταίος είναι πιο ευέλικτος και μπορεί άνετα να ασχοληθεί με περισσότερα πράγματα. Αν υποθέσουμε ότι μια γραμματέας παίρνει 800€ μικτά, τότε κοστίζει περίπου 1000€ το μήνα ή 14.000€ το χρόνο. Βάλτε μέσα και υπερωρίες ή επίδομα απόλυσης κλπ τότε πάμε άνετα στα 15.000€ το χρόνο. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο κατώτατος μισθός του (άσχετου) νέου μηχανικού. Δηλαδή 1000€ και κάτι το μήνα καθαρά (χωρίς να υπολογίζω παρακράτηση). Αυτά τα περί 800€ είναι γελοιότητες. Ναι, ο νέος μηχανικός δεν παράγει αρκετά αλλά μαθαίνει όπως ο κάθε εργαζόμενος. Το να κοστίζει λιγότερο από τη γραμματέα και τη λογίστρια είναι εξευτελισμός κι ας λένε άλλοι ότι τα 800€ είναι αρκετά. Και με τι όρεξη να δουλέψει ο νέος μηχανικός και να εξελιχθεί όταν ξέρει ότι η λογίστρια κοστίζει πιο πολλά? Να μην πω για τα μηδενικά δικαιώματα του εε, δηλαδή δεν μπορεί να αρρωστήσει, δεν υπάρχουν υπερωρίες ή Σ/Κ ή και στάνταρ άδεια...Φανταστείτε να τα υπολογίσουμε κι αυτά.
  5. Και εγώ έχω παρόμοια απορία. Έστω ότι έχουμε μια απλή βιομηχανία χωρίς ιδιαίτερα μεγάλα μηχανήματα, όπως μια βιομηχανία σκυροδέματος. Από ποιο νόμο προκύπτει - αν προκύπτει - ότι πρέπει να απασχολεί ηλεκτρολόγο ή μηχανολόγο μηχανικό? Και ένας αρκεί για όλες τις μονάδες ή υπάρχει κάποιο όριο? Πχ 1 ανά 2 μονάδες ή 1 για τις μονάδες κάθε νομού (αν υπάρχουν μονάδες και σε άλλους νομούς) κλπ. Την ίδια απορία έχω και για τον ΤΑ και το πόσες μονάδες μπορεί να έχει ένας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.