Μετάβαση στο περιεχόμενο

sakistsalikis

Core Members
  • Περιεχόμενα

    236
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by sakistsalikis

  1. Οικονομια δεν γινεται με το τριφασικο. Παντα παραπανω πληρωνεις.
  2. Το ερώτημα και η απορία που γεννιέται είναι γιατι τα ΤΕΙ αντιδρούν στην απονομη επαγγελματικων δικαιωματων στους αποφοιτους κολλεγιων. Αν το ΤΕΙ πρεπει να δινει απεριοριστα επαγγελματικα δικαιωματα γιατι να μη δινουν και τα κολλεγια το ιδιο; Και αν τα ΤΕΙ πρεπει να παρουν πληρη επαγγλεματικα δικαιωματα για παλιους και νεους πτυχιουχους τοτε να ισχυσει το ιδιο και για τα κολλεγια. Να μαζευτουμε γυρω στα 2-3 εκατομμυρια μηχανικοι στην Ελλαδα, καθε σπιτι να εχει το μηχανικο του. Η Ελλαδα δεν μπορει να παει μπροστα γιατι αυτοαναιρειται και αθετει τα σχεδια της. Τα ΤΕΙ δε δημιουργηθηκαν επειδη ειχαμε λιγα πολυτεχνεια και λιγους μηχανικους. Τα ΤΕΙ δημιουργηθηκαν για να βγαζουν εφαρμοστες. Οταν ομως οι εφαρμοστες γιναν πολλοι, θελησαν να μετατραπουν σε μηχανικους, κι επειδη οι πολλοι εχουν πολλους ψηφους καποια στιγμη θα γινουν και οι εφαρμοστες μηχανικοι και δε θα υπαρχουν πια εφαρμοστες. Το ιδιο συμβαινει συχνα. Στους δημοσιους υπαλληλους για παραδειγμα. Υπαρχουν αποφοιτοι δημοτικου που διοριστηκαν ως εργατες και με μεταταξεις και μετακινησεις κατεληξαν προϊσταμενοι σε ασχετες υπηρεσιες, χωρις να μπορουν να ανταπεξελθουν στο αντικειμενο, αλλα ο μισθος μισθος. και πολλες φορες ανθρωποι χωρις πτυχια ειναι προϊστάμενοι ανθρωπων με 3-4 πτυχια, πληρωνονται και παραπανω και δεν μπορουν να προσφερουν και τιποτα.
  3. Σε νεο κατάστημα που θα εμπορεύεται ρούχα ο ιδιοκτήτης μου ανέθεσε να κάνω τις απαραίτητες ενέργειες για το πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Το κτίριο είναι παλιό και αντιμετωπίζεται με πυροσβεστικές διατάξεις. Η πυροσβεστική διάταξη που το διέπει, αν δεν κάνω λάθος είναι η 8γ/2007. Σύμφωνα με τη διάταξη επειδή το κατάστημα είναι μικρότερο των 250τ.μ. (ειναι 50τ.μ.) και ανοίκει στην κατηγορία Ζ2, απαλλάσεται απο την υποχρέωση σύνταξης μελέτης πυρασφάλειας. Για το πιστοποιητικό πυρασφάλειας απαιτείται: -κάτοψη -υπέυθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα του αρθρου 5, οτι εχουν τοποθετηθεί φωτιστικά ασφαλείας κτλ -Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα τιμολογίων για πυροσβεστήρες, φωτιστικά ασφαλείας κτλ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν απαιτείται μηχανικός, σωστα; Εγω ως μηχανικός απλα ενημερώνω τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για τις εγκαταστάσεις που πρέπει να τοποθετήσει και μόλις τελειώσει του δίνω να υπογράψει την υπέυθυνη δήλωση ώστε να την καταθέσω στην Π.Υ. μαζι με τις κατόψεις και τα τιμολόγια;
  4. Οι εξώστες δε μειώνουν τα διαμερίσματα που μπορεις να χτίσεις σε ενα οικόπεδο. Ο ημιυπάιθριος που θα μετράει στον όγκο θα τα μειώνει.
  5. Μακαρι να υπαρξει μια τάξη αλλα δε το βλεπω. Ο συντελεστης όγκου έχει το πλεονέκτημα οτι δεν υπάρχουν τα παραθυράκια για νομιμοφανές κτήριο με μεγαλύτερη δόμηση απ την επιτρεπόμενη, όμως δημιουργεί προβλήματα κι αυτός. π.χ. Ο πραγματικός ημιυπάιθριος θα καταργηθεί και θα βλέπουμε τεράστια μπαλκόνια που για μένα είναι πολύ άσχημα. Θα καταργηθούν τα πάρκινγκ εντελώς, θα καταργηθούν τα υπόγεια που σε πολλούς ανθρώπους είναι πραγματικά χρήσιμα ως αποθήκες. Στην πραξη, δε θα διορθωθεί τίποτα. Τα πιο πολλα κτιρια τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πρόβλημα μόνο επειδη μετετρεψαν ενα ημιυπαίθριο σε κλειστό χωρο. Υπόγεια εχουν γίνει υπερυψωμένα ισόγεια κατα την κατασκευή, στέγες έχουν ξεφύγει και έχουν ανέβει 2 μέτρα πιο πανω απ το νόμιμο για να γίνουν σοφίτες. Αλλοι ρίχνουν κι εναν όροφο παραπάνω έτσι για να έχουν θέα πανω απο τις σοφίτες των άλλων. Όλα αυτα εχουν υπερβεί τον όγκο κατα πολύ. π.χ. αν βγω στο μπαλκόνι μου βλεπω ενα 200τ.μ. 2οροφο με υπόγειο (συμφωνα με την αδεια ) που είναι πραγματικο τετραόροφο, και τις τελευταίες μέρες ο ιδιοκτήτης έχει φτιάξει κι ενα πρόσθετο κτίσμα στο οικόπεδο για αποθήκη (ειπαμε το υπογειο ειναι οροφος). μεγιστη δόμηση το οικοπεδο εχει 200τ.μ. και αυτος έχεις ήδη΄χτισμένα 400 τ.μ. και παραπανω. Τον όγκο τον έχει ξεπεράσει κατα 1,5 εως 2 φορές. Αυτός τί κάνει; Τιποτα αφου η πολεοδομία δεν ενδιαφέρεται για τίποτα ή μαλλον με 500 ευρω ο υπάλληλος τα βλέπει ολα νόμιμα.
  6. όταν συγκρίνουμε τούβλο με σκυρόδεμα εχω μια παρατήρηση να κάνω. Στην περίπτωση του σκυροδέματος αναγκαστικα θα χρειαστεί εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση. Το αντίστοιχο με τούβλο θεωρώ ότι είναι ο μονός τοίχος με εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση ξανά. Αποψη μου ειναι οτι με σκυρόδεμα δε φτιάχνεις σπίτι αλλα κάστρο. Επίσης αποψη μου ειναι οτι το κόστος θα εκτοξευτεί, ολα τα συνεργεία θα ζητήσουν παραπανω χρήματα για το εξειδικευμένο σε σχέση με το συνηθες. Εγω σαν ΗΜ δεν θεωρω οτι με βολευει καθολου το σκυροδεμα στους τοίχους και πιστευω οτι θα χρειαζόταν πολυ περισσότερα χρηματα για να αναλάβω μια τέτοια δουλεια και να κερδίσω.
  7. Τα νεοτερα είναι ότι ο νόμος ισχύει κανονικά. Γίνονται κανονικά τακτοποιήσεις και δέχονται νέες αιτήσεις. Ένα εγγραφο πηγε στις πολεοδομίες που ζητουσε να ενημερωσουν το υπουργειο για τις μεχρι τωρα ολοκληρωμενες τακτοποιήσεις. Όπως λενε και στην πολεοδομία σύντομα θα ψηφιστεί νόμος που να ακυρώνει το νόμο Σουφλιά. Μέχρι τότε ο νόμος Σουφλιά είναι νόμος του κράτους εν ισχύ.
  8. Ρώτησα εγώ σε βενζινάδικα, μου ειχε δημιουργηθει η απορια αυτη. Στην αρχή (κάποτε) το έκαναν αυτοί με τα βυτιοφόρα όπως λες. Πλέον βαριούνται και απλά ανοίγουν βαλβίδες και φεύγουν στην ατμόσφαιρα οι ατμοί. Δεν ξέρω αν είναι καθολικο αλλα ετσι μου είπαν στα βενζινάδικα που ρωτησα.
  9. Ελα ντε! Ο νόμος Σουφλιά είναι νόμος του κράτους. Βγηκε κάποιος νέος νόμος που τον ακύρωσε;
  10. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=72085&cid=6 Αυτο πάλι τι σημαίνει και το έχουν όλα τα ειδησεογραφικα site; Οι πολεοδομίες έχουν ενημερωθεί; Πως αναστέλεται η διαδικασία, με συνέντευξη τύπου;
  11. Εγω παντως που πηγα πολεοδομία (για γνωστο μου) μου είπε ο υπάλληλος ότι πρεπει να παω το σχεδιο της αδειας για τακτοποίηση και όποιες αλλαγές έχω κάνει στη διαρρύθμιση δεν τον ενδιαφέρει. Αν του παω σχεδιο με αποτυπωση της σημερινής κατάστασης δε το δέχεται. Ο νόμος δεν ξεκαθαρίζει αυτό το θέμα, αν δηλαδη πρεπει να αποτυπωθει η σημερινη κατάσταση. Αντιθέτως αφήνει το περιθώριο η τακτοποίηση να γίνει εξολοκλήρου απο τον ιδιοκτήτη. Να συμπληρώσω επίσης ότι σε ημιυπάιθριους και υπόγειο έγραψα πάνω στην αίτηση ακριβώς τη νέα χρήση του χώρου και την παλιά (π.χ. ημιυπαίθριος σε κύρια χρήση-κουζίνα, ημιυπαίθριος σε κύρια χρήση-υπνοδωμάτιο) και ο υπάλληλος μου είπε οτι δε χρειαζόταν αναλυτικα η χρήση. Ήταν εντάξει αν έγραφα "ημιυπαίθριος σε κύρια χρήση", "υπόγειο βοηθητικής χρήσης σε κύρια χρήση".
  12. Διόροφο νομίζω είναι ένα τέτοιο κτήριο. ο Εσωτερικός εξώστης (πατάρι) μετράει στο Σ.Δ. και στους ορόφους. Άρα έχεις διόροφο.
  13. Με συγχωρεις! Απλα δεν ειμαι πολιτικος μηχανικος γι' αυτο το λεω. Δεν εννοουσα παντως παρανομο τροπο. Εννοω να κάνει κατι νόμιμο που να μη μετραει στο Σ.Δ. και να γινεται με μια αδεια μικρης κλίμακας αφου αυτο καταλαβα οτι θελει.
  14. Τιμη ζώνης. Την μαθαίνεις απο την εφορία. Έχε υπόψη σου οτι αν πληρώσεις εφάπαξ κι όχι σε δόσεις έχεις έκπτωση 10%. Τη διαδικασια την κάνεις μόνη σου αν μπορείς αλλιώς απευθύνεσαι σε μηχανικό.
  15. Πληρωνεις 70 Χ αντικειμεινικη αξια στην περιοχη σου Χ 10%. Δηλαδη κανεις τακτοποιηση. Κανε τις διαδικασιες γρηγορα πριν καταργηθει ο νόμος της τακτοποίησης. Επειδη το χω απορία: Πως μπήκαν στο υπόγειο; Σε ειδοποίησαν πιο πριν; Τους το επέτρεψες εσύ; Ήρθαν με εισαγγελέα;
  16. Για βρειτε του του ανθρωπου καμια εναλλακτικη που να μη χρειαζεται Σ.Δ. Αν κανει στον ακάλυπτο ενα υπόστεγο χωρίς περιμετρικο κλείσιμο μετράει στο Σ.Δ; @KAT-TASSOS Αφου ζητας προδιαγραφες για το μπαρμπεκιου χωρις οικοδομικη αδεια μια λυση νομιζω έχεις. Άδεια μικρής κλίμακας για κατασκευή μπάρμπεκιου και αν θες μπορεις να βάλεις και μια πέργκολα στην ίδια άδεια. Στην πέργκολα στηρίζεις φυτά τα οποία θα σου δώσουν την απαραίτητη σκιά για το καλοκαίρι.
  17. Νομίζω ότι έχεις βρει το κουμπί. Απ' οτι έχω καταλάβει εγώ: Η ΕΠΑΕ χαίρεται να υπάρχει κάτι να κόψει για να δικαιολογεί τη θέση και το μισθό της. Συνεπώς αν υπάρχει κάτι το κόβει και τελειώνει η υπόθεση. Αν δεν υπάρχει πρέπει να βρεί κατι να κόψει, ένα μπαλκόνι, μια πέργκολα, κατι τελος πάντων. Αυτό το έχω διαπιστώσει αφού απο μόνη της αυτοαναιρείται πολλές φορές ή αναγκάζεται να κάνει το κτήριο άσχημο γιατι δε βρίσκει κατι να κόψει.
  18. Ρε παιδια δεν υπάρχει ενας τρόπος να αποδείξει ο άνθρωπος οτι δεν ενημερώθηκε ποτέ για το πρόστιμο και το αυθαίρετο; Δεν είναι δυνατόν να ενημερώνει η πολεοδομία 5 χρόνια μετά και να ζητάει προστιμο διατήρησης γι αυτό το διάστημα.
  19. Το βρίσκω λογικό ο κόσμος να ρωτάει. Αποψή μου είναι οτι οσοι έχουν τέτοιους χώρους πρέπει να τους τακτοποιήσουν. Είναι νόμος του κράτους η τακτοποίηση είτε το θέλουμε είτε όχι, άρα ο καθένας έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει αυτό το νόμο για το συμφέρον του. Να καταπέσει στο ΣτΕ δε γίνεται. Ο κίνδυνος να επιβληθεί με νέο νόμο πρόστιμο διατήρησης (θεωρητικά είναι ο μόνος σοβαρός κίνδυνος) δεν υπάρχει στην πράξη, είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κοροϊδίας. Όπως είπα σε αλλο thread γλιτώνεις για πάντα το πρόσθετο ΙΚΑ για τον ημιυπαίθριο, γλιτώνεις πρόστιμο ανέγερσης. Πληρώνεις 1000 ευρω και δεν ζείς με την αγωνία αν θα σε καρφώσει ο γείτονας με ενδεχόμενο να πληρώσεις 5.000 για την ανέγερση και κάθε χρόνο 1000 ευρώ για τη διατήρηση. Πιστέυω είναι οτι η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο για την τακτοποίηση (δε θα είναι νομιμοποίηση γιατί δε γίνεται), αλλα δυστυχώς δεν ξέρουμε τους όρους του νέου νόμου εκ των πρωτέρων. Μπορεί να είναι λιγότερα τα χρήματα αλλα μπορεί και περισσότερα, μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους χώρους (π.χ. μπαλκόνια, αίθρια, σοφίτες) αλλα μπορεί και λιγότερους, μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένος αλλα και πιο "φλου". Το σίγουρο είναι οτι οσοι τακτοποίησαν με τον παλιο δε θα έχουν τιποτα να φοβηθούν. Επίσης πιστεύω ότι η τιμή 1/10 της αντικειμενικής είναι ξεφτίλα για να πέσει πιο κάτω. Το πιο πιθανό για μένα είναι να μεινει ίδια και το χειρότερο θα είναι να αυξηθεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εισέπρατε τίποτα (ούτε το ΦΠΑ). Το κράτος καταρέει οικονομικά. Η νέα θα αναγκαστεί να βγάλει εφοριακούς και ΣΔΟΕ σε περιπολίες. Δε θα μου φανεί περίεργο ακόμα κι ενα νέο σώμα του υπουργείου Χωροταξίας, κάτι σαν το ΣΔΟΕ για το υπουργείο οικονομικών, που θα ψάχνει για κλειστούς μη δηλωμένους ημιυπαίθριους. Δεν ξερω αν σας φαίνεται ως επιστημονικη φαντασία αλλα τη δεκαετία του 80 στα μαγαζιά έλεγχο για φοροδιαφυγή έκαναν οι τοπικές εφορίες. Κάποια στιγμή οι εφοριακοί λαδώνονταν σε σημείο που δεν έκοβε κανένας αποδειξη, τιμολόγια πουθενα, βιβλία καθόλου. Τοτε συστάθηκε το ΣΔΟΕ, που έρχεται μια ωραία μέρα απο άλλη περιοχή της Ελλάδος, μπαίνει στο μαγαζί και σου κόβει για την πλάκα 10.000 πρόστιμο.
  20. Αυτα που συζητατε ειναι σαν το αυγο με την κότα, τι εγινε πρωτο. Αποψη μου ειναι ότι φταινε ολοι το ίδιο. Κυβερνήσεις, κατασκευαστές, μηχανικοί, ιδιοκτήτες. Πήρε κάποτε κάποιος ενα οικόπεδο, έφτιαξε ενα σπίτι, στην πορεία ήθελε μια κουζίνα πρόσθετη ή μια τουαλέτα την οποία την έφτιαξε στο μπαλκόνι (στα χωριά μας τα κάνανε οι παπούδες μας και οι γονείς μας). Πολλοί χωριάτες δουλεύανε νύχτα μαλιστα για να μην τους πιασει η πολεοδομία. Αργότερα αφου δεν έλεγε κανένας τίποτα, κάποιος έφτιαξε ενα δωμάτιο παράνομο, πάλι δεν ειπε κανένας τίποτα. ύστερα ενας κατασκευαστής είδε οτι ολοι είχαν κλεισει ενα μπαλκόνι και το έκαναν κουζίνα ή wc. και σκέφτηκε να κάνει το ίδιο για να κονομήσει λίγο παραπάνω. Στη συνέχεια ο αγοραστής το πήρε μυρωδιά και έκανε παζάρια στον κατασκευαστή για τα 10 παραπανήσια τετραγωνικά, αλλα ταυτόχρονα προτιμούσε το σπίτι με τα 10 παράνομα τετραγωνικα εναντι του απολύτως νόμιμου (αφου τα 10 τετραγωνικα τα έπερνε πιο φθηνα). Στη συνέχεια οι αλλοι κατασκευαστες για τον ανταγωνισμο άρχισαν κι αυτοί να κλεινουν μπαλκόνια και ημιυπαίθριους και να τα πουλάνε με το σύστημα "να μοιράσουμε τη διαφορα" ώστε να κερδίσει και ο κατασκευαστής απ την παρανομία αλλα και ο αγοραστής. Στη συνέχεια έγινε καθεστώς φανερό αυτο το πράγμα οπότε δε νοείται σπιτι χωρίς κλεισμενο ημιυπαίθριο. Απ την αλλη αν ζητησεις με ανοικτό ημιυπαίθριο ο κατασκευαστης ελευθερος ειναι να στον χρεωσει οπως θελει. Όλοι ειναι στο κόλπο. Θα πει κάποιος: Αν απο αύριο δεν ξανακλεισει ημιυπαίθριος τοτε ο κατασκευαστής ειναι αυτός που θα χάσει. Εγω λεω: Σε καμια περιπτωση. Ο κατασκευαστής θα ανεβάσει την τιμή εκει που θέλει και αφού θα ισχύει καθολικά το καθεστώς το αποτέλεσμα θα είναι να χάσει πιο πολλά ο πελάτης. Στην τελική ειναι πιθανό να πέσουν τα οικόπεδα (αφου θα χτίζουν λιγότερο) οπότε να χάσει ο ιδιοκτητης του οικοπέδου. η αγορά ειναι ελεύθερη, οι τιμές καθορίζονται απο την προσφορά και ζήτηση. Ξέρω περίπτωση που άνθρωπος ζητάει στο χωριό μου (οικισμός) 150.000 ευρω για μισό οικόπεδο (με σύσταση). Στον οικισμο αυτο παει γυρω στα 150.000 το οικόπεδο (δόμηση 400 τ.μ.), Του λεει ο πατερας μου του συγκεκριμένου πωλητη: "Καλα εισαι σοβαρος; προχτές αγορασα εγω με 150.000 ολοκληρο οικοπεδο με δόμηση 400τ.μ. κι εσυ πουλας δόμηση 200τ.μ. με τα ιδια λεφτά;". Και τι απαντάει ο πωλητης: "Δε χτιζει 200τ.μ., μαζί με το υπόγειο που δε θα γίνει υπόγειο χτίζει 400τ.μ. και παραπάνω". Αυτο δείχει οτι όλοι είναι στο κόλπο. Αν αυριο οι πολεοδομίες δεν επιτρέψουν αλλες αυθαιρεσίες, τότε ο συγκεκριμένος κύριος το μισό οικόπεδό του θα το πουλήσει το πολύ 40.000 ευρώ γιατί το ολόκληρο θα έχει το πολύ 80.000. Σήμερα το ολόκληρο έχει 150.000 γιατι όλοι υπολογίζουν ότι θα χτίσουν 800τ.μ. μαζί με το υπόγειο κι όχι 400. Συνεπως ο κατασκευαστής πληρώνει παραπάνω το οικόπεδο στον πωλητή, στη συνέχεια για να ανταγωνιστεί και να κερδίσει φτιάχνει παραπάνω τ.μ. ώστε να μην πανε χαμένα τα παραπάνω λεφτά που πηρε ο πωλητής του οικοπέδου, ο αγοραστής του διαμερίσματος δεχεται να αγοράσει το παράνομο γιατι σε αλλη περίπτωση θα πληρώσει τα ίδια λεφτά για ένα μικρότερο νόμιμο.
  21. Δηλαδη εσυ εγραψες τις πανελληνιες μεσο ορο 19-20 και έβαλες πτώτη επιλογή ΤΕΙ; Επειδη μιλας για εξωτερικο, είναι σα να κατάφερεις να σε δεχτούν στο Μ.Ι.Τ και να πεις μετα ότι δε γουσταρεις να πας εκει γιατι προτιμας να πας να σπουδασεις στη Ρουμανια. Αδυνατώ να το πιστέψω. Το γεγονος οτι έκανες κατι στα εργαστηρια δε λεει τιποτα. Κι εγω εκανα στατικα μεταλλικων γεφυρων (Διπλωματουχος Ηλεκτρολογος) αλλα δεν έχω δικαίωμα να τα σφραγίσω. Να σου πω την αληθεια και να είχα δε θα τα σφραγιζα για ευνοητους λόγους. Πολλα πραγματα μπορει να ξέρεις. Αυτό ομως δε σημαίνει οτι εγω που είμαι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος αποκλείεται να ξέρω πολύ περισσοτερα απο σένα. Κι εγώ έκανα εργαστήρια στη σχολή αλλα δεν βασίζω τις ικανότητες μου (δε λεω γνώσεις) σε αυτα. Μηχανικός δεν είναι αυτός που έχει γνώσεις, αλλα αυτός που έχει τη δυνατότητα να αποκτάει νέα γνώση, να την προσαρμόζει στις ανάγκες των προβλημάτων και να βρίσκει λύσεις. Σε πολλες χώρες του εξωτερικού το επαγγελμα του μηχανικου δεν ειναι κατοχυρωμενο. Ξερεις τι σημαινει αυτο... Όμως κανενας ασχετος δεν τολμάει να ασκεί το επάγγελμα του μηχανικου γιατι κινδυνεύει σοβαρότατα να πάει φυλακή. Εδώ η φυλακή δεν δέχεται κόσμο, θέλει τεράστια προσπάθεια για να καταφέρει κάποιος να μπεί. Υπάρχουν πολλοι μηχανικοι στην Ελλάδα που έχουν σφραγίσει απίστευτα πράγματα και δεν τους έχει πειράξει κανείς. Σκέψου τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε κατοχύρωση του επαγγέλματος... Αν πας στο εξωτερικό μπορεις να διαλέξεις χώρα όπου θα σφραγίζεις τα πάντα, μέχρι και στατικα απο ουρανοξύστη θα μπορεις να σφραγίζεις. Σου εύχομαι να έχεις τις γνώσεις για να κάνεις κατι τέτοιο αλλιως σε συμβουλεύω φιλικά να μην το κάνεις.
  22. Νομιζω οτι καταλαβα τι εννοεις. Έχεις κλίση στο έδαφος και δεν θες να κάνεις τεχνιτές στάθμες. Συνεπώς το μισό κτήριο θα είναι υπόγειο + ισόγειο και το άλλο μισό θα είναι ισόγειο (γκαράζ) + όροφος εξαιτίας της κλίσης του εδάφους. Το υπόγειο (αυτό που η οροφή του έιναι μεχρι 80cm πανω απο την τελικη σταθμη του εδάφους) δεν μετραει στο Σ. Δόμησης. Το γκαράζ παρόλο που δεν είναι υπόγειο αλλα ισόγειο, αν γίνει συμβολαιογραφική πράξη δε μετράει στο Σ.Δ. Μια παρτήρηση όμως: Με το νέο νόμο Σουφλιά το ισόγειο γκαράζ δε θα μετρήσει στο Σ.Δ. εφόσον είναι ανοικτό. Αν είναι κλειστό θα μετρήσει. Για να γίνει κλειστό και να μη μετρήσει πρεπει απαραίτητα να είναι υπόγειο, δηλαδή να κάνεις διαμόρφωση του εδάφους ώστε τελικά όλος ο κατω όροφος να είναι υπόγειος. Υ.Γ. Εφόσον δε γίνει τεχνιτή στάθμη και το γκαράζ είναι ισόγειο, τότε δε μετράει μεν στο Σ.Δόμησης αλλα μετράει στον αριθμό των ορόφων. Δηλαδή αν είσαι σε οικισμό με μέγιστο ύψος 7,5 μέτρα και μεχρι 2 ορόφους τότε δεν μπορεις να κάνεις ισόγειο γκαράζ και απο πάνω 2 ορόφους, γιατί συνολικά θα έχεις τελικά 3 ορόφους και κατα πάσα πιθανότητα ύψος μεγαλύτερο απο 7,5 μέτρα.Στην περίπτωση δηλαδή που θές πάνω απο το γκαράζ 2 ορόφους θα πας οπωσδήποτε σε τεχνιτή στάθμη και υπόγειο γκαράζ.
  23. Αφου υπάρχει δωμάτιο στο πατάρι προφανώς αυτό έχει τουλάχιστον ενα παράθυρο. Αυτό το παράθυρο υπάρχει στην άδεια; Αν εξωτερικά είναι όλα ΟΚ τότε όντως είναι δύσκολο να σου γίνει καταγγελία. Σε περίπτωση καταγγελίας πόσο εύκολο είναι να εξαφανίσεις τη σκάλα και να γίνει μετατροπή όπως είναι στη άδεια;
  24. Το 95% αυτων που έχουν υπόγεια-κατοικίες δεν κερδίζουν και πολλά με την τακτοποίηση καθώς το βασικό τους πρόβλημα είναι οι υπερβάσεις ύψους, όγκου κτλ. Το κύριο πρόβλημα τους δεν ειναι η αλλαγή χρήσης αλλα η μετατροπή του υπογείου σε ισόγειο το οποίο χτυπάει απο μακριά στο ματι. Καποιος λοιπον με 2 υπόγεια τι να τακτοποιήσει; Την αλλαγή χρήσης ή την τεράστια υπέρβαση ύψους; Γιατι αποκλείεται να μετατρέψεις 2ο υπόγειο σε κατοικία και αυτό να βρίσκεται όλο κάτω απο το έδαφος. Σίγουρα το 2ο υπόγειο είναι ισόγειο και το 1ο υπόγειο είναι όροφος στην πράξη.
  25. Εγω παλι θυμαμαι οτι δε δυναται απο τον κτηριοδομικο να δημιουργηθει χώρος κύριας χρήσης με ύψος μικρότερο των 2,4 μέτρων και 2,2 μετρα για βοηθητικό χώρο. Συνεπώς θεωρώ οτι η πολεοδομία όταν της πας μια αδεια στην οποία δείχνεις χώρο με μικρότερο ύψος απο το ελάχιστο επιτρεπόμενο πρέπει να σου την κόψει την αδεια και να τροποποιηθεί ώστε ή να βγει ο χώρος πιο ψηλός ή να είναι μη προσβάσιμος. Συνεπώς κάτω από τη σκάλα θεωρώ ότι ο χώρος που έχει ύψος κάτω των 2,2 μέτρων (βοηθητικη χρήση το wc) πρέπει να φαίνεται μη προσβάσιμος στα σχέδια. Θεωρω οτι η πολεοδομια δεν πρεπει να δεχτει wc που να ξεκιναει με ύψος 3 μετρα και να καταλήγει 0 μετρα, αφου είναι αντίθετο με τον κτηριοδομικό. Βεβαιως μπορεις να δείξεις όλο το χώρο κατω απ τη σκάλα ως μη προσβάσιμο και όχι μόνο απο τα 2,2 μετρα και κάτω. Σε αυτή την περίπτωση δε θα μετρήσει η επιφάνεια κάτω απ τη σκαλα στο Σ.Δ. Στην πράξη βεβαια συνήθως αντι για μη προσβασιμος χώρος αποκτάει πόρτα και χρησιμοποιείται. Για το πατάρι πανω απο το μπάνιο: καταρχην οι πιο πολλές άδειες δε το δείχνουν καθόλου. Αν το σπίτι έχει ύψος 4,5 μέτρα και το μπάνιο 2,3 μετρα και το πατάρι αλλα 2,2 μέτρα τι γίνεται; Κατα την αποψη μου πρεπει να μετρήσει και το μπάνιο και το πατάρι. Αν εσύ τωρα το πατάρι το ονομάσεις ντουλάπα είναι νομίζω στην κρίση της πολεοδομίας να κρίνει αν κατι τετοιο είναι ντουλάπι ή αποθήκη. με την ίδια λογική σε ενα μαγαζί θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τα γνωστά πατάρια δειχνοντας τα στην άδεια ως μεγάλα ντουλάπια. Νομιζω οτι είναι στην κρίση της πολεοδομίας αν ένας χώρος πανω απο εναν αλλο χώρο είναι ντουλάπι ή αποθήκη. Στο δωμάτιο σου μπορείς να φτιάξεις ράφια για τα βιβλία σου άλλα δε μπορεις να δείξεις σε ενα δωμάτιο 5 μέτρων ύψους ένα ράφι διαστάσεων 3χ 1,5 μετρα. Τότε θεωρείται εσωτερικός εξώστης και μετράει στη δόμηση.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.