Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ananat3

Members
  • Περιεχόμενα

    6
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Γυναίκα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

ananat3's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα, αντιμετωπίζω περίπτωση ακινήτου (εντός σχεδίου, σε οικισμό >2000 κατοίκων) το οποίο ανεγέρθηκε σε δύο φάσεις: α) αρχικά εκδόθηκε άδεια από την ΥΑΣΒΕ για ισόγειο με ημιυπόγειο, β) κατόπιν εκδόθηκε οικοδομική άδεια προσθήκης 1ου ορόφου. Δεδομένα: - Για την έκδοση της άδειας προσθήκης έγινε χρήση τόσο του άρθρου 25 του Ν.1337/83 όσο και των διατάξεων περί οικογενειακής στέγης (πληροφοριακά επισημαίνεται ότι κατόπιν της υπ'αριθμ. 88/2002 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο συνδυασμός των ανωτέρω διατάξεων -μεταξύ άλλων- κρίθηκε ως ασύμβατος). Το εν λόγω ακίνητο προβλέπονταν, σύμφωνα με την άδεια προσθήκης, να αποτελεί μια κατοικία τύπου μεζονέτα (με εσωτερική κλίμακα να συνδέει όλες τις στάθμες). Στην πραγματικότητα η εσωτερική κλίμακα δεν κατασκευάστηκε ποτέ και όλες οι στάθμες έχουν λειτουργική αυτοτέλεια (έχει κατασκευαστεί αυθαίρετη εξωτερική κλίμακα, εντός του προκηπίου). Επιπλέον έχει γίνει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών 7 χρόνια μετά από την έκδοση της άδειας προσθήκης. - Το περίγραμμα του κτιρίου δεν έχει αλλοιώσεις σε σχέση με την οικοδομική άδεια ούτε έχει αλλάξει η θέση του στο οικόπεδο. Ωστόσο τμήμα του βρίσκεται σήμερα εντός προκηπίου (η επιβολή προκηπίων στην περιοχή έγινε κατόπιν της έκδοσης της άδειας προσθήκης). - Το εξεταζόμενο είναι το -υφιστάμενο- οροφοδιαμέρισμα του 1ου ορόφου της οικοδομής. Ερωτήσεις: Η κατάργηση της εσωτερικής κλίμακας και κατ'επέκταση η διαμόρφωση της εξεταζόμενης αυτοτελούς ιδιοκτησίας μπορεί να αντιμετωπιστεί ως λοιπή πολεοδομική παράβαση (αλλαγή διαμερισμάτωσης) ή συνιστά υπέρβαση δόμησης θεωρώντας ότι αίρεται η έννοια της οικογενειακής στέγης και ότι υπάρχει αλλαγή των όρων δόμησης; Στη δεύτερη περίπτωση θεωρώ ως αυθαίρετο το σύνολο του 1ου ορόφου ή μόνο τμήμα αυτού (αναλόγως των ισχυόντων όρων δόμησης κατά την εποχή έκδοσης της άδειας προσθήκης, χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπ'όψη οι διατάξεις της οικογενειακής στέγης ή άλλες ευνοϊκές διατάξεις); η αυθαίρετη εξωτερική κλίμακα πρόσβασης στο διαμέρισμα του 1ου ορόφου (η οποία εξυπηρετεί και το διαμέρισμα του ανωγείου) θα πρέπει να τακτοποιηθεί μαζί με την ιδιοκτησία του 1ου ορόφου ή δεδομένου του ότι είναι κοινόχρηστη θα πρέπει να γίνει μια ανεξάρτητη δήλωση (από τους ιδιοκτήτες όλων των ιδιοκτησιών που εξυπηρετεί); Σε περίπτωση που γίνει μια κοινή δήλωση για αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους, αυτή θα πρέπει να προηγηθεί της δήλωσης ένταξης της αυτοτελούς ιδιοκτησίας ή δεν έχει σημασία; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απόψεις σας! Ζητώ συγγνώμη εάν το θέμα ή κάποιο εκ των ερωτημάτων έχει ξανατεθεί σε άλλη συζήτηση του forum, αλλά δεν κατάφερα να εντοπίσω κάτι σχετικό.
  2. Πολύ αξιόλογη δουλειά! Ευχαριστώ!
  3. Καλημέρα συνάδελφοι, σε σχέση με το ίδιο θέμα (άρθρο 23, παρ.14α), αντιμετωπίζω περίπτωση ακινήτου (διαμέρισμα/οριζόντια ιδιοκτησία), το οποίο είχε υπαχθεί στον Ν.4014/201 -από άλλο συνάδελφο για λογαριασμό του σημερινού ιδιοκτήτη- πληρώθηκε το σύνολο του προστίμου αλλά η δήλωση ένταξης παρέμεινε σε φάση προσωρινής υπαγωγής. Ωστόσο εξετάζοντας το ακίνητο (για λογαριασμό πιθανού αγοραστή) διαπίστωσα επιπλέον αυθαιρεσίες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν συμπεριληφθεί στην αρχική δήλωση αλλά για κάποιο λόγω "αγνοήθηκαν". Α) Το εν λόγω ακίνητο είναι ημιτελές (βρίσκεται σε φάση τοποθέτησης επενδύσεων δαπέδων, ειδών υγιεινής, κλπ) αλλά ο φέροντας οργανισμός (τόσο της οικοδομής όσο και της αυθαίρετης κατασκευής που υπάρχει στο δώμα) ολοκληρώθηκαν προ της 28/7/2011 και η επιφάνεια των αυθαίρετων κατασκευών υπερβαίνει το 20% των επιτρεπόμενων για την οριζόντια ιδιοκτησία. Ισχύει δηλαδή η μία μόνο εκ των τριών προϋποθέσεων που τίθενται στην παράγραφο 14α του άρθρου 23. Εάν επρόκειτο για "καινούργια" υπόθεση θα έλεγα -εκ πρώτης- ότι βάσει της παραγράφου 14α του άρθρου 23 δεν μπορεί να τακτοποιηθεί. Ωστόσο έχει ήδη υπαχθεί στον Ν.4014 (και το πρόστιμο έχει εξοφληθεί, πλην η δήλωση βρίσκεται σε προσωρινή υπαγωγή). Επιπλέον υπάρχουν αυθαιρεσίες που θα πρέπει είτε να "τακτοποιηθούν" είτε να καθαιρεθούν. Θα μπορούσατε να μου δώσετε μία ιδέα του πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να μην αντιμετωπιστεί η υπόθεση; Εάν "αποκατασταθούν" οι αυθαιρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στην δήλωση του Ν.4014/2011, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης στον Ν.4178/2013 και περαίωση της τακτοποίησης χωρίς πρόβλημα; Η' επειδή και πάλι υπάρχει η ασυμβατότητα με τα δεδομένα του άρθρου 23 θα υπάρξει πρόβλημα; Β) Το δεύτερο θέμα (του ίδιου ακινήτου) είναι ότι έχει -μεταξύ άλλων- αυθαίρετη κατασκευή στο δώμα (αποκλειστικής χρήσης) πλην όμως δε διαθέτει το δικαίωμα της τυχόν μελλοντικής επέκτασης της οικοδομής (στην παρούσα φάση έχει εξαντληθεί η δόμηση και η κάλυψη). Η τακτοποίηση της κατασκευής στο δώμα (η οποία έχει ήδη υπαχθεί στον Ν.4014/2011) συνιστά πολεοδομικό ή νομικό πρόβλημα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  4. Δυστυχώς για πολεοδομία Θεσσαλονίκης δε γνωρίζω κάτι σχετικα. Ωστόσο η πολεοδομία Θέρμης -μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα- δεν περαίωνε υποθέσεις με ληξιπρόθεσμες δόσεις.
  5. Καλησπέρα, γνωρίζει κανείς εάν η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, στο δήμο Εχεδώρου, θεωρείται εντός ή εκτός σχεδίου; Πρόκειται για υπαγωγή βιοτεχνικού χώρου στο ν.4014/2011 για υπερβάσεις δόμησης/κάλυψης/Δ κ.λ.π.. Δεν έχω πάρει σαφή απάντηση από κανένα φορέα (πολεοδομία, δήμο, εφορία, ΕΤΒΑ) σχετικά με τον υπολογισμό της τιμής ζώνης. Έχει αντιμετωπίσει κανένας συνάδελφος παρόμοια περίπτωση ή γνωρίζει που αλλού μπορώ να απευθυνθώ;
  6. Καλησπέρα συνάδελφοι. Γνωρίζει κανείς την τιμή ζώνης για την ΒΙ.ΠΕ.Θ. Σίνδου? Στην εφορία με παρέπεμψαν στο Μικτό Σύστημα υπολογισμού ΑΑ (έντυπο Κ4). Από την πολεοδομία, όπου θα γίνει η κατάθεση του σχετικού φακέλου για την τακτοποίηση, δεν έλαβα απάντηση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.