Μετάβαση στο περιεχόμενο

xronofagos

Members
  • Περιεχόμενα

    36
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by xronofagos

  1. καλησπέρα συνάδελφοι , το αρθ 106 τροποποιήθηκε με τον τελευταίο νόμο του 2020 και νομίζω ότι ανατρέπει πάρα πολλά δεδομένα σχετικά με τα σύννομα με αδυναμία νομιμοποίησης και το 20% του προστίμου. Νομίζω ότι θέτει σαν υποχρέωση πλέον την κατεδάφιση του μη σύννομου τμήματος για να έχει έκπτωση το σύννομο. Στην προηγούμενη διάταξη ίσχυαν σωρευτικές προϋποθέσεις ενώ τώρα έχωσαν το διαζευτικό <ή>
  2. Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις. Τοπογραφικό δεν έχω κάνει. Έχω περίπτωση αυθαιρέτου, το οποίο είναι στη λίστα με του οικισμούς της υπουργικής απόφασης του ν. Τρίτση. Επίσης δεν έχει οριοθετηθεί με το δγμα του 85. Αυτό που δεν μου προκύπτει ξεκάθαρα από τον νόμο είναι η εφαρμογή της απόστασης των 800 μέτρων από το κέντρο του οικισμού, προκειμένου να το εντάξω στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 112 του ν. 4495 /2017. Πρόκειται για οικισμό προϋφιστάμενο του 1923 χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο. Έχω την εντύπωση ότι για να μπορέσω να το εντάξω θα πρέπει να προηγηθεί αυτοψία από την υπηρεσία , όπου θα βεβαιώνει ότι το ακίνητο βρίσκεται εντός του οικισμού και μετά να το εντάξω. Η ερώτηση που έκανα παραπάνω ήθελα να την κάνω κάπως γενική. Θέλω να καταλήξω ότι το Π.Δ. του 1982 και η ζώνη των 800 μέτρων, αφορά οικοδομικές άδειες και ευνοϊκές προϋποθέσεις για τους κατοίκους αυτών των οικισμών να χτίσουν κατοικίες και όχι για τις ρυθμίσεις των αυθαιρέτων. Δεν κατοχυρώνει ότι η ακτίνα των 800 μέτρων είναι οικισμός προφανώς. Στις περιπτώσεις των αυθαιρέτων αυτό που παίζει ρόλο είναι εάν το ακίνητο βρίσκεται όντως εντός του οικισμού , είτε αυτός είναι προϋφιστάμενος του 23 με εγκεκριμένο σχέδιο είτε χωρίς.
  3. Συνάδελφοι καλησπέρα! Το άρθρο 112 του ν.4495/17 όπως τροποποιήθηκε και το άρθρο 21 του 1337 / 1983 όπως και η αντίστοιχη υπουργική απόφαση που καθόριζε τους οικισμούς, δεν αναφέρουν πουθενά το Π.Δ. 6/12/1982. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Για να θεωρήσουμε εάν είναι εντός στάσιμου οικισμού θα λάβουμε υπ' όψη την ακτίνα των 800 μέτρων από το κέντρο τους: ή θα εξετάσουμε αν ήταν στα όρια του οικισμού όπως ήταν οριοθετημένος τότε εάν ήταν;
  4. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο τόπικ καταλαβαίνω ότι όλοι οι συνάδελφοι έχουμε απορίες στις οποίες κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Αλλεπάλληλες ερωτήσεις χωρίς αντίστοιχη απάντηση. Εγώ έχω καταλήξει ότι ο συμψηφισμός προστίμων μπορεί να γίνει και για δηλώσεις του Ν.4178 / 2013 τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβρη του 2018. Επίσης είμαι στην διαδικασία καταγραφής των παρεμβάσεων και έκδοσης του 2ου ΠΕΑ για την ολοκλήρωση του συμψηφισμού. Στο buildingcert εμένα μου δίνει τη δυνατότητα να βγάλω 2ο πεα με τον Ν. 4178 / 2013. Ενώ το 1ο πέα το έκανα όταν είχε εκδοθεί ο 4495 / 2017 (Ιανουάριος 2018) και τότε είχε την επιλογή σαν 1η ενεργειακή επιθεώρηση του ν. 4178 /2013. Προφανώς είχαν εκδοθεί και οι νέες τοτεε. Σχετικά με το πόρισμα δήλωση του Ενεργειακού επιθεωρητή, έχω την εντύπωση ότι ήταν ένα από τα παραρτήματα του εξοικονομώ κατ' οίκον 1. Όμως σε αναζήτηση που έκανα πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο στην σελίδα του υπεκά πλέον, οπότε σε περίπτωση που δεν μπορώ να το βρώ θα χρησιμοποιήσω κάτι αντίστοιχο όπως στην σελ 4 του παραρτήματος 3 του εξοικονομώ κατ' οίκον 2. Ελπίζω να βοήθησα και αν λέω κάτι λάθος παρακαλώ να μου πείτε.
  5. Έγραψα λάθος το νούμερο της διεύθυνσης και από το υπουργείο μου είπαν να κάνω ανάκληση. Μήπως είναι λίγο υπερβολικοί;
  6. Ο ρόλος του μηχανικού πλέον θα αναβαθμιστεί και σε ειρηνοποιό μεταξύ των ένοικων μιας πολυκατοικίας! Καλή χρονιά συνάδελφοι και ευτυχισμένο το νέο φορολογικό έτος!
  7. Μαζεύουμε ένα χιλιάρικο και περιμένουμε τα νέα σεμινάρια που θα γίνουν στα ΚΕΚ για την πιστοποίηση
  8. Συνάδελφοι καλησπέρα και συγχωρέστε με αν αυτό που θα ρωτήσω είναι αφελές αλλά δεν έχω εμπειρία με το θέμα. Το 1985 συνενώθηκαν 3 οικόπεδα με συμβολαιογραφική πράξη και το 1987 έγινε σύσταση καθέτων (Α και Β) και οριζόντιων ιδιοκτησιών και ανέγερση 2 οικοδομών με Ο.Α. Το 1998 έγινε η πράξη εφαρμογής. Στους πίνακες π.ε. αναγράφονται τα ποσοστά των αρχικών ιδιοκτητών για το τμήμα που εντάχθηκε στο σχέδιο με 50% εξαδιαρέτου στον καθένα. Δεν αναγράφονται για κανέναν συνιδιοκτήτη στοιχεία για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες. Εγώ τώρα θέλω να κάνω διορθωτική για έναν ιδιοκτήτη που έχει οριζόντια ιδιοκτησία στην κάθετη (Α). Γίνεται αυτό?
  9. Σε παραδοσιακό οικισμό με αυθαίρετο η επιτροπή του άρθρου 12 αποφάσισε να ενταχθεί στο νόμο με την παρατήρηση να κοπεί ο πρόβολος. Ο πρόβολος αποτελεί κομμάτι του αυθαιρέτου δηλαδή υπάρχουν και άλλα προς τακτοποίηση. Με την συγκεκριμένη απόφαση το σύστημα του ΤΕΕ δεν με αφήνει να το κάνω υπαγωγή αν δεν έχει και την απόφαση της επιτροπής ότι κόπηκε ο πρόβολος. Η αρχική μου σκέψη ήταν να το κόψω με την διαδικασία των εργασιών επισκευής αυθαιρέτων (φεκ 43/β/20/1/2012). Αυτή η εργασία όμως πέραν του ότι δεν καλύπτεται απο αυτην την διαδικασία, έχει και προυπόθεση την υπαγωγή στο νόμο (κάτι που στην περίπτωση μου δεν γίνεται). Επίσης με βάση το άρθρο 25 παρ. 5 του 4178 θα μπορούσα να κάνω έγκριση εργασιών κατεδάφισης αυθαιρέτου αλλά και πάλι προυποθέτει την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου. Η άλλη μου σκέψη είναι να το κάνω παράνομα με το ρίσκο να γίνει καταγγελία. Σε περίπτωση όμως που το κάνω παράνομα ξέρει κανείς αν η επιτροπή μετά θα μου ζητήσει και δικαιολογητικό για τις εργασίες ή την καλύπτει ότι έγινε. Άδεια κατεδάφισης έχω την εντύπωση ότι ούτε αυτή γίνεται γιατί προυποθέτει νομιμότητα για τα υπόλοιπα που δεν την έχω λόγω μη υπαγωγής στο νόμο.
  10. Άνοιγμα των επαγγελμάτων σημαίνει απελευθέρωση των αμοιβών, παράλληλα όμως σημαίνει και περιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Εγώ δεν θα κάτσω να κρίνω αν το διάταγμα του 1930 ήταν δίκαιο ή όχι. Ήταν ένα διάταγμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τότε εποχής. Είναι παράλογο να υπογράφουν οι πολ. μηχ. ηλεκτρολογικά, αλλά απο την άλλη όλες οι κατοικίες μέχρι το 2011 τα ηλεκτρολογικά τα έβαζε ο μάστορας με το μάτι. Μια μέρα πριν τη δημοσίευση του ν 4030/2011 μπορούσα να υπογράφω αρχιτεκτονική μελέτη σε παραδοσιακούς οικισμούς. Απο την μια μέρα στην άλλη χάνω το δικαίωμα αυτό. Ποιός το κρίνει όμως αυτό? ένας υπουργός που κατα πάσα πιθανότητα δεν είναι καν μηχανικός? Έχει δει το πρόγραμμα σπουδών των πολυτεχνικών σχολών πολιτικών μηχανικών? Γνωρίζει πως εκπονείται μια μελέτη αρχιτεκτονικών και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η στατική λειτουργία? Επίσης θα ήθελα να επισημάνω σε κάποιους ότι το δίπλωμα είναι ενιαίο. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε απόφοιτος έχει τα ίδια δικαιώματα ανεξαρτήτου ειδικότητας. Επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω ότι απόφοιτος του του πολυτεχνείου σημαίνει ότι έχει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση και όχι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ, δηλαδή μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ζήτημα που επαφίεται στο αντικείμενό του. Οπότε λοιπόν ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα κρίνομαι ανάξιος να υπογράφω αρχιτεκτονικά σε παραδοσιακό οικισμό και όντας κάτοικος Κέρκυρας όπου οι περισσότεροι οικισμοί είναι παραδοσιακοί χάνω το 60% του αντικειμένου. Αύριο θα κριθώ ανάξιος να εκπονώ μελέτες σε υπο πίεση δίκτυα ( απο μια επιτροπή που θα νομίζει οτι ο ανοικτός αγωγός θα έχει τρύπες απο πάνω). Έτσι ξαφνικά και ας έκανα ένα σωρό μαθήματα υδραυλικής και μηχανικής ρευστών. Οπότε το σύστημα πετάει το τυρί στους μηχανολόγους (που η μελέτη ύδρευσης της μπανιέρας μιας ισόγειας οικοδομής θα την υπογράφουν αποκλειστικά αυτοί μαζί με τους ηλεκτρολόγους). Πετάει το τυρί στους αρχιτέκτονες που πλέον θα είναι όλοι υπάλληλοί τους, αφού για κάποιο λόγο η αρχιτεκτονική μελέτη είναι η πιο ακριβή απόλες. Δεν τους λέει βέβαια ότι θα κατακερματίσει και τα δικά τους δικαιώματα. Έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, οι πολιτικοί μηχανικοί θα γίνουν δομοστατικοί, εν μια νυκτί, η αρχιτεκτονική θα πάει στη βάση του 30 στα 20. Απλά μετά θα έρθουν και τα κολλέγια 3ετούς φοίτησης που με ένα παράβολο και μια επιπλέον εξέταση θα αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτους πολυτεχνείων που θα έχουν κατακερματιστεί και θα έχει ο μπόμπολας πλέον φτηνό εργατικό δυναμικό.
  11. Απότι κατάλαβα αν είχε πληρώσει πρόστιμο τακτοποίησης η εφορία θα δέχοταν την παλαιότητα που θα ανέφεραν τα φύλλα καταγραφής. Σκέφτομαι να τον βάλω να πληρώσει πρόστιμο γιατί με αυτόν τον τρόπο τα συνολικά χρήματα που θα πληρώσει ο πελάτης θα είναι λιγότερα. Όμως έχω την εντύπωση ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να το αφήσω έτσι. Ο ίδιος ο νόμος προυποθέτει την ένταξη ή όχι των αυθαιρέτων με βάση νομιμοποιητικά στοιχεία. Είναι τεράστιο ηθικό ζήτημα η δημόσιες υπηρεσίες να θεωρούν ότι ο μηχανικός δηλώνει ψέμματα.
  12. Ακριβώς έτσι είναι όπως τα λες Παύλε και σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας και τους 2. Η βεβαίωση ρευματοδότησης νομίζω λέει το 1965 (δεν νομίζω σε έναν τόσο μικρό οικισμό να υπήρχε ρευματοδότηση πολύ πιο πριν). Το ξέρω οτι η δουλειά μου σταματάει εδώ αλλά θεωρώ ότι κάτι λειτουργεί λάθος στην εφορία, θεωρούν ντεφάκτο οτι οι μηχανικοί λένε ψέμματα δηλαδή. Επίσης η βεβαίωση του του μηχανικού είναι έγγραφο το οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
  13. έδωσα βεβαίωση για συμβόλαιο αγοραπωλησίας σε οικόπεδο σε στάσιμο οικισμό με κτίσματα που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 1 παρ.2 του 4178 ένα ως προυφιστάμενο του 1955 και ένα ως προυφιστάμενο σε στάσιμο οικισμό προ του 1983. Το προ του 1983 το έχω ελέγξει με δασικό χάρτη του 1981. Η εφορία όμως δεν δέχεται την βεβαίωση μου για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας και θεωρεί το ακίνητο καινούριο. Δέχεται μόνο έγγραφο απο τη ΔΕΗ, οικοδομική άδεια και Α/Φ με σχόλια του στρατού!
  14. γνωρίζει κανείς αν η βεβαίωση του μηχανικού με τις εξαιρέσεις του άρθρου 1 παρ2 αποτελεί αποδεικτικό για την εφορία για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας?
  15. Πολύ ωραία ανέκδοτα! Όπως και το άλλο με την επιδότηση των σεμιναρίων! Ότι και να μου λέτε το φιάσκο των ενεργειακών επιθεωρητών είναι τρανή απόδειξη ότι δεν είμαστε Ευρώπη σε τίποτα απολύτως, παρά μόνο σε φορομπηκτικές επιδρομές!
  16. αν βγούμε απο το ευρώ θα καταργηθούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές?
  17. Επίσης αν υπήρχε σοβαρή βιομηχανία στην Ελλάδα μπορεί οι ίδιο οι Μηχανολόγοι και οι Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί να μην ασχολούνταν καν με τα η/μ μιας κατοικίας. Κακά τα ψέμματα ένας ιδιώτης που θέλει να αλλάξει τον λέβητα πετρελαίου που έχει και να βάλει αντλία θερμότητας θα πρέπει να κάνει ενημέρωση φακέλου της άδειας??? Αν αλλάξει κυκλοφορητή και πάρει άλλο μοντέλο θα πρέπει να αλλάξει την ΜΕΑ και αντί για 116.4 kwh/m2 να διορθώσει και να βάλει 115.89????
  18. Σίγουρα για τις Η/Μ μελέτες δεν είναι σωστό να εκπονούνται απο Π.Μ. Α.Μ. ΚΑΙ Τ.Μ. Οι Μ.Μ. όμως έχετε κοιτάξει το πρόγραμμα σπουδών τον ΗΜ/ΜΥ? Αν ναι αριθμήστε μου πόσα μαθήματα σχετικά με μελέτες θέρμανσης - ψύξης και κλιματισμού έχουν. Θερμοδυναμική ίσως και μόνο αυτό.. Εξηγήστε μου το λόγο που δεν σας ενοχλεί απο την συγκεκριμένη ειδικότητα να εκπονούν μελέτες του δικού σας κατεξοχήν αντικειμένου. Η ειδικότητα Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος δεν υφίσταται πλέον. Έχουν διαχωριστεί γιατί οι ΗΜ/ΜΥ έχουν ενσωματώσει στο αντικείμενό τους μεγάλο κομμάτι της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
  19. Καλό θα ήταν όταν έχουμε μια άποψη για το τι μπορεί να κάνει η κάθε ειδικότητα, να ρίχνουμε και μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών της. Βέβαια το κακό είναι ότι αυτό δεν το έχει κάνει ούτε ο νομοθέτης.
  20. Έχω ένα geodimeter 500 και ψάχνω να βρω ανταλλακτικό την μητρική πλακέτα. Γνωρίζεις κανείς αν υπάρχει στην Ελλάδα αντιπροσωπεία ή κάτι αντίστοιχο που να μπορώ να βρω αυτό που θέλω? Σε αναζήτηση στο google δεν έχω βγάλει πολύ άκρη.
  21. μπορεί να γίνει τακτοποίηση του τμήματος που παραβιάζει το Δ λόγω περιστροφής της οικοδομής και το υπόλοιπο τμήμα εντός των ορίων Δ να πάει με άδεια νομιμοποίησης?
  22. Συνάδελφοι καλησπέρα, στο άρθρο 23 και παρ. 2 του νόμου αναφέρει για τη δυνατότητα πριν την έκδοση άδειας νομιμοποίησης την δυνατότητα καταβολής του 30% του προστίμου για τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, τέλοσπάντων για να μπορούν να γίνουν συμβόλαια. Επίσης η εγκύκλιος 4 στην περίπτωση 40 λέει οτι για να μπορεί να γίνει αυτό τροποποιείται η επιλογή απο έκδοση οικοδομικής άδειας σε απλή ρύθμιση, το θέμα είναι οτι αφού γίνει αυτό και καταβληθεί το πρόστιμο 30% και μπει σε προσωρινή υπαγωγή, μπορεί μετά να τροποποιηθεί ξανά η επιλογή απο απλή ρύθμιση σε έκδοση οικοδομικής άδειας? Μετά κοιτάζω και τις σημειώσεις του κ. Σαούνη για το θέμα αυτό και γράφει οτι το σύστημα δηλώσεων του ΤΕΕ πρέπει να τροποποιηθεί για να μπορεί να γίνει αυτό. Τελικά μπορεί να γίνει αυτό?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.