Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

jhammer00

Members
  • Περιεχόμενα

    19
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by jhammer00

  1. Στο εντωμεταξύ νομίζω πως βρέθηκε η απάντηση στο παρακάτω : https://www.taxheaven.gr/news/60233/mydata-paraleipsh-kai-apoklish-diabibashs-dedomenwn-gia-to-2021 "Τα δεδομένα των Αντικριζόμενων Τύπων Παραστατικών Α1 ημεδαπής (Σύνοψη - ΜΑΡΚ) που έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν οι Εκδότες στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, λαμβάνονται από τον Λήπτη με σκοπό τον χαρακτηρισμό τους, για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού του αποτελέσματος. Ο Λήπτης έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1138/2020, να χαρακτηρίσει τις εν λόγω συναλλαγές. Εξαιρετικά για το έτος 2021 η διαβίβαση χαρακτηρισμού συναλλαγών των παραπάνω δεδομένων από τον Λήπτη, είναι προαιρετική." Άρα από τι φαίνεται και αχαρακτήριστα να τα αφήσουμε δεν υπάρχει πρόβλημα.
  2. Οπως έχει ειπωθεί και παραπάνω για το 2021 δεν έχουμε υποχρέωση να υποβάλουμε στο mydata τα παραστατικά εξόδων μας παρά μόνο να ελέγξουμε αν είναι σωστά τα αντικριζόμενα παραστατικά που διαβίβασαν οι εκδότες και στα οποία είμαστε λήπτες οπότε εμφανίζονται στο mydata μας. Το ερώτημά : Πρέπει να κάνουμε και χαρακτηρισμό αυτών των αντικριζόμενων παραστατικών εξόδων του 2021 ή αρκεί να ελέγξουμε πχ αν είναι σωστά τα ποσά? (Μάλλον δεν έχει και πολύ νόημα να γίνει τώρα χαρακτηρισμός από την στιγμή που η φορολογική δήλωση του 2021 έχει ήδη υποβληθεί το περασμένο καλοκαίρι)
  3. Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση και την αναλυτική περιγραφή! Σωστή αντιμετώπιση μου φαίνεται με το τρόπο που περιγράφεις. Ίσως θα ήταν σκόπιμο να διορθωθεί ένα παλιότερο post σχετικά με το ΦΕΜ (βλέπε παρακάτω) σύμφωνα με την τρέχουσα θεώρηση για να μην πέφτουν σε παγίδα και άλλοι συνάδελφοι.
  4. Καλησπέρα, Σχετικά με την καταχώρηση του ΦΕΜ στο Mydata στο εκπαιδευτικό βίντεο του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρεται ότι καταχωρείται με διαφορετικό τρόπο από ότι μέχρι τώρα έχει αναφερθεί σε αυτό το θέμα του φόρουμ. δείτε στο παρακάτω βίντεο (51:10-54:00) αναφερθεί ότι απλώς το αναφέρουμε στα σχόλια των Γενικών στοιχείων παραστατικού ενώ στο βίντεο αναφέρεται ότι πρέπει να καταχωρείται στους "Φόρους παραστατικού" με "Τϋπο φόρου: Φόροι Παρακρ." και "Κατηγορία φόρου: Προκαταβλητέος Φόρος Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών ". Λόγω του ότι το βίντεο είναι του 2021 και γνωρίζοντας ότι πολλά πράγματα στο mydata αλλάζουν συνεχώς, το ερώτημά μου είναι τελικά ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να δηλώνουμε το ΦΕΜ? Ξανααναφέρεται και στο παρακάτω βίντεο του Μαϊου 2022 επίσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ (στο 1:03:47)
  5. Μάλλον πρόκειται για πιστωτικό τιμολόγιο. Υποθέτω δηλαδή. Το ΦΠΑ είναι και εδώ 6% όπως και στους λογαριασμούς ρεύματος? Γράφει κάποιο ποσό από το οποίο υπολογίζεται το ΦΠΑ? Υποθέτοντας ότι είναι 6% το ποσό από το οποίο προκύπτει ΦΠΑ = -2,97€ είναι -49,50€ (-49,50€ x 0,06 = -2,97€) Άρα αυτά έχουν σύνολο : -49,50€ -2,97€ = -52,47€ Οπότε (αν υπάρχει και ποσό χωρίς ΦΠΑ όπως στους λογαριασμούς ρεύματος) από το σύνολο του λογαριασμού προκύπτει το υπόλοιπο ποσό χωρίς ΦΠΑ : -52,25€ - (-52,47€) = +0,22€ το ποσό χωρίς ΦΠΑ άρα εάν έχω κάνει σωστές υποθέσεις , ακολουθώντας τις οδηγίες του post που περιγράφει την καταχώρηση εξόδων ενέργειας θα πρέπει να δηλωθεί σε 2 γραμμές. Γ) Λογαριασμοί (Ρεύμα) Είδος παραστατικού: "Παραστ. Εξαιρ. Οντοτήτων ημεδαπής/αλλοδαπής" Τύπος παραστατικού: "Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια" Γενικά στοιχεία παραστατικού Σειρά: 0, ΑΑ: ο αριθμός του λογαριασμού Ημερομηνία: η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού Στοιχεία εκδότη: συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του παρόχου Σύνοψη: Δεν επιλέγεται μονάδα μέτρησης Συμπληρώνεται το μέρος του ποσού που έχει ΦΠΑ στην καθαρή αξία Συντ. ΦΠΑ: 6% (ρεύμα) Χαρακτηρισμός Κατηγορία: "2.4 Γενικά Έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Ενέργεια (Ε3_585_011)" Επίσης, στον "Χαρακτηρισμό εξόδων" επιλέγεται "Προσθήκη Χαρακτηρισμού". Κατηγορία: "Χαρακτηρισμοί ΦΠΑ" Είδος: "Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας (VAT_361)" Στο πεδίο "Ποσό" συμπληρώνεται η καθαρή αξία και όχι το ποσό του φόρου. Πρόσθετη γραμμή για το ρεύμα: Σύνοψη: Συμπληρώνεται το μέρος του ποσού που δεν έχει ΦΠΑ στην καθαρή αξία Συντ. ΦΠΑ: 0% Αιτία εξαίρεσης από ΦΠΑ: Χωρίς ΦΠΑ – άρθρο 2 και 3 του Κώδικα ΦΠΑ Χαρακτηρισμός Κατηγορία: "2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Ενέργεια (Ε3_585_011)" Αν ξέρει κάποιος περισσότερο ας διορθώσει/συμπληρώσει.
  6. Ερώτημα: στην 1η γραμμή που θα έχει μετά την διόρθωση μόνο την αξία του κινητού με το ΦΠΑ του θα πρέπει να έχουν τσεκάρει το "Δικαίωμα έκπτωσης" ? Μήπως μετά δεν θα μπορώ να κάνω εξοδοποίηση του ΦΠΑ εάν το έχουν τσεκάρει ? Δηλαδή επηρεάζει το αν θα μπορώ μετά να χαρακτηρίσω "Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" ?
  7. Σωστό ακούγεται! Άρα καλύτερα να επικοινωνήσω με τον Πωλητή προκειμένου να τροποποιήσει το παραστατικό (ή να το ακυρώσει και να το καταχωρήσει εκ νέου) Διαφορετικά θα πρέπει να κάνω ο ίδιος Απόρριψη παραστατικού και δήλωση εκ νέου από μεριάς μου? Μάλλον όχι γιατί από τι διάβασα σε άλλους συναδέλφους κατά την Απόρριψη συνεχίζει να τους το εμφανίζει στο συνοπτικό βιβλίο.
  8. Να δοκίμαζα πχ να βάλω 3.22 στον χαρακτηρισμό ΦΠΑ ? Δοκίμασα αλλα βγάζει το ίδιο μήνυμα :
  9. Περίπτωση όπου αγοράστηκε κινητό και από λάθος πληρώθηκε ΦΠΑ ενώ δεν έπρεπε οπότε σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφεί και σε αυτό το σχετικό topic στο forum πρέπει να γίνει εξοδοποίηση του ΦΠΑ (λόγω του ότι δεν εκπίπτει), όμως το ΦΠΑ των μεταφορικών εκπίπτει, συγκεκριμένα : Το τιμολόγιο γράφει αξία κινητού : 87,44 μεταφορικά : 3,23 Σύνολο : 90,67 Αξία ΦΠΑ : 21,76 Στο mydata διαβιβάστηκε από τον Πωλητή ως Καθαρή αξία : 90,67 ΦΠΑ 24 % : 21,76 Προσπαθώντας να χαρακτηρίσω τα έξοδα εφαρμόζοντας τα όσα γράφτηκαν στο σχετικό topic που αναφέρθηκε παραπάνω φτάνω σε αδιέξοδο (εκτός και αν δεν κάνω κάτι σωστά) Χαρακτηρίζω την καθαρή αξία του κινητού (87,44) + το ΦΠΑ του (20,99) = 108,43 ως έξοδο χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ Το έξοδο των μεταφορικών (3,23) ως Έξοδο λήψης Υπηρεσιών και Χαρακτηρισμός του ΦΠΑ των μεταφορικών (για ΠΟΣΟ 3,23) για να πάνε στην περιοδική Δήλωση ΦΠΑ αλλά εμφανίζει το παρακάτω μήνυμα : Υπάρχει κάποια πρόταση αν γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω ? Μάλλον θεωρεί ότι λόγω του ότι χαρακτηρίστηκε μέρος του ποσού ως Έξοδο χωρίς δικαίωμα έκτπωσης ΦΠΑ δεν επιτρπέπεται να χαρακτηρίσουμε το υπόλοιπο μέρος με ΦΠΑ. Αν αυτό είναι το πρόβλημα τότε ίσως μια λύση θα ήταν να κάνω εξοδοποίηση και του ΦΠΑ των μεταφορικών (αν είναι σωστό και έχω το δικαίωμα) ώστε να προχωρήσει η πλατφόρμα του mydata. Επίσης να σημειώσω ότι ο Πωλητής το έχει καταχωρήσει ως εξής : Δηλαδή με Δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ, το οποίο επίσης αναρωτιέμαι μήπως και είναι αυτή η αιτία που δεν προχωράει σωστά ο χαρακτηρισμός. Γνωρίζει κάποιος τι θα ήτα πιο σωστό να κάνω? Ευχαριστώ!!
  10. Οι τόκοι καταθέσεων δεν θα έπρεπε να θεωρούνται επαγγελματικό έσοδο για να καταχωρηθούν μέσω του mydata? Από τι ξέρω μέχρι τώρα δεν τα περνάμε στα έσοδα, ακόμη και αν πρόκειται για τόκους καταθέσεων του επαγγελματικού μας λογαριασμού στην Εθνική
  11. Σχετικά με τα κοινόχρηστα αν δεν υπάρχει κάποια εταιρία πάντως υποτίθεται ότι συμπληρώνουμε ως ΑΦΜ 000000000. Διόρθωση: Βλέπω ότι κατά την εισαγωγή κοινοχρήστου στο mydata (Λήψη παραστατικών Λιανικής --> Κοινόχρηστα) δεν εμφανίζει πεδίο εισαγωγής ΑΦΜ εκδότη, άρα δεν χρειάζεται να δηλώσουμε κάποιο ΑΦΜ για τα κοινόχρηστα. Σχετικά με το ΑΦΜ ΕΤΕΑΕΠ το έψαχνα κι εγώ χθες αλλά δεν το έβρισκα και νόμιζα ότι είναι ίδιο με του ΕΦΚΑ. Άρα Στις πληρωμές ΕΤΕΑΕΠ παρόλο που δηλώνουμε ΕΦΚΑ ως τύπο παραστατικού θα δηλώσουμε αυτό το ΑΦΜ 997422717 ? Και ένα άλλο ερώτημα: Σε περίπτωση ενοικίου όπου ο εκμισθωτής δεν είναι εταιρία, είναι ιδιώτης αλλά όχι ένας αλλά δύο πχ 2 συνιδιοκτήτες 50%-50%, θα πρέπει να καταχωρούμε το κάθε ενοίκιο με δύο ξεχωριστές καταχωρήσεις στο mydata ώστε να δηλώνουμε τα δύο ξεχωριστά ΑΦΜ τους και να επιμερίζουμε το ενοίκιο σε 2 καταχωρήσεις αναλόγως των ποσοστών των συνιδιοκτητών? ΔΙαφορετικά θα ήταν ορθό αν βάζαμε όλο το ποσό του ενοικίου σε ένα από τα δύο ΑΦΜ? ή δεν ενδιαφέρει το ΑΦΜ των εκμισθωτών και θα μπορούσαμε να καταχωρούμε όλο το ποσό του ενοικίου με ΑΦΜ 000000000 ?
  12. Διόρθωση: Στα (366-100€ / 386-24€) δηλώνονται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ Άρα στο Mydata υπάρχει δυνατότητα χαρακτηρισμού ΦΠΑ VAT_366 άρα μήπως πρέπει να το δηλώσουμε τελικά και στο Mydata ή να μην ασχοληθούμε καθόλου με το συγκεκριμένο?
  13. Σε συνέχεια των όλων των ανωτέρω και διαβάζοντας και την παρακάτω παρατήρηση του @georgegaleos Εδώ ήθελα προς διευκρίνιση να ρωτήσω για την περίπτωση που αγοράσαμε κινητό πληρώνοντας εσφαλμένα το ΦΠΑ και ΔΕΝ μας έγινε επιστροφή ΦΠΑ με πιστωτικό τιμολόγιο, πχ για αγορά κινητού καθαρής αξίας 100€ πληρώθηκε και 24€ ΦΠΑ, τότε : 1) Στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα χειριστούμε την καθαρή αξία του κινητού (100€) όπως έχει αναφερθεί στα προηγούμενα post ως Εκροή (307-100€ / 337-24€) και ως Εισροή (367-100€ / 387-24€) αλλά το έξτρα ποσό του ΦΠΑ που πληρώθηκε (24€) και δεν έπρεπε να πληρωθεί ΔΕΝ θα φαίνεται πουθενά στην δήλωση ΦΠΑ (δεν θα συμπεριληφθεί σε κανένα κελί της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Σωστά? 2) Στο βιβλίο εσόδων – εξόδων στην αξία του παγίου θα συμπεριλάβουμε και το έξτρα ΦΠΑ που πληρώσαμε, δηλαδή θα γράψουμε 124€ και στον πίνακα αποσβέσεων παγίων θα γράψουμε ως αξία παγίου επίσης 124€ ώστε ως 124€ να μεταφερθεί και στην δήλωση Ε3. Σωστά? 3) Στο mydata όταν εμφανιστεί το τιμολόγιο πως θα χαρακτηρίσουμε το έξοδο? Ως «Κατηγορία: 2.7 Αγορές παγίων» ? και «Είδος: Αγορές ενσώματων παγίων χρήσης/Χονδρικές (Ε3_882_001)» ? Αλλά θα βάλουμε όλο το ποσό : 124€ ή μόνο το 100€ ? Αναρωτιέμαι διότι ως Καθαρή αξία θα γράφει 100€ αλλα εμείς θα χαρακτηρίσουμε παραπάνω από αυτό το ποσό, δηλαδή 124€ ώστε να μεταφερθεί στο Ε3 το 124€ ? Χαρακτηρισμό ΦΠΑ λογικά δεν θα κάνουμε αφού ο χαρακτηρισμός ΦΠΑ στο mydata παραπέμπει σε πεδίο της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. (Δεν υπάρχει επιλογή VAT_367. Αν υπήρχε ίσως προβληματιζόμασταν για το αν θα πρέπει να το δηλώσουμε εκεί) Αν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το mydata να το μεταφέρουμε μετά και στο σχετικό νήμα «Βοήθεια με το myDATA για μπλοκάκια»
  14. Πιστεύετε ότι Ακυρωμένο ΤΠΥ χειρόγραφο πχ με αριθμό 37 (από μπλοκάκι και όχι από το timologio) πρέπει να καταχορυθεί με κάποιον τρόπο στο mydata (πχ με 0 ποσό αμοιβής) ώστε να φαίνεται η αλληλουχία α/α των αποδείξεων ( πχ 36, 37, 38) ή καλύτερα να μην δηλώσουμε τίποτα και να υπάρχει ένα κενό στην αρίθμιση (36 --> 38 χωρίς να φαίνεται πουθενά το 37 στο mydata) ?
  15. Τελικά για το 2021 έχουμε υποχρέωση χαρακτηρισμού εξόδων που μας διαβίβασαν οι εκδότες των παραστατικών?
  16. Καλημέρα, ευχάριστώ πολύ για την ανταπόκριση! Γνωρίζει και κάποιος άλλος αν όντως ισχύει το ότι δεν έχουμε υποχρέωση να διαβιβάσουμε μέσω mydata ποσά επιδοτήσεων?
  17. Καταρχήν να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το θέμα του φόρουμ. Ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που γνωρίζει κάποιος σχετικά με επιδοτήσεις και καταχώρηση στο mydata. Ως γνωστόν για το 2021 οι περισσότεροι μηχανικοί δεν έχουμε υποχρέωση καταχώρησης και χαρακτηρισμού εξόδων στο mydata παρά μόνο εσόδων. Άρα θεωρώ ότι στην υποχρέωση μας αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι διάφορες επιδοτήσεις ΕΣΠΑ όπως για Covid (μη επιστρεπτέες) ή Επανέκ (ενίσχυση πτυχιούχων) για τις οποίες δεν κόβουμε παραστατικό. Από τους Liberal και Κέρβερος έγιναν 2 συνοπτικοί οδηγοί για την καταχώρηση εσόδων από παροχή υπηρεσιών ΤΠΥ και ΑΠΥ. Το θέμα είναι πως καταχωρούνται οι επιδοτήσεις ως έσοδο στο mydata. Θα αναφέρω όσα κατάλαβα μέχρι τώρα και όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο επ’ αυτού ας συμπληρώσει ή διορθώσει τα όσα γράφονται: Οι επιδοτήσεις φορολογούνται ως έσοδο το έτος που λήφθηκαν και πρέπει να καταχωρούνται στο βιβλίο εσόδων – εξόδων. Στο Ε3 καταχωρούνται στο πεδίο 462 (Λοιπά συνήθη έσοδα) και στην συνέχεια στο αναδυόμενο παράθυρο είτε στο «71.03 Επιχορηγήσεις λοιπών εξόδων» είτε στο «71.01 Αποσβέσεις επιχορηγήσεων παγίων στοιχείων» στην περίπτωση που αφορούν επιδότηση παγίων με απόσβεση όχι 100% στο ίδιο έτος. Το θέμα είναι τώρα πως καταχωρούνται οι επιδοτήσεις στο mydata. Από απαντήσεις που βρήκα σε κάποια σχετικά σεμινάρια προτείνονται τα εξής: τέτοιου είδους επιδοτήσεις διαβιβάζονται στο mydata επιλέγοντας ως Είδος & Τύπος Παραστατικού «Τιμολόγιο Πώλησης» με λήπτη το ΑΦΜ του φορέα δημοσίου ή 000000000 Στην προσθήκη χαρακτηρισμού επιλέγουμε Κατηγορία : «1.5 Λοιπά Έσοδα» και είδος «Λοιπά συνήθη έσοδα (Ε3_562)» Στην Σύνοψη του παραστατικού επιλέγουμε Συντ. ΦΠΑ «0%» και στην Αιτία εξαίρεσης ΦΠΑ «Λοιπές εξαιρέσεις» Εκ πρώτης όψεως φαίνονται ορθά μιας και το πεδίο 562 του Ε3 είναι άθροισμα των 162+262+362+462. 1) Ερώτημα παραμένει, μιας και το 562 είναι γενικό πεδίο, το πως κατά την δήλωση Ε3 του 2021 θα μπορούμε να δηλώσουμε στο 462 συγκεκριμένα το ποσό και με βάσει το αναδυόμενο παράθυρο να πάει στο 17.01 ή 17.03 το ποσό που θέλουμε. 2) Ερώτημα είναι εάν οι μηχανικοί θα ήταν προτιμότερο να δηλώσουμε την επιδότηση ως Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών αντί για Τιμολόγιο Πώλησης λόγω του ότι συνήθως δεν έχουμε μπλοκ Τιμολογίων Πώλησης. Υποθέτω ότι δεν έχει σημασία τι από τα δύο θα δηλώσουμε αφού στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα από τα δύο, παρά ένας έμμεσος τρόπος να δηλώσουμε την επιδότηση ως φορολογητέο έσοδο. 3) Ερώτημα είναι τι δηλώνουμε στα στοιχεία παραστατικού. Το πιο πιθανό είναι ότι Σειρά & ΑΑ Παραστατικού βάζουμε 0, Ημερομηνία έκδοσης την ημερομηνία κατάθεσης στον επαγγελματικό λογαριασμό, Τρόπος Κατάθεσης «Επαγγελματικός λογαριασμός ημεδαπής» και ποσό το ποσό της κατάθεσης. Αν κάποιος έχει ψάξει και γνωρίζει κάτι περισσότερο επί του θέματος ας διαφωτίσει/διορθώσει/συμπληρώσει. Ευχαριστώ πολύ, και καλές γιορτές σε όλους! Σημείωση : Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις όπου η επιδότηση δεν φορολογείται προτείνεται να επιλέξουμε στην προσθήκη χαρακτηρισμού (mydata) Κατηγορία : «1.95 Λοιπά πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων» και είδος «χωρίς τύπο Ε3» ή «Επιδοτήσεις – Επιχορηγήσεις (Ε3_596)» ή «Επιδοτήσεις – Επιχορηγήσεις για επενδυτικούς σκοπούς (Ε3_597)»
  18. Καλησπέρα. Ξέρεις κανείς εάν μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα usb token δύο ξεχωριστές ψηφιακές υπογραφές (ξεχωριστών ατόμων)? ή κάθε usb token αφορά ψηφιακή υπογραφή αποκλειστικά ενός χρήστη? Ευχαριστώ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.