Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ManosDr

Members
  • Περιεχόμενα

    30
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από ManosDr

  1. Η άποψη μου σχετικά με όλη τη διαδικασία του ΤΕΥΔ και την "διευκόλυνση" των διαδικασιών είναι η εξής:

    Με την τρέχουσα διαδικασία, δεν μειώνεται καθόλου ο αριθμός όλων των δικαιολογητικών της διαδικασίας σύναψης των συμβάσεων, το εναντίον μάλιστα.

    Υπάλληλοι εντελώς αναρμόδιοι να κρίνουν την νομική υπόσταση των πιστοποιητικών που ζητάνε, δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχει επειδή φοβούνται λόγω άγνοιας ακόμα και τη σκιά τους.

    Τα Πιστοποιητικά Πρωτοδικείου , όταν αναφερόμαστε σε ατομικές επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητες μηχανικού ΔΕΝ έχουν καμία εφαρμογή.

    Σύμφωνα με το Νόμο, ατομικές επιχειρήσεις με ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για πτώχευση, εξυγίανση κλπ κλπ. Μηχανικοί, Δικηγόροι κλπ δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Συνεπώς η απαίτηση προς ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα , Μελετητές ) περί προσκόμισης των σχετικων δικαιολογητικών είναι παράλογη και καθ'υπέρβαση του Νόμου.

    Το Πρωτοδικείο φυσικά και θα τις εκδόσει, καθώς το μόνο που κοιτάει είναι εάν στα αρχεία του υπάρχουν σχετικά στοιχεία για το αίτημα και όχι αν ο αιτών έχει δυνατότητα υποβολής αίτησης εξ'αρχής.

    Παραλογισμός...

  2. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους του forum.

    Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει τύχει σε κάποιον να χρειαστεί να σχεδιάσει απορροή ομβρίων σε στέγη η οποία οριοθετείτε και από τις τέσσερις πλευρές της με ανεστραμμένες δοκούς σκυροδέματος.

    Αυτό το οποίο σκέφτομαι είναι να δημιουργήσω μία οπή σε μία από τις 4 γωνίες της στέγης και την υδρορροή να την περάσω για ένα στο σημείο αυτό κάτω από το δοκάρι και έξω. Απλά με ανησυχεί λίγο το γεγονός ότι έστω και σημειακά η υδρορροή θα πρέπει να περνάει μέσα από το σπίτι.

    Όποιος έχει κάποια ιδέα για βοήθεια θα το εκτιμούσα πολύ να τη μοιραζόταν μαζί μου!

  3. Πάντα για όλους όσους βρίσκονται στο μεταίχμιο συμπεριλαμβανομένου και του ευατού μου υπάρχει ένα άγχος το οποίο ειλικρινά πιστεύω ότι ΚΑΝΕΙΣ ούτε καν ο νομοθέτης δεν μπορεί να απαντήσει!!!

  4. το θέμα των Ε/Δ είναι πράγματι τεράστιο, αλλά το θέμα της αρχιτεκτονικής ταυτότητας κάθε περιοχής είναι πολύ σημαντικότερο.

    Θέλω να βλέπω ωραία αρχιτεκτονική εκεί που μπορεί να εναρμονιστεί με το υπόλοιπο περιβάλλον.

    το ερώτημα είναι ποιοι θα είναι οι κύριοι που θα κρίνουν τις αρχιτεκτονικές μελέτες και πως οι κανόνες της δόμησης που θα θεσπιστούν θα εξασφαλίζουν την βελτίωση από αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής-χωροταξικής πλευράς της κάθε περιοχής.

     

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα επικρατήσει το ΧΑΟΣ και το μόνο που τους σώζει είναι ότι οι νέες οικοδομικές άδειες έχουν πατώσει και έχουν το περιθώριο του χρόνου να σοφίζονται διάφορα. Φανταστείτε να επιχειρούσαν να περάσουν όλα αυτά σε περιόδους π.χ 2005 κλπ, θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι.

    Ας κρατήσουμε λοιπόν μικρό καλάθι, η ανικανότητα, η ασχετοσύνη, η αναλγησία κ.ο.κ ορισμένων σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ουσιαστικής παρέμβασης από το ΤΕΕ σε όλα αυτά τα θέματα, φοβούμαι πως θα μας οδηγήσουν σε άσχημες καταστάσεις.

  5. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους,

     

    Ήθελα να ρωτήσω εάν έχει κάποιος αντιμετωπίσει το εξής θέμα.

    Σε οικόπεδο όπου έχει κατασκευαστεί ήδη μία μεζονέτα και υπάρχει κατασκευασμένος βόθρος πρόκειται να κατασκευαστεί άλλη μία μεζονέτα του ιδίου ιδιοκτήτη.

    Για τη μελέτη αποχέτευσης μπορώ να δείξω ότι θα χρησιμοποιήσω τον ήδη υφιστάμενο βόθρο ή όχι?

     

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  6. Μου έχει προκύψει η εξής περίπτωση σε ένα εξ'αδιαιρέτου οικόπεδο στο Χολαργό.

     

    Στο ένα από τα δύο τμήματα του οικοπέδου υπάρχει 4οροφη οικοδομή με άδεια του 1975 και στο άλλο πρόκειται να ανεγερθεί νέα οικοδομή με pilotis.

    Ο ιδιοκτήτης της νεοανεγειρόμενης οικοδομής ζήτησε από τον ιδιοκτήτη της υφιστάμενης μία υπογραφή για την πολεοδομία ότι του επιτρέπει να κατασκευάσει οικοδομή επί Pilotis.

    Η υφιστάμενη οικοδομή δεν έχει pilotis και το ερώτημα το δικό μου αλλά και των ιδιοκτητών είναι κατά πόσο είναι τυπική η υπογραφή ή μπορούν να εγείρουν κάποια αντίρρηση με το σκεπτικό ότι το διαμέρισμα του ισογείου τους θα είναι στο επίπεδο της pilotis του νέου κτιρίου με ότι αυτό συνεπάγεται από θόρυβο καυσαέρια κλπ.

    Επίσης όσον αφορά τα ύψη του νέου κτιρίου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο όριο συνιδιοκτησίας αυτά θα είναι εν επαφή, υπάρχει κάποιος περιορισμός οι στάθμες των ορόφων των δύο κτιρίων να είναι στο ίδιο υψόμετρο?

    Στο ΓΟΚ που έψαξα δεν κατάφερα να βρω κάτι και για αυτό θα εκτιμούσα κάθε απάντηση από συναδέλφους που ενδεχομένως έχουν ακούσει κάτι παρόμοιο.

  7. Λοιπόν συνάδελφοι με αφορμή τα όσα βιώνουμε από την οικονομική κρίση, σκέφτηκα να γράψω δύο κουβέντες με προβληματισμό για το αύριο των Μηχανικών αλλά και της Ελλάδας γενικότερα!!

     

    Είμαι σχετικά νέος μηχανικός και το τελευταίο χρόνο δραστηριοποιούμαι με άλλους τρεις συναδέλφους ως γραφείο μελετών και πάσης φύσεως κατασκευών.

    Εργαζόμουν νωρίτερα σε αρκετά μεγάλο γραφείο μελετών δημοσίων έργων κυρίως το οποίο λόγω φόρτου εργασίας αποφάσισε να κλείσει το στατικό τμήμα!!

     

    Παρά την συγκεκριμένη αναποδιά, είχαμε οργανωθεί παράλληλα με τους συναδέλφους και μπορώ να πω ότι η μετάβαση από το υπαλληλικι στο ελεύθερο επάγγελμα δε με επηρέασε ιδιαίτερα οικονομικά. Χρονολογικά αυτό συνέβη το Μαίο του 2010!

    Μέσα σε αυτό το Μνημονιακό χρόνο είδα πάρα μα πάρα πολλούς συναδέλφους να απολύονται και να μένουν ξεκρέμαστοι! άνθρωποι με πολλά χρόνια προυπηρεσίας, δάνεια, οικογένειες κλπ! Άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν μείνει ούτε μία μέρα άνεργοι λόγω άνθισης της οικοδομικής δραστηριότητας!

    Τώρα και εμείς έχουμε φυσικά επηρεαστεί από την κατάσταση που επικρατεί και αναρωτιέμαι ως νέος άνθρωπος 29 ετών τι είναι αυτό που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

    Εταιρίες κολοσσοί καταρρέουν, μικρά γραφεία παίζουν πασιέντζα στον υπολογιστή για να περάσει η ώρα ... και στο βάθος τι? Μάλλον ακόμα χειρότερα πράγματα!!

     

    Αναρωτιέμαι αν μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η δυσμενής κατάσταση φυσικά όχι μόνο στο δικό μας αντικείμενο αλλά και γενικά στην υπόλοιπη οικονομία η οποία μπορεί να μας ανεβάσει και εμάς λιγάκι!!

     

    Αναρωτιέμαι ακόμα αν θα φτάσουμε στο ίδιο ή και χειρότερο σημείο με αυτό των αποφοίτων σχολών κοινωνικών επιστημών οι οποίοι επί χρόνια παλεύουν για μια δουλειά στο αντικείμενο τους και δεν τα καταφέρνουν!!

     

    Αναρωτιέμαι αν θα φτάσουμε στο σημείο να ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε μηχανικοί γιατί το επάγγελμά μας θα θυμίζει μόνο μεγαλεία του παρελθόντος και ανυπαρξία και ανυποληψία στο μέλλον!

     

    Ακούω καμιά φορά συναδέλφους που παρά την κρίση, έχουν μια κίνηση , και χαίρομαι σαν να ήμουν και εγώ ένας από αυτούς γιατί είμαστε ακόμα ζωντανοί, δεν έχουμε καταρρεύσει πλήρως!

     

    Είμαι γενικά αισιόδοξος χαρακτήρας αλλά το ερώτημα πλέον είναι μέχρι πότε!!

     

    Ας ελπίσουμε ότι το κλίμα και η ψυχολογία του κόσμου θα αλλάξει και τα πράγματα θα βελτιωθούν για όλους!!

  8. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εμπίπτει στην ευστάθεια πρανών είτε από ωθήσεις ηρεμίας είτε από σεισμική διέγερση.

     

    Μία πολύ ωραία μέθοδος αρκετά εμπειρική όσο αφορά το σεισμικό κομμάτι περιγράφεται στο βιβλίο της Εδαφοδυναμικής του καθ. Γ. Γκαζέτα με βάση τη θεώρηση του ολισθαίνοντος στερεού με τη προσέγγιση κατά Newmark αν δε κάνω λάθος.

     

    Ο έλεγχος κατά την άποψη μου πρέπει να γίνει σε δύο φάσεις.

    Σε πρώτη φάση με τις αρχές της βραχομηχανικής και με την εμπειρική σχέση για το GSI μπορούν να υπολογιστούν τα ισοδύναμα γεωτεχνικά στοιχεία της βραχομάζας και να γίνει ο έλεγχος της ευστάθειας όπως και για τα εδάφη.

     

    Σε δεύτερη φάση με βάση την σεισμική επιτάχυνση της περιοχής και τον κύκλο ολίσθησης που θα έχει προκύψει για τη στατική ισορροπία, να ελεγχθεί εάν υπάρχει περίπτωση ολίσθησης από τη σεισμική διέγερση.

     

    Σε τόσο μεγάλη κλίση εάν και το βραχώδες υπόστρωμα δεν είναι και τόσο καλό θα φοβόμουν όχι να το σκάψω όσο σε κάποια βροχόπτωση, σεισμό κλπ κανένα κομμάτι βράχου να αποκολληθεί και να προσγειωθεί στην κατοικία μου.

  9. Το σχήμα αυτό είναι και που μου έδωσε το πάτημα για να χρησιμοποιήσω τα 9μ κάθετα στο όριο με το κτίριο του ΓΟΚ85.

    Η άποψη μου είναι ότι δεν αναφέρουν στο συγκεκριμένο σχήμα τυχαία αδόμητο το ένα όμορο,αλλά ακριβώς επειδή δεν παίζει ρόλο τι είναι.

  10. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους,

     

    Έχει προκύψει μία σοβαρή διφωνία με την πολεοδομία του Δήμου Πειραιά σχετικά με την τοποθέτηση κτιρίου σε γωνιακό οικόπεδο με δημιουργία υποχρεωτικού ακαλύπτου.

     

    Τα δύο όμορα οικόπεδα είναι δομημένα, το ένα με οικοδομή προ ΓΟΚ/85 με ακάλυπτο και το άλλο με νέα οικοδομή.

    Λόγω της ύπαρξης του πρώτου πρέπει να αφεθεί υποχρεωτικός ακάλυπτος στο υπό ανέγερση κτίριο.

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ΓΟΚ οι διαστάσεις του υποχρεωτικού ακαλύπτου είναι Δ*Δ εκτός και εάν δεν εξασφαλίζεται η απόσταση των 9μ από την οικοδομική γραμμή.

    Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο εδάφιο ο ακάλυπτος που διαμορδώθηκε ηταν διαστάσεων Δ*(>Δ) λόγω των 9μ.

    Η πολεοδομία του Πειραιά διαφωνεί με την συγκεκριμένη τοποθέτηση γιατί θεωρεί ότι η λωρίδα των 9μ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο όριο κάθετα στην ιδιοκτησία με τον παλαιό ΓΟΚ και στην άλλη διεύθυνση ή πρέπει να κολλήσω ή να αφήσω υποχρεωτικά Δ( όπου εγώ έχω αφήσει μικρότερη του Δ απόσταση).

    Φυσικά λόγω του υποχρεωτικού ακαλύπτου δεν μπορώ να κολλήσω άρα πάω με Δ.

    Η ερμηνεία η δικιά μου είναι πως εφόσον η υποχρέωση ακαλύπτου προκύπτει μόνο από το ένα εκ των δύο όμορων οικοπέδων δεν με απασχολεί τι είναι ο άλλος από τη στιγμή που δεν μου δίνεται και η δυνατότητα να κολλήσω στο άλλο όριο.

    Επειδή η κόντρα αυτή έχει και άλλες προεκτάσεις απευθύνθηκα σε πρώην διευθύντρια πολεοδομίας η οποία μου είπε πως έχω δίκιο αλλά επειδή είναι κάπως λεπτό το σημείο με έστειλε στη ΔΟΚΚ στον αρμόδιο υπάλληλο να το συζητήσω και να μου πουν και εκεί.

    Στη ΔΟΚΚ μου είπαν και αυτοί ότι έχω δίκιο, χρησιμοποιώντας την ίδια συλλογιστική, δηλαδή ότι η υποχρέωση του ακαλύπτου προκύπτει από το προ ΓΟΚ/85 κτίσμα και ως εκ τούτου δεν εξετάζουμε τι είναι ο άλλος όμορος.

     

    Πάω στην πολεοδομία, διαφωνούμε και πάλι επισήμως και ρωτάω τώρα εγώ...εσάς τους συναδέλφους τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση μου!

    Η ερμηνεία του ΓΟΚ χρειάζεται κάποιες φορές και μία ευρήτητα πνεύματος την οποία μάλλον δεν διαθέτουν στο μαγαζί τους. Θα προσφύγω μάλλον στη περιφέρεια και θα περιμένω και επίσημη γνωμοδότηση, υπομονή έχω και μετά βλέπουμε!!

    Αυτά τα ολίγα!

    Αν κάποιος έχει και κάποια άλλη ιστορία από πολεοδομία Δήμου Πειραιά παρακαλώ ας τη μοιραστεί μαζί μας!

  11. Να κάνω μια αφελής ερώτηση.

     

    Δηλαδή παίρνω το υψόμετρο της ερυθράς της οδού στη διατομή όπου ανήκει το σημείο αφετηρίας μέτρησης των υψών μου και με βάση την επίκλιση της πχ 2% και το πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας βρίσκω το υψόμετρο πεζοδρομίου?

    Και καλά να το κάνω, θα έχει υλοποιηθεί ακριβώς η μηκοτομή ή πρέπει και αυτή να την επαληθεύσω?

     

    Καταλαβαίνω να γίνεται κάτι τέτοιο σε μελέτη οδοποιίας και γεφυροποιίας αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση αδυνατώ να το κατανοήσω.

  12. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους.

     

    Σήμερα πήγα για πληρότητα φακέλου στην Πολεοδομία Καπανδριτίου και μου ζητήσαν πρόσθετα Υψομετρική Μελέτη αν κατάλαβα καλά.

    Επειδή δεν το είχα ξαναακούσει όποιος μπορεί να με κατατοπίσει σχετικά θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως!

    Στο τοπογραφικό και σε όλες τις κορυφές του οικοπέδου υπάρχουν υψόμετρα θεωρώντας αυθαίρετα μία κορυφή επί του δρόμου ως αφετηρία μέτρησης των υψών.

    Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως τα υψόμετρα αυτά ελέγχονται όχι κατα τον έλεγχο τοπογραφικού αλλά κατά τον έλεγχο ΓΟΚ!

     

    Το θετικό πάντως για να λέμε και τα καλά είναι ότι ο συνάδελφος ήταν ευγενέστατος και μου είπε απλά να τα έχω όταν φτάσει η ώρα του ελέγχου, οπότε πήρα πρωτόκολλο!

  13. Στο σκαρίφημα φαίνεται θέση του φεγγιτη και η οπή στην πλάκα κάτω από την στέγη όπου και σκέφτομαι να εδράσω τα ξύλινα "υποστυλωματα".

    Πως θα στεγαστεί ακριβώς από πάνω δεν είμαι σίγουρος.

    Τα ενδιάμεσα των ημιζευκτων δοκαρια είναι ενδεικτικά φυσικά αλλά μένει και ένα κενό της τάξης του 1,50μ ανάμεσα σε κάθε τέταρτο.

    ΚΑΤΟΨΕΙΣ 06-04-2011-Model.pdf

  14. Καλημέρα στους συναδέλφους,

     

    Έχω να αντιμετωπίσω μία τετράριχτη ξύλινη στέγη διαστάσεων 10*10μ με ένα φεγγίτη ακριβώς στο μέσο της διαμέτρου 1,50μ.

    Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ξαναδεί καν κάτι τέτοιο!

    Το μέγιστο ύψος της στέγης είναι περίπου στα 2,60μ και κάτω από αυτή υπάρχει πλάκα σκυροδέματος με μία οπή στο κέντρο επίσης διαστάσεων 3,90*3,90μ, εξού και ο φεγγίτης από πάνω.

    Αυτό που σκεφτόμουν ήταν να κάνω την κλασική διαμόρφωση της στέγης αλλά στις τέσσερις γωνίες της οπής να τοποθετήσω ξύλινα υποστυλώματα σαν ορθοστάτες τα οποία και θα στηρίζουν τις τέσσερις δοκούς που τρέχουν στις διαγωνίους της κάτοψης.

    Επιπλέον στη θέση του φεγγίτη σκέφτομαι να τοποθετήσω , αν γίνεται δεν ξέρω, μία ξύλινη στεφάνη ή και μεταλλική πάνω στην οποία θα "κλείνουν" οι διαγώνιες δοκοί.

     

    Αν έχει δει κάποιος κάτι παρόμοιο ή εάν υπάρχει κάποια σκέψη επί του προβλήματος ευχαρίστως να τη συζητήσουμε!

  15. Στο sap2000 σε αντίθεση με το ETABS χρειάζεται διακριτοποίηση τόσο πεπερασμένων στοιχείων όσο και των γραμμικών στοιχείων που αυτά εδράζονται έτσι ώστε να έχουν κοινούς κόμβους. Αυτός είναι και ο λόγος που η μεμβράνη σου "φεύγει" από τη δοκό.

    Για τις ιδιότητες των πεπερασμένων στοιχείων όσο και των γραμμικών με αλλαγές στα property modifiers μπορείς να επιτύχεις συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας.

  16. Τα λόγια πράγματι δεν βοηθάνε όταν υπάρχει σχέδιο, έχετε δίκιο.

    Είναι σε pdf γιατί μάλλον dwg δε μπορώ να ανεβάσω!

     

    Σε κάθε περίπτωση νομίζω στη τομή φαίνεται ποια είναι η εν λόγω δοκός και οι δυο παράλληλες γραμμές με απόσταση 20cm είναι το ίχνος της πλάκας από την αντίθετη μεριά της στέγης η οποία και πρέπει να πιάνεται στη δοκό.

     

    Ελπίζω να γίνομαι πιο κατανοητός μετά από το σχεδιάκι αυτό.

    Drawing1-Model.pdf

  17. Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους.

     

    Ήθελα να ρωτήσω εάν έχει κατασκευάσει κανείς δοκό σκυροδέματος μεταβλητού ύψους.

    Πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα που μου έχει προκύψει έχει να κάνει με μία κεκλιμένη δοκό στέγης η οποία στην μία παρειά της στηρίζει τη στέγη και στην άλλη στηρίζει οριζόντια πλάκα σκυροδέματος.

    Ουσιαστικά θέλω να φτιάξω μία τραπεζοειδή δοκό της οποίας η κάτω στάθμη να έχει σταθερό υψόμετρο.

    Αν δεν είναι τόσο εύκολο κάτι τέτοιο, αν και το μήκος της δοκού είναι μικρό περί τα 2,50μ, αυτό το οποίο σκεφτόμουν ήταν να φτιάξω μία οριζόντια δοκό η οποία να πιάνει και τις δύο πλάκες και το "τριγωνικό" κομμάτι επειδή δεν είναι μεγάλο να είναι από σκυρόδεμα β' φάσης τύπου στηθαίων.

    Θα εκτιμούσα κάθε άποψη από συναδέλφους με μεγαλύτερη εμπειρία!

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.