Μετάβαση στο περιεχόμενο

arischris

Members
  • Περιεχόμενα

    20
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by arischris

  1. Για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, αρχικά με την υποβολή της δήλωσης (που στηρίχτηκε σε πρόχειρους υπολογισμούς) το συνολικό πρόστιμο έβγαινε ίσο με 2000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης πλήρωσε αρχικά το παράβολο=500 ευρώ και στην συνέχεια το υπόλοιπο ποσό εφάπαξ με έκπτωση 20%, δηλαδή ποσό ίσο με : 2000*0.80 - 500 = 1100 ευρώ, (οπότε συνολικά πλήρωσε ποσό ίσο με 500+1100=1600 ευρώ). Στην συνέχεια (μετά τις ακριβείς μετρήσεις και κάποιες ενημερωτικές εγκύκλιους από το υπουργείο) το τελικό συνολικό πρόστιμο για την τακτοποίηση ισούται με 1800 ευρώ ( δηλαδή με μικρότερο ποσό από ότι αρχικά). 1. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει (για να περαιωθεί η διαδικασία) τώρα, επιπλέον ποσό ίσο με 1800-1600= 200 ευρώ ή καλύπτεται από τα ποσά που έχει δώσει μέχρι τώρα? 2. Σε περίπτωση που καλύπτεται από τα έως τώρα καταβληθέντα ποσά(1600 ευρώ) , μπορεί να ζητήσει να πάρει πίσω και πόσο ίσο με 1600- 1800*0.8=1600-1440= 160 ευρώ ? Αν ναι, με ποιον τρόπο? Ευχαριστώ (κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη).
  2. 1. Ιδιοκτήτης Α το 1976 είχε στην κατοχή του αγροτεμάχιο επιφανείας 7 στρεμμάτων. 2. Το 1977 με απόφαση δικαστηρίου (μέσω ανώμαλης δικαιοπραξίας) γίνεται κατάτμηση του αρχικού αγροτεμάχιου σε δύο διαιρετά τμήματα επιφανείας Δ1= 6 στρ.(άρτιο και οικοδομήσιμο) και Δ2=1 στρ.(μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο). 3. την ίδια χρονιά(1977) ο ιδιοκτήτης Α πουλάει το τμήμα Δ2 (1 στρ) σε ιδιοκτήτη Β. 4. το 1979 ο ιδιοκτήτης Α (προφανώς σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη Β) βγάζει άδεια διώροφης οικοδομής στο όνομα του, και ο μηχανικός του δείχνει σαν οικόπεδο το αρχικό(!!!!!!) αγροτεμάχιο επιφανείας 7 στρεμμάτων(δηλαδή αποκρύπτει το κατάτμηση και την αγοροπωλησία που έγινε ενδιάμεσα). 5. Η οικοδομή κατασκευάζεται όπως ακριβώς προέβλεπαν τα σχέδια (διαστάσεις, ύψος κλπ) στο τμήμα Δ2 από τον ιδιοκτήτη Β ο οποίος στην συνέχεια και έκτοτε μένει εκεί και δηλώνει την οικοδομή σαν πρώτη κατοικία του(πράγματι με δικά του λεφτά φτιάχτηκε και στο δικό του τεμάχιο γης). 6. Το 2006 στην περιοχή γίνεται επέκταση σχεδίου πόλεως που περιλαμβάνει και την περιοχή των τμημάτων Δ1 και Δ2 οπότε αυτό που προκύπτει μετά την πράξη εφαρμογής στη θέση του Δ2 είναι ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο επιφανείας 800 μ2 το οποίο περιέχει μέσα του και την οικοδομή. 7. Τώρα ο ιδιοκτήτης Β θέλει να πουλήσει την οικοδομή σε τρίτο πρόσωπο. 8. Βεβαίωση μηχανικού μπορεί να δοθεί? Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στους τίτλους των θεμάτων, όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων. Ο τίτλος σας διορθώθηκε από την ομάδα διαχείρισης. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής Gousgounis
  3. 1. πολύ σωστή η παρατήρηση σου νο 3 (σε σχέδιο και όχι στο σχέδιο.). 2. στην ΥΔΟΜ μου μου έχουν στόχο να μην βγάλω(εγώ και κανένας άλλος) άδεια για να την βγάλουν μετά οι ίδιοι με άλλη υπογραφή. 3. Δηλαδή τελικά, κατά την γνώμη σου εχω το δικαίωμα να κολήσω?
  4. 1. Καταρχάς σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον-απαντήσεις. 2. άρθρο 14 παράγραφος 1. β: όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από το κοινό όριο που έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ ελάχιστο απόσταση δ από το κοινό όριο. Δηλαδή αν στο όμορο υπάρχει κτίσμα σε απόσταση από το κοινό όριο 300 μ (άρα μεγαλύτερη του 1 μ) που έχει ανοίγματα που βλέπουν προς αυτό εγώ πρέπει να αφήσω δ για να μην του κόβω τον ήλιο ή τη θέα????? (Στην περίπτωση μου, η απόσταση που άφησε ο γείτονας από το κοινό όριο είναι 6 μ, απλά γράφω το 300μ για τον παραλογισμό που υπάρχει για μένα στον νόμο.) 3. άρθρο 14 παράγραφος 1. δ: όταν το όμορο οικόπεδο είναι αδόμητο ή έχει κτίσμα που έχει κατασκευαστεί πριν την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο, το κτίριο επιτρέπεται να εφάπτεται ή να απέχει από το πλάγιο κοινό όριο απόσταση δ. Στην περίπτωση μου δεν υπάρχει σχέδιο πόλης αλλά οριοθετημένος οικισμός. Αλλά αν του χρόνου ο οικισμός αποκτήσει σχέδιο πόλης, τότε αφού το κτίσμα του γείτονα θα είναι κατασκευασμένο πριν γίνει το σχέδιο πόλης θα μπορώ να κολλήσω στο όριο αλλά τώρα (πριν δηλαδή γίνει το σχέδιο) δεν μπορώ να κολλήσω αλλά να κρατήσω οπωσδήποτε απόσταση δ? οπότε να πω στον ιδιοκτήτη περίμενε μέχρι να γίνει το σχέδιο πόλεως και επειδή ο θεός είναι μεγάλος μπορεί αυτό να γίνει σύντομα? 4. άρθρο 14 παράγραφος 1. ε όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές που προβλεπόταν λόγω πρώην συστημάτων δόμησης η τοποθέτηση του κτιρίου σε επαφή με το πλάγιο κοινό όριο, το κτίσμα μπορεί να τοποθετείται σε επαφή με το πλάγιο κοινό όριο ανεξάρτητα θέσης και χρόνου κατασκευής του κτίσματος του όμορου οικοπέδου. Στην περίπτωση μου, στον οικισμό από το 1985 και μετά προβλεπόταν η ελεύθερη τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο. Πιο πριν στον οικισμό ίσχυε το σύστημα πτερύγων που ανέφερε ότι μπορεί: Δ=0 ή Δ>=1,0 μ. Άρα μπορώ να κολλήσω (??). Αλλά από την άλλη αν ισχύει κάτι τέτοιο, σε όλους (σχεδόν) τους οριοθετημένους οικισμούς της Ελλάδας μπορεί κάποιος να κολήσει στο όριο αφού σχεδόν παντού (νομίζω) ίσχυε το σύστημα πτερύγων. ευχαριστώ για την προσοχή σας. τι λέτε για τα παραπάνω?
  5. συνάδελφοι μια ερώτηση: με βάση των νέο ΓΟΚ απαιτήται έγκριση εργασιών ή άδεια μικρής κλίμακας για περίφραξη απο λιθοδομή σε οικόπεδο εντός οριοθετημένων οικισμών? το ρωτάω γιατι στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του Ν 4067/2012 αναφέρει ότι σε οριοθετημένους οικισμούς ισχύει και το άρθρο 4 και υπάρχει μια διχογνωμία στην πολεοδομιά της περιοχής.
  6. συμφωνώ αλλά πριν λίγο βρήκα στο άρθρο 1, παράγραφος 5β, Ν4067/2012 ότι: "οι διατάξεις του παρόντος κατισχύουν των κανονιστικών αποφάσεων της διοικησης (αποφάσεις Νομάρχη, πράξεις Δημοτικού συμβουλίου κλπ) με τις οποιές θεσπίζονται όροι δόμησης (ύψος, ποσοστό κάλυψης, αριθμός ορόφων κλπ) , εκτός από οποιουδήποτε είδους διατάγματα." και απλά σκέπτομαι το από 24-4/3-5-1985(βλέπε άρθρο 5, παράγραφος 3) είναι προεδρικό διάταγμα.. τι λές?
  7. Καταρχάς ευχαριστώ. απλά το είχα διαβάσει αυτό που μου έστειλες, αλλά είναι προυφιστάμενο (4/11/11 με 9/4/12). το θέμα όσον αφορά της αποσταση Δ είναι: αν επικρατεί ο νεος ΝΓΟΚ(οπότε στην περίπτωση μου χρειάζεται αποσταση Δ ή δ ) ή η παράγραφος 3, άρθρο 5 του ΠΔ 24-4/3-5-85/ΦΕΚ 181 Δ (οπότε κολάω στο όριο αν θέλω)
  8. Σε οριοθετημένο οικισμό <2000 κατοικων, ιδιοκτήτης οικοπέδου θέλει να κατασκευάσει σε αυτο καινουργια οικοδομή. Στο διπλανο οικοπεδο(πλαγιο όριο) κατασκευαστηκε το 2005 οικοδομή, σε αποσταση 6 μ απο το κοινό όριο. 3. Μπορει η καινούργια οικοδομή να κολλήσει στο κοινό όριο? Γενικά στους οριοθετημένους οικισμούς ισχυει η απόσταση Δ= 0.0 μ ή Δ>=2.50 μ ή ισχύουν τα (παρανοικά) της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του νεου ΓΟΚ (4067/2012) ?????
  9. συνάδελφοι μια (ή μάλλον δύο) ερώτηση: 1. ιδιοκτήτης έκανε (το έτος 2005) σε κτίριο προ του 1955, αυθαίρετη προσθήκη κατ επέκταση. 2. τώρα θέλει (με οικοδομική άδεια) να κάνει προσθήκη καθ ύψος πάνω από το αυθαίρετο τμήμα. 3. οπότε πρέπει να νομιμοποιήσει (άρθρο 26 Ν.4014/2011) το αυθαίρετο τμήμα και όχι να το τακτοποιήσει-εξαιρέσει από την κατεδάφιση για 30 χρόνια μέσω του 4014/2011(πληρώνοντας το πρόστιμο κλπ). 4. το πρόβλημα είναι ότι το αυθαίρετο τμήμα (δηλαδή αυτό προς νομιμοποίηση) έχει καθαρό ύψος μόνο 2.25 μ. ερωτήσεις Α. σε περίπτωση που νομιμοποιηθεί, αυτό θα γίνει με τους όρους δόμησης που ίσχυαν το 2005 (δηλαδή όταν κατασκευάστηκε) ή με τους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα? στέκει το ισόγειο να νομιμοποιηθεί με τον παλιό ΓΟΚ (δηλαδή αυτόν που ίσχυε όταν κατασκευάστηκε) και ο όροφος (δηλαδή η προσθήκη) με τον Νέο ΓΟΚ? Β. o ελεγκτής δόμησης θα ελένξει μόνο το ύψος της προσθήκης ή και το ύψος του νομιμοποιημένου τμήματος? SOS ευχαριστώ κάθε απάντηση δεκτή.
  10. Έχω χάσει την μπάλα....... η μισή Ελλάδα έχει την γνώμη Α και η άλλη μισή την Β επι του θέματος. Μέχρι και οι συμβολαιογράφοι λένε τελείως διαφορετικά πράγματα ο ένας απο τον άλλον. Δηλαδή Μανώλη λες ότι: μπορώ να κάνω κάθετη στο εντός ορίων του οικισμού τμήμα, και να προκύψουν δυο διαιρετά κατά χρήση τμήματα επιφάνειας 1500 μ2 το καθένα, και το εκτός σχεδίου τμήμα επιφανείας 350 μ2 να το αφήσω εξ διαιρέτου και στους δύο? 1. 1. Υπάρχει πρόβλημα που δεν υπάρχουν κτίσματα αυτήν την στιγμή στο όλο οικόπεδο ? Συνάδελφος μου είπε ότι θα επιτρεπόταν τα παραπάνω μόνο αν υπήρχαν κτίσματα στο εντός οικισμού τμήμα. 2. 2. Κάνοντας τις παραπάνω ενέργειες κατάφερες και μετά έβγαλες οικοδομική άδεια σε κάποιο διαιρετό κατά χρήση τμήμα εντός του οικισμού? ευχαριστώ
  11. καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση. μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις σε ποιον νόμο αναφέρεται αυτό που γράφεις? δεν σε αμφισβητώ απλά γιατί να μην μάθουμε και κάτι παραπάνω, διαβάζοντας
  12. σε οικισμό προυφιστάμενο του 1923, Σε οικόπεδο συνολικής επιφανειάς 4000 μ2, βρίσκονται 3700 μ2 εντός των ορίων του οικισμού, και άλλα 300 μ2 εκτός των ορίων του οικισμού. Αν γίνει κατάτμηση στα όρια του οικισμού, και προκύψει ένα άρτιο οικόπεδο επιφανείας 3700 μ2 εντός του οικισμού και ένα μη άρτιο αγροτεμάχιο επιφανείας 300 μ2 εκτός, υπάρχει κάποιο πρόβλημα? --> η συμβολαιογράφος χωρίς να είναι σίγουρη μου είπε ότι μάλλον δεν επιτρέπεται να γίνει κατάτμηση και να προκύψει εκτός οικισμού αγροτεμάχιο μικρότερο των 500 μ2 επειδή βρίσκεται εντός της ζώνης του οικισμού ή κάτι αντίστοιχο (δεν θυμόταν ακτιβώς). έχει ακούσει κανένας κάτι για το αν ισχύει κάτι τέτοιο ή κάτι παρεμφερές?(σημείωση : στην περιοχή δεν υπάρχουν Ζ.Ο.Ε., ΝΑΤΟΥΡΑ, διανομές, αναδασμοί κ.λ.π.) ευχαριστώ!!! κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη.... Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία στούς τίτλους των θεμάτων και στης δημοσιεύσεις σας. Ευχαριστώ. DIMITRIS80
  13. Γεια σας. Σε οικισμό προ του 1923, το όριο του οικισμού "χώρισε" ένα οικόπεδο και άφησε 3.000 μ2 εντός του οικισμού και 350 μ2 εκτός του οικισμού. 1. θεωρούμε ότι το όριο του οικισμού δημιούργησε (δηλαδή έγινε κατάτμηση) 2 διαφορετικά οικόπεδα, ένα εντός(άρτιο και οικοδομήσιμο) και ένας εκτός(μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο) του οικισμού? 2. αν δεν συντελέστηκε κατάτμηση, μπορεί να γίνει σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας στο τμήμα εντός του οικισμού, δημιουργώντας σε αυτό δύο διαιρετά κατά χρήση τμήματα? Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ένα διαιρετό κατά χρήση τμήμα του εντός του οικισμού τμήματος να μεταβιβαστεί στον ένα ιδιοκτήτη και το άλλο διαιρετό κατά χρήση τμήμα να μεταβιβαστεί στον άλλον ιδιοκτήτη, ενώ το εκτός σχεδίου(δηλαδή εκεί που δεν επιτρέπεται σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας) τμήμα να μεταβιβαστεί έναν από τους δύο ? (Θέλω επίσης να προσθέσω: 1. Σύμφωνα με το υπ’ αρ. 2393/24.03.2008 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΧΩΔΕ: «Το όριο του οικισμού δεν τέμνει την ιδιοκτησία αλλά την χωρίζει σε δυο τομείς, στον τομέα εντός οικισμού και στον τομέα εκτός σχεδίου … Σε αυτές τις περιπτώσεις η συνολική εκμετάλλευση του ακινήτου σε τμ υπολογίζεται με βάση τους όρους δόμησης που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα χωριστά και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αρτιότητας και οικοδομησιμότητας. Δεδομένου του ενιαίου του γηπέδου και του γεγονότος ότι η γραμμή του ορίου του οικισμού δεν δημιουργεί κατάτμηση, τα κτίρια μπορούν να τοποθετούνται και επί του ορίου του οικισμού, τηρουμένων όμως πάντοτε των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια και λοιπών διατάξεων του κάθε τομέα…» 2. ο Ανδρέας Ρωμαλιάδης στο βιβλίο του (τόμος Η2, σελ 139) αναφέρει ότι : «με γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου ΥΠΕΧΩΔΕ, κρίθηκε ότι το όριο του οικισμού δεν τέμνει το οικόπεδο στα δύο και ΟΧΙ με γνωμοδότηση του Νομικού συμβουλίου του κράτους. Η εγκύκλιος επομένως που έκανε δεκτή την γνωμοδότηση μπορεί να αλλάξει.») Κάθε βοήθεια-γνώμη ευπρόσδεκτη……
  14. ok. ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα αυτά που γράψατε και οι δύο, και για μένα αλλά νομίζω και για πολλούς άλλους ακόμα συναδέλφους. σας ευχαριστώ.
  15. κύριε Χάρη καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. σε περίπτωση που ακόμα δεν βαρεθήκατε να απαντάτε, θέλω να ρωτήσω και τα εξής: 1. ο συντελεστής κλίμακας που μας δίνει το coord_gr στο σύστημα ΤΜ3 θεωρείται ακριβής? πχ για χ=206421 μου δίνει συντελεστή κλίμακας=0,999901. 2. εγκυκλοπαιδικά ρωτώντας, γιατί εφαρμόζοντας ακόμα και τους συντελεστές που μου αναλύσατε παραπάνω πως υπολογίζονται, βρίσκω μια απόκλιση στις αποστάσεις μεταξύ τριγωνομετρικών των οποίων θεωρούνται γνωστές οι συντεταγμένες? Ευχαριστώ και πάλι.
  16. μια ερώτηση: για τον συντελεστή λόγω υψομέτρου , αν πούμε ότι βρίσκομαι σε ένα τριγωνομετρικό με υψόμετρο h1, και δημιουργώ μια στάση με υψόμετρο h2, ποιο h θα βάλω στον τύπο 1-h/R, μήπως το : (h1+h2)/2 ? αυτό που θα βρώ πρέπει μετά να το πολαπλασιάσω με τον συντελεστή κλίμακας της περιοχής μου και το γινόμενό τους με την μετρηθείσα απόσταση? ευχαριστώ!!
  17. απλά με είχαν μπερδέψει, άλλα να λέει ο ένας και άλλα ο άλλος. ευχαριστώ πολύ!!!!
  18. κύριε θεοχάρη μια ερώτηση: είναι δυνατόν σε σχέδιο πόλης που έγινε(2007) στο σύστημα ΤΜ3 να μην χρειάζεται να μπει συντελεστής κλίμακας? αυτά που βρήκα σε βιβλία λένε όχι δεν ειναι δυνατόν, αλλά παλιοί συνάδελφοι(και πολύ πιο έμπειροι απο μένα) λένε ναι δεν χρειάζεται συντελεστής αλλά ότι μετράμε το παίρνουμε ατόφιο. η ποσότητα δεν ειναι αμελητέα, καθώς στην περιοχή μου (με συντεταγμένες περίπου x=206110 και y=632310) το courd_gr μου δίνει κ=0,9999 , δηλαδή στο χιλιόμετρο μου δίνει 10 cm διαφορά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.