Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

nikosjordan

Members
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από nikosjordan

  1. Δεν καταλαβάινω τι εννοείς.

    Αλλά αν αναφέρεσαι στο έμμεσο αφορολόγητο που προκύπτει στους ελ. επαγγ. που εμπίπτουν στις διατάξεις της περ. στ, παρ.2, άρθρου 12, ν.4172/13 και άρα αποκτούν τα "προνόμια" των μισθωτών (δηλ. φορολόγηση από μισθωτή εργασία), αυτό δεν έχει αλλάξει πέραν της φορολογικής κλίμακας των πρώτων που εξισώθηκε με την κλίμακα των μισθωτών.

    Τόσο οι ν.4254/2014, ν.4325/2015,ν.4369/2016, ν.4430/2016 αλλά και ν.4387/2016 που επέφεραν κάποιες τροποποιήσεις στον ΚΦΕ δεν τροποποιούν το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά κάποιοι από αυτούς μεταξύ άλλων τροποποιήσεων, τροποποιούν την κλίμακα.

    Αναφέρομαι σε όσους φορολογούνται ως ΕΕ και όχι σε όσους εμπίπτουν στις διατάξεις της περ. στ, παρ.2, άρθρου 12, ν.4172/13.

  2. Δεκτές οι απαντήσεις σας, άλλωστε δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι θέλει να πει ο νομοθέτης.

    @nikosjordan, βάσει ποιού σημειου στο νόμο όμως; Γιατί, τον ίδιο νόμο διαβάζουμε και όλοι έχουμε μια διαφορετική άποψη μεταξύ μας (θα μου πεις πάντα έτσι είναι οι νόμοι).

    Επίσης είμαι επιφυλακτικός με τον όρο "αρμόδια υπάλληλος". Δε γράφει ένας υπάλληλος του νόμους, αλλά ομάδα.

     

    Οι εισφορές των ΕΕ υπολογίζονται σύμφωνα με το Άρθρο 39 και των Μισθωτών σύμφωνα με το Άρθρο 38.

     

    Στην παρ. 1 του Αρ. 98 αναφέρεται:

    " [..]όπως διαμορφόνονται μετά τον, σύμφωνα με το Άρθρο 39, υπολογισμό [..]"

     

    Κατά συνέπεια η έκπτωση του  Άρθρου 98, αφορά αυτούς για τους οποίους ο υπλογισμός των εισφορών, γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 39 δηλ. τους ΕΕ.

  3. Γράφεις "Υπάρχει βέβαια η εκκρεμότητα με το φορολογικό (λογικά θα πάει στο 29% για ΕΕ από το 22% που είναι για μισθωτούς)."

    Δεν υπάρχει καμμία εκκρεμότητα.

    Μην μπερδεύεις το φορολογικό με το ασφαλιστικό.

    Διέπονται από διαφορετικές νομοθεσίες:

    π.χ.

    στην φορολογία εισοδήματος το εισόδημά σου μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιο από επιχειρηματική δραστηριότητα της περ.στ’ παρ.2 του άρθρ.12 του ν.4172/13 ("μισθωτός") και ασφαλιστικά να ενταχθείς είτε στη ρύθμιση της παρ. 9 του Άρθρου 39 του ν. 4387/2016 είτε στο άρθρο 39 ("μη μισθωτός").

    ή

    στην φορολογία εισοδήματος το εισόδημά σου μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιο από επιχειρηματική δραστηριότητα ("ελ.επαγγ.") και ασφαλιστικά να ενταχθείς είτε στη ρύθμιση της παρ. 9 του Άρθρου 39 του ν. 4387/2016 ("μισθωτός") είτε στο άρθρο 39 ("μη μισθωτός").

     

    Συμφωνώ απόλυτα, απλά να προσθέσω ότι πλέον σύμφωνα με το άρθρο 112 του νόμου 4387/2016  η κλίμακα μισθωτών και ΕΕ είναι η ίδια, ωστόσο για τους ΕΕ δεν ισχύει η μείωση του φόρου. 

  4. Καλησπέρα,

     

    απαντώντας προς a.k.topo και thodoris85 η άποψή μου σχετικά με την έκπτωση του Άρθρου 98, είναι ότι αφορά μόνο σε όσους ασφαλιστούν ως ΕΕ και όχι σε όσους κάνουν χρήση της διάταξης της παρ. 9 του Άρθρου 39. Η άποψη μου είχε σχηματιστεί διαβάζοντας το νόμο, θεωρώντας λογικό να έχουν έκπτωση μ/ονο αυτοί που καλούνται να πληρώσουν όλο το ποσό των εισφορών (ΕΕ 37,95%), καθώς οι άλλοι επωφελούνται από τη συμμετοχή του εργοδότη. Η άποψή μου αυτή ισχυροποιήθηκε, μετά από επίσκεψή μου στο υπουργείο, όπου αυτή την απάντηση μου έδωσε και η αρμόδια υπάλληλος.   

  5. Με κάλυψε ο thodoris85 σε ότι αφορά την έκπτωση.

     

    Σε ότι αφορά τον υπολογισμό των εισφορών, θα ήθελα να προσθέσω, πως σύμφωνα με την απάντηση που έλαβα από την αρμόδια υπάλληλο, για το διάστημα μέχρι να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποδοχής των ΑΠΔ, θα υπολογίζονται για όλους σύμφωνα με το Άρθρο 39 (Ελεύθεροι Επαγγελματίες).

  6. Συνάδελφοι καλημέρα,

     

    Σχετικά με την υπαγωγή στη ρύθμιση της παρ. 9 του Άρθρου 39 του ν. 4387/2016, για όσους έχουν μέχρι και 2 εργοδότες, από το Άρθρο 4 της από 20-01-2017 εγκυκλίου (http://www.efka.gov.gr/_memos/files/ar_39_4387.pdf) καταλαβαίνω ότι η υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση, αποτελεί δυνατότητα που μου δίνει ο νόμος υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (μέχρι και δύο εργοδότες) και όχι υποχρέωση. Επί του θέματος έλαβα διευκρίνιση από την υπεύθυνη του υπουργείου, η οποία μου είπε ρητώς ότι αν δεν αιτηθώ την υπαγωγή μου στη ρύθμιση αναγράφοντάς το στο ΤΠΥ, πληρώνω εισφορές ως ΕΕ. Η υποχρέωση του εργοδότη να υποβάλλει ΑΠΔ, γεννάται από τη στιγμή που θα αιτηθώ να υπαχθώ στη ρύθμιση αναγράφοντάς το στο ΤΠΥ που θα εκδόσω.

     

    Θα ήθελα τη γνώμη σας επί του θέματος. Πως το αντιμετωπίζουν οι αντισυμβαλλόμενοί σας?

     

    Εγώ εργάζομαι σε εταιρεία, με μπλοκάκι (μαναδικός εργοδότης) και πριν ακόμη εφαρμοστεί ο νόμος είχα συμφωνήσει με τον εργοδότη μου, ότι αν κληθεί να πληρώσει εισφορές, θα αναπροσαρμόσουμε το ποσό της σύμβασης προκειμένου οι εισφορές να βαραίνουν τελικά αποκλειστικά εμένα (υποθέτω πως αυτό ισχύει για τους περισσότερους μηχανικούς που δουλεύουν με μπλοκάκι).

    Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσω να υπαχθώ στη ρύθμιση της παρ. 9 του Άρθρου 39 (εισφορές ως μισθωτός) θα πληρώσω το σύνολο των εισφορών, ήτοι 38,10% χωρίς καμία έκπτωση.

    Από την άλλη, αν δεν αιτηθώ την υπαγωγή μου στη ρύθμιση (που σημαίνει ότι δεν αναγράφω τίποτε σχετικό το ΤΠΥ που κόβω και κατά συνέπεια δεν υποχρεώνω τον εργοδότη μου να υποβάλλει ΑΠΔ), πληρώνω και πάλι το σύνολο των εισφορών (37,95% ως Ελεύθερος Επαγγελματίς) έχοντας όμως την έκπτωση του Άρθρου 98.

     

    Επομένως, είνα προφανές ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση, θα ωφελούσε μόνο στην ουτοπική περίπτωση, που ο εργοδότης δεχόταν να πληρώσει το ποσοστό που του αναλογεί...

     

    Επιπλέον, θεωρώ λογικό ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με το φορολογικό, δηλαδή μπορεί κάποιος να φορολογηθεί ως μισθωτός και να ασφαλιστεί ως ΕΕ. ((Εξάλλου και τα κριτήρια υπαγωγής είναι διαφορετικά). θα ήθελα και σ' αυτό τη γνώμη σας. 

     

    Ευχαριστώ.

    • Upvote 1
  7. Καλημέρα,

    SOTHRIS ευχαριστώ για την απάντηση.

     

    Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι στα 4 χρόνια και 4 μήνες που έχουν περάσει από την αγορά του ΙΧ έχει αποσβεστεί το 65% της αξίας του και όχι το σύνολο?

    Με αυτό το δεδομένο δε μπορώ να κάνω υπεύθυνη δήλωση ότι «δεν υπάρχουν πάγια ή εμπορεύσιμα αποθέματα της επιχείρησης» όπως αναφέρει ο Odisseus.

     

    Αν δεν κάνω εκπρόθεσμη διακοπή, πρέπει να συμπληρώσω τελευταία εγγραφή στα βιβλία μου, την απόσβεση του παγίου για τους 3 μήνες του 2015?

    Αν κάνω εκπρόθεσμη διακοπή με ημερομηνία 31-12-2014 θα μου επιβληθεί πρόστιμο?

     

    Ευχαριστώ,

     

    Νίκος

  8. Συνάδελφοι καλησπέρα,

    Τον Ιανουάριο του 2009 έκανα έναρξη επαγγέλματος στην εφορία και ξεκίνησα να δουλεύω με μπλοκάκι.

    Το Σεπτέμβριο του 2010 αγόρασα ένα ΕΙΧ  αυτοκίνητο 1598 κ.εκ., το οποίο πέρασα στα βιβλία μου ως πάγιο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ο οποίος δεν εκπίπτει). Τα εξοδα που σχετίζονταν με τη χρήση και συντήρηση του αυτοκινήτου (βενζίνη, ασφάλεια, τέλη, συνεργείο κλπ) τα έγραφα στα βιβλία μου με εκπιπτόμενο το 70% των σχετικών δαπανών. Επιπλέον, κάθε έτος έγραφα την απόσβεση για το ΕΙΧ με συντελεστή 15%.

    Από το Σεπτέμβριο του 2012 δεν έχω κόψει καμία ΑΠΥ, ενώ το 2013 και το 2014 δούλεψα ως μισθωτός συνεχίζοντας να γράφω στα βιβλία μου τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που αφορούσαν το αυτοκίνητο.

    Τώρα θέλω να κλείσω τα βιβλία μου και διαβάζοντας τη διαδικασία που αναφέρει ο συνάδελφος Odisseus εγείρεται το ερώτημα:  τι επιπλέον πρέπει να κάνω σε σχέση με το αυτοκίνητο?

    Θα εκδόσω στοιχείο αυτοπαράδοσης? Και αν ναι, τι γράφω σχετικά στα βιβλία μου?

    Έχω κάνει κανονικά όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ, ΚΒΣ και εσχάτως ΜΥΦ. Στο ΦΠΑ έχω ένα πιστωτικό υπόλοιπο 21,08 €.

     

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιες απαντήσεις.

  9. Καλησπέρα συνάδελφοι,

     

    Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις

     

    Σχετικό http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/FOROLOGIKA_THEMATA/TAB32557/Tab6178538/forologia_mixanikwn23-6-10.pdf

     

    1. Στις 16/9/2010 αγόρασα ένα μεταχειρισμένο ΕΙΧ (1598 κ.εκ.) για το οποίο εκδόθηκε τιμολόγιο συνολικής αξίας 5.825,00€. Υποθέτω ότι θεωρείται πάγιο κατα συνέπεια δημιουργώ Μητρώο Απόσβεσης Παγίων (σελ 16 του σχετικού) και επιλέγοντας συντελεστή απόσβεσης 15%, για τη χρήση του 2010 (θεωρώντας 4 μήνες χρήσης) έχω απόσβεση ποσού 5.825 x 15% x (4/12) = 291,25€ και δεδομένου ότι φορολογικά αναγνωρίζεται το 70% τελικά έχουμε 291,25 x 70% = 203,88€.

    1α) Στο ΜΑΠ θα φαίνεται κάπου το 70%?

    1β) Στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ στη στήλη των μη εκπιπτώμενων δαπανών (σελ 25 του σχετικού) το ποσό που θα αναγραφεί θα είναι το 291,25 ή το 203,88?

    1γ) Η συνολική δαπάνη (5.825€) θα φαίνεται κάπου αλλού στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ πέρα από το ΜΑΠ?

    1δ) Η συνολική δαπάνη (5.825€) θα πρέπει να γραφτεί στον Πίνακα ΣΤ του Ε3, κωδ. 811 (αγορές παγίων χρήσης)?

     

    2. Από όσο έχω καταλάβει διαβάζοντας τις πληροφορίες στο forum, στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ περνάμε τις δαπάνες για τη συντήρηση κτλ του αυτοκινήτου μαζί με το συντελεστή π.χ. Βενζίνη 50,00 x 70% = 35,00.

    Οπότε αναφερόμενος στα posts #12 και #18 και στο παράδειγμα βιβλίου ΕΣ-ΕΞ και συμπλήρωσης Ε3 με λογιστικές διαφορές (σελ 23,24 του σχετικού), έχω τις ακόλουθες απορίες:

    2α) Στο κελί με κωδ. 536 του Ε3 (διάφορα έξοδα) περνάμε το ποσό από το 667 της εκκαθαριστικής ΧΩΡΙΣ τις αποσβέσεις παγίων? [ρωτάω επειδή υπάρχει και το κελί 543(αποσβέσεις παγίων)]

    2β) Αν θεωρήσουμε ότι «Στην ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ όμως και στον κωδικό "666" συμπληρώνω το άθροισμα των δαπανών της στήλης που δημιούργησα. Της στήλης δηλαδή που περιέχει Δαπάνες το Φ.Π.Α. των οποίων δεν εκπίπτει.» τότε και στο Ε3 κωδ. 536 και κατα συνέπεια κωδ. 546 (σύνολο δαπανών) περιλαμβάνεται μόνο το ποσοστό των δαπανών που αναγνωρίζεται φορολογικά, οπότε δεν μπορεί να συμπληρωθεί ο κωδ. 566 (Πλέον: Δαπάνες μη εκπιπτόμενες) όπως φαίνεται στο υπόψη παράδειγμα.

    Αυτό σημαίνει ότι η συμπλήρωση του Ε3 με λογιστικές διαφορές είναι θέμα επιλογής? Υποθέτω πως για να ακολουθήσω το παράδειγμα θα πρέπει στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ να περνάω το συνολικό ποσό (και όχι x 70%) με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να είναι αυτό που θα φαίνεται και στην Εκκαθαριστική και στο Ε3, οπότε τότε θα είχαν νόημα οι λογιστικές διαφορές.

     

    3. Στα έξοδα ΕΙΧ περιλαμβάνονται ασφάλεια και τέλη?

     

    Συγνώμη για το πλήθος των ερωτήσεων, ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις...

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.