Jump to content

mkalliou

Core Members
 • Posts

  651
 • Joined

 • Last visited

6 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  Μεταξύ RHO-ATH-SKG
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mkalliou's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • First Post Rare
 • Posting Machine Rare
 • Week One Done
 • One Month Later
 • One Year In

Recent Badges

15

Reputation

 1. Τελικά ποιος είναι ο ξεκάθαρος ορισμός; Εγώ ακόμα δεν κατέληξα.
 2. Το εννοεί ή το λέει; Το σχήμα που ανάρτησα δεν είναι δικό μου, είναι από παρατηρήσεις του ΤΕΕ (που ανάρτησε άλλος συνάδελφος) και δεν είναι και πολύ σίγουρο το τι θέλει να πει. Τουλάχιστον κατά το γράμμα του νόμου δε ξεκαθαρίζεται, εξού και οι ακόλουθες ερμηνείες:
 3. Η αναφορά στα εισαγωγικά είναι από το αρθρο 2 παρ.63. Εκεί λέει το μέσον του ορίου να απέχει τη μέγιστη απόσταση, όχι το άκρο, εξού και η άποψη του ΤΕΕ Ηπείρου, γιατί αν η πίσω γραμμή δεν είναι παράλληλη με τη ΡΓ, το μέσον της δε θα είναι στη μέγιστη απόσταση από τη ΡΓ, αλλά το άκρο της. Τι ψάχνουμε...
 4. Καλησπέρα, σε περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο προ του 85 και ίσχυε το πανταχώθεν ελεύθερο σύστημα, υπάρχει μεσαίο οικόπεδο που έχει μέσα προϋφιστάμενο του 1955 ισόγειο κτίριο, το οποίο δεν εφάπτεται στα όρια. Σε αυτό διερευνάται αν μπορεί να γίνει μικρή ισόγεια κατ'έκταση προσθήκη και να κολλήσει στο όριο του οικοπέδου (άρθρο 14, παρ. 1ε) ή εναλλακτικά αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 24 για χαμηλά κτίρια και να κολλήσει ή στη χειρότερη να αφεθεί απόσταση Δ=2,50μ. Στη δεύτερη δε περίπτωση, όταν στο άρθρο 24 λέει "με την επιφύλαξη του άρθρου 14" τι εννοεί; Ότι και πάλι υπερισχύουν τα δ ή Δ του άρθρου 14 (πχ παρ.1α); Ευχαριστώ!
 5. Η εργασία του ΤΕΕ Ηπείρου όντως δείχνει το πρόβλημα κατανόησης του ορισμού. Προσωπικά, έχω την αντίστοιχη περίπτωση στη σελίδα 7 (σχήμα 1α) και με μπερδεύει ο συνδυασμός των παρ. 63 και παρ. 64 του άρθρου 2 (ορισμοί): Στην παρ.63 αναφέρει: "Πίσω όριο μεσαίου οικοπέδου είναι αυτό, που δεν έχει κανένα κοινό σημείο με τη ρυμοτομική γραμμή, το μέσο του απέχει τη μέγιστη απόσταση από τη ρυμοτομική γραμμή και δεν είναι πλάγιο όριο." Το μέσον όμως μιας πίσω πλευράς δε ξεκαθαρίζεται σαφώς αν αφορά συγκριτικά την απόσταση κέντρου 2 ή περισσότερων πίσω πλευρών ή γενικά του πιο απομακρυσμένου σημείου από τη ΡΓ. Παραθέτω το σχήμα κλεμμένο από το ΤΕΕ Ηπείρου με σημειώσεις. Ταυτόχρονα, η παρ. 64, θεωρεί ότι οι συνέχειες των πλάγιων ορίων είναι και αυτά πλάγια όρια. Στο σχ.1α, δηλαδή το οικόπεδο έχει 4 πλάγια όρια και κανένα πίσω όριο. Στο σχ.1β, υποθέτω ότι το ΤΕΕ το δίνει με ερωτηματικό, αφού αν και υπάρχει ταύτιση αποστάσεων και θα μπροούσε να θεωρείται πίσω όριο, εντούτοις, υπάρχει κυκλική αναφορά στον ορισμό, όπου στο 63 δεν πρέπει να είναι πλάγιο όριο, ενώ στο 64 επίσης δεν πρέπει να είναι πίσω όριο (τελικά τι είναι;) Τελικά στην περίπτωση του σχ.1α είναι η πλευρά ΓΔ πλάγιο όριο αφού δεν είναι πίσω;
 6. Συγνώμη, μιλάμε για μάθημα σχεδίου; Αν ναι, δεν έχει σημασία το τι θα βάλεις, σημασία έχει να κάνεις ένα υποτυπώδες σχέδιο κάτοψης ξυλοτύπου και να πάρεις μυρωδιά το τι σχεδιάζεις (θα το καταλάβεις βέβαια πολύ αργότερα).
 7. Οκ, ευχαριστώ. Προσπαθώ να βρω και το EN αλλά δεν το βρίσκω κάπου, ούτε καν στον ΕΛΟΤ για να το αγοράσω...
 8. Οκ, ευχαριστώ. Όντως αυτό είναι το πρότυπο. Υπάρχει και νεώτερη έκδοση απ' ό,τι είδα, η ΕΝ1008:2002.
 9. Σχετικά με το ίδιο θέμα, υπάρχουν περιοχές όπου το νερό του δικτύου δεν είναι το σύνηθες, πχ σε κάποια χωριά της Φλώρινας όπου το νερό έχει αυξημένα ποσοστά ασβεστίου και μαγνησίου (βλέπε Ξινό Νερό). Υπάρχει κάποιος περιορσμός στη χρήση του για παρασκευή σκυροδέματος ή κονιαμάτων; Εδώ είναι και μια χημική ανάλυση (3η στήλη)
 10. Θεωρητικά θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα προγράμματ ατης αγοράς. Δεν είναι όμως σωστό γιατί αφενός γιατί ο EC6 δεν καλύπτει τέτοιου είδους τοιχοποιίες, αφετέρου γιατί όπως ανέφερε και ο AlesisPack, η συμπεριφορά δεν είναι ακριβώς αυτή της κλασικής τοιχοποιίας, αλλά μάλλον τείνει προς τα γαιώδη. Το κονίαμα που χρησιμοποιείται είναι από το ίδιο υλικό που κατασκευάζονται και τα πλιθιά. Ένα θέμα που προκύπτει είναι η τυποποίηση του παραγώμενου υλικού και της διαδικασίας παραγωγής. Ακόμα όμως και αυτό να γίνει (διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα) δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να το περάσεις λόγω κανονισμού. Ο EC6 δεν προβλέπει πλιθιά επειδή ερευνητικά δεν υπάρχει επαρκής εμπειρία για να μπορεί με σιγουριά να ειπωθεί ότι συμπεριφέρεται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Σε επίπεδο κανονισμών, εγώ γνωρίζω κάποιες προδιαγραφές του Mexico, που είναι και σεισμογενής χώρα. Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν πλιθιά, αλλά όχι με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Για την κατασκευή δε, συνεργεία δεν υπάρχουν, μπορείς να εκπαιδεύσεις εσύ αν ξέρεις τη διαδικασία επιλογής πρώτης ύλης και παραγωγής. Εμπειρία κατασκευής έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πέρα από το cob.γρ υπάρχει και μια ομάδα μηχανικών στα Χανιά που έχει ασχοληθεί, το ΠηλΟίκο.
 11. Αυτός ρώτησε στο ΤΕΕ, εσύ το τσέκαρες ρωτώντας επίσης; Ή θα μπορούσες να ρωτήσεις και στην επιθεώρηση εργασίας.
 12. Τα σημερινά ελικοφόρα (turboprop κατά το ορθότερον) της Ολυμπιακής (DH8D-Q400) έχουν 6 πτερύγια ανά έλικα, σε αντίθεση με τα παλαιότερα ATR-72 που είχαν 4. Επίσης την ώθηση δεν τη δίνει μόνο η έλικα αλλά και η ώθηση των καυσαερίων από τον κινητήρα. Στους turboprop κινητήρες συνδυάζονται ταυτόχρονα η έλικα και κινητήρας.
 13. Οι απαιτήσεις σε πυρασφάλεια αεροδρομίων και ελικοδρομίων περιγράφονται στο Doc9137-Part 1 "Rescue and Fire Fighting" του ICAO. Ψάξε στο internet, ίσως το βρεις. Αυτά ισχύουν και όχι της πυροσβεστικής. Ενδεικτικά για κατηγορία πυρασφάλειας ελικοδρομίου Η2 οι απαιτήσεις είναι: - Τριπλό αντλιτικό συγκρότημα - Υδροληψία πυρόσβεσης - Τροχήλατο συγκρότημα παραγωγής υδραφρού - Παροχή ύδατος συνδεδεμένη με δεξαμενή χωρητικότητας 1m3 νερού - Τροχήλατο πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως 50kg. Άρα πρέπει πρώτα να δεις τι κατηγορία πυρασφάλειας πρέπει να έχεις και μετά αντίστοιχα να δεις τα μέτρα που απαιτούνται.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.