Jump to content

Apostolos131

Members
 • Content Count

  154
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Apostolos131 last won the day on September 2 2015

Apostolos131 had the most liked content!

Community Reputation

91 Καλή

About Apostolos131

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Καρδίτσα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Για να κάνεις χρήση της κατηγορίας 3/ιδιδ ο νόμος ορίζει 2 προυποθέσεις: Να έχεις το προβλεπόμενο κτίριο της αδείας και να μην παραβιάζει στην νέα του θέση το κτίριο πολεοδομικές διατάξεις (Δ, προκήπιο κλπ). Άρα εαν έχεις π.χ. Υ.Δ. στο κτίριο (δηλαδή διαφορετικό από το προβλεπόμενο) και η νέα του θέση είναι νόμιμη δεν μπορείς να κάνεις χρήση κατηγορίας 3/ιδιδ. Ξεκάθαρο. Εάν έχεις το προβλεπόμενο και έχεις π.χ. παραβίαση Δ πάλι δεν μπορείς να κάνεις χρήση κατηγορίας 3/ιδιδ. Πάλι Ξεκάθαρο. Τώρα με την εγκύκλιο και στις δύο περιπτώσεις που ανέφερα μπορείς να να κάνεις χρήση κατηγορίας 3/ιδιδ.
 2. Κατηγορία 3/ιδιδ) <<Η έννοια της παραβίασης των πολεοδομικών διατάξεων αφορά αποκλειστικά τη θέση του κτιρίου (Δ, πλάγιες αποστάσεις, προκήπιο, στάθμη εδάφους). Στην περίπτωση που με την αλλαγή της θέσης παραβιάζονται τα ανωτέρω, εφαρμόζονται επιπρόσθετα της μετακίνησης, τυχόν λοιπές κατηγορίες παραβάσεων (π.χ. υπέρβαση δόμησης, συντελεστής πλάγιας απόστασης, κ.λ.π) ανεξαρτήτως εάν υπάρχει επικάλυψη - κοινός τόπος του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου με το περίγραμμα αυτού στη νέα θέση>> Τα ανατρέπει όλα, κόντρα στο τι λέει ρητά ο νόμος. Τόσο καιρό δεν μπορούσα να χρεώσω μετακίνηση σε πελάτες μου γιατί είτε το κτίριο είχε διαφορές σε σχέση με την άδεια, είτε παραβίαζε Δ κλπ. Ότι δηλαδή όριζε ο νόμος. Σύγκρινα λοιπόν την εγκεκριμένη κάλυψη και θέση του κτιρίου με την πραγματική και υπολόγιζα το πρόστιμο. Και σε πολλές περιπτώσεις η αλληλοκάλυψη ήταν μικρή και το πρόστιμο μεγάλο και οι πελάτες διαμαρτύρονταν και τους έλεγα αυτό ορίζει ο νόμος. Και άκουγα κάτι παλιούς μηχανικούς που ανάθεμα και αν έχουν διαβάσει μια φορά όλο τον νόμο, να χρεώνουν κατηγορία 3/ιδιδ κατά το δοκούν για να πετύχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αλληλοκάλυψη. Και να βγάζουν πρόστιμα κλάσματα του πραγματικού. Και έρχεται τώρα η εγκύκλιος και τους δικαιώνει! Πλήρης απογοήτευση......
 3. Επιτέλους να γίνει έλεγχος των δηλώσεων αυθαιρέτων των Ν. 4178 & 4495! Όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις συναδέλφων που προκειμένου να πάρουν δουλειές όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν για να βγει χαμηλό τα πρόστιμο. Ενδεικτικά αναφέρω ''πειραγμένες'' τιμές ζώνης, λάθος συντελεστές προστίμου, παλαιότερες χρονολογίες στα κτίσματα, λιγότερα τετραγωνικά από τα πραγματικά, κλπ. Όταν ξεκινήσουν οι έλεγχοι θα βγουν πάρα πολλά ''μαργαριτάρια'' στην φόρα και κατά την γνώμη μου όπου υπάρχει κραυγαλέα περίπτωση λάθος υπολογισμού προστίμου να είναι πολύ αυστηρές οι ποινές στους εμπλεκόμενους μηχανικούς!
 4. Άρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Πάνε όλα κατ 5.... Έπρεπε να το είχαν προβλέψει στο σύστημα του ΤΕΕ. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
 5. Καλησπέρα. Όταν έχουμε κατάτμηση σε οικόπεδο, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε οικ. άδεια στο σύστημα για τους χώρους που ρυθμίζουμε. Οι χώροι όμως αυτοί πάνε αναγκαστικά κατ 5, παρόλο που τηρούν ως ποσοστό τις προυποθέσεις της κατ 4! Το σύστημα δεν σε αφήνει να τους δηλώσεις κάτι άλλο από κατ 5. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό?
 6. dimidomo, 1) Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα μετρήσει στον έλεγχο της κατηγορίας, γιατί έχεις αυθαίρετη α.χ. την οποία καλύπτει το γγ ενώ για τα αα και ββ αθροίζουμε τις αυθαίρετες κατασκευές για να ελέγξουμε αν ξεπερνάμε τα ποσοστά. 2) Ναι, αν δεν έχουν ενταχθεί σε κανέναν νόμο τότε μετράνε στον υπολογισμό της κατηγορίας. Για τον υπολογισμό των ποσοστών της κατ 4 μετράνε όπως και οι υπόλοιποι αυθαίρετοι χώροι. laxanos ευχαριστώ για την απάντηση
 7. Καλησπέρα! Θα ήθελα την γνώμη σας. Ρυθμίζω αυθαίρετο Β΄ όροφο οικοδομής υπό κεκλιμένη στέγη (είχε άδεια για στέγη αλλά υπερυψώθηκε και έγινε κατοικία με ανεξάρτητη είσοδο). Υπολογίζω το πρόστιμο ως Υ.Δ.Κ.Χ. όλα καλά ως εδώ. Σε διάφορα σημεία στο σπίτι, εκμεταλλευόμενος ο ιδιοκτήτης την κλίση της στέγης, δημιούργησε αποθηκευτικούς χώρους με πορτάκια μέσα στις τοιχοποιίες. Τα πορτάκια έχουν ύψος 1,20 έως 1,45. Οι χώροι αυτοί έχουν εμβαδό 26,00τμ. Θεωρώ ότι είναι πολύ αυστηρό να τους χρεώσω ως Υ.Δ.Κ.Χ. μια και άνθρωπος πρέπει να γονατίσει για να μπει. Πιστεύω ότι με αναλυτικό είναι το πιο σωστό. Τι λέτε?
 8. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τους δύο. Τώρα που το ξαναβλέπω το post μου, πράγματι κάποιος μπορεί να σχηματίσει την εντύπωση πως βγάζω δυσφορία. Δεν είχα τέτοιο σκοπό. Στον καιρό που αρθρογραφώ στο σάιτ, δεν σνόμπαρα ποτέ κανέναν συνάδελφο και ούτε πρόκειται ποτέ να το κάνω γιατί δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Η αναφορά του λόγου μου για το ΤΕΕ, δεν ήταν μομφή προς εσάς, απλά εξέφρασα την σκέψη μου.
 9. Είχα την εντύπωση πως στον 4495 αναγράφουμε όλους τους ιδιοκτήτες, άσχετα ποιος κάνει την αίτηση. Με βλέπω να παίρνω τηλ στο ΤΕΕ την Δευτέρα το πρωί....αν το συκώσουν....
 10. Δεν μπορώ να βάλω ποσοστό 100% στον επικαρπωτή και 100% στον ψιλό κύριο. Δεν το δέχεται το σύστημα.
 11. Σε διαμέρισμα έχω δυο ιδιοκτήτες. Ο ένας έχει το 100% της ψιλής κυριότητας και ο άλλος το 100% της επικαρπίας. Αυτός με την ψιλή συναινεί στο να ρυθμίσει ο επικαρπωτής όλες τις αυθαιρεσίες στο όνομά του. Στα στοιχεία των ιδιοκτητών: 1) τι ποσοστό ιδιοτησίας θα βάλω στον καθένα? από 50%? 2) Αιτών ποιος είναι, ο επικαρπωτής ή και οι δύο?
 12. Δηλαδή έχει πληρώσει ο ιδιοκτήτης την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε εστιατόριο με τον 4495 και τώρα επαναφέρει τον χώρο στην αρχική του χρήση με βάση την άδεια. Δηλαδή εξαφανίζει την αυθαιρεσία που πλήρωσε. Θεωρώ ότι στην βεβαίωση θα γράψεις ως χρήση κατάστημα που είναι και η πραγματικότητα και η βεβαίωση θα έιναι τύπου 2 (δεν υφίστανται αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις...)
 13. Συνάδελφοι καλησπέρα. Έχω μια περίπτωση που έχει κατασκευαστεί αυθαίρετο κλιμακοστάσιο για πρόσβαση σε αυθαίρετο Β΄ όροφο οικοδομής. 'Έχει κατασκευαστεί μόνο ο φέρων οργανισμός (οπλισμένο σκυρόδεμα) και στα δύο. Το κλιμακοστάσιο είναι κτίριο απο οπλισμένο σκυρόδεμα με δοκάρια και κολώνες και έχει διαστάσεις 2,75x3,30τμ. Είναι κολλημένο στην πίσω πλευρά του β' ορόφου και είναι η μόνη είσοδος για τον β΄ όροφο. Μπορώ να να βάλω μειωτικό συντελεστή 50% στο κλιμακοστάσιο από το ισόγειο στον 1ο όροφο, ως βοηθητικό χώρο?
 14. Καλημέρα, Μου έχει τύχει η εξής περίπτωση: Στο ισόγειο οικοδομής με βάση την άδεια είχαμε χρήση καταστήματος. Η χρήση άλλαξε αυθαίρετα και έγινε βρεφονηπιακός σταθμός (κατηγορία χρήσης Υγείας και πρόνοιας) το 2005 και λειτούργησε μέχρι το 2009. Από τότε ο χώρος είναι κλειστός (δεν χρησιμοποιείται). Ο πελάτης μου τώρα θέλει να το κάνει ΚΔΑΠ και μου ζήτησε να ρυθμίσω την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ως βρεφονηπιακός σταθμός του 2009, γιατί υπάγονται και τα δύο στην ίδια κατηγορία χρήσης και τον βολεύει. Μπορώ να ρυθμίσω μία αυθαίρετη αλλαγή χρήσης που έγινε στο παρελθόν αλλά πλέον δεν υφίσταται? Έχω την εντύπωση ότι για να ρυθμίσω μία αυθαίρετη αλλαγή χρήσης πρέπει η συγκεκριμένη χρήση να υπάρχει και τώρα που κάνω την ρύθμιση.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.