Jump to content

Charlie

Core Members
 • Content Count

  989
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Charlie last won the day on June 24 2016

Charlie had the most liked content!

Community Reputation

127 Καλή

6 Followers

About Charlie

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

2,655 profile views
 1. Τελικά πήρα Υ.Δ. από τον ιδιοκτήτη, ότι επιτρέπει να εκδοθεί Ε.Ε.Δ.Μ.Κ., με γνήσιο της υπογραφής.
 2. Συνάδελφοι καλημέρα, ο νόμος λέει ότι για την έκδοση της ΕΕΔΜΚ απαιτείται αίτηση και συγκεκριμένα: "Αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα" Το ερώτημα είναι, ποιος έχει το νόμιμο δικαίωμα? Σε περίπτωση π.χ. ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης που αναγράφεται ρητώς ότι μπορεί να προβεί σε έκδοση ΕΕΔΜΚ είμαστε καλυμμένοι? Πρέπει το έγγραφο να είναι δημόσιο? π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο από συμβολαιογράφο με μεταγραφή? Έχω περίπτωση ενοικίασης χωραφιού από πατέρα προς γιο και θέλω να βγάλω ΕΕΔΜΚ για εγκατάσταση ΦΒ στην ΙΚΕ του γιου.
 3. Συνάδελφοι, η πράξη εφαρμογής έχει κυρωθεί και είχε κυρωθεί όταν έχτισε τόσο ο πελάτης μου όσο και ο όμορος. Οι συντεταγμένες της πράξης εφαρμογής είναι σε ΤΜ3 και όχι σε εγσα, άλλωστε τότε δεν ήταν υποχρεωτικό το τοπογραφικό σε εγσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να ανεβάσω τοπογραφικό, γράφω από το κινητό και είμαι εκτός. Οι κάθετες του πελάτη μου είναι "οικογενειακές". Δεν έχει μπει στη διπλανή κάθετη διότι είναι πολύ μεγάλο το οικόπεδο και οι κάθετες αντίστοιχα μεγάλες. Δηλαδή μετά το κτήριο υπάρχει μια λωρίδα 4 με 5μ της κάθετης. Δεν τίθεται θέμα υπέρβασης συντελεστή δόμησης στην κάθετη, έχει χτιστεί μονώροφο ενώ μπορεί 3όροφο. Μικραίνει μεν η κάθετη αλλά υπάρχει συντελεστής για αρκετά ακόμη τετραγωνικά. Αντιλαμβάνεστε ότι ο εύκολος τρόπος είναι να γίνει τακτοποίηση χωρίς να ελεγχθεί η θέση του κτηρίου ως προς το όριο του οικοπέδου. Ο δύσκολος τρόπος είναι να ξεκαθαρίσουν όλα τα οικοπεδικά-ιδιοκτησιακά και ταυτόχρονα να γίνει τακτοποίηση. Κατά πόσο καλύπτομαι αν κάνω μόνο την τακτοποίηση χωρίς την παραβίαση της πλάγιας απόστασης; Προφανώς έχω και άλλες αυθαιρεσίες π.χ. κατηγορία 3 και ύψος.
 4. Συνάδελφοι καλημέρα, έχω μια περίπτωση που με απασχολεί σχετικά με παραβίαση απόστασης Δ. Πελάτης μου έχει οικόπεδο σε πράξη εφαρμογής. Ο διπλανός έχει μπει (με κτήριο αρκετά πρόσφατο) στο οικόπεδο του πελάτη μου περίπου 1μ. Ο πελάτης μου έχτισε (μετά τον όμορο γείτονα και προφανώς πήγε και κόλλησε στο όμορο κτήριο) χωρίς να το γνωρίζει αυτό (τόσο ο ίδιος όσο και ο μηχανικός που έβγαλε την άδεια) και η άδεια προφανώς το έδειξε στο όριο του οικοπέδου του όπως θα έπρεπε να είναι από την πράξη εφαρμογής. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε το λάθος και η μετατόπιση. Πώς το αντιμετωπίζω στον 4495? Επί της ουσίας ο πελάτης μου εφάπτεται με τον όμορο, απλά οι δύο οικοδομές χτίστηκαν κατά 1μ λάθος. Θεωρώ ότι δεν παραβιάζω απόσταση Δ; Τι κάνω με τα τετραγωνικά του όμορου μέσα στο οικόπεδο του πελάτη μου; Να πω ότι με την μετατόπιση αυτή του ενός μέτρου δεν χάνεται αρτιότητα από το οικόπεδο του πελάτη μου. Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν να γίνει με κάποιο τρόπο αλλαγή στα συμβόλαια και στα τοπογραφικά ώστε να φαίνεται η υπάρχουσα κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι ο πελάτης μου έχει κάθετη, υπάρχουν κτήρια και στις άλλες κάθετες, έχουν δοθεί δάνεια κτλ
 5. Σε τακτοποιημένο κτήριο με τον 4178 (θα μπορούσε να ήταν και ο 4495), κατηγορίας 2, άρα με οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση και σύμφωνα με τον νοκ νομίμως υφιστάμενο, μπορώ να εκδώσω άδεια για προσθήκη στέγης; θεωρώ πως ναι. Σε περίπτωση που ένα μικρό τμήμα παραβιάζει απόσταση δ, τι γίνεται; θεωρώ ότι πάλι μπορώ να εκδώσω άδεια προσθήκης στέγης απλά να μην "μπαίνει" μέσα στο δ. Ποια η άποψή σας επ' αυτού; Θεωρώ ότι επειδή είναι νομίμως υφιστάμενο μπορεί να γίνει και ότι το άρθρο σχετικά με τις ενέργειες υπηρεσιών αφορά τακτοποιημένα αυθαίρετα που δεν έχουν πάρει οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση και δεν είναι νομίμως υφιστάμενα. Να το θέσω ως εξής: Σε κτήριο με παραβάσεις κατηγορίας 3, έστω μετακίνηση ανοιγμάτων δεν θα μπορούσα να βγάλω άδεια στέγης αν δεν προβλεπόταν στην ισχύουσα άδεια; πόσο μάλλον αν δεν υπάρχει ισχύουσα άδεια. Και λογικά θα πει κάποιος: ας γίνει νομιμοποίηση και ας βγει μετά άδεια. Αν όμως αυτή η μετακίνηση ανοιγμάτων παραβιάζει διατάξεις π.χ. πυροπροστασίας δεν θα μπορούσε να βγάλει άδεια για προσθήκη στέγης;
 6. Ευχαριστούμε συνάδελφε, να πούμε ότι το άρθρο 7 που αναφέρεται παραπάνω αφορά στο ΦΕΚ 3136Β/31-07-2018. Απ ότι καταλαβαίνω πάμε για κανονική άδεια με ΜΕΝΑΚ, αρχιτεκτονικά, στατικά, παθητική, τοπογραφικό, Δ.Κ., τα πάντα.
 7. Έχω και εγώ το ίδιο θέμα. Ισόγειο με άδεια το 1971, ρευματοδοτημένο, προφανώς με κάποιες αυθαιρεσίες (ύψος, κατηγορία 3 στις διαστάσεις, κλείσομο Η/Υ) Προσθήκη ορόφου με άδεια του 2005. Κατασκευάστηκε φέρων οργανισμός, τοιχοποίιες και στέγη, με μικρές αυθαιρεσίες φυσικά, κυρίως με κλείσμο φωταγωγού κλιμακοστασίου και διαμερισμάτωση. Κάνω τακτοποίηση με 4495 και προσπαθώ να καταλάβω ποια θα είναι η διαδικασία ώστε νόμιμα να περατωθεί ο όροφος και να γίνει σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας. Στην οικοδομή ΔΕΝ υπάρχει σύσταση Ο.Ι. Απ' ότι καταλαβαίνω, με την περαίωση της διαδικασίας της τακτοποίησης (δεν εξετάζω καν την περίπτωση του 30% του προστίμου) πρέπει μέσω του e-άδειες να εκδωθεί έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Τι δικαιολογητικά απαιτούνται? Στον νόμο αναφέρει ότι χεριάζεται η περαίωση του 4495 και φωτογραφίες. Προφανώς θα απαιτούνται και επιπλέον δικαιολογητικά. Τοπογραφικό και Δ.Κ. νέα ΕΓΣΑ '87 ή αυτά που υποβάλονται σαν αρχεία στον 4495 που προφανώς είναι τα της αδείας του 2005? Θα ασχοληθώ καθόλου με το ισόγειο? Ναι μεν δεν υπάρχει σύσταση αλλά είναι περατωμένο. Φαντάζομαι ότι τα δικαιολογητικά θα αφορούν μόνο την προσθήκη ορόφου. Επίσης φαντάζομαι ότι τα δικαιολογητικά θα είναι κάτοψη, τομές, όψεις, πίνακας για ΙΚΑ, ΣΑΥ ΦΑΥ, χρονικός προγραμματισμός. Τι γίνεται με ΜΕΝΑΚ? Θα πρέπει να πληρεί τις προδιαγραφές σήμερα ή της θερμομόνωσης του 2005, δεδομένου ότι έχει ήδη κατασκευαστεί η στέγη αλλά και οι εξωτερικές τοιχοποιίες ΜΕ τα κουφώματα? Επίσης, καταλαβαίνω ότι πρέπει να περάσει Ε.Δ. και πώς η βεβαίωση για σύνδεση με δίκτυα Κ.Ω. δίνεται από την πολεοδομία, σωστά? Τι γίνεται με το ΙΚΑ? Είχε πληρωθεί ο φέρων οργανισμός και τίποτα άλλο. Πώς θα πληρωθεί το ΙΚΑ για τις τοιχοποιίες που έχουν ήδη γίνει? Με πρόστιμο? Αναφέρει κάπου το εξής: " Η εκτέλεση των εργασιών των περιπτώσεων α και β γίνεται ύστερα από έγκριση εργασιών, που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον οι εργασίες, για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση, δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο". Η παραπάνω πρόταση με επηρεάζει επειδή έχει κλείσει φωταγωγός? (αν και έχω την εντύπωση ότι ο φωταγωγός είχε "μετρήσει" στον όγκο. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. KANA θα σου τηλεφωνήσω γιατί φαίνεται ότι το έχεις ψάξει το θέμα αρκετά.
 8. Αγαπητέ συνάδελφε Μίλτο, καταρχήν είναι θέμα ορισμού. Για να θεωρηθεί τοιχείο πρέπει να το μήκος να είναι 4 φορές το πλάτος. Επί της ουσίας, αυτό που πρέπει να δει κάποιος είναι το διάγραμμα των ροπών, αν προσομοιάζει αυτό του καμπτόμενου προβόλου ή όχι για να πει αν έχει συμπεριφορά τοιχείου. Κάποια στιγμή έχω την εντύπωση ότι για πολύ μικρό διάστημα είχε επιτραπεί να λαμβάνονται υπ όψιν σαν τοιχεία μέλη με τέτοιο διάγραμμα ροπών, ακόμη και αν είχαν διαστάσεις π.χ. 40Χ180. Αλλά τελικά επικράτησε να υπάρχει η γνωστή αναλογία (και ίσως 1,5μ ελάχιστο μηκος, δεν θυμάμαι καλά). Πάντως, ναι, τέτοια υποστυλωματα 80Χ80Χ30 θα βοηθούσαν αρκετά γιατί αφενός μεν έχουν μεγάλη δυσκαμψία και αφετέρου μειώνονται τα μήκη των δοκών. Σχετικά με την ερώτηση του φοιτητή, συμφωνώ με τους συναδελφους ότι καλύτερα θα ήταν να έχεις πυκνοτερο καναβο. Η ερώτησή σου όμως είναι πολύ γενική, χρειάζονται πολύ περισσότερα στοιχεία για να απαντήσει κάποιος. Ύψη ορόφων, έδαφος, σεισμικοτητα, χρήση κτηρίου, κινητά και μόνιμα φορτία. Είναι σαν να ρωτάει κάποιος αν είναι οκ να φορέσει κουστούμι γιατί πρέπει να πάει κάπου που θα έχει πολύ κόσμο. Στο γήπεδο πάει; Σε γάμο; Στην εξοχή να πετάξει χαρταετό; Δεν θα είχα πρόβλημα να κάνω κτήριο με τέτοιες διαστάσεις με 4 υποστυλωματα μόνο, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν 40Χ40. Σκάλα δεν έχει; Ανέβασε την εκφώνηση και ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο, αν έχεις ακόμη χρόνο..
 9. Συνάδελφε, σαν μηχανικός που ασχολούμαι ελάχιστα με μεταλλικά (1τυπική μεταλλική το χρόνο και αυτό ίσως), ποια είναι η λογική του να χρησιμοποιεί κάποιος το tekla ή το advance steel. Και το ρωτάω μιας και σχεδόν όλα τα προγράμματα κάνουν ανάλυση, διαστασιολόγηση του φορέα αλλά λύνουν και τις βασικές συνδέσεις. Σε τι θα με βοηθούσε αν είχα το tekla? Ο μόνος λόγος που φαντάζομαι είναι να πρέπει να έχω σχέδια κοπής για εργοστάσιο.
 10. Συνάδελφοι, σε μια μελέτη μου, προκύπτει ροπή σε σύνδεση δοκών με υποστυλώματα, με κοιλοδοκούς, της τάξης των 3-7KNm. Τα υποστυλώματα είναι SHS80X4 και οι δοκοί RHS120X60X4. Δεν πρόκειται για στέγαστρο αλλά για στέγη, θεωρώ όμως ότι είμαι εντός θέματος του νήματος. Τα ερωτήματά μου: 1. Μήπως να υπολογίσω τον κόμβο σαν άρθρωση? Και αν ναι, πώς θα το κατασκευάσω? 2. Αν διατηρήσω τη σύνδεση με ροπή, πώς μπορώ να ελέγξω ότι μια τυπική περιμετρική συγκόλληση (εξωραφή) θα μπορεί να φέρει μια ασφάλεια, έστω και αυτού του μεγέθους τη ροπή? Η συγκεκριμένη ροπή προκύπτει από συνδυασμό με φορτίο επικάλυψης, άνεμο και χιόνι (1.35G + 1,50S + 0,90W), ενώ μόνο με το 1.35G έχω ροπή 1-1,5KNm. Μήπως να χρησιμοιήσω κομμάτι από π.χ. IPE140 η IPE160 για τριγωνική ενίσχυση? Εσωραφή πλήρους διείσδυσης είναι εφικτή? Και αν ναι τι ροπή μπορεί να παραλάβει, αυτή του μέλους? 3. Η άλλη λύση είναι να επιλέξω π.χ. IPE120 για υποστύλωμα και δοκό και να κάνω πάλι σύνδεση ροπής με συγκόλληση, που θεωρώ ότι μπορώ να την υπολογίσω (δεν μπορώ να κατασκευάσω σύνδεση ροπής με κοχλίες σε IPE120 λόγω γεωμετρικών περιορισμών). Έχω τεγίδες SHS60X4 ανά 0,75μ και άνοιγμα 2,5μ ανάμεσα στα κυρίως πλαίσια. Η στέγη είναι δικλινής με κλίση 24% και στη μια πλευρά (εκεί που έχω τις ροπές) δεν σβήνει στο μηδέν. Σημειωτέον ότι στον υπ' όψιν συνδυασμό φόρτισης έχω αξονική -14ΚΝ και τέμνουσα 12ΚΝ. Τα υποστυλώματα θα στηρίζονται σε δοκούς Ω/Σ, δεν έχω καθόλου πλάκες. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα πρόχειρο σκαρίφημα του ζευκτού. Προφανώς η ροπή είναι αριστερά στη σύνδεση υποστυλώματος με δοκό.
 11. Ευχαριστώ συνάδελφε. Ειρήσθω εν παρόδω, στον ΕΚΩΣ, παρ 16.2 το ονομάζει μήκος.
 12. terry τι εννοείς πλάτος? Εγώ πλάτος εννοώ το μεγάλο μήκος ενός τυπικού μπαλκονιού π.χ. μιας πολυκατοικίας π.χ. 8μ. Και μήκος, άνοιγμα, στατικό άνοιγμα, όπως θες πες το εννοώ τη μικρή διάσταση, στην προκειμένη περίπτωση 1,70. Μάλλον εσύ ονομάζεις μήκος αυτό που εγώ ονομάζω πλάτος και το αντίθετο. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο η συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι πρόβολος 1,70μ που απλά κάθετα στο επίπεδο του χαρτιού του σκαριφήματος που ανέβασα "τρέχει" για 4μ. Θα μπορούσε να τρέχει και για 12 ή 20μ, δεν θα άλλαζε κάτι. Ελπίζω να σου έδωσα να καταλάβεις τώρα. Η ερώτηση είναι γενική, δεν το φοβάμαι. Απλά ρωτάω αν υπάρχει κάποια άλλη λογική ή διαδικασία που δεν έλαβα υπ' όψιν μου. Ξέρω ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη σκυροδέτηση αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία, το ερώτημά μου είναι καθαρά στο κομμάτι της ανάλυσης και του διαστασιολόγησης. Για παράδειγμα για κλίση 35% το 1.70μ γίνεται 1.80. Προφανώς οι ροπές είναι μεγαλύτερες. Επίσης υπάρχει και θέμα με τον άνω οπλισμό που θα πρέπει να καμθεί και δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η κάμψη δημιουργεί θέματα π.χ. απομείωση κατά ένα ποσοστό. Προκειμένου να τα αντιμετωπίσω όλα αυτά θα θεωρήσω πρόβολο οριζόντιο με μήκος 1,80 και αν και δεν είναι βατός θα προσθέσω λίγο επιπλέον φορτίο, πιθανότατα ως γραμμικό στην άκρη όπως είπες και εσύ terry.
 13. Εδώ θα βρείτε και ένα σκαρίφημα με το τι εννοώ. Στο σκαρίφημα η κλίση είναι πολύ μεγάλη, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη αλλά είναι αρκετή.
 14. Όχι δεν είναι βατός, είναι από σκυρόδεμα και έχει διαστάσεις 1,70μ στην κρέμαση στην προβολή με το οριζόντιο επίπεδο και πλάτος κοντά στα 4μ. Επί της ουσίας ακολουθεί την κλίση της στέγης. Σημειωτέον ότι η πλάκα στη συνέχειά του είναι στο οριζόντιο επίπεδο. Δηλαδή σε μια τομή των στοιχείων από σκυρόδεμα θα φαινόταν, έστω από αριστερά προς τα δεξιά, μια οριζόντια πλάκα, η δοκός, και ο κεκλιμένος πρόβολος με κλίση προς τα κάτω. Προφανώς έκανα λάθος στον όρο "εξώστη" , έπρεπε να γράψω πρόβολος ή πλάκα. Ελπίζω τώρα να είναι πιο κατανοητό συνάδελφε pirsogiannis και Terry. Επίσης να πω ότι δεν θα στηρίζεται σε άλλους δοκούς ώστε να είναι τριέρειστη πλάκα, αλλά υπό μορφή προβόλου. Δεν είμαι σε θέση να κάνω ένα σκαρίφημα σήμερα, ελπίζω να σας έδωσα να καταλάβετε τι εννοώ.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.