Jump to content

Charlie

Core Members
 • Posts

  1,120
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Charlie last won the day on October 29 2019

Charlie had the most liked content!

5 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

3,514 profile views

Charlie's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Very Popular Rare
 • Dedicated Rare
 • Reacting Well Rare
 • Conversation Starter Rare
 • First Post Rare

Recent Badges

164

Reputation

 1. Συνάδλεφοι σε μια σύνδεση υποστηλώματος, ποια είναι η ελάχιστη απόσταση μεταξύ κοχλία και πέλματος υπ/τος (μαζί με πάχος συγκόλλησης)? Υπάρχει τέτοια ελάχιστη απόσταση? Δεν βρίσκω κάτι στο βιβλίο της τριανδρίας. Να θεωρήσω ότι ισχύει για απόσταση από άκρη ελάσματος?
 2. Ναι, είναι αυτό το ζήτημα που με προβληματίζει με την εμπειρία του κατασκευαστή. Βέβαια δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ποιος θα πάρει τη δουλειά, υπάρχει περίπτωση να έρθει κατασκευαστής από 200 χλμ μακρία πχ ή και περισσότερο. Τι εννοείς να ζητήσω πιστοποιητικά των μέσων σύνδεσης? Σχετικά με τα ρετάλια, μάλλον σε πλαίσιο έχουμε περισσότερα, σωστά?
 3. Αναθέρμανση θέματος. Θα επιλέγατε πλάισιο ή δικτύωμα για την εξής περίπτωση: Κτήριο κατάψυξης. Άνοιγμα 27μ Απόσταση πλαισίων 5μ Ύψος στην άκρη 9μ Ύψος στον κορφιά 10.50μ Ταχύτητα ανέμου 27m/sec, περιοχή ΙΙ Χιόνι sk 0,80, υψόμετρο 50μ. Φορτία πάνελ επάνω 0,10kN/m2 Φορτία πάνελ κάτω 0,20kN/m2. Κινητό (κατηγορία Η για στέγες) 0,50kN/m2 Γενικά μου "βγαίνει" με υποστυλώματα HEA450 και δοκούς IPE500, όπου σε κάθε "rafter" έχω ΚΔ 100Χ4 σε 3 σημεία, δηλαδή "χωρίζεται" η κάθε δοκός σε 4 τμήματα. Απλά έχω ένα βέλος κάμψης στους συνδυασμούς λειτουργικότητας περίπου 9εκ στο μέσο το οποίο αντιστοιχεί σε L/300 και δεν ξέρω αν θα δημιουργήσει πρόβλημα στα πάνελ. Χρησιμοποιώ τεγίδες IPE140 ανά περίπου 1μ και θα έχω και εξασφάλιση κάτω πέλματος δοκών μέσω των τεγίδων. Σε κάθε τεγίδα θα υπάρχει λεπίδα 1εκ που θα συνδέει άνω και κάτω πέλμα, εκατέρωθεν του κορμού. Θεωρώ ότι οι ΚΔ μου προσφέρουν εξασφάλιση έναντι πλευρικού λυγισμού και έναντι στρεπτοκαμπτικού, δηλαδή μειώνεται το μήκος λυγισμού από τα 13,5μ σε περίπου 3,35μ. Με μια πρόχειρη μελέτη με δικτύωμα, έχω λίγα λιγότερα κιλά αλλά και το βέλος κάμψης είναι περίπου 4εκ. Στο δικτύωμα έχω τις ίδιες ΚΔ στις ίδιες θέσεις τόσο στο άνω πέλμα του δικτυώματος όσο και στο κάτω. Δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω και Χ εγκάρσια του δικτυώματος, στο επίπεδο του κάτω πέλματος ώστε να φτιάξω και εκεί ένα δικτύωμα. Το δικτύωμα έχει λιγότερα κιλά απλά θεωρώ ότι το πλαίσιο είναι απλούστερη κατασκευή , πιο γρήγορη, ίσως καταλληλότερη για έναν όχι τόσο έμπειρο μεταλλά κατασκευαστή. Επίσης ο μεταλλάς παίρνει περισσότερα χρήματα για να κατασκευάσει δικτύωμα απ' ότι πλαίσιο (η διαφορά είναι περίπου 0,30€/kg). Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις
 4. Συνάδελφοι, σαν πολιτικός μηχανικός δεν γνωρίζω πολλά από ηλεκτρολογικά, απλά ήθελα αν είναι δυνατόν να μου δώσετε λίγες πληροφορίες. Οταν λέμε 15 kva συμφωνημένη ισχύ εννοούμε 5kva σε κάθε φάση; Πώς "μετατρέπω" τα kva σε αμπερ; Αν θέλω να συνδέσω πχ μια τριφασική αντλία θερμότητας τι πρέπει να ελέγξω στο εγχειρίδιο για να δω αν με καλύπτει η συμφωνημένη ισχύς; Γενικά ελέγχω τα αμπέρ ή τα kw του μηχανήματος που θέλω να συνδέσω; Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις
 5. Συνάδελφοι, από την όλη συζήτηση καταλήγω στα εξής, σχετικά με τη βεβαίωση του άρθρου 30: 1. Μπορεί να εκδοθεί σε μη άρτιο: ΝΑΙ 2. Μπορεί να εκδοθεί σε αυθαίρετο: ΝΑΙ 3. Πόσο χρόνο ισχύος έχει?: Κανείς δεν ξέρει... 1 ημέρα, 1 χρόνο? 4. Πρέπει να γίνει απογραφή στο ΙΚΑ: ΝΑΙ (εκτός βέβαια αν γίνεται από στεγασμένο επάγγελμα) 5. Πηγαίνει αυτόματα στο ΙΚΑ όπως οι ΕΕΔΜΚ και οι Ο.Α.?: ΟΧΙ 6. Εκδίδεται κάποιο έντυπο?: Μπορείς να πάρεις σε pdf τα "στοιχεία της αίτησης" και την Τ.Ε. με το υδατογράφημα του ΤΕΕ. 7. Πρότυπη Τ.Ε.: "Ο παρακάτω υπογράφων Μηχανικός βεβαιώνω ότι για το διαμέρισμα ΧΥΖ που βρίσκεται ΧΥΖ κτλ, και για τις παρακάτω εργασίες: 1. 2. 3. στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω εργασίες δεν απαιτείται έγκριση από κάποιον φορέα, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4495/2017. " Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κάπου
 6. Οταν ήρθα στο γραφείο ο πατέρας μου ειχε τα stereostatika, τότε πήρα το scada for windows (αυτό δούλεψα για πολλές οικοδομές) που μετέπειτα έγινε pro (ξαναπληρώνοντάς το) το οποίο έχω να αναβαθμίσω πολλά χρόνια. Βέβαια οι αναβαθμίσεις έχουν να κάνουν με ευκολίες και κυρίως με προσθήκες σε θέματα retrofit. Κάποια στιγμή είχε προσφορά το ραφ με 700€ και το πήρα. Πολύ καλό το ραφ αλλά με κουράζει στις δοκούς και στους ξυλοτύπους. Ο λόγος που σταμάτησα το scada είναι ότι με είχε κουράσει πάρα πολύ τότε, κολλούσε 50 φορές σε κάθε μελέτη και ζητούσαν και πολλά για συμβόλαιο επειδή είχα και το μεταλλικό. Δεν ξέρω πως είναι τώρα αλλά στις αρχές δεν ήταν και πολύ φιλικό για τον χρήστη.
 7. Κακώς δεν μπορούμε να επιλέξουμε πάνω από 1 ταυτόχρονα. Επέλεξα λοιπόν βάσει των τελευταίων μελετών που έκανα ΑΛΛΑ στην πραγματικότητα χρησιμοποιώ πολλά προγράμματα ανάλογα με το έργο. Τυχαίο παράδειγμα: Κάποιος μπορεί να έχει το Consteel ή το Robot αλλά για ένα απλό portal frame των 10μ να χρησιμοποιεί το SteelPortalFrame της Runet. Από σκυρόδεμα έχω scadapro, ραφ και stereostatika και χρησιμοποιώ ένα από τα 3 αναλόγως την μελέτη.
 8. Συμμετέχω. Παρατήρηση: γράφετε "Δηλώσεις συμμετοχών ως την Τετάρτη 17/09/2021". 17/09/21 είναι Παρασκευή. Προφανώς είναι από αυτούς τους διαγωνισμούς που όποιος βρει το λάθος κερδίζει! Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!!!
 9. Σε εμάς (Ορεστιάδα) απ' ότι καταλαβάινω δεν περνάει γιατί βγάζει 12KW. Σωστά? Δεν νομίζω ότι λειτουργεί έτσι η επιδότηση. Είσαι σίγουρος συνάδελφε ότι "μετράει" η ισχύς για εξωτερική θερμοκρασία 7 βαθμούς και θερμοκρασία νερου στους 55 βαθμούς? Από πού προκύπτει? Αυτές τις θερμοκρασίες τις χρησιμοποιούμε για να πάρουμε το SCOP και να πολλαπλασιάσουμε με τον εποχιακό (προσαυξημένο κατά 3%). Αν ισχύει κάτι άλλο σε παρακαλώ πες μου από από πού προκύπτει. Ευχαριστώ
 10. Έχω την εντύπωση ότι απαγορεύεται από τον ορισμό της περίφραξη κατά νοκ. Σε παλαιότερη περίπτωση, η υδομ της περιοχής μου δεν μου επέτρεψε κάτι τέτοιο.
 11. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Έχω κάνει τακτοποίηση σε ισόγειο κατάστημα σε 5όροφη οικοδομή με χρήση κατοικίες, διότι από κατασκευής "πήρε" τμήμα της pilotis. Τώρα ο πελάτης θέλει να αλλάξει χρήση από κατάστημα σε κατοικία. Διαβάζω το άρθρο 5 του ΝΟΚ και καταλήγω ότι εφόσον δεν συντρέχει τίποτα από τις 3 γνωστές προϋποθέσεις (δκ, φορτία και Η/Μ) μπορεί απλά να γίνει ενημέρωση στην ταυτότητα κτηρίου. Ως εδώ καλά. Παρ' όλα αυτά στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου αναφέρεται το εξής: "Σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου με την προϋπόθεση να μην θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη." Το ερώτημα είναι το εξής: Πρέπει να ασχοληθώ με ΟΛΟΥΣ του ΚΧ χώρους της οικοδομής ακόμα και στην περίπτωση που η αλλαγή χρήσης γίνεται στο ισόγειο? Ποιο το νόημα να ισχύει κάτι τέτοιο? Οκ, καταλαβαίνω ότι μπορεί ο ένοικος μπορεί να χρειαστεί να πάει στο υπόγειο της οικοδομής ακόμη και αν δεν έχει κάποια αποθήκη σαν παρακολούθημα. Επομένως ρωτάω αν η προσβασιμότητα πράγματι αφορά σε όλη την οικοδομή ή όχι και τι εννοεί όταν λέει ότι "πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα"? Εννοεί να γίνει μελέτη και αν και όποτε εφαρμοστεί ή ότι πρέπει να γίνει μελέτη και να κατασκευαστεί? Για λόγους ευκολίας προτιμώ να μπορώ να ενημερώσω τη χρήση μέσω της ταυτότητας κτηρίου, χωρίς να εμπίπτω στην υποχρέωση της παρ. 4.
 12. Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Θεωρώ ότι με την απάντησή σου, η γνώμη σου είναι ότι ένα πρατήριο υγραερίου ΔΕΝ αποτελεί πρόβλημα για εγκατάτασταση ΙΚΤΕΟ εντός 100μ. Δυσκολεύομαι όμως να "δω" αν τυχόν υπάρχει κάτι άλλο που θα δημιουργούσε πρόβλημα. Η όμορη επιχείρηση εκτός από πρατήριο ξέρω ότι τοποθετεί υγραέριο σε αυτοκίνητα (συσκευές) και κάνει αναγόμωση πυροσβεστήρων. Μίλησα με το μηχανολογικό που αδειοδότησε τις δραστηριότητες της εν λόγω επιχείρησης και τη Δευτέρα θα ανοίξουν τους φακέλους και θα μου πουν (φαντάζομαι προφορικά) αν υπάρχουν αποθήκες εύφλεκτων ή εκρηκτικών υλών. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει αδειοδότηση από το ανάπτυξης, οπότε θα πρέπει να ρωτήσω και εκεί. Μένει να απαντηθεί τι νοείται εύφλεκτη ή εκρηκτική ύλη, σε τι ποσότητα και αν μπορώ να πάρω επίσημη απάντηση από κάποιον φορέα.
 13. Σύμφωνα με τον νόμο 2963/2001 απαγορευόταν η εγκατάσταση ΙΚΤΕΟ αν σε απόσταση 100μ υπήρχε πρατήριο υγραερίου. Στον ίδιο νόμο αναφερόταν και η ύπαρξη αποθηκών εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών. Με την τροποποίηση με το ΦΕΚ 261Α/2014 έφυγε από το κείμενο το "πρατήριο υγραερίου" και παραμένουν οι αποθήκες εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών. Μπορώ να το ερμηνεύσω με 2 τρόπους: 1. Πλεόν δεν υπάρχει πρόβλημα αν υπάρχει πρατήριο υγραερίου εντός της απόστασης των 100μ 2. Εξυπακούεται ότι κάθε πρατήριο αποτελεί και αποθήκη εύφλεκτης και εκρηκτικής ύλης και ήταν υπερβολή να αφέρεται 2 φορές. Ποιο από τα παραπανω 2 ισχύουν? Επίσης, πού μπορώ να βρω τι νοείται ως εύφλεκτη ή εκρηκτική ύλη? Πού μπορώ να βρω αν μια όμορη επιχείρηση έχει τέτοια αποθήκη? Μπορεί να μου απαντήσει υπεύθυνα κάποιος φορέας? Μήπως ο φορέας που έχει δώσει την άδεια λειτουργίας? Ευχαριστώ και συγγνώμη αν έθεσα το ερώτημα σε λάθος "θέση".
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.