Μετάβαση στο περιεχόμενο

yvet

Members
  • Περιεχόμενα

    19
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Γυναίκα
  • Τοποθεσία
    ΖΑΚΥΝΘΟΣ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

yvet's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ευχαριστώ για την προτροπή να κοιτάξω το θέμα σαν μηχανικός, μια και 30 χρόνια μηχανικός μάλλον δεν μου προσέδωσαν αυτή την ματιά. Έκανα μια απλή ερώτηση: αν για να γίνει συμβολαιογραφική πράξη δουλείας διόδου πρέπει να υπογράψουν όλοι όσοι είχαν εισφέρει γη για την δημιουργία της. Λογικά θα πρέπει να υπογράψουν όλοι, αλλά είπα να σιγουρευτώ γιατί αντιμετωπίζω πρόβλημα στο να βρω τους υπόλοιπους. Ήθελα μια απλή απάντηση αν και όποιος γνώριζε κάτι. Απάντηση δεν πήρα και αυτό δεν είναι κακό, γιατί μπορεί κάποιος άλλος να μην έχει αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο. Κακό όμως είναι να γίνονται συστάσεις και ερωτήσεις ίσα για να θολώνουν περισσότερο το τοπίο. Είναι δηλαδή σαν να λες "δεν φταίω εγώ που δεν έχω απάντηση -δεν είσαι υποχρεωμένος να έχεις- αλλά εσύ που δεν εξέτασες το θέμα καλά ". Και για να μην αφήσω απορίες επαναλαμβάνω: συμβόλαια δεν έχει κανείς πλην του πελάτη μου. Η δουλεία διόδου αναφέρεται στο συμβόλαιο του και στην άδεια οικοδομής του. Αν η δουλεία αυτή είχε παραχωρηθεί με συμβόλαιο δεν θα είχα κανένα ερώτημα. Χρονικά η ύπαρξη της προσδιορίζεται σε πάνω από 30 χρόνια, όπως γράφει το συμβόλαιο. Επίσημη άλλη αναφορά δεν υπάρχει. Την διάνοιξη της την ξεκίνησε το δασαρχείο. Και τελικά ψάχνοντας βρήκα ότι συμβολαιογραφική πράξη γίνεται μεταξύ των ιδιοκτητών που την δημιούργησαν και όχι προς τον Δήμο. Επίσης παραθέτω από σχετικό άρθρο στο ίντερνετ: Η δουλεία μπορεί να συσταθεί με συμβολαιογραφική πράξη σύστασης πραγματικής δουλείας διόδου.Σε περιοχές όμως της ελληνικής περιφέρειας, η πραγματική δουλεία συστήνεται και με έναν άλλον τρόπο, δηλαδή με τη χρησικτησία. Για την κτήση πραγματικής δουλείας με έκτακτη χρησικτησία απαιτείται η άσκηση συνεχούς και αδιάλειπτης οιονεί νομής στο πράγμα επί 20ετία. Τί είναι όμως η οιονεί νομή; α) η ύπαρξη της φυσικής εξουσίασης του προσώπου στο πράγμα, η οποία αποτελεί το περιεχόμενο του δικαιώματος της δουλείας, β) η θέληση του προσώπου να ασκεί την εν λόγω φυσική εξουσία με διάνοια δικαιούχου, με τη θέληση, δηλαδή, να έχει την εξουσία αυτή ως να έχει το δικαίωμα αυτό επάνω στο ακίνητο και γ) η προς εξουσία θέληση να κατευθύνεται σε αλλότριο (ξένο) πράγμα. Αυτά!
  2. Όλα αυτά που ρωτάς θα τα είχα αναφέρει αν υπήρχαν. Ναι άδεια υπάρχει για κατοικία. Όχι δεν έχει καθέτους. Είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Η προσπέλαση αναφέρει στην άδεια 'δουλεία διόδου' και ποιούς άλλους ιδιοκτήτες άλλων γηπέδων εξυπηρετεί. Οι ερωτήσεις μου γίνονται γιατί θέλει να αναθεωρήσει την άδεια του από κατοικία σε ξενοδοχείο. Άρα δεν μας βολεύει η δουλεία διόδου. Δεν ανέτρεψα το αρχικό μου ερώτημα. Παραπάνω πληροφορίες έδωσα. Υποθέσεις δεν κάνω. Το τι μου λέει ο ιδιοκτήτης αναφέρω για το ποιός άνοιξε αυτόν τον δρόμο και γιατί τον αναφέρει ο ίδιος σαν δουλεία διόδου: για να μην χάσει μ2. Τίτλους δεν έχουν οι υπόλοιποι. Θα κάνουν κάποια στιγμή υποθέτω - εδώ υποθέτω- ένεκα χρησικτησίας.
  3. Στην ουσία είναι δρόμος που άνοιξε το δασαρχείο. Δεν τον άνοιξαν καν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο τον επικαλούνται ως δουλεία διόδου για να μην χάνουν από το εμβαδόν των γηπέδων τους. Θα μπορούσα να πάρω βεβαίωση από το δασαρχείο ότι ο δρόμος ανοίχθηκε από αυτούς, αλλά δεν ξέρω αν λύνεται έτσι το πρόβλημα, γιατί δεν βρήκα πουθενά ότι ο δασικός δρόμος θεωρείται κοινόχρηστος χώρος. Ξέρει κανείς κάτι επ' αυτού;
  4. Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Να δώσω περισσότερα στοιχεία: Πελάτης μου έχει υπό ανέγερση μια μεγάλη κατοικία σε γήπεδο 4 στρεμμάτων και κάτι. Η προσπέλαση στο γήπεδο γίνεται από δουλεία διόδου. Μέχρι να βγει σε κύριο κοινοτικό δρόμο μεσολαβεί μια ακόμη ιδιοκτησία. Σκέφτεται να αναθεωρήσει την άδεια δόμησης και να μετατρέψει την κατοικία αυτή σε ξενοδοχείο (μπουτίκ), κάνοντας και προσθήκη. Το όλο θέμα σκοντάφτει στη δουλεία διόδου. Γιατί ο νόμος αποδέχεται ως προσπέλαση την δουλεία διόδου, αρκεί να υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη (έτσι ακριβώς αναφέρεται, οπότε θεωρώ ότι η συμβολαιογραφική πράξη αυτή θα είναι πράξη παραχώρησης προς τον Δήμο. Αλλιώς τι άλλο θα μπορούσε να είναι?). Επειδή ο ιδιοκτήτης της πρώτης ιδιοκτησίας έχει πεθάνει και οι κληρονόμοι του είναι άγνωστοι και απόντες, ρωτώ αν αρκεί μια συμβολαιογραφική πράξη μόνο του πελάτη μου ή χρειάζεται και των άλλωνυχαριστώ
  5. Αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: στο ΦΕΚ 216/15 περί καθορισμού κριτηρίων κατάταξης ξενοδοχείων σε αστέρια, στο άρθρο 2, παρ. 3, όσον αφορά την προσπέλαση, αναφέρει εκτός των άλλων ότι επιτρέπεται η προσπέλαση μέσω δουλείας διόδου, αρκεί να έχει γίνει μεταγεγραμμένη συμβολαιογραφική πράξη της δουλείας αυτής. Η ερώτηση μου είναι αν θα πρέπει να συνυπογράψουν όλοι όσοι έχουν εισφέρει γη για την δημιουργία αυτής της 'οδού' ή αρκεί αν κάνει συμβολαιογραφική πράξη μόνο ο ενδιαφερόμενος. Γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν τρεις ιδιοκτησίες που εξυπηρετούνται από αυτή την δουλεία διόδου, ο πελάτης μου είναι ο μεσαίος, αλλά η τύχη του πρώτου αγνοείται. Μάλλον πριν πολλά χρόνια μετανάστευσε στο εξωτερικό. Άρα θα αρκούσε μόνο η παραχώρηση του τμήματος της δουλείας που ανήκει στον δικό μου πελάτη; Επίσης θα ήθελα να συμπληρώσω ότι παραχωρώντας το τμήμα της δουλείας διόδου στον Δήμο το γήπεδο από 4 στρέμματα γίνεται 3.880. Δημιουργείται πρόβλημα: Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία". (Τα μηνύματά σας έχουν συγχωνευτεί). Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής Pavlos33
  6. Σας ευχαριστώ όλους σας για την προσπάθεια σας. Λοιπόν ρώτησα τελικά στην Πολεοδομία και μου είπε ο υπάλληλος αυτό που δεν ήθελα βασικά να ακούσω. Ότι δηλαδή πάνω από υπόγειο χώρο, στην εκτός σχεδίου δόμηση, μπορούμε να έχουμε ή ημιυπαίθριο ή κτήριο.Κι όχι πέργκολα. Η πέργκολα θεωρείται "αέρας κοπανιστός" και άρα το τμήμα αυτό του υπογείου θεωρείται ως προεξέχον του περιγράμματος του κτηρίου, πράγμα που απαγορεύεται στην εκτός σχεδίου.
  7. Όπως κι αν είναι η κάθε αναθεώρηση πρέπει να είναι σύννομη. Επειδή λοιπόν η πέργκολα δεν μετράει ούτε στη δόμηση, ούτε στην κάλυψη πιστεύω οτι δυστυχώς το υποκείμενο υπόγειο θα θεωρηθεί ως προεξέχον. Και δεν σώζει την κατάσταση με το να το βάλω στην κάλυψη. Μακάρι να έχω άδικο και γι αυτό ρωτάω μήπως κάποιος από εσάς ξέρει κάτι παραπανω
  8. Το θέμα μου είναι αν μπορώ να έχω πέργκολα πάνω από τμήμα υπογείου, έστω κι αν αυτό το τμήμα μπει στην κάλυψη, χωρίς να θεωρηθεί ότι έχω προεξοχή υπογείου γιατί είμαι σε εκτός σχεδίου περιοχή και όχι τι θεωρείται υπόγειο.
  9. Έχεις δίκιο. Τα στοιχεία μου τα συμπλήρωσα. Όσο αφορά το ερώτημα μου έχω τμήμα υπογείου χώρου, με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, που προεξέχει από το περίγραμμα του ισογείου και γι αυτό η άδεια προέβλεπε πάνω από αυτό το τμήμα να υπάρχει ημιυπαίθριος. Επειδή όμως προέκυψαν κάποιες αλλαγές, θα ήθελα αυτόν τον ημιυπαίθριο να τον κάνω πέργκολα, γιατί δεν με φτάνουν πλέον τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά μέτρα για ημιυπαίθριους. Ρωτάω λοιπόν αν μπορώ να το κάνω ή θα θεωρηθεί ως προεξοχή υπογείου, πράγμα που απαγορεύεται στην εκτός σχεδίου δόμηση.
  10. Παρακαλώ θα ήθελα την βοήθεια σας στο ακόλουθο ερώτημα: Σε εκτός σχεδίου γήπεδο, αν τμήμα υπογείου έχει από πάνω του πέργκολα (και όχι κτίσμα ή ημιυπαίθριο) τι γίνεται? Μετρά σίγουρα στην κάλυψη, αλλά ευσταθεί; Ή θεωρείται ότι το τμήμα αυτό του υπογείου προεξέχει του περιγράμματος του κτιρίου;
  11. Η πλάκα οροφής του υπογείου πρέπει να έχει την ανώτερη στάθμη του 1,50 μ από το έδαφος στο πέριξ αυτού έδαφος. Οπότε τώρα που η μία του πλευρά είναι στην επιφάνεια του εδάφους νοείται ότι είναι ισόγειο. Σύμφωνα με μια ημερίδα που παρακολούθησα, αν το υπόγειο είναι ουσιαστικά ισόγειο , τότε θεωρείται ότι τελικά αποποιήθηκες της κατασκευής του υπογείου και έχεις ένα όροφο αυθαίρετο, που είναι ο β! όροφος πλέον. Άρα έχεις αυθαίρετο τον β! σου όροφο και υπέρβαση ύψους. Τώρα αφού υπάρχει σύσταση, ο άλλος ιδιοκτήτης δεν έχει να κάνει με τις αυθαιρεσίες του πρώτου, ούτε χάνει το υπόλοιπο της δόμησης του που του αναλογεί.
  12. Η σκάλα πάει με αναλυτικό. Θα πήγαινε ως κύριος χώρος μόνο αν ήταν η κύρια και μοναδική σκάλα που εξυπηρετούσε κάποιον επίσης κύριο χώρο (δηλαδή κάποια κατοικία-διαμέρισμα). Οι τιμές του αναλυτικού είναι αυτές που βγάζουμε και τους αναλυτικούς προϋπολογισμούς στις Ο.Α. Τα πηγάδια, βόθροι, κλπ δεν είναι αυθαιρεσίες εκτός κι αν για κάποιο λόγο είχαν καταγγελίες, οπότε ο Νόμος σου δίνει το δικαίωμα να τα τακτοποιήσεις (με αναλυτικό). Αν δεν έχουν κάποιο τέτοιο πρόβλημα τα αφήνεις ως έχουν.
  13. Μπορεί να μου πει κανείς πώς μπορώ να αλλάξω κάποια δεδομένα μετά την προσωρινή υπαγωγή? Ξαναπατώντας την υποβολή δήλωσης μου βγάζει 'σφάλμα- δεν έχει μεταβληθεί το πρόστιμο από την τελευταία υποβολή προσωρινής δήλωσης'.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.