Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

doro

Members
  • Περιεχόμενα

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

doro's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και η πραγματική παθητική εξοικονόμηση ενέργειας δεν επιτυγχάνεται μόνο με ΚΕΝΑΚ και καλή μόνωση. Είναι και ο δροσισμός από την φύτευση τριγύρω, ο κάθετος εσωτερικός δροσισμός από το υπόγειο, η θερμική μάζα κλπ. κλπ., πολλά που δεν υπολογίζονται ακόμα στον ΚΕΝΑΚ. Προσπαθούμε πάντα να μειώσουμε τα ενεργητκά συστήματα για λόγους οικονομίας. Ο πάνω όροφος δροσίζεται λιγώτερο, αποδεδειγμένα και από προσομειώσεις και από μετρήσεις σε βιοκλιματικά σπίτια που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Δέχεται περισσότερα θερμικά φορτία. Αλλά ας μην επεκταθούμε παρακαλώ σε αυτό. Θα ήμουν πραγματικά ευγνώμων αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει στο ερώτημα που έθεσα.
  2. Εκτός από την σύμφωνη μεθολογία για ΚΕΝΑΚ έγιναν και άλλες προσομειώσεις με περαιτέρω σύγχρονα εργαλεία-προγράμματα. Μόνωση μπαίνει παντού. O ιδιοκτήτης ήθελε από την αρχή ένα παθητικό βιοκλιματικό κτίριο και το Α+ επιπλέον. Το ερώτημα που έθεσα είναι συγκεκριμένο.
  3. Το ΤΕΕ είχε εισηγηθεί πριν χρόνια για έναν μηχανισμό γνωμοδότησης στα κενά που θα υπήρχαν του ΝΟΚ. Μήπως γνωρίζετε τι έγινε με αυτό;
  4. Σχεδιάζουμε ισόγεια μονοκατοικία σε περιοχή εκτός σχεδίου. Βιοκλιματική, ενεργειακής τάξης Α+. Για εξοικονόμηση ενέργειας και ιδιαίτερα για 100% φυσικό δροσισμό το καλοκαίρι, την κάνουμε ισόγεια, σε επαφή με την γη και μάλιστα το βόρειο τμήμα της μπαίνει αρκετά μέσα στην γη. Οι προσομοιώσεις μας έδειξαν ότι το διόροφο θα είχε μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση. Ο συντελεστής Δόμησης θα αυξηθεί λοιπόν σύμφωνα με ΝΟΚ κατά 5%, λόγω του Α+. Για αύξηση κάλυψης όμως, σε περίπτωση ισόγειας κατοικίας, που γίνεται ως συνειδητή επιλογή για ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, βλέπουμε πως υπάρχει κενό στη νομοθεσία. Έτσι, αν δεχτούμε υποθετικά πως η καλυψη δεν αυξάνεται, συρρικνώνεται τελικά όλο το σπίτι ξανά στον αρχικό ΣΔ, χωρίς το bonus 5% λόγω της χαμηλής ενεργειακής του κατανάλωσης. Αυτό που χαρίζεται δηλαδή για να υποστηριχτούν οι ενεργειακές κατασκευές, το παίρνουν πίσω. Επειδή δεν υπήρχε στον νομοθέτη η σχετική εμπειρία. Τι κάνουμε λοιπόν αν δεν δεχτεί η αρμόδια υπηρεσία την παράλληλη αύξηση της κάλυψης; Πάμε σε Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής να λύσει το θέμα του νομοθετικού κενού; Ή πού αλλού;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.