Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

synergatesmihanikoi

Members
  • Περιεχόμενα

    37
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

synergatesmihanikoi's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

5

Φήμη στην κοινότητα

  1. Να κάνω μια ερώτηση. Σχετικά με τις πρόχειρες κατασκευές τι γίνεται; πχ σταύλος (όχι σε ΟΠΕΚΕΠΕ), κατασκευασμένος με ξύλα και λαμαρίνες ο οποίος τεκμαίρεται ότι είναι πρόχειρη κατασκευή, υπολογίζεται ως κάλυψη και δόμηση β.χ.; ή απλώς οι πρόχειρες κατασκευές δεν προσμετρώνται πουθενά; Και το πρόστιμο πως υπολογίζεται;ως 500 ευρώ από μόνο του ή ως λοιπή παράβαση; Αν βάλεις τετραγωνικά και τσεκάρεις και το κουτί "πρόχειρη κατασκευή" το πρόστιμο υπολογίζεται κανονικά, άρα ποιο το όφελος; Τέλος δεν έχω καταλάβει τι γίνεται με την επιτροπή του ν.4178/2013; Από οτι κατάλαβα η επιτροπή που αποφασίζει για τους παραδοσιακούς οικισμούς πχ, είναι η ίδια η οποία αποφαίνεται και για τις πρόχειρες κατασκευές. Ωστόσο στην πολεοδομία της περιοχής μου δε γνωρίζουν κάτι επ αυτού, ούτε έχει κάνει κανείς αίτηση μέχρι τώρα για τις πρόχειρες κατασκευές.
  2. εχω ιδια περίπτωση και έχω κανει ερώτημα προς την υπηρεσία δόμησης της περιοχής μου για διευκρίνηση (βασει ΓΟΚ και κτιριοδομικού) αν τα υπόστεγα (συνεπώς και οι Η/Χ) θεωρούνται χώροι βοηθητικής χρήσης. Γενικά δεν εμπλέκεται ο ΝΟΚ σε αυτή την περίπτωση, αν πας απλά για τακτοποίηση γιατί ο ΝΟΚ ειναι μετά τις 28/7/2011. Τέλος, είσαι σίγουρος ότι μετράει στη δόμηση; στη δική μου περίπτωση το μεταλλικό υπόστεγο μετράει μόνο ως κάλυψη, στο διάγραμμα κάλυψης, αν και στην άδεια αναφέρεται κανονικά. Πιστεύω οτι ΗΧ και στέγαστρα μέχρι το 20% δε μετρούν στη δόμηση. Τέλος πάντων, αν οι ΗΧ και τα υπόστεγα ειναι τεκμηριωμένα βοηθητικοί χώροι, τότε προφανώς μπορείς να πας σε αλλαγή χρήσης με αναλυτικό, κατά τη γνώμη μου!
  3. "τη γη δεν την έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας"
  4. Καλημέρα και από μένα. Η έκδοση/ενημέρωση άδειας είναι η καλύτερη λύση, αλλά συνήθως θα υπάρχει και κάτι ακόμα (πχ παραβίαση Δ) που δε θα στο επιτρέπει. Στην περίπτωση μου, που είναι μεταφορά ολοκληρωμένης δήλωσης από 4610/11, υπήρξε και μετατόπιση του κτιρίου, οπότε ένα τμήμα της κατοικίας και ένα τμήμα της υπόλοιπης αποθήκης το έβαλα σαν παραβίαση Δ χωρίς υπέρβαση δόμησης. Στο υπόλοιπο που έγινε αλλαγή χρήσης (σε συνολο 40 τμ από τα 68 της αποθήκης) είχα τσεκάρει το κουτί "αλλαγή χρήσης" χωρίς υπέρβαση δόμησης και την επιλογή "κυριοι χώροι". Απλά σε όλα αυτά είχαμε δηλώσει "προ του 1983" και το πρόστιμο είχε μείνει κάτω από 1000 ευρώ. Στα αποδεικτικά στοιχεία διαθέτω μια αεροφωτογραφία του 1972 και μια δήλωση, οι οποίες δεν αποδεικνύουν φυσικά την αλλαγή χρήσης. Επομένως η αλλαγή πάει με 2004+. Το καλό είναι ότι στην τελική υποβολή δε σου βγάζει τη διαφορά από την αλλαγή χρονολογίας σαν χρέος εφόσον δεν αυξήσεις τα τμ. Αλλά στα επιμέρους φύλλα αναφέρει θεωρητικά τα πρόστιμα και πχ, τα 450 ευρώ της αλλαγής χρήσης τα αναφέρει 3000 ευρώ, χωρίς να μεταβάλλεται όμως το πρόστιμο. Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι αλλαγή χρήσης από βοηθ. σε κύριο χωρίς υπέρβαση δόμησης δεν προβλέπεται στο νόμο, σκεφτόμουν να το δηλώσω εξ αρχης ως λοιπή παράβαση. Ούτως η αλλως όσο δεν προκύπτει να δηλώνεται με λοιπή παράβαση άλλο τόσο προκύπτει ότι δεν πρέπει να δηλώνεται με τσεκαρισμένο το αλλαγή χρήσης. Πιστεύω ότι αν πω ότι είναι κύριος ανεξάρτητος χώρος με χρήση αποθήκη μπορεί να πάει ως λοιπή παράβαση και να ξεμπερδεύω. έχω μπερδευτεί, αλλά πρέπει να δώσω τη βεβαίωση και δεν ξέρω τι να κάνω
  5. να κάνω ένα ερώτημα, το οποίο το είχα σε λάθος ποστ. δεδομένο: αποθήκη με άδεια του 1970 που γράφει "ισόγειος αποθήκη" 68 τμ , σε οικόπεδο, εντός σχεδίου ,που υπάρχει με άδεια του 1968 σε ξεχωριστό σημείο ισόγειος οικία 45 τμ + προσθήκη 30 τμ,. είχαμε αλλαγη χρήσης των 3/5 της αποθήκης σε κατοικία. βάσει του 19.5 του 4178 και των εγκ.3,4, δεν έχω υπέρβαση δόμησης (όπως θα είχα σε υπόγειο) διότι το κτίριο είχε μετρήσει κανονικά σε δόμηση και σε κάλυψη. Επίσης , δεν υπάρχει διαφορά στους ορους δόμησης, που να προέβλεπε πχ περισσότερα τ.μ. λόγω αποθήκης. Τι έχουμε; αλλαγή από βοηθητικό σε κύριο; και πως μετράει εφόσον δεν υπάρχει υπέρβαση δόμησης; ως τ.μ. με αλλαγή χρήσης χωρίς υπέρβαση δόμησης; ή ως λοιπή παράβαση λόγω κενού στο νόμο; ή αλλαγή από κυρια χρηση αποθήκης (να δικαιολογήσω βασει κτιριοδομικου ότι είναι κύρια χρήση με παραμονή ανθρώπων πάνω από 2 ώρες μέσα) σε κύρια, άρα αναλυτικός; Η αλήθεια είναι ότι η αποθήκη είναι μεγαλύτερη του σπιτιού και μπορει να θεωρηθει ως χώρος με κύρια χρήση. ειχε τεθει και στην αρχή του νήματος το ερώτημα αλλά δεν έχω καταλάβει αν έχει απαντηθεί ΥΓ επειδή κάποιος νωρίτερα έγραψε για το άρθρο 8 .1 του κτιριοδομικού, να επισημάνω ότι αυτό μιλάει για ελάχιστα και όχι μέγιστα ύψη. Προφανώς μπορει να υπάρχει αποθήκη και ψηλότερη από 2.20
  6. για το α). Μερική εννοώ ότι η αποθήκη από 70 τμ στα 45 εγινε κατοικία και στα υπόλοιπα έμεινε αποθήκη (όπως λέει η άδεια). Μπορώ να πάω την αλλαγή χρήσης με αναλυτικό ως αλλαγή από κύριο σε κύριο; ή είναι αλλαγή από βοηθ. σε κύριο; Πως μπορώ να τεκμηριώσω ότι σε αυτή την περίπτωση η αποθήκη είναι κύριος χώρος εξ αρχης; και για το β) (δε σε πρόλαβα πριν την επεξεργασία) αν εχεις πχ 30 τμ υπέρβαση δόμησης και κάλυψης και μια πέργκολα σε ξεχωριστό ΦΚ το παράβολο παραμένει 500 ευρώ και δεν επηρεαζεται από την πέργκολα. Ετσι σκέφτομαι μήπως μπορουμε γενικά διαφορες τέτοιες παραβάσεις (ακόμα και μια αγροτική αποθήκη) να τις νομιμοποιούμε με εκ νέου έκδοση άδειας, αφού τακτοποιηθούν όσες δε νομιμοποιούνται.
  7. δυο ερωτήσεις: α) ισόγειος αποθήκη σε οικόπεδο που υπάρχει νομίμως υφιστάμενη οικία του 1968, μπορεί να θεωρηθεί κύριος χώρος κατα τον κτιριοδομικό; η αποθήκη ανεγέρθη ξεχωριστά με άδεια το 1970 που αναφέρει ενδεικτικά : άδεια ισογειου αποθήκης, η οποία προσμετράται σε δόμηση,κάλυψη. Το εμβαδόν της αποθήκης είναι ιδιο με το εμβαδόν της οικίας (περίπου 70 τμ). Μπορώ να θεωρήσω ότι η αποθήκη λειτουργούσε σαν κύριος χώρος με διαμονή ανθρώπων πάνω από 2 ώρες; πχ να πω ότι ήταν ως ιδιωτικό εργαστήριο (που ισχύει). Μπορώ να το τεκμηριώσω κάπως με αυτά που αναφέρει ο ν.4178 σε συνδυασμό με την εγκύκλιο 4; Αν είναι κύριος χώρος τότε σε περίπτωση μερικής αλλαγής χρήσης το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση αναλυτικό προυπολογισμό. β) Εστω ένα κτίριο που υπάρχουν κάποιες αυθαίρετες κατασκευές εκ των οποίων ορισμένες οι οποίες αν κατασκευαζόντουσαν σήμερα, θα αρκουσε άδεια μικρής κλίμακας (πχ μπάρμπεκιου ή πέργκολα). Εφόσον κάποιος έχει πληρώσει το παράβολο και το πρόστιμο για τις υπόλοιπες παραβάσεις και προκειμένου να γλιτώσει 500 ευρώ, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε προς εκδοση αδειας και να εκδίδαμε τώρα μια άδεια μικρής κλίμακας για αυτά; Σημειωτέον ότι οι παραβάσεις που αφορούν τα κτίρια, λόγω παραβίασης Δ πρέπει να πληρωθούν εξ ολοκλήρου διότι δεν ειναι δυνατή η έκδοση άδειας.
  8. Εγώ γενικά στο συντελεστή δόμησης για το διάγραμμα δόμησης και τον υπολογισμό της υπολοιπόμενης δόμησης και κάλυψης ακολουθώ τις διατάξεις του ΝΟΚ. Ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως αν μια αποθήκη ή ένας Η/Χ πάει με αναλυτικό, στη δόμηση και στην κάλυψη συμμετέχουν κανονικά. Πχ αν εχεις επιτρεπόμενο ποσοστό ΗΧ 40 τ.μ. και έχεις φτιάξει 42 η κάλυψη θα είναι 40 τμ και η δόμηση 2 τμ. Ομοίως αν έχεις μια αποθήκη, βοηθητικής χρήσης προς την κύρια χρήση του κτιρίου, τότε αυτή σαν βοηθητικός χώρος μετράει στη δόμηση και στην κάλυψη κανονικά Μια αποθηκουλα 14 τμ, που πληροί τις διατάξεις της κατηγορίας 3Γ, προσμετράται στη δόμηση και στην κάλυψη αλλά παρόλα αυτά πληρώνεται με 500 ευρώ. Σε καινούριο κτίριο,αν βγάλεις αποθήκη με άδεια από το υπουργείο γεωργίας και είναι λιθόκτιστη κλπ, μόνο τότε είναι εξτρά της δόμησης. Τώρα αυτό που λέει η εγκύκλιος 4 για τις αποθήκες , "...που προσμετρώνται σε κάθε περίπτωση στο σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου", απλά αποσαφηνίζει ότι αποθήκες που μετρουν κατά τον κτιριοδομικό κανονισμο ως κύριοι χώροι, πάντα προσμετρώνται στη δόμηση και στην κάλυψη. Αυτό όπως γράφεται μπερδεύει γιατί μπορεί να έχεις μια οικιακή αποθήκη η μια αποθήκη σε ένα εργοστάσιο, η οποία παρόλα αυτά προσμετράται στη δόμηση αλλά βάσει κτιριοδομικού είναι βοηθητικός χώρος άρα υπολογίζεται με μειωτικό συντελεστή. Και μια άποψη, ναι μεν οι εγκύκλιοι δε νομοθετούν, αλλά στην περίπτωση των αποθηκών, οι οποίες δεν αναφέρονται ούτε στο νομο των αυθαιρέτων, είναι ερμηνευτικές και απλά καλύπτουν το κενό. Ο καθένας μπορεί να είναι καλυμένος, πιστεύω αν το τεκμηριώνει σωστά, με τέτοιο μπάχαλο, τέτοια λάθη που ανακαλύπτει κανείς σε άδειες ακόμα και του ... 21ου αιώνα (οι οποίες φέρουν υπογραφές και σφραγίδες και από την πολεοδομία) και με τέτοιες αντιφάσεις στους νόμους.
  9. Θεωρώ ότι δεν ειναι βοηθητικός χώρος της αποθήκης, αλλά ειναι βοηθητικός χώρος κατά τον κτηριοδομικό. Με μειωμένο συντελέστη θα το έβαζα χωρίς συζήτηση και μετά ας μάθουν να γράφουν μια πρόταση της προκοπής.
  10. Να αναφέρω και εγώ κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει. Έστω ότι θέλουμε μελέτη στατικής επάρκειας. Σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζεται πρώτα η εγκύκλιος 98 της 22/12/1989 με τίτλο προδιαγραφές στατικών μελετών. Προδιαγραφές σύνταξης στατικών μελετών σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου. Όταν έχουμε νομιμοποίηση αυθαιρέτου, για το οποίο προφανώς δεν υπάρχει ούτε οικοδομική άδεια ούτε στατική μελέτη, εφαρμόζεται η §4.3 του άρθρου "3.Προδιαγραφές Στατικών Μελετών" της Εγκυκλίου 98/22.12.1989. _ Καταρχήν απαιτείται "Έκθεση Αυτοψίας", όπως πλέον ονομάζεται και όχι "Έκθεση Στατικής Επάρκειας" ή "Δήλωση Αντοχής", υπογεγραμμένη από δύο Διπλωματούχους Πολιτικούς Μηχανικούς που θα αναγράφει τα αναφερόμενα στην §4.1.1 της εν λόγω εγκυκλίου. _ Απαιτείται έλεγχος της αντοχής του σκυροδέματος είτε με πυρηνοληψία (καρότα) είτε μ' άλλη δόκιμη μέθοδο που όμως δεν κατονομάζεται. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα θα συνοδεύουν τη μελέτη μας. Πόσα δοκίμια απαιτούνται; Για τα πρώτα 100μ³ οπλισμένου σκυροδέματος του κτηρίου απαιτούνται 3 δοκίμια και 1 επιπλέον δοκίμιο ανά 100μ³ και μέχρι τα 400μ³. Το πολύ δηλαδή να ληφθούν 6 δοκίμια. Αν δεν κάνετε αναλυτική επιμέτρηση του όγκου του οπλισμένου σκυροδέματος μπορείτε να θεωρήσετε ότι 0,25μ³ οπλισμένου σκυροδέματος αντιστοιχούν σε 1μ² κάτοψης ξυλοτύπου (υπολογίζουμε και τους εξώστες) ή θεμελίωσης του κτηρίου. Συνεπώς, απαιτούνται 3 δοκίμια για 400μ² ξυλοτύπου/θεμελίωσης και 1 επιπλέον δοκίμιο ανά 400μ² και μέχρι τα 1.600μ². Έλεγχος δεν απαιτείται αν θεωρήσουμε ότι έχουμε σκυρόδεμα κατηγορίας Β120. _ Έλεγχος της ποιότητας (StI ή StIII, S400 ή S500) και της ποσότητας (τι Φ και πόσα)των οπλισμών με ενδεικτικές τομές. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα θα συνοδεύουν τη μελέτη μας. Πόσα δοκίμια απαιτούνται; Το πλήθος των τομών θα είναι όσο και των δοκιμίων του σκυροδέματος. Το πώς θα γίνει η διάκριση ανάμεσα στο S400 και S500 είναι άγνωστο αφού θα πρέπει να πάρουμε τρία τουλάχιστον δοκίμια. Από πού αν δεν υπάρχουν αναμονές; Με βάση τα προκύπτοντα από τον έλεγχο αυτόν ποσοστά οπλισμού γίνεται ο παρακάτω έλεγχος της στατικής επάρκειας, θεωρούμε δηλαδή ότι όλοι οι στύλοι και οι δοκοί έχουν τα ποσοστά οπλισμού που έχουν οι διατομές που ελέγξαμε. _ Ενδεικτικός έλεγχος των διαστάσεων των πεδίλων. Πόσα πέδιλα θα ελεγχθούν; Ο έλεγχος θα γίνει σε max{0,20*πλήθος_πεδίλων, 3} πέδιλα. Αν δηλαδή έχουμε 10 πέδιλα θα ελέγξουμε 3. Αν έχουμε 20 πέδιλα θα ελέγξουμε 4. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν έχουμε στο κτήριο μας ρωγμές, καθιζήσεις, υπερβολικά βέλη ή άλλες βλάβες ή το κτήριο μας είναι χώρος συγκέντρωσης κοινού απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι. Πόσοι; Ρωτήστε την αρμόδια πολεοδομία. _ Αποτύπωση του φέροντος οργανισμού, δηλαδή των θέσεων και των διαστάσεων των φερόντων στοιχείων (πλάκες, δοκοί, στύλοι/τοιχία, πέδιλα κ.λπ.) και δημιουργία εκ του μηδενός όλων των ξυλοτύπων του κτηρίου. _ Αφού κάνουμε τα παραπάνω προβαίνουμε σε στατικό και αντισεισμικό υπολογισμό του υπάρχοντος με τους κανονισμούς (σκυροδέματος και αντισεισμικό) που ίσχυαν την περίοδο που ανεγέρθηκε το κτήριο και Αν από τον παραπάνω υπολογισμό προκύψει ότι δεν έχουμε στατική επάρκεια τότε προβαίνουμε στον υπολογισμό των απαιτούμενων ενισχύσεων του φέροντος οργανισμού. Η παραπάνω διαδικασία δεν θα εφαρμόζεται όταν: α) αφορά αυθαίρετη προσθήκη σε νόμιμα υφιστάμενο κτήριο και β1) η επιφάνεια της αυθαίρετης προσθήκης είναι μικρότερη του 20% της επιφάνειας του υπάρχοντος ορόφου ή β2) πρόκειται για ελαφροκατασκευή με φορτία μικρότερα από το 20% του φορτίου ορόφου. Το κλειδί βρίσκεται στο τέλος. Αν πχ έχεις κτίριο βιομηχανίας 300 τμ και έχεις προσθήκη 50 τμ δεν κάνεις τη διαδικασία με τα καρότα κλπ, απλά συντάσσεις μια έκθεση πουλες ότι δεν επηρεάζει τα φορτία της μελέτης, δεν ξεπερνάει το 20% ή είναι ελαφροκατασκευή και δεν κάνεις κάτι παραπάνω. Επικουρικά κάνεις μια αποτύπωση των φερόντων στοιχείων της οικοδομής ή έστω του αυθαιρέτου. Επίσης αν επιθυμείς τρέχεις και τον φορέα με υποθετικά στοιχεία (χωρις ληψεις δειγμάτων) και βλέπεις αν αρκεί ή όχι. Αν δεν αρκεί τότε εισέρχεται ο ΚΑΝΕΠΕ και απλά προτείνεις την ενίσχυση. Ως εκει! Τώρα, αν είναι δεν πληρούνται τα υπογραμμισμένα, υπάρχει πρόβλημα. Αν έχεις μεταλλική κατασκευή τρέχεις τον φορέα, αν δεν έχεις μεταλλική κατασκευή παίρνεις καρότα κλπ. Καλό είναι αυτό το κόστος της λήψης δειγμάτων να βαρύνει με εγγραφη συμφωνία με τον ιδιοκτήτη. Αν μετά από αυτά προκύψει η αναγκαιότητα ενίσχυσης τότε εμείς απλά το επισημαίνουμε στην μελέτη και τα υπόλοιπα είναι θέμα του ιδιοκτήτη κατά την άποψη μου. Εν πάσει περιπτώσει, είναι προφανές ότι στο νόμο συμμετέχουν και άτομα ασχετα με το επάγγελμα μας. Εφόσον υπάρχει σχετική εγκύκλιος για τη συνταξη στατικών μελετών τότε για κάτω από το 20% δεν ασχολουμαστε παρα μόνο με τη σύνταξη μιας έκθεσης και ίσως και την αποτύπωση του φορέα, πάντα κατά την άποψη μου.
  11. χαίρομαι που το ερμηνεύεις και εσύ έτσι. Και εγώ αυτό θεωρώ, ότι αν ειναι βοηθητικό κτίριο προς μια κύρια χρήση και δεν είναι πχ επέκταση ή ένα κτίριο στο οποίο ασκείται κατά τον κτηριοδομικό οποιαδήποτε δραστηριότητα με θεωρητική παραμονή πάνω από δύο ώρες σε αυτό, τότε πάει μειωτικός συντελεστής. Μερικά παραδείγματα κατά τη γνώμη μου. - έστω εμπορική αποθήκη με προιόντα στην οποία υπάρχει αποθηκάριος και είναι μοναδική στο γήπεδο, παρότι είναι αποθήκη πάει ως κύριος χώρος, γιατί και βάσει κτιριοδομικού είναι κύριος χώρος (ασχέτως τι κάναμε συχνά ως τώρα) - έστω κτίριο που χρησιμεύει ως πάρκιν επί πληρωμή τότε πάει ως κύριος χώρος (γιατι ασκείται αυτή η δραστηριότητα). Αν και σε αυτά τα κτίρια η συζήτηση θα σταματούσε στο "ισόγειο". Γιατί στις περισσότερες περιπτωσεις είναι πολυώροφα. - αγροτική αποθήκη (αυτές που δίνονται και με τη γνωμοδότηση του υπουργείου γεωργίας, > 15 τμ) πάει σαν κύριος χώρος αν είναι μοναδική στο γήπεδο. Αν έχει βασική χρήση, ακόμα και ας μην είναι μοναδική τότε δε θεωρείται ως χώρος με μειωτικό συντελεστή. Με μειωτικό συντελεστή εννοείται ενδεχομένως μια αγροτική αποθήκη σε κτίριο κατοικίας. - βιομηχανική αποθήκη είναι κύριος χώρος όταν ασκείται εκεί μέσα η βασική δραστηριότητα της μονάδας. Αν όμως είναι συνοδό κτίριο με καθαρά αποθηκευτικό χαρακτήρα τότε πάει με μειωτικό συντελεστή. Πχ στην περίπτωσή μου έχω βιομηχανική μονάδα μεταποίησης πρωτογενούς τομέα και πίσω στο βάθος υπάρχει ένα ανεξάρτητο κτίριο στο οποίο απλά αφήνουν πράγματα μια στις τόσες. (για την ακρίβεια ήταν ένα παλιό στέγαστρο που μετατράπηκε σε κλειστή αποθήκη με την ίδια χρήση, το οποίο θα μπορούσε να πάει και ως λοιπή παράβαση, αλλά περιμένω μια απάντηση σε ένα ερώτημα για να το κάνω έτσι....) - σε ήδη υπάρχουσα αγροτική αποθήκη μια εξτρά αγροτική αποθήκη πάει μάλλον με κανονικό συντελεστή. Ωστόσο εδώ ανοίγει κουβέντα, γιατί μπορεί βάσει κτιριοδομικού να είναι ένα κτίριο βοηθητικό με παραμονή < 2 ωρών μέσα σε αυτό. Αλλά μάλλον αν έχει κανείς ίδια χρήση στην αποθήκη τότε να το δηλώνει ως κύριο χώρο γιατί μάλλον βγάζει μάτι. - τα σιλό προφανώς για μένα πάνε με μειωτικό συντελεστή βάσει κτιριοδομικού και μόνο (ποιος να μείνει δύο ώρες σε αυτά εξάλλου!) Και μια ερώτηση που αναδεικνύει πάλι τη ρήση "ας κάνουμε ότι μας φωτίσει αρκεί να τεκμηριώνεται" - σε οικόπεδο εντός οικισμού με κτίριο κατοικίας στο υπάρχει και μια νόμιμη αγροτική αποθήκη (έτσι γράφεται στην άδεια του το 1970). Αυτή μετατράπηκε σε κατοικία (κύριος χώρος). Είναι κύρια χρήση προς κύρια χρήση (αναλυτικός) ή βοηθητική προς κύρια (υπέρβαση δόμησης); Ότι και να βάλουμε πιστεύω καλυμένοι είμαστε, γιατί μπορείς απλά να πεις ότι σε αυτό το κτίριο ασκείται κύρια δραστηριότητα και βάσει κτιριοδομικού υπάρχει διαμονή ανθρώπων πάνω από δύο ώρες. Αλλά και βοηθητικό να το πας (γιατί είναι βοηθητικό προς την κύρια χρήση και πεις ότι χρησιμεύει απλά για αποθήκευση χωρίς διαμονή ανθρώπων κλπ, και πάλι σωστός είσαι. ΥΓ λέτε να παίρνουμε υπεύθυνες δηλώσεις σε περιπτώσεις όπως αυτή με τη βιομηχανική μονάδα που έχει βοηθητικό κτίριο, ότι δεν ασκείται κάποια δραστηριότητα πέραν της αποθήκευσης και η οποία να απαιτεί την παραμονή αναθρώπων μέσα στο κτίριο πάνω από δύο ώρες βάσει κτηριοδομικού κλπ και ότι το κτίριο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο του υπόλοιπου κτισματος;
  12. 9 36) Παρ. 6 : Διευκρινίζεται οτι η αναφορά στο άρθρο 2 του ν. 4067/12 αφορά αποκλειστικά στον ορισμό της σοφίτας. Ο μειωτικός συντελεστής 50% εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση κατασκευής αυθαίρετου εσωτερικού εξώστη/παταριού και σοφίτας, καθώς και σε κάθε περίπτωση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης νομίμου εσωτερικού εξώστη/παταριού ή χώρου στέγης και ανεξαρτήτως μεγέθους. Επίσης ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται για αυθαιρεσίες σε νομίμως υφιστάμενες υπόγειες στάθμες, δηλ. με βάση οικοδομική άδεια και μόνο στην περίπτωση που το δάπεδο του υπογείου έχει υλοποιηθεί στη στάθμη που προβλέπεται στην οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση αυτή όταν υπάρχουν εκσκαφές στον περιβάλλοντα χώρο της υπόγειας στάθμης εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4178/13. Ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται ομοίως σε αυθαίρετους ισόγειους βοηθητικούς χώρους του κυρίως κτίσματος (π.χ. αποθήκες, χώροι στάθμευσης κ.λ.π.). Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η έννοια των χώρων βοηθητικής χρήσης της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κτιριοδομικού Κανονισμού χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εφαρμογή των διατάξεων του Κτιριοδομικού Κανονισμού και δεν αφορά γενικά τους χώρους με χρήση αποθήκης. Επομένως, αυθαίρετα ισόγεια κτίρια με χρήση επαγγελματικές, βιομηχανικές, γεωργικές αποθήκες κ.λ.π., που προσμετρώνται σε κάθε περίπτωση στο σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των «βοηθητικών χώρων» και για το λόγο αυτό δεν εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής 50%. Κατά την ίδια έννοια δεν εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής και σε κτίρια χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων. Κατ αρχάς συμφωνώ με τον προλαλήσαντα: είναι επικίνδυνοι. Ίσως και άσχετοι. Πάμε λοιπόν: βιομηχανικό κτίριο με 3000 τμ δόμησης. Υπάρχει πίσω ανεξάρτητη αποθήκη (όντως αποθήκη) με βοηθητική χρήση γιατί δεν υπάρχει κάποιος (όντως) πάνω από 2 ώρες μέσα. Μας επισημαίνει η καλή εγκύκλιος ότι προσέχτε : αν φτιάξεις μια αποθήκη πχ για να πουλάς χαρτικά ή ποτά, δεν την καθιστά βοηθητικό χώρο το γεγονός ότι είναι αποθήκη αλλά μόνο το γεγονός αν ειναι βοηθητική σε κάποιο κτίριο και αν διαμένει εκεί κάποιος περισσότερο από δυο ώρες ημερησίως μέσα. Προφανώς θα τη βάλω ως αποθήκη διότι ειναι βοηθητική στο κυρίως κτίριο, αλλά με τη διευκρίνηση που δίνεται παρακάτω στο άρθρο μπορεί οποιοσδήποτε να πει ό,τι θέλει αναφορικά με τις εμπορικές κλπ. Μέχρι τώρα κοίταζα να παίρνω καμια διευκρίνηση, αλλά τώρα θα τη βάλω ως βοηθ.χώρο του κυρίως κτιρίου και αν θέλει κάποιος να το αντικρούσει ας το κάνει τεκμηριωμένα. Θα ενημερώσω και τους ιδιοκτήτες καλού κακού και θα πάρω και μια εγγραφη δηλωσή τους ότι εχουν λάβει γνώση. Βαρέθηκα με τους νόμους και τις εγκυκλίους που αυτοαναιρούνται στην επόμενη παράγραφο. Και ότι και να πει κανείς θα έχει δίκιο, τα περισσότερα ερμηνεύονται κατά το δοκούν...
  13. Εχει κανείς κανένα νεώτερο για την εγκύκλιο που περιμένουμε; Από οτι φαίνεται οι αποθήκες θα μετρούν με μειωτικό συντελεστή αλλά προφανώς δεν μπορούμε να το καταθέσουμε έτσι. Και η αναμονή δεν ειναι οτι καλύτερο για τη φημη μας απέναντι στους πελάτες. Επίσης για τις σταυλικές εγκαταστάσεις σε έγγραφο ερώτημα μου προς υπηρεσία της περιφέρειας μου η απάντηση ήταν η ακόλουθη : "η υπαγωγή αυθαίρετων σταυλικών εγκατάστασων κατ' εφαρμογή της παρ. 13 του άρθρου 23 γίνεται μέσω του συστήματος διαχείρισης δηλώσεων και βεβαιώσεων του ΤΕΕ, πλην όμως επί του παρόντος δεν υπάρχει σχετική δυνατότητα". Τέλος, έχω κάνει ενα ερώτημα στο mail της γαρδίκη αλλά δεν μου έχει απαντήσει, παρότι νομίζω ότι απαντάει σχετικά γρήγορα. Μήπως το ερώτημα το στέλνετε με καποιο κωδικοποιημένο τρόπο για να μη θεωρείται spam?
  14. δε σου απάντησε στο β' όμως Αν θελησει κάποιος να υποβάλει μια αυθαιρεσια λοιπής παράβασης θα απαιτηθεί από το σύστημα να διαλεξει κατηγορία Α-Ε. Εγώ, με αυτά που διαβάζω για την επιλογή της κατηγορίας θα έβαζα όλα τα τμ των παραβάσεων. ΥΓ μπορουμε να επικαλεστουμε τις απαντησεις της Γαρδίκη σε κάποιο ερώτημα μας για την έκθεση, ή απλά είναι μια βοηθητική συμβουλή προκειμενου να τεκμηριώσουμε κατι που θέλουμε;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.