Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Papikoss

Members
  • Περιεχόμενα

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Papikoss's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Reacting Well Rare
  • Collaborator Rare
  • Dedicated Rare
  • Conversation Starter Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Κι όμως, το έργο είναι υπο κατασκευή και δεν υπάρχει μελέτη πυροπροστασίας...😆 Αυτό διερευνώ, αν αυτό μπορεί να συμβαίνει, ή ξεχάστηκε. Αν συμβαίνει αυτό που λες (και μπορεί κάλλιστα να συμβαίνει) τότε εκπονούμε μια μελέτη που δε τη ζητάει η υπηρεσία δόμησης, δε τη ζητάει η ΠΥ και δε τη ζητάει ο κύριος του έργου... Άρα, μήπως όντως δεν εκπονούμε;
  2. Να θέσω την ερώτηση λίγο διαφορετικά. Όταν η π.δ. 13/2021 αναφέρει "Αρχειοθέτηση μελέτης προκύπτει ... εφόσον απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας (όπως μεταποιητικές ή συναφείς δραστηριότητες, κ.λπ.)" Πως το ερμηνεύουμε; Στην Κ.Υ.Α. 136860/1673/Φ15/2018 περί μεταποιτικών μονάδων, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο (το 11), που αναφέρει πότε απαιτείται μελέτη Στη δική μας περίπτωση, έχουμε σαν νομοθετικό πλαίσιο το Π.Δ. 41/2018 (με τα τυχόν δυσμενέστερα μέτρα ενερητικής της ΚΥΑ 136860) Εκλαμβάνουμε πως όταν το Π.Δ. 41/2018 έχει εφαρμογή σε μια εγκατάσταση, τότε αυτομάτως δημιουργεί και απαίτηση εκπόνησης μελέτης; Ακόμη και όταν η μελέτη αυτή δε κατατίθεται σε υπηρεσία δόμησης ή ΠΥ (για κάποιο λόγο, δε μου φαίνεται ευνόητη η απάντηση)
  3. Και εγώ δεν είμαι σίγουρος, γιατί δεν γνωρίζω πως να ερμηνεύσω το άρθο 4, παρ. 1.1 της π.δ. 13/2021, όπως αναφέρω στην αρχική μου ανάρτηση. Αν όμως δεν απαιτείται αρχειοθέτηση και δεν απαιτείται έγκριση, μήπως τελικά δεν απαιτείται μελέτη; Είναι έναν μικρός οικίσκος. Όχι.
  4. Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση. Θα μπορούσες να μου επιχειρηματολογήσεις από που προκύπτει η απαίτηση εκπόνησης μελέτης, αν όχι από τον φορέα αδειοδότησης και όχι από τη υπηρεσία δόμησης;
  5. Καλησπέρα σας, θα ήμουν υπόχρεος, αν κάποιος συνάδελφος μπορούσε να με διαφωτίσει για την εξής περίπτωση: Σε νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), ο φορέας αδειοδότησης (Δ/νση Περιβάλλοντος) δεν ζητάει, για τη λειτουργία, πιστοποιητικό πυροπροστασίας Επίσης, το έργο απαλλάσεται από υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Η ερώτηση είναι αν, παρόλα αυτά, απαιτείται η εκπόνηση μελέτης ενεργητικής ή/και παθητικής πυροπροστασίας. Για το θέμα της ενεργητικής, αναρωτιέμαι αν η σχετική νομοθεσία για να απαντήσει είναι η π.δ. 13/2021 και συγκεκριμένα τα άρθρα 3 (έγκριση μελέτης) και 4 (αρχειοθέτηση). Αν ναι, τότε το έργο δεν εμπίπτει στο άρθρο 3, παρ. 1 (δηλαδή δεν συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση μελέτης) και ίσως εμπίπτει στο άρθο 4, παρ. 1.1 που αναφέρει πως: "Αρχειοθέτηση μελέτης προκύπτει ... εφόσον απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας (όπως μεταποιητικές ή συναφείς δραστηριότητες, κ.λπ.)" Αν δε κάνω λάθος, για νεόδμητη ΕΕΛ, η ισχύουσα νομοθεσία είναι η Π.Δ. 41/2018 και ειδικά το άρθρο 9, περί Βιομηχανιών Στο Π.Δ. 41/2018 όμως, αναφέρεται κάπου σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται μελέτη; Μήπως είναι το άρθρο 2 - Πεδιο Εφαρμογής, παράγρ. 2.1, που αναφέρει πότε ο Κανονισμός Πυροπροστασίας έχει υποχρεωτική εφαρμογή; Είναι συνώνυμο με το απαιτείται μελέτη; Οποιαδήποτε άποψη, θα μου ήταν πολύτιμη.
  6. Ευχαριστώ πολύ, βρήκα τα στοιχεία εδώ https://www.culture.gov.gr/el/ministry/SitePages/viewyphresia.aspx?iID=1717
  7. Συνάδελφοι καλησπέρα σας, σύμφωνα με την π.δ. 13/2021, πιστοποιητικό απαιτείται κατόπιν ρητής πρόβλεψής του ως απαιτούμενο δικαιολογητικό για την άδεια, έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας επιχείρησης Γνωρίζει κάποιος να μου πει τι ισχύει στη περίπτωση αρχαιολογικού μουσείου και από πια νομοθεσία προκύπτει αυτό; Ευχαριστώ
  8. Καλησπέρα σας, η δική μου περίπτωση αφορά σε οβελιστήριο, όπου γίνεται χρήση υγραερίου στο ψήσιμο. μπορεί κάποιος συνάδελφος να με ενημερώσει σε ποιο κανονισμό αναφέρεται η εγκατάσταση ανιχνευτών υγραερίου, που μου ζήτησε η ΠΥ; Πως περίπου δουλεύει το σύστημα; π.χ. οι ανιχνευτές είναι αυτόνομοι ή συνδέονται σε τοπικό πίνακα που παράγει συναγερμό; Ευχαριστώ.
  9. Συνάδελφε ευχαριστώ πολύ. Και τώρα απομένει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Όταν οι κανονισμοί αναφέρονται σε στεγασμένη επιφάνεια, εννοούν τη κάλυψη των κτιρίων, σωστά; Δηλαδή συνυπολογίζουμε το εμβαδόν όλων των ορόφων.
  10. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας Θύμισε μου το που λέει αυτό? η Υ.Α. Α.Π. 136860/1673/Φ15 αναφέρει στο άρθρο 8, παράγραφος 2γ, πως πυρανίχνευση επιβάλλεται "...σε όλες τις εγκαταστάσεις της κατηγορίας Α2 με συνολική στεγασμένη επιφάνεια μεγαλύτερη των 2.000 m²" Όλες οι εγκαταστάσεις δεν είναι όλα τα κτίρια; Είμαι της άποψης να τα εξετάσεις ανάλογα τα τμ του κάθε κτηρίου. Είναι το λογικό να γίνει, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν με καλύπτει η νομοθεσία.
  11. Καλησπέρα, με το "ξεχωριστά" εννοώ πως το μέτρο την πυρανίχνευσης πρέπει να καλύπτει κάθε ένα από τα 15 κτίρια της εγκατάστασης; Η συνολική στεγασμένη μου επιφάνεια είναι μεγάλη και αυτό είναι που επιβάλλει το μέτρο γενικά για την εγκατάσταση Το κάθε αυτοτελές κτίριο όμως είναι μεσαίο - μικρό και μου φαίνεται υπερβολή να βάλω πίνακες πυρανίχνευσης σε κάθε οικίσκο ή μικρό κτίριο.
  12. Καλησπέρα σας, Παρακαλώ, θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής : Μια μεταποιητική μονάδα (κατηγορία Α2) αποτελείται από συγκρότημα 15 αυτοτελών κτιρίων, με συνολική στεγασμένη επιφάνεια τέτοια που απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης. Ως αυτοτελή εννοώ κτίρια στο ίδιο οικόπεδο, της ίδιας ιδιοκτησίας, της ίδιας αυτόνομης χρήσης (ή συναφούς) και σε απόσταση μεταξύ τους (όχι μεσοτοιχίες) Τα μέσα ενεργητικής εξετάζονται με την Υ.Α. Α.Π. 136860/1673/Φ15 για μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες. Το κάθε αυτοτελές κτίριο έχει κάλυψη μικρότερη από 2.000m², που είναι το όριο εφαρμογής του μέσου. Παρόλα αυτά, πρέπει να επιβληθούν μέσα πυρανίχνευσης σε κάθε κτίριο ξεχωριστά, ακόμα και στα πιο μικρά σε κάλυψη (π.χ. φυλάκειο, οικίσκος ζυγιστηρίου κ.τ.λ.) Θα εξετάζατε το κάθε αυτοτελές κτίριο μεμονωμένα ως προς αυτήν την απαίτηση; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
  13. Καλησπέρα σας, Σκέφτηκα να ταλαιπωρήσω λίγο ακόμη τη σκέψη σας, καθώς νομίζω πως η περίπτωση που αναφέρω είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να συμβεί συχνά. Τι θα κάνατε ως προς την απαίτηση πυραντίστασης με παράθυρα αυτοτελών κτιρίων που απέχουν μεταξύ τους λιγότερα από 10m; Καλή συνέχεια σε όλους.
  14. Καλησπέρα, πράγματι, δεν υπάρχει σαφής ορισμός, νομίζω πως επαφίεται στη κρίση του μελετητή. Δε νομίζω πως το Π.Δ. 41/18 αναφέρεται μόνο σε βιομηχανικούς πίνακες, γιατί στον Πίνακα 12 αναφέρονται όλες οι χρήσεις κτιρίου. Ισως θα σε μπορούσε να σε βοηθήσει η εγγύκλιος Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42489/1824 περί ερμηνίας του Π.Δ. 41/18. Δες το άρθρο 6 - Επικίνδυνοι Χώροι Εκεί αναφέρεται πως : "...η αναφορά του κανονισμού σε μηχανοστάσια, λεβητοστάσια, κ.λ.π αφορά χώρους όπου συγκεντρώνεται κεντρικά μηχανολογικός εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση του κτιρίου..." Πιθανόν θα έπρεπε να το εκλάβεις σαν επικίνδυνο χώρο, εφόσον εκεί βρίσκεται ο κεντρικός πίνακας, ειδικά αν η εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων δεν είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Στο υπόγειο τι άλλοι χωροι βρίσκονται; Μόνο οι πίνακες ή π.χ. και αποθήκες; Με μία σύντομη αναζήτηση που έκανα, είδα πως το να κατατάξεις χώρο σε επικίνδυνο (κατηγορία Β) σημαίνει : 1) Να κλείσεις με πυράντοχη πόρτα το υπόγειο 2) Όδευση διαφυγής να μην διέρχεται μέσα από υπόγειο ή σε άμεση γειτνίαση με αυτό. 3) Να υπάρχει φυσικός (κατά προτίμηση) εξαερισμός 4) Τοπική κατάσβεση, π.χ. με μία γεννήτρια αερολύματος μέσα στον πίνακα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.