Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

igordis

Members
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ

igordis's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Λογικό το ερώτημά σου. Ναι είμαι διακοσμητής, και ως επί τω πλείστω, ασχολούμαι με τα της ειδικότητάς μου, επειδή όμως είμαι μέλος μιας τεχνικής εταιρείας μελετών (απαρτίζεται από πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγο), μ΄έχουν βρει μικρό-μικρό και με "εκμεταλευονται" και συνήθως αναλαμβάνω και όλο το πολεοδομικό κομμάτι μιας μελέτης που έχουμε...
  2. Δηλ. ρε παιδιά η Υπηρεσία δέχεται ως αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης, τα σχέδια που έκανε π.χ. ένας άλλος μηχανικός , το 2005, ας πούμε, τα οποία ήταν σχέδια ανέγερσης? Και τί κάνετε δηλαδή? Βγάζετε φωτοτυπίες αυτά τα σχέδια, από την θεωρημένη σειρά της Πολεοδομίας, εννοείται, και τα καταθέτετε ως αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης? Το ρωτάω, γιατι δύο φορές κατά το παρελθόν, η Πολεοδομία μου ζήτησε τωρινά σχέδια αποτύπωσης (ακόμα και για άδεια που είχε εκδοθεί το 2005), με το αιτιολογικό οτι εσύ πλέον ως μηχανικός, υπεύθυνα, με την υπογραφή σου, αποτυπώνεις οτι το κτίριο είναι έτσι όπως είναι... Και αφού κάνεις την αποτύπωση, (σαχλαμάρες δηλαδή, τί αποτύπωση, καιρός για να δημιουργείς προβλήματα είναι; - αντιγραφή σχεδίων κάνεις, από τα σχέδια του προηγούμενου μηχανικού) τα καταθέτεις ως αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης, και συμπεριλαμβάνεις και την αποτύπωση στις αμοιβές σου...
  3. Πάνω σε αυτό, η δική μας πολεοδομία το έλυσε το θέμα, σχετικά με την έγκαιρη έκδοση του προστίμου : συννενοείται με τον αντίστοιχο μηχανικό του κάθε φακέλου, ο οποίος με ένα στικάκι, παίρνει ηλεκτρονικά τα έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν, τα κάνει ο ίδιος, βγάζει το πρόστιμο, που του όρισε ο υπάλληλος (πάλι καλά, θα μορούσε να το βγάζει εντελώς μόνος του), και πηγαίνει τα έντυπα έτοιμα στον υπάλληλο, ο οποίος απλώς βάζει τις σφραγίδες και ό,τι άλλο απαιτείται σχετικό, και είσαι έτοιμος. Πληρώνεται το πρόστιμο και ξεμπέρδεψες! Αυτό είναι η λεγόμενη..... σύμπραξη δημοσίου και ιδωτικού τομέα!!! Κύριοι, για να ξεμπερδεύετε, και αν το αντέχει η, ήδη τσαλακωμένη περηφάνεια σας από τις συνεχόμενες σφαλιάρες και την υποτίμηση που δείχνουν στην νοημοσύνη μας, κάντε΄το. Τουλάχιστον θα κάνετε πιο ήσυχο Πάσχα. (αν έχει σημασία....)
  4. Τελικά, μετά από αρκετό καιρό, μου είπε, οτι η εν λόγω περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σύμφωνα με τις διαδικασίες που απαιτούνται για Εξαίρεση από Κατεδάφιση. (Δεν μπορούσε να το πει πιο πριν, να μην παιδευόμασταν τέσσερις μήνες ??? ) Καθότι, δεν είχα ξανακάνει άλλη φορά, έμαθα τί ενέργειες απαιτούνται και όπως μου είπαν είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Επιπλέον, τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης για πρόστιμο, είναι περισσότερα απ' ότι στην περίπτωση νομιμοποίησης. Ευτυχώς, ο πελάτης είχε υπομονή και επιμονή (και χρήματα να ξοδέψει), και πλέον είμαστε σε καλό δρόμο. Πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία, πάντως. Άγχος για να κάνεις το καλύτερο για τον πελάτη σου, που σε εμπιστέυεται, αδιαφορία και ανευθυνότητα από τις υπηρεσίες και τέλος από χρήματα... άσ' το να πάει. Δεν πληρώνονται αυτές οι δουλειές.
  5. Πάνω στο θέμα, θα ήθελα να καταθέσω και εγώ μια άλλη πτυχή, σχετικά με τις νομιμιοποιήσεις αυθαιρέτων προ του '83, και θα ήθελα την άποψή σας. Το γραφείο μας έχει μια υπόθεση με ένα αυθαίρετο το οποίο κατασκεύαστηκε το 1970, σε εντός σχεδίου οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων (υπάρχει σχέδιο διανομής από το 1969). Οι αυθαιρεσίες όλες, νομιμοποιούνται, ο φάκελος προχωρούσε κανονικά, ώσπου κολλήσαμε στην πλάγια απόσταση που έχει το υπο νομιμοποίηση κτίριο με το ένα όριο του οικοπέδου : απέχει από 1,20μ. , εώς 1,80μ. (σημ.: δεν είναι παράλληλη η πλευρά του κτίσματος με το όριο του οικοπέδου). Οι άλλες πλευρές είναι εντάξει. Η υπάλληλος λοιπόν μου ζήτησε " οι αυθαίρετες κατασκευές να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του ισχύοντος σήμερα ΓΟΚ ". Δηλαδή αφού δεν πληρείται η απόσταση Δ=2,50μ., το κτίριο δεν νομιμοποιείται. Λέγοντας της οτι, μέχρι τώρα ήξερα οτι λαμβάνονται υπ' όψιν οι διατάξεις που ίσχυαν, όταν κατασκεύαστηκε το αυθαίρετο, μου απάντησε οτι όντως έτσι κάναμε μέχρι τώρα, αλλά από τον Ιανουάριο του 2010, και μετά από μια δικαστική απόφαση, αποφάσισαν να μην νομιμοποιούν τέτοιες περιπτώσεις, και να περιμένουν απάντηση απο το Υπουργείο, μετά από σχετικό ερώτημα που έκαναν. Μέχρι τώρα απάντηση δεν έχει έρθει. Ο πελάτης είναι στην αναμονή και φως στο τούνελ δεν φαίνεται, αφού και από τις προσπάθειες που κάνω να μιλήσω με την υπάλληλο στο Υπουργείο (Δ/νση Ο.Κ.Κ.), δεν έχω αποτελέσματα : είτε δεν απαντάνε, είτε δεν είναι εκεί, είτε ακόμα δεν ήρθε η σειρά του για να το δει... Υπάρχει όντως τέτοιο θέμα; Ξέρετε κάτι; Όσον αφορά την δικαστική απόφαση που επικαλούνται, έμαθα οτι αφορά ένα δικαστήριο το οποίο δικαίωσε πολίτη, ο οποίος στράφηκε εναντίον της εν λόγω Πολεοδομίας, ισχυριζόμενος οτι κακώς νομιμοποίησε αυθαίρετο του γείτονα του, καθώς το κτίριο που νομιμοποιήθηκε, δεν πληρεί τις ισχύουσες διατάξεις του σημερινού ΓΟΚ.
  6. Καλησπέρα, θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το πως θα υπολογιστούν τα φορολογικά μιας οικοδομικής άδειας Αλλαγής Χρήσης από ημιυπαίθριους χώρους σε χώρους κύριας χρήσης, προσμετρούμενους στον Σ.Δ., εν τω προκειμένω σε κατοικίες αλλά κα σε καταστήματα. Εξηγούμαι αναλυτικότερα : Σε πολυώροφη οικοδομή, η οποία έχει ολοκληρωθεί, ηλεκτροδοτήθηκε και κατοικείται, ένας εκ των συνιδιοκτητών, ο οποίος έχει τέσσερα διαμερίσματα και δύο μαγαζιά στην εν λόγω οικοδομή, θέλει τους ημιυπαίθριους, που έχει στις ιδιοκτησίες του, να τους τους κλείσει, κτίζοντας τους και να τους μετατρέψει σε χώρους κύριας χρήσης, εντός Σ.Δ. Περίσσευμα δόμησης υπάρχει, όπως επίσης ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης μπορεί να την εκμεταλλευτεί για τις δικές του ιδιοκτησίες. Αυτά τα έχω τσεκάρει. Έχω προβληματιστεί όμως, γιατί ο υπάλληλος που ελέγχει τα φορολογικά στην Πολεοδομία, μου είπε τα εξής : βγάζω έναν προϋπολογισμό με τις επιφάνειες που αλλάζουν και με χρήση όπως θα γίνουν (δηλ. 60τμ κατοικίες και 20 τμ καταστήματα - οι ημιυπαίθριοι που κλείνουν είναι 80 τμ), και βάσει αυτού του προϋπολογισμού υπολογίζω όλες τις μελέτες μηχανολογικών που αλλάζουν, καθόλου στατικά, και από τα αρχιτεκτονικά, το 70% του προϋπολογισμού των αρχιτεκτονικών. Του εξηγώ πως δεν πρόκειται για αναθεώρηση, αλλά για νέα άδεια. Αυτός επιμένει πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Έλα όμως που το ΤΕΕ στην ηλεκτρονική υποβολή, μου λέει πως δεν έχω την δυνατότητα για νέα άδεια, να βάλω τα αρχιτεκτονικά με 70% του προϋπολογισμού τους. Οτι κάτι τέτοιο γίνεται για τις περιπτώσεις των αναθεωρήσεων που έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός. Συνεπώς, πριν ξεκινήσω από Δευτέρα, νέο κύκλο συζητήσεων με Πολεοδομία και με ΤΕΕ, θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις, αν κάποιος είχε κάτι αντίστοιχο, ή αν υπάρχει κάποια άλλη ιδέα, έτσι για να... μπερδευτούμε λίγο παραπάνω! (αν και θα έπρεπε τα πράγματα να είναι απλά και ο τρόπος ένας και ξεκάθαρος...) Ευχαριστώ πολύ.
  7. Ούτως ή άλλως, διευκρίνισα στην Πολεοδομία, οτι τέτοιου είδους χώροι προσμετρώνται στην δόμηση του κτιρίου, ως εκ τούτου η πραγματοποίηση υπογείου απορρίφθηκε. Κατά τα άλλα, όντως, για τέτοια ειδικά κτίρια, η μελέτη που γίνεται, είναι απαραίτητο να λαμβάνει υπ' όψιν της στοιχεία, που θα απαιτήσουν αργότερα άλλες υπηρεσίες (Δ/νση Υγείας, Πυροσβεστική) για την αδειοδότηση του κτιρίου. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
  8. Γειά σας, Διαβάζω αρκετό καιρό το forum, ενημερώνομαι, και το βρίσκω παρα πολύ ενδιαφέρον. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έτυχε να συμμετάσχω πιο ενεργητικά. Θα ήθελα παρ' όλα αυτά τη γνώμη σας σε μια υπόθεση που έχω. Κάποιοι πελάτες μου, θέλουν να κτίσουν εστιατόριο-αναψυκτήριο σε εκτός σχεδίου περιοχή. Εφαρμόζοντας το ΠΔ του 85, άρθρο 5 (γραφεία-καταστήματα), προχωράω στην μελέτη μου. Τα 600μ2 , που τους δίνει ο νόμος, τους φαίνονται λίγα, αφού θέλουν να βάλουν πολλά τραπέζια στο ισόγειο και συζητάμε το ενδεχόμενο, τμήμα των βοηθητικών χώρων, να γίνει στο υπόγειο (π.χ η κουζίνα ή τα wc). Είμαι σχεδόν σίγουρος οτι σε μια τέτοια περίπτωση, οι χώροι αυτοί μπαίνουν στον συντελεστή, κι ας είναι στο υπόγειο, καθ' ότι θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για την λειτουργία της συγκεκριμένης χρήσης. Σωστά; Δεν μπορώ να θυμηθώ που το είχα διαβάσει. Μπορεί κάποιος να μου το πεί; Για την ώρα με ενδιαφέρει το πολεοδομκό κομμάτι. Αν δεν προσμετρούνται στον συντελεστή (στα 600μ2), τότε να αρχίσουμε να το εξετάζουμε και από άποψης πυρασφάλειας ή άδειας λειτουργίας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.