Μετάβαση στο περιεχόμενο

kontheod

Members
  • Περιεχόμενα

    48
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by kontheod

  1. Δήλωση 4495, κατηγορία 5 με πληρωμένο παραβολο, δεν έχει πληρωθεί το πρόστιμο (με εφάπαξ δόση) που έληγε 31/10/2020. Μπορεί να πληρωθεί τώρα ?
  2. Καλησπέρα, εύχομαι καλή χρονιά σε όλους, με όσο το δυνατόν λιγότερους πονοκεφάλους ! Λόγω των ημέρων, προσπάθησα να κλείσω μερικές δηλώσεις μου στο Ν.4495 και μετά από συζήτηση με συνάδελφο άρχισα να ψάχνω το φορουμ. Νομίζω ότι η κατάσταση είναι λίγο μπερδεμένη για εμάς, για τους συμβολαιογράφους είναι ξεκάθαρη. Οπότε οι δύο βασικές απορίες μου είναι : 1) Από που προκύπτει ότι σε μια δήλωση σε περαίωση θα πρέπει να γίνει ΗΤΚ ; Δεν το έχω βρεί σε νομοθεσία. Για να δοθεί βεβαίωση και να γίνει συμβολαιογραφική πράξη, ναι το λέει η νομοθεσία. Όμως εάν ένας πελάτης απλά θέλησε να τακτοποιήσει για να είναι νόμιμος ή έστω και να έκανε συμβολαιογραφική πράξη παλαιότερα (πχ το 2019), γιατί να πρέπει να γίνει υποχρεωτικά ΗΤΚ από τον μηχανικό ? Ρωτάω γιατί αρκετές δηλώσεις μου τις έχω σε κατάσταση περαίωσης και ας μην χρειάστηκε ποτέ να γίνει συμβολαιογραφική πράξη. 2) Επίσης πως προκύπτει ότι η ΗΤΚ σε δήλωση του 4495 είναι υποχρέωση του μηχανικού ; Το εάν θα μπορεί σε τακτοποιημένη ιδιοκτησία να κάνει ή όχι συμβολαιογραφική πράξη είναι άλλο θέμα. Το να θεωρείται όμως τακτοποιημένη ιδιοκτησία πχ σε οριστική υπαγωγή δεν μπορεί να εξαρτάται από το εάν έχει γίνει ΗΤΚ ή όχι, με την έννοια ότι δεν μπορεί ούτε η πολεοδομία να προβεί σε πρόστιμο αυθαίρετης δόμησης όσο υπάρχει δήλωση σε υπαγωγή, οριστική και περαίωση. Άλλωστε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να δώσει σε έναν μηχανικό την τακτοποίηση και σε έναν άλλον την ΗΤΚ. Η ΗΤΚ είναι νέα υποχρέωση για όλα τα ακίνητα, νομίμως υφιστάμενα και μη. Δεν αναιρεί όμως τα προηγούμενα... Είναι απαραίτητη για μεταβιβάσεις/συστάσεις/αγοραπωλησίες από 01/01/2022 και αντικαθιστά την βεβαίωση μηχανικού που δίναμε μέσα από τον Ν.4495/17.
  3. Στο πιστοποιητικό κολλάει και δεν το επαληθεύει. Εννοείται χωρίς παύλες και ξανά και ξανά... αλλά τπτ. Βγάζει σφάλμα java
  4. Για λόγους αναβάθμισης και συντήρησης το σύστημα παραμένει κλειστό **το 20:00 εξαφανίστηκε...
  5. Καλά τώρα πλάκα κανουν ? Μας έχουν ξεφτιλίσει ή είναι η ιδέα μου ?
  6. Δεν μπορώ να κανώ αλλαγή στο email και επαναποστολή κωδικού. Το έχει πάθει κι άλλος ?
  7. +1000 και δεν είναι το μόνο πρόγραμμα που καθυστερεί.. την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ο δεύτερος κύκλος ΕΣΠΑ ενώ δεν έχει προχωρήσει ο πρώτος...
  8. Σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση, πληροφοριακά αναφέρω ότι ρώτησα στο ΙΚΑ και η απάντηση (μόνο προφορικά) είναι ότι θα γίνει έλεγχος και αυτοψία, Αν μπορώ να αποδείξω ότι η κατασκευή έγινε προ δεκαετίας τότε δεν θα προκύψει καμία οφειλή, Ειδικότερα ανέφερα ως αποδεικτικά στοιχεία αεροφωτογραφία - Ε9 - Συμβόλαιο (ότι χρησιμοποιούμε δηλ για την δήλωση 4178) και μου επιβεβαίωσαν ότι είναι ικανοποιητικά στοιχεία.
  9. Καλημέρα, για πρώτη φορά έχω δήλωση στο 4178 προς έκδοση αδείας σε κατοικία που κτίστηκε αυθαίρετα πριν το 2000. Επειδή δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι γίνετε με το ΙΚΑ, μπορεί κάποιος που γνωρίζει να μου πει αν θα υπάρξουν πρόστιμα - οφειλές στο ΙΚΑ ? Θα πρέπει να περάσω από το ΙΚΑ για να πάρω κάποια βεβαίωση ?
  10. Ήρθε η ώρα για την άδεια, δεν μπορώ να βρω κάτι ανάλογο.. Θέλω να βγάλω για πελάτη μία τέτοια άδεια λειτουργίας για αθλητικό σύλλογο .. https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%97%CE%A5%CE%9E%CE%9F%CE%A110-%CE%93%CE%995?inline=true Στην ουσία είναι προπονητήριο και όχι γυμναστήριο. Έχει ασχοληθεί κανείς ? Με την ευκαιρία, dimitris GM thanks for the pm.
  11. Επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα, γνωρίζει κανείς τις διαφορές και απαιτήσεις για άδεια προπονητηρίου, αθλητικού σωματείου, γυμναστηρίου ή αθλητικού κέντρου ?
  12. Καλησπέρα, σε 2 ισόγεια καταστήματα νόμιμης οικοδομής που ενώθηκαν και έγιναν ένα, το οποίο λειτούργησε ως φροντιστήριο επίσης νόμιμα (με άδεια κ αλλαγή χρήσης), θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς τι γίνεται σε περίπτωση όπου ο ένας ιδιοκτήτης θέλει να χωρίσει το μαγαζί του και να λειτουργήσει ως ΚΥΕ ?
  13. Μετά από ερώτηση στην τοπική πολεοδομία η απάντηση ήταν ότι η περίπτωση μου δεν μπορεί να πάει με ΝΟΚ, θα μπει στον 4178 με διαφορετική διαμερισμάτωση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για την συνένωση. -Λογικά θα πρέπει να βάλω μία ακόμη παράβαση -ΥΔ θα βάλω την διαφορά από όσο θα έπρεπε να είναι και πόσο είναι σήμερα, άσχετα αν ένα τμήμα έγινε αποθήκη. Το κατάστημα με ενδιαφέρει σε αυτή την δήλωση. -Κατηγορία 2 ή 4 ανάλογα με τις αποδείξεις που θα βρω.
  14. Το κτίριο Α πέρασε με κληρονομιά στον ιδιοκτήτη του κτιρίου Β. Το κτίριο Β είχε κατασκευαστεί σαν ανεξάρτητο, νέο κτίριο, με άδεια για τρεις ορόφους. Έκανα ένα πρόχειρο σκαρίφημα, το ανεβάζω. Αριστερά δείχνω την νόμιμη εκδοχή και δεξιά την πραγματική. -Το κατάστημα Β έχει μπεί στο κατάστημα Α κατα 2 μέτρα, ενώ έχει κλείσει ένα τμήμα από την πίσω πλευρά, απέναντι από αυτήν που δείχνω και έχει γίνει αποθήκη για τις κατοικίες. Αποτέλεσμα είναι ότι το κατάστημα Β έχει σήμερα μικρότερο εμβαδό 65τ.μ <71 τ.μ από την άδεια και ας έχει επεκταθεί στο κατάστημα Α. -Οι είσοδοι των κτιρίων για τις κατοικίες είναι από την πίσω πλευρά επίσης -Στο κτίριο Β, τα στατικά δεν έχουν αλλάξει, με την έννοια ότι υπάρχουν στην θέση τους τα υποστηλώματα και οι δοκοί, μάλιστα έχει γίνει και προσθήκη υποστηλώματος για την ανέγερση του τρίτου ορόφου στο κτίριο Β με άδεια. Το κατάστημα Β είναι αυτό που με ενδιαφέρει για να μπορέσω να δώσω βεβαίωση χώρου. Ελπίζω να βοηθάει το σκαρίφημα και τα στοιχεία που έχω δώσει. Υ.Γ : Ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να παραμείνει έτσι η κατάσταση του καταστήματος.
  15. Κτίριο Α προ 55 με ισόγειο κατάστημα και Κτίριο Β προ 81 με αδεια, με ισογειο κατάστημα. Να το πω απλά : Το κατάστημα Β αντί για κάθετο ορθογώνιο έγινε οριζόντιο (με 20 τ.μ λιγότερα) και πήρε 2 μέτρα από το κατάστημα Α. Τα δύο κτίρια ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη και θέλει να διατηρήσει τα καταστήματα στο ισόγειο ως έχουν με σκοπό να νοικιάσει το Β ως ΚΥΕ. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη ; Στο αρ.23 /5 του ΝΟΚ γίνεται αναφορά σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες άρα προφανώς και στην περίπτωση μου. Άλλα ταυτόχρονα έχω και αλλαγή εμβαδού. Τα καταστήματα ήταν έτσι από τότε που κατασκευάστηκε το κτίριο Β. Η απόδειξη παλαιότητας δεν με απασχολεί προς το παρόν (στο Ε9 βλέπω 1981). Αυτό που με προβληματίζει είναι το πως πρέπει να ξεκινήσω. Εχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο ;
  16. Επειδή ρώτησα σήμερα στην πολεοδομία, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς εύκολα μπορεί να γίνει photoshop όχι μόνο σε αυτές που θα ανεβάσω αλλά και στου φακέλου ( εννοούσε να έχει γίνει ήδη ή κάποιος καταλάθος να τις αλλάξει). Η μόνη λύση είναι αλλαγή στο Ε9 (που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει) και χρήση αυτού ως απόδειξη παλαιότητας αφού το προσκομίζει ο πελάτης με δική του ευθύνη. Όσο για την λοιπή παράβαση αν ήταν μία ιδιοκτησία με ποσοστό 100%, θα την έβαζα στο φύλλο που γίνεται μείωση λόγω αναπηρίας. Στη δική μου περίπτωση δεν μπορεί να σπάσει στα 2 οπότε θα πρέπει να υπολογιστεί κανονικά χωρίς μείωση. Το αναφέρω γιατί ίσως βοηθήσει κάποιον άλλον που ξεκινάει με τον ίδιο προβληματισμό που είχα κι εγώ....
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.