Μετάβαση στο περιεχόμενο

stelios-v

Members
  • Περιεχόμενα

    24
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by stelios-v

  1. Καλημέρα, αν ενοείς για την σύνταξη της μελέτης φτιάξε δικό σου, απλώς να ακολουθήσεις την λογική και τα περιεχόμενα των αντίστοιχων κειμένων που έχει η Πυροσβεστικά για τα υφιστάμενα κτίρια που πηγαίνουν με τις πυροσβεστικές διατάξεις.
  2. Το αγοράζεις από τον ΕΛΟΤ. Ελεύθερα στο internet μπορείς να βρεις οδηγίες για την εφαρμογή του.
  3. Καλημέρα, η εγκατάσταση sprinkler πλέον υπολογίζεται υποχρεωτικά με το ΕΝ 12845 και όχι με την ΤΟΤΕΕ.
  4. Από 01/06/2021 όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κατηγορίας Α τουλάχιστον !
  5. Εάν στο κτίριο έχεις χρήση για την οποία απαιτείται πιστοποιητικό πυρασφαλείας τότε μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα κατεβάσεις - εκτυπώσεις την μελέτη - σχέδεια από το e-adeies και θα καταθέσεις στην Πυροσβεστική για έγκριση μελέτης. Μετά την έγκριση μελέτης θα καταθέσεις για πιστοποιητικό πυροπροστασίας. (αν μιλάμε για κατοικίες δεν απαιτείται πιστοποιητικό πυροπροστασίας - οπότε δεν καταθέτεις την μελέτη στην Πυροσβεστική).
  6. Σταύρο σε μια εγκατάσταση συννήθως κόβεις άλλο τιμολόγιο για την εγκατάσταση και άλλο για την ΥΔΕ. Εμένα προσωπικά μου έχουν επιστρέψει ΥΔΕ γιατί δεν αναγραφόταν ο αριθμός παραστατικού (και γι'αυτό το ανάφερα). Και εγώ ξέρω για την αυτοπαράδοση που αναφέρει ο Νίκος. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος κανονικά. Ας συννεοηθεί και με τον ΔΕΔΔΗΕ για την υπογραφή - τιμολόγιο !
  7. Στο έντυπο της ΥΔΕ απαιτείται να αναγράφεται και αριθμός παραστατικού (τιμολογίου) !
  8. @GregDel έχεις δίκιο όσον αφορά την διευκρινιστική, απλώς αναφέρθηκα μόνον στον κανονισμό γιατί αναφέρεις ότι θα κάνεις αλλαγή χρήσης με εσωτερικές διαρρυθμίσεις και υπέθεσα ότι πας για έκδοση Ο.Α.
  9. Καλησπέρα, το Π.Δ 41/2018 εφαρμόζεται στις παρακάτω περιπτώσεις (παραθέτω το άρθρο 2 του ΠΔ 41/2018), η δικιά σου περίπτωση είναι η περίπτωση γ, οπότε πρέπει να εφαρμόσεις το ΠΔ 41/2018 ! Άρθρο 2: Πεδίο εφαρμογής 2.1. Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων έχει υποχρεωτική εφαρμογή: α) Στα κτίρια ή τμήματα κτιρίων, που ανεγείρονται μετά την έναρξη ισχύος του και των οποίων οι χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις περιπτώσεις του άρθρου 4 του παρόντος κεφαλαίου. β) Στην περίπτωση ανέγερσης ανεξάρτητων λειτουργικά προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια. γ) Στις περιπτώσεις κτιρίων ή τμημάτων αυτών τα οποία ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής του κεφ. Α΄ του προϊσχύοντος π.δ. 71/1988 (Α΄ 32), για τα οποία είχε συνταχθεί μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού και στα οποία πραγματοποιείται μετά την ισχύ του παρόντος Κανονισμού αλλαγή της χρήσης τους, συνολικά ή μερικά, ή/και προσθήκη δόμησης λειτουργικά εξαρτημένη. δ) Στις περιπτώσεις κτιρίων ανεγερθέντων πριν την ισχύ του π.δ. 71/1988 στα οποία συντελείται, μετά την ισχύ του παρόντος Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, αλλαγή της χρήσης τους συνολικά. ε) Στις περιπτώσεις λειτουργικά εξαρτημένων προσθηκών με κύρια χρήση, σε κτίρια ανεγερθέντα πριν την ισχύ του κεφ. Α΄ του π.δ. 71/1988, εφ’ όσον υπερβαίνουν το 50% της συνολικής επιφάνειας χώρων κύριας χρήσης του υπάρχοντος κτιρίου και συγχρόνως έχουν επιφάνεια άνω των 300 τ.μ. στ) Στους υποσταθμούς της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που ανεγείρονται μετά την ισχύ του παρόντος, με την εν λόγω υπηρεσία να είναι υπεύθυνη για την ορθή εφαρμογή του, στους συγκεκριμένους χώρους ιδιοκτησίας της. Επίσης για τις νέες διαδικασίες υποβολής - έγκρισης μελετών, δες εδώ: http://www.teeait.gr/wp-content/uploads/2019/11/nea-egkyklios-gia-meletes-energhtikhs-pyroprostasias.pdf
  10. Το δίκτυο υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι έτοιμο για να κουμπώσεις τις συσκευές (όταν είναι να συνδεθείς). Δηλαδή για την κουζίνα που είναι εσωτερικά, θα πρέπει να μπει η σωλήνα εντός του χώρου και λίγο πριν την συσκευή να τοποθετηθεί βάνα ταπωμένη (προσοχή απαιτείται βάνα και πριν την είσοδο του σωλήσα σε εσωτερικό χώρο). Αν είναι λέβητας επίτοιχος εξωτερικός θα πάει η σωλήνα μέχρι την θέση της συσκευής και ξανά θα τοποθετηθεί βάννα ταπωμένη. Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθούν και οι καμινέδες !!!! Δεν καταλαβαίνω τι ευνοείς "Δεν θα πρέπει να ξέρω νωρίτερα τα ακριβή απαιτούμενα που αφορούν στην πραγματική κατασκευή;", καθώς θα πρέπει να έχεις εγκεκριμένη μελέτη την οποία και θα εφαρμόσεις όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία (σωληνώσεις, διατομές σωλήνων, συσκευές, καμινάδες, κλπ). Εάν αναφέρεσαι στο ότι μελλοντικά όταν συνδεθείς με το Φ.Α. μπορεί να επιλέξεις άλλου τύπου συσκευές - τότε θα κάνεις τροποποίηση της μελέτης φυσικού αερίου στην ΕΠΑ και αντίστοιχα θα τροποποιήσεις και την εγκατάσταση.
  11. Καλησπέρα, η βεβαίωση ελέγχου κατασκευής δικτύου εκδίδεται από την εταιρεία αερίου μετά από αυτοψία μηχανικού της και κατατίθεται στην πολεοδομία για το κλείσιμο της Οικοδομικής Άδειας. Είναι υποχρεωτική για τις περιοχές που αναφέρονται στο Π.∆. 420/87 όπως συµπληρώνεται από το άρθρο 30 του Ν. 3175/2003, εκτός από τις εξαιρέσεις που έχουν αναφερθεί προηγουμένως. Η εγκατάσταση γίνεται συνήθως μετά το σοβάτισμα και πριν το τελικό βάψιμο.
  12. Καλημέρα και καλή χρονιά ! Στο Dialux & στο Dialux evo μπορείς να δηλώσεις επίπεδο εργασίας 1,5μ από το έδαφος ή να δηλώσεις μία επιφάνεια υπολογισμού στο 1,5μ. Δεν καταλαβαίνω τι ενοείς "1000 lux συνολικά". Lux είναι μέτρο της έντασης φωτισμού που προσπίπτει ή περνά μέσα από μια επιφάνεια και είναι ίσο με την φωτεινή ένταση lumen ανά τετραγωνικό μέτρο.
  13. Στο παρακάτω site http://homegas.gr/gas/?page_id=79 βρήκα αυτό : Ειδικές μελέτες και αδειοδότηση από την Πολεοδομία Ο τεχνικός κανονισμός αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται αποκλειστικά με φιάλες υγραερίου κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τον αριθμό των φιαλών. Κατηγορία Ο: Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται οι οικιακές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται με έως και 3 φιάλες συνολικής χωρητικότητας υγραερίου μέχρι 30 kg. Για τις εγκαταστάσεις της Κατηγορίας 0 δεν απαιτείται μελέτη προς την πολεοδομία και αδειοδότηση. Κατηγορία 1: Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται οι οικιακές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται με περισσότερες από 3 φιάλες συνολικής χωρητικότητας άνω των 30 kg. Για τις εγκαταστάσεις της Κατηγορίας 1 είναι υποχρεωτική η κατάθεση μελέτης προς την πολεοδομία για έγκριση και αδειοδότηση. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει - δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω στον κανονισμό !!!! Αν απευθυνθείς σε μια εταιρία που ειδικεύεται στον χώρο - σε κατατοπίσουν καλύτερα
  14. Αυτά είναι τα ωραία του επαγγέλματος !!! :mrgreen: Ελπίζω να τροφοδοτούνται με ανεξάρτητες στήλες για να μπορέσεις να βάλεις θερμιδομετρητές για να κατανέμεις το κόστος στα τρία κτίρια αναλογικά και μετά να εφαρμόσεις για το κάθε κτίριο τον κανονισμό κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης !!! Γιατί όπως είπε ο CostasV δεν νοείται κατανομή δαπανών σε ξεχωριστά κτίρια (δεν έχουν κοινόχρηστες απώλειες να κατανέμεις)
  15. Όχι καθόλου !!!! Τα πράγματα όταν δεν χρησιμοποιούνται χαλάνε :confused: Πάντως συμφωνώ με τον Alexis Pap - υπάρχουν πάρα πολοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην σου δουλεύει το σύστημα !!!
  16. Κανονικά θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης !!!!!!! Γιατί ένα κτίριο έχει κοινόχρηστες απώλειες π.χ. pilotis, δώμα τα οποία επιβαρύνουν τα διαμερίσματα που γειτονεύουν με αυτά και θα πρέπει να επιμεριστούν σε όλα τα διαμερίσματα !!!!
  17. Μπορεί να έχει χαλάσει η ηλεκτροβάννα που ανοίγει το κύκλωμα στο boiler. Ή αν είναι με ξεχωριστό κυκλοφορητή το boiler από τα σώματα μήπως δεν λειτουργεί ο κυκλοφορητής.
  18. Οπως είπε ο deathlock και βάλε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει αίτηση για μετρητή στην ΕΠΑ και μετά να καταθέσεις μελέτη φυσικού αερίου για υφιστάμενο κτίριο.
  19. Συγνώμη αλλά με αυτά που διαβάσατε εδώ στο forum καταλάβαται για πλεονεκτήματα ??? :shock:
  20. Φίλε Sebastian leto Η οικοδομική άδεια πότε έχει βγει ? Γιατί μετά το 85 που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός κατανομής δαπανών Κ.Θ. είναι υποχρεωτική η μελέτη κατανομής δαπανών Κ.Θ. για πέρα της μιας ιδιοκτησίας (είτε κατατίθεται μελέτη Κ.Θ. είτε όχι). Αν δεν έχουνε θα πρέπει να συντάξεις μία καινούρια. Αν έχουνε θα πρέπει να δεις αν αντιστοιχεί με τα πραγματικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κανονισμός κατανομής δαπανανών δεν αντιμετοπίζει την χρήση boilers. Στο σχέδιο νόμου που έχει καταθετητεί από το ΤΕΕ αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμα (εδώ και 4 χρόνια) και ίσως δεν ψηφιστεί ποτέ, αντιμετοπίζεται η χρήση boiler αλλά μόνο με ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΣΗ. Και μστην ουσία δεν μπορείς να κατανέμεις δαπάνες από τα boiler χωρίς θερμιδομέτρηση !!!!!! Τώρα αυτό που γίνεται πολές φορές (χωρίς να είναι σωστό - αλλά για να κατανεμηθούν κάπως οι δαπάνες) είναι ότι πολλοί βάζουν τις απώλειες του boiler σαν επιπλέον δαπάνες αερισμού (για να χρεώνεται η ιδιοκτησία) Πάντως πρόσεξε τι θα κάνεις γιατί μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα (ειδικά αυτήν την εποχέ που κάθε ευρώ μετράει όσο ποτέ άλλοτε)
  21. Για την κατανομή δαπανών κεντρικής θέρμανσης το Π.Δ. 27-9/7-11-85 (ΦΕΚ-631 Δ').
  22. Στις αντλίες θερμότητας θέλει πολύ προσοχή η εξωτερική θερμικρασία το χειμώνα. Εάν είναι πολύ χαμηλή τότε το σύστημα μπορεί να μην αποδίδει
  23. Με τον ισχύοντα κανονισμό κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης η χρήση boiler δεν αντιμετοπίζεται ότι και να έχεις (ωρομετρητές - θερμιδομετρητές) !!!!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.