Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Aleonymous

Members
  • Περιεχόμενα

    63
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Aleonymous

  1. Είχα στείλει ερώτημα στην ΑΑΔΕ πριν μήνες για όλα αυτά, και με είχε τηλ. ένας κύριος μετά από 1-2 μέρες, τάχα να απαντήσει στις ερωτήσεις... Αυτό που κατάλαβα είναι ότι εμείς περνάμε κυρίως/βασικά τα έσοδά μας. Τα έξοδα, τα "χοντρά" που έχουν κοπεί με τιμολογίο στο ΑΦΜ μας απευθείας, θα καταχωρούνται από τον προμηθευτή (π.χ. από το Πλαίσιο, αν αγόρασες υπολογιστή), και εμείς θα χρειάζεται απλά να τα τσεκάρουμε. Προφανώς δεν κατάλαβα τι σημαίνει αυτό, δηλαδή πότε/πώς θα γίνεται αυτό το τσεκάρισμα ή η αποδοχή... Τώρα για τα "ψιλά" ή έμμεσα/πάγια έξοδα (π.χ. λογαριασμοί έδρας-σπιτιού): Στις ΜΥΦ έμπαιναν χοντρικά κάπου όλα μαζί στο τέλος του χρόνου, και μάλλον δεν ενδιέφεραν και πολύ, αφού δεν χρειαζόταν να διασταυρωθούν (πελάτης-προμηθευτής). Εδώ όμως...? Δεν ξέρω.
  2. Εγώ καταλαβαίνω πως ισχύει το δεύτερο. Δηλαδή, τα εκδίδεις όπως θέλεις, αλλά τελικά πρέπει να τα περνάς στο myDATA, ενώ η "τιμολογιέρα" (το πρώτο που λες) είναι προαιρετική. Προσωπικά έχω καταργήσει τα χειρόγραφα εδώ και 2 χρόνια, δηλαδή απλά τα γράφω/ετοιμάζω στον υπολογιστή (word-->PDF) και τα στέλνω στο εκάστοτε λογιστήριο με ό,τι υπογραφές θέλουν. Π.χ., άλλοι δεν θέλουν τίποτα, άλλοι θέλουν σκαναρισμένη υπογραφή ή/και σφραγίδα, άλλοι ψηφιακή/ηλεκτρονική υπογραφή, άλλοι συνδυασμό των δύο τελευταίων... Πάντως, νομίζω πως αξίζει κανείς να μάθει να δουλεύει και να χρησιμοποιεί την "τιμολογιέρα" αφού, κατόπιν έκδοσης, το πέρασμα του ΤΠΥ στο myDATA θα είναι πρακτικά αυτόματο.
  3. Ευχαριστώ! Οπότε, από Νοέμβρη για αυτούς με χαμηλό τζίρο. Και τα προηγούμενα (π.χ. ΤΠΥ των Ιαν-Οκτ. 2021) τα ζητάνε "αναδρομικά" μέχρι 31.3.2022. Ενδιαφέρον. Είχα ακούσει για αυτήν την "τιμολογιέρα". Υπάρχει σε λειτουργία? Ευτυχώς λέει πως θα είναι αυτόματα συνδεδεμένη με το myDATA (ό,τι κόβεις θα περνιέται αυτόματα), οπότε λογικά θα χρειάζεται να μπαίνει κανείς στο myDATA μόνο για να δει τα έξοδα του (που τα "περνάει" ο προμηθευτής, ας πούμε).
  4. Καλησπέρα. Αναφέρεσαι σε αυτό το myDATA ή σε κάτι άλλο? Εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα, αλλά να που ήρθε ο καιρός... Εκτός αν έχουμε κι άλλη παράταση?
  5. Με το όρο "προαιρετικό" (προσοχή στα εισαγωγικά 😉 ) εννοώ πως δεν κρατάω το Εσ-Εξ έντυπο/χειρόγραφο, δηλαδή σε εκείνο το βιβλίο με τις "τρύπες" που μου είχαν θεωρήσει στον ΚΒΣ@ΔΟΥ όταν άνοιξα βιβλία κάπου το 2009. Και εκείνο το βιβλίο και το αντίστοιχο χειρόγραφο μπλοκάκι μαζεύουν σκόνη εδώ και μερικά χρόνια... Νομίζω πως η σχετική "οδηγία" μπήκε σε ισχύ κάπου το 2015-16, τουλάχιστον για τη δική μου περίπτωση (όπως την περιγράφω στο πρώτο ποστ). Φυσικά έχω ηλεκτρονικό αρχείπ από όλα τα τιμολογία εσόδων/εξόδων μου κανονικά, που τα καταγράφω και σε δικά μου εξελάκια κλπ, μέσα σε διάφορα folders κοκ. Εννοείται κ πως (σχεδόν) όλα τα κρίσιμα νούμερα υπάρχουν και στο taxis: ΜΥΦ, Φ2 (περιοδικές), Ε1-3 κλπ. Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να συμπληρώσω το βιβλίο χειρόφραφο, π.χ., από κάποιο καψώνι της ΔΟΥ όταν θελήσω να "κλείσω βιβλία"...
  6. Εγώ, προσωπικά, είχα πρακτικά σταματήσει να κρατάω βιβλία από τότε που έγινε "προαιρετικό" (για την περίπτωσή μου: λίγοι εργοδότες, λίγα ΤΠΥ κλπ., χαμηλά ποσά). Οπότε το ζήτημα του ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ με απασχολούσε, φορολογικά, μόνο όταν έρχονται η ώρα του Ε3, όπου έβαζα μόνο το ποσό που ήταν στη "τελική" βεβαίωση του ΕΦΚΑ (σύνολο όλων των ποσών που πλήρωσα εντός του έτους), και τέλος. Ποιος ξέρει τι "ουρές" μπορεί να έχει αυτό...
  7. Αδιάβαστος, πιάστηκα! Μόλις είδα πως υπάρχει νέα παράταση (μέχρι 1/7/2021), ίσως η τρίτη ή τέταρτη στη σειρά... Παρ' όλα αυτά, είχα μια "επικοινωνία" με ΑΑΔΕ (τους έστειλα ένα μέηλ και με πήρε στο κινητό ένας κύριος μετά από 1-2 μέρες), η οποία δεν βοήθησε και πολύ στις λεπτομέρειες της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης, αλλά τουλάχιστον κάποια σημεία έκλεισαν, στις γενικούρες. Τα μαρκάρω παρακάτω: Συνεχίζουμε (μέχρι νεοτέρας) να έχουμε κανονική υποχρέωση περιοδικών ΦΠΑ, π.χ. ανά τρίμηνο. Σωστό? -- ΝΑΙ. Η ελπίδα με το myDATA είναι πως το Ε3 και οι ΜΥΦ που θα κάνουμε το 2022 (αν ζούμε) θα "απλοποιηθούν". Σωστό? -- ΝΑΙ. Θα πρέπει να υποβάλω τα ΤΠΥ που εκδίδω ASAP, με απώτατη προθεσμία την 20η μέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση. Σωστό? -- ΝΑΙ. Τα παρασταστικά με ημερομηνία 1/1/21-31/3/21 πρέπει κ αυτά να δηλωθούν (άμεσα), ή υπάρχει κάποια άλλη προθεσμία? -- Άλλη προθεσμία. Δείτε το ποστ στο taxheaven που λινκάρω παραπάνω (αυτή τη στιγμή, η προθεσμία για τα 1/1/21-31/6/21 είναι η 31/10/21). Υπάρχουν πρόστιμα για εκπρόθεσμες υποβολές (ή ό,τι άλλες "δικές μου ενέργειες") στο σύστημα αυτό? Έχουν ακουστεί ποσά? -- Άγνωστο, μέχρι να μπει σε φουλ λειτουργία... Χρειάζεται να "κάνω κάτι" υποχρεωτικά στο myDATA και για έξοδά μου (π.χ. αγορά υπολογιστή στο ΑΦΜ μου), ή μόνο για τα ΤΠΥ που εκδίδω εγώ? -- Τα έξοδα θα τα καταχωρεί ο άλλος (ο προμηθευτής), αλλά εμείς θα πρέπει να τα "χαρακτηρίσουμε", όταν εμφανιστούν στο myDATA μας. Άγνωστο πως/που/πότε όμως, ακόμα... Για τα υπόλοιπα ερωτήματα (7-11), που αφορούν την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης, θα επανέλθω μόλις μάθω/καταλάβω...Έχω προς το παρόν καταχωρήσει προσωρινά ένα ΤΠΥ στο myDATA, οπότε είδα που "χτυπάει" ο αυτοματοποιημένος έλεγχος που κάνει το σύστημα.
  8. Καλημέρα, Αποφάσισα σήμερα να πιαστώ λίγο με αυτό το νέο φρούτο, myDATA... Να πως πως είμαι μπλοκάκιας μηχανικός ΤΣΜΕΔΕ, Ελ.Επ. "σαν μισθωτός" με έδρα το σπίτι μου, και κόβω 10-15 ΤΠΥ το χρόνο σε ΕΛΚΕ και ερευνητικά ιδρύματα (2-3 εργοδότες μαξ). Στις περιοδικές περνάω επίσης κάτι λογαριασμούς σπιτιού και ψηφιακό μικρο-εξοπλισμό (υπολογιστές, κινητά κλπ), περιστασιακά, δηλαδή μόνο όταν έχω να κόψω ΤΠΥ με ΦΠΑ. Εκδίδω τα ΤΠΥ μου μόνος μου, σε PDF (τώρα με ψηφιακές υπογραφές), και κάνω όποια λογιστικά μπορώ μόνος μου: περιοδικές ΦΠΑ, ΜΥΦ, Ε123 κλπ. Καθώς καταλαβαίνω πως είμαι υπόχρεος χρήσης του myDATA (δεν το γλιτώνω δηλαδή όπως, π.χ., το POS και τον επαγγελματικό λογαριασμό, που "παρέκαμψα"), οπότε θέλω λίγο λιανή βοήθεια, for dummies, από όποιον γνωρίζει: Συνεχίζουμε (μέχρι νεοτέρας) να έχουμε κανονική υποχρέωση περιοδικών ΦΠΑ, π.χ. ανά τρίμηνο. Σωστό? Η ελπίδα με το myDATA είναι πως το Ε3 και οι ΜΥΦ που θα κάνουμε το 2022 (αν ζούμε) θα "απλοποιηθούν". Σωστό? Θα πρέπει να υποβάλω τα ΤΠΥ που εκδίδω ASAP, με απώτατη προθεσμία την 20η μέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση. Σωστό? Τα παρασταστικά με ημερομηνία 1/1/21-31/3/21 πρέπει κ αυτά να δηλωθούν (άμεσα), ή υπάρχει κάποια άλλη προθεσμία? Υπάρχουν πρόστιμα για εκπρόθεσμες υποβολές (ή ό,τι άλλες "δικές μου ενέργειες") στο σύστημα αυτό? Έχουν ακουστεί ποσά? Χρειάζεται να "κάνω κάτι" υποχρεωτικά στο myDATA και για έξοδά μου (π.χ. αγορά υπολογιστή στο ΑΦΜ μου), ή μόνο για τα ΤΠΥ που εκδίδω εγώ? Για τα ΤΠΥ που εκδίδω εγώ (μικρός όγκος), βλέπω πως για τη διαβίβαση προτείνεται η "Ειδική Φόρμα Καταχώρησης" (από τη λίστα εδώ: https://www.aade.gr/mydata ), όπου βασικά ξανασυμπληρώνω χειροκίνητα στον browser τα πεδία του ΤΠΥ μου, ίσως πιο αναλυτικά. Σωστό? Παρακάτω κάποιες πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για τα πεδία συμπλήρωσης. Ειδική Φόρμα Καταχώρησης > Εισαγωγή Παραστατικού > ΤΠΥ > Τρόπος Εξόφλησης -- Όταν με πληρώνουν με κατάθεση στον (μη-επαγγελματικό) τραπεζικό λογαριασμό μου, αυτό είναι το "Επί Πιστώσει"? Ειδική Φόρμα Καταχώρησης > Εισαγωγή Παραστατικού > ΤΠΥ > Σύνοψη Παραστατικού -- Είναι υποχρεωτικός ο "Χαρακτηρισμός Γραμμής", ή γενικά το πνεύμα είναι να συμπληρώνουμε μόνο τα υποχρεωτικά πεδία (αυτά με *) και τέλος? Υπάρχει ένα ελεύθερο πεδίο "Σχόλια" που ίσως βολεύει... Ειδική Φόρμα Καταχώρησης > Εισαγωγή Παραστατικού > ΤΠΥ > Φόροι -- Ο βασικός φόρος που έχω είναι η κλασική 20% παρακράτηση. Αυτό είναι το "Φοροι Παρακρ. > Περίπτ. γ' - Δικαιώματα - 20%" ή κάποια άλλο? Επίσης, κάτι ψιλολόγια (π.χ. σύνολο 2-3€ στα χίλια, χαρτόσημα ΕΑΑΔΗΣΥ κλπ, που δεν τα γράφω στο ΤΠΥ αλλά τα χρεώνομαι), πρέπει επίσης να μπαίνουν? Ειδική Φόρμα Καταχώρησης > Εισαγωγή Παραστατικού > ΤΠΥ -- Στο μέλλον θα με βάλουν υποχρεωτικά στο Αρ. 39 (ΕΦΚΑ, 1-2 εργοδότες). Φαντάζομαι και αυτό θα είναι ένας μικρός εφιάλτης στην καταχώρηση εδώ... Τέλος, ξέρει κανείς αν απαντάνε στο μέηλ τους ( [email protected] , όπου θέλουν κ το κινητό μας), ή δεν πρέπει κανείς να το υπολογίζει? Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια!
  9. Μακάρι. Όσο λιγότερο overhead, τόσο το καλύτερο. Φαντάσου όμως τον πονοκέφαλο συγχώνευσης που μας/τους περιμένει... Λογικό. Ο ΕΚΦΑ, όντως, για τέσσερις μήνες είχε μειωθεί κατά 25%. Αλλά ας το πούνε καθαρά, μη μυρίζουμε τα νύχια μας!
  10. Και εμένα μου έβγαλε μηδενικό ΕΤΕΑΕΠ για Ιούλιο 2020 (ενώ οι εκκαθαρίσεις 2017/18 είναι κανονικά, οι δόσεις). Γνωρίζουμε κάτι παραπάνω, π.χ., αν πρόκειται για λάθος που θα διορθωθεί άμεσα; Δεν θέλω να "ρίχνω" παραπάνω στον κουμπαρά, γιατί οι πιθανότητες έξτρα μπουρδουκλώματος αυξάνονται...
  11. Από πότε και μετά ισχύει αυτή η "χαλαρότητα" στην τήρηση βιβλίων? Να ξέρω δηλαδή μέχρι ποια χρονιά πρέπει να έχω τζιτζί το βιβλίο, πριν περάσω σε EXCEL... Ο νόμος που αναφέρει ο @georgegaleos είναι του 2014, αλλά το post είναι του 2016.
  12. Ρώτησα και μου ζήτησε 480€/χρόνο, μόνο για βιβλία Β' κατηγορίας, περιοδικές ΦΠΑ, ΜΥΦ, συμβουλευτική (δηλαδή χωρίς φορολογική δήλωση). Μου φάνηκαν πολλά. Από γνωστούς δεξιά-αριστερά (εκτός Αθηνών), ακούω για 300-400€/χρόνο, all inclusive.
  13. Καλησπέρα, έχουμε κάποια πρόταση για ηλεκτρονική τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων Β' κατηγορίας, για ατομική επιχείρηση με μικρό πλήθος παραστατικών (π.χ. ~20 ΤΠΥ εσόδων και άλλα τόσα εξόδων [λογαριασμοί σπιτιού, καμιά αγορά κοκ]); Τα κρατάω εδώ και 8-9 χρόνια χειρόγραφα, από τότε που ήταν τρυπημένα/θεωρημένα (βιβλίο και μπλοκάκι) από την ΔΟΥ, αλλά θα ήθελα να το "γυρίσω" σε EXCEL ή κάτι τέτοιο, αφού ούτως ή άλλως όλα πλέον τα κάνω ηλεκτρονικά (τα ΤΠΥ [αθεώρητα], τις ΜΥΦ κοκ). Είμαστε στο 2020 σχεδόν! Ρωτάω λοιπόν αν υπάρχει κάτι έτοιμο, για να μην ξανα-ανακαλύπτω τον τροχό... Αλήθεια, η τήρηση χειρόγραφων βιβλίων είναι ακόμα υποχρεωτική (π.χ. για περίπτωση ελέγχου ή κλεισίματος ατομικής επιχείρησης), ή θα αρκούσε μία εκτύπωση των καταχωρήσεων του EXCEL; Είμαι και αρκετούς μήνες "πίσω" στην τήρηση του βιβλίου 😋
  14. Ερώτηση: Δεύτερη εκκαθάριση για το 2017, θα υπάρξει ή όχι; Περίμενα θα γινόταν κάτι τέτοιο, ώστε τελικά οι εισφορές να σχετίζονται με τα εισοδήματα του ίδιου χρόνου (όπως π.χ. γίνεται για μισθωτούς ή μέχρι 2 εργοδότες), και όχι του προηγούμενου χρόνο (όπως γίνεται με τους Ελ.Επ. στο τρέχον "σύστημα").
  15. Μου πήρε κανένα μισάωρο, αλλά κατάφερα και "αποκωδικοποίησα" (πάλι) τον απίθανο αλγόριθμο με τον οποίο υπολογίζονται οι εισφορές. Πραγματικά αρρωστημένο, ευτυχώς πετάνε και τα ενδιάμεσα ποσά κ βοηθάει λίγο. Να κάτι τέτοιο είναι, η ετήσια ασφαλιστική εισφορά ΕΦΚΑ 2018: ( ( Κωδικός[453]_του_Ε3/2018 + Καταβλητέες_ΕΦΚΑ_για_το_2017 ) * 0,85 * 0,2695 ) συν (120_υπερ_ΟΑΕΔ) μείον (Εκπτώσεις) Απλό, ε? 😐
  16. Καλημέρα και πάλι. Διάβασα το άρθρο αυτό (συγγνώμη, @georgegaleos, θα με είχε γλιτώσει από αρκετές απορίες!) και εξακολουθεί να με μπερδεύει λίγο το ζήτημα του ποσού επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές για το 2019, δηλαδή το 100% x [ΚΦΑ + Εισφορές]. Αυτή η φόρμουλα βγάζει (κάποιο) νόημα στην περίπτωση των Ελ.Επ. όπου για το ΚΦΑ αφαιρούνται από τον τζίρο οι εισφορές ως έξτρα "έξοδο", για σκοπούς φορολόγησης εισοδήματος. ΟΚ μέχρι εδώ. Όμως, τι συμβαίνει στην (ρεαλιστική) περίπτωση που κάποιος μπλοκάκιας έχει ακριβώς τρεις εργοδότες (δηλαδή κόβει ΤΠΥ σε τρία ΑΦΜ), οπότε και: ασφαλίζεται αναγκαστικά ως Ελ.Επ. (αφού έχει πάνω από 2 εργοδότες) αλλά φορολογείται ως Μισθωτός (αφού έχει μέχρι 3 εργοδότες); Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως στην περίπτωση αυτή για το ΚΦΑ (δηλαδή για φορολογία εισοδήματος) δεν αφαιρούνται οι εισφορές. Συνεπώς, αυτός ο μπλοκάκιας θα απολαύσει μεν χαμηλότερο φόρο, αλλά θα πληρώνει παραπάνω εισφορές ασφάλισης (τζίρος συν εισφορές μείον "κανονικά" έξοδα ). (α) Ισχύει αυτό που διαπιστώνω παραπάνω; Αν ναι, να φανταστώ πως το σκεπτικό είναι "να σε κάψω Γιάννη (ΕΦΚΑ) να σ' αλείψω λάδι (φόρος)", για την υβριδική/ειδική/οριακή αυτή περίπτωση; (β) Οπότε, για τους πρακτικούς υπολογισμούς μου -- Από ποιούς κωδικούς/πεδία του Ε3 "τραβάει" (υπολογίζει) το ΚΦΑ ο ΕΦΚΑ; Ευχαριστώ!
  17. Απόλυτα κατανοητό, ευχαριστώ και πάλι! Συνοψίζοντας: 2017 (2η εκκαθάριση): Ισχύει το 85% και δεν προστίθενται οι εισφορές στο εισόδημα ==> Αρκετά "ευνοϊκή" (για εμάς) περίπτωση. 2018 (1η εκκαθάριση): Ισχύει το 85%, αλλά τώρα προστίθενται οι εισφορές στο εισόδημα ==> Μάλλον ίσα-βάρκα/ίσα-νερά. 2019 (τρέχουσα): Δεν ισχύει το 85% (αλλά 100%), πάλι προστίθενται οι εισφορές στο εισόδημα, όμως μείωση 20%-->13.33% για κύρια ==> Τελικά μάλλον πάλι ίσα-βάρκα/ίσα-νερά. Απορώ ποιος διεστραμμένος νους κατεβάζει αυτούς τους απίθανους αλγορίθμους...
  18. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, όπως πάντα, Γιώργο. Μερικές λεπτομερειούλες: [1] Δεύτερη εκκαθάριση 2017: Να υποθέσω πως η τελική, λοιπόν, εισφορά θα υπολογιστεί με το 26.95% (κύρια+υγεία) επί του εισοδήματος του 2017, χωρίς έκπτωση (π.χ. το 85% ή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών), αλλά με τη μεταβατική ρύθμιση (Νόμος 4387/2016 Άρθρο 98) [2] Πρώτη εκκαθάριση 2018: Μάλιστα, οπότε και εδώ θα προστεθούν οι (καταβλητέες) εισφορές του προηγούμενου έτους, αλλά υπάρχει και το 85%... Να υποθέσω πως το σκεπτικό είναι στην δεύτερη (και τελευταία) εκκαθάριση, το 2020 με το καλό, να φύγουν και η πρόσθεση των εισφορών αλλά και το 85%, οπότε να έρθει πάλι στα ίσα?
  19. Καλημέρα κ καλή χρονιά σε όλους! Καλή, λέμε τώρα.... Υγεία σωματική να έχουμε, γιατί οικονομική και πνευματική, δύσκολα. Λοιπόν, κάποιες ερωτησούλες ΕΦΚΑ για τους εξπέρ, που λογικά θα τις έχουν εύκολες. [1]. Έχουμε καταλάβει αν θα υπάρξει δεύτερη εκκαθάριση του 2017 (και ελπίζω τελευταία!), με βάση τα ίδια τα εισοδήματα του 2017 από τις φορολογικές δηλώσεις του Ιουνίου 2018? Ή έχουμε μόνο να περιμένουμε την αναδρομική επιβολή του εφάπαξ+επικουρικού (π.χ. το ~11% επί του βασικού μισθού, ~65€/μήνα, που ακούγεται)? [2]. Γνωρίζουμε τι θα περιέχει η επικείμενη (εντός του 2019) εκκαθάριση του 2018? Θα ανανεωθεί απλά το ΚΦΑ επιβολής (με το 85%, με τη γνωστή έκπτωση για Ελ.Επ. κλπ), και ίσως και τα εφάπαξ+επικουρικό, ή θα έχει κάτι πιο σπέσιαλ από αυτά τα παρανοϊκά/αναδρομικά που μας συνηθίζουν? [3]. Διάβασα πως οι εισφορές 2019, για κύρια_σύνταξη+υγεία, θα υπολογιστούν με βάση το 100% του εισοδήματος (αρχικά όπως δηλώθηκε τον Ιούνιο 2018, φαντάζομαι) προσαυξημένο (!!!) κατά τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Ποιες θα είναι όμως οι εισφορές αυτές -- Οι καταβλητέες για το 2018 ή για το 2017 (με βάση ποιο Ε3?), οι καταβληθείσες εντός του 2018 (δηλαδή συν την 1η εκκαθάριση του 2017)....? Μπορεί να το διευκρινίσει κανείς? Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
  20. Το taxheaven "γαργαλά" το πρόβλημα των προστίμων αναδρομικής αλλαγής ΚΑΔ, εδώ: https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41499 στο τέλος λίγο. Όχι πως ελπίζω σε τίποτα... Τώρα θα τα ακούσουν οι υπάλληλοι/διευθυντές στη ΔΟΥ που πήραν την απόφαση να διευκολύνουν τις αλλαγές ΚΑΔ (με τα κατοστάρικα) για τους καημένους τους βιαστικούς (νοικοκύρηδες/καλοπληρωτές ή, κοινώς, λακαμάδες) φορολογούμενους...
  21. Ναι, το διασταύρωσα και από άλλη πηγή, που μέχρι χθες βράδυ είχε πρόβλημα και σήμερα αέρα-πατέρα... Καλοφάγωτα τα 102.40€, κ. Πιτσιλή και σία! --- Τώρα που "ηρέμησα" από αυτό το ζήτημα των ΚΑΔ, άρχισα να σκαλίζω τα των ασφαλιστικών εισφορών, ως έξοδα που μειώνουν το καθαρό κέρδος άρα και το φόρο. Στην περίπτωσή μου, οι καταβληθείσες στον ΕΦΚΑ εισφορές το 2017 (που έγιναν με βάση το εκκαθαριστικό του 2015) ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τις καταβλητέες (με βάση το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα το 2017) ώστε ο επιπλέον φόρος μου να είναι τελικά κανένα χιλιάρικο (ξέρετε, από αυτά που δεν φυτρώνουν έξω από εφορίες) παραπάνω. Προφανώς και δεν ελπίζω πότε να "ισολογιστεί" το ποσό αυτό. Πολλώ δε το μάλλον. αναλογίζομαι τι στην ευχή μπορεί να συμβεί του χρόνου όπου: Τα καταβαλλόμενα ποσά ΕΦΚΑ για το 2018 είναι με 85% του εισοδήματος 2016, Παράλληλα καταβάλλουμε στον ΕΦΚΑ "ημί-εκκαθάριση" του 2017 πάλι με βάση το εκκαθαριστικό του 2016, Πληρώνουμε αναδρομικά ασφαλιστικά και στο ΤΣΜΕΔΕ (π.χ. για 2013), Εκκρεμούν τα επικουρικά & εφάπαξ (2017 και 2018), που ενδέχεται κάτι να μας ζητήσουν και από αυτά εντός του έτους... Νομίζω πως οι λέξεις: μπάχαλο, αλαλούμ, καμφούζιο, χάος, σαλάτα, μπ****έλο κλπ, δεν αρκούν να περιγράψουν την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι φωστήρες του ασφαλιστικού-φορολογικού τερατουργήματος... Καληνύχτα!
  22. Μάλιστα... Σήμερα το πρωί-πρωί πήγα και έκανα την αλλαγή ΚΑΔ στο μητρώο (χωρίς πρόβλημα, ομολογουμένως, με μία ΥΔ και ~40' σύνολο) και μόλις πλήρωσα περιχαρής το σχετικό πρόστιμο και τσέκαρα άλλη μία φορολογική περιπέτεια ως επιτυχημένη Μου χρωστάς 102.40€!
  23. Καλησπέρα στο Θρεντ. Θέλω και εγώ να πάω για αλλαγή ΚΑΔ και ψάχνομαι. Θέλω να βγάλω τον 85591902 "ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ) ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ" (που χτυπάει) και να βάλω τον 85591907 "ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ". Το πρόβλημά μου είναι αν όντως χρειάζεται να γραφτώ αναδρομικά στον ΟΑΕΕ, όπως περιγράφει ο @Christos D. (Γειά και από εδώ! Αλέξανδρος). Φοβάμαι πως το αλαλούμ με τις εισφορές στον ΕΦΚΑ από δύο ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ+ΟΑΕΕ) θα δημιουργήσει άλλες ταλαίπωρες "ουρές"... Οπότε, μπορεί να το διασταυρώσει αυτό κανένας άλλος (υποχρέωση εγγραφής μηχανικού και στον ΟΑΕΕ, για προσθήκη ΚΑΔ καθηγητή); Και λίγο ράδιο αρβύλα: Παραπλήσια με εμένα, πήγε και η σύζυγος μου για διαγραφή ΚΑΔ στην εφορία μας (Ζ' Θεσ/νίκης) και την έβαλα να ρωτήσει για την περίπτωσή μου. Της είπαν λοιπόν να δω πρώτα αν το ΤΣΜΕΔΕ "μπορεί να καλύψει" τον νέο ΚΑΔ, δηλαδή να τους προσκομίσω κάποιο σχετικό έγγραφο από εκεί, πριν μπλεχτώ με ΟΑΕΕ. Δυστυχώς, από αυτά που έχω ακούσει, αυτό είναι μάλλον αδύνατο, όπως και γενικά το να πάρεις "εύκολα" το οποιοδήποτε έγγραφο από το ΤΣΜΕΔΕ! Η δελεαστική λεπτομέρεια στην ιστορία αυτή είναι πως το αντίστοιχο έγγραφο για την περίπτωσή της συζύγου μου (δηλαδή: τη βεβαίωση για διαγραφή ΚΑΔ που είχε πάρει από ΟΑΕΕ) δεν της το ζήτησαν στο Μητρώο, αλλά το έδωσε αυτή αφού είχε τελειώσει την δικιά της ιστορία και ρωτούσε για εμένα (σε φάση: "Α, εγώ το έχω αυτό το χαρτί, το θέλετε;", υπάλληλος: "Ναι μωρέ, αν το έχεις, φέρε να το βάλω και αυτό"). Οπότε, μάλλον θα δοκιμάσω πρώτα έτσι κουτουρού στο Μητρώο και, αν δεν το κάνουν γαργάρα, τότε θα μπλεχτώ με ΟΑΕΕ.
  24. Ναι, ένα μπλε κουμπί στο δεξί panel στο www.tsmede.gr (scroll-down λίγο). Αν δεν σου βγάζει, μάλλον σφυρίζεις αδιάφορα και απομακρύνεσαι... Εγώ πλήρωσα το κομμάτι μου πριν λίγες μέρες και πλέον ούτε εμένα βγάζει κάτι ("Δεν έχει εκδοθεί ειδοποιητήριο για το A2018.").
  25. @georgegaleos -- Ακριβώς αυτά είχα διαβάσει και εγώ, και υπολόγιζα πως θα ήμουν 2η κατηγορία και για τα 2011Β-2012Β. Οπότε, αφού φαίνεται να "με ξέχασαν", και να μη μου ζητάνε αναδρομικά για εκείνα τα εξάμηνο, τότε το ξεχνάω και εγώ το θέμα και δεν το ξανασκαλίζω! Ευχαριστώ --You can't find justice; it will find you.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.