Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

slammer

Members
  • Περιεχόμενα

    127
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by slammer

  1. Τελικά, από ότι έχω καταλάβει, η βεβαίωση του ΕΦΚΑ είναι άχρηστη. Αφου περνάμε τις πληρωμές στο βιβλίο με βάση αυτό δεν πρέπει να γίνει η δήλωση?
  2. Στο βιβλίο εσοδων εξόδων εγγράφουμε το ειδοποιητήριο (λογιστική βάση) ή τη πληρωμή (φορολογική βάση) ή και τα δυο σε διαφορετική στήλη? Πως το αντιμετωπίζετε αυτό ωστε να είναι συγκεντρωμένα τα στοιχεία αυτά?
  3. Οντως η viva κλεινει την υπηρεσία freepos στις 26/2 Μας καλυπτει η υπηρεσία χρέωσης κάρτας μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού της viva? To φθηνώτερο τερματικό έχει 69 ευρώ (πρακτικά είναι μονο ο αναγνώστης και χρησιμοποιείται με android τηλέφωνο).
  4. Εγω πάλι έχω ολοκληρώσει την πρώτη φάση 30/9 κανονικά. Εβαλαν κατι "ψιλά" από το ΤΣΜΕΔΕ, και τα επικουρικά.... Σύνολο ~2500 Μπαίνω στο ΚΕΑΟ... και τίποτα! Δεν έχω οφειλές! Πρέπει να περιμένω κι αλλο?
  5. Ενα ποσοστό κοντά στο 25% είναι λογικό, εφόσον και οι παροχές είναι αντίστοιχες, το 40% όμως δεν παλεύεται οταν σε αυτό πρέπει να προστεθούν φορος εισοδήματος, εκτακτη εισφορά, τελος επιτηδεύματος... Δεν γίνεται για παράδειγμα να κάνεις μια δουλειά σε έναν ιδιώτη (φανταστείτε κάτι απλό που απαιτεί ας πούμε 3 ώρες) και ότι θέλεις να βάλεις στην τσέπη σου 40 ευρώ να πρέπει να κόψεις απόδειξη με τελική χρέωση 124 ευρώ με ΦΠΑ (40 κέρδος + 24 ΦΠΑ + 40 ΕΦΚΑ + 20 ΦΟΡΟΣ ) και να στα δώσει ο άλλος, είναι εκτός αγοράς. Δεν μπορεί από τα 124 ευρώ να πηγαίνουν στο κράτος τα 84 ευρώ... δεν λειτουργεί το πράγμα έτσι
  6. Αυτό που "γλυκαίνει" τα πράγματα, πέρα από τη φετινή εκπτωση του 15% που είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ, είναι η έκπτωση που ξεκινά από 50% στις 7000 και πέφτει οσο ανεβαίνουν το εισόδημα και καταργείται μετά το 2019 (κι αυτό κουτοπόνηρο....). Το ποσοστό 40%+ επί του ακαθάριστου εισοδήματος είναι τρελλό! είναι πολύ παραπάνω από το αντίστοιχο του μισθωτού γιατί περιλαμβάνει το σύνολο του ασφαλιστικού κόστους κι όχι μια ενδιάμεση τιμή, όπως ο "ακαθάριστος μισθός". Απο εκεί και πέρα υπάρχει και το 22%+ του φόρου και τα άλλα έξοδα. Ακόμα κι αν μαζεύεις 30000 τον χρόνο, που είναι σχετικά καλά λεφτά για την εποχή, πρέπει να δώσεις τα 12000 στον ΕΦΚΑ, και τα 5000+ στην εφορία, ωστε να σου μείνουν (αν δε πάρει και το ΤΣΜΕΔΕ) 12000-13000.... ο @ntanos από πάνω, είδε τις εισφορές του να μειώνονται γιατί λόγω του χαμηλού εισοδήματος πέρνει σήμερα μια έκπτωση πάνω από 40% και φαντάζομαι σε αυτό το "μου μειώθηκαν οι εισφορές" δεν έχει υπολογίσει το επικουρικό που είναι περίπου 25%-30% των όσων έχει πληρώσει, το 19 όμως που θα πληρώσει δυόμιση φορές αυτά που πλήρωσε πέρσυ θα δεί τον παραλογισμό.... Εγω πλέον ετοιμάζομαι να κλείσω τέλος του 18 και να διαγραφώ από το ΤΕΕ, έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν χρειάστηκα υπογραφή, προτιμώ να δουλεύω σαν "γραμματέας" ή και εγω δεν ξέρω με ποιά ιδιότητα (έτσι κι αλλιώς το επάγγελμα μηχανικός έχει τελειώσει), παρά να τους δίνω το 60%+ του εισοδήματος μου, ας γλυτώσω τουλάχιστον το 10-11% του συνόλου, που αν το υπολογίσεις ως ποσοστό αυτών που μένουν είναι πάνω από 25% Συνάδελφοι με το σημερινό σύστημα αν δεν μπορείς να βγάλεις αλλα τόσα μαύρα είσαι τελειωμένος... Άλλοι μπορούν και είναι ΟΚ, όσοι δεν μπορούν, έχουν κλείσει και δεν το ξέρουν.....
  7. Η μη καταβολή των επικουρικών ήταν "κουτοπονηριά" για να μη φανεί η τρελλή αύξηση των εισφορών (γι αυτούς που εργάζονται κανονικά). Τις 5000 προ Κατρούγκαλου, μετά την επιβολή των επικουρικών, υπολογισμό επί του ακαθάριστου, κατάργηση έκπτωσης, τις φτάνει για πλάκα ένας που πέρνει 1000 ευρώ μικτά τον μήνα... και το κυριώτερο με αυτό το σύστημα, δεν έχεις ελπίδα νε προσβλέπεις σε αύξηση. Καταλαβαίνω τους ανέργους και τους νέους συναδέλφους που εργάζονται περιστασιακά, και πλέον πληρώνουν πιο λίγο, όμως κάποια στιγμή ελπίζουν ότι θα δουλέψουν κανονικά, Ε! με αυτό το σύστημα δεν έχεις να ελπίζεις τίποτα.
  8. Ελάτε τώρα γκρινιάριδες.... το καλό μας ταμείο πάντα μας σκέφτεται
  9. Στις οδηγίες του φορτιστή MAHA (έγραψα γι αυτόν παραπάνω), προτείνεται η λειτουργία REFRESH εφόσον οι μπαταρίες έχουν μείνει ανενεργές για αρκετούς μήνες. Η λειτουργία REFRESH κάνει έναν ή περισσότερους πλήρεις κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης σε προρυθμισμένα ρεύματα (συνήθως φόρτιση 0.5C και εκφόρτιση 0.25C).
  10. Προσαυξήσεις, προστιμα, τόκοι κλπ δεν μετράνε..... γίνονται αναμόρφωση και αφαιρούνται....
  11. Θα γράψω την εμπειρία που μου μετέφερε καλός φίλος,επαγγελματίας φωτογράφος που χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΑΑ σε battery packs καθημερινά και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες (πάνω από 64 μπαταρίες σε 8 φορτιστές) 1. Οι καλές μπαταρίες είναι το βασικότερο. Μη κοιτάξετε τίποτα άλλο πέρα από eneloop, οι ΑΑ κυκλοφορούν σε δύο τύπους, ο ένας είναι οι λευκές των 1900mAh (~10 ευρώ η τετράδα) και ο άλλος οι μαύρες των 2450mA (~16 ευρώ η τετράδα). Γενικά οι λευκές συμφέρουν καλύτερα σε σχέση απόδοσης/τιμής. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην ποιότητα μεταξύ των eneloop και άλλων κατασκευαστών, κυρίως στο κράτημα της τάσης μέχρι την αποφόρτιση και στον χρόνο αποφόρτισης σε μικρά φορτία (πχ ποντίκια, τηλεκοντρόλ κλπ). Μπορεί να βρείτε επώνυμες μπαταρίες με 1-2 ευρώ φθηνώτερα, όμως πιστέψτε με δεν αξίζει να πάρετε κάτι διαφορετικό από eneloop. 2. Εξίσου πολύ βασικός παράγοντας είναι ο φορτιστής. Θα πρέπει να κάνει σωστή φόρτιση χωρίς να ζεσταίνει την μπαταρία. Είναι πολύ συνηθισμένο φτηνοί φορτιστές να "ψήνουν" τις μπαταρίες είτε γιατί δεν σταθεροποιούν το ρεύμα σωστά είτε γιατί φορτίζουν με πολύ μεγάλο ρεύμα, οπότε γρήγορα ακόμα και καλές μπαταρίες υποβαθμίζονται. Ο κορυφαίος φορτιστής για ΑΑ/ΑΑΑ είναι ο MAHA-C9000, κοστίζει κάτι παραπάνω αλλά αξίζει, μη ξεχνάτε ότι οι μπαταρίες κοστίζουν. Υπάρχουν και φθηνώτεροι, αρκετά καλοί φορτιστές όπως οι intellichargers i4/d4 της Nitecore οι οποίοι φορτίζουν και μπαταρίες Li-ion/LiFePO4 όμως δεν έχουν τις δυνατότητες του MAHA (ακριβής ρύθμιση ρεύματος φόρτισης, ανάλυση στοιχείων, refresh κλπ), κάνουν όμως την δουλειά εύκολα και καλά.
  12. Μαλλον θα περιμένεις την εκκαθάριση. Προς το παρόν φαίνεται ότι το σύστημα λειτουργεί ως ανοιχτός λογαριασμός, μπαίνουν από τη μια μεριά οι χρεώσεις κάθε μήνα και από την άλλη οι πληρωμές, κάποια στιγμή φαντάζομαι ότι θα γίνει εκκαθάριση, Καλό είναι βέβαια να υπάρχει καθε μήνα μια πληρωμή, ακόμα κι αν υπολείπεται από τη μηνιαία χρέωση ειδικά για όσους έχουν φουσκωμένο 2015 και αναμένουν μείωση.... Θα έλεγα μάλιστα σε αυτή τη περίπτωση να υπολογίσετε χοντρικά το ποσό των εισφορών με βάση το 2016 και για κανένα λόγο μη δώσετε περισσότερα, γιατί αν είναι να περιμένουμε "πιστωτικό" για την επόμενη χρονιά...... Αν έχεις απλήρωτο τον Απρίλιο θα έλεγα να βάλεις ένα ποσό ακόμα και τώρα.....
  13. Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα.... δεν είναι το ίδιο ο μισθωτός και ο ΕΕ... οι διαφορές είναι τεράστιες, ο μισθωτός εχει αφορολόγητο, δικαιούται αποζημίωση, άδειες κλπ κλπ Επίσης στην πράξη οι εργοδότες που απασχολούν μηχανικούς με μπλοκάκι δεν είναι διατεθημένοι ουτε να προσλάβουν τον εργαζόμενο ως μισθωτό, ούτε να μοιράσουν τα ασφάλιστρα, τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία... ουσιαστικά το επιπλέον κόστος, που είναι πολύ για ποσά πάνω από 12000 (ετήσια) το χρεώνεται ο εργαζόμενος. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι εισφορές δεν θεωρούνται έξοδο για τις επόμενες εισφορές, και από το 2020 που καταργούνται οι εκπτώσεις που υπάρχουν η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη και πρακτικά σημαίνει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν με συμφέρει η όχι να είμαι ΕΕ ή υπάλληλος αλλά τι άποψη έχει ο εργοδότης μου γι αυτό.... προσωπικά θα προτιμούσα να είμαι υπάλληλος ακόμα και με καθαρή μείωση αποδοχών της τάξης του 20-25%.... Ειναι δεδομένο πλέον ότι η εργασία με μπλοκάκι είναι τελείως ασύμφορη και γι αυτό θα δείτε πάρα πολλά κλεισίματα.... δεν ξέρω αν αυτό μετατραπεί σε αύξηση προσλήψεων, αλλά προσωπικά πολύ αμφιβάλω βλέποντας ότι το αντικείμενο έχει μειωθεί και θα μειωθεί όπως φαίνεται ακόμα παραπάνω.....
  14. Πλάκα κάνετε όσοι λέτε ότι τα πράγματα είναι όπως και πρίν? και οι 20000 θα πληρώσουν 4000? Για κάνετε τις πράξεις και ξεχάστε προς στιγμή τις προσωρινές εκπτώσεις. 20000 αμοιβή από μπλοκάκι, πληρώνουν 7200, ξεκάθαρα! και το χειρώτερο είναι ότι σου εξαφανίζει σχεδόν το κίνητρο για παραπάνω... Εννοείται ότι το προηγούμενο σύστημα με τις κλάσεις που ανέβαιναν ανα τριετία, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο ήταν λάθος, αλλά το ποσοστό του 38% είναι υπερβολικό (για να μη πώ παρανοικό) από κάθε άποψη για ελεύθερο επαγγελματία σε συνδυασμό μάλιστα με την φορολογία, την έλλειψη αφορολόγητου και το τέλος επιτηδεύματος.
  15. H επικουρικές συντάξεις τελικά θα έχουν πλαφόν 20% της κύριας και εφόσον το ταμείο της επικουρικής έχει τα χρήματα (δεν υπάρχει κρατική επιδότηση). Είναι τελείως ασύμφορο να δίνει κανείς 7% σε επικουρική, δηλαδή το 33% των εισφορών της κύριας, με προσδοκία να πάρει το πολύ 20%. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά μας κλέβουν στα ίσα, εδώ έφαγαν εν μια νυκτί τις εισφορές της ειδικής προσαύξησης (που ήταν αρκετά, περίπου 50% των εισφορών της κύριας) με το περιορισμό να είμαστε στην ειδική προσαύξηση τουλάχιστον δέκα χρόνια.... Νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς η επικουρική είναι χαμένη υπόθεση... δυστυχώς σε όσους έχουν καταβάλει τόσα χρόνια εισφορές.
  16. Μάλλον δεν βάζουν ακόμα προσαυξήσεις γενικως, ακόμα κι αν πληρώσεις ένα ποσό μικρότερο από το μηνιάτικο..... Ίσως θα υπολογιστούν στο μέλλον όταν γίνει εκκαθάριση, θα δούμε...
  17. Δεν εχουν όλοι αφορολόγητο...... προφανώς οι διαφορές που υπολογίζεις προκύπτουν από αυτόν τον λόγο.... όπως και να'χει είναι σφαγή, και μη συγκρίνεις τον υπάλληλο με τον ΕΕ, οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές.... Κάνε και τις πράξεις για 40000 μικτό, εκεί να δεις τι γίνεται.... Τέλος πάντων, προσωπικά θα κάνω υπομονή και το 2018 κι αν δεν αλλάξει τίποτα θα φροντίσω να κλείσω.... και να διαγραφώ..... ή θα δέχομαι αμοιβή με τουλάχιστον τα μισά μαύρα.... δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
  18. Φόροι και Εισφορές είναι μεγαλύτερες του 50% ... Μη μετράτε τις προσωρινές εκπτώσεις του 18 ή του 19.... Με εισόδημα μικτό 20000 από μπλοκάκι δίνεις 7600 τον χρόνο ΕΦΚΑ, και φόρο (20000-7600)*(22%+2.2%)(εκτακτη εισφορά) = 3001 και 650 Τ.Ε. --> Συνολο 11251, ποσοστό 56.2% Με εισόδημα μικτο 30000 από μπλοκάκι δίνεις 11400 τον χρόνο ΕΦΚΑ, και φόρο (30000-11400)*(22+2.2%) = 4501 και 650 Τ.Ε. --> Σύνολο 16551, ποσοστό πάλι 56.2 % παραπάνω αλλάζει ο συντελεστής φόρου και εκτακτης εισφοράς και η συνολική επιβάρυνση είναι αρκετά πάνω από 60%....... Γιατί αφαιρείς το 20%? δεν ειναι προκαταβολή αυτό του φόρου? δεν μετράει για τον ΕΦΚΑ? ασε που πολύ αμφιβάλω αν θα πάρεις την επιστροφή που θα προκύψει στα παραπάνω παραδείγματα. Δεν είναι παραλογισμός αυτό το πράγμα?
  19. Είναι πάντως να απορεί κανείς αν μπορεί κάποιος να πληρώσει το πακέτο φόρων και εισφορών.... φαίνεται ότι ο βαθυτερος στόχος είναι η υπερχρέωση όλων, η δήμευση των περιουσιών καθώς και η μετατροπή τους σε φοβισμένους πολίτες που ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύουν για τα χειρότερα. Όταν λές σε κάποιον πήγαινε να δουλέψεις και ότι βγάλεις μου δίνεις το 60-80%, είναι αυτό ακριβώς..... Καταλαβαίνω ότι πολλοί επαγγελματίες που μπορούν, φοροδιαφεύγουν και δηλώνουν γελοία ποσά, και ουδόλως νοιάζονται για το ποσοστό των εισφορών, όμως το να καταστρέφεις όλους τους άλλους με ξεπερνάει.... Καταλαβαίνω επίσης και πολλούς νέους συναδέλφους που έχουν χαμηλά εισοδήματα γιατί απασχολούνται περιστασιακά, είναι δηλαδή στην ουσία άνεργοι, και οι νέες εισφορές είναι κάπως χαμηλώτερες απ' ότι με το προηγούμενο σύστημα, όμως με το νέο σύστημα ΔΕΝ υπάρχει ελπίδα και κίνητρο για τίποτα... ακόμα κι αν αυξηθούν οι αμοιβές οι επιβαρύνσεις αυξάνονται με ακόμα πιο έντονο ρυθμό με τελικό αποτέλεσμα να έχεις το ίδιο ελάχιστο εισόδημα... Πέρσι γράφτηκαν 400 άτομα στο ΤΕΕ σε σύνολο 4000 αποφοίτων, φέτος θα γραφτούν ακόμα πιο λίγοι.... πέρσι συνταξιοδοτήθηκαν και διαγράφηκαν 8000 άτομα, φέτος φαντάζομαι ακόμα περισσότεροι. Όπως πάει η συνολική δύναμη του ΤΕΕ θα χάνει 10000 άτομα τον χρόνο...
  20. Είναι τελείως τρελλο.... θα πληρώσουμε τα φετινά, τα αναδρομικά και τελικά θα μπουν και μεσα στον υπολογισμό.... Μιλάμε πραγματική σφαγή, ακόμα και με 25000 μικτά, θα βγαίνουν εισφορές 10000 όσο δηλαδή η μέγιστη εισφορά με το προηγούμενο σύστημα με τις κλάσεις!!! Και πάνω εκεί θα μπεί και φόρος.... μιλάμε για 60+% του εισοδήματος στην καλύτερη περίπτωση θα πηγαίνει για φορο+εισφορά, ενω σε μεγαλύτερα ποσά θα φτάνει και το 80%!!!! Η πλάκα είναι ότι έτσι όπως είναι γραμμένο θα επιβαρύνει και αυτούς που τους πιάνουν τα αντικειμενικά, δηλαδή αν έχεις τεκμήριο 6000 θα έρχεται καπέλο η εισφορά και θα σου υπολογίσουν την επόμενη εισφορά με το άθροισμα των δύο. Ακόμα συζητάμε για βιωσιμότητα του επαγγέλματος? Νομιμος και επιβίωση δεν υπάρχει πλέον όση προσπάθεια και να γίνει...... Πραγματικά απορώ, ποιός θα μπορέσει να πληρώσει όλα αυτά, κυρίως οι συνάδελφοι που δουλεύουν με δελτίο σε γραφεία και αναγκαστικά τα δηλώνουν όλα....
  21. Μην ανησυχείς... ΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στην συνέχεια........
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.