Μετάβαση στο περιεχόμενο

architect-athens

Members
  • Περιεχόμενα

    33
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by architect-athens

  1. Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας ΚΑΝΑ και τους άλλους συναδέλφους. Τελικά σε συννενόηση με τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή αποφασίσαμε να προσωρήσουμε χωρίς ΕΕΜΚ ακριβώς με το σκεπτικό που αναφέρατε και να κάνουμε τις υπόλοιπες εργασίες που δεν εμπίπτουν σε κάποιου είδους άδεια βάσει 4495/17 και να καταθέσουμε στο Δήμο και λοιπές υπηρεσίες τα σχέδια ενημερωμένα σωστά. Και βέβαια στο μισθωτήριο θα αναφέρεται ότι το κατάτημα έχει ήδη wc.
  2. Κατ΄αρχήν ευχαριστώ για την προσοχή σας! Κατά δεύτερον πολύ ορθώς ΚΑΝΑ, η κατάσταση είναι χαοτική και επειδή η παράλειψη της αποτύπωσης του wc είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη και όχι του ενοικιαστή που είναι ο πελάτης μου, θεωρώ πως είναι άδικο να επωμιστεί εκείνος το κόστος και την ταλαιπωρία και όχι ο διοκτήτης (ο οποίος γενικά είναι πολύ συνεργάσιμος). Λέω να προτείνω στον ιδιοκτήτη να προβεί σε νομιμοποίηση και κατόπιν ο πελάτης μου να κάνει το μισθωτήριο και να κάνει τις εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται καμία τύπου άδεια σύμφωνα με το 4495. Ποια η γνώμη σας; Εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία να ενημερωθεί σωστά η κάτοψη του 2003 με το wc το οποίο ούτως ή άλλως υπήρχε και εκ παραδρομής δεν αποτυπώθηκε στα σχέδια.
  3. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση ειλικρινά αλλά μάλλον δε διευκρίνησα σωστά ότι το υπάρχον wc είναι μέσα στο νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου αλλά δεν έχει φανεί στην κάτοψη με βάση την οποία εκδόθηκε η βεβαίωση από ΥΔΟΜ για Πορυφιστάμενο του 1955. Μάλλον ο μηχανικός το 2003 δεν το έκρινε σκόπιμο να το αποτυπώσει; Δε ξέρω. Το θέμα είναι ότι το wc ήδη υπάρχει και έλεγα μήπως μπορώ με κάποιο τρόπο να αποφύγω την ΕΕΜΚ γιατί στην περίπτωση που ζητήσουν από ΥΔΟΜ σχέδια για όλο το κτίριο δεν υπάρχει ούτε σωστό τοπογραφικό ούτε τίποτα. Θα μπορούσα να κάνω την αποτύπωση και να ενημερώσω το φάκελο του ακινήτου με την ύπαρξη του wc ή με άλλη διαδικασία;
  4. Καλησπέρα συνάδελφοι και καλή χρονιά! Έχω περίπτωση κτιρίου προ 1955 (με βεβαίωση ΥΔΟΜ) όπου υπάρχει ισόγειο κατάστημα με wc το οποίο όμως στο μοναδικό σχέδιο του 2003 που έχει ο διοκτήτης δεν αποτυπώνεται (ενώ φαίνεται ότι είναι εντός περιγράμματος και παλιό). Πάω ΥΔΟΜ να ρωτήσω τι κάνουμε με το wc και μου λέει ότι πρέπει να εκδοθεί ΕΕΜΚ. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: Επειδή πρόκειται για ΚΥΕ στο υπάρχον wc θα προστεθεί και ο απαραίτητος προθάλαμος. Δε θα μπορούσα δεδομένου ότι δεν αποτυπώνεται στην μοναδική κάτοψη που υπάρχει να κάνω κάτι τύπου ενημέρωση φακέλου ή κάτι ανάλογο αντί της ΕΕΜΚ; Στην περίπτωση της ΕΕΜΚ αφού δεν υπάρχει τοπογραφικό Δ.Κ κλπ θα πρέπει να γίνουν για όλο το κτίριο από την αρχή; και με ποιου επιβάρυνση του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή; Επίσης τι γίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή κλπ που λέει ο 4495 εφαρμόζονται ή ακόμα καταθέτουμε φακέλους; Τέλος από το Δήμο μου είπαν ότι κοινοποιούν τη βεβαίωση λειτουργίας σε πυροσβεστική,ΥΔΟΜ και υγειονομικό οπότε σε περίπτωση που δεν βγει ΕΕΜΚ με τι σχέδια ανημερώνονται; Και πως είναι καλυμμένος ο ενοικιαστής ότι έχει κάνει νόμιμα τις εργασίες αφού έχει καταργηθεί η 48ωρη; Χάος.... Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  5. Α, να συμπληρώσω ότι έχει και διαφορετιή διαμερισμάτωση με Ο.Α 1977 αλλά το κλείσιμο έγινε το 2005.
  6. Καλησπέρα σε όλους και καλό κουράγιο. Θα ήθελα μία διευκρίνιση σχετικά με το αν σε περίπτωση αυθαιρεσίας κατηγορία 4 που αφορά κλείσιμο εξώστη με τοποθέτηση επάλληλου παραθύρου πάνω στο στηθαίο χρειάζεται ΔΕΔΟΤΑ για όλο το κτίριο? Αν ναι μπορώ πιστεύετε με τις οδηγίες του ΦΕΚ και του forum να το συντάξω εγώ ως Αρχιτέκτων Μηχ.? Ευχαριστώ προκαταβολικά
  7. tzeno, ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία: ΤΟ ΒΡΗΚΑ και το παραθέτω να το κουβεντιάσουμε αν θέλετε...... Αρθρο 23 παρ.5 "Σε περίπτωση συναίνεσης ιδιοκτητών αυτοτελών ιδιοκτησιών του ιδίου κτιρίου είναι δυνατή η λειτουργική τους ενοποίηση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια του κτίσματος μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις. [σε συνδυασμό με τις υπ΄ αριθμ. 13448/16-3-2012 και 13451/16-3-2012 ΥΑ (ΦΕΚ Α.Α.Π.116/9.10.2012] Για τη λειτουργική συνένωση χώρων του ιδίου ή ομόρων κτιρίων διακρίνονται οι κάτωθι περιπτώσεις : Α) Συνένωση αυτοτελών ιδιοκτησιών εντός του ιδίου κτιρίου : Αναλόγως του είδους των εργασιών και της χρήσης του προκύπτοντος χώρου, απαιτείται η εφαρμογή μιας εκ των τριών περιπτώσεων αδειοδότησης / ενημέρωσης του άρθρου 4 του νόμου. Στην περίπτωση εφαρμογής της διαδικασίας έγγραφης ενημέρωσης, πέραν των αναφερομένων στοιχείων στην παρούσα οδηγία εφαρμογής του άρθρου 4 παρ. 3, υποβάλλεται και τεχνική έκθεση αρμοδίου μηχανικού με την οποία τεκμηριώνεται η στατική επάρκεια του κτίσματος μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις / διασκευές." Εγώ καταλαβαίνω ότι μπορώ να κάνω συνένωση με συναίνεση των ιδιοκτητών ούτε καν με ΕΕΜΚ αλλά με απλή ενημέρωση! Διαβάζοντας όμως το ΝΟΚ άρθρο 4 παρ.3 το πράγμα γίνεται θολό και συμπεραίνω ότι χρειάζεται και ΕΕΜΚ. Τελικά για να ενώσω 2 ορόφους , να κάνω τις απαραίτητες εσωτερικές διαρρυθμίσεις χωρίς να επεμβαίνω στο στατικό κομμάτι χρειάζομαι ΕΕΜΚ ή απλά ενημέρωση με συναίνεση ιδιοκτητών και ΣΑΥ-ΦΑΥ? Δεδομένου μάλιστα ότι ο πελάτης θέλει και ένωση 2 ανοιγμάτων στην πρόσοψη σε ένα μεγάλο τότε θα πρέπει να βγάλω και Άδεια Δόμησης για την όψη? Σημειωτέον ότι πρόκειται για 2όροφο κτίριο προπολεμικό με μικτή κατασκευή: φέρουσα τοιχοποιία το μπροστά κομμάτι και δοκάρια το πίσω. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τη μέχρι τώρα συνδρομή σας.
  8. Καλησπέρα συνάδελφοι, Διαβάζοντας το πολύ χρήσιμο link που ανήρτησε ο Trigon Υπουργική απόφαση για την Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας – Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη 3 Οκτωβρίου 2013 έπεσε το μάτι μου στο σημείο 28: 28. Λειτουργική συνένωση χώρων της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Αποφ. 3046/89, ΦΕΚ 59 Δ & Αποφ.13448/12, ΦΕΚ 116/ΑΑΠ). Αυτό δηλαδή σημαίνει και συνένωση διαμερισμάτων Ο.Ι καθ'ύψος? Μπορούμε δηλαδή με ΕΕΜΚ να ενώσουμε 2 διαμερίσματα και να κάνουμε μεζονέτα? Ευχαριστώ προκαταβολικά!
  9. Συνάδελφοι καλησπέρα. Καθότι νέα στο χορό των αυθαιρέτων έχω μία χαζή ερώτηση αν μπορείτε να μου επιβεβαιώσετε. Σε περίπτωση κλεισίματος εξώστη και ενσωμάτωσής του στο διαμέρισμα εκτός από ΥΔΚΧ και ΥΚ κλικάρω και από πάνω το κουτάκι "Αλλαγή Χρήσης" από "ΟΧΙ" σε "ΝΑΙ"? Εγώ το υπολόγισα με "ΟΧΙ" και έδωσα το ποσό στον πελάτη και πειραματιζόμενη είδα ότι αν αλλάξει σε "ΝΑΙ" επιβαρύνεται πολύ. Ελπίζω να μην έκανα γκάφα. Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγχαρητήρια για τη στήριξη που προσφέρετε!!!!
  10. Σαφέστατο! Ευχαριστώ και πάλι!!!!! Και πάλι με βάση τη λογική (ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ) η αλλαγή διαμερισμάτωσης είναι ένα ντόμινο μεταξύ ΟΙ το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να πληρώνεται άπαξ. Τώρα βέβαια θεωρητικά μιλώντας θα μπορούσε ο νόμος να προβλέπει τακτοποίηση ορόφου μεταξύ όλων των ιδιοκτητών με κοινό πρόστιμο διαφορετικής διαμερισμάτωσης αλλά τι να λέμε τώρα συνάδελφε? Καλά που υπάρχει και το forum
  11. Με βάση τη λογική σε έναν όροφο με 2 π.χ Ο.Ι αν η διαμερισμάτωση αφορά τη μετατόπιση ενός τοίχου εις βάρος του ενός ή του άλλου δεν είναι λογικό να πληρώνεται 2 φορές. Γι'αυτό το λόγο το βρίσκω λογικό ΑΝΑ ΟΡΟΦΟ και όχι ΑΝΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ. Παρόλα αυτά όμως και παρά τη μελέτη που έριξα στα posts εδώ και πάλι ρώτησα τη γνώμη σας για να το επιβεβαιώσω γιατί δε ξέρω πια αν πρέπει να βασίζομαι στη λογική
  12. Ευχαριστώ και πάλι dimitirs GM και letom!!!! Θεωρείτε λοιπόν ότι πρέπει να αναφέρονται στην τεχνική έκθεση οι συνέπειες της διαμερισμάτωσης περιγραφικά ή βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας????????
  13. Letom Ευχαριστώ πολύ για την επιβεβαίωση!!!!!!!!! 1.Φαντάζομαι όμως ότι θα πρέπει να το αναφέρω περιγραφικά στην τεχνική έκθεση ως συνέπεια της διαμερισμάτωσης. Σωστά ? 2.Στην υποβολή σχεδίων θα πρέπει να υποβάλλω και άλλα σχέδια πλην της κάτοψης της σύστασης όπου θα δείχνω και το κλείσιμο του εξώστη ?Ή λόγω του εξώστη θα πρέπει λόγω ΥΔ και ΥΚ να υποβάλλω τοπογραφικό, Διαγ. Καλυψης και τομές?
  14. Ευχαριστώ ponireas αλλά έχω κάποιες απορίες: 1. Συγνώμη αν δεν το εξήγησα σωστά. Το Β2 ΔΕΝ πήρε τετραγωνικά μέτρα από τον κοινόχρηστο αλλά η πόρτα εισόδου του μεταφέρθηκε στον ίδιο οριζόντιο τοίχο 2 μέτρα κατά τον ίδιο άξονα χ (συνέπεια της διαμερισμάτωσης). Οπότε φαντάζομαι ότι ή θα δηλωθεί σαν κατηγορία 3 ή καθόλου. Φαντάζομαι όμως αν έχει πληρώσει ο ιδιοκτήτης για διαμερισμάτωση 500ευρώ είναι κρίμα να πληρώσει άλλα 500 ευρώ για τη μετατόπιση της πόρτας η οποία άλλαξε αναγκαστικά θέση ως συνέπεια της διαμερισμάτωσης. 2. Διάβασα σε άλλα posts ότι αν γίνει μία διαμερισμάτωση από μία Ο.Ι μπορεί να δοθεί βεβαίωση και στις άλλες Ο.Ι του ορόφου αναφέροντας την Α/Α της δήλωσης αυτής. Δεν ισχύει πλέον αυτό?
  15. Συνάδελφοι καλησπέρα!!!!!! Αν και χρόνια στο επάγγελμα πρώτη φορά μπαίνω στη διαδικασία του Ν.4178 και θα ήθελα την επιβεβαίωσή σας ή διαφορετική άποψη για το παρακάτω (προκειμένου να κοιμάμαι ήσυχη): Στον όροφο 2 πολυκατοικίας με Ο.Α 1977 δηλώθηκαν στα σχέδια δύο διαμερίσματα τα οποία κατά τη γνωστή πρακτική της εποχής στην πράξη αλλά και στη σύσταση Ο.Ι το Β1 πήρε ένα δωμάτιο από το Β2. Το Β2 έχει και κλείσιμο εξώστη Το Β2 έχει ιδιοκτήτες ένα ανδρόγυνο και το Β1 έχει ιδιοκτήτη μόνο το σύζυγο από το ανδρόγυνο.(Το Ε9 είναι κοινό και για τους 2 όπου αναφέρονται οι Ο.Ι με τα ποσοστά ιδιοκτησίας τους) Επίσης η διαφορετική διαμερισμάτωση στο Β2 έχει συμπαρασύρει 2μ πιο πέρα την είσοδο του διαμερίσματος (εξώπορτα διαδρόμου κοινοχρήστου) οπότε έχει κλείσει προφανώς σαν προβλεπόμενο από την Ο.Α άνοιγμα στο Β1 Η πραγματική κατάσταση αποτυπώνεται στα σχέδια των Ο.Ι εκτός από το κλέισιμο του εξώστη. Σκέφτομαι να το αντιμετωπίσω ως εξής: 1δήλωση μόνο για το Β2 όπου θα έχω ΦΚ με λοιπή παράβαση για διαφορετική διαμερισμάτωση κατηγορία 2 (πριν 1983, αποδεικνύεται με σχέδια και συμβόλαια Ο.Ι) 1 ΦΚ με κλείσιμο εξώστη με ΥΔ και ΥΚ κατηγορία 4 (2004 και μετά) Να δηλώσω κανονικά το ανδρόγυνο με ποσοστά ιδιοκτησίας χωρίς συναίνεση του συζύγου για το Β1 (γιατί από την ίδια τσέπη θα βγει το πρόστιμο) Να μη δηλώσω τη μεταφορά της εισόδου δεδομένου ότι αποτελεί συνέπεια της διαμερισμάτωσης αλλά να το περιγράψω στην τεχνική έκθεση Να περάσω στο σύστημα την κάτοψη της Ο.Ι με κλεισμένο εξώστη (πρέπει να περάσω κι άλλα σχέδια????) Με αυτό το σκεπτικό έχω 1098 ευρώ πρόστιμο κι έχουν με τη δήλωση του Β2 και βεβαίωση για το Β1. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιττό να σας πω ότι διάβασα και τις 81 σελίδες του topic και ξεστραβώθηκα αλλιώς δεν την πάλευα καθόλου οπότε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
  16. architect-athens

    ΣΑΥ-ΦΑΥ

    τέλειο!!!!!!!!ευχαριστω συναδελφε!
  17. Συνάδελφοι, εκτός από τις κορυφές που είναι όντως μεγάλη ταλαιπωρία με τις εγκρίσεις τι γίνεται? Έχω οικόπεδο εκτός σχεδίου που απαιτείται έγκριση ΕΠΑΕ. Δεν έχω καταλάβει αν πρέπει πρώτα να καταθέσω ΕΠΑΕ και μετά για έγκριση δόμησης ή το ανάποδο. Κάποια ιδέα ή πληροφορία?
  18. δηλαδή για να καταλάβω όταν υποβάλεις την αίτηση για έγκριση δόμησης δε χρειάζεται ούτε συμφωνητικό ούτε αμοιβές παρά μόνο φεμ και κρατήσεις τσμεδε στην εθνική από πλευράς μηχανικού?
  19. Παιδιά sorry αλλά κι εγώ έχω απορία σχετικά με τη διαμόρφωση του εδάφους. Λέει ότι πλέον το μέγιστο είναι +1,00 ή-1,00 από το φυσικό αλλά σε περιπτώσεις κλίσης 20% και άνω μπορεί να γίνει μέχρι +2,00 -2,00? Ή αυτή η διαόρφωση αφορά μόνο την εκσκαφή για το κτίριο? Δεν έχω καταλάβει και έχω οικόπεδο εκτός σχεδίου με μεγάλη κλίση. Αν έχετε κάποια ιδέα ........ Ευχαριστώ
  20. DIMITRIS 80 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. Πραγματικά έχουμε χάσει τα αυγά και τα καλάθια με όλα αυτά που συμβαίνουν Τοπογραφικό υπάρχει αλλά προφανώς δεν έγινε το 2005 με την εξάρτηση που λέει ο νόμος τώρα οπότε προφανώς θα πρέπει να γίνει εκ νέου φαντάζομαι........
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.