Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

zvasilia

Members
  • Περιεχόμενα

    33
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by zvasilia

  1. Με τα σήμερα ισχύοντα, όταν υπάρχει μεταβολή στην επιφάνεια του ακινήτου που μεταβιβάστηκε, γίνεται επανάληψη συμβολαίου και ο αρχικός πωλητής, αλλάζει αναδρομικά το Ε9 και πληρώνει τον επιλέον φόρο και ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον μέτρα. Αν γίνει αυτό που προτείνει ο σύλλογος των συμβολαιογράφων ποιος θα πληρώνει? @Apollon Στο Riviera Tower δεν δουλεύουν μηχανικοί??? Οι περιοχές που γίνονται τα μεγάλα έργα δεν αναβαθμίζονται? Αφού αναβαθμίζονται δεν θα γίνουν κι άλλα, μικρότερα έργα? Σε αυτά τα μικρότερα έργα δεν θα δουλέψουν πάλι μηχανικοι?
  2. Γιατί χάνουμε χρόνο και δεν κάνουμε κατευθείαν δευτεροβάθμιο έλεγχο και άμεσα τις απαιτούμενες επεμβάσεις σε αυτά τα κτίρια? Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να ελεγχθούν στον πρωτοβάθμιο και να είναι στατικά επαρκή??? Όταν μιλάμε για δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα για σχολεία ή νοσοκομεία ο χρόνος είναι πολύτιμος
  3. Εντελώς άστοχο κατά τη γνώμη μου το άρθρο και μου κάνει εντύπωση ότι αναδημοσιεύεται σε forum μηχανικών. Πρώτα απ' όλα φάσκει και αντιφάσκει: Τι συμβαίνει τελικά με τους κατασκευαστές, παίζουν εκ του ασφαλούς και προπωλούν πριν την υλοποίηση ενός έργου, όπως αρχικά μας λέει το άρθρο? Ή Χτίζουν καινούριες οικοδομές αλόγιστα με κίνδυνο να εγκλωβιστούν όπως μας λέει το άρθρο προς το τέλος?? Μας λέει ακόμη ότι "στόχος της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι να διατηρηθούν οι τιμές των ακινήτων". Στην Ελλάδα είχαμε πρακτικά διακοπή της οποιαδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας για περίπου 10 χρόνια και δεδομένης της ανάγκης για στέγαση, η παύση εκ νέου θα οδηγούσε μάλλον σε υπέρογκες αυξήσεις παρά σε συγκράτηση των τιμών.
  4. Νομίζω ότι κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Από τη μία θέλουμε να γίνει (και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου) άμεσα προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια προ του 1985 και από την άλλη απαλλάσουμε από έλεγχο στατικής επάρκειας τα αυθαίρετα προ του 1982.
  5. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ δεν είναι τωρινό, αλλά κατά την άποψή μου η μεταφορά της ευθύνης στον μελετητή είναι εντελώς λάθος. Είμαστε ένα κράτος που: α. Ακόμη ρυθμίζει αυθαίρετα των προηγούμενων δεκαετιών β. Έχει δαιδαλώδη νομοθεσία και νόμους που περισσότερο "χρησμούς" θυμίζουν που για να τους κατανοήσουμε έχουμε κάθε τόσο διευκρινιστικές εγκυκλίους Οι πιθανότητες δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων θεωρώ ότι είναι πολλές εάν εφαρμοστεί η πρόταση της αυτόματης έκδοσης αδειών. Αυτή τη φορά νομίζω ότι το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο σοβαρό γιατί κανένας ιδιοκτήτης και κανένας εργολάβος δεν θα αναλάβει ευθύνη, αφού το θύμα θα είναι έτοιμο (βλέπε έκδοση αδείας με ευθύνη μηχανικού). Τι θα γίνει αν ο μελετητής κάνει λάθος ή ακόμη χειρότερα αν ο μελετητής "κάνει τα στραβά μάτια"? Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα? Το κενό στις πολεοδομίες θεωρώ ότι μπορεί να καλυφθεί από ιδιώτες μηχανικούς, στα πρότυπα των Ελεγκτών Δόμησης. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να δημιουργηθούν σώματα Ελεγκτών Αρχιτεκτονικών, Στατικών Η/Μ κλπ από έμπειρους συναδέλφους οι οποίοι θα πιστοποιούνται (με εξετάσεις?) και με κλήρωση θα ελέγχουν τις μελέτες.
  6. Πιθανολογώ ότι το παράδειγμα που δημοσίευσε ο συνάδελφος δεν είναι μοναδικό και πιστεύω ότι παρόμοια, ίσως όχι τόσο επικίνδυνα, λάθη γίνονται συχνά από μελετητές είτε από άγνοια είτε ακόμη και από λάθος. Ήμουν πάντα της άποψης ότι, τουλάχιστον οι στατικές μελέτες, πρέπει να περνούν από έλεγχο από την Πολεοδομία, όπως γινόταν παλαιότερα και όχι να υποβάλλονται με ευθύνη μηχανικού. Το έχω συζητήσει με συναδέλφους και ο αντίλογος είναι ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος μιας στατικής μελέτης χωρίς κάποιος να "τρέξει" το στατικό πρόγραμμα που χρησιμοποίησε ο μελετητής. Ωστόσο, ακόμη και ο έλεγχος της γενικής διάταξης που γινόταν, μαζί με το τσεκάρισμα των ελέγχων θεωρώ ότι είχε αποτέλεσμα, ή τουλάχιστον αποφεύγονταν σημαντικά λάθη. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε δεν νομίζω να "περνούσε" ποτέ από την πολεοδομία, ενώ τώρα ευχόμαστε ο μελετητής να ήξερε τι έκανε και να κάνουμε λάθος όλοι οι υπόλοιποι. Εν τω μεταξύ το έργο μπορεί να έχει ήδη ολοκληρωθεί......
  7. Αυτό δεν είναι σκυρόδεμα είναι γκρο μπετό και είναι φυσιολογικό να τρίβεται. Προφανώς οι εταιρείες που ήρθαν θα πρότειναν: 1. Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας 2. Αποξήλωση της υφιστάμενης εδαφόπλακας 3. Επίστρωση της επιφάνειας με σκυρόδεμα, κατάλληλου πάχους και οπλισμού , πιθανώς με αγκύρωση του νέου οπλισμού σε υπάρχοντα δομικά στοιχεία. Το κόστος για τα παραπάνω δεν ξέρω αν είναι 8000€, όπως οι προσφορές που πήρες, αλλά μάλλον είναι περισσότερο από τα 1500€ που τελικά έδωσες Όπως είπαν και οι συνάδελφοι παραπάνω, αν είχες αναθέσει τη δουλειά σε μηχανικό, θα είχες σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα και πιθανότατα θα ξόδευες πολύ λιγότερα χρήματα απ' ότι τελικά θα ξοδέψεις.
  8. Μήπως το ισόγειο έχει κατάστημα με πατάρι που τελικά κλείστηκε αυθαίρετα και έγινε όροφος?
  9. Το ίδιο έργο με τις παρατάσεις το βλέπουμε από τον Ν3843/10. Πάντα έλεγαν ότι δεν θα δοθεί παράταση και στο τέλος, ή και μετά το τέλος έδιναν. Άλλωστε το ίδιο δεν έγινε και με την δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους μόλις πριν ένα μήνα? Τελευταία μέρα έδωσαν παράταση για ένα μήνα. Όσο για την πραγματικά ανούσια κατάργηση της κατηγορίας 5, ελπίζω έστω και τελευταία στιγμή να βάλουν μυαλό και να καταλάβουν τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν εάν τελικά εφαρμοστεί, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό όφελος! Προσωπικά πιστεύω ότι θα δοθεί μια μικρή παράταση για την έκπτωση του 20% και η κατηγορία 5 μέχρι την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου
  10. Έχει μαρμάρινη επένδυση? Αν ναι, φαίνεται ότι έχει ξεκολλήσει. Καλό θα ήταν να το δει κάποιος ειδικός, μην πέσει το μάρμαρο σε κανένα κεφάλι. Όσο για τη στατικότητα, όπως είπε και ο συνάδελφος πιο πάνω, δε φαίνεται να υπάρχει θέμα.
  11. Κάποια σημεία που μου έκαναν εντύπωση Οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν κοινόχρηστα??? Δηλαδή την πρώτη φορά η καταγγελία έγινε ανώνυμα? Απ' όσο ξέρω η Πολεοδομία δέχεται μόνο επώνυμες καταγγελίες. Και κάποιες παρατηρήσεις Οι δηλώσεις των αυθαιρέτων δεν είναι δημόσια έγγραφα γιατί δεν φέρουν θεώρηση από δημόσια αρχή και ως εκ τούτου υπάρχουν περιορισμοί λόγω προσωπικών δεδομένων. Έτσι τουλάχιστον μου το εξήγησαν από την Πολεοδομία όταν ρώτησα γιατί για να πάρεις αντίγραφα από Ν3843 πρέπει ή να είσαι ο ιδιοκτήτης ή ο μηχανικός της δήλωσης. Σχετικά με το 50% του υποκείμενου χώρου, αυτό ισχύει για νέες οικοδομικές άδειες σύμφωνα με τον ΝΟΚ . Εδώ έχεις αυθαίρετο και για να θεωρηθεί σοφίτα, με έκπτωση στο πρόστιμο, υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις, που πιθανώς να ικανοποιούνται στο εν λόγω ακίνητο. Γλιτώνει το πρόστιμο της Πολεοδομίας και πληρώνει το πρόστιμο διατήρησης που προκύπτει από τη δήλωση στον Ν4495 ακόμη και μετά την καταγγελία να κάνει τη δήλωση, αρκεί να είναι εντός της διάρκειας ισχύος του νόμου Αν η Πολεοδομία έκανε μετρήσεις την πρώτη φορά, δεν βρίσκω το λόγο να έρθει και δεύτερη. Όχι. Αν δεν είναι αρμόδια η Πολεοδομία, τότε ποιος είναι??
  12. Συνάδελφε νομίζω ότι εφόσον η βάση της εκτίμησης είναι η αποτίμηση της εμπορική αξίας και όχι προσδιορισμός αποζημίωσης, η αξία του είναι μηδενική. Προσωπικά πιστεύω ότι αφού είναι εξ' ολοκλήρου ρυμοτομούμενο είναι μη μεταβιβάσιμο. Ένα άλλο, μάλλον σημαντικό, που βλέπω είναι ότι τίθεται θέμα εγκυρότητας του τίτλου του 1998 που απ' ότι καταλαβαίνω στηρίχθηκε σε λάθος(?) τοπογραφικό. Θα σου πρότεινα να μιλήσεις τον δικηγόρο της Τράπεζας που διενεργεί τον νομικό έλεγχο
  13. Και πως θα ασκήσει το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα στην Ελλάδα ο συνάδελφος αφού μιλά μόνο Αγγλικά? Το να πάρει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος σημαίνει ότι θα έχει πλήρη δικαιώματα σε μελέτες επιβλέψεις κλπ. Πως θα συντάξει μια τεχνική έκθεση ή πως θα μελετήσει την τεχνική νομοθεσία, η οποία απ' όσο ξέρω δεν είναι μεταφρασμένη. Εδώ εμείς που τα Ελληνικά είναι η μητρική μας γλώσσα δεν καταλαβαίνουμε! Προσωπικά θεωρώ ότι προκειμένου να ασκήσεις το επάγγελμα του Μηχανικού σε μια χώρα είναι απαραίτητο, να μπορείς τουλάχιστον να μιλάς τη γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτό προστατεύει τον ίδιο, αλλά και τους εν δυνάμει πελάτες του
  14. Στον Ευρωκώδικα επιτρέπεται μέγιστη εκκεντρότητα ίση με το 1/4 του πλάτους του υποστυλώματος (βλ. σχετική συζήτηση σε άλλο νήμα του φόρουμ). Εδώ έχουμε κυκλικό υποστύλωμα 55εκ επομένως το 1/4 είναι 13,75εκ από τον άξονα. Η δοκός είναι πλάτους 25εκ, άρα άξονα στα 12,5εκ και απόσταση από τον άξονα του υποστυλώματος (55/2)-12,5=15εκ>13,75. Αν μικρύνει το υποστύλωμα σε 50εκ είσαι στο όριο Αλλά ακόμη και να μην λάβεις υπόψιν το παραπάνω, έχεις δύο δοκάρια εκ των οποίων το ένα είναι πρόβολος που εδράζονται έκκεντρα σε κυκλικό υποστύλωμα, ήτοι με προοδευτικά μειούμενη διατομή. Ο διαμήκης οπλισμός των δοκαριών στην αριστερή παρειά είναι σχεδόν εφαπτόμενος στο υποστύλωμα
  15. Το μοντέλο σου το βλέπω γενικά προβληματικό, κατά τη γνώμη μου. 1. Η δοκός Δ17 εδράζεται στο ένα άκρο της στη Δ19, η οποία με τη σειρά της εδράζεται στη Δ18 που είναι πρόβολος? 2. Η δοκός Δ5 ξεκινά με διαστάσεις 40/50, το καμπύλο τμήμα είναι 25/50 και καταλήγει πάλι με διαστάσεις 40/50? Τη θεώρησες συνεχή δοκό? Δεν νομίζω ότι είναι. Πως την προσομοίωσες στο μοντέλο σου? Ουσιαστικά εγώ θεωρώ ότι τα ευθύγραμμα τμήματα των δοκών λειτουργούν ως πρόβολοι και τα καμπύλα τμήματα στηρίζονται(?) και μεταβιβάζουν σημειακά φορτία στην άκρη των προβόλων 3. Πιστεύω ότι δεν αρκεί το πλάτος του Κ6(30 εκ) για να αγκυρωθεί ο οπλισμός του Δ5 4. Οι δοκοί Δ22 και Δ24 εδράζονται έκκεντρα στο κυκλικό υποστύλωμα Κ2.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.