Μετάβαση στο περιεχόμενο

thessalon-77

Core Members
  • Περιεχόμενα

    271
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by thessalon-77

  1. Για την έκδοση βεβαίωσης συνδεσης δικτυων από το e-αδειες: α) Ελέγχουμε την νομιμότητα αυτού για το οποίο θέλουμε να εκδώσουμε. Σωστά; β) Σε περίπτωση σύνδεσης του κοινόχρηστου ρεύματος οικοδομής με συσταση οριζοντίου τι θα πρέπει να αναγράψω στην ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ καθώς και πρέπει να ελέγξω μόνο τα κοινόχρηστα (όχι τις οριζόντιες ιδιοκτησίες που υπάρχουν) για τυχόν αυθαιρεσίες αλλά και να εμβαδομετρήσω επίσης τους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους; γ) η άδεια είναι του 1974 και είναι το κλασσικο δισελιδο μπροστά με την περιγραφή της αδειας και από πισω το τοπογραφικό. Πηγαινω στην πολεοδομία με αυτό το δισέλιδο και μου δίνει θεώρηση για συνδεση με δίκτυα; δ) σε προήγουμενο post εδώ στο topic συνάδελφος ανεφερε ότι αν υπάρχει οικοδομικη αδεια και αυθαιρεσίες τότε θα πρέπει η θεώρηση της οικ. αδειας να γινεται στην ΥΔΟΜ. Ισχυει κατι τετοιο
  2. Χρήσιμη και εξαιρετική η βοήθειά σου Venezia. Σε ευχαριστώ πολύ!!! Αμφέβαλλα βέβαια αν εμπλέκεται η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και πίστευα ότι μάλλον δεν εμπλέκεται καθόλου αλλά έκανα λάθος καθώς έπειτα από την ανάρτησή σου έλεγξα ότι μεταξύ άλλων αρμοδιότητά της είναι και η προστασία του ιστορικού κέντρου.
  3. Για υπαγωγή οικοδομής του 1974 στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης: · Απαιτείται γνωμοδότηση από ΚΕΣΑΜΑΘ; Αν ναι τότε αυτό βρίσκεται στο ΥΜΑΘ; · Εφόσον απαιτείται ΚΕΣΑΜΑΘ: μέσω του συστηματος αυθαιρετων κάνω τη αίτηση ελέγχου της υπόθεσης από το ΚΕΣΑΜΑΘ ή μεσω του e-αδειες; · Εφόσον απαιτείται ΚΕΣΑΜΑΘ τι δικαιολογητικά απαιτούνται; Απαιτούνται και όψεις και τεχνική περιγραφή οι οποίες πρέπει να εχουν υπογραφη από αρχιτέκτονα;
  4. Πολύ ενδιαφεροντα Δημητρη οσα αναφέρεις για τις αυθαιρεσιες. Όμως για το πνευμα της καθετης, που ισως επρεπε να το κουβεντιαζουμε σε αλλο νημα, ειναι σαν να λεμε βγαζω οικ. αδεια να κτισω 8.000τμ σε ενα οικοπεδο που χτιζει 10.000τμ και κανω μια συσταση καθετου και δινω στο τμημα αυτο του οικοπεδου που κτιζει 8.000τμ ποσοστό 10% επι του οικοπέδου και πηγαίνω και κτίζω στην άλλη κάθετη άλλα 9.000τμ (90% ποσοστό καθέτου) και συνολικά το οικόπεδο θα κτίσει 17.000τμ αντί για 10.000τμ. Δεν το θεωρώ λογικό.
  5. @Pavlos33 @dimitris GMΤο ιστορικό έχει ως εξής: Υπηρχε οικοπεδο με ενα διωροφο κτισμα μεσα. Το 1993 εκδιδεται άδεια για οικοδομή σε απόσταση Δ = 3+0,1H (ακριβώς) από το διπλανο κτίσμα που στην συγκεκριμενη περιπτωση προέκυπτε 5,00μ. Τρεις μηνες μετα την εκδοση της οικ. αδειας συστηνεται καθετη ιδιοκτησια σε δυο αρτια και οικοδομησιμα τμηματα με οριο μεταξυ των δυο κτιριων περιπου 2,50μ. και με αναλογια 40% στο τμημα που εχει μεσα το παλιο διωροφο κτισμα και 60% στο τμημα που εχει την πολυκατοικια. Το 2015 κατεδαφίζεται το παλιο διωροφο και το 2022 εκδιδεται οικ. αδεια στο τμημα της καθετης που υπηρχε το διωροφο και ειχε ποσοστο επι του οικοπέδου 40% και το ΔΚ της ΟΑ ορίζει απόσταση "δ" του νέου κτιρίου που θα ανεγερθεί απο την πολυκατοικια του 1993 και επίσης στο ΔΚ της ΟΑ εμφανιζεται ως επιτρεπομενη δομηση: ΣΔ x εμβαδο ολου του οικοπεδου x ποσοστό κάθετης (40%) δίχως να λαμβάνονται υπ'οψιν το εμβαδόν που εχει κατασκευαστει η πολυκατοικια του 1991 στην διπλανη καθετη α) Oσον αφορά το τελευταιο δεν ξερω αν ειναι σωστό να μην λαβεις υπ'οψιν καθολου τα κτισματα (νομιμα ή/και αυθαίρετα) εντος του οικοπέδου στην διπλανη καθετη. Ειναι σαν να λεμε βγαζω οικ. αδεια να κτισω 8.000τμ σε ενα οικοπεδο που χτιζει 10.000τμ και κανω μια συσταση καθετου και δινω στο τμημα αυτο του οικοπεδου που κτιζει 8.000τμ ποσοστό 10% επι του οικοπέδου και πηγαίνω και κτίζω στην άλλη κάθετη άλλα 9.000τμ (90% ποσοστό καθέτου) και συνολικά το οικόπεδο θα κτίσει 17.000τμ αντί για 10.000τμ. Δεν το θεωρώ λογικό. β) υπερβαση προς πλαγια ορια δεν πρεπει να υπαρχουν καθως το οριο με την καθετη δεν θεωρειται πλαγιο οριο και η αποσταση μεταξυ πολυκατοικιας 1993 και αυτης που ανεγειρεται ηδη με την οικ. αδεια του 2022 ειναι "δ". γ) Ο Ν.4495/17 αναφέρει οτι στην "κατατμηση" βαζεις στα τετραγωνιδια του παραρτηματος οτι δεν εχεις οικ. αδεια. Δεν αναφερει για μειωση δικαιουμενων τμ.
  6. Παύλε σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Δεν έχω πείρα στις κάθετες. Από όσο όμως έψαξα την νομοθεσία θα συμφωνήσω μαζί σου οτι δεν υπάρχει κατάτμηση και πάω με "ναι" στην ΟΑ και οτι δεν υπάρχει παραβίαση πλαγίων ορίων. Το πλαϊνό όριο αφορά τα όρια προς υπόλοιπες ιδιοκτησιες ενώ προς άλλα κτιρια εντός των καθέτων υπαρχει υποχρεωση πλαγιας απόστασης (ως "δ" νομιζω και οχι ως "Δ").
  7. Σε οικοπεδο εντος σχεδιου εκδιδεται οικοδομικη αδεια για πολυκατοικια και μετα απο 3 μηνες συστηνεται καθετη ιδιοκτησια χωρίζοντας το οικοπεδο σε δυο τμηματα: α) δεδομένου οτι το κτιρίο, το οποιο προβλεποταν απο την παραπανω οικ. αδεια, κατασκευάστηκε στην προβλεπόμενη θέση του απο την οικ. αδεια αλλά η οποία θεση του πλέον απείχε 90εκ απο το οριο διαχωρισμού της καθετης, συνιστά παραβίαση "Δ" ; Υπενθυμιζω οτι η εκδοθηκε η αδεια και μετα εγινε η καθετη. β) για τα αυθαίρετα τμήματα του διαμερισματος που εξεταζω θα τα βάλω "Χωρις οικοδομικη αδεια" διότι μήπως η σύσταση καθετου μετά την έκδοση της οικοδομικής αδείας αποτελεί είδος κατάτμησης;
  8. Σε οικοπεδο εντος σχεδιου εκδιδεται οικοδομικη αδεια για πολυκατοικια και μετα απο 3 μηνες συστηνεται καθετη ιδιοκτησια χωρίζοντας το οικοπεδο σε δυο τμηματα: α) δεδομένου οτι το κτιρίο, το οποιο προβλεποταν απο την παραπανω οικ. αδεια, κατασκευάστηκε στην προβλεπόμενη θέση του απο την οικ. αδεια αλλά η οποία θεση του πλέον απείχε 90εκ απο το οριο διαχωρισμού της καθετης συνιστά παραβίαση "Δ" ; Υπενθυμιζω οτι η εκδοθηκε η αδεια και μετα εγινε η καθετη. β) για τα αυθαίρετα τμήματα του διαμερισματος που εξεταζω θα τα βάλω "Χωρις οικοδομικη αδεια" διότι μήπως η σύσταση καθετου αποτελεί είδος κατάτμησης;
  9. Εννοείται πως κάθε όροφος έχει αυθαιρεσία οταν ειναι σε διαφορετική στάθμη. Το ιδανικο θα ηταν υπαγωγή συνολικη ως πολυκατοικια. Από εκει και περα αρχιζουν οι "ημιλυσεις" πχ οι κατωτεροι οροφοι ειναι εντος νομιμου ογκου κτιριου, ο πανω οροφος την πληρωνει την νυφη, αναλυτικος για την υπερβαση οταν ειναι χαμηλοτερα του επιτρεμενου της περιοχης (αν και σε αυτη την περιπτωση ο αναλυτικος φαινεται να εχει εννοια ΜΟΝΟ οταν "....... δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του ακινήτου...." διότι όλο το άρθρο της παρ. 10 του αρθρου 100 που αναφερει τον αναλυτικο για το ύψος έχει σχεση με μη υπερβαση του επιτρεπομενου συντελεστη δομησης του ακινητου αλλά ακόμη και στις ερωτοαπαντησεις του ΤΕΕ Πελοπονήσσου χρησιμοποιεί αναλυτικό).
  10. Παύλε, είναι αυτό που λέμε συχνά πυκνά όλοι μας: Τρείς νόμοι, δώδεκα χρόνια, δεκάδες τροποποιήσεις των νόμων, πολλές εγκύκλιοι, χιλιάδες ερωτοαπαντήσεις ΤΕΕ, εκατομμύρια post σε forum από μηχανικούς και οι φωστήρες της νομοθεσίας απώντες δίχως να ιδρώνει το αυτί τους και στην μέση εμείς να προσπαθούμε να βρούμε την χρυσή τομή αλλά κα να μας ζητάνε και τα ρέστα και να είμαστε εκτεθειμένοι σε περίπτωση διαφορετικής ερμηνείας του νόμου και να ζητάνε από συναδέλφους να καλύψουν έξοδα επανάληψης συμβολαίων κτλ γιατί κάτι ξέφυγε σε ολο αυτόν τον κικεώνα ή παρερμηνεύτηκε. Όσον αφορά πάντως την υπερβαση ύψους ήδη μίλησα με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ότι είτε θα πληρώσει αυτός το πρόστιμο της υπέρβασης ύψους (>επιτρεπομένου της περιοχής) του διαμερισματός του είτε να κάνουν υπαγωγή όλοι οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας για την κοινόχρηστη υπέρβαση ύψους όλης της οικοδομής.
  11. Επειδη εχω μπερδευτεί αρκετά με την υπέρβαση ύψους σε περίπτωση πολυκατοικίας με πολλές οριζόντιες ιδιοκτησίες. Σε πολυκατοικία με πολλές οριζόντιες ιδιοκτησίες και η οποία πολυκατοικία εχει θεμελιωθεί 1,00μ υψηλότερα από ότι προέβλεπε η οικοδομική άδεια με αποτέλεσμα όλες οι στάθμες δαπέδων των διαμερισμάτων να είναι 1,00μ υψηλότερα από ότι προβλεπόταν αλλά μόνο στο διαμέρισμα τελευταίου ορόφου που εξετάζω να έχει υπερβεί η οροφή του το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής κατά 10% (το επιτρεπόμενο της περιοχής είναι όσο ακριβώς προέβλεπε η άδεια και είναι καθορισμένο από ειδικούς όρους της περιοχής) πως θα μελετήσω τον υπολογισμό προστίμου; Να βάλω όλη την επιφάνεια του διαμερίσματός μου με υπέρβαση ύψους <20% και να πληρώσει πρόστιμο για αυτό; Το θεωρώ αρκετά άδικο να την «πληρώσει» μονο ένα διαμέρισμα αλλά σίγουρα δεν υπάρχει συννενόηση με τους συνιδιοκτητες για να γινει υπαγωγή για το υψος ολης της πολυκατοικίας. Υπάρχει μήπως επιμερισμός ύψους σε όλη την πολυκατοικία; Μήπως λανθασμένα ασχολούμαι με την διαφορετικότητα στην στάθμη δαπέδου και οροφής του διαμερίσματος διότι είναι τρόπο τινά κοινόχρηστη αυθαιρεσία η υπερβαση υψους ολης της πολυκατοικιας; Εχω μπερδευτεί αρκετά.
  12. Σωστή η σκέψη σου Παύλε και σωστή και η επισήμανσή σου για "...τόσες δηλώσεις υπαγωγής, όσες και οι οριζόντιες ιδιοκτησίες."
  13. Έχει τύχει να κάνει κάποιος ανασύσταση φακέλου λόγω απώλειας στελέχους και τοπογραφικού οικ. αδειας; Η άδεια είναι του 1960 και υπάρχουν κατόψεις στον φακελο αλλά το στέλεχος και το τοπογραφικό είναι εδώ και χρόνια χαμένα και τουλάχιστον 30 χρονια τώρα τα συμβόλαια γίνονται δίχως στελεχος και τοπογραφικό.
  14. Εννοείται πως ο νόμος επιτρέπει την υπαγωγή αυτοτελους οριζοντιας ιδιοκτησιας απλά είναι παράταιρο λιγάκι να τακτοποιείς μια οριζόντια ιδιοκτησια (με κατηγορία 1 φυσικα) ενω ολοι την υπολοιπη οικοδομη την θεωρείς αυθαίρετη και ιδίως για τον λόγο ότι δεν βρίσκεται στέλεχος και τοπογραφικό οικοδομικής αδείας. Νομικά παντως σωστο ακουγεται σαν τακτοποίηση οριζ. ιδιοκτησιας (διαμερισμα) με κατηγορια 1.
  15. Δυστυχώς η ανασύσταση δεν μπορεί να γινει διότι μετά από μεγάλη έρευνα δεν βρεθηκε τιποτα απο στέλεχος & τοπογραφικό της οικ. αδειας. Ειναι παρα πολλα χρονια χαμένα. Πάει για υπαγωγή δίχως Ο.Α. μου φαινεται. Αλλά κ εκεί άλλη χαζομάρα. Να κάνεις υπαγωγή διαμερισμα (αυτοτελής ιδιοκτησια) σε ολόκληρη πολυκατοικια;
  16. Σε περίπτωση ύπαρξης φακέλου οικ. αδειας του 1960 πολυκατοικίας αλλά με απώλεια στελέχους και τοπογραφικού λογικά δεν μπορώ να προβώ σε ΗΤΚ. Αναζητήθηκε στέλεχος και τοπογραφικό σε περιπου 10 συμβόλαια εκ των οποιων καποια πολύ παλαια αλλά δεν βρέθηκε τιποτα. Από οτι εμαθα ειναι παρα παρα πολλά χρόνια χαμενο στέλεχος και τοπογραφικό. Μάλλον καλύτερα να δηλωθεί εξ ολοκλήρου αυθαίρετο παρά να αναρτηθεί η βεβαιωση της πολεοδομιας οτι δεν υφίσταται στέλεχος και τοπογραφικό;
  17. Παύλε αντιλαμβάνομαι ότι θα πάω με ΥΔ + ΥΚ και με 50% (αυτοτελη μεσα στο συστημα εμφανίζει ότι έχουν 50% και όχι 30% που ανέγραψες) και θα λάβω υπ'οψιν και την καταπατηση κοινοχρηστου χωρου. "Δ" δεν εχω. Για τον έλεγχο της κατηγορίας αντιλαμβάνομαι ότι θα κάνω έλεγχο με υπερβαση κάλυψης 40% και ισως και με την υπερβαση δόμησης και αν δεν μου βγει ο ελεγχος εντος κατ. 4 (που δεν φαινεται να μου βγαίνει Κατ. 4 ) να πάω με τα 50τμ τα οποία βέβαια δεν γνωρίζουμε αν αφορούν οριζόντια ιδιοκτησία. Σωστα; Ειναι ομως τα 50τμ ανα οριζοντια ιδιοκτησια;
  18. Σε εντός σχεδίου πολυκατοικία υπόγεια αυτοτελής αποθήκη (ξεχωριστη ιδιοκτησια. Όχι παρακολουθημα) επεκτάθηκε κατά 3,00τμ εκτός περιγράμματος κτιρίου (σε υπόγεια στάθμη και είναι κανονικά μπαζωμένη κτλ). i) Πάω με αναλυτικό; ii) Επιλέγω δίχως υπέρβαση δόμησης και βάζω στο σύστημα «μόνο υπέρβαση ύψους ή κάλυψης» και τα τετραγωνικά μέτρα τα δηλώνω με μειωτικό συντελεστή 50%; iii) Κάτι άλλο; ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Επίσης θα κάνω έλεγχο αν η κάλυψη υπερβαίνει το 40% μην τυχόν είμαι σε κατηγορία «4» ή επειδή οι υπόγειες αποθήκες δεν προσμετρούν στην δόμηση οπότε δεν πρέπει να κάνω αυτό τον έλεγχο; Βέβαια για την κατηγορία εφόσον το κάτωθι από την ΚΑΤ.4 παρ δγ) αφορά και οριζόντιες ιδιοκτησίες με καλύπτει αλλά ισχύει και για οριζόντιες ιδιοκτησίες;;; «αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση,»
  19. Φαντάζομαι εννοείς να μην είχε μεταφερθεί αυτόματα η δήλωση απο τον 4014 σε 4178 και ετσι υπαρχει ανοικτή δηλωση στον 4178 . σωστά; επειδη ηταν παντελως αυθαιρετο λογικα δεν μεταφερθηκε (θυμαμαι μεταφεροταν μονο εως καποιο ποσοστο υπερβασεων αυτοματα) αλλα θα το τσεκαρω με την μηχανικο της τακτοποιησης 4014.
  20. Θα ηθελα να ρωτησω αν για ολοκληρωμένη υπαγωγη Ν.4014/2011 (παλαιοτητα 1978) γινεται μεταφορά δήλωσης σε : α) Ν.4178/13 ή β) Ν.4495/17
  21. Καλησπέρα. Μπορώ παρακαλώ να έχω την Τιμή Ζώνης (20.01.2016) για οικισμό Νέας Ποτίδαια Χαλκιδικής με Χ 443069,14 και Υ 4449279,935 Ευχαριστω πολύ.
  22. Αντιληπτό αλλά πχ η επιλογή "Ενημέρωση οικοδομικής αδείας" που εμπίπτει; Αρχικά μου φάνηκε ποιο σωστό να περιέχει η επιλογή τον όρο "οικοδομική άδεια" .
  23. Θέλω να κάνω ενημέρωση οικ. αδειας του 1971 για διαφοροποίηση μεγεθους ανοιγματος που υφισταται σε ολους τους οροφους. Ποιό είδος ενημέρωσης να επιλέξω από τα παρακάτω; Μηπως μπορεί κάποιος να πει ποτε χρησιμοποιούμε τις κάτωθι περιπτώσεις ενημέρωσης; · Ενημέρωση Οικοδομικής Άδειας · Ενημέρωση Οικοδομικής Άδειας (ν.4759/2020) · Ενημέρωση Οικοδομικής Αδείας ΔΑΟΚΑ/ΥΠΕΝ(Ν.3986/2011) · Ενημέρωση Έντυπης Άδειας (ν.4759/2020) · Ενημέρωση Έντυπης αδείας ΔΑΟΚΑ/ΥΠΕΝ(Ν.3986/2011) · Ενημέρωση Έντυπης Οικοδομικής Αδείας / Άδειας Δόμησης
  24. Σε αυθαίρετο κτισμα σε οικόπεδο εντός οικισμού που χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος το 1973 και κατασκευάστηκε με οικ. άδεια το 1978 μικρο συγκροτημα κατοικιων και το 1993 ο οικισμος με αλλο ΦΕΚ χαρακτηριστικε οικιστική ζώνη και έτσι ισχύει εως σήμερα πρέπει να πάω με το άρθρο 116 ή όχι;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.