Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μίμης

Members
  • Περιεχόμενα

    17
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Μίμης's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι, Έχω πελάτη με την εξής περίπτωση: Ισόγειο με άδεια του 1992 Προσθήκη καθ' ύψος με άδεια του 2010. Με το που βγήκε η δεύτερη άδεια οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κάνουν οριζόντια επέκταση του κτιρίου στην οποία μπήκε το κλιμακοστάσιο. Ξεκίνησαν μάλιστα την κατασκευή με βάση τα νέα σχέδια και έδωσαν εντολή στο συνάδελφο που είχε βγάλει την άδεια του '10 να προχωρήσει σε αναθεώρηση. Σήμερα η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση της άδειας δεν έχει βγει. Ο πελάτης μου υποψιάζεται ότι ο συνάδελφος που είχε αναλάβει την αναθεώρηση τον κοροϊδεύει αφού τον πάει από βδομάδα σε βδομάδα, πάνω από ένα χρόνο τώρα - σημειωτέον δε ότι τον έχει εξοφλήσει για την αναθεώρηση της άδειας. Πως με συμβουλεύετε να κινηθώ; Δεν έχω εμπειρία από οικοδομικές άδειες και η υπόθεση μου φαίνεται αρκετά πολύπλοκη. Θα πρέπει ο πελάτης μου να ζητήσει την παραίτηση του συναδέλφου; Σχετικά με τα διαδικαστικά, θα πρέπει να υποβάλω και στατική μελέτη, και τι γίνεται αν δε βγαίνει το ισόγειο που είναι από το '92; Ειδικά για τα στατικά ανησυχώ γιατί που ξέρω γω τι αναμονές είχαν οι κολώνες του ισογείου, αν έγινε σωστή εφαρμογή της μελέτης κλπ, αν κάνω αναθεώρηση παίρνω πάνω μου την ευθύνη για ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Το σημαντικότερο: Μπορώ να κάνω αναθεώρηση άδειας που είναι σε ισχύ αλλά οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί ή πρέπει να το εντάξω στις διατάξεις του 4014 ως αυθαίρετο προς έκδοση άδειας; Καμία ιδέα για την αμοιβή που πρέπει να ζητήσω; Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με την έκδοση κανονικής άδειας αφού θα πρέπει να κάνω ξανά όλες τις μελέτες (αρχιτ., στατ., θερμομόνωσης κλπ.) έτσι δεν είναι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Όποιος έχει εμπειρία από Μαρκόπουλο ακόμη καλύτερα.
  2. Σ' ευχαριστώ pavlos. Απ' ότι βλέπω το έβαλα κατά λάθος στις "άδειες" ενώ ήθελα να το βάλω στα "αυθαίρετα". Θα ψάξω για το τόπικ αλλά αν το έχεις εύχαιρο σε παρακαλώ κάνε reply. Πάντως ο νόμος είναι νόμος. Πιστεύω ότι πρέπει να βγει εγκύκλιος άμεσα για αυτό διότι οι ιδιοκτήτες είναι ξεκρέμαστοι και το ποσό μπορεί να είναι σημαντικό.
  3. Σύμφωνα με την άρθρο.24/παρ.1γ-ii του ν.4014, η οποία αναφέρεται στην τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών σε εκτός σχεδίου μη άρτια ακίνητα, τα οποία δεν εντάσσονται σε σχέδιο, ο ιδιοκτήτης πρέπει εντός 10 ετών να "καταβάλει ειδικό πρόστιμο το ύψος του οποίου υπολογίζεται με βάση εμβαδόν ίσο με τη διαφορά μεταξύ της προβλεπόμενης αρτιότητας και της έκτασης του ακινήτου, όπου βρίσκεται, επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του κτίσματος...". Δηλαδή, αν κατάλαβα σωστά: Σε γήπεδο 1,2 στρ. όπου η αρτιότητα είναι -προς το παρόν- 4 στρ. και η ΤΖ 700Ε/μ2, οφέίλει να πληρώσει: (4,0-1,2)*1000*700=1 960 000Ε. Προφανώς κάτι δεν έχω καταλάβει σωστά. Όποιος το γνωρίζει, παρακαλώ ας βοηθήσει.
  4. Μίμης

    ATOE

    Ενδεχομένως η αναθεώρηση να μπορεί να γίνει πολλαπλασιάζοντας με το λόγο των τιμών καταναλωτή που παίρνουμε από τη ΓΓΔΕ.
  5. Συνάδελφοι, Θέλω να σχεδιάσω ένα σύστημα στήριξης για φωτοβολταϊκά με κλίση 25deg και μέγιστο ύψος στη στέψη ~3.3μ. Το ερώτημά μου είναι: Μπορώ να πάρω την ανεμοπίεση που προβλέπεται για κεκλιμένες στέγες κτιρίων; Η διαφορά με τα κτίρια είναι ότι εδώ έχω μόνο το στέγαστρο χωρίς τοίχους. Μήπως πρέπει να πάρω ανεμοπίεση για κατακόρυφα εμπόδια; Ομολογώ ότι δεν έχω τσεκάρει αν είναι δυσμενέστερη. Συνοψίζοντας: Η απουσία περιμετρικών τοίχων επηρεάζει δυσμενώς τις τιμές της ανεμοπίεσης στο στέγαστρο; Και αν ναι τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ
  6. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, ίσως η απόλυτη βεβαιότητα να είναι κάτι άπιαστο με τον παρόντα νόμο αλλά φίλε george kara η απάντησή σου αν και σπαρτιάτικη εμπνέει σιγουριά. Φίλε pavlos33 έχεις δίκιο για την έγκριση, έτσι λέει ο ΓΟΚ για τις πέτρινες μάντρες αλλά τι είδους έγκριση να πάρεις κατά την εφαρμογή του 4014; Λες να πάρω έγκριση για το τμήμα της κάτω του 1μ ανεξάρτητα από το νόμο; Έχεις κάνει ποτέ αυτή τη διαδικασία; Αν έχεις εμπειρία και θες να τη μοιραστείς είμαι όλος αυτιά. Πάντως ελπίζω να ισχύει η απάντηση του george και για τα δύο ερωτήματα!
  7. Καλημέρα συνάδελφοι, Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τη μάντρα σε περίπτωση τακτοποίησης αυθαιρέτου σε εκτός σχεδίου περιοχή. Συγκεκριμένα ρωτάω τα εξής: 1. Μπορεί να πάει με αναλυτικό και να τελειώσει το θέμα ή θα πρέπει να βγει και άδεια εντός της 3ετίεας; 2. Αν είναι πέτρινη μπορεί να πάει με αναλυτικό το τμήμα της άνω του 1μ. και να μην υπάρχει επιπλέον υποχρέωση για έκδοση άδειας; Ευχαριστώ.
  8. Επομένως δεν έχει να κάνει με το νόμο περί τακτοποίησης ημιυπαιθρίων.. Σ' ευχαριστώ JTB.
  9. Σε βεράντα περίπου 9x3,5 ο ιδιοκτήτης έχει κατασκευάσει ξύλινη κεραμοσκεπή που στηρίζεται περιμετρικά σε ξύλινα υποστυλώματα και στη μια στενή πλευρά έχει σηκώσει τοίχο μέχρι τη σκεπή. Στις υπόλοιπες έχει αφήσει το κιγκλίδωμα. Η κεραμοσκεπή και ο τοίχος δε φαίνονται στην άδεια. Τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για τη ρύθμιση; Θεωρείται ημιυπαίθριος; Ευχαριστώ.
  10. Ευχαριστώ anka, θα βοηθούσε... στη ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου.
  11. Γεια σας συνάδελφοι, Βγάζω άδεια για σπίτι που θα χρησιμοποιήσω για ιδιοκατοίκηση σε οικόπεδο των γονιών μου. Δικαιούμαι απαλλαγή αμοιβής από το ΤΕΕ την οποία πήρα κάνοντας άτυπη δωρεά της αμοιβής μου στους γονείς μου. Από το ΤΕΕ όμως μου είπαν ότι πρέπει να καταθέσω στην πολεοδομία και μηδενικό ΦΕΜ. Επειδή δεν ασχολούμαι γενικά με άδειες και δεν ξέρω από ΦΕΜ, μήπως έχει τύχει σε κάποιον να κάνει μηδενικό ΦΕΜ; Θέλω να μάθω τι ποσά θα γράψω πάνω. Στην εφορία που ρώτησα δεν ήξεραν, έψαχνε ο υπάλληλος να βρει το νόμο και τελικά έφυγα γιατί ακόμη εκεί θα ήμουνα. Ευχαριστώ.
  12. Σ' ευχαριστώ φίλε Babinos για τη διαφωτιστική σου απάντηση και τις χρήσιμες παρατηρήσεις σου. Σπεύδω να διευκρινίσω βέβαια ότι σε περίπτωση που άλλαζα τη διατομή των δοκών θα ξαναέκανα τη μελέτη. Μιας και είμαι άσχετος όμως από κατασκευή θα ήθελα να μου διυκρινίσεις αν το σύστημα που προτείνεις με το νευρομετάλ υποκαθιστά το κλασικό πρέκιασμα με μπετονένιο δοκαράκι. Με ενδιαφέρει για ένα άνοιγμα ~2,60 όπου σκέφτομαι να βάλω επάλληλα.
  13. Συνάδελφοι, Ετοιμάζομαι να χτίσω διώροφη οικοδομή από ΟΣ και προβληματίζομαι στο θέμα των ανοιγμάτων: Έχω μικτό ύψος ορόφου 3,20 και τα εξωτερικά κουφώματα θέλω να είναι το σύνηθες 2,30-2,40. Υποθέτωντας γεμίσματα 10εκ. σημαίνει ότι για να πάρω το άνοιγμα χωρίς πρέκι πρέπει να έχω δοκάρι ~75εκ. το οποίο θεωρώ αρκετά μεγάλο, επομένως θα χρειαστεί πρέκι. Σε κάποια ανοίγματα όμως, ανάμεσα σε κολώνες, θέλω να αποφύγω το τουβλάκι δεξιά και αριστερά για να μη μειωθεί το άνοιγμα. Υπάρχει τρόπος στήριξης του πρεκιού χωρίς τούβλο δεξια και αριστερά; Έχω ακούσει από κάποιους ότι αρκεί να βλητρωθούν οι οπλισμοί στις κολώνες του ανοίγματος. Γνωρίζει κανείς αν συνηθίζεται κάτι τέτοιο και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό; Μήπως είναι σωστότερο να μεγαλώσω τα δοκάρια; Ευχαριστώ και ελπίζω να μην είμαι εκτός θέματος.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.