Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ekaradimos

Members
  • Περιεχόμενα

    53
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by ekaradimos

  1. Δυστυχώς και στη μισθοδοσία Αυγούστου, ΠΑΛΙ τα ίδια. 4%. 104€ αντί για 26€. Τι μας ζαλισαν να δηλωσουμε την κατηγορια αφου συνεχιζουν να κρατανε 4;
  2. Πολύ σωστή παρατήρηση. Ευτυχώς έχουμε συντοξιοδοτικό πρόγραμμα και θα ανεβάσω το ποσοστό μου από 1% - 3% (πρακτικά γλυτώνω το φόρο εισοδήματος και ίσως την εισφορά αλληλεγγύης, ελπίζοντας ότι όταν σηκώσω τα λεφτά θα έχει καταργηθεί). Αλλιώς από αυτό που κερδίζω υπολογίζω 36% φόρο + 6,5% εισφορά αλληλεγγύης.
  3. Είμαι μισθωτός μηχανικός ιδιωτικού τομέα. Ήρθε mail από την εταιρεία μου, ότι από 1/7 αλλάζουν οι εισφορές, όπως περιγράφεται παραπάνω. Μέχρι 15/7 πρέπει αν θέλουμε να ενταχθούμε στη 2η ή 3η κατηγορία να το δηλώσουμε. Άρκετά καλή μείωση. Ως τώρα είναι 4% του μισθού. Πχ στα 2000€ είναι 80€. Στα 3000€ είναι 120€ (διαφορά 94€).
  4. Δυστυχώς δεν έχει επιλογή μισθωτού Μηχανικού στο προφίλ. Και ναι, υπάρχουν και αυτοί. Έβαλα στα σχόλια την εργασία μου και το πτυχίο μου. Φαίνεται ότι τα υπόλοιπα τα κλαίμε από ότι βλέπω παραπάνω. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
  5. Από 1/1/2016 έως 31/5/2016 μας έδωσαν τα αναδρομικά (συμψηφίστηκαν με τις κρατήσεις του μήνα, οπότε είδαμε το χρώμα του χρήματος). Για το προηγούμενο διάστημα? Από όσο κατάλαβα το ΤΣΜΕΔΕ διεκδικεί την ίδια αντιμετώπιση για το χρήματα πριν τις 1/1/2016. Ας γίνει πάλι με συμψηφιστική εγγραφή.
  6. Εμείς οι μισθωτοί που δε χρωστάμε εισφορές ??
  7. Το έψαξα λίγο παραπάνω. Οι "νέοι" μηχανικοί αρχίσαμε να πληρώνουμε από 1/1/2007 και μετά. Υποχρεωτικά μπήκαμε στην ειδική προσαύξηση όταν συμπληρώσαμε 10 χρόνια ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ ΚΑΙ κλείνοντας τα 35 χρόνια (ηλικία). Εγώ μπήκα από το 2010 στα 35α γενέθλιά μου. Για να δικαιούται κανείς, σύμφωνα με το νέο νόμο, μια πολύ μικρή αύξηση στη σύνταξή του (~1%) από την ειδική προσαύξηση θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 10ετία (να έχει κλείσει 10 χρόνια στην ειδική προσαύξηση). Όμως ακόμα και αν κάποιος νέος μηχανικός είχε μπει εθελοντικά από την πρώτη στιγμή 1/1/2007, μέχρι τις 1/1/2016 που καταργήθηκε δεν βγαίνουν 10 χρόνια. Αυτά πρέπει να επιστραφούν ως αχρεωσθήτως καταβληθέντα. Περιμένουμε απόφαση.
  8. Καλησπέρα, Υπάρχει κάποιος μισθωτός συνάδερφος στο forum να απαντήσει στο τι γίνεται με τους μισθωτούς μηχανικούς? Αλλάζουμε και εμείς ασφαλιστική κλάση? Τι αναδρομικά θα μας ζητηθούν? Επίσης, έχει υπάρξει απόφαση για τα αναδρομικά της ειδικής προσαύξησης που δίναμε τόσα χρόνια αλλά και από 1/1/2016, οπότε και καταργήθηκε η ειδική προσαύξηση?
  9. Καλησπέρα συνάδερφοι και συναδέρφισσες. Έχει ακουστεί ότι από 1/1/2016 καταργείται ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ η ειδική προσαύξηση. Ξέρει κανείς αν ισχύει? Αν ισχύει η αναδρομικότητα, μπορούμε να διεκδικήσουμε τα συγκεκριμένα ποσά? Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας.
  10. Η αδικία στο ασφαλιστικό είναι απίστευτη. Είμαι μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνω σχεδόν 23% κρατήσεις επί του μικτού. Περίπου 11000 Ευρώ το χρόνο. Ξέρωντας ότι θα πάρω σύνταξη το πολύ 700Ε με τα σημερινά δεδομένα. Ξέρωντας ότι πληρώνω τις απίστευτες συντάξεις των προηγούμενης γενιάς των 2500 και 3000Ε. Βασική σύνταξη 300Ε για όλους, με ένα μίνιμουμ κρατήσεων. Ίδιες παροχές, ίδιες εισφορές σε όλους και τσεκούρι στις εξωπραγματικές συντάξεις. Επίσης, για όποιον θέλει, να κάνει ιδιωτική ασφάλεια για κάτι παραπάνω. PS Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ νόημα ασφαλιστικής κλάσης. Όσο ήταν σε ισχύ τα χρονοεπιδόματα υπήρχε νόημα. Έπαιρνες αύξηση (τριετία) και έδινες κάτι και στην ασφάλειά σου. ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ???
  11. Συμφωνώ. Πρέπει και τα 2 κριτήρια να ισχύουν για να υποχρεωθείς να εγγραφείς στην ειδική προσαύξηση. Έτσι έγινε και σε μένα.
  12. Να ταν και άλλα .... Εκτός από κάποια παιδικά εμβόλια (53Ε), για τα οποία έχω αρ. πρωτοκόλλου, όλα τα υπόλοιπα κατατέθηκαν στον λογαριασμό μου 21/8. Mail δεν ήρθε. Κάτι είναι και αυτό. Τα αργήσανε λίγο (9 μήνες) αλλά ... όλα καλά.
  13. Για τους μισθωτούς, γίνεται ήδη κράτηση των ασφαλιστικών εισφορών και δηλώνεται στην εφορία το φορολογητέο ποσό (καθαρό ποσό). Για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν γνωρίζω. Η μόνη περίπτωση να μπει εκεί ποσό είναι αν υπάρξει πληρωμή προς ΤΣΜΕΔΕ για ασφαίστική κάλυψη εκτός των κρατήσεων που σου κάνει ο εργοδότης σου. Πχ σε εμένα υπήρξε μια μικρή διαφορά για το μήνα που άρχισα να πληρώνω την ειδική προσαύξηση. Πάλι καλά που το έψαξα και πλήρωσα 30Ε, πριν αρχίσουν να μπαίνουν πρόστιμα. Το χαρτί αυτό το έβαλα στην εφορία.
  14. Τελικα ηρθαν και σε μενα. Τα χρωστουμενα απο 12/11/2012 δεν εχουν ερθει.
  15. Ακριβώς αυτό λέω και εγώ. Είναι εξωφρενικά πολλά τα χρήματα. Οι πιο αδικημένοι είναι οι άνεργοι ή οι πολύ χαμηλά αμοιβόμενοι, μετά είναι οι Μηχανικοί του Ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν σχέση με τον κατασκευαστικό κλάδο, όπως πχ οι Πληροφορικάριοι (εγώ). Οι οφελημένοι είναι όσοι ασχολούνται με τον κατασκευαστικό κλάδο (είτε έχουν δική τους εταιρεία, είτε δουλεύουν με μπλοκάκι). Όλα αυτά πριν την κρίση, όπου και αλλάξαν άρδην τα δεδομένα. Πιστεύω ότι πρέπει να επαναξεταστεί η πολιτική του ΤΣΜΕΔΕ για τις εισφορές και σίγουρα θα πρέπει να γίνει κάποια ελάφρυνση για όλους.
  16. Έχει έρθει σε κανέναν το αυτοκόλητο με την ανανέωση του βιβλιαρίου του?
  17. Εγώ έκανα τις αιματολογικές μου εξετάσεις + τους υπερήχους που κάνω κάθε χρόνο τον 10/2012. Είχα το σωστό παραπεμπτικό από το γιατρό (το είχε γράψει ένα χρόνο πριν). Μου είπαν ότι περνάει η απόδειξη καθώς ΔΥΝΗΤΙΚΑ μπορούσα να πάω για προέγκριση εκείνη την εποχή. Και μου είχαν τονίσει το ΔΥΝΗΤΙΚΑ. Πήγα και ιατρικές επισκέψεις. Πριν τις 12/11/2012 μου είχαν πει, τότε, ότι δέχονται τα πάντα (και τις ιατρικές επισκέψεις). Από 1/1/2013 δεν δέχονταν τις ιατρικές επισκέψεις, μιας και με τη βούλα είχαμε μπει στον ΕΟΠΠΥ. Το ότι μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει ούτε Ευρώ, είναι εξοργιστικό. Πρέπει να πεταχτώ μια βόλτα από το ΤΣΜΕΔΕ, άλλα πάλι θα συγχιστώ.
  18. Ναι. Τότε είναι. Εγώ δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει φθορά και αφθαρσία. Και γω μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας είμαι στη δουλειά μου αλλά 9500Ε προς το ασφαλιστικό ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ, κρατήσεις μισθωτού), τα πληρώνω ανελλιπώς και στην ώρα τους. Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει.
  19. Να κάνω και γω μια ερώτηση. Έχω ιδιωτική ασφάλεια και για εγχείριση σε συμβεβλημένο, με την ασφάλεια, νοσοκομείο, μου πληρώνει το 90%. Το υπόλοιπο 10% μπορώ να το πάρω από τον ΕΟΠΥΥ. Επειδή ο γιατρός μου έδωσε την απόδειξη με την αμοιβή του ξεχωριστά και δεν μπήκε στα έξοδα της εγχείρισης μέσω νοσοκομείου, δεν χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη απόδειξη, ο ΕΟΠΥΥ. Ξέρει κανείς αν μπορώ να πάω στον ΕΟΠΥΥ και αν ναι που, για να καταθέσω πρώτα την απόδειξη και να πάρω το 10%?
  20. Έγω φίλε να δεις πόσο έχω φορτώσει γενικότερα με το ΤΣΜΕΔΕ. Anyway. Από δω (1/1/2013) και στο εξής όλα γίνονται μέσω ΕΟΠΥΥ. Για ραντεβού με γιατρό, παίρνεις τηλεφωνάκι. 99% δε θα βρεις γιατρό με ελεύθερα ραντεβού για το μήνα, οπότε θα σου κρατήσει, νομίζω, 20ρικάκι. Εγώ ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει τη νέα διαδικασία γιατί έχω και ιδιωτική ασφάλιση και παίρνω πίσω το 80%. Τώρα για εξετάσεις και φάρμακα, πας στο γιατρό και σου γράφει τα πάντα με ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για να κάνεις τις εξετάσεις χρειάζεται να δείξεις το θεωρημένο βιβλιάριο του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο και για να πάρεις φάρμακα. Η διαφορά με πριν, είναι ότι έχεις αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα αλλά και για ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, κάποιες δεν τις δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ οπότε τις βάζεις από την τσέπη σου και σε όσες δικαιιολογεί έχεις πλέον ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 15%, ενώ μέχρι πρότεινος ήταν 0% (πήγαινες σε συμβεβλημένο με το ΤΣΜΕΔΕ διαγνωστικό κέντρο πχ Βιοιατρική) και σου έκανε τιμές δημοσίου.
  21. Όλα καλά και όλα ωραία. Βέβαια, πάλι την κάνανε την στραβή. Είχα λαμβάνειν κάποια χρήματα, που ακόμα να πάρω. Αυτά τα έχουν υπολογίσει στην φορολογική δήλωση. Μάλιστα ένα ποσό που θα ήταν αδικαιολόγητο να κοπεί, κόπηκε. Από αυτό έχασα 140Ε. Ήταν εξετάσεις που έκανα κάθε χρόνο και το παραπεμπτικό είχε γραφτεί ένα χρόνο πριν. Από το ΤΣΜΕΔΕ μου είπαν ότι δεν θα έχω πρόβλημα και ότι θα περάσει η δαπάνη (χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση αφού ήταν παλιό παραπεμπτικό). Επίσης, δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την σύζυγό μου. Περίμενα τουλάχιστον 2000Ε για την εφορία και μου γράφει ότι για το συγκεκριμένο ΑΜΚΑ και ΑΜ.ΚΥΤ δεν υπάρχουν νοσήλεια !!!! Χάνω άλλα 200Ε από εκεί. Το ΤΣΜΕΔΕ να είναι καλά και εμείς τα κορόιδα που το πληρώνουμε, χωρίς να μας επιστρέφει ΤΙΠΟΤΑ σχεδόν, ως παροχή.
  22. Τελικά, σήμερα βγήκε ανακοίνωση για ηλεκτρονικές βεβαιώσεις καταβληθέντων νοσηλείων. Θα μπω για να δω αν είναι σωστές γιατί έχω ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.