Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

kotonos

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

906 profile views

kotonos's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • First Post Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ευχαριστώ πολύ. Θα καλέσω τη Δ.Ε.Υ.Α. που με ενδιαφέρει διότι άκουσα πως ακόμα και το μισθολόγιο διαφέρει από Δ.Ε.Υ.Α. σε Δ.Ε.Υ.Α. και δεν είναι παντού το ίδιο (άλλες Δ.Ε.Υ.Α. είναι με την κλαδική και άλλες με ενιαίο μισθολόγιο).
  2. Ευχαριστώ πολύ. Ακόμα όμως δεν καταλαβαίνω αν είναι 12 ή 14 οι μισθοί. Δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αναφορά σε δώρα και επίδομα αδείας.
  3. Συνάδελφοι καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν ένας νεοπροσλαμβανόμενος διπλωματούχος μηχανικός σε ΔΕΥΑ εντάσσεται στο ενιαίο μισθολόγιο ή όχι; Αν όχι, τότε αμοίβεται με 12 ή 14 μισθούς; Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει; Σας ευχαριστώ.
  4. Μάλιστα... Άρα έχει δίκιο το τμήμα μισθοδοσίας που υπολογίζει ποσοστό κράτησης 3%. Αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω! Δηλαδή είμαι για παράδειγμα σε ένα γραφείο με ένα συνάδελφο μηχανικό που είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Κάνουμε και οι δύο την ίδια δουλειά. Και εμένα μου κρατάνε περισσότερα χρήματα από αυτόν; Τι κουλό και παράδοξο είναι πάλι και τούτο;;;
  5. Συνάδελφοι καλησπέρα, Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω πως είμαι μισθωτός διπλωματούχος μηχανικός του δημοσίου τομέα με σύμβαση δημοσίου δικαίου. Πάνω σε αυτό θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής θέμα: παρατήρησα στη μισθοδοσία μου πως η εισφορά που μου παρακρατείται για την επικουρική ασφάλιση υπολογίζεται ως ποσοστό 3% του μηνιαίου μικτού μισθού. Είναι αυτό σωστό; Κανονικά η εισφορά της επικουρικής ασφάλισης δεν υπολογίζεται με βάση τις τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες, οι οποίες είναι φιξ ποσό η κάθε μία και από τις οποίες εσύ επιλέγεις σε ποια επιθυμείς να υπαχθείς, και έπειτα το ποσό αυτής της κατηγορίας επιμερίζεται ισομερώς ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο; Από το τμήμα της μισθοδοσίας μου, επικαλούνται πως ισχύει η εγκύκλιος 34 του ΕΦΚΑ 514214/03.11.2022, αλλά εγώ θεωρώ πως ισχύει η εγκύκλιος 10 του ΕΦΚΑ 67184/09.02.2023 και δεν βγάζουμε άκρη. Κάνω μήπως λάθος; Το θέμα είναι σημαντικό, διότι αλλιώς είναι να υπολογίζεις μία εισφορά σε ένα φιξ ποσό π.χ. 20 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους μισθού, και αλλιώς είναι να πάει ως ποσοστό επί του μισθού σου, οπότε μπορεί να είναι και αρκετά υψηλότερη στη δεύτερη περίπτωση. Μπορεί μήπως να βοηθήσει κάποιος; Σας ευχαριστώ.
  6. Ναι ισχύει αυτό που αναφέρεις για την υπεύθυνη δήλωση. Προφανώς και δεν μπορείς να εκπονήσεις ΠΕΑ ως ιδιώτης μηχανικός, απλά είχα μία αμφιβολία για το αν μπορείς να το κάνεις αποκλειστικά και μόνο για τα κτίρια του φορέα πρόσληψής σου. Μάλλον όμως αυτή η ενέργεια εμπίπτει στο ασυμβίβαστο της περίπτωσης α) της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του νόμου 4409.2016 οπότε ούτε και αυτό μπορείς να το κάνεις.
  7. Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: μπορεί κάποιος διπλωματούχος μηχανικός που προσλήφθηκε σε φορέα του δημοσίου τομέα και ήταν ήδη εγγεγραμμένος στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών πριν την πρόσληψή του, να εκτελέσει ενεργειακή επιθεώρηση σε κτίρια του φορέα που προσελήφθη (προφανώς στα πλαίσια των καθηκόντων του ως δημοσίου υπαλλήλου και όχι με έξτρα αμοιβή); Είμαι σχεδόν σίγουρος πως η απάντηση είναι αρνητική, λόγω των ασυμβιβάστων του ενεργειακού επιθεωρητή, αλλά θα ήθελα και μία επιβεβαίωση από κάποιον που είναι γνώστης αυτών των περιπτώσεων. Σας ευχαριστώ.
  8. Καλημέρα συνάδελφοι, θα ήθελα να με διαφωτίσετε σχετικά με το εξής θέμα: πρόσφατα προσλήφθηκα ως μηχανικός (μόνιμος υπάλληλος) στο δημόσιο τομέα (σε ΟΤΑ). Τοποθετήθηκα στην τεχνική υπηρεσία του δήμου και ως συνέπεια ήρθα σε επαφή με το πεδίο των δημοσίων συμβάσεων, του νόμου 4412/2016, τα ΜΕΚ-ΜΕΕΠ, κλπ. Πριν δεν είχα ιδέα από αυτά, διότι απασχολούμουν αποκλειστικά στο βιομηχανικό τομέα για χρόνια και στη βιομηχανία σε απασχολούν τελείως διαφορετικά πράγματα. Από ό,τι έψαξα, ένας μηχανικός δημόσιος υπάλληλος μπορεί να εγγραφεί στο ΜΕΚ και να πάρει άδεια για την (μόνο) επίβλεψη έργων μέχρι κατηγορία Γ. Η ερώτησή μου είναι η εξής: υπάρχει νόημα, όπου νόημα βλέπε οικονομικό όφελος, ένας μηχανικός που είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και με την υπόθεση πως θα πάρει σύνταξη από το δημόσιο, να μπει στη διαδικασία να πληρώνει παράβολα για εγγραφή στο ΜΕΚ και κατά καιρούς να αναβαθμίζει την άδεια επιβλέποντος; Το ρωτάω αυτό, διότι (διορθώστε με σας παρακαλώ αν κάνω λάθος κάπου) προφανώς να δημιουργήσω εταιρεία και να μπει στο ΜΕΕΠ δεν παίζει, αφού είμαι ήδη δημόσιος υπάλληλος, επίσης να γίνω ελεγκτής μηχανικός ούτε αυτό πρακτικά παίζει διότι ούτε έργα στην περιοχή μου θα μπορώ να επιβλέψω λόγω σύγκρουσης συμφέροντος, ούτε να τρέχω σε άλλη περιοχή της περιφέρειας θα είναι ρεαλιστικό (τι θα πω στην υπηρεσία, δώστε μου άδεια για 1-2 μήνες να πάω να επιβλέψω έργα 100-150km μακριά;). Αυτό που δεν ξέρω είναι αν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την άδεια για την επίβλεψη έργου κάποιου ιδιώτη στην περιοχή μου και πόσο πιθανό είναι κάποιος ιδιώτης να προσλάβει ως επιβλέποντα μηχανικό κάποιον που κατά βάση θα πατάει στο εργοτάξιο απογεύματα ή σαββατοκύριακα, που τέλος πάντων κατά κανόνα δεν θα είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο αν χρειαστεί (κρίνοντας πως πρωινές και μεσημεριανές ώρες τις καθημερινές είσαι στη δημόσια υπηρεσία). Όποια απάντηση για την επίλυση της απορίας μου είναι ευπρόσδεκτη. Σας ευχαριστώ.
  9. Αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα, μιας και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μεταπηδήσω από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα, θα ήθελα να μάθω ποιες είναι οι εισφορές ενός μόνιμου δημοσίου (όχι ΙΔΑΧ) υπαλλήλου, διπλωματούχου μηχανικού. Από όσα έψαξα και βρήκα, φαίνεται πως οι εισφορές επί του μεικτού μισθού, είναι οι εξής: Κύρια σύνταξη: 6,67% Υγειονομική περίθαλψη: 2,55% Μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων: 4,5% Ειδική εισφορά: 1% Ισχύουν οι παραπάνω εισφορές; Υπάρχει και κάτι άλλο που μου διαφεύγει; Λογικά, θα πρέπει να υπάρχουν και εισφορές για εφάπαξ παροχή και επικουρική ασφάλιση, αλλά τι ποσό ή ποσοστό είναι αυτές; Ισχύουν οι τρεις κατηγορίες (26€, 31€, 37€ & 42€, 51€, 61€) για κάθε μία όπως στον ιδιωτικό τομέα; Αν γνωρίζετε και μπορείτε να με βοηθήσετε, θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ πολύ!
  10. Συνάδελφοι, καλησπέρα! Επανέρχομαι στο συγκεκριμένο θέμα για να λύσω 1-2 απορίες που προέκυψαν αφού πήρα τα αποτελέσματα σχετικά με την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου που εξετάζω. Αρχικά, να αναφέρω πως το κτίριο που μελετάω ανήκει στην κατηγορία των κτιρίων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και πως τη μία από τις δύο θερμικές ζώνες (αυτή για την οποία έχω την απορία), την έχω χαρακτηρίσει ως "κλινική". Πάμε τώρα σε αυτό που θέλω να ρωτήσω. Από τους υπολογισμούς που έκανε το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ με βάση τα δεδομένα που του έδωσα, προέκυψε πως το κτίριο ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Δ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως ο νωπός αέρας που παρέχουν οι ΚΚΜ + ο εξαερισμός στη θερμική ζώνη με το χαρακτηρισμό "κλινική" είναι περίπου ο μισός από αυτόν που προβλέπει η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010. Έτσι, αναγκάστηκα να ορίσω υποθετικό σύστημα μηχανικού αερισμού σύμφωνα με τις οδηγίες, το οποίο να καλύπτει το υπόλοιπο του νωπού αέρα. Το ερώτημα μου είναι το εξής: Ξέρω πως οι ΚΚΜ λειτουργούν με ποσοστό ανακυκλοφορίας αέρα 0.7 (χειμώνα και καλοκαίρι), αλλά έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με οποιοδήποτε ποσοστό ανακυκλοφορίας από 0 έως 1. Μπορώ εγώ να θεωρήσω πως το ποσοστό ανακυκλοφορίας του άερα είναι πολύ μικρότερο (αν βάλω ποσοστό ανακυκλοφορίας 0.2 δεν χρειάζεται πλέον το υποθετικό σύστημα), ώστε το κτίριο να ανέβει ενεργειακή κατηγορία; Το σκεπτικό μου είναι πως αφού ούτως ή άλλως οι ΚΚΜ έχουν τη δυνατότητα αυτή χωρίς να γίνει καμία αλλαγή στο σύστημα, γιατί εγώ να μην την εκμεταλλευτώ, ώστε να μην με "τιμωρεί" ο ΚΕΝΑΚ για το νωπό αέρα; Να σημειώσω πως ο μηχανικός που είναι αρμόδιος στο εν λόγω κτίριο μου είπε πως συνήθως ο νωπός αέρας των ΚΚΜ είναι στα επίπεδα του 30% επειδή οι μετρήσεις της ποιότητας του εσωτερικού αέρα από το BEMS που ελέγχει τις ΚΚΜ είναι ικανοποιητικές (τώρα, με βάση ποια κλίμακα και με ποια κριτήρια κρίνει το BEMS ικανοποιητικά τα επίπεδα του εσωτερικού αέρα δεν το ξέρω), αλλά υπάρχουν και φορές που το ποσοστό αυτό αυξάνεται, αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο με βάση πάλι τις μετρήσεις του BEMS.
  11. Οι παροχές όλων των ανεμιστήρων είτε των ΚΚΜ, είτε του συστήματος εξαερισμού είναι ήδη υπολογισμένες στα τεύχη υπολογισμών του κτιρίου, οπότε το μόνο που είχα να κάνω ήταν να υπολογίσω από την παροχή του κάθε ανεμιστήρα, την ειδική ισχύ του και να περάσω το συνολικό άθροισμα στο πρόγραμμα. Όσο για αυτό που έγραψες με την ειδική ισχύ του ανεμιστήρα ίση με 1, το κατάλαβα ότι έκανες λάθος, οπότε ουδέν πρόβλημα. Άλλωστε, άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε...!
  12. Πολύ ωραία.... μου επιβεβαιώσατε όσα σκεφτόμουν. Σας ευχαριστώ παρά πολύ, συνάδελφοι, για τη βοήθεια σας. Αν προκύψει κάποια άλλη απορία στην πορεία, θα επανέλθω!
  13. Καταρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω για τις άμεσες απαντήσεις σας. Με βοηθήσατε πάρα πολύ...! Όσον αφορά τον κυκλοφορητή του ΖΝΧ, αρχικά, ναι, εννοω τα δύο κεντρικά boiler με τον όρο "εναλλάκτες", όχι πλακοειδείς εναλλάκτες.... Και όντως αναρωτιόμουν χθες γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα πεδία "βοηθητικών μονάδων" στο σύστημα ΖΝΧ όπως είπε και ο συνάδελφος comba. Προφανώς είναι μια παράλειψη του λογισμικού, η οποία θα διορθωθεί στις επόμενες εκδόσεις. Έχω μια ακόμα ερώτηση να κάνω: Στις δύο θερμικές ζώνες του κτιρίου, υπάρχουν χώροι WC, οι οποίοι δεν κλιματίζονται. Το μόνο που υπάρχει σε αυτούς τους χώρους είναι σύστημα εξαερισμού. Ο όγκος όλων των χώρων WC είναι μικρότερος από το 10% του συνολικού όγκου του κτιρίου, οπότε έχω ενσωματώσει τους χώρους αυτούς στις δύο θερμικές ζώνες. Το σύστημα εξαερισμού των χώρων αυτών αποτελείται από ανεξάρτητους αεραγωγούς, ανεμιστήρες και στόμια αέρα. Το ερώτημα μου είναι το εξής: Από τη στιγμή που το σύστημα εξαερισμού δεν επανέρχεται στις ΚΚΜ (για να ορίσω ως ανενεργά τα τμήματα θέρμανσης, ψύξης και ύγρανσης των ΚΚΜ, όπως λέει στη βοήθεια του προγράμματος σε αυτή την καρτέλα), αλλά η απόρριψη του αέρα γίνεται κατευθείαν στο περιβάλλον από τα αντίστοιχα στόμια, την ειδική ισχύ των ανεμιστήρων του συστήματος εξαερισμού πως ακριβώς τη συμπληρώνω; Η σκέψη μου είναι να γράψω στον τύπο της ΚΚΜ, "σύστημα εξαερισμού" και να συμπληρώσω μόνο το τελευταίο πεδίο με την ειδική ισχύ των ανεμιστήρων, ορίζοντας σαν ανενεργά τα ενδιάμεσα πεδία ασχέτως αν επανέρχεται το σύστημα εξαερισμού στις ΚΚΜ. Κάπως αυθαίρετο βέβαια, αλλά δεν σκέφτομαι κάτι καλύτερο.
  14. Καλησπέρα σε όλους, είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος των Ηλεκτρολογων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και στα πλαίσια της διπλωματικής μου έχω αναλάβει την ενεργειακή επιθεώρηση ενός κτιρίου τριτογενούς τομέα. Το κτίριο αποτελείται από τρεις ορόφους, ο ένα εκ των οποίων είναι υπόγειο και δεν κλιματίζεται, άρα αποτελεί μη θερμαινόμενο χώρο. Το ισόγειο και τον όροφο τα έχω θεωρήσει ανεξάρτητες θερμικές ζώνες, καθώς το δικαιολογεί η χρήση των χώρων των δύο ορόφων. Και οι δύο θερμικές ζώνες (ισόγειο-όροφος) κλιματίζονται από ΚΚΜ, τρεις και δύο αντίστοιχα για κάθε ζώνη και τερματικές μονάδες είναι στόμια αέρα. Οι ΚΚΜ βρίσκονται σε μηχανοστάσια στο υπόγειο, δύο σε ένα μηχανοστάσιο και άλλες τρεις σε ένα άλλο (η τοποθέτηση τους όμως είναι τυχαία και όχι με βάση τις δύο ομάδες που θερμαίνουν την κάθε ζώνη). Οι δύο ομάδες ΚΚΜ τροφοδοτούνται με θερμό νερό από λέβητα και ψυχρό νερό από ψύκτη μέσω τετρασωλήνιου συστήματος. Το δευτερεύον δίκτυο του θερμού νερού που ξεκινά από το συλλέκτη του θερμού νερού αποτελείται από τρεις κλάδους, δύο από τους οποίους πηγαίνουν στα δύο μηχανοστάσια που είναι τοποθετημένες οι ΚΚΜ και ο τρίτος τροφοδοτεί δύο boiler ζεστού νερού που βρίσκονται σε άλλο μηχανοστάσιο (επίσης στο υπόγειο). Το δευτερεύον δίκτυο ψυχρού νερού αποτελείται από δύο κλάδους, κάθε ένας εκ των οποίων τροφοδοτεί τις δύο ομάδες ΚΚΜ των δύο μηχανοστασίων. Κάθε κλάδος (θερμού και ψυχρού νερού) έχει από έναν κυκλοφορητή. Από τις ΚΚΜ ξεκινούν έπειτα, αεραγωγοί που μεταφέρουν τον κλιματιζόμενο αέρα στις δύο θερμικές ζώνες. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής: Ως δίκτυο διανομής του συστήματος θέρμανσης (και αντίστοιχα του συστήματος ψύξης) θεωρώ σωληνώσεις και αεραγωγούς ή μόνο αεραγωγούς, αφού μόνο αυτοί διέρχονται από τις θερμικές ζώνες (σύμφωνα με όσα λέει η βοήθεια του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ); Η σκέψη μου είναι πως τα θεωρώ και τα δύο ως δίκτυα διανομής, γιατί διαφορετικά η κατανάλωση ενέργειας που οφείλεται στο δίκτυο σωληνώσεων πως αλλιώς θα υπολογιστεί Αν τελικά, οι σωληνώσεις θεωρούνται ως δίκτυο διανομής θέρμανσης (και ψύξης αντίστοιχα), η ισχύς των βοηθητικών μονάδων, των κυκλοφορητών δηλαδή που τροφοδοτούν τις ΚΚΜ, επιμερίζεται σε κάθε θερμική ζώνη με βάση τον αντίστοιχο επιμερισμό των συνολικών θερμικών απωλειών; Π.χ. η ισχύς του κυκλοφορητή που τροφοδοτεί τις ΚΚΜ 1 και 2 (οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο μηχανοστάσιο, αλλά κάθε μία τροφοδοτεί διαφορετική ζώνη) θα διαιρεθεί με βάση το παραπάνω σκεπτικό; Αν κατάλαβα καλά από το παράδειγμα ενεργειακής μελέτης καταστημάτων του ΤΕΕ, κάτι τέτοιο πρέπει να ισχύει. Και τέλος, ο κυκλοφορητής που τροφοδοτεί τους δύο εναλλάκτες ΖΝΧ, σε ποια καρτέλα συμπληρώνεται; Στις βοηθητικές μονάδες του συστήματος θέρμανσης; Και αν ναι, η ισχύς του επιμερίζεται μεταξύ των δύο ζωνών με βάση τις ανάγκες σε ΖΝΧ της κάθε ζώνης; Ελπίζω να μην κούρασα με τις ερωτήσεις μου, απλά είναι πρώτη φορά που ασχολούμαι με το αντικείμενο και έχω αρκετές απορίες. Κάθε απάντηση καλοδεχούμενη!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.