Jump to content

sdim

Core Members
 • Posts

  3,732
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

Everything posted by sdim

 1. Το πρόγραμμα λέει ότι τις φωτογραφίες τις τραβάει ο ωφελούμενος. Ο ωφελούμενος συχνά δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις για να εκτιμήσει την σωστή θέση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Έχουμε δει μέχρι και σε μπαλκόνια ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το ακίνητο του ιδιοκτήτη είναι το διαμέρισμα του. Η ταράτσα είναι κοινόχρηστη, δεν περιλαμβάνεται στο ακίνητο του (εκτός αν είναι ρετιρέ οπότε μέρος της ταράτσας είναι). Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μπει ο ηλιακός θερμοσίφωνας στον ακάλυπτο, ιδιαίτερα αν υπάρχει σκεπή. Σε λίγες περιπτώσεις ο ηλιακός μπορεί να τοποθετηθεί σε γειτονικό κτήριο, αν είναι πιο ψηλό και σκιάζει την ταράτσα του ωφελούμενου.
 2. Τι γίνεται αν δεν υπάρχουν φωτογραφίες πριν; Στον οδηγό αναφέρει ότι απαιτούνται φωτογραφίες του ακινήτου αλλά ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν είναι απαραίτητα τοποθετημένος στο ακίνητο.
 3. Σήμερα κλείνω τον πρώτο φάκελο. Μερικές απορίες. 1. Ανέβασα τις 4 φωτογραφίες αλλά ζητάει και 5η φωτογραφία πριν και μετά η οποία μάλιστα είναι υποχρεωτική. Τι ανεβάζετε στην 5η φωτογραφία αν δεν έχετε παρεμβάσεις πέρα των 4 όψεων; 2. Στον ηλιακό θερμοσίφωνα, τι κάνετε με φωτογραφία πριν; Αφού πριν δεν υπήρχε κάτι, τι να ανεβάσω; Δεν είναι αντικατάσταση π.χ. κουφώματος ή μόνωση.
 4. Τώρα ξέρω για ποιο λόγο ανέβηκε η τιμή της κιλοβατώρας.
 5. Θα σου απαντήσω ως μηχανολόγος. Ο πολιτικός μηχανικός έχει ΜΟΝΟ μια διέξοδο αυτή την περίοδο, την γραφειοκρατία (μελέτες, τακτοποιήσεις, ΠΕΑ, ηλεκτρονική ταυτότητα, κλπ). Το 95% των πολιτικών μηχανικών επιβιώνει από νομιμοποιήσεις, τακτοποιήσεις, κλπ. Υπάρχουν και τεχνικά έργα αλλά τα μεγάλα τα παίρνουν εταιρείες και για τα μικρά πλακώνουν πολλοί. Ως μηχανολόγος οι επιλογές είναι: - γραφειοκρατία (μελέτες, πιστοποιητικά πυροπροστασίας, ΠΕΑ, ΥΔΕ, τακτοποιήσεις, ηλεκτρονική ταυτότητα,κλπ) - συνεργεία αυτοκινήτων - ιδιωτικά ΚΤΕΟ - βιομηχανία - τεχνικός ασφαλείας - επισκευές - εγκαταστάσεις (φωτοβολταϊκά, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ψυκτικά, κλπ). Ως ΠΜ θα βγάλεις άνετα χρήματα αλλά θα ρισκάρεις την υγεία σου. Υπάρχει τόση κακή κληρονομιά στον κλάδο που οι περισσότεροι ΠΜ και ΑΜ άνω των 40 έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας από το άγχος. Ως ΜΜ δεν θα βγάλεις τόσο άνετα χρήματα αλλά τουλάχιστον δεν θα κινδυνέψει η υγεία σου πολύ.
 6. 1. Το 2018 είχε ανακοινώσει ο Στασινός ότι το 80% των μηχανικών χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές. Άρα οι εισφορές του 20% πρέπει να φτάσουν για το 100% των συνταξιούχων (θεωρητικά) 2. Τα λειτουργικά έξοδα του ΕΦΚΑ ή του ΤΣΜΕΔΕ είναι το 50% των εσόδων. Άρα οι μισές εισφορές μας πάνε άκλαφτες. 3. Συνενώθηκε ένα ζημιογόνο ταμείο (ΙΚΑ) με ένα κερδοφόρο (ΤΣΜΕΔΕ). Διευθυντής ορίστηκε ο διευθυντής του ζημιογόνου. Δεν θέλει πολύ σκέψη η συνέχεια. Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά αν κάποιος κατοικεί στο εξωτερικό πάνω από τις μισές μέρες του έτους θεωρείται κάτοικος εξωτερικού και ως εκ τούτου μπορεί να μην έχει τα "προνόμια" των κατοίκων Ελλάδας.
 7. Δεδομένα: 1. Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει μείωση 99% από τις χρυσές εποχές. 2. Θα έχουμε αύξηση 30% Συμπέρασμα: Από το 1% θα ανέβει στο 1.3%.
 8. Τακτοποιημένοι ναι. Αναφέρομαι σε τακτοποιούμενους, δηλαδή σε χώρους που θα τακτοποιηθούν κατά την διάρκεια του προγράμματος. Ναι μεν είναι επιλέξιμο το κτήριο αν τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες αλλά ενδεχομένως να μην έχει ενημερωθεί το Ε9. Η επιλέξιμη επιφάνεια είναι του Ε9.
 9. Παρατηρήσεις για σχολιασμό: 1. Θα χρειαστεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα χρειάζεται πριν την αίτηση ή κατά την ολοκλήρωση. 2. Επιλέγεται με κλήρωση ο ενεργειακός επιθεωρητής στο Β' ΠΕΑ. 3. Όριο 0.9€ / KWh επί της εξοικονόμησης ενέργειας. Άρα τα κτήρια που είναι ήδη σε κατηγορία Ε ή καλύτερη δύσκολα θα φτάσουν καλόν προϋπολογισμό. 4. Μέγιστη επιδότηση 180€/τετραγωνικό, όπως είναι δηλωμένο στο Ε9 (δηλαδή τυχόν τακτοποιούμενοι χώροι δεν λαμβάνονται υπόψιν) 5. Καθώς λαμβάνεται υπόψιν η εξοικονόμηση για την βαθμολογία, μάλλον τα Ε,Δ και Γ δεν θα ενταχθούν ποτέ. 6. Μέγιστος προϋπολογισμός 28.000€ !!! 7. ΠΕΑ, ΗΤΚ, Άδεια μικρής κλίμακας, σύμβουλος έργου επιδοτούνται κατά 80%. 8. Στην ίδια συμμετοχή, θα τα πληρώνει όλα ο ιδιοκτήτης και θα παίρνει στο τέλος την επιδότηση ο ίδιος.
 10. Έχει βγει και πιο πρόσφατος οδηγός. Τον είδα στο κινητό και δεν τον βρίσκω να τον ανεβάσω. Όποιος το έχει ας στείλει link.
 11. http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/GRAFEIO_TYPOY/TEXNOGRAFIMA_2007/TEXNOGRAGHMA_341/341_8.pdf ΠΙΝΑΚΑΣ: Ελάχιστα πλάτη καμπύλων διαδρόμων ή κεκλιμένων επιπέδων σε συνάρτηση με την εσωτερική ακτίνα στροφής
 12. Έχουμε πτώση 99% από τις "χρυσές εποχές". Άρα το 1% θα γίνει 1.031% ...
 13. Τα κουφώματα θα είναι εκτός αν δεν αυξηθεί η επιδότηση τους. Οι τιμές του προγράμματος ορίστηκαν με βάση τις τιμές πιάτσας πριν από 2 χρόνια. Αυτή την στιγμή ενδεχομένως να μην φτάνουν. Το σίδερο έχει υπερδιπλάσια τιμή, το αλουμίνιο τουλάχιστον 20% πάνω, κλπ.
 14. Μέχρι τώρα έχω πληρώσει πάνω από 50.000€ ασφαλιστικές εισφορές. Αν αντί για το ΤΣΜΕΔΕ τα έδινα σε στεγαστικά δάνεια, θα είχα αυτή την στιγμή τουλάχιστον 5 γκαρσονιέρες από τις οποίες θα εισέπραττα 1000€/μήνα. Μέχρι την σύνταξη θα είχα αρκετά ακίνητα για να εισπράττω πάνω από 3.000€/μήνα από ενοίκια. Από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία κύρωση για όσους δεν πληρώνουν, μάλλον είμαι ο χαζός της υπόθεσης. Θα έπρεπε να το αφήνω απλήρωτο και να επενδύω τα χρήματα αλλού.
 15. Δεν εκδίδεται ΠΕΑ σε χώρο στάθμευσης. Μοναδική εξαίρεση είναι όταν ο χώρος στάθμευσης είναι λειτουργικά εξαρτώμενος με τον χώρο κύριας χρήσης (εσωτερική πόρτα) και παράλληλα το εμβαδόν του χώρου στάθμευσης είναι μικρότερο του 10% οπότε μπορείς να το συμπεριλάβεις αν θες στην κύρια χρήση.
 16. Από την κανονισμό η πλάκα για χρήση κατοικίας υπολογίζεται για φόρτιση 250kg/m2. Αυτό αντιστοιχεί σε 25cm νερού ανά m2. Αν θες Π.χ. 1m βάθος νερού τότε έχεις αυξήσει κατά 400% την φόρτιση πάνω από την μελέτη.
 17. Η οικοδομική δραστηριότητα είχε πέσει 99%. Ανέβηκε 13%, άρα από το 1% που είχε μείνει ανέβηκε στο 1.13% σε σχέση με παλιά.
 18. Δύσκολο να σε φτάσουν τα χρήματα. Για τους μηχανικούς υπολόγιζε πενταψήφιο νούμερο. Τοπογραφικό, μελέτες για άδεια (πάνω από 10 μελέτες), ΥΔΕ, ΠΕΑ, ηλεκτρονική ταυτότητα, επίβλεψη. Το κόστος των υλικών έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 2 χρόνια. Μην ακούσεις κανέναν που έφτιαξε σπίτι πριν τον covid, ότι τιμή και να είχε βρει δεν ισχύει σήμερα. Το κόστος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την αρχιτεκτονική. Τα μέτρα των τοίχων, τα ηλεκτρολογικά, οι απαιτήσεις για ψύξη και θέρμανση, ο προσανατολισμός, η ύπαρξη υπογείου, τα υλικά, κλπ, επηρεάζουν την τιμή. Οι αναποδιές είναι αμέτρητες. Κάποιες δικαιολογημένες και κάποιες αδικαιολόγητες. Ενδεικτικά: μπορεί να βρεθούν αρχαία κατά την εκσκαφή οπότε θα σταματήσει το έργο για τουλάχιστον 2 χρόνια. μπορεί να υπάρχει βράχος στο οικόπεδο και να πρέπει να σπάσει για να κατασκευαστούν τα θεμέλια ή το υπόγειο. μπορεί να ανεβούν και άλλο οι τιμές των οικοδομικών υλικών μπορεί να αλλάξεις γνώμη για κάτι κατά την κατασκευή και να θες να το κάνεις διαφορετικά. Το μερεμέτι πληρώνεται ακριβά. Δεν υπάρχει όριο στο πόσο εκτός budget μπορεί να σε βγάλουν. Ο πιο εύκολος τρόπος να σου ανεβάσουν την τιμή είναι κατά την κατασκευή να σου προτείνουν ιδέες που θα σου αρέσουν αλλά θα κοστίζουν παραπάνω. Δύσκολα θα αρνηθείς. Επίσης μπορεί να προκύψουν απρόοπτα όπως π.χ. μια καταιγίδα όταν έχεις σκάψει για υπόγειο και να πέσουν χώματα μέσα. Θα πρέπει να στεγνώξει και να το καθαρίσεις ξανά. Μπορείς να κάνεις συμφωνητικό και ποινική ρήτρα στην οποία θα αναφέρονται οι δεσμεύσεις τόσο των εργολάβων όσο και οι δικές σου. Όσο πιο απαιτητικό θα είναι τόσο πιο δύσκολο θα είναι να σου χρεώσουν απρόοπτα αλλά παράλληλα θα είναι αυξημένη η προσφορά που θα σου δώσουν.
 19. Η υποχρέωση για κατηγορία Α στα νέα κτήρια από 1/1/2021 υπάρχει από τον αρχικό ΚΕΝΑΚ, το 2013. Ν. 3122/2013 - Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων ,Άρθρο 9, Παρ.1 Από την 1.1.2021 όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. ΦΕΚ 5447 Β, σελ 64407 για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο ως Κτίριο με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ), πρέπει: α) να κατατάσσονται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Α, αν είναι νέο κτίριο, β) να κατατάσσονται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+, αν είναι υφιστάμενο κτίριο. Είχε βγει παράταση της εφαρμογής για μερικούς μήνες. https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2020/11/2020-111-19-Εγκ-4122-111748-ΨΛ424653Π8-Ρ77.pdf 11.α , για νέες άδειες έως 31/5/2021 απαίτηση κατηγορίας Β+
 20. Έχει τύχει σε κάποιον παλιό ελεγκτή να κληρωθεί ξανά μετά την κατάργηση των εξετάσεων;
 21. Οι τιμές των οικοδομικών υλικών σχεδόν έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πριν τον Covid. Οι μεταφορές έχουν ξεφύγει. Πριν τον covid έφερνες από Κίνα κοντέινερ με 750€, τώρα θες 4500€. Ξυλουργού, αλουμινάδες, κλπ, μου λένε ότι πλέον δεν τους συμφέρει το εξοικονομώ. Έχω εγκεκριμένους πελάτες και μερικά συνεργεία δεν θέλουν καν να ασχοληθούν. Επίσης αυξάνεται πλέον κατακόρυφα το κόστος μελέτης και επίβλεψης, για καλό βέβαια λόγο. Η ηλεκτρονική ταυτότητα επιβάλλει συχνή επίβλεψη, άρα αυξημένο κόστος επίβλεψης. Θα πρέπει η μελέτη να ταιριάζει με την κατασκευή. Στο τέλος θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της ηλεκτρονικής ταυτότητας στο κόστος της οικοδομής. Μιλάμε για τετραψήφιο ή και πενταψήφιο κόστος ανά οριζόντια ιδιοκτησία.
 22. Μήπως θα έπρεπε πρώτα να αναβαθμιστεί το δίκτυο διανομής και μετά να προωθήσουν την ηλεκτροκίνηση; Ήδη άρχισαν τα πρώτα black out. Οι ταχυφορτιστές λεωφορείων έχουν ισχύ 50~150KW. Αν θεωρήσουμε 100kW ανά φορτιστή επί 800 λεωφορεία, μιλάμε για 80MW ισχύος! Ετεροχρονισμός δεν υπάρχει καθώς όλα τα λεωφορεία θα φορτίζουν αναγκαστικά το βράδυ αφού την ημέρα θα κάνουν τα δρομολόγια τους. Ίσως μάλιστα να χρειάζονται ΚΑΙ την ημέρα φόρτιση, ανάλογα με την αυτονομία.
 23. Όντως η μείωση της ανοικοδόμησης μείωσε την διαθεσιμότητα και κατ'επέκταση δημιούργησε αυξητικές τάσεις στις τιμές. Ξέχασα να αναφέρω ότι οι Golden Visa και το AirBnB έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.
 24. Στα χαρτιά έχουν μειωθεί τα ενοίκια επειδή πολλοί δηλώνουν μειωμένο ενοίκιο για να γλιτώσουν φόρους. Στην πιάτσα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Όσοι ξέρω που τα τελευταία χρόνια έχουν ψάξει για σπίτι της προκοπής σε λογική τιμή έχουν αγανακτήσει.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.