Jump to content

stek

Core Members
 • Content Count

  400
 • Joined

Community Reputation

33 Καλή

About stek

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

941 profile views
 1. Νομιζω πρεπει με αυτο το σχεδιο που βρηκες να γινει "μερικη ανασυσταση" του φακελου και να μπει το σχεδιο αυτο στον φακελο της υ.δομ. Κοινως να το υποβάλλεις με αιτηση στην υ.δομ, να το σφραγισουν και να μπει στον φακελο και απο εκει και μετα να το χρησιμοποιησεις για ελεγχο νομιμοτητας κλπ. (Τουλαχιστον προσωπικα που το εκανα πριν 4-5 χρονια, αυτη η σειρα ακολουθηθηκε, δεν ξερω αν εχει αλλαξει κατι στο μεσοδιαστημα).
 2. Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει, ψάχνω την Τιμή Ζώνης για Δήμο Θεσσαλονίκης, οδός Καρακάση, ακριβώς κάτω από Δελφών. Η συμβολαιογράφος μου είπε σημερινή ΤΖ 1.050 και προηγούμενη 1.300, αλλά βλέπω τα 2 νούμερα δεν ταιριάζουν μεταξύ τους με τους πίνακες πριν/μετά την αναπροσαρμογή! Ευχαριστώ!
 3. Θα ήταν όντως πολύ καλό, αλλά το συμβόλαιο αναφέρει γενικά πως συνορεύει με τα κοινοχρηστα, με ακαλυπτο, με γειτονικο καταστημα και με την κεντρικη οδο... λεπτομερειες δυστυχως δεν υπαρχουν!
 4. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Για να το κλείσουμε: 1) εγώ σαν μηχανικός πατάω στο ότι το κατάστημα μου στην περιγραφή του στο συμβόλαιο με το οποίο συστήθηκε και η οριζόντια ιδιοκτησία έχει πρόσοψη 4μ (που ισχύει και στην πραγματικότητα). Άρα σύσταση και πραγματικότητα συμπίπτουν (σε ένα βαθμό, αφού σχέδιο στο συμβόλαιο δεν υπάρχει...) 2) στην υπαγωγή προχωράω κανονικά (χωρίς συναίνεση) με το "εκ κατασκευής", δίχως καμία τροποποίηση της σύστασης. Θα μιλήσω και με τον συμβολαιογράφο καλού κακού πριν την οριστικοποίηση της δήλωσης.
 5. Συμβόλαιο γιατί δεν μπορείς να κάνεις χωρίς να μην κάνεις τροποποίηση της σύστασης; Αφού η αυθαιρεσία είναι στον ισόγειο όροφο, εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής... εκτός αν με καλύπτει η θέση των κοινόχρηστων (σκάλα κλιμακοστασίου) στους άλλους ορόφους
 6. Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις και τους 2 σας! 1) Η οικοδομή είναι προ 75 με επικρατούσα χρήση κατοικία, οπότε μπορεί να πάει Κατηγορία 1. 2) Το Κατάστημα 1 είναι στο όριο του οικοπέδου, οπότε αυτό μπαίνει στη δική μου ιδιοκτησία και όχι εγώ σε αυτό. 3) Η κάτοψη της πυροσβεστικής είναι του 2002 (για τη λειτουργική συνένωση), κατά λάθος έγραψα 2012! 4) Η τροποποίηση της σύστασης δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, μόνο να μπορεί να γίνει η υπαγωγή και να πάρει βεβαίωση μηχανικού για το συμβόλαιο. 5) Όσον αφορά τη διαμερισμάτωση, σχέδια δυστυχώς στα συμβόλαια δεν υπάρχουν. Η οικοδομή χτίστηκε με αντιπαροχή, και τα 2 καταστήματα ανήκαν στο ποσοστό του εργολάβου. Στο εργολαβικό συμβόλαιο περιέγραφε μόνο τα διαμερίσματα που αφορούσαν το ποσοστό των οικοπεδούχων, και ότι ο εργολάβος θα πάρει το υπόλοιπο ποσοστό της οικοδομής. Κατά την πώληση του κάθε καταστήματος, έδινε και χιλιοστά στην κάθε ιδιοκτησία. Όσον αφορά το Κατάστημα 2 που με αφορά, το πρώτο συμβόλαιο αγοραπωλησίας (που δεν επισυνάπτει σχέδιο), το περιγράφει με τι συνορεύει στις 4 πλευρές του και ότι έχει 4μ πρόσοψη επί της κεντρικής οδού! Το κατάστημα 1 το αναφέρει στο αρχικό του συμβόλαιο ως πρόσοψη 3μ, και έχει αγοραστεί με προσύμφωνο από το 1960 (που έγιναν και τα σχέδια της άδειας) και οριστικό του 1969, οπότε υποθέτω πως στο σχέδιο του συμβολαίου είχε επισυνάψει το ίδιο σχέδιο κάτοψης με το λάθος της άδειας... Για να βοηθήσω: 1961 - σχέδια άδειας 1962 - έκδοση άδειας με το σωστό εμβαδόν οικοπέδου (+0,80μ στην πρόσοψη) 1963-1965 - πράξεις τακτοποίησης για τα οικόπεδα της περιοχής 1969 - οριστικό συμβόλαιο πώλησης του καταστήματος 1 + 2
 7. Καλησπέρα συνάδελφοι. Θα ήθελα τη γνώμη σας στην παρακάτω αυθαιρεσία. Με κόκκινο είναι η κάτοψη της άδειας, με κίτρινο η πραγματική κατάσταση. Καλούμαι να τακτοποιήσω τις αυθαιρεσίες του καταστήματος 2. Για το κομμάτι που παίρνει από τον κοινόχρηστο διάδρομο, υπάρχει αναφορά στο αρχικό συμβόλαιο αγοράς του 1972 ότι το κατάστημα έχει πρόσοψη 4μ (και όχι 3μ όπως είναι στην άδεια). Τακτοποιώ για αυτά τα τετραγωνικά ως υπέρβαση δόμησης; Παράλληλα παίρνω υπ. δήλωση του ιδιοκτήτη ότι οι αυθαιρεσίες υφίστανται από κατασκευή της οικοδομής (αφού αφορά τμήμα κοινοχρήστου, σύμφωνα με την άδεια). Τώρα, η μεσοτοιχία ανάμεσα στα 2 καταστήματα έχει καθαιρεθεί για τη λειτουργική συνένωσή τους. Υπάρχει κάτοψη από την πυροσβεστική με θεώρηση 2002 που τα δείχνει ενωμένα, οπότε το δηλώνω και αυτό ως μία λοιπή παράβαση Κατηγορίας 4 σε άλλο φύλλο καταγραφής; Αυτό που με μπερδεύει είναι το εξής. Το κατάστημα 1 έχει 3,50μ πρόσοψη και όχι 3μ όπως ήταν στην άδεια, με αποτέλεσμα να "μπαίνει" μέσα στη δική μου ο.ι. Να δηλώσω και αυθαιρεσία διαμερισμάτωσης στο 1ο φύλλο καταγραφής που θα βάλω και την υπέρβαση δόμησης; υγ. Όλα τα λάθη έχουν γίνει επειδή το οικόπεδο στα σχέδια της άδειας είναι 0,80μ μικρότερο απ΄ ότι στην πραγματικότητα. Στο τοπογραφικό του στελέχους της άδειας (που εκδόθηκε 1 χρόνο μετά τα σχέδια) η διάσταση είναι σωστή. Προφανώς δεν ενημέρωσαν ποτέ τα σχέδια της άδειας, όσο ανήγειραν την οικοδομή...
 8. Συνάδελφοι, καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας στον σωστό τρόπο υπολογισμού μίας δήλωσης. 2 ισόγεια καταστήματα (ξεχωριστές ορ. ιδιοκτησίες) σε οικοδομή του 1960. Αυθαιρεσίες / Διαφορές σε σχέση με άδεια 1) Έχει γίνει καθαίρεση της μεσοτοιχίας ανάμεσα στα 2 καταστήματα και έχουν γίνει ένα ενιαίο. 2) Το κατάστημα Α (από την πλευρά που δεν έχει γίνει η καθαίρεση μεσοτοιχίας) συνορεύει με την είσοδο της οικοδομής. Στην Ο.Α. δείχνει ανάμεσα στο κατάστημα και την είσοδο της οικοδομής μία σκάλα (πλάτους 1μ) που οδηγεί στο υπόγειο, η οποία δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Αυτό το κομμάτι το "πήρε" το κατάστημα στα δικά του μέτρα. (Στην άδεια το δείχνει 3μ, στην πραγματικότητα και στο συμβόλαιό το περιγράφει "πρόσοψης 4μ που συνορεύει με την είσοδο της οικοδομής", δεν αναφέρει τίποτα για σκάλα προς τον υπόγειο όροφο). Σχέδιο στα συμβόλαια δεν υπάρχει. 3) Στην διπλανή οριζόντια ιδιοκτησία (το άλλο μισό κατάστημα δηλαδή, Κατάστημα Β), υπάρχει πόρτα προς τον ακάλυπτο, με μικρή αποθήκη και μεταλλική σκάλα που οδηγεί στον υπόγειο όροφο (σε άλλη οριζόντια ιδιοκτησία του ίδιου ιδιοκτήτη, του καταστήματος Β). Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Α θέλει βεβαίωση μηχανικού για αγοραπωλησία, αλλά τα καταστήματα να παραμείνουν 2 ξεχωριστές ιδιοκτησίες σε περίπτωση που μελλοντικά ξαναχωριστούν. Τρόπος δήλωσης των αυθαιρεσιών 1) Η καθαίρεση δηλώνεται ως μία λοιπή παράβαση με αναλυτικό και όχι ως διαμερισμάτωση. 2) Τα τετραγωνικά που έχει πάρει το κατάστημα από την σκάλα που δεν κατασκευάστηκε, υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης Κ.Χ. Για την περίπτωση συναίνεσης με καλύπτει το συμβόλαιο του 1970 που περιγράφει τα σωστά μέτρα πρόσοψης και το ότι συνορεύει με την είσοδο. 3) Με τον ακάλυπτο και τις αποθήκες/αυθαιρεσίες του διπλανού καταστήματος Β δεν ασχολούμαι, αφού δεν ανήκουν στη δική μου οριζ. ιδιοκτησία (από την οποία δεν υπάρχει πρόσβαση στον ακάλυπτο). 4) Το δηλώνω ως Κατηγορία 1 και για την παλαιότητα με καλύπτει το συμβόλαιο του 1970 (ως προ του 1975). Ξεχνάω κάτι ή έχω υπολογίσει κάτι λάθος; Θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη! Ευχαριστώ για την όποια απάντηση!
 9. Καλημέρα σε όλους. Μου έτυχε μία παρόμοια περίπτωση για πρώτη φορά και θα ήθελα μία δεύτερη γνώμη πριν προχωρήσω. 2 ισόγεια καταστήματα (Α και Β), 2 διαφορετικών ιδιοκτητών (2 ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες). Στην άδεια, στα συμβόλαια, στο κτηματολόγιο, στο Ε9 φαίνονται ως 2 καταστήματα. Στα καταστήματα, έχει καθαιρεθεί η μεσοτοιχία που τα χωρίζει και έχουν μισθωθεί ως ένα σε κάποιον τρίτο. (ο Α το μίσθωσε στον Β με δικαίωμα υπεκμίσθωσης, και ο Β όλο μαζί σε κάποιον τρίτο). Θέλει αυτή τη στιγμή ο Α να πουλήσει το κατάστημά του στον Β. Η σκέψη μου για την τακτοποίηση είναι η εξής: 1) Το δηλώνω ως μία λοιπή παράβαση (καθαίρεση μεσοτοιχίας) και όχι διαμερισμάτωση. 2) Ως αποδ. παλαιότητας χρησιμοποιώ το παλιό θεωρημένο μισθωτήριο (όπου φαίνεται πως αφορά συνένωση), αφού ούτε από Ε9, ούτε από α/φ μπορώ να πάρω κάπως την παλαιότητα. 3) Στα στοιχεία ιδιοκτητών βάζω μόνο τα στοιχεία του Α. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω ή έχω ξεχάσει; Ευχαριστώ!
 10. Στην περίπτωση αυτή (επειδή πάει Κατηγορία 4 λόγω παλαιότητας) απαιτούνται πάλι όλα τα σχέδια αν έχουμε μόνο παράβαση με αναλυτικό; Κάτοψη / τομή / διάγραμμα κάλυψης κλπ;
 11. Συνάδελφοι, καλησπέρα. Θα ήθελα μία δεύτερη γνώμη για μία περίπτωση που μου έτυχε. Σε διαμέρισμα που έκανα αυτοψία βρέθηκε ο εξώστης να έχει κατασκευαστεί με μεγαλύτερο εμβαδόν σε σχέση με την άδεια. (Το αυθαίρετο τμήμα φαίνεται στο σχέδιο με διαγράμμιση) Η ερώτηση μου είναι η εξής. Εάν μπορώ να πάω με Κατηγορία 3, υποπερίπτωση γγ (20% αύξηση εξωστών), καθώς ο εξώστης είναι σε συνέχεια ημιυπαίθριου χώρου. Να υπολογίσω δλδ το εμβαδό του αυθαίρετου τμήματος σε σχέση με το άθροισμα Εξώστη + Ημιυπαιθριου χωρου. Στο διάγραμμα κάλυψης εξάλλου, έχουν υπολογιστεί μαζί χωρίς να υπάρχει κάποιος διαχωρισμός. Γιατί εάν συγκρίνω αυθαίρετο εξώστη, σε σχέση με τον ημικυκλικό εξώστη της άδειας προφανώς και το ποσοστό υπέρβασης είναι πολύ μεγαλύτερο. Ευχαριστώ!
 12. Καλημέρα σε όλους. Κατά την αυτοψία σε ένα διαμέρισμα πέτυχα την παρακάτω διαφοροποίηση σε σχέση με την άδεια, που δε το έχω ξαναδεί και θα ήθελα τη γνώμη σας. Το μαύρο τρίγωνο που έχω σημειώσει στην κάτοψη, είναι στην ουσία ένα τριγωνικό ντουλάπι. Το ίδιο ισχύει και στα 2 διαμερίσματα του ορόφου. Θα γίνει δήλωση στον 4495 λόγω διαφοράς στο ύψος του ορόφου, ούτως ή άλλως. Θεωρείτε ότι πρέπει κάπως να δηλωθεί και το τρίγωνο; Προσωπικά νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί εσωτερική διαρρύθμιση του διαμερίσματος και απλώς να φανεί στην κάτοψη της τακτοποίησης, αλλά θα ήθελα και μία δεύτερη γνώμη. Ευχαριστώ!
 13. Καλησπέρα σε όλους, είδα και τις τελευταίες απαντήσεις μόλις. Ξαναδιαβάζοντας και το αρθρο 98 - παρ 8, μπερδεύτηκα παραπάνω... Αν έπαιρνε η αποθήκη μέτρα από τον κοινόχρηστο χώρο, θα δηλωνόταν ως υπέρβαση δόμησης. Αν είχαμε 2 αποθήκες και μεταβολή των ορίων ανάμεσά τους, θα είχαμε διαμερισμάτωση. Τώρα, στην προκειμένη περίπτωση, αν συγκρίνουμε με την κάτοψη της οικοδομικής άδειας, παίρνουμε μεν μέτρα από τον κοινόχρηστο χώρο (λεβητοστάσιο) και τη θέση που είχε στην οικοδ. αδεια. Άρα θα πρέπει αυτά τα μέτρα, να μπουν ως υπέρβαση δόμησης στην δήλωση; Ρωτάω, γιατί όλη η διαδικασία γίνεται προκειμένου να μπορεί να πάρει βεβαίωση μηχανικού ο ιδιοκτήτης για να μεταβιβάσει τον υπόγειο χώρο. Επισυνάπτω και ένα πρόχειρο σκαρίφημα με το τι συμβαίνει στο υπόγειο της οικοδομής!
 14. Μα το λεβητοστάσιο θεωρείται κοινόχρηστος χώρος. Τα όρια της οριζόντιας ιδιοκτησίας μου (αποθήκη) δεν τον περιλαμβάνουν σαν χώρο. Sent from my iPhone using Tapatalk
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.