Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

dim8888

Members
  • Περιεχόμενα

    79
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by dim8888

  1. Καλησπέρα, Έχω για τακτοποίηση κατοικία εκτός σχεδίου 250 τ.μ. χωρίς οικ. άδεια -τα πρώτα 60 τ.μ. (κατασκευή 1965) έχουν οριστικό τίτλο μη κατεδάφισης με ν.720/77 με αριθμό πρωτοκόλλου και αρ. διπλ. ταμείο ΧΧΧΧΧΧ \ 1978 (σφραγίδα στη πίσω σελίδα της δήλωσης) με πληρωμένο ποσό 11000 δρχ. -τα 90 τ.μ. έχουν κατασκευαστεί το 1981 και έχουν δύο δηλώσεις με ν.1337/83 αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. -τα υπόλοιπα 100 τ.μ. έχουν κατασκευαστεί το 2001 α) κάνω τακτοποίηση σε όλο το κτήριο με τρία φύλλα καταγραφής (60-90-100 κατ. 5 όλα) και αφαιρώ το πληρωμένο πρόστιμο ή δε βάζω καθόλου τα πρώτα 60 τ.μ με το ν.720/77? β) δηλώνω χωρίς οικ. άδεια με υπέρβαση δόμησης 200-500 τ.μ. ή 100-200 τ.μ (αφαιρώ τα 60 τ.μ. και μένουν 190 τ.μ.) Ευχαριστώ.
  2. Καλησπέρα σας, έχω δύο απορίες 1. Μπορώ να αλλάξω μια πρόταση παραβάσεων δύο κλιματιστικών 12000 btu με SEER = 8.6 (3.Ζ - ΙΙ) σε δύο κλιματιστικά 9000 και 18000 btu με SEER = 6,6 (3.Ζ - Ι και ΙΙΙ) εφόσον μου βγαίνει το 40% εξοικονόμηση λόγο καλυτέρων χαρακτηριστικών σε άλλες παρεμβάσεις. 2. Μπορεί ο πελάτης να ζητήσει μεγαλύτερο ποσό αυτό που του έχω βάλει στο Παράρτημα 3? Ευχαριστώ πολύ
  3. Καλησπέρα Θα ήθελα τη βοήθεια σας για ένα ενεργειακό πιστοποιητικό. Σύμφωνα με το συμβόλαιο που βγήκαν μετά την τακτοποίηση έχουμε τις τους εξής χώρους: 1) Κατάστημα (ισόγειο) 220τ.μ 2) Υπόγειο 90τ.μ από τα οποία 50τ.μ κύριας χρήσης και 40τ.μ βοηθητικής. Το υπόγειο το αναφέρει ως παράρτημα και παρακολούθημα του καταστήματος με αποκλειστική χρήση αυτού και δεν έχει χιλιοστά. Στον πίνακα χιλιοστών το καταστήματα περιλαμβάνει και τα χιλιοστά του υπογείου και είναι αυτά που περιγράφονται στο συμβόλαιο για αυτό. Το υπερυψωμένο κατάστημα έχει μια εσωτερική σκάλα που κατεβαίνει σε ένα προθάλαμο στον οποίο υπάρχει η πόρτα του υπογείου. Στον προθάλαμο υπάρχουν επίσης δύο πόρτες προς τον ακάλυπτο του οικοπέδου. Ποια η γνώμη σας για το πόσα ΠΕΑ και τι τετραγωνικά σε συνολική και θερμαινόμενη επιφάνεια ? Ευχαριστώ.
  4. Δε μου φαίνεται παράδοξο. Κάτω από μια στέγη συνήθως υπάρχει μια πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος 16-20 εκ. ενώ ένα συμβατικού τύπου δώμα ακόμη και πολύ παλιό να είναι και χωρίς θερμομόνωση μπορεί να αποτελείται από πολλές διαφορετικές στρώσεις υλικών όπως μπετό κλίσεων, τσιμεντοκονίαμα, ελαφρόπετρα, ασφαλτόπανα, φράγμα υδρατμών, πλάκες πεζοδρομίου, μωσαϊκό, …. κλπ
  5. Σκίαση 0 στη πλάκα έχεις μόνο αν περιγράψεις και ΜΘΧ με οπότε θα βάλεις σκίαση 0,9 ή 0,6 ή 0,3 στον ΜΘΧ … (σπάνια περίπτωση). Το U = 3.7 είναι ασφαλές όταν δεν έχεις μόνωση όχι όμως το U = 1 + 0.20 όταν έχεις … π.χ. αν έχεις ψευδοροφή (γυψοσανίδα – κενό – γυψοσανίδα – μόνωση) καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τον τύπο 2.5 ΤΟΤΕΕ 2. (εδώ δεν αναφέρεται κάπου αν βάζεις +0,20). Στο πίνακα 3.5β σε περιορίζει μόνο αν έχεις επάρκεια μόνωση … π.χ 8εκ. μόνωσης
  6. Αν έχεις μόνωση στην πλάκα τότε όπως έχει αναφερθεί και πιο πριν από τον panos-visious αλλά και σύμφωνα με τις ΤΟΤΕΕ -2 υπολογίζεις το U από τη σχέση 2.5 … δεν είμαι σίγουρος αν βάζεις +0.2 λόγο θερμογεφυρών (εγώ θα έβαζα). Εμβαδόν παίρνεις την προβολή της στέγης (δηλαδή τι Ε της πλάκας) και δεν ασχολείσαι με την κλίση. Όγκο παίρνεις μέχρι την άνω ίνα της μόνωσης. Σκίαση παίρνεις 0.9 ή 0.6 ή 0.3 ανάλογα πόσο σκιάζει. Αν η μόνωση είναι στην πάνω στη στέγη τότε ανάλογα με τη κλίση >300 ή <300 θεωρείς ότι έχεις τοίχο ή οροφή .... κλπ
  7. ευχαριστώ για τα μηνύματα. Το διαμέρισμα πωλείται στον γιατρό που έχει το ένα γραφείο. τα δωμάτια που λειτουργούν σαν ιατρεία είναι το στη κύρια όψη και το άλλο στην πίσω. Θεωρώ ότι δεν είναι λάθος να βγει Πολυκατοικία … το ιατρεία το φοβάμαι μη κολλήσει στην εφορία ή στον συμβολαιογράφο. Η ΕΥΠΕΝ δεν απαντάει τηλεφωνικός πια.
  8. Πρόκειται για 120 τ.μ διαμέρισμα που τα δύο δωμάτια 30 τ.μ είναι ιατρεία και τα υπόλοιπα άδεια … το λες 120 τ.μ Ιατρείο αυτό? ή πως να χωρίσω ζώνες αφού δεν εχω διαφορά θερμοκρασίας >4 βαθμών ?
  9. Αν και δεν έχω εικόνα θεωρό ότι χωρίζεις ανάλογα με τις στρώσεις ..π.χ. γιαλί- etalbond = τοίχος 1, σοβάς-σκυρόδεμα- etalbond = τοίχος 2 κλπ (Θα βόλευε την εσωτερική στρώση να την πάρεις σας ενιαία με ποσοστό πλαισίου – γυαλιού) (κάπου θα έχει και σκέτο τζάμι φαντάζομε για φωτισμό να βάλεις στις διαφανείς επιφάνειες) Επειδή θα έχει πολλές πράξεις θα διευκόλυνε κάποια εφαρμογή .... δες αυτό http://www.michanikos.gr/files/file/1358-thermokenak/ Αν ανάμεσα στο πάνελ και στην υπόλοιπη κατασκευή κυκλοφορεί αέρας (δηλαδή δεν εφάπτεται) τότε υπολογίζεις το U χωρίς το πάνελ και παίρνεις πλήρη σκίαση.
  10. Ευχαριστώ πολύ Πολύ λογικό αυτό που λες …. Οπότε προσανατολίζομαι προς το ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΑ αφού έτσι είναι και στα συμβόλαια και δε θα χρειάζεται να δίνω και εξηγήσεις στη συμβολαιογράφο.
  11. Καλησπέρα Κάνω ένα ΠΕΑ σε διαμέρισμα πολυκατοικίας που πρόκειται να πωληθεί το οποίο έχει 5 δωμάτια κουζίνα και 2 WC. Τα δύο δωμάτια είναι ιατρεία (μπορεί να γίνει χρήση ιατρείου σε διαμέρισμα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις). Τα άλλα δωμάτια εντελώς άδεια. Τι θεωρείται ότι είναι σωστό? : Α) να κάνω ένα ΠΕΑ για διαμέρισμα με χρήση "Πολυκατοικία" Β) ένα ΠΕΑ με χρήση με χρήση "Ιατρεία" Γ) ένα ΠΕΑ με δύο θερμικές Ζώνες, μία "ιατρεία" με τα τετραγωνικά μόνο τον δωματίων και μια «Πολυκατοικία» Δ) τίποτα από τα παραπάνω.
  12. Καλησπέρα αν μπορεί κάποιος να μου λύσει μία απορία γιατί έχω μπερδευτεί : Από ΤΟΤΕΕ …. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ …… 4. Σε περίπτωση αλληλουχίας μεταξύ διαφορετικών μονάδων παραγωγής θέρμανσης / ψύξης δεν ελέγχεται η προτεραιότητα. ….. Δηλαδή αν έχεις δύο ανεξάρτητα air-conditions (ή περισσότερα) σε μία ζώνη είσαι κατηγορία Δ ???? Ευχαριστώ.
  13. Καλησπέρα Στη βοήθεια του προγράμματος λέει : Για αντλίες θερμότητας ή/και ψύκτες με ψυχόμενο μέσο τον αέρα οι οποίες είναι σύμφωνες με τον κανονισμό Οικολογικού σχεδιασμού και συνοδεύονται από Ενεργειακή Σήμανση, σύμφωνα με τον κανονισμό Ενεργειακής Επισήμανσης της ΕΕ 626/2011, εισάγεται ο Εποχιακός Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης της μονάδας SEER(ΕΣ) στο μέσο κλίμα. Απορίες : Μέσο κλίμα τι εννοεί ? θερμό δεν έχουμε στην Ελλάδα? Εξάλλου η σήμανση αλλάζει τιμές λόγο ζώνης μόνο για το COP και όχι για τι EER … ? Μετά λέει αν δεν έχεις σήμανση αντί για SEER βάζεις EER … το οποίο για την ίδια μονάδα μπορεί να είναι σχεδόν το μισό …. Ξέρει κανείς γιατί ? Επίσης αν κάποιος έχει χρόνο σε κάτι απορίες που είχα στη κατηγορία αυτοματισμών http://www.michanikos.gr/topic/27276-Κατηγορία-αυτοματισμών/?p=942560 Ευχαριστώ πολύ εκ τον προτέρων.
  14. Αυτό το καλύπτεις … δεν έχω δει κυκλοφορητή να κλίνει χειροκίνητα. Ελπίζω να μας απαντήσει και κάποιος μηχανολόγος που τα ξέρει καλυτέρα.
  15. Καλησπέρα Σύμφωνα με τη νέα ΤΟΤΕΕ σε ποια κατηγορία διατάξεων αυτοματισμών θα είναι ένα διαμέρισμα σε ΨΥΞΗ όταν έχει ως συνήθως air condition? Για κατηγορία Β : …. Ύπαρξη θερμοστάτη ανά λειτουργικό χώρο … Άρα αν δεν έχει κλιματιστική μονάδα σε κάποιο δωμάτιο το απορρίπτουμε και πάμε κατηγορία Γ ή επειδή θέλουμε 50% πρέπει να έχει στους μισούς λειτουργικούς χώρους ? Αυτόματη θερμοκρασιακή προσαρμογή του δικτιού διανομή ….. Τα air condition δεν έχουν δίκτυο διανομής οπότε λέμε ότι πληρείται την προϋπόθεση αυτή ή όχι και πάμε κατηγορία Γ ? Αυτόματη υδραυλική προσαρμογή τον κυκλοφορητών/ αντλιών ανάλογα με το θερμικό/ ψυκτικό φορτίο … Αυτό ισχύει για όλα τα κλιματιστικά ή πρέπει να είναι inverter? Σε περίπτωση θεωρητικού συστήματος έχουμε κατηγορία Β ή Γ Ευχαριστώ
  16. Ναι Το λογικό είναι και οι τοίχοι που δεν έχεις οπτική ένδειξη να είναι ίδιοι με αυτούς που έχεις. Η κατασκευή αυτή δεν είναι "συνήθης" … Φ.Ο οργανισμός είναι μεν το οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο δεν έχει δοκάρια … ενώ και η πλήρωση συνεισφέρει στην στατικότητα … οπότε από το πάχος δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Αν χτυπήσεις με το χέρι τον τοίχο που έχεις αμφιβολία θα είναι σαν χτυπάς μπετό … αν ήταν τούβλο θα έχεις διαφορετικό ήχο. Το μόνο που δεν είσαι σίγουρος είναι για το ποσοστά σκυροδέματος – αργολιθοδομής τα οποία μπορείς να προσεγγίσεις ικανοποιητικά περνώντας διάσταση για τα υποστυλώματα ίδια με του τοίχου που μπορείς να μετρήσεις ενώ το πάχος της πλάκας το έχεις.
  17. Όπως το βλέπω από τις φωτογραφίες είναι οπλισμένο σκυρόδεμα επιχρισμένο από τις δύο πλευρές (μικρότερου των 80 εκ. πάχους) και αργολιθοδομή ανεπίχρηστη από τη μία όψη (υποθέτω μέσα είναι όλο σοβατισμένο) … οπότε είναι : U = (3,40 Χ Α + 4,25 Χ Β) / (Α+Β), όπου Α, Β οι επιφάνεια σκυροδέματος και αργολιθοδομής. Πρέπει να μετρήσεις εξωτερικά μέχρι την στάθμη της οροφής (η απόληξη που έχει από μπετό δεν μπαίνει πουθενά). Το επίχρισμα που κάνει την πέτρα να ασπρίζει λίγο είναι αμελητέο …το επίχρισμα συνήθως είναι πάνω από 2.5 εκ. …λογικά με τέτοιο πάχος βγάλανε τις τιμές του πίνακα 3.4 της ΤΟΤΕΕ. Θα έπρεπε να υπολογίσεις U από ΤΟΤΕΕ 2 αν είχες ανομοιογένειες στρώσεις π.χ. ξύλα μέσα στον τοίχο από πέτρα …
  18. Εγώ για την πέργκολα για σκίαση από πρόβολο θα την έπαιρνα 45% σαν να μην υπήρχε καθόλου και 55% σας να μην είχε τις οπές … πχ για αν για πρόβολο χωρίς οπές είχαμε συντελεστές h = 0.7 και c = 0.6 θα έπαιρνα h= 0.7*55% + 1*45% = 0.83 και c=0.6*55%+1*45% = 0.78
  19. Καλησπέρα Αν μπορεί κάποιος πιο σχετικός να με βοηθήσει …έχω κάποιες απορίες Σε μονοκατοικία έχει μια αερόψυκτη αντλία θερμότητας carrier 30AWH015 με 6 fan coils και 6 θερμοστάτες (το σπίτι έχει 8 δωμάτια, 1 κουζίνα, 2 λουτρά και 1 wc). Η κατηγορία διατάξεων και αυτοματισμό είναι Β ? (ή χρειάζονται περισσότερα fan coils οπότε είναι Γ) ? Για 45ο C νερό και 7ο C αέρα από τη κεντρική μονάδα προκύπτει P=14kw, COP = 3.21 για θέρμανση και P =13kw, EER=2.91 για ψύξη από manual. Ο συνδυασμός με τον τύπο των fan coils φαντάζομαι δεν παίζει ρόλο (?) Ισχύς δικτύου διανομής είναι 14/13 kw? (αν και είναι <20kw) ή έχει κάποιον μειωτικό συντελεστή? Βαθμός απόδοσης δ.δ = 0,92 από πίνακα 4.11 για χαμηλές θερμοκρασίες και ανεπαρκή μόνωση και 0,97 για ψύξη …σωστά ? Τερματικές μονάδες β.α = 0,85/1*0,97*1 για θέρμανση και 0,93/0,97*1 από τοτεε …σωστά? Βοηθητικές μονάδες τι να βάλω ? αν βάλω θεωρητικές είμαι ok? (αν και για ψύξη θεωρητικές έχει 0 w/m2 που δεν ισχύει στην περίπτωση αυτή … Ευχαριστώ.
  20. Καλησπέρα Σε κατοικία με Ο.Α του 2008 δεν έχει γίνει εφαρμογή της μελέτης αλλά έχει κατασκευαστή με θερμοπρόσοψη το οποίο αποδεικνύετε και από τακτοποίηση (αύξηση περιγράμματος) Πώς πρέπει να το χειριστώ? Κλικάρω το «μόνωση των κατακόρυφων στοιχείων» ? Με θερμογέφυρες ασχολούμαι? Με ΚΕΝΑΚ ασχολούμαι? Και κάτι λίγο άσχετο που με προβληματίζει καιρό … Όταν κάνεις προσθήκης της Ο.Α τι βάζεις στο έτος και τι στο έτος ολοκλήρωσης ? Π.χ για άδεια 1234/2008 --> έτος ολοκλήρωσης (της άδεια?) = 2008 ? ή αναφέρετε σε κάτι άλλο π.χ έτος ολοκλήρωσης την κατασκευής ??? Έτος άδεια = 2008 ? ή το έτος της αίτησης π.χ 2007 ?? Ευχαριστώ
  21. Καλημέρα, σε κατάστημα 24 τ.μ έχει τακτοποιηθεί πατάρι 10 τ.μ ως βοηθητικός χώρος με ύψος 1.80 μ. Επίσης το ύψος κάτω από το πατάρι είναι 1.85 μ. Συνεπώς στη βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης θα έχουμε 14 τ.μ κύρια χρήση (ισόγειο), 10 τ.μ βοηθητικός χώρος (ισόγειο κάτω από το πατάρι) και 10 τ.μ βοηθητικός χώρος (πατάρι)…. Σωστά? Μπορεί να γίνει αναψυκτήριο? (μαζική εστίαση προχείρου γεύματος). Ευχαριστώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.