Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

gkoump

Members
  • Περιεχόμενα

    158
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by gkoump

  1. δες παρακαλω και τα moser baer, solar frontier. αλλα ολα αυτα τα πανελς λογω μεγαλων διαστασεων η/και βαρους ειναι δυσχρηστα στην μεταφορα και τοποθετηση.
  2. η γεννητρια που θα φορτιζει τους συσσωρευτες συνεχους ρευματος πρεπει να ειναι ηλιακα ΦΒ πανελς.αν εχεις χωρο θινφιλμ, αν δεν εχεις κρυσταλλικα. πρεπει σε σειρα να μπει και ενας ρυθμιστης τασεως και φορτιστης, και αυτο αγοραζεις ετοιμο, ~~50-100 ΕΥΡΑ. μετα αγοραζεις ετοιμο ενα ινβερτερ απο συνεχες μπαταριων σε εναλλασομενο δικτυου, ~~100 ευρα τετραγωνικου παλμου, η~~500 ευρα ημιτονοειδους παλμου και εχεις δωρεαν ρευμα για ~~10-30 ετη , και χωρις ΕΕΤΗΔΕ. αν και καλα θελεις να καταναλωνεις καυσιμο για γεννητρια ,παιρνεις γεννητρια με κινητηρα υγραεριου,και η αγοραζεις μπουκαλα υγραεριου, η παραγεις δωρεαν αεριο μεθανιο απο πυρολυση βιομαζας, ητοι αχρησττα ξυλα για πεταμα. οποτε εχεις λυσεις και δωρεαν και επι πληρωμη. ως προς το περιβαλλον, ειναι καλυτερα, ητοι δεν ρυπαινουν οι δωρεαν λυσεις.
  3. ινβερτερ με μπαταρριες? ποσα βολτς, τι γεννητρια,ηλιακη?
  4. μεγαλυτερη ειναι η στιγμιαια αποδοση υπο ιδανικες εργαστηριακες συνθηκες. ομως τωρα οι σοβαρες εταιριες σε σοβαρες χωρες καθιερωνουν τις συνηθεις συνθηκες μετρησεως, οποτε εκει και ειδικα για ελλαδα, τα ΘΦ υπερεχουν σε ετησια βαση , μεγαλυτερη παραγωγη ενεργειας καθως και με ομαλοτερη ημερησια και εποχικη κατανομη. συνεπεια να μην στρεσσαρουν υπερφορτωνουν τους ινβερτερς και το δικτυο διανομης ΔΕΗ. επισης εχουν μικροτερη % αποδοση απο τα κρυσταλλικα, αλλα δεδομενου οτι καλυπτουν μεγαλυτερες επιφανειες, τοτε η συνολικη παραγωγη ενεργειας ειναι ιση και πιο συχνα περισσοτερη απο τα κρυσταλλικα. αλλο σοβαρο πλεονεκτημα, κατα την κατασκευη τους ειναι λιγοτερο ενεργοβορα, και στην ανακυκλωση τους γενικα ρυπαινουν λιγοτερο, ειτε μεσω βαρεων μεταλλων ειτε μεσω δαπανης ενεργειας, που και αυτο μετρειται με τοννους ισοδυναμου ανθρακα, η αλλοιως αποτυπωμα διοξειδιου. για τα πολυστρωματικα σιγουρα ειναι σοβαρη εξελιξη, βελτιωση.καθως και τα βαφομενα. επισης καλα ειναι και τα θερμικα ΦΒ, ητοι με συγκεντρωση του ηλιακου φωτος με φακους η/και κατοπτρα.
  5. γιαυτο προτιμουνται τα λεπτου υμενιου, τα οποια δεν εχουν μεγαλα προβληματα σκιασεων, δεν εχουν εσωτερικα μεταλλικα μερη ,αρα και οχι οξειδωσεις,[ειδικα σε παραθαλασσια], και επισης στο τελος ζωης με την ανακυκλωση τους δεν εχουν μεγαλα προβληματα.ως προς οριζοντια η καθετη τοποθετηση, τα θινφιλμ, εχουν καποιες προτιμησεις που αναφερει το εργοστασιο παραγωγης. επισης γερνανε τους πρωτους 1-3 μηνες και υστερα σταθεροποιουν την παραγωγη ενεργειας. και πολλα αλλα πλεονεκτηματα εναντι των κρυσταλλικων. στην πραγματικοτητα, εχουν μονο πλεονεκτηματα εναντι των κρυσταλλικων. επισης ειδικα για ελλαδα,ειναι καλυτερα τα θινφιλμ. περι μεγαλυτερης απαιτουμενης επιφανειας δεν ειναι προβλημα, ολη η ελλαδα ειναι ερημη, ας γεμισει πανελς, ας γινει ηλιακο εμιρατο.οτι προτεινουν οι γερμανοι.η ελλαδα εχει χρυσο ,το ηλιακο φως. επισης και ολες οι σοβαρες χωρες και βιομηχανιες αρχισαν να στρεφουν την παραγωγη σε θινφιλμ. πουλωντας τα στοκ των κρυσταλλικων σε χωρες οπως πχ ελλαδα. περισοτερα περι ΘΦ, δες στο ειδικο θεμα του φορουμ.
  6. παρακαλω 1- γνωριζει καποιος τις προδιαγραφες κατασκευης ερμαριου ΔΕΗ η καποιο συνδεσμο να κατεβασω αρχειο με τις προδιαγραφες κατασκευης διαστασεις,διελευσεις, γειωσεις,διατομες, κλπ, ερμαριου μετρητου ΔΕΗ. αν υπαρχει και το ιδιο για το ερμαριο μετρητων για φωτοβολταικο σταθμο 100 κιλοβαταιχμης. 2-σε εργοταξιακη παροχη 1Φ 35 Α [για κατασκευη ΦΒ σταθμου 100 κβ],μπορει να μπει νυχτερινο τιμολογιο? 3-σε συστημα ΤΝ ,ο γυμνος χαλκινος αγωγος γειωσεως απο καταναλωτη ,πρεπει να μπει σε σωληνα μεχρι την χελωνα στο ερμαριο μετρητου ΔΕΗ? τι λενε οι κανονισμοι? αν υποχρεωτικα σε σωληνα, τι σωληνα, τι Φ. οριζει ο κανονισμος μινιμουν διατομη γυμνου αγωγου χαλκου ? επικασσιτερωμενο? 4-σε ΦΒ σταθμο 100 κβ,εκτος σχεδιου σε αγροτικη περιοχη , μπορει στον στυλο της ΔΕΗ να μπει φωτιστικο με λαμπα για νυχτερινο φωτισμο?
  7. θεωρειται δεδομενο οτι τα λεγομενα μεγαλα μυαλα ελληνες εν προκειμενω την εχουν ηδη κοπανησει για το αμερικα κλπ.αλλωστε συζητωντας με φιλους πχ μηχανικους που εχουν επιστρεψει εδω απο πχ το αμερικα, το εχουν σκυλομετανιωσει, εσκασε και η χρεωκοπια οποτε ολα οκ. τα εδω υπαρχοντα εναπομειναντα λιγα μεγαλα μυαλα, τα φθονουν και τα εμποδιζουν οι υπολοιποι ελληνες. μαλιστα ειναι χαρακτηριστικο οτι σε δυο λαους τα μεγαλα μυαλα αναγνωριζονται οτι ηταν αυτο, μονο μετα θανατον, δηλ σε ελληνες και εβραιους και ιστορικα απο την αρχαιοτητα συμβαινει αυτο. στους μεν εβραιους τους καταραστηκε ο θεος στους δε ελληνες αναφερει η αγια γραφη οτι ειναι η εδρα του διαβολου. οποτε εδωσα και την περιγραφη της καταστασεως και την αιτια.
  8. σιγουρα φταινε και ο λαος και οι ελληνες πολιτικοι, αλλα φταινε και οι ελληνες μηχκοι, στο κομματι που τους αναλογει, δηλ ητοι ως ελληνες δεν ομονοουν. αν και θα επρεπε κατ εξοχην να ομονοουν σχεδον σε ολα τα ζητηματα σαν τους γερμανους, απλα γιατι η μαθηματικη λογικη ειναι μια, και η τεχνολογια καταληγει παντα στην βελτιστη λυση.οποτε δεν μπορουμε να εχουμε πχ 100 ελληνες με 300 διαφορετικες γνωμες για το ιδιο απλο θεμα. ως προς την ΔΕΗ, ειναι δικαιωμα της να ζητα κατασκευη νεου εργοστασιου. εχουμε παγκοσμιοποιημενο καπιταλιστικο συστημα, κει ελευθερη οικονομια, οποτε ο καθενας νομιμα κυτταζει οπου θελει. απλα αποτυπωνω την παγκοσμιο κατασταση, αυτο δεν σημαινει οτι συμφωνω. για μενα πρεπει να υπαρχει κεντρικος σχεδιασμος απο τους αριστους με τις βελτιστες ορθολογικα λυσεις για ολους. και αυτο για ολα τα πραγματα. πχ χρειαζεται η ελλαδα 100 νεους μηχκους το χρονο, να μην αποφοιτουν 1000. και σε πολλα αλλα ακομα, για εμενα σε ολα κεντρικος σχεδιασμος. ως προς τις συντεχνιες συνδεονται στενα με την ευνοιοκρατια, οποτε για εμενα πληρης απολυτη αξιοκρατια σε ολους τους τομεις, οπως πχ στο αμερικη. αλλωστε 1 απο τις πολλες αιτιες που χρεωκοπησε η χωρα ειναι και τα παραπανω.
  9. για την σολυνδρα δεν μπορουμε να αγορασουμε βιβλια, εχει αυτη και διανεμει αποκλειστικα στους εγκαταστατες της ακριβεστερα στα αγγλικα ενσωματωτες, το δικο της βιβλιο οδηγιων με πληθος λεπτομερειων, και μερικες παραξενες συμβουλες. παντως ειναι επιστημονικα σχεδον αρτιο, και με την γνωστη αμερικανικη τεχνικοεπιστημονικη αρτιοτητα. παντως και αυτοι δεν ειναι ο θεος και μπορει και αυτοι και οι γερμανοι να κανουν μικρο λαθος.ολα τα εξεταζουμε στην πραξη, το μονο προβλημα ειναι οτι απαιτειται πολυς χρονος για να βγαλουμε αποτελεσμα.
  10. ειναι πολυ ευχαριστο να διαβαζουν και μηχανικοι απο γερμανια. παντως και εγω εχω παει σε γαλλικο πανεπιστημιο, και πολυ συχνα συζητω με γερμανους μηχανικους, οποτε τους κανει μεγαλη εντυπωση που στην ελλαδα ολοι πρακτικα χρησιμοποιουν κρυσταλλικα.αμερικανος ,ιταλος και ισπανος ,μηχανικος μου ανεφερε οτι του εκανε εντυπωση που μονο ενας ελληνας μηχανικος , ητοι εγω ,αναφερθηκε στα θινφιλμ. τα γιατι, τα αιτια , ειναι θεμα αλλης συζητησεως. παντως θα το εθετα στα πλαισια της γενικης ελληνικης αγνοιας, δηλ του μη ψαξιματος σε κανενα τομεα. πχ οικολογικη οδηγηση, ειναι τεχνικα και ηθικα επιτρεπτο ενας μηχκος να μην οδηγει οικολογικα, δηλ θερμοδυναμικα να μεγιστοποιει την αποσταση με το λιγοτερο καυσιμο και αρα την μικροτερη ρυπανση? ειναι ενα απλο πρακτικο καθημερινο παραδειγμα αυτο, το οποιο πιθανωτατα ισχυει και στα ΦΒ. ακριβως λοιπον εξαρχης ανεφερα οτι για τις ελληνικες συνθηκες ειναι καλυτερα τα θινφιλμ, ενω για την γερμανια ειναι καλυτερα τα κρυσταλλικα. οπως και χρονια ενημερωνω, οτι για τις ελληνικες ζεστες και κυριως κολαστηριο μπετον αθηνα, ειναι καλυτερα τα ντηζελ αυτοκινητα ,ενω για την κρυα πχ ρωσσια ειναι καλυτερα τα βενζινοκινητα. βεβαια σε πολυ σοβαρες χωρες στην πολη χρησιμοποιουμε αποκλειστικα ηλεκτροκινητα, αεροκινητα [προσοχη οχι αεριοκινητα, αλλα συμπιεσμενου αερα], υδρογονοκινητα, υδροκινητα, αναλογα με την σοβαροτητα της χωρας, και η αναλογη τεχνολογια. πχ κοπεγχαγη, ,μονο λεωφορεια[ορθοτερα ελληνικα λαοφορεια] υδρογονου. παρεπιμπτοντως στην ελλαδα παραγονται υδρογονοκινητα αυτοκινητα. οπως και οι γερμανοι μας ενημερωνουν οτι η ελλαδα εχει εργοστασια παραγωγης ΦΒ πλαισιων.επισης οι γερμανοι και οχι οι ελληνες πολιτικοι μας ενημερωνουν να πουλαει η ελλαδα ηλιακο ηλεκτρισμο στην γερμανια , με δωρεαν την πρωτη υλη, μεχρι να ξεχρεωσει. και γιατι οχι να μην παραγει και ινβερτερς? δεν λενε ανεργια? οποτε να μαζευτουν 10-100 1000 νεοι μηχκοι να παραγουν ελληνικα ινβερτερς. η τουρκια ειναι καλυτερη που παραγει πχ αυτοκινητα? εκτος αν ο ελληνας δεν ομονοει,πχ 100 γερμανοι, 1-2 γνωμες, 10 ελληνες =100 γνωμες. επισης αν ρωτησουμε πχ 100 ελληνες[ και μηχκους] θα σου πουνε η ελλαδα δεν παραγει ΦΒ. οταν δε τους ενημερωνω εχει 6 εργοστασια υφιστανται μεγαλη και ευχαριστη εκπληξη. αυτα τα αρνητικα λοιπον αποτελεσμα τα επιτυγχανει η αποβλακωτικη προπαγανδα της ελληνοαμερικανικης τηλεορασεως, οποτε επεται η ηθικη και μετα οικονομικη χρεωκοπια. για την σολυνδρα γλυφαδας ειναι νεαροι μηχανικοι, οποτε ας τους δωσουμε μια ευκαιρια, εστω και αν εκαναν κατι λαθος απο απειρια,παντα δινουμε ευκαιριες , δεν ειμαστε απολυτοι.βεβαια με τον ορο να αγαπανε αυτο που κανουν να θελουν την τεχνικη τελειοτητα , να βελτιωνονται και να το αποδεικνυουν εμπρακτως. βασικο μοττο ειναι ,ολα κρινονται απο το αποτελεσμα,στην πραξη, και ειδικα στην τεχνολογια.
  11. οι κυλινδροι της σολυνδρα εχουν ρολο στην διαδρομη του ηλιου απο ανατολη σε δυση, κλιση θελουν απο 0-εως μαξ 10 μοιρες νοτια, συμφωνα με τους ιδιαιτερους κανονισμους της σολυνδρα. οταν εχει την οπτιμα κατα σολυνδρα κλιση ,και εννοειται νοτιο προσανατολισμο,τοτε βγαζει και παραπανω ενεργεια. απλα οπως ολα τα θινφιλμ, και περισσοτερο τα σολυνδρα δεν ειναι και πολυ ευαισθητα σαν τα κρυσταλλικα στην κλιση και προσανατολισμο. ητοι στον μη οπτιμα χανει πολυ λιγο,ενω τα κρυσταλλικα παρα πολυ , δηλ μεγαλη μειωση ρευματος και ισχυος. επιση χανουν και με την σκονη την μεγαλη θερμοκρασια κλπ. το μονο χαρακτηριστικο τους, οχι προβλημα οπως λενε οι πιο πολλοι, ειναι οτι ολα τα θφ πλην σολυνδρα θελουν 2πλασια επιφανεια απο τα κρυσταλλικα. αν και τα θφ εχουν μεγαλυτερη πυκνοτητα ενεργειας απο τα κρυσταλλικα, επειδη δεν εχουν μη ενεργες επιφανειες, ειναι ολο το τυπωμενο πανελ, παραγωγος ενεργειας, και παλι ομως θελουν ~~2πλη επιφανεια, αν ειχαν και νεκρες επιφανειες οπως τα κρυσταλλικα θα ηθελαν ~~3 φορες παραπανω επιφανεια.
  12. δυστυχως ειναι παρα πολλα που πρεπει να γραψω βιβλιο, οποτε αυτο δεν ειναι εφικτο. παντως αναφερομαι στις ιδιομορφιες της σολυνδρα ,πχ αποστασεις απο τοιχεια ,στηθαια κλπ, ειναι ολα ιδιομορφιες της σολυνδρα που βασικα δεν τα λεει, τα λεει μονο στους πιστοποιημενους εγκ/τες. παντως πρεπει η ολη εγκ/ση να εχει γινει με ενα πληθος κανονισμων, ενα βιβλιο κανονισμων ειδικα της σολυνδρα ,οχι οι γενικοι κανονισμοι τεχνης και επιστημης, ειναι ειδικοι κανονισμοι απο την σολυνδρα. θελουν να κανουν καλο ονομα στον ανταγωνισμο, και ετσι προσεχουν πολυ την αρχικη φημη τους. δεχονται και πολυ μεγαλη πιεση απο τους ανταγωνιστες,και καποια πουλακια λενε οτι η μαμα εταιρεια στο αμερικα εχει οικονομικα προβληματα, λογω κοστους προιοντος. παντως κατα την τεχνικη μου αποψη και απο την εμπειρια μου, με ανησυχουν πχ το απολυτο κενο του σωληνα. θεωρητικα ειναι καλυτερο για τα προσπιπτοντα φωτονια, αλλα ολα μετρωνται στην πραξη στο αποτελεσμα και στο βαθος χρονου. αλλο που με απασχολει ειναι οτι το χαλαζι στα υπο κλιση πανελς προσπιπτει γλυστραει και φυγει, στη σολυνδρα δεν εχει κλιση, το χτυπαει καθετα με ολα τα νιουτον. δηλ χτυπαει με γωνια 90 μοιρες, οποτε καταλαβαινουμε ευκολα τις δυναμεις, στα αλλα πανελς, χτυπαει υπο μεγαλη γωνια, δηλ υποπολλαπλασια δυναμη.
  13. θελει ελεγχο ολη η εγκατασταση και η παραμικρη λεπτομερεια οπως διατομες οδευσεις ντισι ,προσανατολισμος σκιασεις και πολλες αλλες λεπτομερειες, θελει τοποθετηση πυρανομετρου και ντατα λογγερ κλπ. την εγκση εκανε ενας ηλγος νεαρος απο πυργο που εχει σχεση με ολυμπια στον τιτλο? παντως το πιο απλο και αξιοπιστο ειναι να μπη ενα αμπερομετρο ντισι στην πλευρα ντισι και να δεις ποσα αμπερ βγαζει σε ολα τα καιρικα φαινομενα.οποτε αν βγαζει αμπερ και δεν κανει παραγωγη ισχυος εχει προβλημα. αν δεν βγαζει ρευμα τοτε εχει ελλατωματικο ενα η ολα τα πανελ, και τα αλλαζει η εταιρεια.πιστευω να βοηθησα, οσο μπορουσα.αν θελεις κατι αλλο πρακτικο ρωτησε. παντως γενικα την ευθυνη την εχει ο εγκ/της ηλ/γος. επισης την σολυνδρα την ενδιαφερει να εχει γινει η εγκατασταση συμφωνα με ολους τους κανονισμους που δινει η σολυνδρα, και εχει και κατι περιεργους κανονισμους,που αν δεν τηρηθουν ολα σου κανει τον κινεζο. και στις λεπτομερειες ολα.πχ μαξ κλιση 10 μοιρες και πολλα αλλα.
  14. QUOTE=kusta80;317858]Τι αδειες χρειαζονται γι'αυτο,επισης τι κοστος?Τα εχεις συγκρινει με π.χ. τρακερ που λες?Το περιβαλλοντικο κοστος το εχεις συνυπολογισει? απλα χρειαζεται ΑΕΜΚ. κοστος ειναι μεσα στο +25% της τιμης που κοστιζει παραπανω το σολυνδρα απο τα αλλα ΦΒ. αλλα αυτο αποσβεναιται απο το να μην κοβεις χορτα καθε χρονο,λασπες κλπ που υπαρχουν στα χωραφια, οταν απλα τοποθετουνται τα πανελς στο χωμα. για αναλυτικα κοστη ασφαλτου, ανακλαστικης βαφης στις εταιρειες που ασχολουνται με την σολυνδρα, δεν εχω καμμια εμπορικη σχεση. κοστος μπετον, ~~100 ευρα /κμ, αν μπη παχος ~~10εκ,ειναι 100 ευρα τα 10 τμ, και ~~15000 ευρα τα 1500 τμ.και αυτο το επιπλεον κοστος ειναι μεσα στην παραπανω τιμη των σολυνδρα απο τα υπολοιπα ΦΒ.περιπου στα 100 κβατ βγαινει 100 000 ευρα παραπανω.~~330 000 ευρα. συμφερει να μπη σε περγολα και απο κατω θερμοκηπιο, η σε φλατ ταρατσα. με τρακερ ερχεται και φθηνοτερα, και περιβαλλοντικα τα τρακερ ειναι χειροτερα ,απο βλαβες ,προληπτικη και θεραπευτικη συντηρηση παλι τα τρακερ χειροτερα.και απο κατασκευη τυπου βαρειας κατασκευης παλι τα τρακερ χειροτερα. επισης ιδιοκαταναλωνουν ,απορροφουν ισχυ για να δουλεψουν.επισης ειναι μονο για κρυσταλλικα, στα ΘΦ δεν χρειαζεται να προσπιπτει ηλιος κατευθειαν. λειτουργουν και με την διαχυτη, και με την αντανακλαση και με την λεγομενη λευκαγεια. περιβαλλοντικο κοστος , τα ΘΦ γενικα εχουν μικροτερο ιμπακτ στο περιβαλλον απο εκλυση διοξειδιου κατα την παραγωγη και ανακυκλωση στο τελος ζωης τους. τι αλλο περιβαλλοντικο κοστος εννοεις? στοιχεια τηλεμετριας δεν εχω.παντως και αυτα για να ειναι αξιοιστα πρεπει να λαμβανονται επι μακρες χρονικες περιοδους, η παραγωγη των κυσταλλικων κανει πικς, η παραγωγη των ΘΦ ειναι γραμμικη ομαλη, δηλ οι ινβερτερς δουλευουν σε υπομεγιστες ισχυες, οποτε δεν καταπονουνται θερμικα, και πολλες αλλες λεπτομερειες. για τον φιλο με τα σολυνδρα στην πατρα, και την λασποβροχη που δεν καθαριζονται απο κατω εχει δικιο, να που την πατησανε καπου και τα μεγαλα επιστημονικα μυαλα, που να σκεφθουνε περι καθαρισμου αφρικανικης λασποβροχης στην ελλαδα. αυτο αποτελει και μια αποδειξη του ποσες πολλες παραμετρους πρεπει να λαμβανει υποψην ο σχεδιασμος βιομηχανικου προιοντος. παντως το ιδεωδες των σολυνδρα ειναι οι φλατ ταρατσες, και οι μικρες επιφανειες, τωρα το οτι παραγουν λιγοτερο ,καπου υπαρχει σφαλμα στην εγκατασταση.
  15. απλα ο ασφαλτος μπαινει οχι για να κυκλοφορανε αυτοκινητα αλλα για να βαφει με ειδικη ανακλαστικη ψυχρη βαφη. για 100 κιλοβατ ειναι περιπου 1,5 στρεμμα.
  16. ακριβως στις ριαλ λαιφ συνθηκες και μαλιστα της ελλαδας αποδιδουν πολυ καλα ολα τα θφ.τις αποδοσεις των κρυσταλλικων τις βγαζουν σε ιδεωδεις συνθηκες εργαστηριου πειραματικου ερευνητικου. αυτες απεχουν παρα πολυ απο τις πραγματικες.την αποδοση 25-30% παραπανω την εγγυαται η ιδια η σολυνδρα, με γραπτες εγγυησεις. αν θελεις μπες στο γουεμπσαιτ οπου εχει ολες τις τεχνικες πληροφοριες για μηχανικους. μαλιστα εχει και καποιες πληροφοριες και σεμιναρια,κθως και πρακτικη εφαρμογη, αποκλειστικα για αντιπροσωπους της και μηχανικους. προχειρα το + 25% βγαινει απο το οτι εχουν κανει ενα εξυπνο συστημα οπου εχει ενα κυλινδικο σωληνα κενου, οπου μεσα εχει τυλιγμενο ενα πανελ θφ, οπου αυτο δεχεται ακτινοβολια απο γυρω και κυριως απο κατω εξ αντανακλασεως.δηλαδη αντι οπως οι γερμανοι ισπανοι ελληνες να περιστρεφουν 5-10 τονους τρακερ, αυτοι εχουν βαλει τον ηλιο που περιστρεφεται, να χαιδευει τον κυλινδρο, τοσο απλο και μεγαλοφυες. υπαρχει το αιωνιο αξιωμα στην τεχνολογια,οτι αν πετυχεις το ιδιο η /και καλυτερο αποτελεσμα με απλουστερο τροπο,ειναι το ιδεωδες. συνεπως οσοι βαζουν τρακερ εχουν η αγνοια η συμφερον. περαν του οτι ειναι και ασχημοτερο αισθητικα. ετσι η σολυνδρα χτυπαει εμπορικα και τα κρυσταλλικα και τα τρακερ. εμπορικος πολεμος. μαλιστα σε συμβουλευουν να βαψεις το δαπεδο,της ταρατσας, η σε χωραφι να βαλεις ασφαλτο, βαμενο με ειδικη ανακλαστικη ψυχρη λευκη βαφη. ολα αυτα σε μιση επιφανεια, η ακομα και σε περγολα η ανηρτημενη κατασκευη. απο ανεμοπιεσεις δεν χαμπαριαζει, γιατι αποτελειται απο σωληνες.οπου ο ανεμος γλυστραει και διαφευγει, δεν εχει μετωπικες επιφανειες.ουτε θελει στηριξη η βιδωμα, ολα αυτα με γραπτη εγγυηση των αμερικανων. κανει και κοντα σε θαλασσα σε νησια γιατι δεν οξειδωνεται. απλα ειναι λιγο πιο ακριβο, αλλα αντισταθμιζει μερικως απο ευκολια τοποθετησεως, μικροτερη επιφανεια, παραγωγη, βασεις ,βιδες,κλπ. επειδη δε ειναι ελαφρια και μικροτερη επιφανεια, πχ 100 κιλοβατ =1200 τμ,μπαινουν και σε περγολα μεταλλικη η ξυλινη, οποτε ειναι και ομορφα και απο κατω το κανεις και θερμοκηπιο. απο την κλιση δεν επηρεαζεται, μιας και η κλιση περιεχεται ηδη στον κυλινδρικο σωληνα. απο χαλαζια δεν χαμπαριαζει, γιατι χτυπαει στον κυλινδρο και γλυστραει. γιαυτους τους λογους εχουν πεσει ολοι κατα των τεχνολογιων αυτων, απλα γιατι ειναι καλυτερες. καθε νεα τεχνολογια ειναι καλυτερη απο την προηγουμενη. τωρα εχουν φτιαξει ηδη πανελ με αποδοση 40% στο μπερκλευ, καιπροσεχως 70%.
  17. παλαιοτερα οι αποδοσεις θφ ητανε ~~ 5%, τωρα εχουμε 100% αυξηση σε ~~ 10%. με παραλληλη πτωση της τιμης. απλα το χαρακτηριστικο τους ,οχι το ελλατωμα τους, ειναι οτι χρειαζονται ~~2πλη επιφανεια. απο την αλλη δεν επηρεαζονται απο προσανατολισμο, κλιση θερμοκρασια, συννεφια,σκονη,σκιασεις,κλπ τοσο οσο τα κρυσταλλικα.εχουν πιο ομαλη γραμμιοκη παραγωγη, δεν φουλαρουν τους ινβερτερς κλπ πλεονεκτηματα. της νανοσολαρ νομιζω δεν εισαγονται ελλαδα, τα ελληνικα ταντεμ της ηλιοσφαιρας,[ πρεπει να κανουμε και διαφημιση ελληνικων εργοστασιων οπου εργαζονται ελληνες μηχανικοι, οχι μονο καθε μερα δαιφημιση τον καλατραβα και τις χελωνες], λεγομενα μικρομορφικα τα 100 κιλοβατ με το κλειδι στο χερι ειναι γυρω στις 250 000 ευρα. με αποσβεση ~~3-4 χρονια. σε κινεζικο παλι ιδιο μικρομορφικο ταντεμ ειναι γυρω στις 230 000 ευρα. παντα για θινφιλμ μιλαμε. τωρα αμα παμε σε αλλες τεχνολογιες παλι ΘΦ, σε χαλκο πυριτιο και τελλουριο παμε στις ~~300 000 ευρα. αμα παμε σε ~~ 25 % παραπανω ετησια αποδοση σε μιση επιφανεια , με αμερικανικα σολυνδρα παμε και γυρω στις 330 000 ευρα κοστος με το κλειδι στο χερι παντα σε 100 κιλοβατ και παντα σε θιν φιλμ, και τα σολυνδρα ειναι θινφιλμ. παλι δηλωνω δεν εχω καμμια εμπορικη σχεση γνωση αρμοδιοτητα με κανενα, και μερικες φορες ειμαι και κατα του εμποριου. πιστευω οτι απαντησα αναλυτικα και βοηθησα πρακτικα.
  18. κατ αρχην ευχαριστω ενα εμπειρο χρηστη που παραθετει ολο το κειμενο μου, για τις ειρωνειες του.επισης ευχαριστω καποιον αλλο χρηστη ο οποιος αποκλειει απαντηση μου μεταξυ πολυ μονο, ειναι οκ. τωρα να ερθω και στο σοβαροτερο θεμα. κανεις ισχυριζεται οτι τα θφ εχουν μεγαλυτερο ΒΑ απο τα κρυσταλλικα. τα κρυσταλικα μπορουν να πιασουν 14-20%, τα θφ 8-12 %. αρα σιγουρα τα κρυσταλλικα εχουν μεγαλυτερο βα. τωρα κατι που δεν μπορουν να κατανοησουν καποιοι,γιαυτο και ρωτανε στο φορουμ, ειναι οτι η συνολικη ετησια ενεργεια που παραγουν τα θφ στην ελλαδα,και αρα = χρηματα ειναι περισσοτερη,απλα γιατι δεν πεφτει η αποδοση τους στη ζεστη, και τον χειμωνα δεν επηρεαζονται τοσο πολυ οσο τα κρυσταλλικα, επισης παραγουν και στην διαχυτη ακτινοβολια. τα κρυσταλλικα εχουν αυτο τον ΒΑ στις ιδεωδεις συνθηκες εργαστηριακων δοκιμων, πχ η εξωτ θερμοκρασια να ειναι 0 κελσιου. και η επιφανεια του πανελ να ειναι 25. εδω το πιανεις και καιγεσαι.μετα τα κρυσταλλικα επειδη εχουν κολλησεις αποκολλωνται, η παρουσιαζουν αντισταση, ενω τα θφ απλα ειναι τυπωμενα. άλλωστε τωρα υπαρχουν και τα μικρομορφικα ταντεμ, που μαλιστα παραγονται στην ελλαδα, και τα οποια συνδυαζουν την τεχνολογια κρυσταλλικου και θφ. μαλιστα καποιος φιλος ανεφερε οτι θελει περισσοτερα αντικεραυνικα και βιδες, αυτα δεν εχουν πλαισιο ειναι μονο γυαλι, και μαλιστα επιπλεον αυτοκαθαριζονται. μαλιστα στο εμποριο πρωτων υλων κρυσταλλικων παιζονται πολλα παιχνιδια.περιβαλλοντικα, τελος κυκλου ζωης και ανακυκλωση κλπ πολλοι παραγοντες. συνεπως ο μηχανικος συνεκτιμα ολα τα + και - ,και αποφασιζει,ειναι η εργασια του να ειναι ειδημων. μαλιστα αμα δειτε στην αρχη του θεματος το 2009 ολοι ελεγαν πιο ακριβα τα θφ απο τα κρυσταλλικα, τωρα το ανιστρεψανε, πιο ακριβα τα κρυσταλλικα πο τα θφ. σαν τελικο συμπερασμα, εχεις μεγαλη επιφανεια, βαλε θινφιλμ, εχεις μικρη? βαλε σολυνδρα. που και αυτο ειναι θφ τεχνολογια. παντα η συνολικη ετησια παραγωγη ενεργειας θα ειναι μεγαλυτερη των κρυσταλλικων.
  19. δεν εχω καμμια οικονομικη η εμπορικη η αλλη σχεση με την σολυνδρα, ουτε και με καποια αλλη εταιρεια. απλα με ενδιαφερει η απλη τεχνικοεπιστημονικη ,πειραματικη αληθεια. στα κεραμιδια, και εκει αν θελει μικρ επιφανεια και εκει σολυνδρα, αν και το ιδεωδες οπτιμουμ του σολυνδρα ειναι η φλατ ταρατσα. αν εχει επιφανεια στα κεραμιδια μπορει να παει και σε κρυσταλλικα, η και θιν φιλμ, αλλα αυτα θελουν ~~διπλη επιφανεια. @jsk το διαγραμμα με τι τεχνολογια πανελς ειναι? και μαλλον ειχε συννεφια.
  20. @ggeorge για μικρες επιφανειες στην ελλαδα μπαινουν τα σολυνδρα, μαλιστα δεν θελουν κλιση ουτε προσανατολισμο, ουτε τρυπας μονωση δωματος η/και κεραμιδια,θελουν ~~1/3 λιγοτερη επιφανεια απο θινφιλμ και μιση απο κρυσταλλικα.επισης δεν προσθετουν στατικα φορτια, ουτε ανεμοπιεσεις ,χιονοπτωσεις, ειναι επισης αυτοκαθαριζομενα, απο σκονη χιονι.επισης ολα τα θινφιλμ, παραγουν ανετα και σε διαχυτη ακτινοβολια.δεν ειναι ευαισθητα σε σκιασεις μεγαλες ελληνικες θερμοκρασιες. επισης παραγουν οσο και με τρακερ και ειναι χωρις τρακερ. ειναι περιπου25% ακριβοτερα, αλλα ο χρονος αποσβεσης ειναι ο ιδιος γιατι ακριβως παραγουν και ~~25% περισοττερο. τωρα γιατι ολοι στην ελλαδα βαζουν κρυσταλλικα ,απλα απο αγνοια η/και ελλειψη χωρου. επισης τα θινφιλμ, ανακυκλωνονται στο τελος ζωης, δηλ δεν επιβαρυνουν το περιβαλλον, επισης χρησιμοποιουν πολυ λιγοτερη ενεργεια στην παραγωγη τους. επισης δεν καταπονουν θερμικα τον ινβερτερ και κατ επεκταση το δικτυο, δεν κανουν μεγαλες αιχμες, πικς δηλ, οταν τα κρυσταλλικα παραγουν ενεργεια καργα πχ 2 το μεσημερι, και μετα στις 8 ,σχεδον τιποτα, τα θιν φιλμ παραγουν μεν λιγοτερο αλλα παντα. κατοπιν αυτων των απλων τεχνικο πειραματικων αληθειων, ας αποφασισει ο καθε μηχανικος ελευθερα ποιο ειναι το καλυτερο. τρακερ και κρυσταλλικα για γερμανια βουλγαρια, και θιν φιλμ, χωρις τρακερ για ελλαδα.
  21. καλησπερα νικο ,ευχαριστω για το σχολιο.ως προς την αναζητηση της αληθειας, εν προκειμενω ποιο πανελ ειναι καλυτερο για ελλαδα. ως προς το ελληνικο καλοκαιρι πχ κρητη, σιγουρα τα κρυσταλλικα χανουν πολυ σε αποδοση λογω υψηλων ελληνικων θερμικρασιων. τον υπολοιπο χρονο εχει συννεφιες ,βροχες οποτε παλι παραγουν λιγοτερο. οποτε καταληγουμε στα λεπτου υμενιου. αυτη ειναι η απλη τεχνικη αληθεια. μαλιστα τωρα παραγονται και πανελς συνδυασμενης τεχνολογιας, ελληνικα ταντεμ. ηλιοσφαιρα. αλλωστε τα κρυσταλλικα παραγουν καλυτερα σε συνθηκες εργαστηριου, τις λεγομενες ιδεωδεις στδ, αλλα εμας μας ενδιαφερουν οι συνηθεις ελληνικες συνθηκες. οχι οι εργαστηριακες πειραματικες. οι εμπορες το πανε στις στδ, οι τεχνικοι το παμε στις συνηθεις ,στην πραξη και στο τελικο αποτελεσμα. ασχετα με το τι προωθει το εμποριο στην ελλαδα,βασιζομενο στην αγνοια των ανθρωπων. για το κοστος τα θινφιλμ, ειναι φθηνοτερα των κρυσταλλικων. και να βαλουμε και τις πιο πολλες βασεις, καλωδια κλπ, παλι ειναι φθηνοτερο. για τις τραπεζες τις ενδιαφερει μονο τι χρημα εισπρατουν,δηλ οσο πιο πολυ τοσο καλυτερα. ως προς το θεμα της επαρκειας χωρου, ηδη απαντησα προηγουμενως, τα σολυνδρα θελουν πολυ μικρο χωρο για μεγαλυτερη αποδοση,και παραγωγη μεγαλυτερης συνολικης ετησιας ενεργειας, ειναι και αυτα θινφιλμ, αμερικανικα. και μαλιστα δεν σε περιοριζει σε κλιση και προσανατολισμο.θελουν επιφανεια ~~~μιση απο τα κρυσταλλικα, 3 φορες λιγοτερη απο τα υπολοιπα θιν φιλμ.δεν βλεπω καποιο προβλημα. το αν δεν εχουν υψηλες πωλησεις στην ελλαδα, δεν μου λεει τιποτα. στην φτωχη ατεχνη χωρα γερμανια τα σμαρτακια ειναι ντηζελ, στην ισχυρη πλουσια τεχνικη χωρα ελλαδα, τα μεγαλα μαυρα θερμοδυναμικα αμερικανικα σουβ ειναι βενζινοκινητα, συνεπως δεν βαζουμε την ελλαδα σαν προτυπο τεχνικης λογικης. ας μην μπερδευομαστε.τα πραγματα ειναι απλα. η ελλαδα εχει ταλεντο να μπερδευει τα πραγματα, να μην εχει την λεγομενη απλη κοινη λογικη σχεδον σε τιποτα, οποτε και στα ΦΒ, παλι το ιδιο ισχυει. ελπιζω να βοηθησα.
  22. kusta80, καλησπερα, δεν εχω καμμια σχεση με εμποριο, μαλιστα σε πολλα εμπορικα ζητηματα ειμαι και κατα του εμποριου. με ενδιαφερει μονο η ερευνα και αναζητηση της αληθειας σε ολους τους τομεις και εν προκειμενω της τεχνικης αληθειας οπως επιβεβαιωνεται απο το πειραμα. σε οποιον ρωταει γιατι στην ελλαδα βαζουν το 95% κρυσταλλικα πλαισια, απαντω, επειδη αυτα διαφημιζουν τα γερμανικα εργοστασια. εδω επαναλαμβανω ,τα κρυσταλλικα ειναι πολυ καλα για γερμανια ,λογω χαμηλοτερων θερμοκρασιων,και τα λεπτου υμενιου για θερμες χωρες οπως ελλαδα. ως προς τον φιλο που ρωταει τις τεχνικες πιστοποιησεις ειναι ευκολοτατο να τις βρει στο ιντερνετ, και απο τις ιδιες τις εταιρειες και απο ανεξαρτητα ινστιτουτα και απο τα πανεπιστημια, πχ πανεπιστημιο κυπρου. τωρα δε σαν μηχανικοι μπορουμε και να κανουμε μονοι μας τεχνικα τεστ αποδοσεως συγκριτικα, απλα η να μας δωσει η εταιρεια ενα πανελ, η να το αγορασουμε και να το μετραμε για πχ 1 χρονο. ως προς τα πανελς σολυνδρα,ειναι και αυτα θιν φιλμ, ειναι πολυ καλα για εκει που πρεπει, πχ οταν δεν εχεις μεγαλη επιφανεια, σε στεγες, σε ελλειψη κλισεων κλπ.ειναι σοβαρη εταιρεια στην σιλικον βαλλευ.
  23. οταν για παρκο 100 κβ δεν εχεις μεγαλο χωρο,πχ 1-1,5 στρεμμα, βαζεις σολυνδρα, οταν εχεις αφθονο χωρο πχ ανω 3-4 στρεμματων, βαζεις σιγουρα λεπτου υμενιου,CIS CIGS CDTE. μονο σε στεγες τα κρυσταλλικα. στην ελλαδα και για παρκα ειναι καλυτερα τα λεπτου υμενιου. παραγουν και σε ελληνικες ζεστες πχ 45 βαθμους. οι μεγαλες αποδοσεις που δινουν τα κρυσταλλικα ειναι μονο οταν εχει χιονια και 0 βαθμους, στους 45 βαθμους πεφτουν και κατω απο τα λεπτου υμενιου. επισης τα λεπτου υμενιου παραγουν και σε συννεφια και σε σκια και σε ελλειψη βελτιστου προσανατολισμου, γωνιας κλισεως κλπ. επισης η καμπυλη παραγωγης ισχυος δεν κανει τα πικ των κρυσταλλικων, συνεπως εχει ομαλοτερη τροφοδοσια στο δικτυο ΔΕΗ. και αρα συνεπως δεν κουραζουμε και τους ακριβους ινβερτερς. εδω να ειπωθει πολλους μικρους 3Φ ινβερτερς, οχι λιγους κεντρικους. αν τα τιναξει απο την ελληνικη ζεστη σκονη, απουσια προληπτικη συντηρηση κλπ ελληνικα, εχεις αλλον ενα ρεζερβα, και τον κουμπωνεις, τοσο απλα. εχουνε και το κακο συνηθειο να σκανε οταν το παρκο παραγει φουλ. τα κρυσταλλικα υπερπαραγουν καποιες μερες και ωρες και μετα γιοκ. δηλ ολα η τιποτα, τα λ.υ. παραγουν παντα και λιγο λιγοτερο.συνεπως σε ετησια βαση παραγουν περισσοτερο απο τα κρυσταλλικα και πιο ομαλα. στην πραγματικοτητα για ελλαδα μονο λ.υ. επρεπε να τοποθετουνται, τα κρυσταλλικα ειναι πολυ καλα για ψυχροτερες χωρες,πχ γερμανια, και απλα τα γερμανικα εργτοστασια προσπαθουνε να πουλησουνε στην/και για την ελλαδα λαθος προιον. για δε την βορεια ελλαδα, εχει μεν ψυχροτερο καιρο αλλα εχει και συννεφιες, συνεπως παλι λ.υ. για δε κρητη νοτια ελλαδα, εχει ζεστες συνεπως παλι λ.υ. συνεπως σε ολη την ελλαδα, μονο θιν φιλμ, τα υπολοιπα ειναι μαρκετινγ, κερδη, και προωθηση της υπερπαραγωγης κρυσταλλικων απλα για το χρημα. δεν ειναι τυχαιο οτι στην ελλαδα κατασκευαζονται και τα ταντεμ στην τριπολη. αλλωστε αναλογη τεχνικη απατη συμβαινει και με βενζινη πετρελαιο, σε θερμες χωρες ελλαδα, επρεπε ολα τα οχηματα ντηζελοκινητα, και σε ψυχρες ολα τα οχηματα βενζινοκινητα. στις θερμες χωρες η πιο πολυ βενζινη εξατμιζεται απο το ρεζερβουαρ.στις δε ψυχρες το πετρελαιο παγωνει.
  24. παρε 5 αλβανους και χτισε ενα διωροφο απο πετρα, λιθοδομη. ομορφο βιοκλιματικο προσεισμικο.και φθηνοτερο. ειδικα αν εισαι σε υψομετρο. για ακομα πιο φθηνη λυση πηγαινε στην νομιμη ελαφρα κατασκευη.
  25. παρε ενα μοτορακι 12βολτο, πχ απο αυτοκινητο, βαλτου ενα γραναζι , με μια αλυσιδα συνδεσετο σε ενα ποδηλατο ηδημε ταχυτητες, βρες κα ιμε παλια μπαταρια αυτοκινητου 12βολτη , και κινεισαι δωρεαν , κοστος ολα 100 ευρα. τη μπαταρια γεμιζε τη το πρωι απο φωτοβολταικο κοστος 200 ευρα. η βαζε να φορτιζει απο δεη το βραδυ με νυχτερινο. θα φτιαξεις ατμομηχαν ηη στην ελλαδα? αν επιμενεις, ηλεκτρολυσε το νερο, παραγεις υδρογονο, προσοχη εκρηκτικο, βαλτο σε μια ΜΕΚ μικρη πχ απο μηχανακι , τετραχρονο 50 κε, και μετα κατευθειαν σε παλιο μηχανακι.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.