Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

smartos11

Members
  • Περιεχόμενα

    94
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

smartos11 last won the day on Απρίλιος 7 2023

smartos11 had the most liked content!

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

2.357 profile views

smartos11's Achievements

Apprentice

Apprentice (2/15)

  • Very Popular Rare
  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

59

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ανεξάρτητα εάν θα τα δηλώσεις στο Εξοικονομώ πρέπει να κολληθούν ένσημα όπως και να έχει, άσχετα αν ο μάστορας είναι ελεύθερος επαγγελματίας, διότι πρόκειται για εργασίες οι οποίες κατά το ΙΚΑ δεν εμπίπτουν στα στεγασμένα επαγγέλματα. Οπότε θα βρεις κάποιον να του τα κολλήσεις. Στο εξοικονομώ αν θέλεις τα βάζεις σαν δαπάνη, αν θέλεις όχι.
  2. Συνεχίζουν να σου λένε βλακείες. Ασφαλίζεσαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο μηχανικών και ισχύει για σένα ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους, με τη διαφορά πως το επικουρικό και το εφάπαξ είναι υποχρεωτικό για μας. Είναι αισχροί οι τύποι στον κεντρικό ΕΦΚΑ. Στην θέση σου θα έβαζα δικηγόρο. Ίσως καταφέρει κάτι παραπάνω.
  3. Βλακείες σου λένε για να σε ξεφορτωθούν. Απλά σε πέρασαν λάθος στο σύστημα και τώρα σιγά μην πατήσει κανένας κανά κουμπί και ταλαιπωρήσει τα δαχτυλάκια του. Εννοείται πως μπαίνεις ειδική. Η επικουρική και εφάπαξ ασφάλιση ήταν πάντα υποχρεωτική για τους μηχανικούς. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Μέχρι το 21 ήμουν ειδική με επικουρικό και εφάπαξ στην 1η. Αν θέλεις σου στέλνω και τα ειδοποιητήρια. Απλά έμπλεξες με τα καλόπαιδα του ΕΦΚΑ.
  4. Τις χημικοτεχνικές μελέτες (Κατηγορία 18 - οι οποίες παλαιότερα αναφέρονταν ως "Μελέτες Χημικής Μηχανικής και Χημικών Εγκαταστάσεων") τις έχω δει μόνο σε διαγωνισμούς μελετών για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (στερεών ή υγρών) σε συνδυασμό με την υδραυλική μελέτη. Δηλαδή μόνο σε μελέτες δημοσίου. Σε ιδιωτικές μελέτες δεν την έχω δει πουθενά καθώς ο σχεδιασμός τέτοιων μονάδων συμπεριλαμβάνεται στην περιβαλλοντική και ενδεχομένως στην υδραυλική μελέτη. Πιθανότητα να αναφέρονται και σε λειτουργικές μελέτες χημικής βιομηχανίας. Οι χημικές μελέτες (Κατηγορία 17) δεν γνωρίζω τι ακριβώς είναι αλλά υποθέτω είναι κάτι πιο θεωρητικό. Για την επίβλεψη μονάδας επεξεργασίας εν γένει αποβλήτων, εννοείται πως μπορούν και ενδεχομένως είναι και η βέλτιστη επαγγελματική επιλογή για έναν μηχανικό περιβάλλοντος.
  5. Κι αυτό είναι μία καλή λύση. Αν και θα έχει ένα κόστος και μια διαδικασία με ένσημα, ΣΔΑ κλπ. Όμως θέλω να σχολιάσω κάτι άλλο. Αφού χρειάζεται συναίνεση για την ΕΕΜΚ (όπως και για την τακτοποίηση) τότε πρόκειται για κοινόχρηστη παρέμβαση. Συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνεται και στην βεβαίωση που εκδίδουμε (εκτός κοινόχρηστων και κοινόκτητων χώρων). Άρα δεν είναι και αυθαιρεσία. Δηλαδή μπορείς να πεις: "Α, άλλαξε ένα παράθυρο. Δεν με αφορά αφού οι όψεις είναι κοινόχρηστες." "Ναι άλλα ανήκει στην ιδιοκτησία." "Ε αφού ανήκει στην ιδιοκτησία γιατί μου ζητάς συναίνεση από τους άλλους?" "Γιατί ανήκει στις όψεις που είναι κοινόχρηστες/κοινόκτητες" "Άρα είναι κοινόχρηστο." "404 error". Καταλαβαίνεις που το πάω. Η τραγωδία του μπλεξίματος αστικών και πολεοδομικών κανονισμών.
  6. Το ΤΕΕ συνεχίζει να είναι άσχετο. Το υποθηκοφυλάκειο δεν το ενδιαφέρει αν η κατηγορία είναι 1, 2, 3 ή 18. Άπαξ και υφίστανται αυθαιρεσίες η βεβαίωση πρέπει να είναι τύπου 2. Στην περίπτωση σου εάν και εφόσον κάνεις τακτοποίηση, θα χρειαστεί επανάληψη συμβολαίου ώστε να συμφωνούν οι δύο βεβαιώσεις. Να σημειώσω πως η βεβαίωση του 1ου συναδέλφου δεν έχει νομικά κανένα πρόβλημα αφού δεν υφίστανται παραβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους. Δηλαδή την φασαρία θα την τραβήξουν οι συμβαλλόμενοι του πρώτου συμβολαίου. Κάνε μία ενημέρωση την οικοδομική άδεια για εσωτερικές διαρρυθμίσεις και αλλαγή θέσης παραθύρου. Και θα βγάλεις μετά βεβαίωση τύπου 1 κι όλα καλά. Βέβαια για μετατόπιση παραθύρου 25 εκ. νομίζω πως υπερβάλουμε λίγο. Δεν χρειάζεται να γινόμαστε Ιαβέρηδες.
  7. Εγώ που το δοκίμασα με πήγε στο 7, όπου πρέπει να ανεβάσεις παραστατικά και να περάσεις τις δαπάνες ανά ΑΦΜ προμηθευτή. Θέλει 2-3 φορές να πατήσεις "συνέχεια". Και νομίζω από τον λογαριασμό του ωφελούμενου.
  8. Όταν πρωτοδιάβασα το νόμο κι εγώ έτσι το κατάλαβα. Ότι αυτά που δεν παραβιάζουν τα παραπάνω εξαιρούνται οριστικά αυτοδικαίως. Αλλά τελικά εννοεί πως τα ρυθμισμένα με 3843 που δεν παραβιάζουν τα παραπάνω πρέπει να πληρώσουν το παράβολο των 100 ευρώ για να εξαιρεθούν οριστικά. Αυτά που τα παραβιάζουν δεν εξαιρούνται οριστικά. Σου παραθέτω το απόσπασμα από την Εγκύκλιο: "Οι αυθαίρετες κατασκευές της περίπτωσης 1 β), για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία με τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 και 3843/2010, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των εδαφίων αα) και ββ), δηλαδή δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το ύψος της οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένων άλλων αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης επί του ακινήτου και δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση μετά από δήλωση υπαγωγής με καταβολή παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ποσοστών, η αναστολή επιβολής κυρώσεων ισχύει για τον προβλεπόμενο από τους παραπάνω νόμους χρόνο." Γι' αυτό και θέλω να ανοίξω τη δήλωση και να βάλω και τον 3843.
  9. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου για δύο δηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση όπως και να προχωρήσει αυτή η δήλωση (ακόμα κι αν ήταν σε ισχύ η κατηγορία 5) θα έχει κάποιο λάθος ή έστω αστοχία. Είτε θα είναι λάθος η κατηγορία είτε θα είναι λάθος το πρόστιμο είτε θα έχουν γίνει δύο δηλώσεις αντί για μία. Και όλο αυτό λόγω του ΤΕΕ. Κάπως όμως πρέπει να τακτοποιηθεί αυτό το ακίνητο. Οπότε τείνω να πάω σε αυτό που θεωρώ "λιγότερο” λάθος: Κατηγορία 4 και ναι στην οικοδομική άδεια. Ευχαριστώ για την βοήθεια.
  10. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όμως η πλατφόρμα του ΤΕΕ δεν το δέχεται αυτό. Αν βάλεις όχι στο τετραγωνίδιο οικ. άδεια δεν δέχεται την κατηγορία 4.
  11. Μα και για νομιμοποίηση να το στείλω (φυσικά όχι το νομίμως υφιστάμενο) πρέπει να περάσει από τον νόμο των αυθαιρέτων προς έκδοση άδειας κι αν είναι Κατηγορία 5 δεν γίνεται.
  12. Συμφωνώ μαζί σου. Δεν προκύπτει από κάπου ότι λόγω κατάτμησης ένα κτίριο με οικ. άδεια βγαίνει αυθαίρετο. Το όχι στην οικοδομική άδεια, έτσι όπως το καταλαβαίνω, αφορά ΜΟΝΟ τον υπολογισμό του προστίμου για επιπλέον αυθαίρετες κατασκευές και όχι τη γενική θεώρηση αν το ακίνητο έχει ή όχι οικ. άδεια. Άλλο που η πλατφόρμα του ΤΕΕ μπέρδεψε το τετραγωνίδιο οικ. άδεια με αυτό της Κατηγορίας και σε στέλνει με το ζόρι Κατηγορία 5 χωρίς να πρέπει. Αντίστοιχα επιλέγεις ναι στην οικ. άδεια αν για παράδειγμα έχεις 1337/83 αλλά η κατηγορία θα είναι 5 ό,τι υπερβάσεις κι αν έχεις γιατί το ακίνητο δεν έχει οικ. άδεια. Τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Εσύ δεν έχεις κάποια αυθαιρεσία να τακτοποιήσεις άρα το κτίριο είναι νόμιμο. Η κατάτμηση είναι κάτι που επιτρέπεται άσχετα αν έχεις ή όχι κτίριο μέσα αρκεί να πληρούνται αυτά που πρέπει. Αλλά και να μην πληρούνται αυτά που πρέπει δεν είναι άκυρη η οικ. άδεια αλλά δυνητικά η ίδια η κατάτμηση.
  13. Κτίριο το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο το οποίο προέρχεται από κατάτμηση μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας φέρει αυθαίρετες λοιπές παραβάσεις και παραβάσεις κατηγορίας 3. Η κατάτμηση είναι σύννομη, δηλαδή περισσεύουν και καμιά 300 τμ δόμηση και το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Μετά την κατάτμηση προκύπτει μία μικρή παραβίαση του Δ της τάξης του 1.50 τμ. Το κτίριο κατασκευάστηκε με άδεια του 1980 συνεπώς όποιες αλλαγές θα πάνε Κατηγορία 2 και κάποια άλλα μικρά Κατηγορία 3. Όμως υπάρχουν και λοιπές παραβάσεις που αφορούν 2 στέγαστρα και αλλαγή χρήσης ισογείου τα οποία θα πάνε μετά το 1982. Βάσει του παραρτήματος Α πρέπει να επιλεγεί όχι στην οικ. άδεια. Αυτό θα στείλει το ακίνητο Κατηγορία 5 και συνεπώς μη τακτοποιήσιμο τώρα. Δεδομένου αφενός πως η κατάτμηση ήταν σύννομη σε σχέση με τη δόμηση και αφετέρου πως το παράρτημα Α αφορά τον υπολογισμό προστίμου και όχι την επιλογή κατηγορίας και πως ό,τι είναι μετά το 82 είναι μία λοιπή παράβαση η οποία δεν παίρνει συντελεστές τετραγωνιδιών όμως παίρνει κατηγορία, θεωρώ πως είναι λάθος να επιλεγεί κατηγορία 5 σε αυτήν την περίπτωση. Ποια είναι η γνώμη σας?
  14. Σε περαιωμένη δήλωση υπαγωγής 4495 θέλω να κάνω διόρθωση ώστε να προσθέσω και ρυθμισμένο τμήμα με τον 3843/2010 για να πάρει και αυτό εξαίρεση από κατεδάφιση με πληρωμή παραβόλου 100 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 88 του 4495. Έχω όμως αύξηση >20% (από 350 περίπου πάει 450). Θα χρειαστεί ΣΥΠΟΘΑ? Και αν ναι δικαιολογείται καινούργια δήλωση μόνο για αυτό?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.