Μετάβαση στο περιεχόμενο

gotzis

Members
  • Περιεχόμενα

    33
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by gotzis

  1. http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=6603&language=el-GR Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II - Ενημέρωση για την Περιφέρεια Αττικής
  2. Κι εμένα μου βγάζει το ίδιο μήνυμα, αλλά μόνο για λογαριασμούς ΕΘΝΙΚΗΣ. Για ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ALPHA τα περνάει κανονικά Διόρθωση: Στην ALPHA σε φυσικό πρόσωπο (μελετητής) ΟΚ, σε νομικό πρόσωπο (προμηθευτής) μου βγάζει το προηγούμενο μήνυμα
  3. Και σαν ισχύ (για να καθορίσουμε το ανώτατο όριο δαπάνης) ποια λαμβάνουμε; Αυτή της εξωτερικής μονάδας; Ή βάζουμε ξεχωριστά τις εσωτερικές;
  4. Μήπως γνωρίζει κανείς αν υπάρχει υπόδειγμα για το πόρισμα - δήλωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή που διενήργησε τη δεύτερη επιθεώρηση;
  5. Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Πως καταχωρούμε στην ΜΥΦ τα ποσά από τιμολόγια εξόδων για τα οποία δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ (π.χ. βενζίνη, service αυτοκινήτου); Βάζουμε σαν καθαρό ποσό το συνολικό ποσό (μαζί με τον ΦΠΑ) και ΦΠΑ μηδέν ή κανονικά τα νούμερα του τιμολογίου όπως τα βλέπουμε (παρόλο που δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ);
  6. Να ρωτήσω κι εγώ κάτι σχετικά με τα ΦΕΜ. Σε ποιο κουτάκι τα βάζουμε, στο 601 όπως πάντα ή στο 611? Ή μήπως και στα δύο?
  7. Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά αν υποβάλλω ΦΕΜ ηλεκτρονικά στις 10 το βράδυ πότε πρέπει να πληρώσω δηλαδή? Αν μέσω web banking υπάρχει καθυστέρηση, θα πρέπει να βρω τράπεζα που διανυκτερεύει???
  8. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν καταργήθηκε κάποιος νόμος, ούτε έγινε προαιρετική η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για τις ενοικιάσεις. Προαιρετικά (κακώς βέβαια) δηλώνεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο, τουλάχιστον προσωρινά (πιστεύω ότι θα υπάρξει διόρθωση πολύ σύντομα). Ας μην ξεχνάμε ότι ο ν. 4122/2013 προβλέπει ότι η μη έκδοση ΠΕΑ έχει πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ
  9. Καλημέρα. Έχω κι εγώ μία απορία σχετικά με τις δαπάνες. Τον προηγούμενο μήνα πλήρωσα στην ΔΟΥ ένα παράβολο των 100 ευρώ για να ανανεώσω την άδεια του προσωρινού ενεργειακού επιθεωρητή. Απ' ότι καταλαβαίνω αυτή η δαπάνη μπορεί να περαστεί στο βιβλίο εσόδων-εξόδων (χωρίς ΦΠΑ) και να αφαιρεθεί στο τέλος της χρονιάς από το φορολογητέο εισόδημα. Η ερώτηση είναι ποιο είναι το σχετικό παραστατικό? Το μόνο που υπάρχει είναι το διπλότυπο από την ΔΟΥ (κι αυτό αντίγραφο γιατί το πρωτότυπο το έστειλα στο ΥΠΕΚΑ) που το μόνο που αναφέρει είναι ένας κωδικός με την ονομασία διάφοροι φόροι και το ποσό που πληρώθηκε. Γνωρίζει κάποιος κάτι επ΄αυτού?
  10. Συγνώμη αν επαναλαμβάνω κάτι, αλλά για να το ξεκαθαρίσουμε: Αθεώρητο τιμολόγιο κόβουμε σε επιτηδευματία ασχέτως αν είναι μελέτη ή εργολαβία (με ή χωρίς υλικά) και θεωρημένη ΑΛΠ κόβουμε σε ιδιώτη πάλι ασχέτως αν είναι μελέτη ή εργολαβία?
  11. Έχω κι εγώ δύο απορίες α) Ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές των παρ. 2 & 3 του άρθρου 8 του ΚΕΝΑΚ. Έχω μία περίπτωση που σε διαμέρισμα θέλουν να αντικαταστήσουν σόμπα πετρελαίου με ατομικό λέβητα πετρελαίου (εννοείται θα μπουν κυλοφορητής, σωληνώσεις, σώματα κλπ). Το άρθρο 8 του ΚΕΝΑΚ (παρ. 3δ) αναφέρει ότι "Τα δίκτυα διανομής θερμού και ψυχρού μέσου διαθέτουν σύστημα αντιστάθμισης για την αντιμετώπιση των μερικών φορτίων, ή άλλο ισοδύναμο σύστημα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας υπό μερικό φορτίο." Αυτό σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά να εγκατασταθεί σύστημα αντιστάθμισης για να ενταχθεί το διαμέρισμα στο πρόγραμμα? Ποια είναι τα άλλα ισοδύναμα συστήματα? β) Η εγκατάσταση boiler 2ης ενέργειας (θέρμανση και ρεύμα) δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη?
  12. Τελικά ποια είναι η απάντηση για το 905 αν δεν απασχολείς προσωπικό? 0 ή 1? Και το 902 του πίνακα Θ πρέπει να το συμπληρώσουμε?
  13. Σας έχει τύχει ποτέ περίπτωση πολλών ιδιοκτητών σε διαμέρισμα προς επιθεώρηση? Έχω ένα που έχει τρεις, με τρεις διαφορετικούς Α.Π. (Αριθμούς Πρωτοκόλλου) δήλωσης στο κτηματολόγιο και τρεις διαφορετικούς Κ.Ι. (Κωδικούς Ιδιοκτησίας). Τι περνάμε σχετικά με αυτό στο buildingcert? Η ΤΟΤΕΕ 20701-4/2010 αναφέρει "όταν έχουν δηλωθεί περισσότερα του ενός δικαιώματα, καταγράφεταο ο Κ.Ι. για κάθε ένα". Υπάρχει όμως μόνο ένα πεδίο για αυτά και αν τα βάλω και τα 3 χωρισμένα με κόμμα εμφανίζεται ένα μήνυμα και γράφει ότι οι χαρακτήρες είναι πάνω από 50 και "κόβει" αυτούς που περισσεύουν (δηλαδή του τελευταίους 5-6 από τον τρίτο Κ.Ι. Έχει κανείς καμία ιδέα?
  14. Ευχαριστώ ssouanis, ήσουν σαφέστατος. Άρα με λίγα λόγια πρέπει να βρούμε λογιστή γιατί από όσα έχω καταλάβει η αυτοπεραίωση "συμφέρει" μεγάλη μερίδα των μηχανικών αφού συνήθως δεν προκύπτει επιπλέον φόρος.
  15. Σχετικά με το παραπάνω έχω κι εγώ την εξής απορία: Υπογραφή λογιστή χρειάζεται στην περίπτωση που α)Ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει ακαθάριστα έσοδα πάνω από 50.000 ευρώ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ κάνει αυτοπεραίωση ή β)Ένας ελεύθερος επαγγελματίας ΕΙΤΕ έχει ακαθάριστα έσοδα πάνω από 50.000 ευρώ (ανεξάρτητα από το αν θα κάνει αυτοπεραίωση) ΕΙΤΕ κάνει αυτοπεραίωση (ανεξάρτητα από τα έσοδά του)
  16. 'Εχω την εντύπωση (διορθώστε με αν κάνω λάθος) ότι ο ΜΣΚΚ για εμάς τους μηχανικούς είναι ο συντελεστής που είχαμε ως τώρα για τις μελέτες (π.χ. 38% για κτιριακά, 26% για Η/Μ κλπ), άρα νομίζω ότι στο 114 σαν συντελεστή αναγωγής θα πρέπει να βάλουμε (αν μιλάμε για το 38%) 100/ ( 100 - 38 ) = 1,613 και τότε το 115 θα είναι 2957,88 x 1,613 = 4771,06. Στο 138 θα μπει το 0,38 και το 139 θα γίνει 25430 x 0,38 = 9663,40. Το αποτέλεσμα βέβαια επί της ουσίας δεν αλλάζει γιατί τα καθαρά κέρδη μας είναι πάλι μεγαλύτερα με τον λογιστικό τρόπο. Όλα τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη Έχω όμως και μία απορία. Μου έχουν κόψει κάποιοι συνάδελφοι ΑΠΥ για τμήματα μελετών που εκπόνησαν για λογαριασμό του γραφείου μου. Αυτά τα έξοδα που τα περνάω στο Ε3? Στο 525 αμοιβές και έξοδα τρίτων, στο 528 παροχές τρίτων, φόροι-τέλη (αλήθεια σε ποιους φόρους και τέλη αναφέρεται ο ποιητής?) ή κάπου αλλού?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.