Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

nmachair

Members
  • Περιεχόμενα

    24
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by nmachair

  1. Το γνωρίζω, αλλά επειδή θα γίνει έτσι κι αλλιώς μελέτη στατικής επάρκειας, μπορεί να πάρει την έκπτωση του 10% με ταυτόχρονη υποβολή.
  2. Καλησπέρα συνάδελφοι! Μπορώ να κάνω ταυτόχρονη υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας σε ακίνητο κατηγορίας 2 (προ '83) και να πάρω την έκπτωση του 10%?
  3. Καλησπέρα συνάδελφοι! Έχω μονοκατοικία του 1970 σε εκτός σχεδίου 118 τ.μ. (τα 64 τμ νόμιμα). Υπάρχουν επίσης 3 ισόγειες ανεξάρτητες αποθήκες συνολικού εμβαδού 238 τ.μ.. Μια από αυτές ήταν με άδεια του '63 σαν σταύλος-υπόστεγο (42 τμ νόμιμα που τελικά χτίστηκαν 60τμ), ακόμα ένα αυθαίρετο λεβητοστάσιο 25 τ.μ. και μια μεγάλη αυθαίρετη αποθήκη 153 τ.μ. Θεωρείτε πως η επικρατούσα χρήση δεν είναι κατοικία και δεν μπορώ να τα βάλω όλα κατηγορία 1? Μπορώ να βάλω μόνο την κατοικία κατηγορία 1 ή θα πάω τα πάντα κατηγορία 2? Ευχαριστώ!
  4. Καλησπέρα! Για μόνωση δώματος που δεν απαιτείται ΕΕΜΚ πρέπει υποχρεωτικά να υπολογιστούν ένσημα και να πληρωθούν στο ΙΚΑ? Ακόμα κι αν κοπεί τιμολόγιο μόνο για τα υλικά και τη μόνωση την εφαρμώσει ο ιδιοκτήτης που γνωρίζει τη δουλειά? Ευχαριστώ!
  5. Όσον αφορά τη χρησικτησία υποθέτω πως το Α είναι για χρησικτησία που θα εμφανιστεί τώρα πρώτη φορά και είναι υποχρεωτικά τοπογραφικά ΕΓΣΑ και λοιπά αποδεικτικά και το Β για χρησικτησία παλαιότερη που πλέον υπάρχει τίτλος κυριότητας. Σίγουρα θα έκανα ένα τηλέφωνο για να το σιγουρέψω!
  6. Μισό λεπτό συνάδελφοι... Δηλαδή θα μας φέρουν τίτλο ιδιοκτησίας ο οποίος έχει νομικά θέματα και δεν θα κατηγορηθεί ο συμβολαιογράφος και ο δικηγόρος που έχουν πληρωθεί αδρά για να συνταχθεί αυτός ο τίτλος με όποια έγγραφα συνοδεύεται ή θα έπρεπε να συνοδεύεται και θα κατηγορηθούμε εμείς που υποβάλαμε τον τίτλο στο κτηματολόγιο εκ μέρους του πελάτη? Σίγουρα η φυσική παρουσία είναι πιο ασφαλής αλλά και η ηλεκτρονική πλατφόρμα έγινε για κάποιο σκοπό.
  7. Κατάφερε κάποιος να ανεβάσει επιτυχημένα dxf αρχείο στον εντοπισμό του γεωτεμαχίου? Ανέβασα dxf με polyline, εμφανιζόταν κανονικά το σχήμα και το εμβαδόν, αλλά δεν λειτουργούσε καθόλου ο γεωεντοπισμός και το έστελνε στις συντεταγμένες 0,0. Επίσης τα αρχεία τακτοποίησης αυθαιρέτου υπάρχει κάποιος τρόπος να ανέβουν? Δεν κατάφερα να βρω κάποιο κατάλληλο πεδίο για υποβολή των αντίστοιχων αρχείων.
  8. Αυτή ακριβώς είναι και η δική μου άποψη ως προς τα κτίσματα που δεν έχουν άδεια και τα εξ αδιαιρέτου!
  9. Καλησπέρα σε όλους, Γνωρίζετε μήπως πως δηλώνονται στην πλατφόρμα και εάν δηλώνονται όλα τα κτίρια/σπίτια/εξοχικά σε εξ' αδιαιρέτου γεωτεμάχια, χωρίς κάθετες/οριζόντιες, όπου μπορεί να έχει και 10 σπίτια από 10 διαφορετικούς ιδιοκτήτες? Ο καθένας δηλώνει το "δικό του" αυθαίρετο? Και επίσης ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ πληρεξούσιου/νόμιμου αντιπροσώπου/εκπροσώπου και αν πρέπει ή ενδείκνυται να δηλώνεται κάποιος? Ευχαριστώ πολύ!
  10. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις συνάδελφοι! Οι εργασίες είναι για το ΕΚΟ ΙΙ και για τον συγκεκριμένο πελάτη θα πραγματοποιηθούν από στεγασμένο επάγγελμα. Είχα ρωτήσει εγώ ο ίδιος αυτοπροσώπος στο ΙΚΑ και μπορεί να μην ήθελαν να ανοίξει καρτέλα αλλά μου έδωσαν μια ΥΔ για να συμπληρώσει που αναφέρει πως οι εργασίες γίνονται από στεγασμένο επαγγελματία με τα στοιχεία ιδιοκτήτη και αναδόχου. Στη συνέχεια που καταργήθηκε η ΕΕΜΚ για μόνωση δώματος και πήγε τη δήλωση του είπαν πως άδικα πήγε και δε χρειάζεται να κάνει κάτι στο ΙΚΑ. Γι' αυτό και ρωτάω μήπως άλλαξε κάτι σε σχέση με το ΙΚΑ και δεν το άκουσα...
  11. Σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται ΕΕΜΚ δεν χρειάζεται κάποια ενέργεια στο ΙΚΑ, πχ ενημέρωση ή απογραφή? Έστειλα πελάτη για θερμομόνωση δώματος που πλέον δε βγαίνει ΕΕΜΚ και είπαν δε χρειάζεται να κάνει κάτι... Κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τι δείχνει ο ιδιοκτήτης? Το τιμολόγιο?
  12. Καλησπέρα συνάδελφοι! Γνωρίζει κάποιος την διαδικασία έκδοσης άδειας για σχολή πολεμικών τεχνών? Ποιο ΦΕΚ ισχύει σήμερα? Επίσης αν ο χώρος ήταν πριν φροντιστήριο χρειάζεται να γίνει αλλαγή χρήσης? Μέχρι τώρα έχω καταλήξει στους παρακάτω νόμους: Ν. 2725/1999 με τις τροποποιήσεις του 4479/2017. Και όσον αφορά την αλλαγή χρήσης ανάλογα με την παλαιότητα του κτιρίου ακολουθώ ΠΔ 71/88 για μετά το '88 και ΠΔ 3/2015 για πριν το '88. Κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη και πολύτιμη!!
  13. Βρίσκω σωστή τη σκέψη σου, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η αρχική μου πρόταση είναι λίγο πιο σωστή-βολική. Κυρίως γλιτώνει 2,500ε στον πελάτη μου, χωρίς να θέλω να του κάνω οικονομία, αλλά πιστεύω θα εκτεθώ περισσότερο αν τον φορτώσω επιπλέον έξοδα γιατί ήμουν 50/50 σε κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο από τον νόμο. Είμαι προβληματισμένος... Αν υπάρχουν κι άλλες απόψεις είμαι ανοιχτός σε προτάσεις! Όσο για την πώληση που λες θεωρώ πως τότε θα χρειαστεί σίγουρα μια εκ νεου σύσταση Ο.Ι. Τώρα αν θέλει και μετά την τακτοποίηση είναι λίγο δικό του θεμα. Επισυνάπτω και μια ερωταπάντηση του ΤΕΕ Πελοποννήσου που ίσως βοηθάει: 305. Θα ήθελα να ρωτήσω στην περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους ενός οικοπέδου, όπου έχει γίνει σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών χωρίς αποκλειστικές χρήσεις επί ακαλύπτων, με βάση ποια τετραγωνικά γίνεται τόσο ο έλεγχος των ποσοστών υπέρβασης δόμησης όσο και ο έλεγχος κατηγορίας σύμφωνα με την οικοδομική άδεια. Ελλείψει άλλης δυνατότητας (δεν υπάρχει ποσοστό) ή άλλης διευκρίνισης και επειδή οι κοινόκτητοι χώροι ανήκουν στο σύνολο των συνιδιοκτητών δηλαδή στο 100%, μία λογική λύση είναι να χρησιμοποιούμε το σύνολο των εγκεκριμένων μεγεθών της άδειας για την κατηγορία και το σύνολο των επιτρεπόμενων μεγεθών για το ποσοστό υπέρβασης…
  14. Κι εγώ ακολούθησα το ποσοστό που αντιστοιχεί στη δική μου κάθετη, δηλαδή από τα 400 τ.μ. από όρους δόμησης εγώ ασχολήθηκα με τα δικά μου 200 τ.μ. Τα ποσοστά είναι ξεχωριστά για κάθε διαμέρισμα ως εξής: 83,34/1000 Χ 2 διαμερίσματα στο υπόγειο 83,33/1000 Χ 2 διαμερίσματα στο ισόγειο 83,33/1000 Χ 2 διαμερίσματα στον Α Σύνολο 500/1000 Η σοφίτα δεν ήταν παρακολούθημα του Α ορόφου, αλλά χώρος κάτω από την στέγη του οποίου αύξησε το ύψος και τον συνέδεσε εσωτερικά με την οικοδομή με μεταλική σκάλα και τον μετέτρεψε σε διαμέρισμα. Στη σύσταση Ο.Ι. δεν αναφέρεται καθόλου η σοφίτα.
  15. Έχει γίνει σύσταση καθέτου και η άλλη οικοδομή είναι του αδερφού του.. Δεν ξέρω κι εδώ αν έχουμε θέμα με τα ποσοστά, μήπως δηλαδή κλέβουμε τ.μ. από την άλλη οικοδομή σε περίπτωση που θέλει κι αυτός να τακτοποιήσει αργότερα. Στο ερώτημά σου πιστεύω πως αν έχουμε οικοδομική άδεια πηγαίνουμε με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας, Χωρίς να είμαι σίγουρος, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο απο το άρθρο 96.
  16. Καλησπέρα συνάδελφοι! Έχω μια περίπτωση στην οποία θα ήθελα τη γνώμη σας. Έχουμε λοιπόν τα εξής: Οικοδομή με 2 ισόγεια διαμερίσματα, 2 διαμερίσματα στον 1ο όροφο, 2 υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους (σύμφωνα με Ο.Α.) και σοφίτα. Όλα τα διαμερίσματα είναι ίσα με 50 τ.μ. και το ίδιο και τα υπόγεια. Η σοφίτα είναι 70 τ.μ. Έχει γίνει σύσταση Ο.Ι. με ποσοστά 83,33/1000 για τα διαμερίσματα ισογείου και 1ου, καθώς και 83,34/1000 για τα 2 υπόγεια. (στο οικόπεδο υπάρχει ακόμα μια ίδια οικοδομή) Σύνολο δόμησης 200 τ.μ. το οποίο είναι και το όριο δόμησης της περιοχής. Τα υπόγεια και η σοφίτα δεν έχουν μετρήσει στη δόμηση. Οι αυθαιρεσίες είναι η σοφίτα που έγινε διαμέρισμα με Υ.Υ. 70εκ. με ανεξάρτητη είσοδο και τα 2 υπόγεια τα οποία έγιναν και αυτά διαμερίσματα. Το κυρίως ερώτημα είναι ποιό θα είναι το ποσοστό της υπέρβασης δόμησης? Σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να ακολουθήσω τα χιλιοστά των ιδιοκτησιών αλλά στην περίπτωσή μου μου φαίνεται λίγο παράλογο... Η δική μου προσέγγιση είναι να μην λάβω υπόψη τα χιλιοστά της σύστασης Ο.Ι. και καταλήγω στα εξής: 1ο φύλλο καταγραφής: κατηγορία 5, σοφίτα με Υ.Δ. κυρίων χώρων (λόγω εξωτερικής σκάλας που στην ουσία χάνει τον χαρακτηρισμό σοφίτας) 70τ.μ. και ποσοστό 50-100%, και Υ.Υ. 70 εκ. και ποσοστό <20% (επιτρεπόμενο 9μ.) 2ο φύλλο καταγραφής: κατηγορία 5, υπόγεια με μειωτικό 0,5 (λόγω ανεξάρτητης εισόδου) 100 τ.μ. και ποσοστό 50-100% Να σημειώσω πως σε όλες τις Ο.Ι. της οικοδομής ο ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος, οπότε δεν προκύπτουν θέματα συγκρούσεων.
  17. Συνάδελφοι όσον αφορά τους συντελεστές 0,3 ή 0,5 για τις υπόγειες στάθμες, υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος ορισμός για αυτοτελείς χώρους και λειτουργικά συνδεόμενους? Για παράδειγμα γκαράζ μεζονέτας σε υπόγεια στάθμη που έχει μετατραπεί σε κατοικία και έχει ανεξάρτητη είσοδο αυτή του γκαράζ, αλλά και επικοινωνεί με τον από πάνω όροφο με σκάλα (σε ξεχωριστό χώρο από το γκαράζ που παραμένει βοηθητικός) τι θεωρείται? Για παράδειγμα αν θερμαίνεται ανεξάρτητα, αλλά έχει κοινή ηλεκτροδότηση με το υπόλοιπο κτήριο?
  18. Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις!! Ξεκινάω διάβασμα... Καλό μας κουράγιο!!
  19. Καλημέρα συνάδελφοι!! Τι κάνουμε τώρα που ψηφίστηκε ο νόμος και έχουμε πελάτη που πρέπει υποχρεωτικά μέχρι τέλος του μήνα να έχει τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες του? Περιμένουμε το ΦΕΚ? Περιμένουμε να πάρει μπρος το σύστημα? Να τον βάλω στον 4178 και να πληρώσει εφάπαξ (με μείωση 20%) ή να κάνουμε δόσεις με την ελπίδα να μπούμε στον νέο νόμο με την πιθανότητα μεγαλύτερης έκπτωσης προστίμου?
  20. Σε ευχαριστώ πολύ για τις μέχρι τώρα πληροφορίες! Στο σύστημα του ΤΕΕ στο φύλλο καταγραφής δεν υπάρχει παλαιότητα μετά το 2011! Σε περίπτωση που αποδεχτώ το 2013 πώς θα γίνει η ρύθμιση? πρέπει να του βρω την πιο οικονομική λύση γιατί δεν έχει να πληρώσει και το πρόστιμο που του έβαλαν...
  21. Νομίζω είναι του '13, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να αποδειχθεί κιόλας ότι δεν είναι πριν το '11. Υπάρχει λύση σε περίπτωση του ΄13? επίσης με άδεια μικρής κλίμακας δεν θα βγαίνει άκρη? η αποθήκη η μεγάλη που έχει και την μεγάλη σημασία έχει μεταλλικό σκελετό και φαντάζομαι θα μπορεί να βγει άδεια δόμησης και σίγουρα θα χρειαστεί στατική μελέτη εκτός των άλλων!
  22. Καλησπέρα συνάδελφοι, ύστερα από καταγγελία πελάτης μου "έφαγε" πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ. Όπως είναι φυσικό θέλουμε να αποφύγουμε το πρόστιμο και να πληρώσει όσο το δυνατό λιγότερα ακόμα κι αν χρειαστεί να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα κτίσματα. Τα κτίσματα είναι 2. Μια αποθήκη 22 τμ από ευτελή υλικά(ξύλο και λαμαρίνες) κι άλλη μια για στέγαση οικόσιτων 151 τμ μεικτής κατασκευής(μεταλλικό σκελετό, ξύλο και λαμαρίνες). Και οι 2 αποθήκες είναι έννομες(εντός όρων δόμησης). Όπως κατάλαβα από αυτά που διάβασα το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να βγάλω άδεια νομιμοποίησης(οικοδομική άδεια) από το σύστημα του ΤΕΕ(4178), να την προσκομίσω στην ΥΔΟΜ και να διαγράψω το πρόστιμο(δεν ξέρω αν πρέπει να πληρώσω το παράβολο)? Έχω καταλάβει σωστά?
  23. Βρήκα αυτο πιο πριν και ειπα να παω στον δημο Θεσ/κης http://makthes.gr/news/reportage/105982/ Αν δεν κανω λαθος ειναι ακυρωση αυτου ακριβως που μου εστειλες. Την επισκεψη στον δημο την ανεβαλα για αυριο λογο φορτου εργασιας...
  24. Δεν γνωρίζω αν έχει μεταγραφεί η ΠΕ! Επειδή σε λίγο θα επικοινωνήσω με την ιδιοκτήτρια, είναι κάτι που πιθανόν θα ξέρει η ίδια ή θα πρέπει να απευθυνθω στον Δήμο!! Τί αλλάζει αν εχει μεταγραφεί? Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.