Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Yorgos

Core Members
  • Περιεχόμενα

    423
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Yorgos

  1. 1) Όταν υπογράφεις κάποια μελέτη στα πλαίσια έκδοσης κάποιας οικοδομικής άδειας, πρέπει εσύ να καταθέσεις το 10% της αμοιβής στην ΔΟΥ που υπάγεσαι με το έντυπο του ΦΕΜ. 2) Όταν κόβεις απόδειξη σε κάποιον άλλο επιτηδευματία (μηχανικό, καταστηματάρχη κλπ), τότε σου παρακρατά αυτός το 20% της αμοιβής και το αποδίδει στη ΔΟΥ του. Όταν τον Φεβρουάριο έρθει η ώρα των φορολογικών δηλώσεων, μην ξεχάσεις να του ζητήσεις τη βεβαίωση που θα αναφέρεται η παρακράτηση που σου έγινε για να την βάλεις στη δήλωσή σου. 3) Όταν κόβεις απόδειξη σε κάποιον ιδιώτη για δουλειά εκτός έκδοσης Ο.Α. (π.χ. για αυτοψία, συμβουλές κλπ) δεν υπάρχει καμιά παρακράτηση ή προκαταβολή φόρου.
  2. Να ρωτήσω κι εγώ κάτι; Η απόσταση μεταξύ των ξύλινων υποστυλωμάτων πόση είναι; Αν είναι μικρότερη από 2,5μ. ο εξώστης έχει μετατραπεί σε χώρο προσμετρώμενο στο συντελεστή δόμησης και όχι σε ημιυπαίθριο.
  3. Μάλιστα, καλό κι αυτό. Αλλά θα επιμείνω: Πρωτοκόλλησες αίτηση στην πολεοδομία ζητώντας την έκθεση αυτοψίας; Σε περίπτωση που παρήλθε το εικοσαήμερο απευθύνθηκες στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας ζητώντας χρηματική αποζημίωση; Το θέμα είναι πως ο καθένας προφορικά μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Όταν όμως έρθει η ώρα να το γράψει και να βάλει την υπογραφή και τη σφραγίδα του θα το σκεφτεί πολύ... Γι' αυτό ό,τι θέλεις ζήτησέ το γραπτώς.
  4. Ζητάς ό,τι νομίζεις. Επειδή η αντικατάσταση στέγης γίνεται με έγκριση εργασιών μικρής κλιμακας δεν προβλέπεται έλεγχος φορολογικών, ούτε υπάρχει ελάχιστη θεσμοθετημένη αμοιβή.
  5. Πάντως είναι και ελλιπές. Π.χ. στο Νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζει μόνο 3 Πολεοδομίες (κεντρική για την οποία δεν έχει ούτε ένα τηλέφωνο, Καλαμαρίας και Ελευθερίου Κορδελιού). Οι υπόλοιπες (Ευόσμου και Λαγκαδά) προφανώς ξεχάστηκαν...
  6. Παιδιά η ΕΤΕ δεν παίρνει προμήθεια. Να σας πω και το άλλο. Όταν πας να βγάλεις άδεια για το σπίτι π.χ. του αδελφού σου, τότε αντί να κατατεθεί η αμοιβή στην ΕΤΕ, γίνεται απαλλαγή από την κατάθεσή της στο ΤΕΕ. Εκεί λοιπόν, καταβάλεις το ποσοστό αυτό που αναφέρθηκε από συναδέλφους απευθείας στο ταμείο του ΤΕΕ. Απ' ό,τι θυμάμαι σε κάποιο σεμινάριο του ΤΕΕ είχε αναφερθεί και το εξής: Το ποσοστό αυτό δίνει το δικαίωμα στο ΤΕΕ να διεκδικεί τις αμοιβές μας από τους πελάτες που δεν μας πληρώνουν. Όταν δηλαδή ένας πελάτης φεσώσει το μηχανικό, τότε και το ΤΕΕ χάνει το ποσοστό του. Επομένως, αποκτά έννομο συμφέρον να προσφύγει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει την αμοιβή του μηχανικού, χωρίς ο ίδιος να αναγκαστεί να πληρώνει δικηγόρους. Συμπερασματικά ουδέν κακόν αμιγές καλού.
  7. Νομίζω ότι η βεβαίωση του Δήμου δεν δίνει την οριστική λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Μετά, όπως κι εσύ αναφέρεις θα πρέπει να απευθυνθείς στην Πολεοδομία και να κάνεις τη διαδικασία της νομιμοποίησης-πιστοποίησης νομίμου περιγράμματος κτιρίου υφισταμένου προ του '55. Εκείνο που μπορώ να σου πω είναι ότι στη Θεσσαλονίκη δεν γίνεται αυτοψία από την Πολεοδομία, αλλά σου ζητούν φωτογραφίες. Προσοχή, λοιπόν, στις επισημάνσεις του paktomenos.
  8. Να ρωτήσω κάτι: Το κατάστημα που θα ανοίξει θα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος; Αν ναι, τότε προσοχή! Συνήθως σε οικοδομές αυτής της περιόδου υπάρχουν προβλήματα. Όταν δηλαδή πάρεις τα σχέδια της άδειας και συγκρίνεις με την πραγματικότητα μπορεί να βρεις π.χ. πατάρια που δεν φαίνονται πουθενά στην άδεια και γενικά παρανομίες που δεν μπορούν να κρυφτούν κατά τις αυτοψίες που θα γίνουν. Αν ψάξεις λίγο στο forum θα βρεις εκτενείς σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για το θέμα αυτό.
  9. Θα πρέπει να ψάξεις να δεις αν στην άδεια της οικοδομής που βρίσκεται το κατάστημα υπάρχει μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας. Αν υπάρχει, βρίσκεις τον αριθμό του φακέλου από το διαβιβαστικό με το οποίο η πυροσβεστική την έστειλε εγκεκριμένη στην Πολεοδομία και προσκομίζοντας τιμολόγια αγοράς πυροσβεστήρων, βεβαίωση καλής λειτουργίας τους και κάποια άλλα δικαιολογητικά (υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη κλπ) παίρνεις το πιστοποιητικό από την πυροσβεστική. Αν η οικοδομή είναι πιο παλιά και δεν είχε γίνει μελέτη κατά την έκδοση της άδειας, θα πρέπει να γίνει τώρα μελέτη για το κατάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες ίσως θα ήταν καλό να απευθυνθείς στους συναδέλφους μηχανολόγους.
  10. Το θέμα είναι ότι αν πάρεις κωδικό από το ΤΕΕ κάποια στιγμή πρέπει και να κατατεθεί και η αντίστοιχη αμοιβή. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά η δουλειά θα γίνει. Άρα, καλύτερα να αγοράσει ένα πρόγραμμα.
  11. Εφόσον το στέλεχος του ιδιοκτήτη χάθηκε θα βγάλεις ένα επικυρωμένο αντίγραφο. Εφόσον θα επιφέρεις "μικρές αρχιτεκτονικές αλλαγές", πριν περάσεις φορολογικά για την αναθεώρηση θα πρέπει να καταθέσεις στο ΙΚΑ νέο πίνακα 1 για το έργο, οπότε ταυτόχρονα θα το ενημερώσεις και για την αλλαγή των ιδιοκτητών. Ο παλιός ιδιοκτήτης είχε σφραγίσει την άδειά του στο αστυνομικό τμήμα; Επειδή το στέλεχος του ιδιοκτήτη (όπου τίθεται η σφραγίδα του αστυνομικού τμήματος) έχει χαθεί, νομίζω ότι καλό θα ήταν να πας από το τμήμα και να το εξακριβώσεις. Μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση για αλλαγή επιβλέποντος, υπεύθυνος για το έργο είναι ο επιβλέπων που αναγράφεται στο στέλεχος. Πώς εσύ θα στήσεις εργοτάξιο εν αγνοία του;
  12. Πρόκειται για οικοδομή που βρίσκεται υπό ανέγερση ή για παλαιότερη κατασκευή; Αν η οικοδομή είναι νεοανεγειρόμενη, χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση της άδειας. Αν πρόκειται για παλαιότερη κατασκευή, νομίζω πως θα απαιτηθεί να εκδώσεις νέα οικοδομική άδεια.
  13. Προσωπικά συμφωνώ με τον Χάρη. Τα έξι σημεία που επεσήμανε είναι πραγματικά πολύ εύστοχα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι για ένα μεγάλο ποσοστό νέων μηχανικών οι εργασιακές συνθήκες είναι επιεικώς κακές, οι αμοιβές ελάχιστες κοκ. Και έτσι όπως πάνε τα πράγματα στην οικονομία, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Από 'κει και πέρα, εξαρτάται από το τί επιζητεί κάποιος από τη ζωή του. Γνωρίζω συναδέλφους οι οποίοι έχουν βγάλει πολλά χρήματα από τη δουλειά, αλλά όταν τους βλέπω να είναι διαρκώς με ένα κινητό στο χέρι, να τους ζαλίζει ο καθένας όποτε του κατέβει, να είναι διαρκώς αγχωμένοι ή να μην μπορούν να πάνε απερίπσαστοι μια βδομάδα διακοπές σκέφτομαι ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση τους...
  14. Καλή ερώτηση. Στην περίπτωση που μου έτυχε γιατί έτσι ήθελε η Ναοδομία.
  15. Κατ' αρχήν συγχαρητήρια! Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Είναι κρίμα μετά από το μαραθώνιο των Πανελλαδικών εξετάσεων να μην χαλαρώνεις και να αγχώνεσαι από τώρα για μεταπτυχιακά κλπ. Εν πάση περιπτώσει. Από αυτά που γράφεις νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αγχώνεσαι, εφόσον έχεις στην οικογένειά σου ανθρώπους του επαγγέλματος νομίζω ότι η επαγγελματική σου αποκατάσταση είναι εν πολλοίς εξασφαλισμένη. Για το μεταπτυχιακό θεωρώ ότι εφόσον εξασφαλίσεις μια ικανοποιητική βαθμολογία στο πτυχίο δεν θα έχεις πρόβλημα. Το ζήτημα της δουλειάς θέλει λίγη προσοχή. Κατά τη γνώμη μου, για να τελειώσεις στα πέντε χρόνια έχοντας αποκομίσει τις γνώσεις που απαιτούνται θα πρέπει γενικά να προσέρχεσαι στα μαθήματα, να παρακολουθείς, να μελετάς κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και όχι μόνο όταν έρχεται η εξεταστική κλπ. Νομίζω ότι ιδιαίτερα στα τελευταία έτη δουλειά και σπουδές είναι δύο καρπούζια που δύσκολα κουβαλιούνται κάτω από την ίδια μασχάλη. Επαναλαμβάνω ότι αυτά ισχύουν δεδομένης της επιθυμίας σου να τελειώσεις σε πέντε χρόνια και με καλό βαθμό. Όσο για το τελευταίο σου ερώτημα, νομίζω ότι στην πιάτσα ελαχιστότατη σημασία έχει το πού σπούδασες.
  16. Κατ' αρχήν, όπως λέει και η myri αναθεώρηση γίνεται μόνο εφόσον η οικοδομή δεν έχει αποπερατωθεί. Στην περίπτωσή σου νομίζω πως θα εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια για διαχωρισμό του καταστήματος σε δύο. Και το λέω αυτό γιατί μου έχει τύχει σχετική περίπτωση. Προφανώς, λοιπόν, πρώτα θα εκδόσεις την άδεια αυτή στην Πολεοδομία και μετά θα ξεκινήσεις τις διαδικασίες για να πάρεις άδεια λειτουργίας.
  17. Δεν νομίζω ότι απαιτούνται όλα αυτά τα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που γνωρίζω αρκούσε μια αίτηση με δύο πλήρη τοπογραφικά για έκδοση αδείας. Η πολεοδομία στην περίπτωση αυτή επικυρώνει ότι οι αναγραφόμενοι στο τοπογραφικό όροι δόμησης είναι οι ισχύοντες στην περιοχή και τίποτα περισσότερο. Γιατί να απαιτούνται διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις κλπ;
  18. Ευτυχώς δεν υπάρχουν πλέον τέτοιες απαιτήσεις.
  19. 1) Εφόσον υπάρχει ένας ενιαίος τίτλος ιδιοκτησίας, θεωρείται ένα ενιαίο αγροτεμάχιο. Το θέμα είναι σε τί απόσταση από το ποτάμι ανεγέρθηκε η εκκλησία; Μήπως έχουν παραβιασθεί τα ελάχιστα όρια; 2) Δεδομένου ότι στη Ναοδομία δεν υπάρχει τμήμα αυθαιρέτων κατασκευών, αρμόδια για να κάνει αυτοψία και να επιβάλλει πρόστιμα είναι η πολεοδομία. 3) Αυτό δεν σημαίνει κάτι από πολεοδομικής πλευράς. 4) Αντιγράφω από το βιβλίο "Πολεοδομικές Εφαρμογές", έκδοση ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ, σελ. 48: "Για ιδιωτικούς ιερούς ναούς (ναΰδρια) εκτός σχεδίου ισχύει το άρθρο 12 του ΠΔ 6-10-78 ΦΕΚ 538Δ, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 παρ. 5 του Ν. 2940/01 ΦΕΚ 180 Α". Νομίζω ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις είναι αυτός της νομιμοποίησης, η οποία όμως δεν ξέρω αν θα γίνει στη Ναοδομία ή την πολεοδομία. Επαναλαμβάνω δες πρώτα αν έχουν τηρηθεί τα όρια για την απόσταση από το ποτάμι.
  20. Οι άδειες για τις εκκλησίες εκδίδονται από τη Ναοδομία, εκτός από αυτές των παλιοημερολογιτών. Οφείλω να σου πω ότι αυτή την περίοδο η Ναοδομία είναι σε περίοδο ανακατατάξεων γιατί άλλαξε η σύνθεση της Επιτροπής Έργων (αντικαταστάθηκαν οι διορισμένοι από τον Χριστόδουλο). Το πρώτο που πρέπει να προσέξεις είναι οι όροι δόμησης του οικοπέδου. Συνήθως, υπάρχει πρόβλημα τόσο με τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη, όσο και με τον όγκο. Για το λόγο αυτό απαιτείται να δοθούν παρεκκλίσεις από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή να γίνει τοπικό ρυμοτομικό (που είναι χρονοβόρος διαδικασία). Γενικά, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από την έκδοση μιας άδειας στην πολεοδομία ως προς τη διαδικασία. Για να καταθέσεις φάκελο, χρειάζεται να έχεις τοπογραφικά θεωρημένα από την οικεία πολεοδομία ως προς τους όρους δόμησης, εγκρίσεις υπηρεσιών (όπως για παράδειγμα της αρχαιολογικής), αρχιτεκτονικά και παθητική - ενεργητική πυροπροστασία. Το μεγάλο πρόβλημα με την παλιά επιτροπή (δεν ξέρω τί θα κάνουν οι νέοι) ήταν ότι χωρίς να το πολυβασανίσει ζητούσε την προσέλευση του μελετητή. Άρα, έχε κατά νου ότι θα χρειαστεί να κάνεις μερικά ταξιδάκια προς την Αθήνα. Επειδή η εκκλησία είναι χώρος συνάθροισης κοινού, θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα εδαφοτεχνική έρευνα-μελέτη με δειγματοληπτική γεώτρηση, σύμφωνα με τον Ε.Α.Κ. (άρθρο Σ.5.2.3). Προσοχή!!! Στη Ναοδομία δεν υπάρχει έλεγχος φορολογικών. Δηλαδή η είσπραξη της αμοιβής δεν είναι διασφαλισμένη όπως όταν εκδίδεις μια άδεια στην Πολεοδομία. Φρόντισε, λοιπόν, να πληρωθείς εγκαίρως και να διασφαλίσεις τα συμφέροντά σου π.χ. με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, γιατί γνωρίζω περιπτώσεις συναδέλφων που έδειξαν καλή διάθεση και ακόμα περιμένουν να πληρωθούν αξιοπρεπώς. Και κάτι ακόμα. Οι ενορίες, οι μονές και οι μητροπόλεις είναι Ν.Π.Δ.Δ. Επομένως, τα έργα που εκτελούν είναι δημόσια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμοιβές... Είχα παλαιότερα μία σχετική εγκύκλιο της Συνόδου. Θα την αναζητήσω στο αρχείο μου και αν την βρω θα σου την κοινοποιήσω.
  21. Να σου απαντήσω γι' αυτά που γνωρίζω. 1. Δεν χρειάζεται κάποια ενημέρωση προς ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ για την έναρξη επιτηδεύματος, θα χρειαζόταν αν προσλαμβανόσουν επίσημα σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση ή δημόσιο φορέα. 2. Τα μελετητικά και κατασκευαστικά πτυχία αφορούν τα δημόσια έργα και όχι τα ιδιωτικά. Άρα, ούτε κάποιο τέτοιο πτυχίο χρειάζεσαι για την έναρξή σου. 3. Δεν ξέρω αν υφίσταται περιορισμός ως προς τους κωδικούς που μπορεί να δηλώσει κάποιος, ίσως να υπάρχουν μόνο 6 θέσεις στο έντυπο για οικονομία χώρου. Ρώτησέ το στη ΔΟΥ.
  22. Επειδή αναφέρεσαι σε ρητινενέσεις ή μανδύες, προσωπικά στη θέση σου θα περίμενα να δω σε ποιό βαθμό έχει προχωρήσει η οξείδωση. Αν το φαινόμενο είναι στο ξεκίνημά του, ίσως να αρκούν τοπικές επεμβάσεις με καλό καθαρισμό των ράβδων του χάλυβα και επάλειψή τους με ειδική βαφή.
  23. Να ρωτήσω κι εγώ κάτι: Ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τις σχολές; Αν το δούμε από την πλευρά του φοιτητή, εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να έχει δασκάλους με μεράκι και όρεξη για διδασκαλία, που θα αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια. Γιατί υπάρχουν και καθηγητές που μπορεί να είναι ξακουστοί και διάσημοι, να παίρνουν πολλά ερευνητικά προγράμματα, να κάνουν τη σχολή γνωστή στο εξωτερικό, αλλά τί να τους κάνω αν τους βλέπω στην τηλεόραση συχνότερα απ' ό,τι στο αμφιθέατρο; Εκείνο στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι κάποιες φορές στα περιφερειακά πανεπιστήμια γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά απ' ό,τι στα κεντρικά και αναγνωρισμένα πανεπιστήμια.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.