Μετάβαση στο περιεχόμενο

arisarg

Members
  • Περιεχόμενα

    82
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από arisarg

  1. Αν στη νέα χρήση γίνονται νέες εγκατάστασεις (π.χ. υδραυλική) που δεν προβλεπόταν στην παλιά μελέτη σαφώς και θα πρέπει να γίνουν οι νέες μελέτες. 

     

    • Upvote 1
  2. ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟΥ
    Καλησπέρα σε όλους, για τον φωτισμό του κεντρικού κλιμακοστασίου έχουν γίνει αλλαγές με την τροποποίηση του ΝΟΚ και θα ήθελα την άποψη σας.  
     
    Άρθρο 14 -  Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων (παλαιό)
    "3. "Οι χώροι κλιμακοστασίου καλύπτουν τις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού, αερισμού εφόσον έχουν ανοίγματα προς ακάλυπτους χώρους ή ελεύθερο ανοιχτό χώρο ελάχιστης διάστασης δύο (2,00 μ.) μέτρων κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων. "

    (αυτή η παράγραφος διεγράφη εξ ολοκλήρου)

    με την Τροποποίηση του Ν. Ν.4759 ΦΕΚ 245Α)09.12.20 προστέθηκαν 

    στο Άρθρο 14 -  Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων (τροποποιημένο)  

    "4. Εσοχές του κτιρίου στην περίπτωση που εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου, μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόσταση από το όμορο κτίριο. Ανοίγματα στις εσοχές αυτές δεν δημιουργούν δουλεία για τα όμορα οικόπεδα και προσμετρώνται στον υπολογισμό των ανοιγμάτων για την επάρκεια φυσικού φωτισμού και αερισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού." 

    και στο Άρθρο 11 - Συντελεστής δόμησης (τροποποιημένο) 

    "6.....

    η. Η επιφάνεια κατακόρυφων φρεατίων ανεξαρτήτως διαστάσεων, τουλάχιστον 0,50 τ.μ. για τη συλλογή και εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και η επιφάνεια αιθρίων και όλων των διαμπερών μη προσβάσιμων ανοιγμάτων που προκύπτουν από την αρχιτεκτονική λύση (εντός των οποίων μπορούν να περιλαμβάνονται υδάτινα στοιχεία ή/και φυτεμένες επιφάνειες) ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα, όπως καμινάδες εξαερισμού, για τον δροσισμό του κτιρίου. Επιπλέον, η επιφάνεια κατακόρυφων φρεατίων ανεξαρτήτως διαστάσεων, τουλάχιστον 1,50 τ.μ., που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα για φωτισμό ή δροσισμό του κτιρίουΟι παραπάνω χώροι δε συμβάλλουν στις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού των χώρων κύριας χρήσης του κτιρίου. Σε αυτούς επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στην παρ.3 του άρθρου 15 και στην περ. α της παρ.2 του άρθρου 13, η υποβάθμιση της διαμορφωμένης στάθμης του ακαλύπτου χώρου των χώρων αυτών στο εσωτερικό του κτιρίου έως τη στάθμη του δαπέδου οποιουδήποτε υπογείου." 

    Σύμφωνα με τα προηγούμενα, κατά τη γνώμη σας επιστρέφουμε στο φωτισμό του κεντρικού κλιμακοστασίου, σύμφωνα με την παράγραφο 4. του άρθρου 14, όπως προβλεπόταν με τον ΝΟΚ με διαμπερές άνοιγμα (πρώην φωταγωγός) Δ χ1,20 μ ? 

    ή θα μπορούμε να το φωτίσουμε-αερίσουμε από κατακόρυφο φρεάτιο 1,5 τ.μ., σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφο 6. περίπτωση η, επειδή το κλιμακοστάσιο είναι βοηθητικός χώρος? 

    • Like 2
    • Upvote 1
  3. On 13/2/2020 at 5:03 ΜΜ, sargyrop said:

    Σχετικά με την παρ 1.στ του Άρθρου 14 του ΝΟΚ.

    Στο συνημμένο σχήμα, μπορώ να κατασκευάσω το κτήριο Ε (κόκκινο χρώμα), χωρίς να κολλήσει στα πλάγια όρια, ώστε να έχει πλάτος 9μ και να είναι εντός του δ? 

    Μπορούν να κατασκευαστούν ημιυπαίθριοι χώροι  σε επαφή με το Α? Στόχος είναι να μείνουν όσο το δυνατόν ελεύθερες πλευρές στο κτήριο για φυσικό αερισμό/φωτισμό.

    (Το κτήριο Α δεν έχει εξαντλήσει το σ.δ, το Β τον έχει εξαντλήσει). 

    Δ.pdf 60 kB · 5 downloads

    Αν το σκαρίφημα που ανέβασες δείχνει ότι στα δύο πλαϊνά όμορα οικόπεδα τα κτίρια εφάπτονται στο όριο, τότε εσύ δεν μπορείς να τοποθετήσεις το κτίριο σου (9,00μ.)  σε αυτή την θέση και να αφήσεις από 2,00 μ. στην κάθε πλευρά και αυτό να θεωρηθεί υποχρεωτικός ακάλυπτος. Αυτό θα γινόταν μόνο αν είχες υποχρέωση να αφήσεις ακάλυπτο και στις δύο πλαϊνές πλευρές του οικοπέδου σου, δηλαδή αν τα κτίρια των ομόρων γηπέδων είχαν απόσταση από το όριο τουλάχιστον 1,00 μ.. Από την στιγμή που δεν έχεις υποχρέωση για ακάλυπτο, όπου δεν εφάπτεσαι στο όριο θα πρέπει να αφήσεις πλαϊνή απόσταση μικρού δέλτα (δ=2,50+0,5Η).   

    • Upvote 1
  4. On 13/11/2018 at 10:53 ΜΜ, melissa said:

    Στην Εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/38033/2823/19-6-2015  "[......]Διευκρινίζεται ότι η διάταξη αναφέρεται στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται τουλάχιστον μία διάσταση 9 μέτρων στο οικοδομήσιμο τμήμα ενός οικοπέδου, όπως αυτό προκύπτει με την εφαρμογή των θεσμικών γραμμών, των υποχρεωτικών αποστάσεων και του υποχρεωτικού ακαλύπτου, δηλαδή δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που τα 9,00 μέτρα εξασφαλίζονται κατά άλλη πλευρά του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου."   

    Σύμφωνα με τα παραπάνω, έχεις υποχρέωση δΧδ στην πίσω γωνία του οικοπέδου σου αφού στην πλευρά ΒΓ έχεις μήκος μεγαλύτερο από 9,00.

    Αγαπητή melissa, σχετικά με το άρθρο 14 υπάρχουν διάφορες απαντήσεις. Συνεπώς αν κάποιος θέλει να βρει κάποιες εναλλακτικές πρέπει να το αντιμετωπίσει σφαιρικά. 

    ΔΟΚΚ 32474) 06.09.2013 - ΑΡΘΡΟ 14 (ΝΟΚ).jpg

  5. gio σε προβλημάτισε η μη καθετότητα της εσωτερικής γωνίας στο πίσω μέρος του κτιρίου; Αν αυτό εννοείς, εκεί παίρνοντας την καθετότητα προς τις πλευρές του οικοπέδου προκύπτει εσωτερική οξεία γωνία στο κτίριο. Αυτή η γωνία  μπορεί να θεωρηθεί ως εσοχή που με τον ΝΟΚ δεν έχει ελάχιστη διάσταση. 

  6. ΘΕΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΓΩΝΙΑΚΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ (ΑΡΘΡΟ 14 ΝΟΚ)
    Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα την γνώμη όσων γνωρίζουν και αντιμετώπισαν παρόμοια περίπτωση τοποθέτησης κτιρίου.
    Πρόκειται να οικοδομηθεί μικρό γωνιακό οικόπεδο σε περιοχή με πρώην συνεχές σύστημα. Βάσει του άρθρου 14 υπάρχει υποχρέωση για ακάλυπτο στην εσωτερική γωνία με απόσταση δχδ (πράσινες γραμμές). 
    Βάσει και της παρ. στ του άρθρου 14 όμως όταν λόγω του δ δεν εξασφαλίζεται διάσταση κτιρίου 9 μ. (κόκκινες γραμμές) τότε το κτίριο μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο δ μέχρι την εξασφάλιση των 9 μ. Επειδή στην περίπτωση μου η απόσταση που απομένει είναι μικρότερη του 1.0μ., θεωρητικά θα μπορούσα να κολλήσω στην εσωτερική γωνία. Επειδή όμως εγώ δεν θέλω να κολλήσω αφήνω διάσταση >1μ. μειώνοντας την διάσταση των 9.0μ. του κτιρίου. Αυτό για να θεωρηθεί ο γωνιακός ακάλυπτος υποχρεωτικός και να μπορέσει έτσι να φωτιστεί το κλιμακοστάσιο. Για αυτή την τοποθέτηση έλαβα υπόψη μου εκτός του ΝΟΚ τις απαντήσεις της ΔΙΠΕΧΩ Κ. Μακεδονίας και ΥΠΕΚΑ σε ερώτημα της ΥΔΟΜ Καλαμαριάς που παραθέτω.

    ΑΡΘΡΟ 14 - ΘΕΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ.jpg

    ΑΡΘΡΟ 14 παρ. στ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΥΠΕΧΩ.jpg

    ΑΡΘΡΟ 14 παρ. στ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΚΑ.jpg

    ΕΡΩΤΗΜΑ ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΔΙΠΕΧΩ.jpg

  7. Καλησπέρα στους συναδέλφους, θα ήθελα να προσθέσω ότι στο παρελθόν υπήρχε η Technocard visa της Attica Bank -υπηρεσία μόνο για μηχανικούς και χωρίς συνδρομή- την οποία είχα και εγώ. Σήμερα την Technocard τη δίνουν σύμφωνα με προφορική ενημέρωση από την τράπεζα μόνο σε συνεργαζόμενους με την τράπεζα μηχανικούς, δηλαδή σε όποιον θέλουν. Η νέα ονομαζόμενη "κάρτα εισφορών" έχει τις διαφημιζόμενες παροχές αλλά έχει και κάτι που δεν μας το λένε. ΣΥΝΔΡΟΜΗ. Δεν είναι δωρεάν. Έχει ετήσια συνδρομή 25 ευρώ.

     

     

    Συμπληρωματικά δε να αναφέρω ότι εγώ προσωπικά έκανα αίτηση να μου χορηγήσουν εκ νέου την Techocard visa λόγω λήξης της και μου αρνήθηκαν και μου χορήγησαν την νέα αυτή κάρτα. Κατά τα άλλα είναι η τράπεζα των μηχανικών. Εδώ οι αθεόφοβοι ούτε αυτά που διαφημίζουν στην ιστοσελίδα τους κάνουν. -Δήθεν δωρεάν συνδρομή για τους μηχανικούς-. Κατά τα άλλα η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής της τράπεζας μόνο τους μηχανικούς δεν εξυπηρετεί. Εξυπηρετεί μόνο τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη της τράπεζας και κάποιους από το ΤΣΜΕΔΕ προκειμένου να παίρνουν θαλασσοδάνεια.

    • Upvote 2
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.