Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

dimispap333

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by dimispap333

  1. Φίλε το ίδιο ανεξήγητο πρόβλημα υγρασίας (μόνο το χειμώνα μετά την περίοδο πολλών βροχών) είχα και εγώ....υγρασία, μούχλα κλπ... Υπέθεσα οτι είναι απο την υγροποίηση των ατμών στους εσωτερικους τοιχους που ήσαν παγωμένοι γιατί δεν πολυάναβα το καλοριφέρ. Εκανα εφέτος θερμομόνωση στον εξωτερικό τοίχο της βορεινής πλευράς της πολυκατοικίας με φελιζόλ κλπ (σύστημα Knauf). Εφέτος παρά τις πολλές βροχές η υγρασία σταμάτισε, ας ελπίσω οτι θα είναι οριστική η λύση του προβλήματος.
  2. Συμφωνώ απόλυτα με τους pankrok και kcher που τεκμηρίωσαν την άποψή τους και όχι επειδή η πρόταση μου είναι αρεστή, όπως είπε κάποιος άλλος φίλος. Και επειδή πάντα θέλω να τεκμηριώνω και τη δική μου άποψή, όπως έκανα ήδη σε προηγούμενα σημειώματα, προσθέτω και άλλα σημαντικά που την ενισχύουν, ότι δηλ. η κατανομή των δαπανών με την επιφάνεια θεωρώ ότι είναι η πλέον δίκαια: Ακόμη και αν εφαρμοστεί η θερμομόνωση σε ολόκληρη την πολυκατοικία και πάλι τα μεγάλα διαμερίσματα θα καταβάλουν αναγκαστικά την μεγαλύτερη δαπάνη αφού έχουν μεγαλύτερο όγκο και άρα επιφάνεια, άρα συμβαδίζει και με τα χιλιοστά. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα όμως είναι ότι: - Μπορεί να γίνει και τμηματικά χωρίς προβλήματα μεταξύ των συνιδιοκτητών, ενώ αντίθετα με τα χιλιοστά αυτό είναι αδύνατον, εκτός αν γίνει αναλογικά σε όλα τα διαμερίσματα πράγμα δύσκολο. - Δημιουργεί μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτόν που θέλει να προχωρήσει στη θερμομόνωση, χωρίς να έχει αναστολές, επειδή δεν θα υποχρεώσει να συμμετέχουν στις δαπάνες και οι γείτονες, και το σπουδαιότερο δεν εξαναγκάζει κάποιον άλλον να συμμετέχει παρά τη θέλησή του και έτσι ο τελευταίος δεν θα αρνηθεί να συναινέσει για κάποιον άλλον να προχωρήσει. Επομένως δεν δημιουργούνται δυσαρέσκειες μεταξύ των συνιδιοκτητών όπως στην κατανομή με τα χιλιοστά. Ασφαλώς φίλτατε Didonis moderator, είναι νομικό θέμα, όμως πιστεύω ότι εσείς ως μηχανικοί που βλέπετε καθαρά ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό και προκύπτει από λάθος σκεπτικό κατά την εφαρμογή, αφού πρόκειται για αναβάθμιση και όχι για επισκευή, είστε οι πλέον αρμόδιοι να εισηγηθείτε την τροποποίηση του σχετικού νόμου, πράγμα που θα ωφελήσει και τον κλάδο σας.
  3. Προς Θεού δεν ήθελα να θίξω κανέναν, και είναι ευπρόσδεκτα τα σχόλιά σας κάθε διάστασης, περιλαμβανομένης και αυτής της ελαφρώς… ειρωνικής. Όσο για το «κολλημένος» με το οποίο ενοχλήθηκε ο φίλτατος Νομικός, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ανακαλέσω, αλλά ήθελα να αναδείξω το δημιουργούμενα προβλήματα από μια ανελαστική προσήλωση σε έναν νόμο που έχει ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων τουλάχιστον για το θέμα αυτό. Όμως ας να επανέλθουμε στο θέμα που είναι σοβαρότατο, εκτός των άλλων και λόγω του υψηλού κόστους της θερμομόνωσης, αλλά και της εν δυνάμει ωρολογιακής βόμβας που ελλοχεύει σε κάθε πολυκατοικία. Φανταστείτε το εξής σενάριο: Σε μία συνέλευση κάποιοι ιδιοκτήτες μεγάλων διαμ/των που είναι φυσικό να συγκεντρώσουν εύκολα την πλειοψηφία, αποφασίζουν να κάνουν θερμομόνωση στα διαμερίσματά τους και αφού το κάνουν στέλνουν σε αυτούς των μικρών διαμερισμάτων το λογαριασμό που τους αντιστοιχεί βάσει των χιλιοστών….δεν χρειάζεται να συνεχίσω τι θα συμβεί! Η νομοθεσία υπάρχει για να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί. Αν συμβαίνει το δεύτερο εσείς οι Μηχανικοί που έχετε ορθολογική σκέψη, είστε οι πλέον αρμόδιοι να τα προλάβετε εισηγούμενοι την αλλαγή της. Έχετε διανοηθεί πόσες δουλειές χάνετε, αφού κάποιοι αντιδρούν και άλλοι δεν τολμούν να προχωρήσουν αναλογιζόμενοι την εμπλοκή τους στα δικαστήρια? Προσωπικά πιστεύω ότι η υπάρχουσα νομοθεσία που έγινε πολύ πριν την εφαρμογή της θερμομόνωσης στις πολυκατοικίες, αφορά στις φθορές και βλάβες της τοιχοποιίας και επαναφορά τους στην προτέραν κατάσταση. Η εφαρμογή θερμομόνωσης όμως είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Αναβαθμίζει ! δεν επαναφέρει στην προτέραν κατάσταση τις θερμομονωτικές ιδιότητες του τοίχου και από την αναβάθμιση καρπώνεται δαπάνες θέρμανσης μόνο το διαμέρισμα στο οποίο αντιστοιχεί και άρα θα πρέπει να επιβαρυνθεί αυτό και μόνο. Το ίδιο θα συνέβαινε αν κάποιοι αποφάσιζαν να επενδύσουν τον τοίχο με φύλλο μολύβδου 5 cm για να προφυλαχθούν από τη … ραδιενέργεια πχ. (ακραίο παράδειγμα για να κατανοηθεί τα το πρόβλημα), και εδώ υπάρχει αναβάθμιση ιδιοτήτων του τοίχου. Τον λογαριασμό θα τον στείλουν στους γείτονες ? Αν κάνω λάθος διορθώστε με είναι ευπρόσδεκτο…..συζήτηση κάνουμε για να προβληματιστούμε…..
  4. Ευχαριστώ για την απάντηση, το ίδιο μου είπε και δικηγόρος αλλά αυτός δικαιολογείται γιατί είναι κολλημένος στο γράμμα του νόμου. Δεν περίμενα την ίδια απάντηση από Μηχανικό που σκέπτεται πολυδιάστατα και σφαιρικά! Δεν πρόκειται για φθορά του σοβά, αλλά για αναβάθμιση! Μου είναι αδιανόητο να αναβαθμιστεί ένας ή 2 τοίχοι ενός διαμερίσματος και τη δαπάνη να την επιμεριστούν όλοι. Αν επρόκειτο για θερμομόνωση ολόκληρης της πολυκατοικίας το καταλαβαίνω, είναι σωστό να επιμεριστεί με τα χιλιοστά, αλλά εδώ πρόκειται να καρπωθεί μόνον ένας το όφελος. Η Συνέλευση της πολυκατοικίας δεν μπορεί να πάρει απόφαση να επιβαρυνθεί μόνο ο εν λόγω ιδιοκτήτης με πλειοψηφία ? Χρειάζεται ομοφωνία για να παρθεί απόφαση αντίθετη με τον κανονισμό ? Ευχαριστώ
  5. Το καταστατικό της πολυκατοικίας αναφέρει ότι οι δαπάνες για επισκευή τοίχων είναι κοινόχρηστες και επιμερίζονται ανάλογα με τα χιλιοστά. Αν ένας ιδιοκτήτης κάποιου διαμερίσματος έχει υγρασία λόγω συμπύκνωσης υδρατμών πάνω στη ψυχρή επιφάνεια του τοίχου τον χειμώνα, μπορεί να απαιτήσει να γίνει θερμομόνωση του τοίχου και να ενταχθούν η δαπάνες στα κοινόχρηστα ? Το ερώτημα τίθεται γιατί η αντιμετώπιση και θεραπεία του προβλήματος με θερμομόνωση, συνεπάγεται ταυτόχρονα και σημαντική αναβάθμιση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων της συγκεκριμένης τοιχοποιίας που δεν προϋπήρχαν εκ κατασκευής δηλ. μιας βασικής συνισταμένης της ποιότητας της τοιχοποιίας του συγκεκριμένου διαμερίσματος, που θα έχει στο εξής σοβαρό αντίκτυπο στην μόνιμη εξοικονόμηση των δαπανών θέρμανσης που θα απολαμβάνει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης και μόνον, πράγμα όμως που δεν θα απολαμβάνουν τα άλλα διαμερίσματα. Επομένως είναι δυνατόν να απαιτηθεί η συμμετοχή στις δαπάνες αυτές και των άλλων διαμερισμάτων ? Υπάρχει κάποια διάταξη ή κανονισμός που να ορίζει τι ισχύει υποχρεωτικά?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.