Μετάβαση στο περιεχόμενο

gm1

Members
  • Περιεχόμενα

    2
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

gm1's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

13

Φήμη στην κοινότητα

  1. Το κείμενο σαφώς διαφοροποιεί την απελευθέρωση των αμοιβών από την απελευθέρωση του επαγγέλματος Συσχετίζει την νόμιμη αμοιβή με το υποχρεωτικό πακέτο προδιαγραφών Απαιτεί την αναφορά της νόμιμης αμοιβής σε αντιπαράθεση με συμφωνούμενη για την έμεση αναφορά και δέσμευση των προδιαγραφών. Αναφέρεται στον ΚΙΝΔΥΝΟ της κατ αναλογία εκπτωσης των προδιαγραφών σε αντιστοιχία με τις εκπτώσεις αμοιβών και πουθενά δεν επιζητεί ελάχιστες αμοιβές Αναφέρεται στον Κίνδυνο έκπτωσης των προδιαγραφών και των απαιτήσεων ασφαλείας όταν ξεφύγουμε από την αναγκαστικής εφαρμογής πολεοδομική νομοθεσία στο εμπορικό δίκαιο. Τέλος και κρίσιμο ζητά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ από εδώ ξεκινά η δεοντολογία.
  2. Δοκιμαστικό σύστημα με δοκιμαστικές υποθέσεις και δοκιμαστικές καταχωρήσεις σε προεκλογική δοκιμαστική διαδικασία!! Το οριστικό θέλει δουλειά , τόλμη και ...γνώση.
  3. Η αναφορά γίνεται κυρίως για μνημεί και διατηρηταία μέχρι τώρα αυτά βαφόντουσαν με άδεια.! μην παραπληροφορούμε... Συμφωνώ στην μείωση της γραφεικρατίας μην υποκρινόμαστε όμως με μή εφαρμόσιμες μελέτες. Συμφωνώ με την κατηγοριοποίηση μεγέθους και ίσως προϋπολογισμού. Συμφωνώ στην στελέχωση και στην παρατήρηση για την Α. Παρασκευή. Αλλο έλεγχος μελέτης και άλλο έλεγχος έργου ή υλοποίησης εγκεκριμένης μελέτης, για να καταλαβαινόμαστε. Η αδυναμία κατανόησης ουσιαστικών ενοιών αιτιολογεί πράγματι την ανάγκη συντεχνιασμού Οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν το δικαίωμά τους να μην χάνουν δουλειές από αυτούς που αντικειμενικά δεν έχουν την γνώση να τις κάνουν και μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το χάλι. Αν ο θεσμός του μηχανικού στην χώρα μας απαιτεί για την αναβάθμισή του, υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τότε ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του! 'Εχει έρθει η ώρα που οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί πρέπει να κοιταχτούμε στα μάτια..... Να βαφεί με τεχνική έκθεση μηχανολόγου! που λέει ότι δεν επιτρέπεται, ισχύει για σύνταξη μελέτης, όχι γενικης τεχνικής έκθεσης.
  4. Μην μπλέκουμε την έγκριση μελέτης με την εφαρμογή μελέτης, Η έγκριση μελέτης μπορεί να γίνει απλά άσκηση επί χάρτου με σφραγίδα και λοιπόν πάλι ο ξερόλας εργολάβος - ιδιοκτήτης θα κάνει ότι του καπνίσει, ποιός τον ελέγχει και με ποιά ευθύνη. Η ανακοίνωση είναι πολύ προσεκτική στην συγκεκριμένη διατύπωση, μην πυροβολείτε άδικα.
  5. Βάψε την βουλή πράσινη και βάλτης τζαμένια κάγγελα, αυτό δεν είναι αλλαγή όψης για όσους δεν σκέφτονται αγγλικά? Η ερμηνεία του τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ δείχνει τουλάχιστον γνώση του αντικειμένου.-
  6. 1.Απ ότι κατάλαβα τις διαρυθμίσεις στο μνημείο και το διατηρηταίο να τις κάνει όποιος νάναι? Η αναφορά είναι για αυτά. 2. Ποιός μίλησε για ελάχιστη αμοιβή, έχει καταργηθεί απο καιρό... 3.Γιατί ξεχνάμε τον προϋπολογισμό του έργου, για να υποβαθμίζουμε ακόμη περισσότερο τον μηχανικό και να του πετάμε ξεροκόματα? αυτό ενοούμε δουλειά? Χρόνια η αμοιβή του μηχανικού έχει μια σχέση με το κόστος. 4.Τεχνικές εκθέσεις υπογράφουν όλοι μηχανικοί αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχ., μηχανολόγοι, ναυπηγοί, τοπογράφοι, χημικοί μηχανικοί κλπ. Αδειες δόμησης για τα διατηρηταία και τα μνημεία υπογράφονται από αρμόδιες ειδικότητες σύμφωνα με το αρθρο 8 του 4030.
  7. Θα τοποθετηθώ σε κάθε σχόλιο (αργότερα). Σαν γενική τοποθέτηση πρέπει να γνωρίζουμε ότι από το 1923 μέχρι σήμερα η πολεοδομική νομοθεσία (που έχει ισχύ ποινικού νόμου) επιβάλλει τον έλεγχο όλων των εργασιών που γίνονται σε εφαρμογή εγκεκριμένων μελετών μέσω της οικοδομικής άδειας. Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από την Δημόσια αρχή μέσω του επιβλέποντος που λειτουργεί για λογαριασμό της δημόσιας αρχής, αναφέρεται σε αυτή μόνον και πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη. Αυτά λέει η νομοθεσία μας , αυτά εφαρμόζουν τα δικαστήρια και δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι τα αγνοούν. Αν θέλει ο νομοθέτης για να μήν έχουμε γραφειοκρατικά μπλεξίματα να επεκτείνει τις άδειες μικρή κλίμακας στις περιπτώσεις αυτές να μήν ζητά να εγκρίνει μελέτες. Άμα ζητά και εγκρίνει μελέτες οφείλει να τις ελέγχει στην εφαρμογή τους, με όποιο τρόπο θέλει. Τώρα θα έχουμε την πατέντα να εγκρίνουμε μια μελέτη από την αρχαιολογία ή το ΣΑ να παίρνουμε ένα χαρτί (άδεια μικρής κλίμακας)που δεν είναι πλήρης διοικητική πράξη (χωρίς προϋπολογισμό) να στήνουμε μια σκαλωσιά με μια λινάτσα και απο πίσω να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς να μας ελέγχει κανείς. Τι νόημα έχουν οι μελέτες??? Απο ότι βλέπω κάποιοι το θέλουν και στα μνημεία και τα διατηρηταία (γιατί τότε τα ονομάσαμε και τα χαρακτηρίσαμε, αφήστε τα και αυτά) Το κείμενο του τμήματος Αττικής μιλά για εξορθολογισμό της νομοθεσίας Ξέρω ότι αυτό το μπάχαλο που ισχύε,ι πολλούς τους βολεύει, απλά έχω άλλη άποψη για τον ρόλο μου σαν μηχανικός.
  8. Ευχαριστώ για την προσπάθεια κατανόησης και το ουσιαστικό της κριτικής σας μερικές απαντήσεις στις παρατηρήσεις σας μόνον. 1. Δεν αποκλείεται θέμα διαφοράς και στον φόρο όχι μόνο το ΦΠΑ 2. Ελεύθερα διαπραγματεύσιμη είναι η νόμιμη αμοιβή(750)και όχι η αμοιβή για τον υπολογισμό των κρατήσεων (112,5) , άρα το αποτελεί ελάχιστο όριο επί αμοιβών χαμηλότερων του 112,5. Φυσικά ισχύει το 3% επί της συμφωνηθείσας αρκεί να είναι πάνω από το 112,5 3. Η νόμιμη αμοιβή του 696/74 είναι η διατίμηση των εργασιών που προβλέπουν οι αντίστοιχες προδιαγραφές. Έκπτωση επί της νόμιμης αμοιβής είναι ελεύθερη δεν συνεπάγεται έκπτωση απαιτήσεων προδιαγραφών. 4. Σίγουρα το θέμα ΠΔ696/74 είναι καυτό και θέλει συζήτηση.
  9. ο έφορος θεωρεί την νόμιμη ως ελάχιστη, επειδή ο νόμος για το ΦΠΑ το προβλέπει έτσι, δεν επιτρέπει εκπτώσεις και δεν έχει αλλάξει, δηλαδή έχουμε αντικρουόμενες διατάξεις, ο έφορος ακολουθεί την ευνοικότερη για το κράτος και το θέμα θα λυθεί δικαστικά..... είναι αλήθεια! ---------< συγχώνευση μηνυμάτων >-------- οταν λέμε έσοδα ΤΕΕ ενοούμε και ΕΤΑΑ γαι το ΤΕΕ(?) το ότι το έντυπο της άδειας δόμησης δεν αναφέρει νόμιμη αμοιβή είναι έλειψη ως προς τόν 3919, απλα στο ΥΠΕΚΑ δεν έδωσαν σημασία, ο προϋπολογισμός όμως του έργου είναι απόλυτη ευθύνη του μηχανικού κατ αρχήν γιατί έχει σχεση με την περιουσία (όχι άμεσα τα έσοδα) θα το καταλαβετε με την ταυτότητα του κτηρίου.
  10. Είμαι ένας από τους συντάκτες της επιστολής........ Η ανακοίνωση - επιστολή του τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ, προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ, προφανώς έχει σκοπό να υπενθυμίσει την νομιμότητα και όχι να υποδείξει νέο νόμο. Αυτά που γράφει η ανακοίνωση ,αυτά ισχύουν και με αυτά τα δεδομένα αποφασίζουν τα δικαστήρια, δεν είναι αυτά που θα... θέλαμε . Μόνος στόχος είναι να προφυλάξει τους συναδέλφους. Θεωρώ, οτι όταν 3 συνάδελφοι δεν μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους για να συνταξιοδοτηθούν επειδή ο έφορος ζητά τον ΦΠΑ μεταξύ νομίμου και συμφωνηθείσας, όταν έφορος δεν δέχεται συμφωνηθείσα μικρότερη της ελαχίστης.!!!, όταν ιδιοκτήτης κατηγορεί τον μηχανικό επειδή το κόστος ξεπέρασε τα 45Ε/μ2 (100μ2 σπίτι:4500Ε! το έγραψε στην σύμβαση) , όταν, όταν, ... έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε στο ΤΕΕ να ξεκαθαρίσει όσο μπορεί τα πράγματα. Το έχουμε ζητήσει από την αρχή τώρα απλά το δημοσιοποιούμε. Είναι γεγονός ότι μηχανικοί είμαστε μια επαγγελματική ομάδα, που δουλεύει πολύ και με αυταπάρνηση και δυστυχώς δεν έχουμε αφιερώσει ένα στοιχειώδη χρόνο να μάθουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας με αποτέλεσμα να είμαστε έρμαιο των δικηγόρων και των δικαστικών αποφάσεων. Έχουμε δημιουργήσει ένα νομικό κώδικα στο μυαλό μας (σωστό) που δεν τον έχουμε θεσμοθετήσει. Μερικές αλήθειες.... Πράγματι ηαπόφαση Βορίδη του 2012 απαιτεί 3 προϋπολογισμούς! Ο συμβατικός προϋπολογισμός με ΕΤΑ προβλέπεται πλέον και επιβάλεται από τον Ν3919 με υπουργική απόφαση (Βορίδη) ή αναλυτικό. Πράγματι δεν υπάρχει ελάχιστη αμοιβή Η συμφωνούμενη αμοιβή είναι ελεύθερη Οι κτατήσεις ΕΤΑΑ κλπ έχουν ελάχιστο κάτω όριο Οι υπηρεσίες μηχανικού ήταν εξακολουθούν να είναι διατιμημένες σύμφωνα με το ΠΔ 696/74, Η διατίμηση αυτή είναι η νόμιμη αμοιβή και έχει άμεση σχέση με τις προδιαγραφές που υποχρεούσαι να τηρήσεις ανεξάρτητα συμφωνίας αμοιβής. Το επεγγελματικό μας δικαίωμα το διασφαλίζει μόνο το ΠΔ696/74, αν καταργηθεί που πολλοί το θέλουν ,μένουμε χωρίς αντικείμενο.! Η επίκλιση του 179 του ΑΚ είναι ένα μέσο πίεσης για την προστασία από τους εργοδοτικούς εκβιασμούς ή τους αεριτζήδες - φοροφυγάδες συναδέλφους που δεν σέβονται στοιχειωδώς τους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας. Φυσικά δεν παραχωρούμε το δικαίωμα στο ΤΕΕ, ζητάμε από το ΤΕΕ να μας προστατέψει Στο τμήμα Αττικής δυστυχώς δεν αποφασίζουμε νέους νόμους προσπαθούμε να βρούμε μια λογική να καταλάβουμε την νομοθύελλα που έχει έρθει, ζητάμε την βοήθεια όλων σας, προσπαθούμε να βρούμε συμμάχους για να τους διορθώσουμε. Μην μας πυροβολείτε.
  11. Το έργο είναι δίπλα στα κρουαζιερόπλοια, 1000 000 επισκέπτες δεν βγαίνουν από το πλοίο γιατί όπου και να πάνε στο Πειραιά ταλαιπωρούνται, αυτοί είναι οισίγουροι επισκέπτες του μουσείου!
  12. Ένας θαυμάσιος διαγωνισμός με φοβερά δύσκολο θέμα, ίσως από τους σημαντικότερους αυτή την εποχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιτέλους μια τολμηρή αρχιτεκτονική επιλογή , για να ξεφύγουμε από την μιζέρια που ζούμε. Η δεύτερη φωτογραφία αφορά το 2ο βραβείο.
  13. Το θέμα ενός Νέου Αρχιτεκτονικού κανονισμού έχει τεθεί από τον ΣΑΔΑΣ στο 11ο συνέδριο το 2011. Ο ΓΟΚ πρέπει να είναι εργαλείο (μετρικό) στα χέρια του αρχιτέκτονα ή αυτού που συνθέτει και δεν πρέπει να πολεοδομεί ή υποκαθιστά την πολεοδομική νομοθεσία. (γιαυτό και αρχιτεκτονικός) Αυτή είναι η διαφορά βάζει ο ΣΑΔΑΣ, την έχει βάλει και την έχει εκφράσει επίσημα αλλά αγνοήθηκε ως συνήθως γιατί βλάπτει την γραφειοκρατία και την διαπλοκή. Ο κανονισμός αυτός θα βασίζεται στο επιτρεπόμενο όγκο και στην ωφέλιμη επιφάνεια και κυρίως στην ολοκλήρωση ,επιτέλους, των πολεοδομικών μελετών (αστικς σχεδιασμός) Η δυσκολία είναι νομική, κυρίως στην κατάργηση (ή τον συσχετισμό) της έννοιας του ΣΔ με τις γνωστές οικονομικές και γραφειοκρατικές επιπτώσεις. Μακάρι αυτή η πρωτοβουλία να μπορέσει κάτι νέο.
  14. Πρίν βγάλουμε συμπεράσατα και χαρακτηρίζουμε συντεχνειακά κάποια θέματα ας δούμε την νομοθεσία από το 1929 και πέρα. Ας δούμε και τις ευθύνες που υπάρχουν με το 256 του ΑΚ . Αν είναι επικίδυνο, ξέρουμε τις ευθύνες μας από τη στιγμή που το διαπιστώνουμε? ή πετάμε πυροτενήματα! Πιθανόν να μην είναι κατανοητό τι είναι τα αρχιτεκτονικά που δεν εξαιρούνται ποτέ. Η σύνταξη σχεδίων για την τακτοποίηση αποτελεί καταγραφή μιας υφιστάμενης κατάστασης και όχι μελέτη, σε αντίθεση με την στατική επάρκεια που είναι μελέτη και ανάληψη ευθύνης. Πως κάνεις μελέτη σε ένα κτήριο που νομικά δεν αναγνωρίζεται? Εκεί πρέπει να προστατευτούν και ΠΜ και αρχιτέκτονες και όλοι. Φυσικά να προχωρήσει άμεσα η ταυτότητα που θα αφορά κτήρια που έχουν νομική υπόσταση..
  15. Προς SIRADRAB και ΚΑΝΑ Συμφωνώ στα περισσότερα, αλλά για να έχεις απλοποιημένη πολεοδομική νομοθεσία και απλοποιημένο ΓΟΚ (με έναν όγκο κλπ), πρέπει να έχεις ολοκληρωμένες πολεοδομικές μελέτες, δηλαδή Μελέτες Αστικού Σχεδιασμού που φτάνουν σε κλίμακα μέχρι 1/200-500. Ολα τα κράτη που ρωτάμε πως κτίζουν τις έχουν και πάνω σε αυτές δουλεύουν από χρόνια. Το κράτος και τα κόμματα δεν τις αποφασίζουν και δεν τις προτείνουν γιατί έχουν πολιτικό κόστος. Άλλωστε με σαφείς νόμους δεν δικαιολογείται γραφειοκρατία... και εξυπηρέτηση. Ας γίνουν αυτά και τότε είναι εφικτές πολλές προτάσεις. Τελικά αυτοί που διαφωνούν με τον ΣΑΔΑΣ και πιθανόν καλά κάνουν, συμφωνούν με την ανακοίνωση ή όχι ? θέλουν να μην διορθωθεί τώρα τίποτα? Γιατί τα λένε εδώ και όχι εκεί που πρέπει?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.