Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ParryHoter

Members
  • Περιεχόμενα

    15
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by ParryHoter

  1. Νίκο από ότι κατάλαβα ψάχνεις για συγκεκριμένο μοντέλο. Ψάξε για 'capacity tables' του μοντέλου σου, η technical data/datasheet. Εναλλακτικά απευθείας επικοινωνία με την εταιρεία ή τον αντιπρόσωπο.
  2. Οκ, δεν γίνονται, απλά ψάχνω το κατά πόσο έγκυρο θα είναι ένα ΠΕΑ που θα βγει τώρα, πριν βγει η αναβολή. Πήρα τηλ. στον σύλλογο μας και μου είπαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα -αλλά- θα επικοινωνήσουν πάλι για 100% απάντηση . Προφανώς θα το κάνω το πιστοποιητικό, αλλά ψάχνω και για μια παραπάνω πληροφόρηση καθώς ελλάδα είμαστε
  3. Καλά τα λέει ο nvel , και πάλι όμως δεν μπόρεσα να βρω κάτι (έψαξα πχ για daikin emura). Νίκο 'compressor performance map' λέγεται αυτό που ψάχνεις. Είναι το διάγραμμα του συμπιεστή για συγκεκριμένο ψυκτικό, και έχει πάνω καμπύλες σε σχέση με διάφορες παραμέτρους. Δεν γνωρίζω τον ελληνικό όρο και δεν κατάφερα να βρω κάτι με πρόχειρο ψάξιμο. Θα προσπαθήσω να σκανάρω ένα που έχω και να το ανεβάσω. edit: 1 - φαντάζομαι ο καλύτερος τρόπος να βρεις κάτι είναι απευθείας επικοινωνία με τον κατασκευαστή 2- Πρόκειται για ψύκτη πάλι, όχι κλιματιστικό, ισχύος τυπικά 15-20 KW. Στο πάνω μέρος είναι η κατανάλωση και παρατηρούμε πως για σταθερές συνθήκες, όταν η 'έξω' θερμοκρασία ανεβαίνει 10 βαθμούς, η κατανάλωση αυξάνει περίπου 1 KW.
  4. Με μια γρήγορη ματιά στο google, δεν μπόρεσα να βρω κάποιο σχετικό διάγραμμα ή πίνακα.. πάντως το κάθε ψυκτικό έχει διαφορετικές σχέσεις μεταξύ των COP, εξωτερικής θερμοκρασίας, εσωτερικής θερμοκρασίας και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης για συγκεκριμένο κλιματιστικό είναι μάλλον χλωμό πως ο κατασκευαστής θα δίνει τέτοια διαγράμματα (με κάθε επιφύλαξη αυτό, δεν έψαξα αρκετά) Η γενική αρχή, όπως αναφέρει και ο συνάδελφος είναι πως όσο μειώνεται η διαφορά μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας το COP αυξάνεται. Ένα παράδειγμα που έχω πρόχειρο μπροστά μου από σχετικό βιβλίο (αναφέρεται σε μηχάνημα ψύξης, όχι κλιματιστικό, άλλα είναι ενδεικτικό): Για το R134a ψυκτικό, και σταθερή θερμοκρασία συμπύκνωσης (=εξωτερική θερμοκρασία ή θερμοκρασία του πύργου ψύξης π.χ.) στους 40 βαθμούς και όλες τις άλλες παραμέτρους ίδιες, άυξηση της 'μέσα' θερμοκρασίας (θερμοκρασία ψυκτικού θαλάμου για το παράδειγμα) από -5 σε 5 βαθμούς, οδηγεί σε άυξηση του COP κατά 35,3% . Επίσης αν αφήσουμε σταθερή την μέσα θερμοκρασία στους -5 και πάμε από 40 σε 45 στην 'έξω' το COP μειώνεται κατά 16%. Δυστυχώς δεν έχω περισσότερο σχετικό παράδειγμα έτοιμο, που να αφορά κλιματιστικό και θερμοκρασίες πχ 25 μέσα 35 έξω για καλοκαίρι, αλλά χοντρικότατα παίρνει κανείς μια εικόνα .
  5. Καλησπέρα και από μένα, Γνωρίζει μήπως κανείς κάτι νεότερο; Μου έτυχε το 1ο ΠΕΑ σήμερα και δεν έχω βγάλει άκρη ακόμα. Αν καταλαβαίνω σωστά, ο λόγος για τον οποίο 'λέγεται' πως δεν παίζει να ξεκινήσει η εφαρμογή των επιθεωρήσεων θέρμανσης/κλιματισμού είναι επειδή δεν έχει ανοίξει ακόμα η 'ειδική μερίδα του Αρχείου Επιθεωρήσεως' που αναφέρεται στην ΤΟΤΕΕ 4 ;; Συνεπώς δεν μπορεί να αποδοθεί καν αριθμος πρωτοκόλλου ; (Γιατί κατά τα άλλα βλέπω πως η διαδικασία είναι πλήρως ορισμένη στην ΤΟΤΕΕ 4, ενώ ο νόμος 4122/13 προβλέπει την υποχρέωση) Από την στιγμή λοιπόν που υπάρχει υποχρέωση από νόμο για 'προσκόμιση' της έκθεσης επιθεώρησης θέρμανσης/κλιματισμού, πως μπορούμε να βγάλουμε έγκυρο ΠΕΑ χωρίς αυτήν ;; Επίσης τι σημαίνει πάλι αυτή η προσκόμιση, που προσκομίζουμε δηλαδή την έκθεση (έστω αν ήταν έτοιμη η πλατφόρμα και μπορούσαμε να την βγάλουμε) Ευχαριστώ εκ των προταίρων !
  6. Σχεδόν από την αρχή του χρόνου είχε αναφερθεί ότι θα έβγαινε ένα πρόγραμμα (το 2 στην λίστα στο 1ο λινκ), αλλά ακόμα τίποτα. http://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=471 Η πιο πρόσφατη πληροφόρηση είναι παρακάτω.. δεν ξέρω από που προέρχονται οι πληροφορίες, επειδή όμως αναφέρονται σε διάφορα σαιτ ίσως έρθει τελικά το πρόγραμμα σχετικά σύντομα. http://www.e-dimosio.gr/epichirimatikotita/10-000-evro-se-anergous-gia-ti-diki-tous-epichirisi/
  7. Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί και αλλού, αλλά φαίνεται πως έκαναν μια ταξινόμηση στο ΤΕΕ από την εποχή που έγινε το πρώτο ποστ. Επειδή έτυχε να το ψάξω σήμερα είπα να το ποστάρω για όποιον δεν το γνωρίζει . Πολύ υλικό και ταξινομημένο . http://portal.tee.gr/portal/page/portal/library/DIGITAL_LIBRARY
  8. @Kane αναφέρει κάτι για προκαταβολή (νομίζω ακόμα και για το 100% της επιχορήγησης) αλλά θέλει εγγυητική επιστολή. Γενικά ο οδηγός του προγραμμάτος δεν είναι πολύ μεγάλος/περίπλοκος και βρίσκεις γρήγορα το κομμάτι που σε ενδιαφέρει. Το ελάχιστο όριο είναι τόσο φαντάζομαι (σε συνδυασμό με το 50% επιχορήγησης) για να αναγκάσουν τον κόσμο να ρίξει χρήμα στην αγορά. Γιατί ακριβώς είναι δίκαιο ? Επειδή σε εποχή κρίσης και έλλειψης ρευστότητας στις μικρές επιχειρήσεις σου λένε πως όποιος -ήδη- τα παει καλά θα πάρει και τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις ? Αν δεν έχεις 10.000 διαθέσιμα (γιατί για να πάρεις δάνειο τέτοια εποχή μάλλον αστείο ακούγεται) δεν σε αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάτι που προσωπικά δεν με ενθουσιάζει κιόλας. Προφανώς έχει την χρησιμότητά του το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα επωφελήσει πολλούς, αλλά σίγουρα δεν είναι για τους (πολλούς) νέους και όσους είναι στα όρια κλεισίματος.
  9. http://www.microgenerationcertification.org/consumers/product-search Αγγλία τουλάχιστον από όσο γνωρίζω επιδοτούν τα κέρατά τους, όσον αφορά την θέρμανση !!!
  10. Ίσως να μην φταίει η μόνωση, αλλά ο κακός εξαερισμός των χώρων και η συσσώρευση υδρατμών μέσα στο σπίτι. Βέβαια σε τέτοια περίπτωση λογικά θα έπρεπε να φαίνεται υγροποίηση και σε άλλα σημεία, παράθυρα πχ . Όπως αναφέρεται και στο παρεμφερές θέμα με την αντλία θερμότητας... αν ο θερμοστάτης που ελέγχει την λειτουργία της αντλίας είναι στο κάτω μέρος του δοχείου (ή στο ίδιο σημέιο με την επιστροφή του νερού απο το σπίτι) τότε είναι αναμενόμενο να λειτουργεί η αντλία συχνά, ανάλογα και με τον χρόνο λειτουργίας του θερμοστάτη των χώρων. Το πρόβλημα είναι ακόμα χειρότερο αν ο θερμοστάτης στο δοχείο είναι ρυθμισμένος σε 'μεγάλη' θερμοκρασία. Νομίζω μπορεί απλά να γυρίσει την εξωτερική μονάδα από την άλλη μεριά (η οποία υποθέτω είναι ελέυθερη από εμπόδια), έτσι ώστε ο κρύος άερας να φυσάει προς το κενό .
  11. Αυτό δεν μου ακούγεται πολύ σωστό.. ειδικά αν η επιστροφή του νερού από το σπίτι καταλήγει και αυτή στο κάτω μέρος του δοχείου. 50 βαθμοί στο κάτω μέρος του δοχείου σημάινει πολυ μεγαλύτερη θερμοκρασία στο πάνω, από όπου και φαντάζομαι παίρνουν νερό τα σώματα, ανάλογα και το ύψος του δοχείου βέβαια. Αυτό τελός πάντων δεν είναι και τόσο πρόβλημα αφού υπάρχει κυκλοφορητής με θερμοστάτη χώρου. Νομίζω όμως ότι υπάρχει πρόβλημα με το κάτω μέρος του δοχείου, καθώς με το που λειτουργήσει ο κυκλοφορητής και πέσει η θερμοκρασία στο κάτω μέρος στους 45, η αντλία θα λειτουργήσει. Συνεπώς ενώ θα υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα αρκετά θερμού νερού στο πάνω-μεσαίο τμήμα του δοχείου, αρκετό για τα σώματα, η αντλία θα δουλέψει για να θερμάνει το κάτω μέρος που δεν μας χρειάζεται. Στην ουσία δηλαδή αναιρείται ο ρόλος του πολύ μεγάλου δοχείου και της λογικής της αποθήκευσης ενέργειας το βράδυ. Το αποτελέσμα είναι η αποθήκευση ενέργειας και την ημέρα, χωρίς αυτό να χρειάζεται, κάτι που ίσως εξηγεί και τις πολές ώρες λειτουργείας κατά την ημέρα, όπου και φαντάζομαι το σύστημα ( κυκλοφορητής) ειναι ρυθμισμένο να δουλέυει περισσότερες ώρες. Εάν γίνεται να ανέβει ψηλότερα ο αισθητήρας θα βοηθούσε πιστέυω στην ορθότερη αξιοποίηση του συστήματος. Εάν δεν γίνεται, ίσως θα βοηθούσε η τοποθέτηση της επιστροφής από το σπίτι ψηλότερα, ώστε η μείωση της θερμοκρασίας να 'αργεί' να φτάσει στον αισθητήρα. Δεν ξέρω αν συμφωνούν και οι συνάδελφοι με τα παραπάνω.. με κάθε επιφύλαξη όλα, καθώς είμαι νέος στο επάγγελμα! ----edit: Ξαναδιαβάζοντας λίγο όλα τα μηνύματα, πιστεύω συμβαίνει ακριβώς αυτό που περιγράφω παραπάνω... σαν 3η επιλογή ίσως η απλόυστερη.. είναι να ρυθμιστεί ο θερμοστάτης σε θερμοκρασία μικρότερη των 45.. το πόσο μικρότερη θα βρεθεί με διάφορες δοκιμές, με στόχο πάντα το να μην δουλέυει η αντλία εκτός νυχτερινού ωραρίου, ενώ φυσικά διατηρείται ο χώρος στην επιθυμητή θερμοκρασία.
  12. Μία ερώτηση λίγο εκτός θέματος.. γιατί να μην δουλέψει η αντιστάθμιση αν υπάρχει δοχείο αδρανείας ?
  13. Έχεις δίκιο δεν το έγραψα και πολύ καθαρά, αναφέρομαι στο παράδειγμα με την μεγάλη πολυκατοικία και τις διαφορετικές ανάγκες των διαμερισμάτων (αν κατάλαβα και εγώ σωστά). Το δοχείο αδρανείας φαντάζομαι λειτουργεί σαν μαξιλάρι και αποδεσμεύει την αντλία από τις στιγμιάιες ανάγκες των διαμερισμάτων. Δεν έχω κάποια εμπειρία πέρα από τις σπουδές στο θέμα, αλλά μου ήρθε σαν ιδέα .
  14. Αναφορικά με την αντλία θερμότητας ως λύση για πολυκατοικία-διαμερίσματα με έντονα διαφορετικές ανάγκες, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: εκτός από την λύση με ξεχωριστές αντλίες θερμότητας, θα μπορούσε ίσως να δουλέψει και ένα σύστημα με ένα αρκετά μεγάλο δοχείο αδρανείας ? Ευχαριστώ!
  15. Η λογική με το μπουρί είναι σίγουρα σωστή, αλλά όπως αναφέρθηκε, τον χειμώνα η σοφίτα θα παγώνει και αυτό πιθανώς θα έχει σαν συνέπεια τελικά να πέφτει η απόδοση αντί να αυξάνεται. Το αν θα δουλέψει υπέρ ή κατά στον -συγκεκριμένο- χώρο έχει να κάνει με το αν η ψύξη που προκαλεί η εξωτερική μονάδα 'εξισορροπείται' από το μπουρί και το ανοιχτό παράθυρο. Με άλλα λόγια, φοβάμαι οτι μετά από κάποιο χρόνο, η σοφίτα θα παγώσει τόσο πολύ που θα κρυώσει και το μπουρί το ίδιο. Πιστέυω μόνο στην πράξη μπορεί κανείς να δει αν τελικά θα δουλέψει σωστά αυτή η τοποθέτηση, αφού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (θερμοκρασία καυσαερίων, ψυκτική ισχύς της εξωτερικής μονάδας, μέγεθος παραθύρου κ.ά.) Σημειώνω επίσης εδώ αν και αυτονόητο (περισσότερο για τους ιδιώτες επισκέπτες του φόρουμ), ότι σε τέτοια περίπτωση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε μπροστά από το μπουρί να μπεί η μερία της εξωτερικής μονάδας που 'ρουφάει' αέρα !! -Πάντως, αυτό που σίγουρα θα λειτουργούσε θετικά θα ήταν η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας δίπλα σε μπουρί/καμινάδα, αλλά σε εξωτερικό χώρο (πχ ταράτσα) όπου και θα είμαστε σίγουροι πως δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την υπερβολική ψύξη του αέρα, καθώς δεν πρόκειται για κλειστό χώρο πλέον.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.