Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

dfeid

Members
  • Περιεχόμενα

    15
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Βόλος
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

dfeid's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

5

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ερώτηση προς συναδέλφους και μη Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, η εφαρμογή της ΑΑΔΕ απαιτεί από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας να δηλώσει τα χιλιοστά θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος. Αναφέρομαι σε πολυκατοικία κατασκευής του 2006 με κεντρικό σύστημα παραγωγής θερμότητας με ΦΑ. Στην εφαρμογή υπάρχει μόνο ένα πεδίο που αφορά αυτήν την καταχώρηση χιλιοστών θέρμανσης ανά διαμέρισμα, ενώ από την μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης υπολογίζονται 2 ασυντέλεστες για κάθε ιδιοκτησία, που σχετίζονται με τις πάγιες και με τις μεταβλητές δαπάνες που προκύπτουν από την χρήση (ωρομέτρηση). Γνωρίζει κανείς τι συντελεστές πρέπει να καταχωρηθούν στο σύστημα της ΑΑΔΕ ως χιλιοστά θέρμανσης;;
  2. Χρόνια Πολλά Με ενδοδαπέδια θα επιτύχεις άριστες συνθήκες θέρμανσης όχι όμως απαραίτητα και ικανοποιητική ψύξη, αυτό που στην ουσία θα έχεις θα είναι δροσισμός, και όχι ψύξη, μιας και θα πρέπει να αποφύγεις την δημιουργία συμπυκνωμάτων στο δάπεδο, εκτός και εάν υπάρξει ειδική μέριμνα στο σχεδιασμό των κυκλωμάτων. Αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με την χρήση Fan Coil Units (FCU). Το κόστος των Α/Θ ξεκινά από 3500€-4000€ και μπορεί να φτάσει και στο διπλάσιο αυτών των ανάλογα με την εταιρεία και τις δυνατότητες της. Ιδιαίτερη μερίμνα χρειάζεται στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση για την τροφοδοσία της Α/Θ, όπου ανάλογα με την ισχύ της Α/Θ μπορεί να χρειαστεί 3Φ παροχή, φυσικά υπάρχουν και 1Φ Α/Θ μικρότερης δυναμικότητας. Το κόστος της ενδοδαπέδιας να το υπολογίζεις στα 36 με 40 € /τμ και των FCU από 200 εως και 350 €/τεμάχιο. Επίσης υπολόγισε ότι θα χρειαστείς να ανυψωθείς από 6 έως 10 εκ επιπλέον της στάθμης του ορόφου σου ανάλογα με τις απαιτήσεις της λύσης που θα επιλεγεί.
  3. Καλησπέρα & Χρόνια Πολλά Με βάση την περιγραφή σου και ιδιαίτερα με την περίπτωση των προβλημάτων που παρουσιάζονται κάθε φορά που έχει έντονο κρύο, θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο λέβητας που έχεις είναι λέβητας συμπύκνωσης και αν ναι, η καμινάδα του για την απαγωγή των καυσαερίων είναι μονωμένη επαρκώς; Διότι εάν δεν είναι μονωμένη κατάλληλα η καμινάδα, πολύ πιθανόν να έχεις θέμα με τα καυσαέρια που συμπυκνώνονται και επιστρέφουν στο σώμα του λέβητα, (επειδή δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο λέβητα, δεν ξέρω και τις εσωτερικές του οδεύσεις) σε υγρή κατάσταση, και λογικά θα πρέπει να διαφεύγουν μέσω κάποιου σωλήνα παροχέτευσης στην αποχεύτεση. Οπότε σε πρώτη φάση έλεγξε την απόληξη της καμινάδας σου και την αποχεύτεση των συμπυκνωμάτων του λέβητα για το αν υπάρχει κανονική ροή ρευστών (καυσαερίων & συμπυκνωμάτων) από τις 2 εξόδους, πάντα με την προϋπόθεση οτι ο λέβητας που διαθέτεις είναι συμπύκνωσης.
  4. Αρχικά οι μηχανικοί πρέπει να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους (δλδ το ΑΦΜ) για να αναγνωριστούν ως σύμβουλοι έργου. Αυτό γίνεται στην αρχή μια φορά για κάθε σύμβουλο έργου. Στην συνέχεια καταχωρούνται στοιχεία και δεδομένα του αιτούντα - ωφελούμενου και του ακινήτου, επιλέγεται ο σύμβουλος έργου και δηλώνεται η συνεργαζόμενη τράπεζα (πόλη, υποκατάστημα, διεύθυνση άσχετα με το ενδεχόμενο της δανειοδότησης) ως ωφελούμενος στο βήμα 1, ο σύμβουλος δύναται να αναλάβει την συμπλήρωση του βήματος 2 αν επιλεχθεί. Έπειτα για το πέρασμα στο βήμα 3 πρέπει να αποδεχθεί ο ωφελούμενος όλες τις καταχωρήσεις και να ζητήσει έλεγχο πληρότητας από την κεντρική οθόνη αίτησης. Αν δεν προκύπτουν ζητήματα τότε μπορεί να γίνει η αποδοχή και το πέρασμα στο βήμα 3, όπου καταχωρούνται το ΠΕΑ και οι παρεμβάσεις με τον αντίστοιχο Π/Υ
  5. Στα παραπάνω προσθέστε οτι το υποτυπώδες εγχειρίδιο χρήσης (manual) δεν ανέφερε πως κάποιος περνούσε μια αίτηση από το βήμα (στάδιο) 2 στο 3, και ιδιαίτερα οτάν χειριζόταν την αίτηση ως σύμβουλος έργου. Χάθηκε πολυτιμός χρόνος από πολλούς συναδέλφους μέχρι να βρέθει ο τρόπος να γίνει αυτό. Το manual περιέγραφε την διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση του βήματος 2. Αύτο όμως οι εταιρίες και ίσως κάποιοι εκλεκτοί προφανώς το γνώριζαν και το αξιοποίησαν δεόντως. Μιλάμε για καθαρή νόθευση του ανταγώνισμου (αν αυτός υφίσταται!!!!) Αυτό και άλλα πολλά θα μπορούσαν να μην σύμβουν εάν υπήρχε ενημέρωση και εύλογο διάστημα για δοκιμές, αλλά στην Ελλάδα αυτά πολυτέλειες!!!! Απόδειξη του πως μπορείς να διακωμωδίσεις μια ηλεκτρονική διαδικασία και να ξεφτυλίσεις μηχανικόυς και άλλους επαγγελματίες και να ταλαιπωρίσεις κόσμο και κοσμάκη
  6. Δυστυχώς δεν σου φτάνει. Σου μετάφερω τιμές από το υπογεγραμμένο φύλλο συντήρησης καυστήρα με χειρόγραφη συμπλήρωση από την πολυκατοικία που μένω. (μια από τις λίγες πολυκατοικίες που ο διαχειριστής μεριμνά και αναρτά όλα τα τεκμήρια για λέβητα ανελκυστήρα, μέρχι και το ΙΚΑ της καθαρίστριας. κοκ) Περίσσεια αέρα 90% ... ... ... Συντελεστής λ 1,15 ... ... Απόδοση 89% Κανονικά υπογεγραμένο και σφραγισμένο απο αδειούχο εγκαταστάτη συντηρητή. Εαν με 90% περίσσεια αέρα έχεις λ 1,15 & 89% απόδοση τότε μπορείς να λάβεις το ρίσκο και να βασιστείς σε αυτά. Πολυ δε περισσότερο να τα καταγράψεις στα έντυπα ενεργ. επιθεώρησης, που ο ενεργ. επιθ. να τηρεί στα αρχεία μάζι με τα υπόλοιπα τεκμήρια. Από την άλλη, σε επιθεώρηση διαμερίσματος πολυκατοικίας με κεντρική θέρμανση εάν ένας θέλει να πουλήσει διαμέρισμα ποιος αναλαμβάνει το κόστος καυσανάλυσης; (όχι επιθεώρησης λέβητα!!) Ο ίδιος ή όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας; Οσο για την μέτρηση παρουσία σου είναι ότι καλύτερο αλλά όχι πάντα εφικτό.
  7. Για την ακρίβεια χρειάζεται το έντυπο που εκτυπώνει ο αναλυτής καυσαερίων και επισυνάπτεται στο φύλλο ελέγχου συντήρησης του καυστήρα και όχι η απλή χειρόγραφη συμπλήρωση του φύλλου συντήρησης απο αδειούχο συντηρητή. Ενοείται η ημερομηνιες από το έντυπο του αναλυτή και στο φυλλό συντήρησης θα πρέπει να ταυτίζονται.
  8. Ανακοινώθηκαν και νεοί προσωρινοί ενερ. επιθεωρητές. Για την ακρίβεια δεν ανακοινώθηκαν αλλά συμπεριληφθηκαν στην λίστα των αρχικών 417 χωρίς ακόμη να έχει αναρτηθεί η απόφαση της υπουργού στο Διαυγεια. Προφανώς κάτω από την πίεση που δέχθηκαν δεν θα είναι και τόσο τυπικοί..
  9. Η αρνητική τιμή στην γραμμική θερμοπερατότητα σημαίνει ουσιαστικά οτι δεν έχεις απώλειες θερμοροής αλλά μείωση αυτών απο την επιλογή της εξωτερικής θερμομόνωσης Για την επιλόγη του συντελεστή Ψ σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξεις μεταξύ του πινακα 15 υποενότητες 3, 4, 5, 6 & 7 ή στις περπιτώσεις που εμφανίζονται στις σελ. 80-88, χωρίς να αναγνωρίζεται ευκρινώς η περίπτωση που σε ενδιαφέρει.
  10. Μα νομίζω οτι στη μελέτη γίνεται ρητή αναφορά σε καυστήρα Φ.Α. Εν μέσω χάους είναι άδικο πυροβολούμε συναδέλφους που σκοπό έχουν να αποσαφηνίσουν κάποια σημεία της ενεργειακής μελέτης, έστω και μετα την αναγνώριση του κόπου τους. Η λίστα των παρατηρήσεων μπορεί να μεγαλώσει πιθανώς και άλλο, αλλά εδώ και σχεδον ένα μήνα μετά την ανάρτηση της στο δίκτυο εμείς δεν έχουμε προσέξει πολλά σημεία, (που όμως για μερικά από αυτά κάνουμε σχετικές παρατηρήσεις) πως μπορόυμε να ψέξουμε κάποιους άλλους συναδέλφους που κάτω από μεγάλη πίεση χρόνο ετοιμάσαν αυτό το υλικό που δίνει πλήθος, άλλα όχι φυσικά και το σύνολο, των απαντήσεων που όλοι θα θέλαμε. Συγχαρητήρια σε αυτούς που δούλεψαν για αυτό, τους αξίζουν πραγματικά!!! Μείνετε στη ουσία και όχι στους τύπους, δεν υποβλήθηκε φάκελος ΟΑ ένα υποδειγμα ΜΕΑ αναρτήθηκε!!!.
  11. Η πρώτη με τις 2 τελευταίες παραγράφους έρχονται σε αντίφαση, καθώς σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ ισχύει: Στο άρθρο 12 του ΚΕΝΑΚ αναφέρεται ότι δικαίωμα υπογραφής της μελέτης ενεργειακής απόδοσης κτιρίου έχουν οι νομιμοποιούμενοι, μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, να υπογράφουν τις αντίστοιχες μελέτες (αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτες Η/Μ εγκαταστάσεων). Επισημαίνεται ότι η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης συνυπογράφεται από δύο ή περισσότερους μηχανικούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Με Απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ τροποποιείται το άρθρο 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΦΕΚ 380/Δ/1997) ως προς τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρικά, ψύξη/κλιματισμό) και επεκτείνεται για όλα τα κτίρια με συνολική επιφάνεια άνω των πενήντα (50) τ.μ. Αρά πως οι ειδικότητες ΑΜ, Χωρ.Μ, ΑΤΜ, ΠΜ θα καλύψουν τα Η/Μ και πως οι ΜΜ και ΗΜ θα υπογράψουν τα αρχιτεκτονικά κομμάτια της ΜΕΑ. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος με τις πηγές της χθεσινής (4/11) ενημέρωσης; Είναι λίγο δύσκολο να ισχύσει εν τέλει κάτι τέτοιο!!! Εξάλλου οι Χωρ.Μ και ΑΤΜ έχουν δικαίωμα υπογραφής μελέτης θερμομόνωσης; (Ρωτάω γιατί δεν γνωρίζω)
  12. [@antonella;227515] Έχοντας ασχοληθεί λίγο και έχοντας διαβάσει τα σχετικά περί ΚΕΝΑΚ μου έχουν γεννηθεί κάποιες απορίες τις οποίες και παραθέτω. 1) Το λογισμικό του ΤΕΕ είναι απαραίτητο τόσο για την ενεργειακή μελέτη όσο και για την ενεργειακή επιθεώρηση. Για την μελέτη χρησιμοποιείται το «ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ ΜΕΛΕΤΗ» ενώ για την επιθεώρηση το «ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ». Το «ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ» απαιτεί εισαγωγή αρχείου .xml το οποίο το εξάγουν τα εμπορικά προγράμματα. Σωστά μέχρι εδώ; Ερώτηση: Το αρχείο .xml είναι απαραίτητο ή μπορείς απλά να εισάγεις τα δεδομένα με το χέρι αφού τα έχεις υπολογίσει; Το «ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ ΜΕΛΕΤΗ» δεν απαιτεί αρχείο .xml, σωστά; Η εισαγωγή των δεδομένων γίνεται χειροκίνητα; Απάντηση Το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ (ενερ. επιθεώρηση) απαιτεί αρχείο xml που λαμβάνει ο επιθεωρητής οπό τον serer του ΥΠΕΚΑ όταν καταχωρήσει τα στοιχειά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του προς επιθεώρηση κτηρίου, και δεν λαμβάνεται από κανένα εμπορικό πρόγραμμα.Ο επιθεωρητής στην ουσία δουλεύει με το αυτό αρχείο xml καταχωρώντας όλα τα στοιχεία κελύφους και Η/Μ συστημάτων, και όταν τελειώσει την καταχώρηση το κάνει upload στον server του ΥΠΕΚΑ για να εκδοθεί το πιστοποιητικό, το οποίο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον επιθεωρητή για σφράγισμα και παράδοση στο ιδιοκτήτη Το ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ ΜΕΛΕΤΗ δεν απαιτεί κανένα αρχείο εισαγωγής απλώς καταχωρούνται τα στοιχεία όπως απαιτούν οι ΤΟΤΕΕ για βοηθήσει τον μελετητή να κάνει τις επιλογές. 2) Γενικεύοντας το παραπάνω, η αγορά ενός εμπορικού προγράμματος είναι απαραίτητη τόσο για την ενεργειακή μελέτη όσο και για την ενεργειακή επιθεώρηση; Στο site μιας εκ των εταιριών που διαθέτουν τέτοιο πρόγραμμα αναφέρεται ότι το λογισμικό του ΤΕΕ χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ενεργειακής κατάταξης και μόνο ενώ οι υπολογισμοί για τη θερμομόνωση του κτιριακού κελύφους που απαιτούνται στη μελέτη ενεργειακής απόδοσης δεν εκτελούνται από το λογισμικό αυτό. Αυτό όντως ισχύει; Και αν ναι, ισχύει και για την ενεργειακή μελέτη και για την ενεργειακή επιθεώρηση; Για την επιθεώρηση δεν απαιτείται κανένα επιπλέον λογισμικό επί της διαδικασίας εξάλλου η θερμομόνωση του κτιριακού κελύφους δεν απαιτείται στην επιθεώρηση παρά μόνο η κατάταξη, όπως και οι ίδιες οι εταιρίες αναφέρουν αλλά εντέχνως και σκοπίμως εμπλέκουν την επιθεώρηση με την μελέτη. Για την μελέτη (ΜΕΑ) τα λογισμικά των εταιριών είναι υποχρεωμένα να ενσωματώσουν την μηχανή υπολογισμών του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, μπορούν όμως να διαφοροποιηθούν στον τρόπο εισαγωγής των δεδομένων της μελέτης (γεωμετρία κτηρίου, συστήματα Η/Μ κοκ) 3) Στο λογισμικό του ΤΕΕ για την ενεργειακή μελέτη πρέπει να ορίσουμε το κτίριο μας ως έχει καθώς και το κτίριο αναφοράς. Από όσο το έψαξα, το λογισμικό σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις σενάρια αλλά δεν αναφέρει κάπου πώς να εισάγεις το κτίριο αναφοράς... ή τουλάχιστον δεν το βρήκα εγώ. Συνεπώς, πρέπει να τρέξουμε το πρόγραμμα 2 φορές; Μια για το κτίριο μας ως έχει και μια για το κτίριο αναφοράς; Και μετά πώς τα συγκρίνουμε; Ή είμαι τελείως λάθος; Απάντηση Το κτήριο αναφοράς κτίζεται παράλληλα και εσωτερικά με το υφιστάμενο ή το προς μελέτη κτήριο (εξάλλου έχει την ίδια γεωμετρία και χαρακτηριστικά με το μελετούμενο -υφιστάμενο κτήριο) απλά τα δομικά του στοιχεία και τα Η/Μ έχουν συγκεκριμένες τιμές (θερμοπερατότητα αποδόσεις κλπ). Παράλληλα γίνεται και ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας του κτιρίου αναφοράς άρα εμμέσως και του προς μελέτη κτηρίου. Οπότε δεν χρειάζεται να τρέξεις το πρόγραμμα 2 φορές όπως ενδεχομένως να έκανες στο EPA-NR 4) Έχω μια νέα κατοικία περίπου 65τμ η οποία προορίζεται για εξοχική και συγκεκριμένα θερινή κατοικία. Συνεπώς, ο ιδιοκτήτης, και δικαίως, δεν θέλει να βάλει θέρμανση. Επίσης, λιγότερο δικαίως, δεν θα έβαζε ούτε κλιματιστικά ούτε ηλιακό σε αυτή τη φάση λόγω οικονομικής κρίσης!! Καταλαβαίνω ότι πλέον χωρίς ηλιακό δεν γίνεται να βγει Β το κτίριο. Δεκτό. Αλλά αυτή η τροποποίηση του άρθρου 25, για την οποία ακόμα δεν υπάρχει καν υπουργική απόφαση (!!!) αλλά αναφέρεται μόνο στην εγκύκλιο, απαιτεί να γίνουν μελέτες θέρμανσης ΚΑΙ ψύξης και μάλιστα να εφαρμοστούν κιόλας υποχρεωτικά; Παράλογο; Απάντηση Ίσως η λύση των Α.Θ. με υψηλό COR ή EER καλύψει ενδεχομένως την κατάσταση. Για το παράλογο είναι κάτι που θέλει συζήτηση. Καθώς το ίδιο παράλογο καλούνται να το εφαρμόσουν ή το έχουν εφαρμόσει ήδη όλες οι χώρες της ΕΕ μεσογειακές και μη. 5) Έχω και μια ακόμα περίπτωση μιας κατοικίας περίπου 200τμ στην οποία ο ιδιοκτήτης θα έβαζε πέτρα εξωτερικά για να «κερδίσει» τμ στην κατασκευή... Άρα με τα προηγούμενα δεδομένα θα βάζαμε τούβλο, μόνωση ανάμεσα και πέτρα εξωτερικά. Τώρα όμως για να γίνει αυτό απαιτείται τεράστιο πάχος μόνωσης (δεν το έχω υπολογίσει ακόμα αλλά αναμένεται μεγάλο). Επειδή είμαι νέα στο επάγγελμα και έπεσα πάνω στις αλλαγές και έχω μπερδευτεί αρκετά, μήπως μπορεί κάποιος να μου προτείνει καμια ιδέα για το πώς να το αντιμετωπίσω έτσι ώστε να μην αυξηθεί πολύ το πάχος και το κόστος; Απάντηση Η προσοχή σε τέτοιου ε'ίδους κατασκευές θα πρέπει να δοθεί στις θερμογέφυρες, το μεγαλύτερο πάχος μόνωσης είναι κάτι αναγκαίο (κακό ως προς τον ωφέλιμο χώρο) το οποίο όμως στην διάρκεια ζωής του κτηρίου θα βγάλει πολλές φορές τα λεφτά του. 6) Νότια ανοίγματα: Αν δεν μπορείς να έχεις ΚΑΘΟΛΟΥ λόγω ορίων οικοπέδου κλπ τι κάνεις; Επίσης, η λύση του να τοποθετήσεις το κτίριο αλλού στο οικόπεδο δεν παίζει... Απάντηση Εαν λόγω ορίων οικοπέδου δεν δύναται να έχεις νότια ανοίγματα απλά δεν θα έχεις, καθώς αυτό από μόνο του στοιχειοθετεί την απουσία νότιων ανοιγμάτων (αιτιολογική έκθεση) και θα έχεις καλύτερη μόνωση και κουφώματα. Νομίζω να βοήθησα
  13. Μετά την 11/1/2011 (και εφόσον έχει συγκροτηθεί το μητρώο των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών) θα απαιτείται ενεργειακή επιθεώρηση, η οποία θα μπορεί να γίνει στο διαμέρισμα που ενδιαφέρεσαι να πουλήσεις ή στο κτήριο ολόκληρο. Στην δεύτερη περίπτωση η ενεργειακή απόδοση του κτηρίου θα επιμερίζεται και στα διαμερίσματα του.
  14. Ενεργειακή μελέτη με το EPA-NR δεν μπορεί να κατατεθεί στην πολεοδομία. Και αυτό οχι γιατί δεν έχει περάσει το BESTEST αλλά γιατί δεν μπορεί να στήσεις το κτήριο αναφοράς όπως η ενεργειακή μελέτεη απαιτεί. Το EPA-NR δεν μπορέι να κάνει έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας (να υπολογίσει και να ελέγξει το μέσο συντελεστή θερμοπερατότητας εαν εμπίπτει στο όρια που θέτει ο ΚΕΝΑΚ).
  15. @kcher Πώς μπορώ εγώ σαν μηχανολόγος να πάω να πιστοποιήσω τοίχους Trombe που τους έχει μελετήσει ένας από τους παραπάνω συναδέλφους Εχοντας δουλέψει ερευνητικά και επαγγελματικά με την διαστασιολόγηση και την βελτιστοποίηση αντιστοίχων κατασκευών (Παθητικά ηλιακά συστήματα, ηλιακές καμινάδες, τοίχοι Τrombe, θερμοσιφωνικά συστήματα)ε δώ και στο εξωτερικό θα μπορούσα άνετα να ισχυριστώ ότι τα απαραιτητα γνωστικά αντικείμενα που χρειάζεται κάποιος για τα σχεδιάσει είναι συνδυασμός μαθημάτων μηχανολογίας (ρευστομηχανική, μεταδοση θερμότητας, ηλιακή τεχνική, θερμοδυναμική καθαρών ουσιών και μιγμάτων, και αεροδυναμική). Δηλάδη όταν αυτά τα συστήματα σχεδιάζονται για παραγωγή ενέργειας είναι άκρως μηχανολογικά ενώ όταν ενσωματόνται στις κατοικίες και τα κτήρια, δεν είναι; Η μελέτη της ενεργειακής συμπεριφοράς του κέλυφους σε συνδυασμό με τα συστήματα HVAC είναι αντικείμενο των παραπάνω βασικών γνωστικών αντικειμένων (συν ΘΨΚ και Φυσικές & Χημικές διεργασίες) και φυσικά δεν έχει να κάνει ούτε με την στατική του κτηρίου, αλλά ούτε και με την μορφοδομή της κατασκευής, που ούτως ή άλλως είναι αντικείμενο άλλων ειδικότήτων. Η μόδα γύρω από την λέξη ενέργεια καθιστά το αντικείμενο αυτό σήμερα πολυσυνεργατικό και τόπο συνέρευσης πολών ειδικότητων, παλαιότερα όμως κάποιες ειδικότητες δεν ήξεραν ξεχωρίσουν την διαφορά του kW από την kWh. Όσο για την δεκαετία είναι σίγουρο πως ένας απόφοιτος τμήματος μηχανολόγων μηχανικών ξέρει πολύ περισότερα περι ενέργειας και ενεργειακής επιθεώρησης από έναν χωροτάκτη, τοπογραφο και πολ. μηχανικό και άλλες σχετικές και μη ειδικότητες με εμπειρία 10ετίας και άνω.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.