Jump to content

L-Nikos

Core Members
 • Posts

  207
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Recent Profile Visitors

791 profile views

L-Nikos's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Dedicated Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

16

Reputation

 1. Καλησπέρα, νομίζω ότι αυτό το topic είναι το πιο κοντινό. υπάρχει κάπου στον κανονισμό αερίου, όπου αναφέρεται ελάχιστη οριζόντια απόσταση μεταξύ καμινάδας λέβητα αερίου και καμινάδας τζακιού; Μου ζήτησαν από την ΕΔΑ να διευκρινίσω την απόσταση μεταξύ των δύο και δεν το έχω δει κάτι στον κανονισμό. Ευχαριστώ.
 2. Καλησπέρα, με βάση τα παραπάνω, υπάρχει κάπου στον κανονισμό αερίου, όπου αναφέρεται ελάχιστη οριζόντια απόσταση μεταξύ καμινάδας λέβητα αερίου και καμινάδας τζακιού; Μου ζήτησαν από την ΕΔΑ να διευκρινίσω την απόσταση μεταξύ των δύο και δεν το έχω δει στον κανονισμό.
 3. Καλημέρα, ήταν Ζώνη 1, λάθος το διάβασα! Επίσης, ύστερα από ψάξιμο είδα, ότι είχα αφήσει μια μεσοτοιχία χωρίς να γράψω τα τ.μ. της... Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση.
 4. Έχω δοκιμάσει διάφορα.. Ψάχνω σειρά-σειρά μήπως έχω τίποτα λάθος στη συμπλήρωση.
 5. Με αυτές τις "μόντες" συνήθως μου λειτουργεί. Τώρα όμως τρέχω ένα, που βγάζει "περίεργες τιμές" αλλά δεν αναφέρει διείσδυση ή κουφώματα. Απλά λέει σφάλματα στο "Κτίριο 1", που δεν υπάρχει, γιατί δεν έχω βάλει ακόμα σενάριο. Ξέρει κάποιος τί άλλο μπορεί να φταίει; Έχω βάλει ανοίγματα στο ΜΘΧ και διείσδυση στο ΜΘΧ και έχω τσεκάρει και τις έξτρα γραμμές σε κέλυφος και συστήματα και φαίνονται όλα ΟΚ.
 6. Τώρα είδα ότι το έχετε συζητήσει, οπότε μπορεί να έχουν ειπωθεί αυτά που έγραψα.
 7. Το βγάζει σαν σφάλμα κάτι φορές, κάνε μια δοκιμή με επιφάνεια ανοίγματος 0.001τμ ή/και μια πολύ μικρή διείσδυση. Απλά αυτό που περιγράφεις, θέλει ως διαχωριστική με U=2.00 την υπερυψωμένη πλάκα, μετά περιγραφή του ΜΘΧ κάτω από αυτή την πλάκα (στο πεδίο που περιγράφεις τον ΜΘΧ), δηλαδή τοίχους με ύψος 0.5μ πάνω από το έδαφος (υπερύψωση) και όσο ύψος κρίνεις για τοίχους κάτω από το έδαφος (εγώ βάζω συνήθως 1μ) και μετά, την πλάκα του MΘΧ (προς έδαφος) με U=4.50. Αν θεωρείς ότι δεν κατεβαίνει το τοιχίο κάτω από το έδαφος, τότε βάζεις μόνο το 0.5μ. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ για μονοκατοικία με πλάκα προς μπάζωμα.
 8. Καλησπέρα, με βάση τα παραπάνω και επειδή έτυχε και σε δικό μου πελάτη, γνωρίζει κάποιος ποιό είναι το πρόστιμο, αν είναι κοινό για όλους ή σχετίζεται με τον αριθμό των εγκαταστάσεων, τη δραστηριότητα κτλ; Ευχαριστώ.
 9. Καλησπέρα, Αν είναι σωστές και οι θερμογέφυρες δε μου φαίνεται πολύ παράλογο να βγάζεις Α, το "άνετα" μου κάνει λίγο εντύπωση. Βέβαια, έχεις και αρκετά μεγάλη επιφάνεια πάνελ, οπότε βοηθάει και αυτό. Στην πραγματικότητα, από άποψη χρήσης γύρω στα 3+τμ με 200lt δοχείο, το θεωρώ αρκετό. Όσον αφορά στα κλιματιστικά, σε περίπτωση που έχω κλιματιστικό σε κάθε χώρο, εγώ τα βάζω Β. Σύμφωνα με την παράγραφο που παραθέτεις. Πάντως, κατασκευαστικά, για να μην βάλεις τόσο τεράστιο ηλιακό, τσέκαρε κλιματιστικά με μεγαλύτερο COP-EER, θα βρεις αρκετά σε νορμάλ τιμή και νομίζω θα ισοσταθμίσεις τη χασούρα από τον ηλιακό. Γενικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ακόμα και προσανατολισμοί και πλήθος ανοιγμάτων παίζουν αρκετό ρόλο.
 10. Εγώ τελικά την έφτιαξα μόνος μου, λαμβάνοντας υπόψιν ν. 4122/2013, ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/111748/705/19.11.2020 και αυτοψία. Έβαλα στοιχεία ιδιοκτήτη και κατοικίας, τις άδειές της και την αιτιολόγηση περί μη διαμορφωμένου κελύφους και ορισμού "Κτιρίου" βάσει νομοθεσίας. Έβαλα και ένα παράρτημα με δύο φωτογραφίες. που δείχνουν ότι λείπουν τελείως τα κουφώματα και κάτι τρύπες στους τοίχους. Στο τέλος έγραψα ότι με βάση τα παραπάνω δεν προβλέπεται έκδοση ΠΕΑ. Δεν ξέρω αν θεωρείται σωστή ή πλήρης, αλλά δεν κατάφερα να πάρω πληροφόρηση από αλλού. Χρέωσα με βάση την ώρα που δούλεψα. Εγώ υπολόγισα μισό ΠΕΑ.
 11. Καλά τα λες, δε θεωρώ ότι αξίζει σε καμία περίπτωση.. Γενικά, οι απαιτήσεις νομίζω πώς είναι ακραίες για κτίρια στην Ελλάδα και φοβάμαι μην γίνουν χειρότερες με την αλλαγή του ΚΕΝΑΚ. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να αλλάξει η βαρύτητα των παρεμβάσεων. Όπως έχουμε πει και παραπάνω, δε γίνεται να χρειάζεσαι Φ/Β σε ένα σπίτι εντός πόλης, ή να μπορείς με έναν ηλιακό 4-5τμ που δεν σου χρειάζεται, να μηδενίζεις (τεχνητά) τις ανάγκες για ΖΝΧ, απλά για να φανεί ότι πήγες Α. Όπως επίσης, δε γίνεται να σε αναγκάζει στο "Εξοικονομώ" να έχεις ηλιακό, όταν μπορείς με την αντλία θερμότητας να έχεις ΖΝΧ. Αν θυμάμαι καλά, επιτρέπεται από τον ΚΕΝΑΚ, απαγορεύεται από το "εξοικονομώ"..
 12. Καλημέρα παιδία, επειδή δεν ακούγεται κάτι για παράταση, έχετε υπόψιν σας τι εννοείται στην εγκύκλιο για την 1η Ιουνίου; Μιλάει για άδειες που εκδίδονται από 1η. Επειδή στο δημόσιο αυτό μπορεί να σημαίνει κάποια ημερομηνία πρωτοκόλλου, έχει κάποιος ενημερωθεί; Σε μία πολεοδομία που ρώτησα δεν είχαν κάποια οδηγία για το τί σημαίνει ακριβώς. Σημαίνει πρωτόκολλο αίτησης ή τελικής πράξης; Δεν το κατέχω πολύ με το eadeies..
 13. Ναι σωστά τα λες. Επίσης, πρέπει να διευκολύνουν τις λύσεις για ΖΝΧ. Καθώς σήμερα για να χρησιμοποιήσεις αντλία για τα ΖΝΧ θα πρέπει να είναι η ίδια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση. Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεωτικά ηλιακός, που σε πολλές κατασκευές δεν είναι εύκολο, συμφέρον ή και αισθητικά ωραίο να μπει. Ενώ αντίθετα έχουν βγει κάτι αντλίες ΖΝΧ σαν "έπιπλα", που μπαίνουν οπουδήποτε. το Α στους αυτοματισμούς βοηθάει πολύ, αλλά πόσοι θα βάλουν σύστημα με ανιχνευτή κίνησης σε σπίτι; Να πω και εγώ τί εφάρμοσα: Σε μικρή πολυκατοικία, 9 διαμερίσματα, έπιασα οριακά το Α με: 8cm με λ=0.031 οροφή, 7cm με λ=0.031 τοίχους. Οριακά U σε pilotis και δάπεδα ΜΘΧ. Αντλίες θερμότητας αυτόνομες στα 6 μεγάλα διαμερίσματα και τοπικά split στα τρία μικρά. Ηλιακούς 2.5 τμ ανά διαμέρισμα. Αυτοματισμούς Θ-Ψ κατηγορία Β. Κουφώματα με U=1,30-1,80. Να σημειώσω ότι, χωρίς τα τοπικά split με COP, EER = 4.50-5.00 και χωρίς αυτά τα τετραγωνικά ηλιακών, που τα θεωρώ τσιμπημένα, δεν πιάνω Α.
 14. Καλησπέρα και πάλι. Σε πολυκατοικία 4 ορόφων κύριας χρήσης με υπόγειο βοηθητικής χρήσης (αποθηκάκια): Σίγουρα δεν καλύπτομαι με αυτόνομους ανιχνευτές, οπότε πάει για σύστημα πυρανίχνευσης. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: Όταν δεν απαιτείται σύστημα, αναφέρει ανιχνευτές σε υπνοδωμάτια και κουζίνα. Τώρα που μπαίνει σύστημα, παραμένουν ίδιοι οι χώροι ή θέλει πχ και σε σαλόνια-γραφεία και δωμάτια άλλης χρήσης; Θα απαιτηθεί και στους βοηθητικούς χώρους (αποθηκάκια); Δεν ξέρω αν διευκρινίζεται κάπου και δεν το έχω βρει, αλλά το μόνο που είδα είναι το παρακάτω. Το περίεργο είναι ότι βρίσκεται στην παράγραφο της πυρόσβεσης (7.2.3), ενώ μιλάει για όλα τα μόνιμα γενικά: "Η αναφορά σε ορόφους κτιρίου κατά την επιβολή των μόνιμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας της σήμανσης ασφαλείας και των σχεδιαγραμμάτων διαφυγής, πραγματεύεται επιπροσθέτως τους ισογείους και υπόγειους ορόφους, ανεξαρτήτως φύσης χρήσης αυτών (κύρια ή βοηθητική) εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις ειδικές διατάξεις. H αναφορά σε συνολική στεγασμένη επιφάνεια αφορά τους χώρους κύριας και βοηθητικής χρήσης. Στις περιπτώσεις πολυώροφων κτιρίων, το εμβαδόν ορόφου, αφορά μικτή επιφάνεια, ανεξαρτήτως της επιφάνειας των άλλων ορόφων."
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.