Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

L-Nikos

Core Members
  • Περιεχόμενα

    218
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by L-Nikos

  1. Λογικό και αυτό που λες, αλλά η όδευση μου όντως εξυπηρετεί 4 ορόφους, δηλαδή όσους ορόφους έχουν ενοίκους. Το ισόγειο έχει μόνο το κλιμακοστάσιο. Δεν μπορώ να το στηρίξω 100%, απλά για τη συνέχεια της συζήτησης.
  2. Καλησπέρα σε όλους, επισυνάπτω το παραπάνω μήνυμα συναδέλφου γιατί έχω παρόμοια περίπτωση: Πολυκατοικία με Υπόγειο-Pilotis-A-B-Γ-Δ και απόληξη κλιμακοστασίου. Ως προς το ύψος για τον Πίνακα 7 είμαι στην κατηγορία <=15μ. άρα πυραντίσταση 60mins. Ως προς το κλιμακοστάσιο, η απαίτηση για την πυραντίσταση αλλάζει, όταν η πυροπροστατευμένη όδευση εξυπηρετεί έως 4 ορόφους και πάνω από 4 ορόφους. Με βάση την περιγραφή των ορόφων που έχω κάνει, η όδευσή μου εξυπηρετεί τους 4 ορόφους χρήσης κατοικίας (άρα 60mins), ή εξυπηρετεί και Υπόγειο - ισόγειο (άρα 120mins);
  3. Η Εταιρία Διανομής δίνει την Υπεύθυνη Δήλωση ότι έχει τηρηθεί η νομοθεσία περί ενημέρωσης των συνιδιοκτητών κτλ. Από εκεί και πέρα το ζήτημα της μελέτης θέρμανσης είναι αυτό που με αφορά, όχι της μελέτης καύσιμου αερίου. Οπότε το ζήτημα σχετίζεται με πολεοδομία. Έτσι καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
  4. Καλησπέρα σας, σε διαμέρισμα παλιάς πολυκατοικίας υπήρχε τοπικός λέβητας πετρελαίου με δεξαμενή και αυτόνομο δίκτυο σωληνώσεων για το διαμέρισμα. Πιθανώς κάποτε αυτονομήθηκε και μπήκε τοπικός λέβητας ή η πολυκατοικία είχε από πάντα αυτόνομους λέβητες ανά διαμέρισμα. Δεν το γνωρίζω, ούτε ο ιδιοκτήτης, ούτε έχει βρεθεί (προς το παρόν) υφιστάμενη μελέτη θέρμανσης για να το αποδείξω κάπως... Τώρα γίνεται ανακαίνιση στο διαμέρισμα και ως νέο σύστημα θέρμανσης μελετάμε να εγκατασταθεί επίτοιχος λέβητας Φ.Α. με νέο δίκτυο σωληνώσεων και σώματα. Σε νέα αυτονόμηση, θα έκανα ΕΕΔΜΚ, με όλη τη διαδικασία (ΠΕΑ, συναίνεση κ.ο.κ.) Στην παραπάνω περίπτωση, πώς θα πρέπει να κινηθώ; Θα κάνω αναγκαστικά την ίδια διαδικασία, ή μπορώ απλά να πάω με την παρ. 10 του άρθρου 42 του ν.4495, για τροποποίηση μελετών, αφού έχω ήδη αυτονομημένο διαμέρισμα στο οποίο τροποποιείται η μελέτη θέρμανσης; Και αν ναι; με ποιον κωδικό στην ΕΕΔΜΚ; Αν το έχει αντιμετωπίσει κάποιος ή γνωρίζει, θα βοηθούσε πολύ. Ευχαριστώ.
  5. Καλησπέρα και καλή χρονιά. Σε φυσικοθεραπευτήριο με την 71/88 έληξε το πιστοποιητικό πυρασφάλειας προ 4 ημερών. Μίλησα με την Υπηρεσία και μου είπαν να ανεβάσω με πράξη "ανάρτηση εγκεκριμένης μελέτης" όλα τα απαιτούμενα εγκεκριμένα που έιχα (άδεια οικοδομής, μισθωτήριο, σχέδια, τεύχη) αλλά αν έχει λήξει το πιστοποιητικό τη μέρα της υποβολής θα πρέπει να προσέξω ποια ΥΔ της 13/2021 θα ανεβάσω. Από αυτές τις ΥΔ η μία αναφέρει έκδοση και η άλλη ανανέωση. Θεωρώ ότι αφού έχει λήξει θα πάω με νέα έκδοση. Μπορεί κάποιος να μου το επιβεβαιώσει; Και αν ισχύει αυτό θα πρέπει να πάρω και καινούριο βιβλίο κ.ο.κ.; Ευχαριστώ.
  6. Καλημέρα, το ίδιο θολό είναι και για μένα. Αυτό που καταλαβαίνω από την ΤΟΤΕΕ είναι να βάλω το ίδιο με αυτό που βάζω στη θέρμανση. Βέβαια στη θέρμανση και σε θερμό κλίμα ο συντελεστής μπορεί να φτάσει στο 5.00-6.00 ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες, που μου φαίνεται ακραίο. Από την άλλη, αντλίες θερμότητας μόνο για ΖΝΧ δίνουν συντελεστή μεταξύ 2.90-3.20. Σε περιπτώσεις ΜΕΑ για να είμαι καλυμμένος, βάζω αυτή την τιμή ως πιο λογική, αλλά δεν ξέρω αν τα καταλαβαίνω σωστά.
  7. Καλησπέρα, για το θέμα της εγκατάστασης Υδραυλικού MRL με το ερμάριο δίπλα στο φρεάτιο, γνωρίζει κάποιος τί επιτρέπεται; Πρέπει ο χώρος του ερμαρίου να οριστεί ως επικίνδυνος ή δε νοείται μηχανοστάσιο, οπότε μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε αρκεί να μπορεί να "δουλευτεί"; Από πυροσβεστική που ρώτησα σε δύο υπηρεσίες δεν γνώριζαν.
  8. Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Οι εγκύκλιος μιλάει για διαστάσεις θαλάμου σε υφιστάμενα, οπότε δε μας κάνει. Όσον αφορά στα ύψη, οι εταιρίες αναφέρουν μικρότερα ύψη απολήξεων, ανάλογα τις ασφαλιστικές διατάξεις που θα χρησιμοποιηθούν. Απλά, ακόμα και τα 3,60 και 1,40 που βρίσκω και εγώ και αναφέρει και ο zazeng δεν έχω καταφέρει να τα βρω σε νομοθεσία...
  9. Καλησπέρα, επειδή δεν έχω βρει ξεκάθαρα στη νομοθεσία για ύψος άνω απόληξης ανελκυστήρα και μίλησα με κάποιον εγκαταστάτη ότι έχει βγει/ θα βγει νέα νομοθεσία για ανελκυστήρες χαμηλής (άνω) απόληξης, γνωρίζει κάποιος να με καθοδηγήσει; Οι εταιρίες, ανάλογα το μοντέλο και τις διατάξεις ασφαλείας, δίνουν χαμηλά ελάχιστα ύψη τελευταίου ορόφου της τάξης (2.80-3.00m), κάτι που βοηθάει πολύ στην κατασκευή, αλλά δεν έχω βρει πού "πατάνε" και το λένε αυτό. Όπως επίσης και για ελάχιστο ύψος κάτω απόληξης τί ισχύει; Ευχαριστώ.
  10. Καλησπέρα, όσο έψαξα στο topic δεν βρήκα ελάχιστο ύψος θαλάμου. Βάσει του προτύπου 81.20 κάπου διάβασα ότι απαιτείται 2.20m, αλλά δεν έχω στη διάθεσή μου το πρότυπο. Γνωρίζει κάποιος; Ευχαριστώ πολύ.
  11. Καλησπέρα, μια ερώτηση. Σε ΜΘΧ πατάρι με μόνο ένα σταθερό κούφωμα προς αέρα, από τον πίνακα 3.25 της ΤΟΤΕΕ (αερισμός ΜΘΧ) θα παίρνατε την επιλόγη ότι δεν υπάρχουν κουφώματα ή κάποια από τις κάτω, για να υπολογίσετε τον αερισμό; Ρωτάω σε σχέση με τη διείσδυση σε ΘΖ όπου τα σταθερά δεν υπολογίζονται. Ευχαριστώ.
  12. Καλησπέρα, νομίζω ότι αυτό το topic είναι το πιο κοντινό. υπάρχει κάπου στον κανονισμό αερίου, όπου αναφέρεται ελάχιστη οριζόντια απόσταση μεταξύ καμινάδας λέβητα αερίου και καμινάδας τζακιού; Μου ζήτησαν από την ΕΔΑ να διευκρινίσω την απόσταση μεταξύ των δύο και δεν το έχω δει κάτι στον κανονισμό. Ευχαριστώ.
  13. Καλησπέρα, με βάση τα παραπάνω, υπάρχει κάπου στον κανονισμό αερίου, όπου αναφέρεται ελάχιστη οριζόντια απόσταση μεταξύ καμινάδας λέβητα αερίου και καμινάδας τζακιού; Μου ζήτησαν από την ΕΔΑ να διευκρινίσω την απόσταση μεταξύ των δύο και δεν το έχω δει στον κανονισμό.
  14. Καλημέρα, ήταν Ζώνη 1, λάθος το διάβασα! Επίσης, ύστερα από ψάξιμο είδα, ότι είχα αφήσει μια μεσοτοιχία χωρίς να γράψω τα τ.μ. της... Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση.
  15. Έχω δοκιμάσει διάφορα.. Ψάχνω σειρά-σειρά μήπως έχω τίποτα λάθος στη συμπλήρωση.
  16. Με αυτές τις "μόντες" συνήθως μου λειτουργεί. Τώρα όμως τρέχω ένα, που βγάζει "περίεργες τιμές" αλλά δεν αναφέρει διείσδυση ή κουφώματα. Απλά λέει σφάλματα στο "Κτίριο 1", που δεν υπάρχει, γιατί δεν έχω βάλει ακόμα σενάριο. Ξέρει κάποιος τί άλλο μπορεί να φταίει; Έχω βάλει ανοίγματα στο ΜΘΧ και διείσδυση στο ΜΘΧ και έχω τσεκάρει και τις έξτρα γραμμές σε κέλυφος και συστήματα και φαίνονται όλα ΟΚ.
  17. Τώρα είδα ότι το έχετε συζητήσει, οπότε μπορεί να έχουν ειπωθεί αυτά που έγραψα.
  18. Το βγάζει σαν σφάλμα κάτι φορές, κάνε μια δοκιμή με επιφάνεια ανοίγματος 0.001τμ ή/και μια πολύ μικρή διείσδυση. Απλά αυτό που περιγράφεις, θέλει ως διαχωριστική με U=2.00 την υπερυψωμένη πλάκα, μετά περιγραφή του ΜΘΧ κάτω από αυτή την πλάκα (στο πεδίο που περιγράφεις τον ΜΘΧ), δηλαδή τοίχους με ύψος 0.5μ πάνω από το έδαφος (υπερύψωση) και όσο ύψος κρίνεις για τοίχους κάτω από το έδαφος (εγώ βάζω συνήθως 1μ) και μετά, την πλάκα του MΘΧ (προς έδαφος) με U=4.50. Αν θεωρείς ότι δεν κατεβαίνει το τοιχίο κάτω από το έδαφος, τότε βάζεις μόνο το 0.5μ. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ για μονοκατοικία με πλάκα προς μπάζωμα.
  19. Καλησπέρα, με βάση τα παραπάνω και επειδή έτυχε και σε δικό μου πελάτη, γνωρίζει κάποιος ποιό είναι το πρόστιμο, αν είναι κοινό για όλους ή σχετίζεται με τον αριθμό των εγκαταστάσεων, τη δραστηριότητα κτλ; Ευχαριστώ.
  20. Καλησπέρα, Αν είναι σωστές και οι θερμογέφυρες δε μου φαίνεται πολύ παράλογο να βγάζεις Α, το "άνετα" μου κάνει λίγο εντύπωση. Βέβαια, έχεις και αρκετά μεγάλη επιφάνεια πάνελ, οπότε βοηθάει και αυτό. Στην πραγματικότητα, από άποψη χρήσης γύρω στα 3+τμ με 200lt δοχείο, το θεωρώ αρκετό. Όσον αφορά στα κλιματιστικά, σε περίπτωση που έχω κλιματιστικό σε κάθε χώρο, εγώ τα βάζω Β. Σύμφωνα με την παράγραφο που παραθέτεις. Πάντως, κατασκευαστικά, για να μην βάλεις τόσο τεράστιο ηλιακό, τσέκαρε κλιματιστικά με μεγαλύτερο COP-EER, θα βρεις αρκετά σε νορμάλ τιμή και νομίζω θα ισοσταθμίσεις τη χασούρα από τον ηλιακό. Γενικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ακόμα και προσανατολισμοί και πλήθος ανοιγμάτων παίζουν αρκετό ρόλο.
  21. Εγώ τελικά την έφτιαξα μόνος μου, λαμβάνοντας υπόψιν ν. 4122/2013, ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/111748/705/19.11.2020 και αυτοψία. Έβαλα στοιχεία ιδιοκτήτη και κατοικίας, τις άδειές της και την αιτιολόγηση περί μη διαμορφωμένου κελύφους και ορισμού "Κτιρίου" βάσει νομοθεσίας. Έβαλα και ένα παράρτημα με δύο φωτογραφίες. που δείχνουν ότι λείπουν τελείως τα κουφώματα και κάτι τρύπες στους τοίχους. Στο τέλος έγραψα ότι με βάση τα παραπάνω δεν προβλέπεται έκδοση ΠΕΑ. Δεν ξέρω αν θεωρείται σωστή ή πλήρης, αλλά δεν κατάφερα να πάρω πληροφόρηση από αλλού. Χρέωσα με βάση την ώρα που δούλεψα. Εγώ υπολόγισα μισό ΠΕΑ.
  22. Καλά τα λες, δε θεωρώ ότι αξίζει σε καμία περίπτωση.. Γενικά, οι απαιτήσεις νομίζω πώς είναι ακραίες για κτίρια στην Ελλάδα και φοβάμαι μην γίνουν χειρότερες με την αλλαγή του ΚΕΝΑΚ. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να αλλάξει η βαρύτητα των παρεμβάσεων. Όπως έχουμε πει και παραπάνω, δε γίνεται να χρειάζεσαι Φ/Β σε ένα σπίτι εντός πόλης, ή να μπορείς με έναν ηλιακό 4-5τμ που δεν σου χρειάζεται, να μηδενίζεις (τεχνητά) τις ανάγκες για ΖΝΧ, απλά για να φανεί ότι πήγες Α. Όπως επίσης, δε γίνεται να σε αναγκάζει στο "Εξοικονομώ" να έχεις ηλιακό, όταν μπορείς με την αντλία θερμότητας να έχεις ΖΝΧ. Αν θυμάμαι καλά, επιτρέπεται από τον ΚΕΝΑΚ, απαγορεύεται από το "εξοικονομώ"..
  23. Καλημέρα παιδία, επειδή δεν ακούγεται κάτι για παράταση, έχετε υπόψιν σας τι εννοείται στην εγκύκλιο για την 1η Ιουνίου; Μιλάει για άδειες που εκδίδονται από 1η. Επειδή στο δημόσιο αυτό μπορεί να σημαίνει κάποια ημερομηνία πρωτοκόλλου, έχει κάποιος ενημερωθεί; Σε μία πολεοδομία που ρώτησα δεν είχαν κάποια οδηγία για το τί σημαίνει ακριβώς. Σημαίνει πρωτόκολλο αίτησης ή τελικής πράξης; Δεν το κατέχω πολύ με το eadeies..
  24. Ναι σωστά τα λες. Επίσης, πρέπει να διευκολύνουν τις λύσεις για ΖΝΧ. Καθώς σήμερα για να χρησιμοποιήσεις αντλία για τα ΖΝΧ θα πρέπει να είναι η ίδια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση. Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεωτικά ηλιακός, που σε πολλές κατασκευές δεν είναι εύκολο, συμφέρον ή και αισθητικά ωραίο να μπει. Ενώ αντίθετα έχουν βγει κάτι αντλίες ΖΝΧ σαν "έπιπλα", που μπαίνουν οπουδήποτε. το Α στους αυτοματισμούς βοηθάει πολύ, αλλά πόσοι θα βάλουν σύστημα με ανιχνευτή κίνησης σε σπίτι; Να πω και εγώ τί εφάρμοσα: Σε μικρή πολυκατοικία, 9 διαμερίσματα, έπιασα οριακά το Α με: 8cm με λ=0.031 οροφή, 7cm με λ=0.031 τοίχους. Οριακά U σε pilotis και δάπεδα ΜΘΧ. Αντλίες θερμότητας αυτόνομες στα 6 μεγάλα διαμερίσματα και τοπικά split στα τρία μικρά. Ηλιακούς 2.5 τμ ανά διαμέρισμα. Αυτοματισμούς Θ-Ψ κατηγορία Β. Κουφώματα με U=1,30-1,80. Να σημειώσω ότι, χωρίς τα τοπικά split με COP, EER = 4.50-5.00 και χωρίς αυτά τα τετραγωνικά ηλιακών, που τα θεωρώ τσιμπημένα, δεν πιάνω Α.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.